Проєктна робота "Вміст нітратів в овочах і фруктах"

Про матеріал
Вміст нітратів у харчових продуктах-серйозна та актуальна проблема на сьогодні. Саме тому ми вирішили провести таке дослідження. Результати нас здивували! Презентація може бути корисна вчителям хіміі і біології
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема дослідження Вміст нітратів в овочах і фруктах Виконала: Тарасюк Маргарита учениця 8 класу Самари-Оріхівського ліцею Керівник: Вчитель хімії Сафронова О. О.

Номер слайду 2

Актуальність роботи Нітрати головний компонент живлення рослин і натуральний компонент харчових продуктів рослинного походження. Присутність нітратів в рослинах - норма, проте, якщо їх доза у рослинах перевищена, такі овочі та фрукти можуть становити небезпеку! У тварин та людини високі дози нітратів викликають отруєння і можуть привести навіть до смерті. Основним джерелом потрапляння в організм людини є продукти рослинного походження, овочі (82-92%).

Номер слайду 3

Вплив нітратів на організм людини. Частина нітратів виводиться з організмів, але ось інша частина утворює шкідливі хімічні сполуки (нітрати перетворюються в нітрити,які взаємодіюь із гемоглобіном крові окиснюючи йони Феруму), в результаті чого…Погіршується насичення клітин киснем. Відбуваються серйозні збої в обміні речовин. Слабшає імунітет. Відбувається порушення нервової системи. Знижується кількість вітамінів, що надходять в організм. З`являються проблеми в шлунково-кишковому тракті, з серцево-судинною та дихальною системою. Утворюються канцерогенні речовини!

Номер слайду 4

Мета дослідження Дослідити вміст нітратів в овочах та фруктах, які ми часто споживаємо та розробити практичні поради по зменшенню кількості нітратів у них

Номер слайду 5

Об’єкт дослідження: овочі та фрукти (картопля, яблуко, апельсин, огірок, помідор)Предмет дослідження: вміст нітратів в овочах та фруктах

Номер слайду 6

Практична частина роботи. Для дослідження я взялаовочіфруктияблукоапельсин

Номер слайду 7

Використала індикаторні смужки для визначення вмісту нітратів

Номер слайду 8

Іде підготовка…

Номер слайду 9

Прикладаю смужки навизначення нітратів

Номер слайду 10

Результати досліджень

Номер слайду 11

Результати досліджень{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A} Досліджувані продукти Гранично допустима концентрація нітратів, мг/кг. Вміст нітратів(наші результати),мг/кг Картопля250 50 Огірок 250 ≈300 Помідор 250 ≈ 50-100 Яблуко 60 25 Апельсин 30 50

Номер слайду 12

Висновки. Дослідивши овочі і фрукти я зрозуміла ,що небезпека отруєння нітратами дійсно існує. В нашому випадку найбільш небезпечними виявились апельсин та огірок Але цю проблему я не вважаю критичною оскільки, якщо добре вивчити властивості нітратів , можна позбутись значної їх частини нескладним способом

Номер слайду 13

Практичні поради. Нітрати-солі розчинні у воді! Щоб знизити на 25-30% вміст нітратів в овочах і фруктах, достатньо протягом години потримати їх у водіПерш ніж додавати до страви, овочі потрібно поварити 15-20 хвилин. Наприклад, картопля при варінні втрачає нітратів - до 80% При приготуванні овочів в їжу, особливо при вживанні їх в свіжому вигляді, місця концентрації нітратів (шкірка, плодоніжки, серцевини коренеплодів, черешки) треба видаляти. Салати і плодоовочеві соки бажано вживати свіжоприготовленими. Зберігання їх на дуже тривалий час , навіть в холодильнику, сприяє розмноженню в них мікрофлори, що відновлює нітрати до небезпечних для людини нітритів.  

Номер слайду 14

Бережіть себе!Дякую за увагу!

pptx
Пов’язані теми
Хімія, 8 клас, Презентації
Додано
22 травня
Переглядів
156
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку