Проект "Вплив харчових добавок на здоров'я людини"

Про матеріал

В інформаційному проекті «Вплив харчових добавок на здоров'я людини» автори проаналізували вплив харчових добавок на здоров'я людини. В ході роботи над проектом проводилися дослідження по збору інформації про вплив харчових добавок на здоров'я людини.

Перегляд файлу

Анотація проекту

В інформаційному проекті «Вплив харчових добавок на здоров'я людини» автори проаналізували вплив харчових добавок на здоров'я людини. В ході роботи над проектом проводилися дослідження по збору інформації про вплив харчових добавок на здоров'я людини. Результати проведеного аналізу висвітлені в соціологічних опитуваннях, які  представлені у вигляді діаграми. Реалізація проекту сприяє:

  • -формуванню поняття про харчові добавки;
  • -розумінню  шкідливості харчових добавок на здоров'я людини;
  • -пропаганді здорового способу життя.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вступ

 В наші дні проблема правильного харчування стосується кожного і особливо дітей та підлітків. Сучасні учні замість корисної їжі вживають сухарики, чіпси, газовані напої, гамбургери, жувальні гумки, не замислюючись про їх шкоду здоров'ю. Саме це підштовхнуло нас проаналізувати склад таких «ласощів» і скласти рекомендації щодо їх вживання. Що це за продукти? Як впливають на організм? На ці питання автори проекту і шукали відповіді.

Стародавнім римлянам належить мудрий вислів: "Ми їмо для того, щоб жити, а не живемо для того, щоб їсти". Харчування – одна з основних потреб організму людини. На жаль, спостерігаючи за однолітками, друзями, знайомими, учнями нашого ліцею ми помітили, що дуже часто їх мучать хвороби шлунка. Це і підштовхнуло нас провести дослідження.

Мета дослідницької роботи: визначити, що ж являють собою ці продукти, як вони впливають на організм людини.

Гіпотеза: якщо володіти інформацією про наявність харчових добавок в продуктах харчування і про вплив цих речовин на організм, то зростає ймовірність збереження здоров'я.

Завдання проектно - дослідницької роботи:

  • Проаналізувати склад таких поширених серед підлітків продуктів харчування, як чіпси, сухарики, газовані солодкі напої.
  • Виявити знання ліцеїстів про харчові добавки.
  • Скласти рекомендації щодо вживання певних продуктів харчування, що містять харчові добавки.

Підготовчий етап . Планування проекту

1)Позначення проблеми, формулювання теми і цілей проекту

2) Постановка завдань проекту

3)Складання плану роботи та шляхи її вирішення

4)Визначення форми представлення кінцевих результатів проекту

 

Основний етап

Самостійна робота по виконанню завдань Учні вивчають літературу про харчові добавки, проводять соціологічне опитування ,проводять аналіз і відбір зібраного матеріалу, узагальнює його і після обговорення з керівником проекту, вносить коригування в роботу

Для роботи з проектом серед учнів були створені групи: (мал.1)

C:\Users\Элла\Desktop\2017-05-15_090557.png

C:\Users\Элла\Desktop\2017-05-25_094252.png

Завдання для групи «Соціологи»:

1.Вивчити проблему проекту

2.Розробити питання для опитування учнів ліцею

3.Провести опитування ліцеїстів (мал.4)

4.Провести аналіз опитування

5.Оформити результати опитування

 

 

C:\Users\Элла\Desktop\2017-05-25_094932.png

 

Завдання для групи «Дослідники»

1.Вивчити основну літературу про харчові  добавки.

2.Знайти і вивчити додаткову літературу з досліджуваної проблеми .

3. Знайти і вивчити виступи і доповіді на наукових конференціях, праці дієтологів та інших осіб ,присвячених даній темі

4.Провести збір, аналіз і вибірку потрібних  даних , визначити вміст харчових добавок в популярних серед молоді продуктах харчування. (мал. 4,5,6)

5.Зробити вибірку та аналіз потрібного матеріалу

6.Оформити результати роботи

 

 

C:\Users\Элла\Desktop\2017-05-25_095357.pngC:\Users\Элла\Desktop\2017-05-25_095415.png

C:\Users\Элла\Desktop\2017-05-25_095440.png

 

Завдання для групи «Обробники інформації»

1.Провести збір матеріалу підготовленого учасниками проекту

2.Провести бесіди з учнями ліцею

3.Узагальнити і проаналізувати зібраний матеріал (мал.7)

4.Оформити результати проведеної роботи (мал.8)

 

 

C:\Users\Элла\Desktop\2017-05-25_095942.png

C:\Users\Элла\Desktop\2017-05-25_100015.png

 

 

 

 

Заключний етап

З врахуванням рекомендації керівника проекту учні збирають весь матеріал в одне ціле і готують завершальну частину проекту, яка містити виводи по темі, що вивчається. Представлення підсумків роботи над проектом за круглим столом.

 Мета проведення круглого столу - надання можливості учням  і запрошеним висловити свою точку зору з проблеми. Обговорення у вигляді бесіди висловлених різних точок зору до проблеми, що вивчається. Формулювання загальної думки або розмежування різних позицій.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Результати,  отримані завдяки проекту:

Види харчових добавок

 Словосполучення «харчові добавки» лякає багатьох. Однак люди застосовувати їх почали багато тисячоліть тому. Звичайно ж, це не стосується складних хімічних речовин, мова йде про кухонної солі, молочної і оцтової кислоти, прянощі, спеції і т. д. Так вони теж вважаються харчовими добавками. Наприклад, кармін, барвник, що отримується з комах, активно використовувався ще в біблійні часи для надання продуктам особливого пурпурного кольору. Зараз дана речовина іменується Е120

 Приблизно до двадцятого століття при виробництві продуктів намагалися використовувати лише натуральні добавки, поступово така наука, як харчова хімія, почала розвиватися і більшість натуральних, замінили штучні добавки. Виробництво різноманітних поліпшувачів якості і смаку було поставлено на потік. Оскільки більшість таких харчових добавок мало досить довгі й незрозумілі назви, які дуже складно було вмістити на одній етикетці, для зручності Європейським союзом була розроблена особлива система маркування. Згідно їй, назву кожної харчової добавки повинно починатися з «Е», дана літера означає не що інше, як «Європа». Після неї повинні дотримуватися цифри, вони показують приналежність даного виду до тієї чи іншої групи і позначають певну добавку. Згодом така система була дещо допрацьована, а потім і прийнята для міжнародної класифікації.

Класифікація харчових добавок за кодами

Починаючи з Е100 за Е181 – йдуть різні барвники;

  • з Е200 за Е296 – йдуть консерванти;
  • з Е300 за Е363 – йдуть антиокислювачі, антиоксиданти;
  • з Е400 за Е499 – йдуть стабілізатори, які зберігають консистенцію;
  • з Е500 за Е575 – йдуть емульгатори, а також розпушувачі;
  • з Е600 за Е637 – йдуть ароматизатори, підсилювачі смаку;
  • з Е700 за Е800 – це резерв, запасні позиції;
  • з Е900 Е 999 – йдуть антифламинги, призначені для зменшення піни, деякі підсолоджувачі та інші речовини;
  • з Е1100 за Е1105 – йдуть біологічні каталізатори, ферменти;
  • з Е 1400 Е 1449 – йдуть модифіковані крохмалі, які допомагають створити необхідну консистенцію.
  • з Е 1510 Е 1520 – це розчинники.

 Регулятори кислотності, підсолоджувачі, розпушувачі і глазирователи входять у всі перераховані групи.

 Кількість харчових добавок зростає з кожним днем. Нові більш ефективні та безпечні речовини витісняють старі. Наприклад, останнім часом популярними стають комплексні добавки, які складаються з суміші різних добавок. У зв’язку з цим кожен рік списки дозволених добавок поповняться новими, як правило, такі речовини після букви Е мають код більше 1000.

Корисні харчові добавки

 За маркуванням Е ховається не тільки шкідлива і досить небезпечна хімія, а й цілком нешкідливі і навіть корисні речовини. Не варто боятися всіх харчових добавок. Багато речовини, які виступають в якості добавок, це звичайні екстракти натуральних продуктів і рослин. Наприклад, у звичайному яблуці присутня безліч речовин, які позначають буквою Е. Наприклад, аскорбінова кислота (Е300), пектин (Е440), рибофлавін (Е101), оцтова кислота (Е260) і т. д.

Розглянемо одні з найпопулярніших, але разом з тим ще і корисних добавок.

  • Е100 – позначає куркумины. Ці речовини допомагають контролювати вагу.
  • Е101 – позначає рибофлавін, він же вітамін В2. Дана речовина приймає активну участь у синтезі гемоглобіну та обмін речовин.
  • Е160d – позначає лікопін. Він зміцнює імунітет.
  • Е270 – позначає молочну кислоту. Ця речовина володіє антиоксидантними властивостями.
  • Е300 – позначає аскорбінову кислоту, вона ж є вітаміном С. Допомагає підвищити імунітет, покращує стан шкіри і приносить ще багато користі.
  • Е322 – позначає лецитин. Він підтримує імунітет, покращує якість жовчі і процеси кровотворення.
  • Е440 – позначає пектини. Дані речовини сприяють очищенню кишечника.
  • Е916 – позначає йодат кальцію. Застосовується для збагачення йодом продуктів харчування.

Нейтральні харчові добавки — відносно нешкідливі

  • Е140 – позначає хлорофирол, завдяки даної речовини рослини знаходять зелений колір.
  • Е162 – позначає бетанін, це барвник, має червоний колір. Добувають його з буряків.
  • E 170 – позначає карбонат кальцію, якщо простіше – звичайний крейда.
  • Е202 – позначає сорбіт калію, дана речовина є природним консервантом.
  • Е290 – позначає вуглекислий газ, він допомагає перетворити звичайний напій газований.
  • Е500 – харчова сода. Правда дану речовину можна вважати відносно нешкідливим, оскільки у великих кількостях воно здатне негативно впливати на кишечник і шлунок.
  • Е913 – ланолін. Як правило, його використовують як глазируючий агент, особливо він затребуваний в кондитерській промисловості.

Шкідливі харчові добавки

 Як не шкода, але шкідливих добавок набагато більше, ніж корисних. Причому в їх число входять не тільки синтетичні речовини, але ще й натуральні. Шкоду харчових добавок може бути дуже великий, особливо якщо їх вживати разом з продуктами регулярно і у великих кількостях.

Харчові добавки, заборонені в Україні

  • Е121 - Барвник червоний цитрусовий 2.
  • Е123 - Червоний амарант.
  • Е240 - Консервант-формальдегід.

Харчові добавки, не дозволені в Україні

Заборона цих добавок пов'язана з тим, що весь комплекс випробувань ще не завершений.

Е103, Е107, Е125, Е127, Е128, Е140, Е153-155, Е160, Е166, Е173-175, Е180, Е182. Е209, Е213-219, Е225-228, Ее230-233, Е237, Е238, Ее241, Е263, Е264, Е282, Е283. Е302, Е303, Е305, Е308-314, ЕЕ317, Е318, Е323-325, Е328, Е329, Е343-345, Е349-352, Е355-357, Е359, Е365-368, Е370, Е375, Е381, Е384, Е387-390, Е399. Е430, Е408, Е409, Е418, Е419, Е429-436, Е441-444, Е446, Е462, Е463, Е465, Е467, Е474, Е476-480, Е482-489, Е491-496. Е505, Е512, Е519, Е521-523, Е535, Е537, Е538, Е541, Е542, Е550, Е554-557, Е559, Е560, Е574, Е576, Е577, Е580. Е622-625, Е628, Е629, Е632-635, Е640, Е641. Е906, Е908-911, Е913, Е916-919, Е922, Е923, Е924, Е925, Е926, Е929, Е943, Е944-946, Е957, Е959. Е1000, Е1001, Е1105, Е1503, Е1521.

Небезпечні харчові добавки

 Ті, що викликають злоякісні пухлини:

Е103, Е105, Е121, Е123, Е125, Е126, Е130, Е131, Е142, Е152, Е210, Е211, Е213-217, Е240, Е330, Е447.

 Ті, що викликають захворювання шлунково-кишкового тракту: Е221-226, Е320-322, Е338-341, Е407, Е450, Е461-466.

Алергени: Е230-232, Е239, Е311-313.

Ті, що викликають хвороби печінки й нирок : Е171-173, Е320-322.

 Завдяки дослідженням сучасних фахівців, у списки дозволених і заборонених добавок регулярно вносяться зміни. За подібною інформацією бажано стежити постійно, оскільки деякі недобросовісні виробники, щоб зменшити собівартість товару, порушують рекомендовані технології виробництва.

 Не зайвим буде звернути увагу і на добавки синтетичного походження. Звичайно, формально вони не заборонені, однак багато фахівців вважають їх небезпечними для здоров’я людини.

 Наприклад, глютамат натрію, який ховається під позначенням Е621, дуже популярний підсилювач смаку назвати шкідливим начебто і не можна. Навіть, навпаки, в ньому потребує наш мозок і серце, коли його організму бракує, він може виробляти дана речовина самостійно. Однак при надлишку, глютамат здатний надавати токсичну дію, причому найбільше від нього страждають печінки і підшлункової. Крім цього, він може викликати звикання, алергічні реакції, пошкодження мозку і зору. Особливо це речовина небезпечна для дітей. А адже на упаковках зазвичай не вказують, скільки саме глютамата натрію міститься в продукті. Тому їжею містить його краще не зловживати.

 Викликає сумніви і безпека Е250. Це речовина можна назвати універсальною добавкою, оскільки його використовують як барвник, антиокислювач, консервант і стабілізатор кольору. Незважаючи на те, що шкода нітрату натрію був доведений, його продовжують використовувати більшість країн. Зазвичай він входить до складу ковбасних та м’ясних продуктів, також він може бути присутнім в оселедця, шпроти, копченій рибі, сирах. Нітрат натрію особливо шкідливий для тих, хто страждає холециститом, дисбактеріозом, має проблеми з печінкою і кишечником. Потрапляючи в організм таких людей, дана речовина перетворюється в досить сильні канцерогени.

 Серед синтетичних барвників практично неможливо знайти безпечних. Вони здатні надавати мутагенна, алергенна і канцерогенну дію. Антибіотики, нерідко використовуються в якості консервантів, викликають дисбактеріоз і здатні стати причиною багатьох кишкових хвороб. Загусники мають властивість усмоктувати речовини, причому як шкідливі, так і корисні, це може перешкоджати засвоєнню мінералів і інших потрібних організму компонентів. Вживання фосфатів може погіршити засвоєння кальцію, що загрожує розвитком остеопорозу. Сахарин здатний стати причиною пухлини сечового міхура, а аспартам за рівнем шкідливості цілком може змагатися з глютаматом. Він при нагріванні перетворюється в потужний канцероген, впливає на вміст в мозку хімічних речовин, небезпечний для діабетиків і надає на організм ще ряд згубних впливів.

Результати соціологічного опитування

 Було проведено соціологічне опитування серед учнів Великоновосілківського професійного ліцею, в якому взяли участь 236 осіб.

  З відповідей на питання анкети слід, що:

- 53% опитаних не звертає уваги на склад продуктів харчування, що вживаються;

- 95% не знають, як розшифровується індекс Е.

- 75% погодилася з тим, що треба звертати увагу на склад продукту і рідше використовувати подібні продукти.

- 80% анкетованих вважають, що чоловік повинен володіти інформацією про те, що він їсть». Також в ході роботи було проведено анкетування. Аналіз анкетування показав, що

- 84% опитаних учнів вживають ті чи інші продукти в своєму харчовому раціоні, дуже люблять газовані напої, сухарики, чіпси.

З них 26% вживають газовану воду, сухарики і чіпси дуже часто.

- 60 % відзначили, що в приготуванні домашньої їжі батьки використовують напівфабрикати.

 

 

 

 

 

 

 

Скільки раз на день Ви харчуєтесь гарячою їжею?

C:\Users\Элла\Desktop\2017-05-15_100536.png

Чи знаєте Ви щось про харчові добавки?

C:\Users\Элла\Desktop\2017-05-16_085149.png

 

 

На предмет вмісту харчових добавок були досліджені ті продукти живлення, які найбільш популярні серед підлітків і молоді.

  1. Кока -кола

C:\Users\Элла\Desktop\2017-05-25_135335.png

 

http://7daysinfo.com/wp-content/uploads/2014/11/John_Stit_Pemberton.jpgНапій «Coca-Cola» винайдений американським фармацевтом Джон  Пембертон (мал..9)(в минулому офіцером американської Армії конфедерації) 8 1886 року в США Джон Пембертон (Атланта, штат Джорджія) в якості лікарського сиропу. Однак, існує історія, що винахідник рецепта найпопулярнішого напою в світі фермер, який продав свій рецепт Джону стить за 250 $.

Приготувати першу кока-колу (сироп карамельного кольору) Джон Пембертон відніс в її в найбільшу аптеку «Джейкобс». Засіб від нервових розладів кока-кола продавалося в аптеках по 200 мл і коштувало 5 центів. Тільки через деякий продавці аптеки стали змішувати сироп з газованою водою, після чого кока-колу почали газувати і продавати в автоматах.

http://7daysinfo.com/wp-content/uploads/2014/11/coca-cola_evoluciya_butylki.jpg

 

До складу цієї кока-коли входили горіхи кола і листя кущів коки, що містять наркотичну речовину кокаїн. У той час кокаїн використовували в напоях замість спирту для отримання задоволення від напою. Але, починаючи з 1903 р кокаїн був заборонений і рецепт коли переглянутий.

Склад кока-коли:

Інгредієнти сучасного найпопулярнійшої напою є комерційною таємницею, повний рецепт, написаний рукою Пембертона, зберігається в особливому сейфі, і тільки 2 людини з вищого керівництва компанії мають доступ до нього і можуть відкрити сейф тільки в присутності один одного. За розголошення компонентів співробітники несуть кримінальну відповідальність. Нам доступний лише загальний набір компонентів.

«Класичний» склад кока-коли містить такі компоненти:

1. Цукор.

2. Барвники: Е150 - цукровий колер, Е122 - кармазин, Е120 - кармін.

3. Е338 - ортофосфорна кислота.

4. Кофеїн.

5. Ароматизатори, ідентичні натуральним.

6. E290 - двоокис вуглецю.

Якщо особливо не вникати в деталі, а просто отримати розшифровку деяких «Е» в який-небудь енциклопедії, то ми дізнаємося багато сумного.

 

Шкідливі наслідки вживання кока-коли:

Е338. Інгредієнт ортофосфорна кислота є харчовою добавкою для напоїв, в основі яких використовуються ароматизатори. Крім цього, вона використовується в цукроварінні, хлібопеченні, виробництві ковбас, плавлених сирів.

Ортофосфорна кислота шкідлива для організму. Вона має здатність підвищувати кислотність в організмі, якому в свою чергу доводиться її нейтралізувати за допомогою кальцію. Виведення кальцію з організму призводить до псування зубів (тобто навіть при відсутності в напої цукру), і є причиною розвитку остеопорозу.

Результатом прийому високої концентрації ортофосфорної кислоти крім руйнування  зубів, можуть стати опіки, атрофія слизової носа, зміна складу крові і інші руйнівні наслідки для організму.

E120. Сам по собі кармін робить досить негативний вплив на шкіру.

E122. Даний інгредієнт, кармазин (кармуазин, або азорубін) робить негативний вплив на шлунково-кишкового тракту, здатний спровокувати порушення функції печінки, а також нирок, стати причиною ураження кори надниркових залоз.

Стакан кока-коли здатний поліпшити стан нашого організму, але систематичне вживання призводить до згубних наслідків.

Шкода кока-коли при постійному її вживанні:

- підвищення артеріального тиску і навантаження на серцевий м'яз через високого рівня кофеїну, тому якщо у Вас гіпертонія, то від кока-коли коштує утриматися;

- небезпечна для емалі зубів, за рахунок високого вмісту кислот (в 10 разів вище, ніж у фруктового соку);

- сприяє руйнуванню стінок шлунка, яке може перерости в гастрит, а потім в виразку, також через високий вміст кислот, тому, якщо у Вас будь-які хвороби шлунково-кишкового тракту, то варто утриматися від вживання будь-яких газованих напоїв;

- сприяє вимиванню кальцію з кісток через фосфорної кислоти в складі;

- збільшує навантаження на печінку через високий вміст цукру, в слідстві, відбувається викид величезної кількості інсуліну в кров.

Часто на пляшці з кока-колою вказують, що вона не містить цукру і це так, але замість цукру туди додають різні цукрозамінники, які також шкідливі. Вони часто є причиною почастішання серцебиття, появи втоми, мігрені і, іноді, навіть депресії.

Кока-кола протипоказана:

- маленьким дітям;

- при гіпертонії;

- при будь-яких захворюваннях шлунково-кишкового тракту;

- при наявності надлишкової ваги;

- при цукровому діабеті.

Інгредієнти «безкофеінового» напою Coca-Cola Light. :

1. Agua carbonatada,

вред кока колы2. E150d,

3. E952,

4. E951,

5. E950,

6. E338,

7. Е330,

8. Е211,

9. Аromas.

1. Agua carbonatada - вода газована.

3. E150d - позначення барвника - цукрового кольора 4, отриманого за технологією CARAMEL 4 - Ammonia-sulphite. Простіше кажучи, палений хімічними реагентами цукор, в даному випадку, з додаванням сульфату амонію.

2. E952 - позначення Цикламова кислоти і її натрієвих, калієвих і

кальцієвих солей. По суті, є замінником цукру, штучний підсолоджувач. Цикламат - синтетичне хімічна речовина, що перевищує солодкість цукру в 200 разів. Цикламат - це канцероген, одне з речовин, яке заборонено до використання у виробництві продуктів харчування для людини, оскільки викликає рак.

5. E951 (аспартам) - є цукрозамінників для хворих на діабет. Якщо розчинений в газованій воді аспартам, протримати кілька тижнів в жарі (або прогріти до 30 градусів за Цельсієм), його основна частина розпадеться на метанол, формальдегід, фенілаланін та ін. Ці речовини є канцерогенами, отрутами, небезпечними не тільки для здоров'я, але і для життя людини. При вагітності, аспартам здатний впливати на плід, навіть в дуже малих кількостях.

У розпорядженні FDA 92 документа, офіційно підтверджують випадки отруєння аспартамом. Зокрема зафіксовані наступні наслідки: втома, запаморочення, втрата дотику, затуманений зір, втрата зору, нудота, головний біль, спазми, сильне серцебиття, збільшення ваги, тривожний стан, дратівливість, втрата пам'яті, втрата слуху, припадки, висип, біль у суглобах , депресії, слабкість, захворювання дітородних органів.

Аспартам здатний провокувати такі хвороби: множинний склероз, пухлина мозку, епілепсія, базедова хвороба, хронічна втома, діабет, хвороби Паркінсона та Альцгеймера, розумова відсталість, туберкульоз, і навіть смертельний результат.

4. E950 - позначення ацесульфама калію - речовини солодше сахарози в 200 разів. Містить метиловий ефір, який передбачає погіршення стану діяльність серцево-судинної системи, а крім цього аспарогеновую кислоту, збудливо діє на нервову систему і здатну викликати звикання. Безпечна добова доза - не більше 1 м

Продукти з даними підсолоджувачів не рекомендуються для вживання вагітним і годуючим жінкам і дітям.

6. E338 - позначення ортофосфорної кислоти.

7. Е330 - позначення лимонної кислоти. Отримують з махорки і бродіння вуглеводів (цукру, патоки). Цитрати - солі лимонної кислоти, в харчовій промисловості використовують як кислоти, стабілізатори, консерванти.

9. Е211 - позначення бензоату натрію. Є відхаркувальний засіб. Використовується як консервант у виробництві напівфабрикатів, напоїв, плодово-ягідних соків, повидла, мармеладу, меланжу, кільки, кетової ікри. У виробництві джемів, фруктових

соків, маринадів і фруктових йогуртів застосовується в якості засобів, що мають бактерицидні та протигрибкові властивості, поряд з бензойну кислоту (Е210), і бензоатом калію (Е212).

Продукти, які містять бензоати натрію і кальцію, не слід вживати людям астматикам і тим, хто чутливий до аспірину.

що відбувається з організмом після кока коли

8. Аromas - означає ароматичні добавки, на жаль, які саме - не вказано.

2. Чіпси та сухарики які є найбільш популярними серед учнів нашого ліцею.

http://avanti-auto.ru/lounge/images/kartofelnye-chipsy-vse-o-103341-large.jpgВважається, що перші чіпси були приготовлені 150 років тому на догоду примхливій американських мільйонерів Корнеліус Вандербільт. Йому не сподобався поданий до обіду "товсто нарізана" картопля і він відправив кухаря переробити страву. Той нашаткувати коренеплід найтоншими скибочками і обсмажити їх в олії.

Новоявлені "чіпси" мали такий успіх, що незабаром стали популярні на всій території США, і їх навіть почали включати в меню ресторанів.

А потім вже придумали упаковувати в пакети з повітряним піддувом, щоб хрустке ласощі довше зберігалося і не ламалося.

На сьогоднішній день в Україні можна знайти чимало солоних снеків, завдяки яким перекус стає дійсно швидким ситним. Серед усього цього достатку особливе місце належить сухарикам, які користуються стабільним попитом і популярністю серед вітчизняного споживача.

До речі, що цікаво: в нашій країні про сухариках люди набагато раніше мали уявлення, ніж цей продукт завоював популярність на продовольчому ринку. Справа в тому, що протягом тривалого часу ці вироби з сушеного хліба застосовувалися не тільки в домашній кулінарії, але і служили продуктом харчування для військовослужбовців.

Споконвіку сухарики висушували в духовій шафі, а потім використовували при приготуванні різних страв. Сьогодні існує величезна кількість рецептів з сухариками, але найбільш широко поширеними по праву вважаються салати. Те ж салат Цезар просто немислимий без крутонів, які, по суті, є пшеничними сухариками. Салат з куркою, з квасолею і багато-багато інших.

Виходячи з того факту, що ці снеки виготовляють з різних сортів хліба, можна зробити висновок, що на сьогоднішній день виділяються наступні види сухариків: пшеничні, житні і пшенично-житні. Найсмачніша продукція виходить з хліба, який характеризується особливою пористою і дуже легкої структурою.

http://i.otzovik.com/objects/b/240000/232122.pngВідповідно, калорійність сухариків також відрізняється в залежності від того, якого сорту борошно використовувалася при випічці хліба, додавалися чи різні продукти, що підвищують поживну цінність готового виробу, і багатьох інших факторів.

Склад сухариків безпосередньо залежить від сировини, що використовується при випічці хліба. Так, у випадку зі здобним тестом його основними складовими є борошно пшеничне вищого гатунку, дріжджі, сіль, цукор, яйця курячі. При виробництві житніх сухариків біле борошно з пшениці замінюється житнім борошном і додатково застосовується особлива закваска.

Крім того, для збагачення смакових якостей в складі сухариків досить часто спостерігаються різноманітні підсилювачі смаку, стабілізатори, барвники та інші добавки штучного походження. Зрозуміло, що користі сухариків з таким набором Е для здоров'я мало, тому багато господинь нерідко готують цей продукт в домашніх умовах.

Шкода сухариків промислового виробництва для організму криється в їх "багатому" складі - адже в такому продукті в достатку міститься цілий список речовин, які згубно впливають на здоров'я людини. Тому регулярне вживання у великих кількостях сухариків зі всілякими штучними добавками незабаром може стати причиною захворювань шлунка, кишечника, сечовидільної системи, а також різних запальних процесів.

Щоб підтвердити  гіпотезу, що чіпси і сухарики  шкодять нашому здоров’ю, слід уважно придивитись  до їх складу.

http://irecommend.ru.q5.r-99.com/sites/default/files/product-images/10297/e6dac66b5bf39899e4fdfd1c4de88c00.pngУ складі практично всіх чіпсів і сухариків вводять:

*картопля (хліб пшеничний)

* масло рослинне

* сіль

* лактоза

* Е 621 (глютамат натрію)

* Е 330 (лимона кислота)

* натуральні та натурально-ідентичні    ароматичні речовини

*фосфат натрію

* акриламід

Серйозну увагу звернімо на добавки під буквою Е.

Е621 (глютамат натрію) – посилювач смаку й аромату, може викликати алергію, астму, порушення сердечної діяльності, головний біль, сонливість і слабкість.

Е 330 (лимона кислота) заборонена в Європі і Америці, тому що може визвати злоякісну пухлину, в Україні  дозволена. Довге та неконтрольоване вживання кислоти Е330 (лимона кислота) може спровокувати серйозні захворювання крові.

Фосфат натрію погрожує розвитком остеопорозу и затримкою росту кісток у дітей.

Лактоза – молочний цукор, дуже солодкий. Лактоза добавляється практично у всі сухарики и чіпси. Якщо у вас після вживання  даних продуктів буває нудота, спазми, надування животу -  знайте, що причиню тому може бути непереносимість лактози.

Якщо під фразою натуральні ароматичні речовини мається на увазі ароматизатори натурального походження, то натурально-ідентичні ароматичні речовини представляють собою стовідсоткову хімію.

 За дослідами шведських учених картопляні чіпси містять велику кількість канцерогенів. Так  що любителі їх пожувати, практично приречені на онкологічні захворювання. Мова йде про канцерогени акриламід. У пачці с чіпсами «доза» акриламіду перевищує допустиму концентрацію в 500 разів.  Проробивши ряд експериментів, науковці виявили, що коли такі продукти як рис, картопля та борошняні вироби нагрівають до високої температури, відбуваються процеси утворення речовини під назвою акриламід. В результаті дослідів над тваринами було виявлено, що акриламід викликає злоякісні пухлини шлунку.

Крім того, в чіпсах дуже багато солі. Про це потрібно пам’ятати  гіпертонікам, людям, які страждають захворюванням нирок. Сіль затримує воду в організмі, що сприяє до збільшення об’єму крові, підвищенню артеріального тиску.

Треба звернути увагу и на калорійність чіпсів та сухариків. Енергетична цінність такого продукту біля 550 ккал, причому досягається вона за рахунок технічного жиру, яким просякнуті шматочки картоплі. У сухариків калорійність значно нижче. Вони розфасовані у пакетики по 40-50 г, мають калорійність у 100 г продукту 350 ккал, що дає  біля 175 ккал в одному пакеті. Адже 175 ккал – це великий фруктовий салат,  або 400 мл кефіру чи молока, 700 г капусти. Чи потрібно тратити стільки калорій на сухарики, коли можна поїсти здоровий харч?

Вітамінів і мінеральних речовин в чіпсах немає. Чіпси – протиприродна їжа, яка призводить сильну спрагу, набряки. C:\Users\Элла\Desktop\2017-05-26_115625.png

Якщо перелік інгредієнтів на упаковці зовсім відсутній, обережними потрібно бути вдвічі – значить, виробнику є що приховувати!

 

 

 

 

 

Вивчивши теоретичний матеріал про консерванти, учасники проекту прийшли до висновку, що без харчових добавок сьогодні не обійтися, тому не варто панічно боятися літери "Е" на етикетках.

Для того, щоб попередити серйозні захворювання, пов'язані з вживанням продуктів з харчовими добавками, треба звертати увагу на маркування і термін придатності продукту, не купувати  продукти з неприродною яскравим забарвленням, великою кількістю різних харчових добавок. Вибирати тільки свіжі сирі овочі і фрукти.

Для людей схильних до алергічних реакцій,  потрібно виключити зі свого раціону продукти, що містять добавки, які викликають алергію.

Продукти швидкого приготування  треба використовувати тільки в екстрених випадках, намагатися менше вживати продуктів з тривалим терміном зберігання, особливо копчені і консервовані.

Використовуйте тільки натуральні продукти для годування грудних і маленьких дітей, намагайтеся якомога рідше пити солодку газовану воду, їсти чіпси і сухарики.

У своїй дослідницькій роботі учні навчилися розбиратися в категоріях харчових добавок, їх призначення, вплив на організм людини. Навчилися виявляти небезпечні харчові добавки.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Список використаної літератури:

1.Безпека харчування: сучасні проблеми: Посібник-довідник / Укл.: А. В. Бабюк, О. В. Макарова, М. С. Рогозинський, Л. В. Романів, О. Є. Федорова - Чернівці: Книги - XXI, 2005. - 456 с

2. Возіанов О.Ф. Харчування та здоров’я населення України // Журнал Академії медичних наук України. - 2002. - Т. 8, № 4. - С.645-657.

3. Донченко Л.В., Надыкта В.Д. Безопасность пищевой продукции. – М.: Пищепромиздат, 2001. – 528 с.

4. Дудкин М.С., ЩелкуновЛ.Ф. Новые продукты питания. - М.: МАИК "Наука", 1998. -304с. Несмеянов А.Н., Беликов В.М. Пища будущего. - М.: Педагогіка, 1985. - 128 с.

5. Дымань Т.Н., Шевченко С.И., Берзина С.В. Новые тенденции в питании человека. – К.: Гнозис, 2007. –76с.: ил.

6.Екотрофологія. Основи екологічно безпечного харчування. Навчальний посібник / Т.М. Димань, М.М. Барановський, Г.О. Білявський, О.В. Власенко, Л.В. Мороз. - Київ: Лібра, 2006. - 304 c.

7. Харчування людини / Т.М. Димань, М.М. Барановський, М.С. Ківа та ін.: Під ред. Т.М. Димань. - Біла Церква, 2005. - 300 с.

1

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Бурлай Лідія Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
5 лютого 2018
Переглядів
7302
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку