Проєкт "Нагодуй пташку взимку"

Про матеріал
Освітня - ознайомити учнів із назвами зимуючих птахів своєї місцевості; - виготовити годівнички, розвішати їх у дворах міста; - закріпити знання дітей про значення птахів для навколишнього середовища. Розвивальна - розвивати в учнів практичні уміння та навички спостереження за зимуючими птахами. Виховна - виховувати любов до природи, дбайливе ставлення до неї, бажання захищати птахів і допомагати їм у скрутну хвилину.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Проєкт «Не забудь нагодувати пташку» Підготувала вчитель початкових класів КЗО НВК № 59 ДМР Бездворна О.М.

Номер слайду 2

Мета проєкту Освітня - ознайомити учнів із назвами зимуючих птахів своєї місцевості; - виготовити годівнички, розвішати їх у дворах міста; - закріпити знання дітей про значення птахів для навколишнього середовища. Розвивальна - розвивати в учнів практичні уміння та навички спостереження за зимуючими птахами. Виховна - виховувати любов до природи, дбайливе ставлення до неї, бажання захищати птахів і допомагати їм у скрутну хвилину.

Номер слайду 3

Завдання проєкту Залучити учнів та їхніх батьків до пошуку інформації за матеріалами мережі Інтернет та методом маршрутних спостережень, досліджень видів птахів, які зустрічаються на території міста взимку. Підтримувати допитливість, активність і самостійність дітей. Розвивати мовлення учнів. Виховувати дбайливе ставлення, любов до птахів, що живуть поруч з нами взимку. Ознайомити з особливостями корму, який найкраще поїдається птахами у годівницях. Сфотографувати результати своєї діяльності.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Характеристика проекту: За предметною галуззю – міжпредметний; за тривалістю – короткотривалий; за кількістю учасників – груповий; за основною діяльністю – творчий; за характером контактів – учитель, учні 3 класу та їхні батьки; за формою проведення – урок-презентація проєкту; об`єкт пізнання – зимуючі птахи.

Номер слайду 6

План реалізації проєкту: обґрунтування вибору проблеми; визначення мети та завдань (залучення учнів та їхніх батьків до пошуку інформації про зимуючих птахів і корму, яким вони харчуються взимку); створення груп та розподіл доручень щодо роботи над прое\єктом; збір матеріалів; упорядкування матеріалів; залучення батьків до пошуку інформації та естетичного оформлення, виготовлення годівничок; розвішування годівничок з кормом для птахів; презентація матеріалів проєкту.

Номер слайду 7

Очікувані результати: засвоїти назви зимуючих птахів своєї місцевості; розвивати пізнавальні інтереси та пошукову діяльність учнів; набути навички у виготовленні найпростіших годівничок для птахів; сформувати вміння та навички співпраці у групі.

Номер слайду 8

Актуальність проєкту Зима – найважчий час для зимуючих пташок. Починаються холоди. Для життя їм потрібно в цей період багато енергії, а їжу сховав сніг і лід. За короткий світловий день пташкам, щоб вижити, не замерзнути, їжі слід з`їсти значно більше, ніж улітку. Їм важко знайти потрібну кількість корму. Як же їм допомогти ? Чим нагодувати?

Номер слайду 9

Номер слайду 10

План проєкту: І зупинка «Пізнайки» ІІ зупинка «Дослідники» ІІІ зупинка «Умільці»

Номер слайду 11

Спрямування до мети Відгадайте загадку Що за гостя в нас така заглядає до вікна, все стриба на гілку з гілки, ловить мушку чи жучка. По подвір`ї – скок та скок, звеселяє наш садок.

Номер слайду 12

Презентація   І зупинка «Пізнайки» Віршована вікторина «Які птахи зимують у нас» Завдання: дібрати риму – слово-відгадку останнього рядка Жовтогруді щебетушки мають чорні капелюшки. сірі лапки, білі щічки, називаються … Спритний дзьобик-молоток ремонтує наш садок. Шкідників виймати здатен з-під кори трудяга - …

Номер слайду 13

В гості взимку прилітають, червонясті грудки мають. На казкові ліхтарі схожі пташки … Хто це у садку скрекоче, всі новини знати хоче? Це хитренька, білобока з чорним хвостиком …

Номер слайду 14

Ці пташки їдять жуків, мошкару та черв`яків. Пір`ячко сіреньке мають, в теплий край не відлітають. Добре знають їх усі. Це – веселі …    На землі білосніжна корона Біле все, лише чорна …

Номер слайду 15

Синиця велика. Осілий і кочуючий вид. Гніздиться в лісах, парках, скверах, чагарниках. Відкладає 5 – 8 яєць. Вигодовує пташенят комахами. Восени синиці збираються в зграйки і переселяються ближче до житла людей. Зимуючі птахи нашої місцевості Зимовий корм: сало, різна крупа, насіння льону, клена, берези, ясена, бузини, кропиви.  

Номер слайду 16

Синиця блакитна (лазорівка). За розміром трохи менша за синицю велику. Має найяскравіше забарвлення серед усіх видів синиць. Вона рухливіша за великих синиць. Гніздиться в дуплах дерев мішаних лісів, парках, скверах.

Номер слайду 17

Дятел великий строкатий – найпоширеніший серед дятлів. Забарвлення зверху чорне з білими плямами. Підхвістя і потилиця в самців і молодих птахів червоне. Гніздо робить у дуплі. Зимовий корм: комахи та їх личинки. жуки (під корою дерев), насіння шишок.

Номер слайду 18

Снігур – зимуючий птах по всій Україні. З`являється в лісах і скверах пізно восени. Має чорний короткий міцний дзьоб, м`яке довге та густе оперення. Самці дуже нарядні взимку. Вони червоногруді, з чорною «шапочкою», підборіддям, хвостом і крилами та сіро-голубою спинкою. Самки – бурувата-сірі. Гніздяться в густих хвойних лісах. Пташенят вигодовують комахами, пізніше ягодами. Зимовий корм: ягоди горобини, калини, шипшини, кленове, ясенове, бузкове насіння, насіння бур`янів, бруньки дерев.

Номер слайду 19

  Сорока – осілий птах на всій території України. Має чорно-біле строкате оперення, довгий східчастий хвіст. Гніздяться парами в лісах, на узліссях. Гніздо – велика куляста споруда з гілок, переплетених стеблами рослин, з боковим входом, з середини вимазана глиною. Зимовий корм: всеїдна, живиться комахами, насінням диких трав та злаків.

Номер слайду 20

  Ворона сіра або ґава – також осілий птах. Голова, горло, крила, хвіст, дзьоб і ноги чорні, решта оперення сіре. Свої гнізда мостить на деревах у гаях, садах, на узліссях на відстані одне від одного понад 1 км. Птах дуже обережний Зимовий корм: всеїдні, взимку надають перевагу кукурудзяному , соняшниковому, гарбузовому насінню, хлібним крихтам.

Номер слайду 21

Сойка – осілий птах. Її можна впізнати по яскраво-блакитних з чорним обідком дзеркальцях на крилах і чорних «вусах». У неї чорний хвіст і короткі крила. Дуже галаслива. Її крик неприємний . Може наслідувати голоси інших птахів і тварин. Зимовий корм: жолуді, лісові горіхи, різноманітні ягоди.  

Номер слайду 22

  Горобець хатній – найвідоміша пташка. Гніздиться парами і колоніями. Свої гнізда влаштовує в різноманітних закритих місцях. Будує їх із соломи, різноманітного ганчір`я, паперу. Самка відкладає 5-6 яєць з сірими цятками. Пташенят вигодовує тільки комахами і гусінню. За літо дає 2-3 виводки. Зимовий корм: крихти хліба, зернятка, насіння і плоди рослин , лободи та інших бур`янів.  

Номер слайду 23

https://youtu.be/naLr_KGtQHo?si=mB1EPTzTWbnhKprA

Номер слайду 24

Гра «Знайди слова»

Номер слайду 25

Гра «Перекладач»

Номер слайду 26

ІІ зупинка «Дослідники» Гра « Мікрофон»

Номер слайду 27

Гра « Мікрофон»

Номер слайду 28

Гра « Мікрофон»

Номер слайду 29

Гра « Мікрофон»

Номер слайду 30

Гра « Мікрофон»

Номер слайду 31

Птахи - символи

Номер слайду 32

Снігурі сидять вгорі заздрять дуже дітворі: - Вам, дівчатка і хлоп`ятка, тепло, бо у вас є хатка. А у нас нема хатини й на обід ані зернини. Нам би ягідок калини, горобини і шипшини.   А ось там у стовбурець стука дятел-молодець. - Де жучок і де комашка? – все питає мудра пташка.

Номер слайду 33

Про що виспівують птахи в останні дні зими? - Ми вижили! -Ми дожили! - Ми живі! Живі ми!

Номер слайду 34

ІІІ зупинка «Умільці» Які годівнички можна виготовити для наших пернатих друзів? Розгляд фотографій та малюнків із зображенням годівничок та годівничок, виготовлених заздалегідь із батьками, дорослими.

Номер слайду 35

Ми зробили годівнички для горобчика, синички. Корму також принесли, щоб голодні не були. Крихти хліба і жовток, ще насіннячка й сирок, ще пшонця їм повну жменьку і горішків чималенько.   Будуть пташки ласувати, співом всіх нас радувати. Вірші учнів  

Номер слайду 36

Номер слайду 37

Сенкан

Номер слайду 38

Що їдять птахи взимку https://youtu.be/bg9n-MaUl2s?si=L8yPKkmnHBp5aTJ4

Номер слайду 39

Підсумок роботи над проєктом

ppt
Пов’язані теми
Я досліджую світ, 3 клас, Презентації
НУШ
Додано
3 лютого
Переглядів
81
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку