Проєкт ''Оптичнi явища в природi та побутi''

Про матеріал

Оптичними, або світловими, явищами називають явища, пов'язані зі світлом. Про їхню поширеність зайве й казати: куди б ми не подивилися — усюди побачимо оптичні явища. Так, ми бачимо предмети навколо себе або тому, що вони випромінюють світло, або тому, що вони відбивають світло.

За допомогою цього проєкту ми узагальнимо знання про природу та властивостi оптичних та свiтлових явищ; навчимося розрiзняти цi явища; дiзнаємося, яку роль оптичнi та свiтловi явища вiдiграють в природi та побутi; зможемо розвити вмiння логiчно мислити; аналiзувати отриману iнформацiю та робити висновки.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Проєкт Оптичнi явища вприродi та побутi.

Номер слайду 2

Мета : Навчальна: Узагальнити знання про природу та властивостi оптичних та свiтлових явищ;навчитись розрiзняти цi явища; дiзнатися, яку роль оптичнi та свiтловi явища вiдiграють в природi та побутi. Розвивальна:розвивати вмiння логiчно мислити; аналiзувати отриману iнформацiю та робити висновки. План: Що таке оптичнi явища?Класифiкацiя. Оптичнi явища в природi. Оптичнi явища в побутi. Дослід: веселка в домашніх умовах. Висновки

Номер слайду 3

Що таке оптичнi явища?Оптичні явища - явища, що викликаються розсіянням, поглинанням, заломленням і дифракцією світла.

Номер слайду 4

Оптичнi явища дуже рiзноманiтнi!

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Гало Спостерігається на хмарах, розташованих прямо навпроти джерела світла. Спостерігач повинен знаходитися на горі або в повітрі, а джерело світла (Сонце або Місяць) - за його спиною. Являє собою кольорові кільця світла на хмарі навколо тіні спостерігача. Всередині знаходиться блакитне кільце, зовні - червоне, далі кільця можуть повторюватися з меншою інтенсивністю. Кутовий розмір набагато менше, ніж у веселки - 5 ... 20 °, в залежності від розміру крапель в хмарі.

Номер слайду 9

Стовпи світла. Один з найчастіших видів гало, візуальне атмосферне явище, оптичний ефект, який є вертикальною смугою світла, що тягнеться від сонця під час його заходу або сходу. Світлові стовпи нерідко формуються навколо місяця, міських вогнів і інших яскравих джерел світла. Стовпи, витікаючі від низько розташованих джерел світла, зазвичай набагато довше, ніж сонячні або місячні стовпи.

Номер слайду 10

МІРАЖМіраж обумовлений заломленням світла при проходженні через шари повітря різної щільності, виражається у виникненні обманного зображення. Міражі можна спостерігати в жаркому кліматі, особливо в пустелях. Рівна поверхня піску вдалині стає схожої на відкрите джерело води, особливо якщо дивитися удалину з дюни або пагорба. Насправді "водна поверхня" - це ні що інше, як відображення неба. Іноді міражі показують цілі об'єкти, що знаходяться на великій відстані від спостерігача. Складні явища міражу з різким спотворенням виду предметів носять назву Фата-моргана.

Номер слайду 11

Північне сяйво. Світіння, спостережуване на небі в полярних областях, називають північним або полярним сяйвом, а так само південним - в Південній півкулі. також і в атмосферах інших планет, наприклад Венери. Природа і походження полярних сяйв - предмет інтенсивних досліджень, і в зв'язку з цим були розроблені численні теорії. Полярні сяйва, як вважають учені, виникають внаслідок бомбардування верхніх шарів атмосфери зарядженими частками.

Номер слайду 12

Оптичні явища в природі - це велика група явищ, які виникають внаслідок заломлення світла в земній атмосфері - дифракція, а також обумовлені розсіюванням світла, заломленням і відбиванням сонячного променя в краплинах води і льодяних кристаликах.

Номер слайду 13

Оптичнi явища в побутi на прикладi оптичних приладiв: Оптичні прилади - пристрої, в яких оптичне випромінювання перетворюється (пропускається, відбивається, заломлюється, поляризується). Вони можуть збільшувати, зменшувати, покращувати (в окремих випадках погіршувати) якість зображення, дають можливість побачити шуканий предмет побічно. ОПТИЧНІ ПРИЛАДИ: Роздільна сила. Збільшення. Мікроскопи. Телескопи. Біноклі. Оптичні приціли. Далекоміри. Освітлювальні й проекційні прилади.

Номер слайду 14

Веселка в домашніх умовах(1 спосіб)Мета досліду: створити веселку в домашніх умовах. Обладнання: CD-диск, лист паперу, джерело світла

Номер слайду 15

Веселка в домашніх умовах( 2 спосiб)Мета досліду: створити веселку в домашніх умовах. Обладнання:дзеркало, посудина з водою, лист паперу, джерело світла

Номер слайду 16

Схема досліду:

Номер слайду 17

Висновки: Оптичні явища тісно пов’язані з заломленням і дисперсією світла. Вони утворюються природою і можуть бути створені у домашніх умовах людиною. У світі ще є багато оптичних явищ не досліджених людиною, які й до цього часу залишаються таємницею.

Номер слайду 18

pptx
Пов’язані теми
Фізика, Інші матеріали
Додано
29 квітня 2021
Переглядів
28647
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку