Проект "Найдивніша речовина"

Про матеріал

Проект впроваджений з метою виховання бережливого ставлення до води, ознайомлення учнів з унікальними властивостями води, ставленням українського народу до води, цікавими водними обєктами, цілющими джерелами Тернопільськоїобласті.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Воді надана чарівна влада стати соком життя на Землі Леонардо да Вінчі Підготувала учениця 6 класу Совак Андріана

Номер слайду 2

Рослини повинні постійно бути забезпечені водою Вода в ґрунті розчиняє поживні речовини і несе їх до коренів рослин Більшість овочевих та плодово-ягідних культур складаються з 70-97% води

Номер слайду 3

Зона активної частини кореневої системи Для перевірки треба викопати лунку на глибину 20 – 30 см і взяти з неї пробу ґрунту на дотик Показник вмісту вологи в ґрунті є її стан на глибині 20 – 30 см

Номер слайду 4

25 – 50 Трохи кришиться, але не розсипається Задовільна До 25 Розсипається, відсутність зв'язності Низька 0 Сухий порох Дуже низька Вище польової вологоємності При стискуванні в руці з'являється вода Дуже висока 75 – 100 Скочується в кульку, пластична, при стискуванні грудки в руці на поверхні з'являється вологий блиск Відмінна 50 – 75 Скочується в кульку, при стискувані злегка прилипає до рук Добра Вологість, %НВ Стан ґрунту на дотик Вологість Поливати рослини потрібно при зниженні вологості до 50 % Тест Шумейкара

Номер слайду 5

Дощова вода – дуже цінна для рослин; Поливати треба хоча й не дуже часто, але рясно – вода має просочуватися на глибину 20-25 см. Основні правила поливу: Поливати поступово, у кілька прийомів, даючи воді добре просочитися в ґрунт; Найсприятливіший час для поливу – пізній вечір чи рано вранці; Вода повинна бути не надто холодною; Враховувати індивідуальні потреби рослин у воді;

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Підготовила учениця 8 класу Луник Тетяна

Номер слайду 2

Схематичне зображення орбітальної взаємодії молекули води Оксиген Гідроген 1s22s22p4 1s1 Схематичне зображення 104,45 Молекулярна маса 18,01528 а.о.м.

Номер слайду 3

Ізотопи водню Стабільні ізотопи кисню 16О (99,759%) 17О (0,204%) 18О (0,037%) Стійкі ізотопи води 1Н216О 1Н217О 1Н218О 1Н 2Н16О – 0,03%, “напівважка” 1Н 2Н17О, 1Н 2Н18О 2Н216О, 2Н217О, 2Н218О 1Н 2Н 3Н протій дейтерій тритій 99,97% “легка” вода “напівважка” і “важка” вода, сумарний вміст 10-5 – 10-5% 36 видів молекул! Ізотопний склад води

Номер слайду 4

Структура молекули талої води Вода – хімічно активна речовина Оксиди активних металів взаємодіють з водою, утворюючи розчинні гідроксиди металів, або основи.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Яку воду ми п'ємо і яку воду краще пити? Підготував учень 5 класу Пиріжок Володимир

Номер слайду 2

В воді розчиняються корисні або нейтральні для здоров’я людини речовини: калій, натрій, кальцій, кремній, бром, йод та ін та шкідливі для здоров’я: свинець, кадмій, миш'як, берилій, стронцій, нітрати, пестициди 1,0 мідь 5,0 цинк 500 сульфати 10 поліфосфати 350 хлориди 0,3 залізо 1,5 каламутність 1000 Сухий залишок Вміст у воді, мг/дм3, не більше Найменування речовин Показники властивостей води, яку можна споживати Воду, яку подають у квартири з річок, очищають. Вода – найкращий розчинник

Номер слайду 3

Вода мінеральна гідрокарбонатна, натрієва лікувально-столова 5,5 – 7,5 Боржомі Лікувально-столова гідрокарбонатно-натрієва, борна 6,5 -12 Поляна Квасова Мінеральна вода “Нафтуся” 0,3 – 0,6 Трускавецька Лікувально-столова хлоридно-натрієва 3 - 4 Куяльник Вода питна кришталево-чистий смак 1,0 Бонаква Джерельна питна вода 0,85 Хотинська Джерельна мінеральна столова вода 0,5 – 0,9 Прикарпатська Мінеральна природна столова 0,3 – 0,8 Оболонська Мінеральна природна столова вода 0,1 – 0,3 Моршинська Характеристика Загальна мінералізація, г/дм3 Назва мінеральної води Характеристика природних мінеральних вод

Номер слайду 4

Якщо людина не випиває достатньої кількості чистої природної води, то її організм починає нагромадження жиру, у печінці, нирках утворюються камені. Лікувально-столові та лікувальні мінеральні води п'ють за рекомендацією лікаря або використовують для ванн Чиста природна вода найбільш корисна і найнеобхідніша організму!

Номер слайду 5

Фахівці рекомендують: людині необхідно споживати щодня до 1,5 літра чистої води. Чай, кава й інші тоніки її не замінять. В цілому для підтримання організму людині щодня потрібно не менше 2,5 літра води, включаючи воду, що міститься в їжі:овочах, фруктах, супах, соках тощо.

Перегляд файлу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Підготовили учні 8 класу Балакунець Лідія та Свистун Ганна

 

За матеріалами сайту

http://barvinok.ucoz.net/publ/dukhovna_kultura_ukrajinciv/voda_nash_oberig/14-1-0-102

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Людина — це часточка природи, і тому життя в гармонії з нею допомагає зрозуміти своє місце у цьому світі. Попередні покоління і створили багато переказів, звичаїв, обрядів, пов'язаних з вірою у те, що нас оберігають земля, вода, вогонь, а також обереги, створені нами самими.

 

Вода Свята

Воду наші предки називали Святою. Вода, як і хліб, є даром Божим. У народі кажуть: "Був би хліб та вода, то і голоду не буде''. У замовляннях, молитвах люди зверталися до води: "Водичко, найстарша сестричко".

 

Шанування води

З покоління в покоління передавалося глибоке шанування води. П'ючи воду, чоловіки знімали головний убір на знак пошани. Жінки ж зранку одягалися чистіше, ідучи по воду, і наносили її на весь день. Потім переодягалися у робочий одяг і поралися по господарству.

Матері навчали дітей:

*   Не плюй у воду.

*   Не кидай нечистот у воду.

*   Не говори біля води лайливих слів.

За криницями доглядали, щороку чистили їх. Восени, коли основні роботи у полі були закінчені, збиралися чоловіки, жінки і прочищали річку. На кожну вулицю припадала певна частина річки для догляду. І річка віддячувала людям тим же. Вода була чиста і прозора, дно було видно.

 

Вода цілюща

Вода дає людині здоров'я. Недарма бажають: "Будь здоровий, як вода, і багатий, як земля". Коли давали напитись комусь води, казали при цьому: "Пийте здорові". На воді споконвіків готували лікувальні чаї, відвари, настої тощо. Всім відомі цілющі властивості ванн та водних процедур.

Лікувалися і водою, над якою читали молитви. "Намолену" воду можна пити, обливатись, кропити місця, де відчувається щось недобре.

Цілющою є роса, особливо зібрана на свято Ярила (в християнстві – Юрія). Люди знали, що роса вбирає лікувальні властивості тих трав і квітів, з яких вона зібрана. Але ж скільки можна зібрати роси? Зовсім небагато. Тому зібрану росу змішували з джерельною водою. Навіть кількох краплин роси достатньо для того, щоб вода, змішавшись з росою, набула властивостей і енергії роси. Змоченим у росі простирадлом обгортають хворого, кладуть у ліжко, накривши теплою ковдрою. Росою здавна лікували очі. Щоб не боліли ноги, корисно ходити босоніж. А дівчата, щоб личко було гарним, до сходу сонця вмивалися росою.

 

Магічна дія води

У народі вважали, що вода під час свят має магічну дію. Тоді вона очищує і зцілює. Дуже старими є обряди обливання водою, збирання роси та купання у певні періоди весни та літа.

В українській хаті на лаві біля вхідних дверей завжди стояло відро з водою. У відрі плавала вербова дощечка, на ній стояв кухлик для пиття. Це була своєрідна народна гігієна, бо коли кухлик поставити на лавку, до мокрого дна прилипнуть пилинки, які потраплять у воду. Вода була своєрідним оберегом. Вона "нейтралізувала" негатив людей, які заходили в хату. Зараз у багатьох квартирах роблять "водоспади", фонтанчики, ставлять акваріум за рекомендаціями китайської системи фен-шуй. А наші предки знали про це давно.

 У народі говорили: "Вода все чує", тепер говорять, що вода здатна зберігати інформацію. Отже, вода може "запам'ятати" як хорошу, так і погану інформацію. На підтвердження того, що "вода чує", заборонялося біля води сваритися, говорити лайливі слова.

 

 Вода в українських обрядах

  Освяченою водою кроплять молодих на весіллі, хлопця, якого виряджають до війська, додають у першу купіль немовляті,

Особливо цілющу силу вода мала на свято народження Сонця, Різдво Божича-Коляди  (другий день після зимового сонцестояння).

Після Великодня, у понеділок, люди обливалися водою. Це дійство більше відоме на Західній Україні. Обливають тих, кого ще застали в ліжку, а пізніше і тих, кого зустрінуть на вулиці.

На святі Купала (літнє сонцестояння), перестрибуючи через вогонь, намагалися вскочити прямо у воду, бо вважали, що вона тоді цілюща. Взагалі вогонь і вода мають очищаючу силу.

Для випікання весільного короваю беруть "непочату" воду із семи криниць.

 Не можна пити і не допивати воду: залишена вода витягує силу. Недопиту воду виливали у вазон: він за добро ділився силою.

 

Народні прикмети, пов'язані з водою

 *   Відро з водою у хаті на підлогу не ставлять, лише на підвищення.

*   3 надтріснутої чашки воду не п'ють.

*   Не можна, п'ючи воду, недопивати. її слід вилити у вазон.

*   Порожнє відро у хаті — до сварки.

*   Свячену воду, налиту у скляний посуд, ставлять у кімнаті вгорі.

*   Не можна перепиняти загатою природний плин води.

*   Купатися до сходу сонця у водоймах недобре — втрачається сила.

*   Краплини дощу, зібрані губами з вербових листочків, лікують серце.

*   Перед сном вимити ноги. Вода змиває не лише бруд, втому, а й вирівнює потік енергії в стопах.

Зараз нерідко можна почути скарги на те, що нема здоров'я. А що ми зробили для того, щоб воно було? Забруднили річки, моря, озера, замулили джерела, закидали нечистотами ліси. А як казали у народі? — "Від чого нап'єшся, тим і причастишся". Отож те, що п'ємо, те й маємо..

Вода не зможе самоочиститись. Допомогти воді — святий обов'язок кожного з нас.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Приблизна кількість води на планеті Земля – 1,5.1017 м3 95% - солона вода морів і океанів; 4% - прісна вода, що міститься в льодовиках; 1% - прісна вода, яку може використати людина. На одного жителя – 500 000 000 м3 !

Номер слайду 3

На порозі війн за прісну воду Йємен може стати першою країною, де почнуться війни за воду. Уже зараз забезпечити себе водою можуть тільки багаті жителі. Вода зменшується через велике споживання

Номер слайду 4

Вчені стверджують, що одній людині на рік потрібно 1 тис. куб. метрів води Для добування 1 т нафти потрібно 10 м3 води Виробництва 1 т сталі – 300 м3 води Виробництва 1 т паперу – 900 м3 води Вирощування 1 т картоплі – 100 м3 води Вирощування 1 т зерна – понад 1000 м3 води

Номер слайду 5

У світі найбільш забезпечені водою: Бразилія – 150 тис.куб м Канада – 125 тис. куб м Норвегія – 109 тис. куб м Росія - 30 тис . куб м В Україні запаси місцевого стоку становлять 50 тис. куб м, а середня забезпеченість на одного жителя 1,1 тис. куб м місцевого річкового стоку та 150 куб м підземних вод Україна належить до регіонів світу, які недостатньо забезпечені водою

Номер слайду 6

На території області протікає 1401 річка загальною довжиною - 6066 км, 26 водосховищ загальною площею водного дзеркала 3579 га і 886 ставків загальною площею водного дзеркала 5627 га. Найбільша ріка області - Дністер, що є природною межею між Тернопільською, Івано-Франківською і Чернівецькою областями. Однією з найдовших приток Дністра на території області є ріка Серет довжиною 242 км. Найменше водозабезпеченими є Борщівський, Гусятинський, Заліщицький та Чортківський райони. В Тернопільській області на одного жителя припадає 1, 57 тис куб м води

Номер слайду 7

Загальна водно-екологічна ситуація в нашій області в цілому вимагає значного покращення Значна густота річкової мережі, маловодність, низька захищеність підземних водоносних горизонтів – причина недостатньої природної захищеності водних ресурсів від забруднення. великої шкоди водним ресурсам завдають нечистоти, що скидаються у річки підприємствами завдає шкоди малим річкам дуже високий рівень розораності річкових водозаборів, при середньоєвропейській 30-60% в області ми маємо 75-80%.

Номер слайду 8

Забруднення води океану: нафтою, важкими металами, пестицидами, радіоактивне забруднення, твердим сміттям, промисловими викидами з атмосфери

Номер слайду 9

Забруднення внутрішніх вод

Номер слайду 10

Воду треба берегти! Дегігратор – прилад, що виробляє воду з повітря Даніел Ноцера розділив воду на кисень і водень за допомогою каталізатора настільки ефективно, що для забезпечення енергією одного житлового будинку достатньо одної пляшки води Опріснення солоної води

Перегляд файлу

 

Речовина

Питома теплота пароутворення, Дж/кг

вода

2 300 000

водень

   450 000

ртуть

   290 000

спирт

   900 000

 

Перегляд файлу

Питома теплота плавлення та кристалізації речовин

 

Речовина

Питома теплота плавлення, Дж/кг

алюміній

380 000

лід

330 000

мідь

180 000

олово

  59 000

свинець

  25 000

срібло

  87 000

сталь

  82 000

 

 

Перегляд файлу

Питома теплоємність речовин

 

 

 

 

Речовина

Питома теплоємність, Дж/кгºС

азот

1 000

алюміній

    880

вода

4 200

водень

1 400

кисень

    920

лід

2 100

мідь

    380

олово

    230

повітря

1 000

ртуть

    120

свинець

    130

спирт

2 400

срібло

    230

сталь

    460

 

 

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вода є всюди Вода входить до складу комет Вода є на великих планетах Сонячної системи і їхніх супутниках Знайдено воду на Марсі, Венері Вода є в космічному просторі Вода є на нашій планеті Земля

Номер слайду 2

на планеті Земля

Номер слайду 3

Світовий океан Вода в атмосфері Води суходолу Вода, вода, кругом вода

Номер слайду 4

Тихий – найбільший океан (площа становить 1/3 загальної поверхні земної кулі) Атлантичний Індійський Північний Льодовитий Міститься 97,6% відомих світових запасів вільної води

Номер слайду 5

Водосховища Болота Льодовики Багаторічна мезрлота Озера Річки ставки Підземні води

Номер слайду 6

Водяна пара Хмари Опади

Номер слайду 7

в рослинах 70-80% і в нас самих – 65% у скелеті-22% у жировій тканині-29% у крові-83% у зубній емалі-0,2% у мозку-85% у серці-80% у легенях-80% у нирках-80% 97% в тваринах – 55% 96%

Перегляд файлу

Народна мудрість про воду

 

 У народних піснях, прозі, поезії оспівано воду. Народ створив багато прислів'їв, приказок про воду, водойми, дощ, хмари. Ось деякі з них:

 

*   Коли є хліб та вола, то з голоду не помреш.

*   Хліб та вода — бідного їда.

*   Допоможи воді, то й вона тобі допоможе.

*   Лісу — хоч бійся, води — хоч мийся, а хліба — хоч плач.

*   Будь багатий, як земля, а здоровий, як вода.

*   Зневажиш воду — накличеш шкоду. Поможеш воді — зарадиш біді.

*   Де вода, там і верба.

*   Дай, Боже, з роси й води.

*   До доброї криниці стежка утоптана.

*   Водою воду не загатиш.

*   Вода — не кума.

*   Бовть, як дурень у воду.

*   І за холодну воду не береться.

 

Перегляд файлу

 

Фізика, хімія, географія, основи здоров’я

 

 

 

 

 

 

 

    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                        

 

 

 

 

 

 

 

 Мета. Формування  ключових компетентностей учнів:

навчально-пізнавальної – розширення наукового світогляду учнів, розвиток їх здатності до самостійної пізнавальної діяльності, до організації власного навчального процесу, вміння планувати, робити аналіз; освоєння способів здобуття знань із різних джерел інформації;

загальнокультурної – формування культури міжособистісних відносин, бажання зберегти довкілля для наступних поколінь, висвітлення зв’язку фізики з іншими науками;

соціальної – надати можливість учням вибрати тип завдання відповідно до своїх нахилів і можливостей, усвідомити власний внесок у спільну роботу;

здоров’язберігальної – показати вплив води на здоров’я людини, рослин,  необхідність захисту джерел води  від забруднень;

інформаційно-комунікаційні – вчити учнів орієнтуватися в інформаційному просторі, оперувати інформацією відповідно до потреб виконуваного завдання, використовувати комп’ютер для підготовки презентацій;

громадянської та підприємницької – розвиток здатності ефективно організувати особисту і колективну працю, вміння аналізувати завдання, оцінювати власні можливості; формування почуття значимості за кінцевий результат.

 

План роботи

Зміст роботи

Дата

Відповідальний

1

Обговорення з вчителями хімії та біології, географії, основ здоров’я вимог програм щодо вивчення питань, пов’язаних з водою. Обговорення плану роботи над проектом.

 

Томілович С.М.

2

Випуск буклету «Чи знаєш ти, яка речовина найдивовижніша на Землі?»

 

Томілович С.М.

3

Обговорення плану роботи над проектом з учнями школи. Формування груп. Опрацювання списку літератури, сайтів Інтернету, де є цікаві матеріали про воду. Навчання ефективної роботи з літературою та інтернет-сайтами.

 

Томілович С.М.

4

Робота в групах над завданнями:

«Біологи» - «Вода в житті рослин»

«Медики» - «Яку воду ми п’ємо?»

«Географи» - «Водні ресурси»

«Фізики» - «Фізичні властивості води»,

«Експериментатори» - підготовка цікавих дослідів з водою;

«Екологи» - «Вода потребує захисту»

«Хіміки» - «Хімічні властивості води»

«Літератори» - «Народ про воду говорить»

 

Консультації вчителів Курки О.І., Прийдун І.М., Пастуха І.В., Томілович С.М.

5.

Конференція «Найдивовижніша речовина»

 

Томілович С.М.

Конференція

 

Воді надана чарівна влада стати соком життя на Землі

Леонардо да Вінчі

 

Оформлення кабінету: карта світу, карта Тернопільської області, фотографії цікавих водних об’єктів, цілющих джерел Тернопільської області, друковані вислови про воду.

Обладнання: медичні шприци без голок, склянка тонкостінна, монети по 1 коп, паперові рибки, одноразові тарілки, піпетки, літрова банка, бинт, два однакових термометри, воскований папір, штатив, два аркуші з зошита, тягарець 10 г з дротяною ниткою, пульверизатор, негашене вапно.

 

 

 Мета нашого проекту – систематизувати і довести до слухачів знання про найнезвичайнішу і дивовижну речовину – воду, розглянути фізичні та хімічні особливості води і показати їхнє найважливіше значення в повсякденному житті людини і всього живого.

 Вода - усім нам знайома з дитинства речовина на Землі. Вона в нас самих, скрізь і постійно навколо нас. Де саме і скільки нам розкажуть «географи».

 

«Географи»:

  1. Презентація «Вода, вода, …». (Совак, Золотоцька)
  2. Розповідь з показом фотографій і місця знаходження на карті «Цікаві водні об’єкти на Землі». (Буць, Галанчак)

 

Вода. Така звичайна, така повсякденна, домашня! Ми звикли до неї й інколи не помічаємо її незвичайних, дивних , особливих властивостей. У природі і дослідах вона веде себе не завжди так, як інші речовини. Але завдяки цьому існує життя на Землі. Які фізичні властивості води вам відомі?

Про незвичайні фізичні властивості води вам розкажуть «фізики».

 

«Фізики»:

  1. Презентація «Унікальні властивості води»  (Курка І., Вовк В.)
  2. Проведення дослідів з водою. (Криклевич, Подорожна, Ільчук, Польова, Майданик, Галанчак)

 

Що ж таке вода?

 До 18 століття вважалось, що вода – хімічний елемент. Дослідження англійського вченого Кавендіша у 1781-1782 рр., французьких вчених Лавуазьє і Менья у 1783-1785 рр., англійців Ніколса і Карлейля у 1800 р. довели, що вода – це сполука кисню і водню. Про хімічні властивості води нам повідомлять «хіміки»

 

«Хіміки»:

  1. Презентація «Хімічні властивості води»  (Луник)
  2. Дослід. (Демонстрація) виділення тепла при реакції води і негашеного вапна.

CaO + H2O = Ca(OH)2 + теплота   (Трач)

 

 

«Хіміки» нам повідомили, що вода є добрим розчинником. А ми її споживаємо. Яку ж воду ми п’ємо нам розкажуть «медики».

 

«Медики»:

  1. Презентація «Яку воду ми п’ємо» (Сеник Оксана)
  2. Повідомлення «Жива і мертва вода», «Срібна вода», «Тала вода», «Освячена вода»,( з показом фотографій та місця знаходження на карті) (Воробець, Гриненко, Лупан, Дрогамерицький, Кучерявий, Антонишин, Вархол)
  3. «Цілющі джерела Тернопільської області» (Трач, Кириченко, Пахолок, Польова, Сеник, Салій, Червоняк, Воробець, Жуковський)

 

А для  чого рослинам вода?  Про значення води в житті рослин повідомляють  «біологи»

 

«Біологи»:

Презентація «Вода в житті рослин» (Марич)

 

Як бачимо вода має надзвичайно велике значення для всього живого. Люди здавна ставляться до води з пошаною. 22 березня світ святкує День води. Воду оспівують в піснях, про неї складають приказки, вірші. Слово нашим «літераторам».

 

«Літератори» :

  1. Повідомлення «Вода - оберіг» (Свистун, Балакунець)
  2. Конкурс на краще знання приказок про воду, пісень про воду. (Свистун, Балакунець)

 

Води є на Землі дуже багато, але ж чому вчені прогнозують війни за воду. Слово надаємо «екологам»

«Екологи»:

  1. Презентація «Водні ресурси Землі» (Писарев, Галушка)

 

Вправа «Мікрофон». Чим сподобалась чи не сподобалась робота вам над проектом? Що цікавого дізнались? Які висновки зробили для себе?

 

Бажаю вам здоров’я. Як кажуть в народі «З роси вам і води»

 

 

 

 

 

 

1

 

Перегляд файлу

 

 

Про «живу» і «мертву» воду описано в багатьох казках різних народів світу.

Живу» і «мертву» воду вперше отримав винахідник Крат, вилікувавшись з їх допомогою від  радикуліту. Ці рідини роблять за допомогою електролізу звичайної води, причому кислу воду, яка збирається у позитивно зарядженого анода, називають «мертвою», а лужну (концентрується близько негативного катода) - «живою». За описами в літературі, «жива» вода-катол - м'яка, світла, з лужним присмаком, іноді - з білим осадом; «Мертва» вода аноліт-коричнювата, кислувата, з характерним запахом.

"Мертва вода" має антибактеріальну, противірусну, антимікозну, антиалергічну, протизапальну, протинабрякову, протисвербіжну і підсушуючу дію, може надавати цитотоксичну і антіметаболічну дію, не завдаючи шкоди клітинам тканин людини.

"Жива вода" має антиоксидантні, імуностимулюючі, детоксикуючі властивості, нормалізує метаболічні процеси (підвищення синтезу АТФ, зміна активності ферментів), стимулює регенерацію тканин (підвищує синтез ДНК і стимулює зростання і ділення клітин покращує трофічні процеси і кровообіг у тканинах.

Використання змочених в аноліте серветок дозволяє повністю очистити ранові порожнини при вогнепальних ранах, флегмони, абсцеси, трофічних виразках, мастити, великих гнійно-некротичних ураженнях підшкірної клітковини за 3-5 днів, а подальше застосування католіта протягом 5-7 днів істотно прискорює репаративні процеси .

 

 

 

Перегляд файлу

 

 

 

Тала вода допомагає в лікуванні гіпертонічної хвороби, трофічної виразки, жовчнокам'яної хвороби та інших захворювань. Також  вона гальмує старіння, сприяє доброму сну, хорошому настрою і покращенню пам'яті.

 Самий простий спосіб приготування талої води.

Налити в скляну банку (не до верху) холодну воду з-під крана. Закрийте кришкою і поставте в морозильну камеру холодильника на підкладку, наприклад, з картону (для теплоізоляції дна) і краще якщо в цей час в морозилці не буде різних продуктів.

Коли вода замерзне приблизно в половині банку, вилийте воду, яка не замерзла  (саме ця частина містить небажані домішки), а лід розморозьте і використовуйте для пиття.

ІІ спосіб приготування талої води (метод А. Маловічко)

Емальовану каструлю зводою покласти в морозильну камеру. Через 4-5 годин вийняти (поверхня і стінки вже покриті льодом, який містить молекули тяжкої води) і злити воду в іншу каструлю і знову покласти у морозильну камеру. Коли вода замерзне на дві третіх, незамерзлу воду злити (вона містить всі шкідливі домішки). Лід розтопити при кімнатній температурі і пити протягом доби.

 

Перегляд файлу

 

 

З незапам'ятних часів люди використовували антисептичні властивості срібла для очищення води, загоєння ран і лікування хвороб.

Срібло є справжньою отрутою для бактерій, в 1750 разів перевершуючи за силою дії карболову кислоту і в 3,5 разу сулему. Срібна вода вбиває мікроби навіть краще за хлор. При цьому можна не боятися передозування. Благородний метал абсолютно нешкідливий для печінки і нирок. Єдина неприємність – деяке «посмугління» шкіри. Проте, це абсолютно нешкідливо для людини.

Жодна відома хвороботворна бактерія не виживе у присутності навіть мінімальної кількості срібла, особливо в колоїдному стані. При цьому спектр дії колоїдного срібла поширюється на 650 видів бактерій (для порівняння - спектр дії будь-якого антибіотика - лише 10 видів бактерій).

Показання до застосування розчинів срібла дуже широкі. Це і захворювання носоглотки, бронхів і легенів; захворювання шкіри (юнацькі угрі, грибкові ураження шкіри, опіки, простудні висипання на шкірі, укуси комах); погане функціонування надниркових залоз;  ревматоїдний артрит; ураження стрічковими і круглими глистами.

Останнім часом з розвитком нанотехнологій, срібло як антибіотик переживає нове народження. Сьогодні вчені працюють над створенням бактерицидних покриттів для лікарських приміщень і меблів. Наприклад, швейцарські дослідники з Вищої технічної школи Цюріха розробляють на основі наночасток срібла полімерну бактерицидну плівку. Причому не просто бактерицидну, але ще й таку, що  активно приманює бактерії до місця їх неминучої загибелі.

Розчини срібла є табельними антисептиками і протимікробними препаратами озброєних сил НАТО. Їх використання американські вчені вважають більш за доцільне, ніж використання антибіотиків.

 

 

Перегляд файлу

 

 

 

 

Магнітна обробка води виявилася дуже ефективною для боротьби з накипом. Прискорення процесу кристалізації мінеральних домішок у воді забезпечує зменшення розмірів частинок накипоутворюючих солей.

Магнітна вода значно зменшує відкладання органічних речовин, наприклад, парафінів. Така обробка корисна під час добування та перекачування високопарафінової нафти.

Омагнічення води успішно застосовують на водопровідних станціях у разі значного помутніння природних вод; аналогічна обробка промислових стоків забезпечує швидке зсідання дрібнодисперсних забруднень.

Магнітна вода використовується в сільському господарстві. Наприклад, п'ятигодинне замочування зерен буряків у магнітній воді значно підвищує врожайність, полив магнітною водою стимулює ріст і врожайність соняшнику, кукурудзи, помідорів.

Зараз широко вивчається використання магнітної води в медицині: вона допомагає виводити ниркові камені, має бактерицидну дію.

 

Перегляд файлу

 

Широко відомі лікувальні властивості кремнієвої води. Кремнієва вода є простим засобом заповнення цього життєво важливого речовини в організмі. Кремнієва вода має всі властивості талої, бактерицидної срібної води, відрізняється особливим смаком і свіжістю. Ця вода схожа міжклітинної рідини та плазмі крові людини за водневого показника і біохімічним категоріям.

Дуже просто отримати цю воду в домашніх умовах. Треба взяти 20-30 грам кремнію, вимити його щіткою і витримати 1-2 години в горілці, для дезінфекції. Покласти його в 3 літрову банку і залити водою. Воду потрібно накрити марлею і поставити в світле місце, уникаючи попадання прямих сонячних променів. Через 3-4 дні вода очищається і її можна пити, готувати на ній їжу, вмиватися. Через 7 днів вода стає з вираженими лікувальними властивостями. Готову воду зазвичай зливають в інший посуд, проте не всю. Тому що нижній шар із залишком 3-4 см не придатний. Цей залишок потрібно вилити. Кремній потрібно дістати з банки і промити його м'якою щіткою, потім знову можна заливати нову воду. Отримана активована вода в герметичній ємності зберігає свої властивості до півтора років. Через 4-5 місяців кремній потрібно поміняти.

Свої лікувальні властивості кремнієва вода проявляє при зовнішньому застосуванні у вигляді примочок, полосканні, компресів при діатезі, псоріазі, опіках, фурункульозі. Добре цією водою промивати очі при різних запаленнях. При ангіні і пародонтозі полоскати горло та рот, промивати при нежиті ніс.

П'ють цю воду в необмеженій кількості. Це прекрасна профілактика багатьох недуг: патології шкіри, цукрового діабету, атеросклерозу, інфекційних захворювань, нервово-психічних хвороб, сечокам'яної хвороби, гіпертонічної хвороби. Кремній володіє кровоочисними, ранозагоювальними, бактерицидними властивостями, а також підвищує імунітет.

Завдяки лікувальним властивостям звичайного кремнію, можна попередити і навіть вилікувати багато захворювань. Бережіть своє здоров'я!

 

Перегляд файлу

Найближчий водоспад

 

 

                        Каскади Джуринського водоспаду

 

Найвищий водоспад в Україні

  

 

 

 

Водоспад Учан-Су (Летюча вода)

Знаходиться у Кримських горах.

Висота більше 90 м.

 

 

Перегляд файлу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Мертве море – лежить на території Ізраїлю та Йорданії

 

 

 

 

 

 

Червоне море –  солоність 42 ‰

Перегляд файлу

 

 

 

 

Площа – 6 000 000 – 7 000 000 км2, найбільша глибина – 7 110 м

 

Перегляд файлу

 

 

 

 

Водоспад Ігуасу (переводиться як «велика вода»). Знаходиться в Бразилії та Аргентині.

Перегляд файлу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1.               Каспійське море

 

 

Каспійське море, незважаючи на те, що називається воно морем, насправді це саме величезне безстічне озеро на планеті.

Каспійське море за формою схоже на латинську букву S, протяжність його з півночі на південь – приблизно 1200 кілометрів, із заходу на схід – від 195 до 435 кілометрів, в середньому 310-320 кілометрів.

Максимальна глибина Каспійського моря – в Південно-Каспійської западині, в 1025 метрів від рівня його поверхні. За величиною максимальної глибини Каспійське море поступається лише Байкалу (1637 м) і Танганьїка (1435 м).

  1. Озеро Верхнє

 

Озеро Верхнє – найбільше, глибоке і холодне з Великих озер і, за сумісництвом, найбільше прісноводне озеро в світі.

 

                      3. Озеро Вікторія

 

Озеро Вікторія – озеро в Східній Африці, на території Танзанії, Кенії та Уганди.

Це 2-е за величиною прісне озеро світу після Верхнього озера і найбільше озеро в Африці.

Площа озера Вікторія 68 тис. км.кв, довжина 320 км, найбільша ширина 275 км. Озеро при максимальній глибині 80 м не відноситься до досить глибоких озер.

4.  Озеро Гурон

Це озеро в США і Канаді, одне з північноамериканських Великих озер.

Площа Гурона – близько 59,6 тис. км.кв. Висота поверхні над рівнем моря близько 176 м, глибина до 229 м.

 

 5.  Озеро Мічіган

 

 

 Озеро Мічіган – одне з північноамериканських Великих озер.

Розташоване на південь від озера Верхнє, з’єднане з озером Гурон протокою Макінак.

Площа Мічигану – близько 57 750 км2 (третє за площею серед Великих озер), довжина близько 500 км, ширина близько 190 км. Глибина до 281 м.

Покрито льодом близько чотирьох місяців на рік.

Перегляд файлу

 

  1. Ніл (з Кагерою) - Африка

Довжина – 6 671 км.

          

  1. Амазонка (з Мараньоном) – Південна Америка

Довжина – 6 400 км

        Найповноводніша річка (близько 200 тис м3 води щосекунди виносить в океан),

           найглибша річка (найбільша глибина – 175 м)

 

  1. Янцзи – Азія

 

 

Довжина – 6 300 км

 

 

 

Перегляд файлу

 

 

Довжина – 2 201 км

 

 

 

 

 

 

 

 

Перегляд файлу

 

 

 

Кременецький район, с. Великі Бережці

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Давня слов'янська святиня — гора Божа, що біля Великих Бережців Кременецького району, споконвіку приваблює до себе тисячі людей.

 

Богоматір проявила себе на Божій горі не тільки відбитком стопи, а й цілющим джерелом і печерою, в якій, за переказом, крапають її життєдайні сльози. Заступництва Богоматері, духовного і фізичного зцілення шукають у цих місцях віруючі з усієї України, Польщі, Чехії, Сербії, Греції.

 

До Святого джерела від підніжжя – метрів триста. Підйом догори назвали "дорогою бажань". Позначена вона пістрявими стрічками, які віруючі зав'язують на гілках дерев, задумуючи бажане кожен для себе. Джерело назване «Святим» відразу після явлення Богоматері. Більшовики неодноразово засипали джерело, але покровителька гори завжди допомагала його очищенню, а люди зцілювалися від різних хвороб.

 

Перегляд файлу

 

 

 

Кременецький район, с, Лішня

 

 

 

 

 

Перша історична згадка про джерело датується 1625 роком. Біля джерела стояла дерев’яна капличка у якій знаходилася фігура св. Ганни.

 

Як відомо із переказів, на межі XVI-XVII стст. невідомий поміщик побував у с. Лішня та облаштував джерело.

 

У 1943 році, під час Другої Світової війни, німецькими загарбниками було спалено сілький храм, джерело залишалося у своєму природньому вигляді.

 

У 1974 році, вже у мирний час, комуністична влада розібрала дерев’яну капличку і спалила її в лісі.

 

У 1991 році   каплицю відновили. 7 серпня 1991 року, у неділю, в день Успіння Праведної Анни капличку було освячено.

 

 

Перегляд файлу

 

 

 

Заліщицький район, с. Шутроминці

 

 

 

 

Після переможного бою під Пилявцями, що на Хмельниччині, життєдайна вода шутроминецького джерела тамувала спрагу, гоїла рани та повертала сили козакам, даруючи їм наснагу для подальших перемог. З тих пір і називають цілюще джерело «Козацькою криницею». Козацьке джерело - унікальний дар природи.

 

Б’ючи із найглибших надр землі, вода й через століття не втратила ані своєї первозданної чистоти, ані лікувальних властивостей. Тож  служить криниця вірою і правдою не одному поколінню людей, які за десятки й сотні кілометрів приїжджають на береги Дністра, щоб зачерпнути з джерела сили й здоров’я.

 

Це столова вода з низьким рівнем мінералізації, яку можна вживати щодня без будь-яких обмежень. Склад води є оптимальним для організму, завдяки специфічному співвідношенню органічних речовин і мінеральних солей. Вода не вимагає технологічної очистки. Природні властивості дозволяють воді тривалий час зберігати смакові і цілющі якості без додавання консервантів.

 

Перегляд файлу

 

 

Чортківський район, с. Давидківці

 

 За переказами старожилів, понад 2 століття тому в цьому місці з'явився образ Матері Божої. Першим його побачив пастух, що прийшов до джерела, вгамувати спрагу. Побачивши образ, перелякався і з перестраху, вдарив батогом. На обличчі Богородиці, з'явився шрам. Невдовзі образ зник, а вода, що витікала з джерела, набула чудотворної сили. Багато людей, що приходили до джерела позбувалися тілесних недуг. Слава про цілющу силу джерела, швидко поширилася за межі Давидківців.

 

Розповідають, що дорога до криниці, пролягала через панське поле. Це не подобалося господареві. Якось, він наказав слугам закидати те джерело камінням. Найбільш ревний слуга, який виконував наказ пана, невдовзі оглух, а самому пану, приснився сон, після якого, він наказав розчистити джерело і спорудити каплицю.

 

Та не в усі часи, цьому святому місцю віддавали належну шану. В часи атеїстичної влади, за вказівкою «зверху» мали знищити каплицю. Її обмотали міцним металічним тросом і тракторист ось – ось мав рушити з місця. Але сталося щось неймовірне – організатор цієї варварської акції несподівано схопився за голову, дико й несамовито закричав і втік… Невдовзі, він наклав на себе руки… Інші учасники також безславно закінчили свій земний шлях.

 

Сьогодні каплиця стоїть. Це окраса Давидківців. До неї приходять по зцілення.

 

 

Перегляд файлу

 

 

 

 

 

Кременецький район, м Почаїв

 

 

 

 

 

 

 

Чимало прочан отримують зцілення своїх хвороб  від води з 100-метрового колодязя Свято-Духівського скиту. За розповідями очевидців, багато зцілень від води було ще і до закриття Скиту. Люди після його закриття все ж таки не переставали приходити сюди, щоб почерпнути цілющої води. Тоді посланці влади, щоб відігнати прихожан, влили в колодязь перероблене машинне масло.

 

Після відновлення обителі стараннями братії колодязь був очищений і вода знову стала придатною для пиття. Тепер багато паломників знову мають можливість набрати з собою святої води з монастирського колодязя.

 

Перегляд файлу

Гусятинський район, с. Крутилів (Кринцілів)

 

Одна з гірських вершин Медоборів - Звенигора - надзвичайно багата на пам'ятки. В її південний схил часто влучають блискавки. Можливо це і є, так званий, Перуновий пагорб. За уявленнями слов'ян-язичників, саме на таких пагорбах зароджується сила, яка заряджає цілющі джерела. Якраз в урочищах біля підніжжя Звенигори розміщені джерела, що дають цілющу воду "від очей", від хвороб серця і нервів.

Перше, на шляху від села Крутилів (Кринцілів), джерело Бажань. Існує давня легенда про те, що якщо у вас є якесь потаємне бажання і ви хочете, щоб воно неодмінно збулося, то джерельна вода цьому допоможе. Слід зробити так: набрати води з джерела (навіть у руки), повернутися обличчям на схід, подумки загадати бажання і лише тоді… напитися води. Кажуть, бажання обов’язково збудеться. А ще, водичка з цього джерела помічна від різних серцевих хвороб.

                                 Друге джерело, що теж потужним      

                   струменем б’є з-під каменя, має у 

                          своєму складі натрієво-бромні

                             солі. А вони, як відомо, заспокоюють

               людський організм. З давніх-давен жителі 

          околиць лікували цією водою різні 

            нервові  хвороби. І на смак вода з цього

          джерела, до речі, найсмачніша!

 

      І зовсім поряд – третє джерело, «від очей». Цією водою треба вмиватися ще до сходу сонця. Вона має у своєму складі срібло, а тому чудово лікує застудні захворювання, кон’юнктивіт та різні хвороби шкіри. Її можна зберігати навіть протягом року, і цілюща водиця не втратить своїх властивостей. До речі, словосполучення «вода від очей» могло означати не лікування зору, як це пояснюють сьогодні, а лікування від «пристріту», тобто зурочення недобрим поглядом.

 

На правому березi Збруча, на північ (1-1,5 км.) від села Крутилів (Кринцілів), знаходиться джерело «глiцеринової води». Вода з нього витiкає ледь помiтним струмком. Коли вмитися його водицею, то лице i тiло при цьому молодiє. Тому вiдпочиваючi називають його ще джерелом молодостi i краси — джерелом донни Бейжi.

Перегляд файлу

 

 

 

Кременецький район, м. Почаїв

 

 

Матір Божа ще в 1240 році залишила на камені слід Своєї правої стопи, що виділяє цілющу воду. Знаходиться ця святиня в Успенському соборі за невеликою огорожею. Над Стопою стоїть, подібний древньому олтарю, жовтий скляний ковчег із шовковим платом, а на платі - зображення Стопи Богородиці; за ним - настінне барельєфне зображення явлення Богоматері. Під ковчегом на камені знаходиться слід самої Стопи з цілющою вологою.

 

 

 

 

Неподалік собору знаходиться колодязь прп. Іова Почаївського з цілющою водою. Паломники п'ють і беруть з собою святу воду, яка часто зцілює віруючих від душевних і тілесних недугів.

 

 

Перегляд файлу

 

 

Чортківський район, м. Чортків

 

 

У Чорткові є джерело біля Свято-Покровської церкви, яке б’є з кам’яного хреста.

 

10 серпня 2002 року освятили прісне джерело, що декілька років тому почало  просочуватися з земних надр неподалік від храму. Люди які  використовували воду, оздоровлювалися. Врешті – решт над джерелом збудували каплицю. На стелі каплиці зображена ікона Богородиці "Всецариця". Купол підтримують три ангели. Перед каплицею напис молитви, яку читають люди перед тим, як поп'ють воду.

 

До джерела приходять жителі та гості міста з надією на одужання. За хімічним аналізом вода з джерела не відрізняється від місцевої. Проте люди впевнені, що ця вода є виявом Божої благодаті, а тому черга не зменшується.

 

 

 

zip
Додано
21 грудня 2018
Переглядів
1117
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку