Проект: "Природна краса своїми руками"

Про матеріал
Мета дослідження: Довести користь троянди і лаванди. Показати як легко і просто в домашніх умовах можна приготувати з троянди та лаванди засоби для збереження краси та здоров’я. Проблема дослідження та її актуальність: У кожного з на є улюблені квіти, які ростуть у нас на дворі. І іноді виникає бажання продовжити їх життя та радувати нас і далі своїм ароматом та природної користі. З давніх давен використовували триви та квіти для збереження здоров’я та жіночої краси.
Перегляд файлу

ЗМІСТ

ВСТУП

Розділ І

Троянда…………………………………………………………………...4

1.1. Для чого засушують троянди……………………………………....4

 1.2. Які троянди краще засушити……………………………………….4

 1.3. Як засушувати троянди цілком…………………………………….5

    1.3.1. На свіжому повітрі………………………………………………5

    1.3.2. У річковому піску……………………………………………….7

    1.3.3. Як засушити рожеві пелюстки…………………………………8

    1.3.4. Корисні поради………………………………………………….9

Розділ ІІ

Практична частина………………………….………………………....11

2.1. Використання висушених троянд…………………………………11

  2.2. Маски з пелюстками троянд……………………………………….13

  2.3. Крем з пелюсток троянд…………………………………………...14

  2.4. Рожева вода…………………………………………………………15

  2.5. Рожеве масло………………………………………………………..15

  2.6. Рожевий тонік……………………………………………………….17

  2.7. Протипоказання до застосування………………………………….17

Розділ ІІІ

Лаванда…………………………………………………………………….18

  3.1. Заготівля і переробка лікарської сировини………………………..18

  3.2. Хімічний склад лаванди і його вплив на організм………………..19

  3.3. Коли застосовують лаванду, народна медицина………………….19

  3.4. Чай з лаванди…………………………………………………………20

  3.5. Настоянка квітів………………………………………………………21

  3.6. Лавандові ванни………………………………………………….......22

  3.7. Лікувальний сироп з лаванди……………………………………….22

Розділ ІV

 Практична частина………………………………………………………24

  4.2. Лавандова олія в домашніх умовах………………………………..24

  4.3. Цукрова лаванда……………………………………………………..25

  4.4. Ароматизовані мішечки……………………………………………..25

  4.5. Лавандова мазь……………………………………………………....25

  4.6. Протипоказання до застосування…………………………………..25

Висновки

         Література       

         Додатки

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ВСТУП

 

Мета дослідження:

Довести користь троянди і лаванди. Показати як легко і просто в домашніх умовах можна приготувати з троянди та лаванди засоби для збереження краси та здоров’я.

Проблема дослідження та її актуальність:

У кожного з на є улюблені квіти, які ростуть у нас на дворі. І іноді виникає бажання  продовжити їх життя та радувати нас і далі своїм ароматом та природної користі. З давніх давен використовували триви та квіти для збереження здоровя та жіночої краси. В усі часи троянда була жіночою красою, а лаванда манила ароматом.

Завдання дослідження:

 

  1.               Ознайомити зі способами висушування троянд в домашніх умовах.
  2.               Показати що можна приготувати з троянд та їх корисні властивості.
  3.               Ознайомити з властивостями лаванди та способами її висушування.
  4.               Показатищо можна приготувати з лаванди та її корисними властивостями.

Обєкти дослідження: троянда, лаванда.

Предмет дослідження: корисні властивості троянд та лаванди.

Гіпотеза дослідження: Майже до 70%  косметичних,  туалетних  миючих, ароматизуючих засобів додають екстракти з троянд та лаванди. Всю корисність цих ароматних квітів можна виготувати в домашніх умовах, зберігати і користуватись з впевненістю що не містять жодних хімічних доміжків.

Методи дослідження:

Дослідження літератури, збір і висушування квітів, збір і аналіз рецептів приготування засобів з троянд та лаванди, приготування та зберігання зособів з троянд та лаванди.

Час дослідження : з грудня 2017 року до листопад 2018року.

 

РОЗДІЛ І

         Троянда

Троянду люблять багато, і є за що. Адже це дуже красиві квіти, що вражають різноманітністю забарвлень, форм, ароматів. Вони ефектні, довго стоять і прекрасні навіть в своєму зів'яненні. Але троянди - це не тільки краса і свято. Вони насичені корисними речовинами, завдяки чому використовуються в косметології та кулінарії, і ефірними маслами, чию користь гідно цінують в ароматерапії і парфумерії.

Для чого засушують троянди

Свіжа троянда прекрасна, вона радує око і дарує приємні емоції. Але ця квітка годиться не тільки для того, щоб поставити його у вазу, а коли зів'яне - викинути. Її можна, наприклад, зацукрувати і прикрасити нею торт, а можна зварити з її пелюсток варення.

Пелюстки також годяться для приготування різних косметичних засобів і романтичного декору.

Чи знаєте ви? Найдавніша троянда, знайдена в результаті палеонтологічних розкопок, має вік близько 50 мільйонів років згідно абсолютної датування.

Які троянди краще засушити

Перш за все, квіти, які ви збираєтеся засушити, повинні виростати в чистих місцях, особливо якщо не виключено, що їх будуть вживати в їжу, або вони будуть тим чи іншим чином контактувати з їжею, посудом, шкірою.

Важливо! Для сушки підходить тільки свіжозрізаний квітка. Чим більше пройде часу після зрізання, тим більша ймовірність, що троянда НЕ засохне, а зів'яне.

Зрізати квіти з метою їх засушити потрібно вранці, але не надто рано, щоб роса вже зійшла і квітка встиг висохнути. Зайва волога може спровокувати процес гниття і звести нанівець всі праці.

Слід віддати перевагу ще не розкрилися бутонів, оскільки розквітла квітка швидко осиплеться.

Після зрізання відразу занесіть квіти в приміщення, не залишаючи їх на сонці.Близькість батареї або іншого нагрівального приладу також не піде на користь, оскільки підвищена температура прискорює в'янення.

Якщо вам подарували троянди, і ви хочете зберегти їх, засушивши, то не варто поміщати квіти в вазу, а до сушіння приступати, вдосталь намилувавшись, коли вони вже зів'януть.

Ознайомтеся з практичними порадами зберігання троянд у вазі.

Ви і так не знаєте, скільки часу пройшло з моменту їх зрізання - цілком може бути, що досить багато. Щогодини зволікання зменшує шанси на благополучний результат.

Чи знаєте ви? Краще за всіх в світі розводять троянди французи, продають їх - голландці, а добувають з них масло - болгари.

Як засушити троянду цілком

Так як існує кілька способів засушити троянди, щоб вони зберегли красу і не втратили свій колір і форму, слід заздалегідь вибрати підходящий і підготувати все необхідне.

Основних способів два:

  •                  на повітрі;
  •                  в піску.

Є ще один спосіб засушити квітка - між книжкових сторінок, але для троянди він не дуже підходить в силу її будови. Втім, невеликий квітка цілком можна зберегти і таким чином.

Підготовлені за цією технологією квіти використовують в квіткових композиціях або просто в якості закладки.

Чи знаєте ви? Жовті, помаранчеві і коралові відтінки троянда отримала в результаті схрещування з перської дикоростучої трояндою, червоні - з китайської.

На свіжому повітрі

Для сушки на повітрі слід підібрати приміщення, яке відповідає наступним параметрам:

  •                  воно повинно бути темним, оскільки на світлі сохнуть квіти набувають крихкість, деформуються і обсипаються;
  •                  простір повинен добре провітрюватися;
  •                  в приміщенні неодмінно має бути сухо.

Зрізані квіти перебирають, стебла рівняють до потрібної довжини. Бажано також позбавити їх від нижніх листя, але обривати їх повністю не обов'язково, в залежності від подальшого використання.https://madlovefarms.com/img/crop-production-2018/how-to-dry-roses-and-what-can-be-done-with-them-8.jpg

До кожного стебла прив'язують мотузку і підвішують за них квіти голівками вниз до заздалегідь натягнутої мотузці на манер білизняний.

Замість мотузки можна використовувати звичайні білизняні прищіпки, акуратно прикріпивши ними квіти до натягнутою мотузці, намагаючись не розплющити і не пошкодити місце прикріплення.

Квіти повинні бути підвішені на деякій відстані один від одного, щоб повітря могло обдувати кожен з усіх боків.

Важливо! Не можна сушити троянди, зібрані в букет: в його середині буде недолік повітря і надлишок вологи, що призведе до гниття квітів.

Процес цей не швидкий, він буде займати близько двох тижнів.Якщо пелюстки змінили свій колір, можна додати їм бажаний - наприклад, за допомогою лаку для нігтів або аерозольної фарби. Часто використовують лак для волосся з блискітками.

У річковому піску

Так як при сушінні на повітрі троянди можуть кілька деформуватися, варто лише змінитися умов, для того, щоб вони залишилися як живі, їх варто спробувати засушити в піску.

Цей спосіб вимагає додаткових матеріалів: вам знадобиться коробка або ящик відповідних розмірів і досить піску. Підготовка квітів проводиться аналогічно тій, що описана вище.

Пісок слід добре промити, висушити і прожарити в духовці. Це потрібно для того, щоб в ньому не залишилося ніяких мікроорганізмів, здатних завдати квітці шкоду.

Після прожарювання пісок просівають через сито, щоб видалити грубі компоненти, здатні пом'яти або зробити надриви ніжних пелюсток.

Важливо! Для засушіванія троянди можна скористатися піском, призначеним для гризунів, Що продається в зоомагазині.

https://madlovefarms.com/img/crop-production-2018/how-to-dry-roses-and-what-can-be-done-with-them-10.jpg

Ємність, в якій буде засушувати троянда, повинна бути таких розмірів, які дозволять квітки повністю поміститися всередину в вертикальному положенні, і щоб залишився запас для шару піску.

Технологія засушіванія квітки в піску:

  1.              На дно ящика або коробки насипати трохи піску, приблизно 5-сантиметровий шар. У насипаний пісок увіткнути троянду в такому положенні, в якому вона перебувала б у вазі, і почати засипати її піском.
  2.              Сипати пісок невеликими порціями і акуратно, щоб частини квітки не зам'ялися. В якому становищі пелюстки будуть зафіксовані піском, в такому вони і засохнуть.
  3.              Повністю засипавши піском, ємність накривають і залишають в сухому темному приміщенні. Там він перебуватиме близько місяця.
  4.              Коли закінчиться визначений термін, пісок слід видалити через пророблені в дні ємності отвори. Не можна рити, починаючи з верхніх шарів - це вірний шлях погубити всі праці, завдавши шкоди пелюсток.
  5.              Для зміцнення сухого квітки, освіження його кольору та захисту від вологи сушені троянди обробляють лаком для волосся.

Якщо засушити квітка з дотриманням технології і обробити його лаком, він буде зовні мало чим відрізнятися від живого.

Як засушити рожеві пелюстки

Відокремлені від суцвіття пелюстки засушують для подальшого використання в їжу - наприклад, приготування смачного і дуже корисного чаю, або в косметичних цілях.

Перед тим як засушити пелюстки про запас в домашніх умовах, слід вибрати в саду відповідну троянду - кущ і його квітки повинні бути здорові і міцні. Можна скористатися цим способом для квітів, які вже розпустилися і не придатні для засушування цілими суцвіттями.

Збирають пелюстки до полудня, щоб зберегти в них максимальну кількість ефірних масел, але до моменту збору роси вже бути не повинно.

Зібрані пелюсточки розкладають на чистій тканині або папері (не газетним!) І накривають чистою марлею. Місце, де пелюстки проведуть наступні два-три тижні до повного просушування, має бути сухим, затемненим і добре провітрюваним.

Важливо! На виході сировини виходить 12-13% від початкової маси.

Зберігають пелюстки, що містять ефірне масло, в чистих і щільно закриваються скляних банках в темному місці, тобто в шафі або тумбі.

Корисні поради

  1.              Для декоративних композицій або збереження пам'яті підійдуть і покупні квіти, аби вони були досить свіжими, щоб правильно висохнути, а не зів'янути. У харчових, косметичних і лікувальних цілях використовують троянди, вирощені власноруч або придбані в надійному місці. Словом, повинна бути впевненість в тому, що заготовлене сировину принесе користь і не заподіє шкоди.
  2.              Спосіб засушіванія троянди залежить від того, з якою метою її передбачається використовувати. Якщо потрібно зберегти красу квітки, краще обрати спосіб засушування в піску. Коли потрібні лікарські та ароматичні властивості, варто віддати перевагу сушку на повітрі.
  3.              https://madlovefarms.com/img/crop-production-2018/how-to-dry-roses-and-what-can-be-done-with-them-11.jpgПотрібно дуже ретельно поставитися до умов, в яких сушаться пелюстки - від них багато в чому залежить кількість корисних речовин, які збережуться після повного висушування.https://madlovefarms.com/img/crop-production-2018/how-to-dry-roses-and-what-can-be-done-with-them-12.jpg
  4.              Зберігають пелюстки в закритій банці, проте час від часу їх потрібно провітрювати і перевіряти, чи не завелася чи в них непрохана живність. В цьому випадку сировину слід без жалю викинути, а банку ретельно промити і висушити перед наступним використанням.
  5.              Щоб напевно забезпечити себе потрібною кількістю пелюсток, заготовлювати їх слід з запасом. Зберігати пелюстки варто в декількох ємкостях на випадок пошкодження.
  6.              Якщо вам важлива колірна гамма, врахуйте, що колір сушених пелюсток швидше за все стане більш темним в порівнянні зі свіжими

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

РОЗДІЛ ІІ

 Практична частина

Використання висушених троянд

Але втілювати в життя цікаві ідеї можна не тільки за допомогою свіжих троянд.З засушених також можна зробити щось цікаве, проявити фантазію і внести в життя деяку різноманітність.

  •                   наприклад, подаровану троянду можна засушити на пам'ять, так як вона нагадує про дорогу людину або подію, і до цього спогаду приємно повертатися;
  •                   https://madlovefarms.com/img/crop-production-2018/how-to-dry-roses-and-what-can-be-done-with-them-2.jpgдуже популярні рожеві пелюстки в саше - невеликих ароматичних мішечках, вміст яких становить композицію з ароматних трав, квітів, прянощів, доповнюється декількома краплями ефірного масла. Зазвичай в саше комбінують декілька запахів, іноді застосовують тільки один - наприклад, квіти троянди або лаванди, доповнені відповідним ефірною олією;
  •                  такі мішечки-саше використовують в залежності від того, які воно несе аромати. Саші з рожевим ароматом буде доречно покласти на полицю, де зберігається одяг, носити з собою в сумочці, адже її аромат тонізує, нормалізує психічний стан, а також є визнаним афродизіаком;
  •                  можна засушити бутони троянди і згодом використовувати їх як ароматизатор для приміщення, помістивши їх у відповідну ємність і капнув туди кілька крапель ефірного масла цієї квітки.

Така композиція доповнить інтер'єр і збагатить атмосферу будинку вишуканим ароматом. Час від часу запах стає менш вираженим, тоді ємність з вмістом струшують, щоб він "прокинувся";

Чи знаєте ви? Найдавніше відоме зображення троянди має вік близько 4 тисяч років, воно знайдено на легендарному острові Крит, на якому, згідно з легендою, народився сам Зевс.

  •                  з сухих квітів можна створювати чудові композиції - панно або букети. Декор може бути як нейтрального характеру або, наприклад, вітального, так і призначеним для романтичного вечора - як підкаже фантазія і втілять в життя руки того, хто зумів засушити троянди і створити з них композицію;https://madlovefarms.com/img/crop-production-2018/how-to-dry-roses-and-what-can-be-done-with-them-3.jpg
  •                  романтичний настрій важко собі уявити без троянд, а особливо їх пелюсток. Їх використовують як конфетті, додають в лід для напоїв, в воду для ванни - словом, усюди, де тільки підкаже фантазія. Цікаво і елегантно виглядає засушена троянда, протягнута в кільце разом з лляною серветкою;
  •                  ванна з рожевими пелюстками і декількома краплями рожевого масла не тільки налаштує на романтичний лад - вона дозволить зібратися з думками, привести їх у порядок, зніме роздратування і інший негатив, заспокоїть нервову систему, допоможе направити думки в потрібне русло;
  •                  зараз дуже популярною галуззю хенд-мейд стало виготовлення домашнього мила.

Майстри вивчають властивості різних рослин, речовин і ароматів, і звичайно, троянда зайняла заслужену нішу в цій справі, адже завдяки своїм цілющим властивостям вона використовується в косметології, а її аромат робить позитивний вплив на психіку.

Оскільки свіжі квіти, придатні для миловаріння, доступні не круглий рік, їх з успіхом замінюють засушені, заздалегідь зібрані в екологічно чистих місцях і заготовлені відповідно до технології.

Чи знаєте ви? В Японії вивели сорт троянд під назвою "Хамелеон". Ця квітка днем ​​має червоний колір, а до настання ночі його пелюстки біліють.

Троянди варто засушити лише для того, щоб потім готувати собі цілий рік такий засіб, як рожевий чай, який:

  •                  допоможе впоратися з дратівливістю;
  •                  надасть допомогу при запальних процесах в роті і в шлунково-кишковому тракті;
  •                  поліпшить стан нігтів, волосся та шкіри;
  •                  продовжить молодість;
  •                  підвищить рівень гемоглобіну;
  •                  благотворно вплине на судини і щитовидну залозу;
  •                  заспокоїть і налаштує на потрібний лад.

Дуже вишукано виглядає засушена троянда в оформленні подарунка; особливо цікаво вона виглядає, якщо прикріпити до неї листівку або саморобний послання.

Дізнайтеся ніж корисні троянди для здоров'я людини.

Зворушливо виглядає невелика трояндочка, засушена між сторінками книги, яка використовується в якості закладки.

Маски з пелюстками троянд

 Маски на основі пелюсток троянд дуже корисні для шкіри обличчя, до того ж роблячи її в домашніх умовах, ви будете впевнені, що це косметичний засіб не містить консервантів і інших шкідливих добавок.

  •                 Омолоджуюча маска з пелюсток троянд для особи. Дві столові ложки дрібно подрібнених пелюсток троянд потрібно залити гарячою водою до отримання кашки, потім отримати суміш потрібно поставити на водяну баню і витримати близько 10 хвилин. Дайте масці трохи охолонути, в теплому вигляді нанесіть її на обличчя і шию. Ляжте на спину і полежіть в такому стан близько 25 хвилин. По закінченню часу змийте маску теплою водою.
  •                 Маска для комбінованої шкіри. Візьміть 60 грам пелюсток троянд, залийте їх однією склянкою води двома столовими ложками горілки і залишити на 30 хвилин, щоб суміш настоялася. Потім злийте настій і розведіть його з 50 грамами вівсяної або рисової муки. У вас повинна вийти густа суміш у вигляді сметани, яку потрібно нанести на обличчя і шию. Маску витримати 30 хвилин, після чого змити теплою водою. Після процедури на шкіру обличчя, шию і груди потрібно нанести крем, що підходить вашому типу шкіри.
  •                 Компрес з пелюсток троянд. Попередньо очищене обличчя побризкайте водою, потім обличчя і шию покрийте пелюстками. З харчової плівки зробіть маску, в якій будуть вирізані дірки для губ, очей і носа. Накладіть її на троянди і зверху накрийте обличчя махровим рушником. Такий компрес потрібно витримати близько 40 хвилин. Цей засіб допоможе вам позбавитися від запальних процесів, прищів і комедонов.
  •                 Маска для сухої шкіри. Для її приготування вам знадобитися, 3 склянки висушених пелюсток помістити в темну скляну банку, залити їх мигдальним маслом до тих пір, поки воно не покриє пелюстки повністю. Поставте цю суміш на водяну баню і нагрівайте її до тих пір, поки пелюстки не втратять свій колір. Цим засобом потрібно протирати обличчя кілька разів і обов`язково після того як ви зняли макіяж з особи.http://cdn.ukrloves.ru/ginka6/kak-razvesti-suhoe-moloko-i-chto-iz-nego-mozhno_2.jpg

Крем з пелюсток троянд

Для приготування крему вам знадобитися пелюстки 5 троянд подрібнити за допомогою м`ясорубки (Додатки фото2.1), потім змішати з розтопленим на паровій бані воском і двома чайними ложками топленого вершкового масла (Дадатки фото 2. 2). До цих інгредієнтів потрібно додати одну чайну ложку меду та 2 чайні ложки подрібнених пелюсток троянд (Додатки  фото 2. 3 ), перемішати і отриманий крем викласти в скляну банку (Додатки фото 2.4). Термін зберігання 3-4 місяця в холодильнику.

Рожева вода

Зберіть пелюстки садових троянд або шипшини рано вранці того дня, коли збираєтесь робити рожеву воду. Троянди повинні бути вирощені без застосування сінтетичних пестицидів  та інших небезпечних хімікатів (Додатки фото 2.5). Помістіть пелюстки троянд на дно широкої каструлі, щоб воно було покрито в кілька слоїв.Залийте пелюстки троянд водою, щоб вода тільки покривала пелюсткиісля  цього можна приготувати рожеву воду.

У центр каструлі на дно помістіть порожню піалу або невисоку скляну банку так, щоб її верх знаходився на пару сантіметрів вище рівня води (Додатки фото 2.6).

Накрийте каструлю перевернутої кришкою, тоді пар буде збиратися на кришці і скочуватися вниз, а конденсат (рожева вода) Буде капати з ручки перевернутої кришки кастрюлі прямо в піалу. Нагрівайте воду з пелюстками троянд дозакіпанія. Коли вода закипить, зменшіть газ і заповніть перевернуту кришкукастрюлі кубиками льоду. нехай вода з пелюстками троянди кипить на повільному вогні близько часа або довше. Періодично додавайте лід і стежте, щоб вода, в якій находятся пелюстки троянд, НЕ википала повністю (при необхідності можна додати ще води). Готова рожева вода збирається в піалі в кінці процесу (Додатки фото 2.7).

Рожеве масло

Рожеві пелюстки мають високу бактерицидну активність, тому їх використовують для лікування багатьох захворювань шкіри. Тому рожеве масло знайшло своє визнання не тільки в області народної, а й в офіційній медицині. А про його позитивному і омолоджуючий вплив на шкіру людини можна писати книги. Воно посилює кровообіг, тонізує шкіру, усуває всі висипання і нерівності, прибирає вугровий висип, розгладжує зморшки, має лімфодренажний ефектом і надає шкірі юнацьку свіжість.

До складу багатьох домашніх кремів і масок входить рожеве масло. Застосування його досить широке. Насамперед, масло благотворно діє на шкіру тіла, роблячи її м'якою і бархатистою, загоює дрібні тріщинки і знімає роздратування. Кілька крапель добре додати в будь-яку сирну маску для обличчя або змішати лосьйон для тіла з такою ж кількістю рожевого масла і нанести суміш на вологу після купання шкіру.

http://pan-ta-pani.com/img/3/c/3c5cd384d77f4ff0c85fa1ed757760ad.jpegЗастосовується рожеве масло для волосся, воно відновлює волосяну цибулину, перешкоджає пересихання локонів від впливу гарячого струменя фена або променів сонця. Маючи вдома приготоване власноруч або куплене в магазині масло, завжди можна побалувати волосся корисної добавкою. Для цього не потрібно яких-небудь спеціальних процедур. Досить під час миття волосся додати кілька крапель в порцію шампуню, а після - в бальзам ополіскувач. Під час дії бальзаму масло швидко вбирається в розпарену шкіру і вологе волосся.

Якщо шевелюра неслухняна, а зачіска вимагає гладкості, можна капнути трохи рожевого масла на долоні, розтерти і провести долонями по волоссю. Вони пом'якшать і придбають блиск. Для лікування і відновлення випадають волосся рожеве масло додається в касторову або реп'яхову в рівних пропорціях. Цю суміш потрібно втерти в шкіру голови і залишити на 30-40 хвилин. Потім змити звичайним шампунем.

Дві склянки пелюсток троянди залити склянкою оливкової олії (Додатки фото 2.8).Наполягати в щільно закритому посуді в темному місці два - три тижні. Час від часу вміст потрібно перемішувати. Отримане рожеве масло процідити і застосовувати в домашній косметиці. Їм можна протирати тіло після душу або прийняття ванни, крім того рожеве масло це відмінний засіб для виконання антицелюлітного масажу. 
Трояндова олія народна медицина пропонує застосовувати для заспокоєння подразненої шкіри, для застосування на пошкодженій шкірі, при порушеннях сну. Також його можна використовувати для приємного масажу, який завдяки цьому ефірному маслу поліпшить мікроциркуляцію крові. Ефірна олія лаванди можна додавати у ванни, пару крапель можна крапнути на подушку, що допоможе розслабитися і має сприяти гарному сну. Воно сприяє загоєнню ран і розгладженню рубців.

Рожевий тонік

Пелюстки чотирьох великих троянд або дві склянки пелюсток рожевої шипшини залити 1:1 горілкою (Додатки фото 2.9).

Настоювати в скляній посудині із закритою кришкою, в темному місці протягом трьох тижнів. Настій процідити (Додатки фото 2.10). Тонік підходить для будь-яких типів шкіри, добре очищає і тонізує.

Протипоказання до застосування

Незважаючи на наявність безлічі корисних властивостей чайної троянди, існують і деякі протипоказання до її застосування. Так, лікувальні засоби не підійдуть гіпотонікам, оскільки вони навпаки сприяють зниженню артеріального тиску. Олія з чайної троянди протипоказана вагітним, оскільки може з’явитися алергічна реакція. Також можлива індивідуальна непереносимість.

 

 

 

 

 

 

 

РОЗДІЛ ІІІ

 Лаванда

Заготівля і переробка лікарської сировини

 Квіти лаванди лікувальної знайшли широке застосування в народній медицині. Щоб цілий рік можна було використовувати корисні речовини цієї рослини, необхідно в сезон цвітіння зробити заготовку лікувального сировини і переробити його для зберігання.

Лаванда цвіте в липні-серпні. Саме в цей період необхідно зробити заготовку суцвіть. Для заготівлі зрізають суцвіття разом з гілочками. Після цього з них роблять пучки, які пов`язують і підвішують для просушування.

заготівля

Після етапу просушування відокремлюють вручну квітки, які підуть на переробку. Процес заготівлі лаванди досить копіткий. По-перше, це ручна праця, що вимагає уважності людини. При сушінні лаванди потрібно підтримувати певний температурний режим. Приміщення, де це відбувається, має бути приховане від сонячних променів і добре провітрюватися. Це важливо для збереження ефірного масла в рослині. Ефірна олія відокремлюють шляхом перегонки рослини з водяною парою в спеціальному спорудженні. Після висушування лаванди її можна розім`яти і скласти в герметичну тару. Висушену лаванду потрібно зберігати в захищеному від вологи місці і по потребі використовувати для приготування лікарських засобів.

Хімічний склад лаванди і його вплив на організм

 Лавандові квітки містять ефірну олію - 3%. також в їхній хімічний склад виділяють 12% дубильних речовин, гіркі речовини, похідні смоли і кумарину, флавоніди, фітостероли, цинеол, гераноіл, борнеол. Найціннішим елементом, який міститься в ефірному маслі лаванди, є линалилацетат. Його процентний вміст становить 50%. Саме линалилацетат надає заспокійливу дію на організм, на серцево-судинну і нервову систему. А що міститься в лаванди цинеол в виділеному вигляді застосовується в фармацевтиці.Лаванда

 Його використовують для приготування антисептичних і відхаркувальних засобів. Завдяки гераноілу і борнеолу лаванда володіє сильним ароматерапевтичним ефектом. А дубильні речовини, що містяться в цій рослині, застосовуються при вірусних і бактеріальних захворюваннях верхніх дихальних шляхів в формі настоїв для полоскання горла. Вони сприяють формуванню захисної оболонки на слизовій, яка перешкоджає подальшому запалення. Смолисті сполуки, які входять в хімічний склад лаванди, мають м`яку сечогінну і послаблюючу дію. Також смолисті сполуки не дають розвиватися гнильним процесам і підсилюють лікувальний ефект інших лікарських речовин. Лаванду часто додають в інгаляції для лікування грипозних станів. При глистовихінвазіях і педикулезе лікувальний ефект роблять кумарини, які містяться в квітках рослини. Кумарини пригнічують розвиток найпростіших організмів і комах.

Коли застосовують лаванду, народна медицина

Лаванда гірська знайшла своє застосування в лікуванні безлічі хворобливих станів.

 Народна медицина рекомендує лаванду при таких захворюваннях:

  •                 легкі порушення сну;
  •                 нервове напруження;
  •                 кишкові спазми нервового походження;
  •                 для поліпшення апетиту;
  •                 лікування невралгії;
  •                 шкірні захворювання і гнійні рани;
  •                 ароматерапія для підвищення працездатності, зняття втоми, поліпшення стану нервової і серцево-судинної системи;
  •                 використовується як заспокійливий і спазмолітичний засіб при мігрені і неврастенії;
  •                 розріджує жовч засіб;
  •                 сечогінний засіб.

З давніх-давен збереглося багато рецептів, на основі яких створюються лікарські засоби на основі лаванди. Ці рецепти містять свідчення і дозування до застосування. лаванду можна застосовувати у вигляді лавандового масла, чаю, настойки квіток, у вигляді сухої трави, приймати лавандові ванни.

Чай з лаванди

Чай з лавандою застосовують для боротьби з такими проблемами:

  •               чайвід головного болю – Завдяки натуральним спазмолітичну речовин, що містяться в чаї з лавандою, відбувається розслаблення кровоносних судин і дрібних м`язів в області голови та шиї, навколо очей (до речі, допомагає позбутися від посмикувань століття);
  •               від стресу - Заспокоює при підвищеній нервовій збудливості, запобігає почуття тривоги і депресії;
  •               від м`язових спазмів - Застосовується в лікуванні менструальних болів;
  •               від безсоння - Вчені різних країн впевнені, що лавандовий чай здатний розслабити, підвищити якість сну і позбавити від безсоння;
  •               від нудоти - Чай з лавандою допоможе позбутися від нападу нудоти, пов`язаного з сильним головним болем. Чай з цією рослиною сприяє зменшенню запалення блукаючого нерва, який провокує нудоту, блювоту і мігрень;
  •               від травних расстройств - напій має вітрогінними властивостями, а значить, допомагає позбутися від дискомфорту в кишечнику і шлунку, пов`язаного з накопиченням газів.

Лаванда Також деякі вчені вважають, що речовини лаванди перешкоджають виникненню виразки шлунка

Настоянка квіток

Лаванда в формі настойки квіток володіє лікарськими властивостями, які допомагають впоратися з недоліками проблемної шкіри і допоможуть при опіках. Настоянка квіток лаванди використовується для поліпшення апетиту, а в поєднанні з деякими іншими травами служить хорошим засобом для зняття стресу. Для приготування настоянки квіток береться 3 чайні ложки перемеленого рослини, які заливають 400 мл окропу. Отриманий настій необхідно настояти в емальованому посуді під закритою кришкою протягом 20 хвилин. Після цього його необхідно процідити і можна пити його протягом дня рівними частками. Такий настій буде корисний для обробки довго не гояться виразок і ран.

Як антидепресанту використовується настоянка свіжих квіток лаванди, приготована в пропорції одна частина квіток і 5 частин спирту 70%. Таку настоянку квіток приймають 1-2 рази на день по 40-50 крапель. Вона запобігає коливання настрою, впливає на гормональний фон. Рекомендують жінкам при передменструальному синдромі, при клімаксі для боротьби з приливами, нервозністю і безсонням.

Лавандові ванни

Лавандові ванни мають показання і протипоказання до застосування. Протипоказано приймати лавандові ванни в разі, якщо спостерігається індивідуальна непереносимість компонентів рослини. Зверніть увагу, що лаванда впливає на тиск в організмі людини. Вона його нормалізує (знижує), але можуть спостерігатися різкі зміни тиску під час прийому ванни. всього пара крапель лавандового масла, додані в ванну, можуть різко знизити тиск.Морська сіль з лавандою

Тому ванни з лавандовим маслом краще приймати за призначенням лікаря і під наглядом. Що стосується корисного впливу лавандових ванн, то складно його переоцінити. Такі ванни позбавлять від порушень в системі кровообігу, позбавлять від втоми, знімуть напругу в м`язах, біль у попереку (яка носить м`язовий характер). Для приготування лавандової ванни на 20 л води береться 50 г сухої трави або квіток лаванди. Або можна розвести лавандова олія в воді - 25 мл олії на 100 л води. Ефірна олія лаванди розводять з емульгатором - морською сіллю, сметаною, базовим маслом. На 30 мл основи береться 4-7 крапель олії для дорослого, для дитини не більше 2 крапель ефірного масла лаванди.

Лікувального сиропу з лаванди

З лікувальною лаванди можна приготувати сироп.

сиропДля цього знадобляться:

1 стакан води;

1 склянка цукру;

 3 столові ложки лавандових квіток, відокремлених від стебла.

Лавандові квітки перед приготуванням сиропу потрібно промити. У каструлю, яка підходить за розмірами, виливається вода, доводиться до кипіння, після чого додаються лавандові квітки. Цей відвар закутується і настоюється добу. Після цього настій проціджують, отриманим відваром заливають нову порцію сухої лаванди, і процедура повторюється. Далі отриманий відвар змішують з 250 г меду або цукру, дана суміш ставиться на вогонь, і потрібно виварювати до отримання густого сиропу. Лавандовий сироп, приготований за таким рецептом, застосовують для лікування неврастенії, тахікардії, головного болю, простудних захворювань. У лікувальних цілях потрібно приймати за півгодини до їди 3 рази в день. Дозування - 1 чайна ложка, яку запивають водою.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

РОЗДІЛ ІV

 Практична частина

Лавандова олія в домашніх умовах

Про корисні властивості лаванди сказано багато, і щоб сповна їх застосувати, необхідно використовувати її в потрібній формі для кожного випадку. Багато згадок про лікування за допомогою масла. Рецепт, як зробити масло лаванди в домашніх умовах, наступний: 2 столові ложки сухих подрібнених квіток лаванди помістіть в суху банку (Додатки фото 4.11).

Лаванду потрібно перед цим розібрати або розім`яти, закриті бутони розкрити; в банку необхідно додати масло без запаху - оливкова, мигдальне, льняне(Додатки фото 4. 12). Важливо, щоб масло було без запаху, щоб не перебивати аромат лаванди; банку з лавандою і маслом необхідно щільно закрити і поставити на сонце або в темле місце настоюватися.

Цей етап може тривати від 48 годин до 3-6 тижнів, в залежності від інтенсивності одержуваного сонячного світла і кількості часу, яким володієте. Як альтернативу можна використовувати водяну баню, на якій можна підігрівати суміш в банку протягом 2-5 годин при температурі 38-49 ° С (дуже важливо дотримуватися цієї температури!); після настоювання масла вміст баночки можна процідити через марлю в чисту посуд. Залишки квіток можна використовувати для компосту; щоб отримати більш насичене масло лаванди, весь процес можна повторити з отриманим процідженим продуктом; зберігати лавандова олія, приготоване в домашніх умовах, потрібно в темній скляній банці в місці, захищеному від сонця. Термін зберігання залежить від свіжості взятого масла для приготування і може становити кілька місяців.

 

 

Цукрова лаванда

5 віточок лаванді з квітами засипати 300 гр цукру. На диждень. Приготування тортів та кексів (Додатки фото 4.13).

Ароматизовані мішечки.

Лавандові саше доцільно покласти туди, де зберігається постільна білизна або знаходиться спальне місце.

Лавандова  мазь

віскЩоб приготувати лавандова мазь, необхідний такий інгредієнт як лавандова олія. Його можна приготувати за рецептом, описаного вище, або купити в аптеці. Другий необхідний інгредієнт - бджолиний віск. Пропорція, в якій беруться складові, - 1 частина воску на 8 частин масла. Чим більше воску, тим густіше вийде лавандова мазь. Інструкція по приготуванню лавандової мазі: бджолиний віск необхідно подрібнити на тертці; тертий віск помістити в каструлю, додати лавандова олія і нагрівати, поки інгредієнти не змішаються. Цей етап триває від 15 хвилин і більше (Додатки фото 4.14). Вміст потрібно помішувати жароміцним пристосуванням, яке не шкода буде викинути в разі, якщо не вдасться відмити з нього віск; суміш потрібно перелити в чисті скляні баночки або бляшані контейнери. Ємності герметично закрити кришечками; ємності з сумішшю потрібно прибрати в холодильник. Через 10-30 хвилин в прохолоді мазь повинна застигнути. Якщо консистенція занадто рідка - необхідно знову розтопити мазь і додати ще бджолиного воску. Якщо консистенція занадто тверда - розтопити і додати масло.

Протипоказання до застосування

Лаванда використовується в різних формах. Це можуть бути відвари, масла або компреси. Для кожного виду є свій спосіб застосування. Таким чином, відвар використовується для застосування всередину. У теж час масло лаванди призначено винятково для зовнішнього застосування, інакше можна отруїтися. Пов’язано це з тим, що ефірна олія токсично для травлення. Тому слід бути уважним і чітко представляти, яка форма лаванди для чого призначена. В будь-яких інших випадках протипоказань щодо застосування лаванди не є. Єдине виключення – індивідуальна непереносимість представленого лікарської рослини.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 ВИСНОВКИ

     Я вважаю, що на наших садових ділянках ростуть не тільки гарні та ароматні квіти, але і корисні. Мої дослідження довели, що збір, висушування та обробка  троянд та  лаванди не є тяжким  та коштовним процесом, але натомість ми отримали ароматні, гарні,  корисні,  та дешеві засоби догляду за шкірою, підвищення імунітету та настрою, збереження здоров’я, ароматерапії та інші.

     В своєму досліджені я виявила що екстракти з пелюсток троянд та лаванди використовується в галузях медицини, парфюмерії, миючих засобів, ароматерапії. Тому, я вважаю, ми повинні навчитися правильно вирощувати , зберігати і користуватися дарунками природи.

    Таким чином гіпотеза мого дослідження підтвердилась, що в домашніх умовах можна приготувати з пелюсток троянд та лаванди корисні для нашого здоровя та краси зособи з натуральної сировини, при цьому не витрачаючи багато коштів і часу.

       Отримані мною знання є важливими для мене. Тепер я знаю, як зберегти життя улюбленій квітці, як переробити таким чином, щоб зберегти всі її корисні якості, як застосувати їх з користю для мене та для моєї сімї.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ЛІТЕРАТУРА

  1. http://remontu.com.ua/lavanda-likuvalni-vlastivosti-i-protipokazannya-recepti-i-zastosuvannya

    2. https://domicad.com.ua/ua/articles/poleznye-svoystva-rozy-7-receptov-dlya-krasoty-    i-zdorovya

  1. http://ukrloves.ru/krasa/877-zastosuvannja-peljustok-trojand-dlja-oblichchja-ta.html
  2. http://natalka.pp.ua/likuvalni-vlastivosti-lavandi-i-sekreti-yiyi-zastosuvannya
  3. https://healthday.in.ua/travi/lavanda
  4. https://sovetchiki.info/vikoristannya-lavandi-v-domashnix-umovax/
  5. http://vidpoviday.com/recepti-z-pelyustok-troyand-varennya-sirop-nastoyanka
  6. http://orakul.pp.ua/7576-rozheva-kosmetika-kosmetika-z-troyandi-recepti-prigotuvannya.html
  7. https://moyezdorovya.com.ua/yak-vlasnoruch-zrobiti-lavandove-milo/

 

 

 

 

 

 

 

 

ДОДАТКИ

 

 

 

 

 

                                                            фото 2.1

 

 

 

 

 

                                                     фото 2.2

 

 

 

 

 

 

             фото 2.3

фото 2.4

 

 

 

           

 

  фото 2.5

 

 

фото 2.6

 

 Мал.6

 

 

 

 

 

фото 2.7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                фото 2.8

 

 

 

 

 Мал.9

 

 фото 2.9

 

 

 

 

фото 2. 10

 

 

 

 

фото 4.11

 

 

 

 

 

 

 фото 4.12

 

 

фото 4.13

 

 

C:\Users\Admin\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\IMG_20181128_190939.jpgC:\Users\Admin\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\IMG_20181128_190306.jpg

 

 

 

 

 

                                                фото 4.14

1

 

docx
Додано
5 червня 2020
Переглядів
981
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку