Проект . Торбинка для дрібничок. Виготовлення саше.

Про матеріал
Зробивши кілька мішечків саші, ви зможете подарувати їх друзям, рідним і просто знайомим в знак подяки або уваги. Використовуючи перераховані вище поради і додавши трохи фантазії, ви отримаєте справжній шедевр, зроблений своїми руками. Не забувайте, що запах повинен поєднуватися з тим місцем, куди ви хочете його розмістити.
Перегляд файлу

C:\Users\%D0%9E%D0%BB%D1%8F\Desktop\5ed97e_0b1844941b554e60a522c398785a1826-mv2_d_4592_2576_s_4_2.webpC:\Users\%D0%9E%D0%BB%D1%8F\Desktop\5ed97e_0b1844941b554e60a522c398785a1826-mv2_d_4592_2576_s_4_2.webp

Проект . Торбинка для дрібничок. Виготовлення саше.

Основна технологія: технологія обробки текстильних матеріалів ручним способом. Додаткові технології: технологія виготовлення вишитих виробів; технологія виготовлення аплікації.

  Виконували :  Шульженко Ангеліна, Терещенко Анастасія, Стахів Анастасія, Скорупич Анастасія, Журавльов Григорій, Галуган Юлія, Васяніна Каріна, учні 5 класу.

 Керівник проекту:  Хральченко Ольга Іванівна, вчитель трудового навчання  Червонокостянтинівської  ЗОШ І – ІІІ ступенів.

І. Організаційно-підготовчий етап проектування.

1.1. Обгрунтування вибору об’єкта.

   Одним із наших  улюблених предметів у школі є трудове навчання. Завдяки цьому предмету  ми навчилися багато чого робити:  шити, вишивати, в’язати, і це нам дуже подобається.  На заняттях обслуговуючих видів праці учні нашої школи відчувають себе не просто виконавцями роботи, а її творцями. Ми не просто виконуємо роботу, запропоновану вчителем , а самі ставимо перед собою завдання, які пробуджують творчу думку, розвивають технічне мислення і конструкторські здібності. Тому наша праця є цікавою й ми отримуємо задоволення не лише від результату, а й від самої роботи  і від спілкування з учителем.

  Хтось вважає, що виготовляти різні речі своїми руками – це марна трата часу.  Ми з цим  ніяк не погоджуємось, тому що створюючи щось самостійно ви можете дати свободу своїм фантазіям, проявити всю свою креативність та творчі здібності і створити оригінальну та неповторну річ, яка буде відповідати вашим смакам та бажанням і буде тільки у вас і в єдиному екземплярі.

  Вчитель трудового навчання нашої школи, прийшла до нас  з своєю торбинкою, в якій вона принесла  різні дрібнички, які можна використати нам на уроці.  Всі захотіли мати теж таку чудову торбинку, в якій ми будемо зберігати і носити різні речі для уроку трудового навчання. 

  Вирішили користуватися інтернет ресурсами, для того щоб знайти матеріали саме для виготовлення торбинок для дрібничок. Матеріалу було дуже багато, зібрали моделі – аналоги і вирішили попрацювати з ними, щоб на їх основі створити свої вироби. Переглядаючи матеріали , ми знайшли цікавий матеріал про пошиття  торбинки саші, нас це дуже зацікавило. Це не просто торбинки,  саші - відмінний спосіб ароматизації своєї кімнати, шафи, машини, ванни.

 Тому ми вирішила випробувати свої творчі здібності і  створити свої оригінальні торбинки саші. Хочемо створити власні, індивідуальні торбинки  для ароматизації своєї  кімнати. Ці торбинки ми зможемо подарувати своїм рідним. Григорій вирішив подарувати торбинку своєму татові в машину,  Каріна бабусі в магазин, Ангеліна  - бабусі  в шафу, Настя – мамі на роботу в її кабінет, і ще дві Насті – мамі на кухню.

 

Для досягнення мети, ставимо перед собою такі завдання:

• Ознайомитися з моделями-аналогами та проаналізувати їх;

• Вивчити додаткові джерела інформації;

 • Сконструювати та виготовити виріб;

 • Оформити проект.

 

 

  Не так давно популярністю користувалися освіжувачі повітря. Адже вони дуже зручні і за короткий час поширюють аромат по всій кімнаті. Проте, з часом у всьому світі від цих балончиків стали відмовлятися на користь більш натуральних засобів. Люди звернулися до ароматерапії. Зараз складно знайти будинок, де б не використовували ароматичні лампи або палички для обкурювання приміщення. Поступово повернулася до історії і знайшли  такий винахід, як ароматичне саші. Ці запашні мішечки не просто прикрашають будинок, вони ще й насичують повітря приємним ароматом, створюють затишну атмосферу і благотворно впливають на здоров'я людини.

 

                                          Історія саші

   Саме слово «саше» має французьке коріння. У цій країні кілька століть тому так позначали подушечки, оббризкані духами, або ж мішечки з зашитими в них травами, просоченими ефірними маслами. Такі мішечки прикрашали вітальні і спальні багатих будинків. Втім, кожна поважаюча себе дівчина прагнула завести в своїй кімнаті саші, адже ця цікава штучка не тільки радує своїм виглядом і поширює приємний аромат, але і створює особливу романтичну атмосферу. Використовували їх і в лікарських цілях.       Цілющі трави укладали в мішечок і клали поруч з людиною. Запах рослин міг заспокоїти, позбавити від безсоння або, навпаки, підвищували концентрацію. У будинках простих людей ці мішечки робили з грубого полотна, прикрашаючи тасьмою або бахромою, расшивая бісером, дівчата з багатих родин шили з найтоншого шовку і мережива, просочували найтоншими духами або ефірними маслами. Іноді до ароматичного саші пришивали петельку. Такий мішечок можна повісити поряд з одягом, тоді він буде відганяти комах, а одяг придбає ледь чутний приємний аромат.

   Саші, зрозуміло, були не тільки у Франції. У древній Русі для позначення ароматичного мішечка використовували слово «ладанка». Її носили на шиї, як оберіг. Наші предки вірили, що деякі трави здатні відігнати темні сили. Звичайно, ці мішечки були невеликі, не було у них і химерною обробки. Зате суміші трав у них були воістину цілющими. Великі  ладанки вішали в хатах все з тією ж метою, ароматичні мішечки не дозволяли прийти темній силі в будинок, захищали від пристріту, хвороб та інших напастей. В різні ладанки зашивали різні трави. Одні повинні були привернути в будинок багатство, інші були покликані зміцнити любов подружжя. Нерідко ладанки клали під подушки або підвішували над ліжком.

 

        Ідеї матеріалів для виготовлення саші

   Наповнювач для саші виготовляють із сухих рослин, шматочків коренів, ефірних масел, висушених пелюсток квітів, духмяних спецій. Щоб зекономити кошти, збирайте рослини самі і сушіть їх в домашніх умовах. Трави для наповнення практично ніколи не використовуються в чистому вигляді, зазвичай змішують відразу ж кілька видів.

Корисні властивості трав:

Лаванда добре допомагає при головному болі, безсонні, гіпертонії. За допомогою цієї рослини йдуть тривоги, з’являється ясність розуму, знімається напруга.

Акація – це відмінний антидепресант, який покращує сон.

Базилік має приємний аромат. Запах базиліка впливає на нервову систему, знімає втому, головний біль.

Меліса – чудове снодійне, яке приносить умиротворення і спокій.

 Пелюстки рози сприяють міцному сну, знімають головний біль, заспокоюють нервову систему.

Жасмин бадьорить, додає сили, знімає втому.

Сушена цедра апельсина, лимона і мандарина діє збудливо, підвищує працездатність.

Зробивши кілька мішечків саші, ви зможете подарувати їх друзям, рідним і просто знайомим в знак подяки або уваги. Використовуючи перераховані вище поради і додавши трохи фантазії, ви отримаєте справжній шедевр, зроблений своїми руками. Не забувайте, що запах повинен поєднуватися з тим місцем, куди ви хочете його розмістити.

   Якщо у Вас вдома немає необхідних трав, то не варто зневірятися, можна наповнити саше звичайними тирсою, які були заздалегідь просочені ефірними маслами. Коштують тирса недорого, та й придбати їх можна практично в будь-якому магазині товарів для тварин. Величезний вибір ефірних масел можна знайти в аптеках.

  Щоб підготувати тирсу її потрібно  насипати в скляну банку з щільно кришкою, що закручується, додати туди кілька крапель ефірного масла, після закрити банку і добре все потрясти. Після повторити ті ж самі маніпуляції: капнути ефірної олії, струснути. Потім банку з вмістом слід помістити в темне місце як мінімум на 7 днів.

  Для кухонної кімнати підійдуть поєднання трав, прянощів з цедрою цитрусових. До речі, на кухні саше використовуються не тільки з метою надання аромату, але і для приготування самої їжі. Приміром, мішечок, наповнений тосканськими травами можна опускати в каструлю в процесі варіння бульйонів, гасіння риби або м'яса.

 

 

 

 

 

 

 

 

1.2. Аналіз виробів-аналогів.

Картинки по запросу Торбинки саші

Модель №1

 

Картинки по запросу Торбинки саші

Моель №2

Картинки по запросу Торбинки саші

Модель №3

 

Картинки по запросу Торбинки саші

Модель №4

 

 

Картинки по запросу Торбинки саші
 

Модель №5

Картинки по запросу Торбинки сашіКартинки по запросу Торбинки сашіКартинки по запросу Торбинки сашіКартинки по запросу Торбинки саші

Вибір, що проектується має задовольняти такі вимоги:

1.​ Функціональні – виріб повинен бути декоративним, призначений для ароматизації  кімнати та створення гарного настрою.

2.​ Естетичні – виріб повинен мати красивий та охайний вигляд.

3.​ Ергономічні – виріб повинен бути зручним у використанні (щоб легко піддавався чищенню).

4.​ Технологічні – виріб має бути не надто складний у виготовленні.

5.​ Економічні – матеріали мають бути недорогі, доступні та екологічно чисті. Затрати часу на виготовлення виробу – не більше 6 годин.

 

Аналіз виробів-аналогів виробу відповідно до поставлених вимог

№з/п

Характеристика виробу

Модель №1

Модель №2

Модель №3

Модель №4

Модель №5

1.

Відповідальність призначенню

+

+

+

+

+

2.

Оригінальність техніки виконання

-

+

+

 

+

 

 

-

 

3.

Простота в експлуатації

+

+

+

+

+

4.

Складність виготовлення

+

-

-

+

+

5.

Доступність матеріалу

+

+

+

+

+

 

Загальна кількість позитивних ознак

4

4

4

 

5

 

 

4

Таблиця 1

Примітки:

«+»   відповідає вимогам;

«-»    повністю або частково не відповідає вимогам.

ІІ. Конструкторський етап проектування.

Яку тканину потрібно підбирати для пошиття саше?

   Для самої подушечки найкраще брати тканину з натурального матеріалу, це може бути мішковина, льон або бавовна. Така тканина добре пропускає повітря, завдяки чому запашний аромат буде безперешкодно поширюватися по всьому будинку. Відмінно підійде для торбинки матерія для вишивання. На відміну від синтетичної, подібна тканина буде довше виділяти аромат в приміщенні, який в свою чергу не буде заглушений нотками синтетики. Сам мішечок повинен бути красивим і оригінальним, його можна прикрасити вишивкою і аплікацією.

 

Послідовність виготовлення виробу.

Бонбоньєрки

Матеріали та інструменти:

  • лляна тканина;
  • тканина з квітковим принтом;
  • смужка мережива;
  • міцна нитка;
  • стрічка або шнурок;
  • шпильки;
  • ножиці;
  • голка;
  • закрійна крейда.

 

Покрокова інструкція:

Для початку підготуйте необхідні тканини. Льон бежевого відтінку красиво поєднується з яскравими тканинами і додає виробу вінтажні нотки. Підготуйте нитки в тон і починайте рукоділля!

Бонбоньєрки

Отже, виріжте 4 кусочки тканини розміром 15х18 см. Звичайну лляну тканину будемо використовувати для лицьового боку, а яскраву для виворітного.

 Бонбоньєрки

Далі складіть два кусочки тканини (простий і яскравий) лицьовою стороною всередину, щоб красивий малюнок з’єднувався із звичайною тканиною. Таким же чином з’єднаємо інші два кусочки тканини, використовуючи для цього шпильки.

Бонбоньєрки

Бонбоньєрки

Відступивши 1 см. від краю, зшийте за допомогою швейної машинки верхній край тканини. Відігніть край тканини і пропрасуйте гарячою праскою.

БонбоньєркиБонбоньєрки

Бонбоньєрки

 

Тепер необхідно розкрити кусок тканини, що у нас вийшов. Від середини відступіть 1 см. І пришийте мереживну смужку на звичайній лляній тканині. Те ж саме зробіть і на іншому куску тканини.

БонбоньєркиБонбоньєрки

З’єднайте два шматочки тканини лицьовими сторонами, щоб дві мереживні смужки стикалися. По всьому периметру з’єднайте шматочки тканини шпильками. Починаючи з нижньої сторони і відступивши 1 см. зшийте краю тканини, зупинивши машинку за 3 см. від початку строчки. Обріжте краї.

 

 

БонбоньєркиБонбоньєркиБонбоньєркиБонбоньєрки

Через отвір (3 см.) виверніть тканину на лицьову сторону. Вручну зашийте отвір, що залишився. Тепер необхідно сформувати мішечок: для цього просуньте яскраву тканину в звичайну лляну тканину, як показано на фото.

Бонбоньєрки

БонбоньєркиБонбоньєрки

Залишилося лише пропрасувати мішечок, а також зробити ще одну строчку вгорі мішечка. Додайте шнурок або стрічку, щоб зав’язати мішечок – і чудовий аксесуар готовий!

Бонбоньєрки

ІІІ. Технологічний етап проектування.

1. Виготовлення виробу.

2. Правила техніки безпеки під час роботи з ножицями та гачком.

3. Користуючись описом послідовності виготовлення виробу, виготовляємо виріб.

4. Оцінка якості.

Виріб має естетичний, гарний та охайний вигляд.

ІV. Заключний етап проектування.

Захист проекту та проведення виставки.

 Після того, як виріб був завершений,  діти залишилися задоволені своєю роботою, оскільки спроектований виріб відповідає усім вимогам:

-​ матеріали для виготовлення виробу доступні;

-​ складність – доступна;

-​  обсяг виконаних робіт займає небагато часу;

-​ виріб легко піддається чищенню від забруднення;

-​ забруднення навколишнього середовища під час виготовлення виробу – відсутнє;

-​ виріб має оригінальний і естетичний вигляд, може бути використаний для  кімнат різного призначення і буде створювати гарний настрій  всім оточуючим.

Список використаних джерел:

1.Трудове навчання. Творчі проекти учнів: навчально-методичний посібник / за заг. ред. Ю. О. Туранова. – Тернопіль: Тайп, 2008.

2. Інтернет ресурси

 

 

 

C:\Users\Оля\Desktop\Новая папка (5)\Новая папка (2)\IMG_20180321_141454.jpgC:\Users\Оля\Desktop\Новая папка (5)\Новая папка (2)\IMG_20180314_125415.jpg

 

C:\Users\Оля\Desktop\Новая папка (5)\Новая папка (2)\IMG_20180321_135009.jpgC:\Users\Оля\Desktop\Новая папка (5)\Новая папка (2)\IMG_20180314_130452.jpg

C:\Users\Оля\Desktop\Новая папка (5)\Новая папка (2)\IMG_20180221_100326.jpg

 

C:\Users\Оля\Desktop\Новая папка (5)\Новая папка (2)\IMG_20180321_135216.jpg

 

C:\Users\Оля\Desktop\Новая папка (5)\Новая папка (2)\IMG_20180228_140618.jpg

 

 

C:\Users\Оля\Desktop\Новая папка (5)\Новая папка (2)\IMG_20180321_141033.jpg

C:\Users\Оля\Desktop\Новая папка (5)\Новая папка (2)\IMG_20180321_135126.jpg

 

C:\Users\Оля\Desktop\Новая папка (5)\Новая папка (3)\IMG_20180323_132222.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
23 лютого 2019
Переглядів
21812
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку