Проєкт "Вуглицевий слід" для початкової школи

Про матеріал
Проєкт призначений для для учнів 3, 4класів, щоб активізувати знання та вміння з природознавства, основ здоров'я, математики і. завдяки активній діяльності впроваджувати в життя нові погляди для збереження життя на нашій планеті.
Перегляд файлу

Назва проєкту: Від маленького “вуглецевого” сліду — до “здорової” планети

Проблема:Зміна клімату на нашій планеті через парниковий ефект, зникнення багатьох видів рослин і тварин — це жахливі наслідки необдуманої діяльності людини. На сьогоднішній день термін “вуглецевий слід” активно входить у повсякденне життя європейців. Що це таке - “вуглецевий слід”, чим він шкідливий і що з ним можна вдіяти⁉ Що роботи для того щоб зменшити свій вуглецевий слід? Ці проблеми розглядають і вивчають різні природоохоронні організації.  Почавши з себе, слідуючи простим, але дуже дієвим правилам, можна значно допомогти нашій планеті.

Трейлер до проєкту: Великі світові компанії завдають величезної шкоди довкіллю. Та, практично, кожен крок людини супроводжується вуглецевим слідом. Що ж може  вдіяти окрема людина, а, зокрема, школяр, для вирішення глобальних проблем, що виникають на нашій планеті. Здається, від нас мало що залежить. Але не варто думати, що «один в полі не воїн». Реалізуй запропонований проєкт і ти зрозумієш як можна зменшити свій вуглецевий слід, навчишся менше завдавати шкоди природі.

Інтегративно-асоціативна складова: природознавство, економіка, математика, мистецтво, технології, народознавство, мова і література, основи здоров’я.

Джерела інформації:статті газети “Колосочок”, енциклопедії, інтернетресурси.

Навички ХХІ століття:

-   Робота з інформацією. Медіаграмотність.

-   Комунікативність. Робота в команді.

-   Критичне мислення.

-   Креативність.

-   Підприємливість і фінансова грамотність.

-   Дослідження і спостереження.- Представлення результатів.

Що таке “вуглецевий слід”? Як його визначити?

Вуглецевий слід — це показник, який дозволяє виміряти безпосередній вплив кожної людини, компанії чи навіть країни на навколишнє середовище. Він представляє собою екологічну оцінку вартості продукту в вуглецевих одиницях. Чим більший цей показник, тим більша шкода наноситься по екологічній безпеці планети. Обсяг вуглецевого сліду визначається кількісним складом вуглекислого газу (СО2), тобто проводять розрахунок кількості газу в тоннах, який дає парниковий ефект. 

Великою часткою вуглецевого сліду  є безпосередні викиди парникових газів у результаті спалювання викопного палива з метою вироблення енергії. Наприклад, багато енергоефективних автомобілів мають невеликий вуглецевий слід, так само як і енергозберігаючі лампи.

Але є вуглецевий слід, який з’являється при виготовленні продуктів, що використовуються людиною. Наприклад, парникові гази, що викидаються при виробництві пластику для пляшок з водою, енергія, необхідна для транспортування води. Продукти з великою кількістю пакувального матеріалу зазвичай мають більший вуглецевий слід, ніж продукти з мінімальною упаковкою.

Проведіть акцію “Вуглецевий слід людини...про це варто знати”: І. Ознайомте учасників із пам’яткою:

Що роботи для того щоб зменшити свій вуглецевий слід?

1.Потрібно робити покупку рівно такої кількості продукту, який ви здатні використовувати без залишку. Те ж стосується й інших товарів: купувати по можливості продукцію місцевого виробництва, не купувати занадто багато, намагатися використовувати речі як можна довше і не викидати, а віддавати тим, кому вони ще можуть знадобитися (це стосується одягу, меблів і т.п.) . Для покупок використовувати менше пластикового упакування. Замість нього користуйся екоторбинками.

2.   Економія електроенергії, газу, користування громадським транспортом замість особистого автомобіля (а ще краще - велосипедом) – все це наш внесок у зменшення вуглецевого сліду.

3.   Зменшуємо витрати на воду.

(Приймайте душ швидше. Нетривалі душі не тільки економлять воду, але і електроенергію, яка витрачається на підігрів води. Також пам'ятайте про те, що, приймаючи ванну, ви витрачаєте набагато більше води, ніж при нетривалому душі.Користуйтеся пральною і посудомийною машиною тільки коли вони заповнені повністю.

Майже 22% споживання всієї води в домашніх умовах витрачається при пранні. Завжди користуйтеся обома цими машинами, коли дійсно потрібно (тобто, коли вони заповнені). Також вибирайте правильний режим їх роботи – якщо вам всетаки потрібно випрати щось до заповнення машини, виберіть режим швидкого прання.

4.Енергоекономічний проїзд (розгляньте використання більш екологічно чистих видів транспорту,знижуйте вуглецевий слід, коли їздите на машині .

слід” шведська школярка Грета Тумберг для зменшення вуглицевого сліду на нашій планеті Земля.

ІІІ.Проведіть експрес-опитування “Мій індивідуальний вуглицевий слід”, запропонувавши учасникам заповнити діаграму, яка з категорій їх діяльності завдає найбільшої шкоди довкіллю: їжа, транспорт, дім або речі.

ІV. Створіть спільний стенд “Індивідуальний вуглецевий слід”, використавши виконані учнями діаграми.

Їжа — джерело великого вуглецевого сліду

Виробництво м’ясних та молочних продуктів є найшкідливішим для довкілля. Вчені, посилаючись на наукові звіти, навіть стверджують, що відмовитися від м’яса – найкраще, що може зробити людина одноосібно для збереження природи.

Перетворення тварини у філе – суцільні викиди вуглецю.

 Купівля місцевої їжі, як правило, призводить до зменшення вуглецевого сліду. Сезонну їжу не треба транспортувати з-за кордону, а при її вирощуванні не використовувати багато хімічних добрив.

Створіть “Меню родини” на тиждень у вигляді малюнків, в якому використайте хоча б один-два дні для вегетаріанських( рослинних) блюд. Підрахуйте скільки грошей зекономить ваша родина, купуючи місцеві продукти та використовуючи вегетаріанські блюда.

 “Зелене” перетворення своєї домівки

“Зелений” дім не обов’язково повинен бути весь вкритим сонячними панелями на даху. Є невеликі кроки зробити домівку більш екологічно-дружньою: замінити лампочки на енергоощадні, встановити аератори на кранах, зробити енергоаудит оселі та визначити, де найбільше використовується та втрачається енергії. “Озеленення” домівки можливе й у прямому сенсі слова: розсада зробить повітря в квартирі свіжим, а чого вартує вирощений вдома салат чи базилік!

Проведіть акцію: Моя “зелена” домівка.

І. Слідкуйте за ефективним використанням електроенергії — вимикайте освітлення в кімнатах, в яких нікого немає.

ІІ. Старайтеся підтримувати якомога нижчу, але максимально комфортну

температуру в приміщенні. Знизивши термостат на 1°C, ви зменшите кількість C, ви зменшите кількість

використаної енергії на 10%. Цей принцип стосується й кондиціонера: чим менше ви ним користуєтеся, тим більше заощаджуєте гроші та вуглець.

ІІІ. Посадіть кімнатні рослини або посійте зелені прянощі: кріп, петрушку, зелену цибулю. Це не тільки знизить кількість вуглекислого газу,  а й принесе користь здоров’ю, подарувавши до вашого столу вітамінні приправи.

ІV. Сортуйте сміття і здавайте його на вторинну переробку. Компостуйте органічні(харчові) відходи, використовуйте компост для вирощування рослин як добриво.

Речам — друге життя

Створення нових речей вимагає значної кількості енергії та ресурсів, а повторне використання старих речей суттєво зменшує ваш вуглецевий слід. Загалом купівля речей може становити приблизно чверть індивідуального вуглецевого сліду.

Запропонуйте товаришам провести вдома рейд “Мої старі улюблені речі” (прочитані книги, старі, але цілі іграшки, різноманітні прикраси, настільні ігри та ін.) Проведіть ярмарок “Ти — мені, я — тобі”, на якому діти можуть обмінятися чи продати різноманітні особисті речі.

Проведіть майтер-класи по перетворенню старих непотрібних речей на нові. Наприклад, килимок із старих шкарпеток, картини із клаптиків тканини, друге життя пластиковій пляшці.

“Правильний” транспорт — джерело здоров’я

Транспорт займає провідну позицію в нанесенні шкоди довкіллю: внаслідок спалення бензину в атмосферу потрапляє велика кількість вихлопних газів. Наприклад, у ЄС транспорт є джерелом чверті усіх викидів вуглецю. Полюбіть велосипеди та піші прогулянки. А також, рухливі види зимових розваг — катання на санках, лижах, ковзанах. Такі дії не тільки зменшать вуглецевий слід, а й загартують ваш організм.

Порахуйте скільки кроків від вашого дому до школи, бібліотеки, найближчого магазину. Порівняйте скільки часу ви витрачаєте на похід до школи, магазину. Складіть маршрут ваших піших прогулянок за день.

Екопоселення, яке воно?

Яким має бути місто чи село, в якому жителі залишали б маленький вуглецевий слід, не завдавали б шкоди довкіллю? Де усі жили б у гармонії з природою, шанували б джерело життя.

Складіть казку або оповідання у формі розповіді чи коміксу про екопоселення майбутнього.

pdf
Додано
16 лютого 2020
Переглядів
1027
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку