Вміст нітратів у харчових продуктах-серйозна та актуальна проблема на сьогодні. Саме тому ми вирішили провести таке дослідження. Результати нас здивували! Презентація може бути корисна вчителям хіміі і біології
Тема дослідження Вміст нітратів в овочах і фруктах Виконала: Тарасюк Маргарита учениця 8 класу Самари-Оріхівського ліцею Керівник: Вчитель хімії Сафронова О. О.
Номер слайду 2
Актуальність роботи Нітрати головний компонент живлення рослин і натуральний компонент харчових продуктів рослинного походження. Присутність нітратів в рослинах - норма, проте, якщо їх доза у рослинах перевищена, такі овочі та фрукти можуть становити небезпеку! У тварин та людини високі дози нітратів викликають отруєння і можуть привести навіть до смерті. Основним джерелом потрапляння в організм людини є продукти рослинного походження, овочі (82-92%).
Номер слайду 3
Вплив нітратів на організм людини. Частина нітратів виводиться з організмів, але ось інша частина утворює шкідливі хімічні сполуки (нітрати перетворюються в нітрити,які взаємодіюь із гемоглобіном крові окиснюючи йони Феруму), в результаті чого…Погіршується насичення клітин киснем. Відбуваються серйозні збої в обміні речовин. Слабшає імунітет. Відбувається порушення нервової системи. Знижується кількість вітамінів, що надходять в організм. З`являються проблеми в шлунково-кишковому тракті, з серцево-судинною та дихальною системою. Утворюються канцерогенні речовини!
Номер слайду 4
Мета дослідження Дослідити вміст нітратів в овочах та фруктах, які ми часто споживаємо та розробити практичні поради по зменшенню кількості нітратів у них
Номер слайду 5
Об’єкт дослідження: овочі та фрукти (картопля, яблуко, апельсин, огірок, помідор)Предмет дослідження: вміст нітратів в овочах та фруктах
Номер слайду 6
Практична частина роботи. Для дослідження я взялаовочіфруктияблукоапельсин
Номер слайду 7
Використала індикаторні смужки для визначення вмісту нітратів
Висновки. Дослідивши овочі і фрукти я зрозуміла ,що небезпека отруєння нітратами дійсно існує. В нашому випадку найбільш небезпечними виявились апельсин та огірок Але цю проблему я не вважаю критичною оскільки, якщо добре вивчити властивості нітратів , можна позбутись значної їх частини нескладним способом
Номер слайду 13
Практичні поради. Нітрати-солі розчинні у воді! Щоб знизити на 25-30% вміст нітратів в овочах і фруктах, достатньо протягом години потримати їх у водіПерш ніж додавати до страви, овочі потрібно поварити 15-20 хвилин. Наприклад, картопля при варінні втрачає нітратів - до 80% При приготуванні овочів в їжу, особливо при вживанні їх в свіжому вигляді, місця концентрації нітратів (шкірка, плодоніжки, серцевини коренеплодів, черешки) треба видаляти. Салати і плодоовочеві соки бажано вживати свіжоприготовленими. Зберігання їх на дуже тривалий час , навіть в холодильнику, сприяє розмноженню в них мікрофлори, що відновлює нітрати до небезпечних для людини нітритів.