Проєкт. Як зробити взуття неслизьким?

Про матеріал
Дослідити та обговорити різні методи перетворення слизької поверхні взуття у неслизьку в домашніх умовах.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Керівник проєкту: Дубогай Галина Михайлівна, вчитель фізики. Тип проєкту: дослідницький, практичний. Міжпредметні зв’язки: фізика і трудове навчання, основи здоров’я. Тривалість виконання: середньотривалий. Виконали учні 9 класу Прилуцького ліцею №3 імені С. Г. Шовкуна Як зробити взуття неслизьким?Антонов Олексій. Фесак Даніїл

Номер слайду 2

З тертям ми стикаємося на кожному кроці, а точніше - без тертями і кроку ступити не можемо. Усім нам траплялося виходити вожеледицю. Скільки було потрібно прикласти зусиль, щобутриматися від падіння та встояти на ногах. Саме підошва взуттязаподіює нам багато незручностей при ходьбі по льоду, а іноді і поснігу. Навіть звичайна прогулянка може закінчитися травмамирізних частин тіла. Тому, при купівлі зимового взуття, потрібнозвертати увагу на підошву. Якщо ви придбали слизьке взуття, то його можназробити стійким у домашніх умовах. Якщо людина буде володіти необхідною інформацією, топід час ходіння по льоду у неї не будуть виникати незручності. Актуальність вибраної теми. Проблема: перетворити слизьку підошву черевиків у стійку в домашніх умовах.

Номер слайду 3

Дослідити та обговорити різні методи перетворення слизької поверхні взуття у неслизьку в домашніх умовах. Мета проєкту

Номер слайду 4

Дізнатися, якими народними методами можна зробити неслизьку поверхню в домашніх умовах. Довідатися, які є професійні методи зробити взуття неслизькими. Показати необхідність фізичних знань під час купівлі зимового взуття. Завдання проєкту

Номер слайду 5

Вияснити, якими народними методами можна зробити неслизьку поверхню в домашніх умовах. З’ясувати, які є професійні методи зробити взуття неслизьким. Виготовлення саморобних льодоступів. Поради щодо купівлі зимового взуття. План проєкту

Номер слайду 6

Види діяльності Попередня робота: Пошук літератури у бібліотеці та інформації в мережі Інтернет. Робота з літературою та електронними джерелами. Аналіз змісту отриманої інформації. Робимо підошву зимового взуття не слизькою в домашніх умовах . Узагальнення та систематизація результатів дослідження.

Номер слайду 7

Купуючи зимові чобітки більшість людей звертає увагу на дизайн та матеріал виробу. Підошву люди оглядають рідко, тому під час ожеледиці відчувають себе некомфортно в новому взутті і причиною виявляється взуттєва підошва. Вона заподіює багато незручностей при ходьбі по льоду. Нерідко звичайна прогулянка в ожеледицю може закінчитися травмами різних частин тіла. Якщо доросла людина може утриматися від падіння, то дитині практично ніколи не вдається це зробити. Тому підошву дитячого зимового взуття потрібно ретельно оглядати, щоб вона мала нековзну підошву. Але що робити, якщо черевики мають слизьку підошву і про це ви дізналися вже після їх придбання? Вихід є!Можна скористатися різними способами, за допомогою яких слизька поверхня черевиків стане стійкою в ожеледицю. Вони поділяються на народні та професійні. Обидва способи є ефективні, тільки перший менш затратний і доступний кожному. Робимо взуття неслизьким

Номер слайду 8

Народні методи. За допомогою лейкопластиру. З грубого лейкопластиру вирізаємо дві середні полоски. Одну приклеюємо на передню частину взуттєвої підошви, а другу- в області п’яти. Цей метод досить ефективний і підходить як для дорослого, так і для дитячого взуття. Але із-за швидкого зношування лейкопластиру дану процедуру потрібно повторювати. Щоб пластир не був помітним, його можна пофарбувати у чорний колір, використавши маркер або фарбу для взуття. Якщо лейкопластиру не має, то можна використати повсть. Він має перевагу, бо повільно стирається під час ходьби по льоду і навіть не ковзає в сильну ожеледицю.

Номер слайду 9

За допомогою клею та грубозернистого піску. Підошву взуття потрібно добре вимити і просушити. Після цього нанести тонкий шар клею («Момент» або «Суперклей»), а поверх нього насипати тонкий шар піску. Після висихання компонентів взуттям можна користуватися. Таку процедуру потрібно також повторювати.

Номер слайду 10

За допомогою наждачного паперу. Потрібно взяти звичайний наждачний папір і, прикладаючи зусилля ,обробити підошву. Слизьке взуття швидко стане стійким навіть в ожеледицю.

Номер слайду 11

За допомогою підошви іншої взуттєвої пари. Використаємо стару пару взуття з непошкодженою рифленою підошвою. За допомогою взуттєвого ножа вирізаємо трафарет. На підошви взуття, яке ми робимо неслизьким, наносимо п’ятиміліметровий шар силікону. Прикладаємо саморобний трафарет до підошви і, не чекаючи висихання, його прибираємо. Отриманий силіконовий візерунок висушуємо феном. Така підошва не буде ковзати навіть під час сильної ожеледиці.

Номер слайду 12

За допомогою цвяха. Потрібно взяти звичайний цвях і дряпати підошву до тих пір, поки вона не стане рифленою. Цим способом потрібно користуватися обережно, бо при надмірному старанні можна зіпсувати взуття.

Номер слайду 13

Використання шкарпеток. Їх потрібно одягти поверх чобіт, завдяки чому підошва перестане бути слизькою. Але застосовувати шкарпетки зважиться не кожен, адже не завжди вони будуть доречні.

Номер слайду 14

Професійні способи Крім народних методів, існують професійні способи, які допоможуть зробити взуття неслизьким. Можна купити спеціальні пристрої, в ефективності яких можна бути впевненим на 100%. Льодоходи — спеціальні накладки для взуття з протиковзним покриттям. Вони щільно прилягають до підошви і не викликають незручностей під час ходьби. Льодоходи мають спеціальні пристрої, які знижують ступінь ковзання по льоду.

Номер слайду 15

Льодоступи — це схожі пристрої з льодоходами. Відмінність полягає в тому, що в області носка вони мають шипи.

Номер слайду 16

Саморобні льодоходи. Перший спосіб Використали металеву консервну кришку, що закручується, штопор та 4 гумові полоски із велосипедної камери. Із внутрішньої сторони кришки штопором робимо невеликі отвори, підклавши під неї дерев’ну дощечку або пінопласт. На бічних стінках кришки робимо чотири отвори для кріплення полосок із гуми. Протягуємо їх через ці отвори і зав’язуємо. Саморобні льодоходи готові.

Номер слайду 17

Другий спосіб. У магазині ЕПІЦЕНТР придбали 8 болтів 6-8 мм з потайною головкою, шайби, шайба гровер (щоб не відкручувалася гайка). Для гуми використали непотрібну машинну камеру. З паперу виготовили трафарет льодоходу для ноги — 380 мм. Приклали до гуми та вирізали. Отвори зробили пробійником для шкіри. Закріпили болти. Льодоходи зроблені!

Номер слайду 18

Поради щодо купівлі зимового взуття. При купівлі зимових чобітків потрібно звернути увагу на протектори. Вони повинні бути відносно широкими та високими. Бажано, щоб на протекторах були вибиті будь-які фігури. Обов’язково вияснити з якого матеріалу виготовлена підошва. Якщо вона шкіряна або гумова, то буде слизькою в ожеледь. Перевагу слід надати поліуретановій або термо поліуретановій підошві. Перевірити стійкість поверхні взуття до ковзання можна безпосередньо в магазині. Для цього потрібно акуратно зігнути взуттєву основу. Якщо для згину не довелося докласти зусиль, то чобітки будуть слизькими. Неслизьку підошву зазвичай не вдається зігнути. Як показує практика, усе красиве та гарне жіноче та дитяче взуття ковзає взимку. Тому на таку погоду потрібно мати запасне взуття. Можна скористатися спортивними чобітками або уггами. Підошва такого взуття має протектори, завдяки яким ми будемо почувати себе комфортно в будь-яку зимову погоду.

Номер слайду 19

Висновок При виборі зимового взуття (дитячого, дорослого) потрібно звертати увагу на його підошви. Щоб взуттєва підошва була неслизькою, на ній роблять рельєфний рисунок (протектор). Так людина вистоїть на ногах та уникне падіння. Якщо черевики вибрані зі слизькою підошвою, то існують способи зробити її стійкою навіть у сильну ожеледь. Ми робимо багато речей, але не замислюємося, що саме фізика подарувала нам ці вміння. Ми переконалися, що людина користується фізичними законами та використовує їх у своїй життєдіяльності.

Номер слайду 20

Ресурси інтернету:- https://jak. Koshachek.com- https://nactanova.com- https://ua.waykun.com. Використана література. Підручники: Фізика: підруч.для 7 кл.загальноосвіт.навч.закл./(В. Г. Бар’яхтар, Ф. Я. Божинова, С. О. Довгий та ін.);за ред. В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгого,-Х.: Вид-во «Ранок»,2015.-256 с.:іл.,фот.2. Давиденко А. А. Науково — технічна творчість учнів: Навчально - методичний посібник для загальноосвітніх навчальних закладів/А. А. Давиденко .- Ніжин: Аспект Поліграф.2010.-176с.

pptx
Додав(-ла)
Дубогай Анна
Пов’язані теми
Фізика, Презентації
Додано
10 січня
Переглядів
108
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку