Проект "Новорічна прикраса Сніговик"

Про матеріал
Ознайомлення з традиціями святкування нового року в країнах світу, історія свята. Ознайомлення зі способом виготовлення новорічної іграшки-прикраси з вати.
Перегляд файлу

image

Мета уроку

                         Ознайомлення зі способом виготовлення новорічної прикраси з вати, ознайомлення з традиціями новорічних свят.

                         Розвивати фантазію, сприяти розвитку моторики рук, координації рухів, розвивати таланти і здібності учнів, розвиток дизайнерського й технічного мислення

                         Виховувати акуратність і старанність під час виготовлення виробу.

                         Формування вмінь та навичок в  роботі з матеріалами.

Новорічні традиції

imageУ стародавні часи східні слов'яни відзначали Новий рік у двадцятих числах березня, коли оживала і прокидалася природа. Найголовнішим святом того часу вважалася Масляна - торжество, яке наші предки проводили перед весняним рівноденням.

Пізніше, коли християнська віра прийшла на зміну язичництву, дата свята змінилася - люди вірили, що Бог створив Землю саме у вересні. Новий рік заснували 1 вересня, згідно візантійським нормам. За часів правління династії Романових, Петро I ввів нову традицію - відзначати Новий рік 31 грудня, на західний манер. 

Звичаї святкування Нового року були такими ж, як і зараз: люди позбавлялися від непотрібних речей, намагалися зустріти свято в новому одязі. Готували пишні столи, головною стравою на яких було смажене порося - символ багатства і благополуччя. Слов'яни влаштовували народні гуляння, співали пісні і вбиралися в костюми.

imageРіздвя́на яли́нка — традиційний символ святкування Різдва у вигляді вічнозеленого хвойного дерева, зазвичай  ялини, ялиці, або сосни, що оздоблене ялинковими прикрасами, гірляндами, свічками та іншими елементами різдвяного декору

Звичай прикрашати ялинку на Різдво вперше з'явився у середньовічній Лівонії (сучасні Естонія та Латвія), а також на території сучасної Німеччини, де християнипротестанти приносили у свої домівки прикрашені дерева.

Перша документальна згадка про прикрашену на Різдво ялинку, як ціле дерево, датована приблизно 1510 роком: у Ризі

imageДо України звичай ставити на свята ялинку прийшов із Західної Європи. Першу різдвяну ялинку в Одесі встановили у грудні 1811 року для різдвяного балу, який дав градоначальник Одеси та генерал-губернатор граф Еммануїл Йосипович Рішельє на честь дочки княгині Марії Наришкіної Софії. На початку XX століття більшість українських селян, для яких головним атрибутом Різдва залишався дідух, не рубала на свято ялинок, але традиція прикрашання різдвяної ялинки на Святвечір вже на той час побутувала серед заможних українців.

imageІсторія новорічних іграшок почалася в німецькому містечку Лауша в 1848 році.Тут, на склодувному заводі, з'явився перший скляну кулю.Довгий час іграшки виготовлялися тільки в Лауша і експортувалися в багато країн.У 20 столітті завод з виробництва ялинкових прикрас з'явилися в США, а потім і в інших країнах, де відзначали Новий Рік.

Новий рік — найкращий час для того, щоб створити теплі святкові традиції, які об’єднають усю сім’ю, від малого до великого. Не важливо, що це за традиція — складні для виконання домашні спектаклі, катання на санках, особливе новорічне блюдо або «ваша» сімейна пісня. Головне, що через багато-багато років ваша дитина з радістю і прихованим смутком згадуватиме сімейний Новий рік і продовжить у власній родині традиції рідного дому.

Зараз, через більш ніж сто років, у прикрашанні ялинок українці повертаються до традицій кінця 19 століття.

На новорічних деревах знову з’являються вироби хенд-мейд. Це вже не незграбні ватні персонажі, а витончені вироби. Це ті ж люди і звірі, янголи, ляльки-мотанки... Іноді дизайнерські, іноді пошиті чи вирізані народними майстрами із простих матеріалів.

Новий рік — найкращий час для того, щоб створити теплі святкові традиції, які об’єднають усю сім’ю, від малого до великого. Не важливо, що це за традиція — складні для виконання домашні спектаклі, катання на санках, особливе новорічне блюдо або «ваша» сімейна пісня. Або виготовлення новорічних прикрас власноруч.

image

Щоб зробити оригінальну прикрасу для ялинкі нам знадобляться вата і клей, а також фарби.

Здавалося б, вата - це матеріал не для виготовлення прикрас, що можна з неї зробити? Виявляється, якщо пофантазувати і поворожити над шматком вати, на світ може з'явитися оригінальна іграшка.

image    Матеріали

  Клей ПВА

  Вата

  Очі пластикові

  Зубочистка

  Фарби

image

   Зверху насадити другу кульку. Сформувати нос, гудзики, руки та приклеяти до тулуба.

Приклеяти очі.

Починаємо робити капелюх. Формуємо поля та верх капелюха. Приклеюємо. Залишимо підсохнути.

image

Після того, як підсохне, пофарбувати виріб.

image

Очікуванні результати

Розуміти  необхідність дотримання правил безпечної праці та організації робочого місця;  безпечно користуватися інструментами вдома та під час занять, критично ставитись до інформації про товари для збереження власного здоров'я.

 Виконання різноманітних технологічних операцій та здатність уміло добирати ті з них, які дозволяють найбільш ефективно вирішувати практичні завдання;

pdf
Додав(-ла)
Tokarchuk Irina
Пов’язані теми
Технології, 6 клас, Презентації
Додано
10 березня 2023
Переглядів
250
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку