Проектна побота " Ялинкова прикраса"

Про матеріал
Пректна робота має всі етапи проекту. .Розрахунки по коштам виробу за формулами по яким можливо користуватися не раз по іншим проектам
Перегляд файлу

C:\Users\Дом\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\images (2).jpgЯ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                     Проектна побота

                          6 клас

 

                 ялинкова прикраса

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Обґрунтування виробу об’єкта проектування

Вступ

    Що тільки не придумає людина, яка поставила перед собою завдання створити щось незвичайне і прекрасне! Так, матеріалом для майбутніх творінь можуть послужити різні старі і непотрібні речі, наприклад, газети або папір. Напевно звучить абсурдно, але вироби з нікому не потрібних газет можуть стати не тільки декоративним елементом в будинку, але і приносити користь. Крім того, такий незвичайний вид творчості допомагає зберегти екологію. Утилізація старих газет і папір найчастіше шкодить навколишньому середовищу. Тому виконуючи плетіння з цього матеріалу, Ви даєте газетам або паперу друге життя!

Історико-технічна довідка про об’єкт проектування

               Звичай прикрашати ялинку зявився дуже давно. Вічнозелена ялина була священним деревом, яке символізувало саме життя і нове відродження. Саме на ялинки в кінці грудня люди розвішували подарунки для духів, щоб задобрити їх і отримати багатий врожай.

Найстаріший документ, в якому згадується новорічна ялинка датується 1521 роком і знайдений в Німеччині. Тоді ялинку прикрашали червоними і зеленими яблуками, горіхами, їстівними мучними виробами і виробами з цукру.

              Потім зявились паперові квіти, гірлянди. Невдовзі стали запалювати свічки, що символізувало Христа, який несе світові світло.

Найперші праобрази сучасних ялинкових іграшок зявились у XVII столітті. З цього часу прикраси стали дещо наряднішими: позолочені шишки, цікаві вироби з вати, сніжинки, зірочки і метелики з срібної фольги, ялинкові феї і ельфи з листів латуні. На вершині ялинки спочатку була фігурка Христа, потім її замінив золотий ангел, а ще пізніше зірковий шпиль – згадка про Вефлиємську зірку. З біблійною атрибутикою зв’язані дзвіночки, шишки, труби, серця, вінки, фігурки тварин, птахів і риб. Все це були саморобні іграшки.

            У 1816 році все ще основну частину ялинкових прикрас займали яблука, зацукрений мигдаль, різнобарвні цукерки, свічки. Але це все було заважким тягарем для тонких гілочок ялинки і німецькі склодуви почали виготовляти скляні іграшки. Їх фантазія не знала меж: вони робили пташок, дідів морозів, дзвіночки, виноградні грона, видували вже великі тонкостінні кульки. Все це прикрашали срібним і золотим пилом. У 1867 році був побудований перший у світі завод по виготовленню ялинкових прикрас.

                   Був період, коли мода на ялинкові прикраси неочікувано помінялась. На межі 19-го і 20-го століття блискучу мішуру відправили на полиці. В моду ввійшли фігурки з паперу і картону. Іграшки були із тисненого, позолоченного картону, та так що здавалось що вони виготовлені із найтоншого металевого листа. Сюжет прикрас був найрізноманітніший – багаточисленні звірятка, музикальні інструменти, пароплави і навіть запряжені кінні екіпажі.

З початку 2000-х років стали популярними оригінальні, «саморобні» іграшки: фігурки із соломи, паперу, моточків вовни і шматочків тканини; плюшеві звірятка, повстяні лебеді і янголята… загалом, всілякий “Hand-made.

Кілька років тому була модною традиція прикрашати ялинки іграшками двох кольорів, що поєднуються між собою, наприклад, червоними і золотими, синіми і срібними, а також зав’язувати на гілках парчеві банти.

                   Зараз у прикрашанні ялинок українці повертаються до традицій кінця 19 століття. На новорічних деревах знову з’являються вироби хенд-мейд. Це вже не незграбні ватні персонажі, а витончені вироби. Це ті ж люди і звірі, янголи, ляльки-мотанки... Іноді дизайнерські, іноді пошиті чи вирізані народними майстрами із простих матеріалів.

       І на останок, так як наступаючий рік приходить під знаком Жовтої Свині, то ми рекомендуємо обрати іграшки й прикраси червоних тонів – жовті і ніжно-рожеві, помаранчеві і яскраво-червоні, пурпурно-фіолетові. Всі полум’яні кольори і відтінки в 2019 році будуть в тренді! 

             Якщо таких прикрас замало , ще є час виготовити їх власноруч. Такі прикраси доставлять масу задоволення всім домашнім! Погодьтеся , найцікавіші іграшки – зроблені своїми руками.

 

      Історія плетіння бере свій початок глибоко в давнину, але використання газет в якості вихідного матеріалу – це порівняно новий спосіб. Спробувавши одного разу самостійно сплести виріб з газет, ви вже не зможете зупинитися. Інтер’єр в дачному або екологичному стилі складно уявити без предмета сплетеного з лози.                          

  На щастя  дизайнер Пітер Кларк придумав як плести з газетних трубочок все те, що плетуть з лози і соломи. Техніка плетіння з газетних трубочок – відносно новий вид рукоділля, доступний кожному, хто знайде трохи часу на вивчення азів цього нехитрого мистецтва. Доступна сировина - газети, старі журнали і рекламні проспекти, а також офісний використаний папір. Все це нескладно відшукати .

Звідки все починалося?

     Вироби в техніці плетіння археологи знаходили під час розкопок в Євразії та Африці. Вважається, що в період неоліту люди вже освоїли цей вид ремесла і створювали предмети побуту з листя і стебел рослин. В античні часи для виготовлення виробів, використовували лозу і коріння дерев.

  У 19-20 століттях люди виготовляли методом плетіння дахи, огорожі, меблі. Сучасникам, які слухають про цю техніку, уявляють меблі з ротанга для за міських  будинків і дач, інвентар з верболозу, сувеніру з берести.

Але асортимент може бити куди ширше! Більше того, створити дизайнерські речі можна самостійно, використовуючи не лозу, а папір.

    Плетіння із газет настільки просте і цікаве, що ним може займатися будь-яка людина, незважаючи на стать і вік. Залучайте до заняття всією сім’єю . Ісі будуть в захваті, коли перший виріб буде закінчено! Немає нічого прекраснішого, ніж палаючий погляд, що прагне нових відкриттів.

При цьому, творчість об'єднує, заспокоює, розвиває моторику рук, почуття естетики, тактильну пам'ять, фантазію.

 Аналіз виробів-аналогів та пошук варіантів їх удосконалення

 

C:\Users\Дом\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\d5cc3f3e1a5f5d75501184243275e73c.jpg

 

   Аналіз варіантів

Я проаналізувала обрані моделі (за 5-бальною шкалою), використовуючи кілька критеріїв. Результат аналізу поданий у таблиці.

Критерій

Варіант

1

2

3

4

Оригінальність форми виробу

+++

+++

+++

++++

Складність виконання

+++

+++

+++++

+++++

Потребує багато часу

+++

+++

+++++

+++++

Велика витрата матеріалів

++

++

+++

++++

Зручність конструкції

++

++

++++

+++++

Разом

13

14

20

23

      Проаналізувавши всі ці варіанти, я вибрала варіант 2. Цей виріб досить оригінальний, не потребує багато часу для виконання, економічний, оскільки для її виготовлення знадобиться небагато матеріалу. Цей виріб може бути будь-якого розміру, його можна використовувати як прикрасу інтер’єру, як іграшку для ялинки .

Дослідження й аналіз проблеми

   Провівши організаційно-підготовчу роботу, яка включає в себе обґрунтування теми та вибір об’єкту проектування, історичні відомості про проектований виріб, розгляд моделей-аналогів, здійснивши міні-маркетингові дослідження (спостереження, опитування), я зробила наступні висновки, які допоможуть мені вибрати правильний шлях у виконанні проекту:

  • пропозиція ринку ялинкових прикрас  переважним чином задовольняє потреби споживачів, але основна їх частина виготовлена з синтетичних матеріалів конвеєрним способом, в результаті чого втрачається їх індивідуальність;
  • вироби, представлені на ринку, не завжди задовольняють потреби споживачів;

Мій виріб повинен відповідати таким вимогам:

бути естетично привабливим;

  • екологічно чистим;
  • відносно не дорогим;
  • якісним;
  • зручним у використанні;
  • ексклюзивним.

Доцільно виготовити ялинкову прикрасу з газет , які можна знайти дома

                 КОНСТРУКТОРСЬКИЙ ЕТАП

Для вдосконалення об’єкта проектування скористаюсь відомим мені методом проектування – фантазування . Створюю графічну композицію

Обмірковуючи майбутню прикрасу , я звернулася до раніше розглянутих виробів

C:\Users\Дом\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\Без названия.jpg

Картинки по запросу ялинкова прикраса плетіння з бумажних трубочок

 

C:\Users\Дом\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\47.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Розробка конструкторської документації

 

Ескіз вироб

 

Похожее изображение

 

Вибір матеріалів, інструментів та обладнання

Для виготовлення виробу мені знадобляться такі матеріали:

  • клей ПВА
  • лак акриловий
  • фарба біла акрилова
  • нитки
  • паперова лоза (з газети, листи А-4)

Для виготовлення виробу мені знадобляться такі інструменти:

  • ножиці
  • спиці 3 мм,
  •  пензлик ,
  • клей ,
  • швейна голка

 

 

ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЕТАП

 Складання технологічної карти

  • Технологічна карта
  • Виготовлення  ялинкової прикраси

          Основи техніки паперового плетіння Як кажуть, добрий початок - половина справи. З гарним настроєм і вірою в світле майбутнє, приступимо до виконання заготовок. Підготуйте трубочки. Аркуші газет потрібно нарізати вздовж, смужками по 5-10 см. Вони повинні бути довгими. Потім, загортайте в трубочку газету, тримаючи спицю під кутом 45о. Кінці потрібно склеїти за допомогою клею, і тільки потім вийняти спицю. Якщо хочете плести із смужок, то необхідно «сплющити трубочки», пройтись по них качалкою кілька разів або пропрасувати праскою.

Якщо хочете, щоб виріб мав який-небудь відтінок, пофарбуйте заготовки фарбою заздалегідь і просушіть. Тут є кілька секретів:

Акварель після фарбування тьм’яніє.

Гуаш дає соковиті відтінки, але її перед роботою трохи розводять водою.

Акрилова фарба надає глянець і ефект полірування. Краще використовувати для фарбування готового виробу, інакше заготовки втратять

гнучкість і будуть «ламатися». Перед початком роботи також розводять водою.

Лак для деревини має різні відтінки. Покриття лаком роблять у кілька

шарів, але тільки вже готової роботи. Після цього вироби стають міцними і

виглядають так, ніби були сплетені з лози.

        Можна також використовувати для фарбування харчові барвники, фарбу в балончиках, водоемульсійну фарбу та інші. Кожна з них додасть виробу свою «родзинку».

           Готові вироби можна доповнювати чохлами, декоративними деталями, прикрашати декупажем. Вивчіть і використовуйте різні способи плетіння. Почніть від простого до складного. Спочатку робіть вироби, які не вимагають великого досвіду. Ви побачите, що навіть самі маленькі перемоги принесуть величезну радість.

 

https://idei-dekoru.com/wp-content/uploads/2016/11/MCvvQFyAteE.jpg

 

 

 

 

 

 

https://idei-dekoru.com/wp-content/uploads/2016/11/Tec7YvXzjhM.jpg

 

https://idei-dekoru.com/wp-content/uploads/2016/11/O3E3xIPHkqM.jpg

 

 

 

 

 

 

https://idei-dekoru.com/wp-content/uploads/2016/11/UbFEw3JPkw.jpg

 

https://idei-dekoru.com/wp-content/uploads/2016/11/ff8a30cb05362a42e1021dd62ehn.jpg

 

 

 

 

 

 

 

https://idei-dekoru.com/wp-content/uploads/2016/11/fa593f9cb02865c10788a5d2c3br.jpg

https://idei-dekoru.com/wp-content/uploads/2016/11/213901ad3b17d5226f9edc39cbca.jpg

 

https://idei-dekoru.com/wp-content/uploads/2016/11/707c70cfa681d60a42542d5947po.jpg

https://idei-dekoru.com/wp-content/uploads/2016/11/2f1980c2dd0c0e0cfdf3dccafbwb.jpg

https://idei-dekoru.com/wp-content/uploads/2016/11/4d0c350be8af90584ab31007e78e.jpg

 

https://idei-dekoru.com/wp-content/uploads/2016/11/6c62980a17f1f4e671e360eb81uq.jpg

 

https://idei-dekoru.com/wp-content/uploads/2016/11/214343580375d3c6f2eb322f69w7.jpg

 

 

 

Для виконання ручних  робіт слід правильно організовувати робоче місце. У процесі роботи дотримуватися правил безпечної праці та санітарно-гігієнічних вимог

 

  1. Плести з бажаних трубочок  треба сидячи на стільці із спинкою. Сидіти потрібно прямо, не сутулячись.
  2. Освітлення має бути хорошим, бажано природним. Під час плетіння  правою рукою світло повинно падати зліва на робоче місце. Через кожну годину праці необхідно робити відпочинок для очей на 5 – 10 хв. Під час відпочинку очі перевести на спокійне забарвлення. Корисно також використати цей час на виконання гімнастики для м'язів очей.
  3. Перед виконанням ручної робіт треба ретельно вимити руки, щоб не забруднити виріб.
  4. Інструменти і пристосування зберігати у спеціальній шкатулці чи ящичку. При виконанні ручних робіт шкатулку з інструментами та пристосуваннями класти на стіл праворуч від роботи
  5. Ножиці на робочий стіл класти із зімкненими лезами, направленими від себе.

На робочому місці слід дотримуватися чистоти і порядку

 

 

 

 

 

 

Економічні розрахунки

1. Розрахунок витрат матеріалів (М)

Матеріали

Ціна (за м, шт.) (грн.)

Витрати матеріалів (м, шт.)

Вартість витрат (М), (грн.)

Газети папір

 

 

 

Краска

 

50г.

 2гр

Прикраси

1

1шт

 1гр

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Разом:

 

 

3

Всі інші матеріали: газети папір А-4  я знайшла дома. В зв’язку з цим собівартість виробу склалася мінімальною.

2. Розрахунок витрат на оплату праці (Воп)

  • Оп – умовна оплата праці робітника за 1 годину = 10,00 грн/год;
  • Чв – час, витрачений на виготовлення виробу = 2 год;
  • Воп – витрати на оплату праці (Воп = Оп × Чв) = 20,0 грн.

Розрахунок витрат на заробітну плату (Пзп) становить 15%, отже:

Пзп = Воп × 15% : 100% =      грн.

Пзп = 20 × 15% : 100% = 6грн.

3. Собівартість виробу (С)

Витрати

Вартість витрат, грн.

Матеріальні витрати

3,00

Витрати на оплату праці (Воп)

20.00

Разом:

23.00

Собівартість виробу = 23.00 грн.

Якщо виріб планується для реалізації, то він повинен бути рентабельним, тобто ринкова ціна виробу повинна бути вищою за його собівартість.

 

4. Визначення величини прибутку на виготовлення виробу (П)

Прибуток становитиме 10-25% від собівартості виробу:

П = (0,1 ÷ 0,25) × С = 0,25% × 23.00= 5.75грн.

5. Загальна вартість виробу

(Загальна вартість виробу = Собівартість виробу + Прибуток)

Загальна вартість виробу = 23.00+ 5.75= 28.75грн.

 Економічна та екологічна оцінка виробу

Під час виготовлення гольники використовуються, здебільшого, екологічно чисті матеріали. Тому навколишнє середовище та люди, що працюватимуть із ними, не зазнаватимуть шкідливих впливів.

Розроблений проект має достатньо позитивних ефектів:

  • По-перше – є можливість виробити та реалізувати естетичний виріб за доступною ціною.
  • По-друге – є можливість використовувати відходи виробництва.
  • По-третє – забрудненість навколишнього середовища під час виготовлення виробу відсутня.
  • По-четверте – дає прибуток.
  • Створення реклами творчого проекту

Реклама

Картинки по запросу ялинкова шишка плетіння з бумажних трубочок

 

                Плетіння із газет: мінімум витрат - максимум користі

Висновок

Виконавши дану проектну роботу, мені вдалося    не тільки на власні очі бачити, як звичайна газета поступово перетворювалась в гарну прекрасу , а й особисто брати в цьому участь. Але для того, щоб майстер-клас відбувся, і задум здійснився  заздалегідь треба виготовити  власноруч газетні трубочок. А це доволі кропітка робота! Потім дізнались технологію плетіння і почали створювати свої маленькі шедеври.

  Тож, дізнавшись основні секрети плетіння  можна сплести не тільки гарну прекрасну для ялинки  а і функціональну коробку для зберігання речей, і кашпо для квітів та ще багато інших корисних і гарних речей для дому.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

docx
Додано
21 лютого 2019
Переглядів
13776
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку