Проект з фізики по темі "Починаємо вивчати фізику"

Про матеріал

Матеріали, які можна використати для підготовки до наукових проектів в 7 класі по темі "Вивчаємо фізику" Технічні винаходи, які змінили життя людства.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Технічні винаходи, що змінили життя людства. Підготували учні 7 класу: Кріпак Ярослав Ніколаєв Ілля

Номер слайду 2

Тема:технічні винаходи, що змінили життя людствамета:ознайомитись з деякими винаходами, що змінили життя людства

Номер слайду 3

Телеграф. Аж до середини XIX століття про події в інших країнах люди дізнавалися з запізненням на цілі тижні, а іноді й на місяці. Єдиним засобом передачі інформації на великі відстані була пароплавна пошта. Тим часом, потреби у швидкій передачі інформації наростали. Тому винахід телеграфу був кращим відкриттям того часу. У 1832 році під час своєї подорожі до Америки Морзе створив модель телеграфу і знамениту азбуку.

Номер слайду 4

Телефон. В кінці XIX століття людство продовжувало шукати нові способи зближення. Потрібен був більш досконалий, ніж телеграф, засіб, який був би доступний усім. І після кількох років напруженої праці перший телефон Белла "заговорив". 10 березня 1876 його помічник Ватсон чітко почув на приймальні станції слова Белла: "Містер Ватсон, будь ласка, прийдіть сюди, мені потрібно з вами поговорити". Белл запатентував свій винахід, і в серпні того ж 1876 року в користуванні знаходилося вже близько 800 телефонів. Попит на них, звичайно, швидко виріс.

Номер слайду 5

радіо. Олександр Сетанович Попов у 1895р. продемонстрував апарат бездротової телеграфії. І вже в 1899 р. італійський винахідник Марконі здійснив передачу радіосигналів через Ла-Манш, а в 1901 р. - через Атлантику. У 1904 р. англійський вчений Джон Амброс Флемінг удосконалив радіотелеграфний приймач, а в 1913 р. німець Мейснер створив перший радіотелефонний передавач.

Номер слайду 6

комп’ютер. Поява комп'ютера підвело смисловий підсумок всім винаходам останнього століття. Він став основним засобом обробки і зберігання інформації, з можливістю її передачі на будь-які відстані. Але головне - саме комп'ютер надзвичайно розширив наші можливості для творчості.

Номер слайду 7

Мобільний телефон. У квітні 1973 року головний інженер компанії "Моторола" Мартін Купер, зателефонувавши з першого мобільного телефону, втілив мрію людства про моментальний зв'язок без проводів. Однак на комерційну основу виробництво стільникових телефонів було поставлено тільки в 1983 р. З тих пір їх поширення пішло швидкими темпами. І сьогодні в світі експлуатується вже 3,3 млрд. стільникових телефонів. Це означає, що такі телефони є практично у половини населення планети.

Номер слайду 8

Технологія Gps. Розроблена в 1978 році в США для військових цілей система супутникової навігації Navstar розповсюдилася по всьому світу під назвою GPS (що означає просто "глобальна система навігації"). Її основні користувачі - автомобілісти, льотчики і моряки. Географи за допомогою GPS фіксують зсув тектонічних плит, а біологи нещодавно пристосували цю систему для відстеження масових міграцій черепах.

Номер слайду 9

Плеєр sony. Цей пристрій в 1979 році відкрив еру технологій "ношення", істотно змінивши культуру індивідуального споживання музики. Своїм винаходом Sony надала можливість будь-якій людині в багатомільйонному натовпі можливість слухати улюблені композиції, не нав'язуючи їх оточуючим.

Номер слайду 10

Sony playstation. Хоча ігрові приставки до телевізора були відомі і до появи консолі Sony Play. Station в 1994 році, саме вона вивела відеоігри з дитячих у вітальні, до великого телевізора, де іграми стали насолоджуватися дорослі люди. До речі, апаратні можливості приставки перевищують можливості середнього домашнього ПК, а індустрія відеоігор за роки, що пройшли після її появи, по своїх доходах майже наздогнала кіноіндустрію

Номер слайду 11

мікрохвиліМова не про мікрохвильові печі, а саме про мікрохвилі - електромагнітному випромінюванні з довжиною хвилі від 1 мм до 1 м. Саме вони використовуються в стільникових телефонах, пристроях бездротового зв'язку типу Wi-Fi і супутниковому телемовленні. Втім, новий спосіб теплової обробки їжі - це теж вони, як і радари, що з'явилися в роки Другої світової війни, і проведення впродовж багатьох років в США розробок нової "несмертельної зброї".

Номер слайду 12

Apple ipod. З наближенням до 2000 року в музичній індустрії почався попит на компакт-диски. До того ж, з’явилося багато піратських сайтів, де музику пропонували безкоштовно. І от тоді компанія Apple вивела на ринок гладенький, простий у використанні плеєр i. Pod із програмним забезпеченням i. Tunes. Невдовзі i. Pod став основним серед усіх інших цифрових плеєрів. А компанія Apple підписала угоди з рекординговими лейблами, і нині користувачі i. Tunes можуть завантажувати популярні пісні за невисоку плату.

Номер слайду 13

електродвигун. Перший електродвигун з обертанням робочого валу створив в 1834 році фізик і академік Борис Якобі. Але вперше ідею про створення більш сучасного електродвигуна з обертовим рухом висловив англійський учений В. Річчі ще в 1833 році. Двигун Якобі складався з двох груп електромагнітів. Поперемінна зміна полярностей рухомих електромагнітів відбувалася шляхом спеціального комутатора. Принцип цього пристрою використовується в деяких сучасних електродвигунах. Потужність двигуна складала 15 Вт, при частоті обертання ротора 80-120 об/хв.

Номер слайду 14

годинник. Винахідниками сонячного годинника називають єгиптян та месопотамців. Вони першими порахували час: розділили рік на 12 міс., день і ніч - на 12 год., година - на 60 хв., хвилину - на 60 сек. Проте протягом року сонце сідало і вставало по-різному, і годинник починав "брехати". Удосконалив стародавній сонячний годинник жрець Бероз. Циферблат годинника він виготовив у вигляді чаші, що повторює видиму форму небосхилу. На кінці голки-стрижня Бероз закріпив кульку, чия тінь вимірювала годинник. Шлях сонця в небі точно відбивався в чаші, а на краях її жрець так хитро зробив розмітку, що в будь-який час року його годинник показував вірний час.

Номер слайду 15

Компас. Кілька видів компаса придумав в 11 столітті китайський вчений Шень Гуа, який багато працював над дослідженням властивостей магнітної стрілки. Він пропонував намагнітити природний магніт на звичайну швейну голку, потім прикріпити її за допомогою воску в центрі корпусу до вільновисячої шовкової нитки. Цей компас вказував напрям більш точно, ніж плаваючий, бо відчував набагато менший опір при своєму повороті.

Номер слайду 16

фотоапарат. Вся технологія фотографії побудована на законах заломлення світлових променів. Астроном Іоганн Кеплер почав використовувати закони заломлення світла, які давали можливість спостерігати проектування зображення на плоску поверхню. Але така проекція вперше була зафіксована лише в 1820 році Жозефом Нісефор Ньєпсом. В якості фіксатора зображення він використовував асфальтовий лак. Створена ним установка стала прообразом сучасної фотокамери.

Номер слайду 17

Двигун внтрішнього згорання Принцип внутрішнього згоряння неодноразово пропонувався для конструкції двигунів, але практично придатні двигуни внутрішнього згоряння почали виготовляти тільки в другій половині XIX століття. До розроблення різноманітних інженерних рішень, необхідних для роботи двигуна, доклали зусиль багато різних інженерів. Перший придатний до використання двотактний газовий двигун внутрішнього згоряння був сконструйований французьким механіком Етьєном Ленуаром у 1860 році. Потужність двигуна становила 8,8 к. Вт (11,97 к. с.). Його було реалізовано як одноциліндрову горизонтальну машину подвійної дії, що працювала на суміші повітря і світильного газу з електроіскровим запалюванням від стороннього джерела.

Номер слайду 18

електролампочка. Цей винахід з’явився в нашому життя не так давно, в кінці ХІХ столітті. Електричналампа – це пристрій для створення видимого світла під дією електричного струму. Прилад швидко скорив увесь світ, і сьогоднішнє життя неможливо уявити без звичайної лампочки.

Номер слайду 19

літак. Перші спроби побудувати літак робилися ще в дев'ятнадцятому столітті, зокрема літак з паровим двигуном було побудовано 1882—1885 роках російським інженером Можайським. Проте жодна з цих конструкцій не змогла піднятися у повітря. Причинами цього були: дуже велика маса та непристосованість тодішніх двигунів (парових машин) до умов авіації, відсутність теорії польоту, через що літаки будувалися «навмання», відсутність інженерного досвіду у багатьох піонерів авіації. Першим літаком, що зміг самостійно відірватися від землі та зробити горизонтальний політ, став «Флаєр», побудований братами Орвіллом і Вілбером Райт у США. Перший політ літака в історії було здійснено 17 грудня 1903-го року. «Флаєр» протримався у повітрі 59 секунд і пролетів 260 метрів. Винахід Райтів було офіційно визнано першим у світі апаратом важчим за повітря, який здійснив пілотований політ з використанням двигуна.

Номер слайду 20

порох. Першим представником вибухових речовин був димний порох — механічна суміш калієвої селітри, вугілля й сірки, звичайно в співвідношенні 15:3:2. Існує стійка думка, що подібні сполуки з'явилися ще в стародавності й застосовувалися головним чином як запальні й руйнівні засоби. Однак матеріальних або надійних документальних підтверджень цього не знайдено. У природі родовища селітри зустрічаються рідко, а калієва селітра, необхідна для виготовлення досить стабільних сполук, не зустрічається взагалі.

Номер слайду 21

Висновок. Людство не змогло б існувати без постійного прогресу, знаходження і запровадження нових технологій, винаходів і відкритів.

Номер слайду 22

Дякуємо за увагу!

pptx
Пов’язані теми
Фізика, Матеріали до уроків
Додано
8 січня 2019
Переглядів
2824
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку