Проєкт: "Святкування Різдва в моїй родині".

Про матеріал
Даний матеріал можуть використати учні 6 класі на уроці зарубіжної літератури при створенні свого власного проєкту з теми: "Святкування Різдва в моїй родині". Замість різдвяних фото, які є в даному проєкті можна вставити свої власні родинні фотографії.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Назва проєкту: Святкування Різдва у моїй родині Підготувалаучениця 6-Б класу Чорнобаївської гімназіїЧерниш Марія

Номер слайду 2

У народі кажуть, що взимку скільки днів, стільки свят. Щось звичне, миле, очікуване чи, навпаки, - нове, яскраве, несподіване. Що з усього цього варте того, щоб зберігати на роки як сімейну традицію? Актуальність проєкту

Номер слайду 3

До новорічних та різдвяних свят моя родина і я готуємося заздалегіть. Я обов’язково прикрашаю ялинку іграшками  та гірляндами. На вікна приліплюю багато паперових сніжинок, ангелочків, які сама вирізаю. А ще, вішаю на двері вінок з дзвіночками. Коли двері відкриваються, вони забавно дзвенять. Також святково прикрашаю кожне приміщення своєї квартири.

Номер слайду 4

В моїй родині серед зимових свят дуже шанується не тільки Новий Рік, але й Різдво Христове. Для нас це довгоочікуване і улюблене родинне свято. Я святкую його у колі рідних: мами, тьоті, бабусі та дідуся. За день до Різдва Христового на кухні все зайнято, у повітрі витають смачні запахи. Але нічого брати не можна, тому що це на свято. Зазвичай, ми збираємося у нас вдома біля ялинки, що залишилася з Нового Року. Коли настає Різдво, починається обмін привітаннями по телефону. Я обов’язково телефоную по відео зв'язку до своєї хрещеної, для того, щоб привітати її. Бо віднести кутю їй я не маю змоги, так, як вона живе за кордоном. Таким чином я висловлюю їй шану, як своїй другій мамі.

Номер слайду 5

Готувати страви до різдвяного столу ми починаємо ще зранку. На Святвечір мама готує смачну і різноманітну святкову вечерю та пече як завжди святковий торт. По центру стола завжди ставимо свічки, які запалюємо в різдвяну ніч. А ввечері приходять до нас гості з подарунками. До свята я завжди складаю цікаву і захоплюючу конкурсну програму з різноманітними завданнями і обов’язково з подарунками, призами та нагородами. Всі присутні залишаються задоволеними.

Номер слайду 6

На Різдво обов'язково господині готують 12 різдвяних свят.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

А ще різдвяні свята супроводжуються колядками, які в моїй родині знають всі. Самі колядують та приймають колядників. Я також люблю колядувати. Заздалегіть вивчаю кілька колядок та співаю їх. За це мені дають солодощі та гроші. Але саме головне не те, що ти отримав, а те, що ти даруєш іншим людям радість. Крім того, я ще навчаюся в музичній школі. І завжди на різдвяні свята ми ансамблем виступаємо в будинку культури, співаючи різдвяних пісень даруючи позитивний настрій і радість кожному слухачеві.

Номер слайду 9

Знати українські колядки має кожен, адже це – наші традиції. Різдвяна пісня, яку співає моя родина Різдвяний, засніжений ранок,Щаслива пора,Уже з колядою на ганок. Спішить дітвора! Сніжинка, різдвяна сніжинка Мені на долоньку спада, Як панночка, сяє ялинка, Дзвіночком дзвенить коляда! Сніжинка, різдвяна сніжинка, Зимової яблуні цвіт, Народжена Божа Дитинка З любовю ступає у світ!Мороз у вікно заглядає,Поскрипує сніг. Сніжинка різдвяна кружляє,Паде нам до ніг. Улюблена щедрівочка моєї родини. Щедрівочка щедрувала,До віконця припадала. Що ти тітко напекла,Неси нам до вікна,Чи вареник, чи пиріг. Неси нам за поріг. Щедрик, ведрик, дайте вареник,З грушами пироги,Здоровенькі були.

Номер слайду 10

Різдво - це завжди щось надзвичайно чарівне! Це пухнастий сніг, запах ялинки і найтаємничіша ніч, коли яскравими зірочками і ліхтариками висвічується нескінченна дорога наших мрій. І ми посміхаємось, і трохи сумуємо... чомусь. Ми дивимося на те, що встигли, і знову мріємо! Мріємо і сподіваємося на краще! Я бажаю всім людям отого найкращого, про яке кожен мріє сьогодні! Я бажаю кожному побачити дорогу до Нього і наполегливо йти цією дорогою щодня, черпаючи мудрість і натхнення у Всевишнього, створюючи щось своє - сяюче, добре, світле!

Номер слайду 11

Висновок. Отже, календарно-побутова обрядовість – одна з найвеличніших форм духовної культури українців, вона має тривалу історію і є засобом пізнання природних явищ, розвитку народного світогляду, бережного ставлення до природи, вироблення морально-етичних цінностей у боротьбі за своє існування, а культ предків на українському ґрунті служить нам об’єднанням поколінь, збереженням нашого родоводу. Українська календарна обрядовість різноманітна і багата. Вона ніби ладує людське життя, бо лад сильний багатством духовності, це стежка розуму і праці, що веде до кращого, світлішого . Поважайте, цінуйте свої народні традиції

Номер слайду 12

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

pptx
Додано
21 лютого 2023
Переглядів
6776
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку