Проєкт профітролі. Трудове навчання 9клас

Про матеріал
Профітролі -тістечко із заварного тіста, зазвичай невеликого розміру. За своєю суттю профітролі дуже схожі з еклерами (заварними тістечками або трубочками) - ті ж самі кулінарні вироби з тонкого тіста, порожнисті усередині, але тільки зазвичай круглої форми. Рецепти профітролей можуть відрізнятися один від одного в основному своєю начинкою, вона може бути солодкою: сирний, заварний крем, згущене молоко, або несолодкою: сир, гриби, паштет і так далі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Проєкт «Профітролі»Підготувала вчитель трудового навчання Першотравенської гімназії Товкач Олена Анатоліївна

Номер слайду 2

ПрофітроліПрофітролі -тістечко із заварного тіста, зазвичай невеликого розміру. За своєю суттю профітролі дуже схожі з еклерами (заварними тістечками або трубочками) - ті ж самі кулінарні вироби з тонкого тіста, порожнисті усередині, але тільки зазвичай круглої форми. Рецепти профітролей можуть відрізнятися один від одного в основному своєю начинкою, вона може бути солодкою: сирний, заварний крем, згущене молоко, або несолодкою: сир, гриби, паштет і так далі.

Номер слайду 3

форма кругла; поверхня опукла, без тріщин, всередині з порожниною; смак приємний, ледь солонуватий.зовнішній вигляд виробу повинен бути без великих тріщин, горілих або вмятих місць, колір зовні сіро-жовтий, усередині - жовтий; смак - трохи солонуватий.смак і запах мають бути властивими цьому виду виробів. Вологість передбачена стандартом з урахуванням виду. Вимоги до якості:

Номер слайду 4

Історія виникнення У Франції шістнадцятого століття слово "профтроль" (фр. profiterole) означало невеликий прибуток, скромна винагорода за праці - на українську його можна перевести як "дрібничку, а приємно". Слово це набуло несподіваного сенсу в кулінарії, коли профітролем стали називати невеликий печений хліб із заварного тіста, який клали в суп. Вироби із заварного тіста французи називають "шу" (choux - капуста).

Номер слайду 5

Найпоширенішими виробами із заварного пшеничного тіста є тістечко еклер і профитроли. Еклери - французькі заварні тістечка, без яких неможливо представити хорошу кондитерську. У перекладі з французького еклер означає "блискавка". І це передусім із-за блискучої помадки, якою традиційно глазурують ці тістечка. Справжній еклер розпізнати досить просто: він повинен сліпуче сяяти!

Номер слайду 6

Історія заварного тіста, необхідного для приготування еклерів, бере свій початок ще в XVI столітті. У 1533 році Катерина Медичи переїхала у Францію у супроводі усього свого двору, включаючи кухаря на ім'я Пaнтерелли (Panterelli). Саме він в 1554 році "відкрив" заварне тісто, з гордістю назвавши його власним ім'ям -- pвte а Panterelli. Нова випічка викликала справжній фурор при дворі, і іноземні булочки з полюванням прийняли в королівське меню. За два подальші століття рецепт тіста дещо змінився.

Номер слайду 7

Заварне тісто вид тіста, який отримав свою назву від способу приготування. При приготуванні заварного тіста борошно з'єднується з киплячою водою, сіллю і жиром і вариться або запарюється. Заварена маса змішується з великою кількістю яєць. Заварне тісто готується без цукру, має прісний смак і різноманітне застосування. Таке тісто готується без будь-яких розпушувачів. Особливістю заварного тіста з пшеничного борошна є наявність великих пустот всередині виробів, які заповнюються кремом або іншою начинкою.

Номер слайду 8

Інгредієнти:1 склянка води 100 грам вершкового масла1 склянка муки4-5 яйцясіль

Номер слайду 9

Технологія приготування У посуд з водою додають масло, сіль і доводять до кипіння. У киплячу суміш засипають просіяне борошно, ретельно вимішуючи дерев’яною лопаточкою до зникнення грудок борошна. Суміш прогрівають 1—2 хв.

Номер слайду 10

Заварене тісто охолоджують до 70 °С и, помішуючи, поступово додають яйця до одержання маси консистенції густої сметани. Визначаємо готовність тіста ,тісто стікає з ложки трикутником.Із крутого тіста вироби погано піднімаються, з рідкого вони виходять розпливчастими й при великому нагріванні в печі «сідають».

Номер слайду 11

Підготовка до випікання. При випіканні виробів лист застилаємо пергаментом.  Підготовлене заварне тісто кладуть у кондитерський мішок і «висаджують» з нього вироби круглої форми. Випікають тісто протягом 30—35 хв. , спочатку при температурі 200 °С, а потім при 200—210 °С.

Номер слайду 12

Технологія приготування крему. Нарізаємо масло невеликими кубиками та кладемо їх у глибоку каструлю. Вмикаємо міксер на малу швидкість і збиваємо масло в однорідну масу (десь 5 секунд). Поступово додаємо згущене молоко. Тільки не вливаємо його за один раз! Додаємо згущене молоко буквально по 1-2 ст. л., не більше. Швидкість міксера можна підвищити.

Номер слайду 13

Продовжуємо збивати крем дот их пір, поки він перестане прилипати до стінок каструлі. За допомогогою кодитерського мішка наповнюємо профітролі кремом.

Номер слайду 14

pptx
Пов’язані теми
Технології, 9 клас, Презентації
Додано
22 березня 2023
Переглядів
388
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку