Проект "Заповідні території Дніпропетровщини"

Про матеріал
Проект на тему "Заповідні території Дніпропетровщини", який підходить для матеріалу 8 классу. Усім жителям Дніпропетровської області потрібно знати, які є заповідні зони у їхній області.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПРОЕКТна тему «Заповідні території Дніпропетровщини»учня(ниці)__-__ класувиконав(ла) ________________

Номер слайду 2

Природн-заповідний фонд Дніпропетровської області станом на початок 2014 року налічує 172 об'єкти загальною площею 89 718,55 га.

Номер слайду 3

ДНІПРОВСЬКО-ОРІЛЬСЬКИЙ ПРИРОДНИЙ ЗАПОВІДНИКДніпровсько-Орільський природний заповідник був організований в 1990 році, 15 вересня. Заповідник розташований в Дніпропетровській області в Україні, поблизу міста Дніпро. Основна мета його створення – зберегти унікальний ландшафт долини середнього Дніпра, а також річки Оріль. Загальна площа заповідника – 3 766 га. Дніпровсько-Орільський заповідник знаходиться головним чином на двох терасах Дніпра. По-перше, це добре розвинена заплавна тераса шириною до 2 км, а по-друге – тераса, займає північну і центральну частини земель заповідника.

Номер слайду 4

Рослинний світ Дніпровсько-Орільського заповідника нараховує 731 вид судинних рослин, 25 видів лишайників і 34 види мохоподібних. До Червоної книги України включено 11 видів: пальчатокорінник травневий, сальвінія плаваюча, водяний горіх плаваючий, ковила дніпровська, простріл чорніючий, крокус сітчастий, птицемлінчик Буше, тюльпан дібровний, коручка болотяна, зозулинець шоломоносний, зозулинець болотний. У Європейському червоному списку знаходиться 3 види: роголістнік донський, козлобородник український і крестовнік дніпровський.

Номер слайду 5

Фауна заповідника представлена ​​2000 видами. Серед хребетних налічується 38 видів ссавців, 8 - земноводних 41 - риб, 174 - птахів, 8 - плазунів. У місцевих водоймах водяться такі види риб: бичок-цуцик, окунь, судак, щиповка, карась сріблястий, гірчак, лящ, густера, уклейка, лин, верховодка, краснопірка, бобирец, плотва, щука. Орель - найчистіша річка в Придніпров'ї Багатством відрізняється орнитофауна Дніпровсько-Орільського заповідника. На його території мешкають рідкісні та охоронювані види, такі як нирок білоокий, журавель сірий, кулик-сорока, скопа, поручайник, гоголь, змієїд, орлан-білохвіст. Типовими представниками ссавців є лось європейський, козуля, кабан дикий, річковий бобер, заєць-русак, лисиця, вовк, їжак білочеревий, плямистий олень, білка звичайна, ондатра, єнотовидний собака. Також в заповіднику зустрічаються горностай, мишовка степова, видра річкова, борсук, мала вечірниця.  

Номер слайду 6

НІКОПОЛЬСЬКІ ПЛАВНІУ Дніпропетровській області є унікальна місцевість – пам’ятка природи місцевого значення, що має назву "Нікопольські плавні". Територію загальною площею 3,7 га держава взяла під охорону в 1974 році. Для давніх скіфів ця територія була священною. І в наш час, прогулюючись тут серед густих дерев, людина відчуває спокій, умиротворення та прилив енергії. Нікопольські плавні мають лісисту і заболочену місцевість в долині річки Ревун, яка є притокою Дніпра

Номер слайду 7

Тут просто колосальне розмаїття видів рослин і представників тваринного світу. Серед дерев часто зустрічаються: в’яз, берест, чорний тополя, біла верба. З пернатих тут водиться близько 180 видів птахів, зокрема безліч водоплавних. А з рідкісних тварин можна зустріти болотну черепаху. Плавні не раз допомагали людям – наприклад, запорізькі козаки тут часто ховалися від набігів кримських татар та османського війська. Під час Другої світової війни тут переховувалися партизани, адже жоден чужинець не пробував ступити на болотисту територію, ризикуючи життям. А після війни плавні стали улюбленим місцем відпочинку жителів Нікополя. Сюди приходять сім’ями на вихідні, щоб набратися сил на весь робочий тиждень.

Номер слайду 8

СЛАНЦЕВІ СКЕЛІСланцеві скелі, розташовані на території колишнього рудоуправління, на березі висохлого русла річки Саксагань в Кривому Розі, є пам’яткою природи місцевого значення. Вони мають протяжність 250 м, висоту до 20 м і займають площу 4 га. Статус геологічної пам’ятки природи цього феноменального природного явища присвоєно 22 червня 1972 року. Сланцеві скелі складаються з шарів декількох різновидів сланців і амфиболітів, розбитих тріщинами. Колір їх залежить від ступеня впливу на вихід породи атмосферних явищ: червоний, зелений, жовтий, бурий, синьо-чорний. Синьо-чорні сланці, які ще називають аспідними, здавна місцеві жителі використовували для виготовлення покрівлі будинків, будівництва сараїв, заборів. Виробничий видобуток аспідного сланцю почав тут Олександр Поль у XVIII столітті. Застосовували його для покрівлі будівель станцій Катерининської залізниці, виготовлення підвіконь, шкільних столів.

Номер слайду 9

Особливо гарно тут навесні, коли крізь скелі пробивається до сонця молода зелень: барвінок, ковила, звіробій. Зустрічаються тут і рідкісні види рослин, зокрема авринія скельна, ефедра двоколоскова, ломонос і занесений до Червоної книги України вид папороті - костенець північний. У народі сланцеві скелі називають "місцем сили". Місцеві жителі стверджують, що прогулянка тут допомагає позбутися головного болю, поліпшити фізичне і душевне самопочуття.

Номер слайду 10

ПЕТРОПАВЛІВСЬКІ ЛИМАНИЛандшафтний заказник державного значення "Петропавлівські лимани" розташований у Петропавлівському районі Дніпропетровської області. Він займає територію понад 4100 гектарів. Заказник "Петропавлівські лимани" є об’єктом природно-заповідного фонду місцевого значення. Статус заказника державного значення ця територія отримала в 2005 році. Тут під охороною держави знаходяться цінні природні комплекси в заплаві річки Самари, переважає лугова і солончакова рослинність. Ще до заснування ландшафтного заказника "Петропавлівські лимани" у цій місцевості був організований орнітологічний заказник місцевого значення "Заплава річки Самари", який продовжує своє існування у складі ландшафтного заказника. Це місце концентрації водно-болотних видів птахів.

Номер слайду 11

ОТЧЕНАШКОВІ НАДІЛИЗаповідну область розташовано на північ від селища Підгороднє. Вона знаходиться під охороною Дніпровської облдержадміністрації. Заповідний статус такої величезної території – понад 400 гектарів – було присвоєно в 1995 році для збереження рідкісних рослин. Вчені вважають за необхідне зберегти місця зростання лугових, степових і болотяних рослин, а зокрема лугової шавлії, дербенника іволістого, дібровного тюльпана, карликових півників тощо.

Номер слайду 12

БОТАНІЧНИЙ САД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОГО НААЦІОНАЛЬНОГО ЦНІВЕРСИТЕТУБотанічний сад Дніпропетровського національного університету – справжня окраса міста й околиць. Тут зібрано величезну кількість видів і сортів рослин. Сад є заповідною територією України. Нині це популярне у городян місце для прогулянок і фотосесій.Історія становлення ботанічного саду бере початок у 1903 році. Тоді наукове співтовариство Катеринослава подало прохання владі про створення дендропарку на території скверу у центрі міста. Проте ухвалення рішення було відхилено більшістю голосів. Наступна спроба була зроблена в 1914 році. Активісти апелювали тим, що унікальні представники флори гинуть, їм потрібен надійний притулок у вигляді міського парку, який припаде до душі і городянам. Офіційне відкриття відбулося на рубежі 20-30-х років. У цей час брати Рейнгард заснували Катеринославський університет, а один із них, Олександр Володимирович Рейнгард, став засновником і директором ботанічного саду. Він повністю присвятив себе науковим пошукам і облаштуванню саду і за власним заповітом похований на території свого дітища. Нині тут функціонують шість наукових лабораторій. Кількість рослин, які ростуть на 18 гектарах саду, не злічити. У ботанічному саду можна побачити більше 250 сортів троянд і стільки ж видів кактусів. Тисячі тропічних рослин розташувалися в оранжереях і теплицях. Вхід на територію безкоштовний.

pptx
Додано
29 травня 2020
Переглядів
2558
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку