Проект "Українська народна вишивка"

Про матеріал
Людина живе в оточенні краси і різнобарвності, витонченості форм природи, уміє бачити красу в навколишньому світі і сама творить предмети краси. Народна творчість – це історична основа, на якій розвивалася і розвивається світова художня культура – одна з форм суспільної свідомості і суспільної діяльності.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема проекту: Українська народна вишивка подорож в країну вишивки

Номер слайду 2

Килим для подорожі

Номер слайду 3

Девіз уроку: У щастя людського два рівних є крила: троянди й виноград – красиве і корисне. М. Рильський

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Виставкова

Номер слайду 6

Використання української вишивки в одязі

Номер слайду 7

Вишиті головні убори

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Знаки – символи української вишивки земля вода вода гори засіяна нива берегиня сонце або місяць вогонь

Номер слайду 10

Використання вишивки для оздоблення предметів побуту

Номер слайду 11

Робота з прислів'ями та прикметами Як мати рідненька – то й сорочка біленька. Як не вміє дівка прясти, шити, вишивати – буде вік свій дівувати. Рукав - як писанка, а личко - як маків цвіт. Вміє шити - вишивати, і гарних пісень співати. Якщо дощ намочив одягнену перший раз сорочку – на багатство.

Номер слайду 12

Орнаментальні композиції народної української вишивки створені не тільки для того, щоб тішити око, а й щоб роздумувати, «читаючи» їх. У цих геометричних, рослинних і фауністичних орнаментах прихована давня і багата символіка, що аж ніяк не є випадковою.

Номер слайду 13

З давніх часів це питання хвилювало людство І відповідь було знайдено: використовувалися як графічний знак, що символізував природні явища, стихії, людину у світі.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Основна увага приділялась оздобленню рукава як шанування роботящих рук, підкреслення їхньої сили і вправності. Вишивка в одязі мала заклинальну символіку, була оберегом. Вишитий узор набував магічної сили й виконувався в суворо визначених місцях : навколо шиї, на грудях, на подолі.

Номер слайду 16

Оточені колом предмети з одного боку символізують обмеженість, а з іншого - захист від небезпеки, яка існує в навколишньому світі.

Номер слайду 17

Символіка квадрата відповідає символіці числа чотири. Чотири пори року, чотири стадії людського життя і чотири сторони світу є джерелом упорядкованості і стабільності.

Номер слайду 18

символ святої Трійці, вогню, прагнення до вдосконалення; міг символізувати воду, дощову хмару, богиню неба. Трикутник з основою внизу символізує вогонь і потяг до небесних сил. Трикутник з вершиною внизу символізує воду. Два такі трикутники при накладанні один на одного утворюють шестикутну зірку - символ людської душі. Трикутник завжди символізує три стихії – воду, повітря й вогонь, а ще матір, батька і дитину.

Номер слайду 19

ще в первіснообщинну епоху символізував матеріальне благополуччя та продовження роду, йому близька символіка квадрата. Як і квадрат, він уособлював земельну ділянку У квадраті ( ромбі), розділеному на 4 частини, з кружечками або крапками у кожній, вбачають символ засіяного поля або нового двору, що будується

Номер слайду 20

один із найдавніших символів, знак сонця і вогню, символ вічного життя. Вертикаль хреста означала батьківське начало, горизонталь – материнське, а сам хрест з колом-сонцем утворював третю силу – синівську

Номер слайду 21

розкидані по рукаві і зібрані в геометричний орнамент, - це уявлення про структуру Всесвіту, що вже є не хаотичним і безладним, а упорядкованим і гармонійним, і знову засіяним, щоб нести нові й нові паростки життя у далекі світи.

Номер слайду 22

Характерною особливістю орнаменту є ритмічне чергування елементів або груп елементів , співмірність усих його частин Орнамент з’являється тоді, коли один і той же мотив повторюється два або декілька разів. Для цього лишають тільки загальні,характерні для цілого виду рослин або тварин,риси. Узагальнені,стилізовані елементи можут легко повторюватися в орнаменті декілька разів,утворюючи ритмічну побудову(ряд).

Номер слайду 23

Для візерунків української вишивки характерна симетрія-закономірне розташування основних ліній,форм,фарб. Іноді мотиви у візерунку не повторюються. Візерунок будується на основі симетріі та асиметріі .

Номер слайду 24

Симетрія З однією віссю З двома осями З декількома осями

Номер слайду 25

Багато пісень написані про вишивку. Особливо про вишитий рушник та вишиту сорочку

Номер слайду 26

Візерунки для вишивання Знаки – символи: Рослинні візерунки:

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Творчі завдання Уявіть себе дизайнерами. Виготовить етно одяг з паперу для ляльки.

Номер слайду 29

Під час подорожі ви дізнались: Що таке вишивка? Яке значення вишивки в житті українців? Які основні знаки-символи української вишивки? навчились: розрізняти і використовувати графічне зображення швів; підбирати мотиви для вишивання; розміщувати вишивку на виробі; підбирати колір вишивки відповідно до українських традицій?

ppt
Пов’язані теми
Класному керівникові, 2 клас, Виховна робота
НУШ
Інкл
Додано
29 листопада 2019
Переглядів
1534
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку