Проектна робота "Зсуви на території села Оксамитне"

Про матеріал
Зсуви по руйнівності та непередбачуваністі наслідків не поступаються повеням, землетрусам та іншим катастрофам нашої планети. Найбільш дієвим захистом від зсувів є їх попередження. Заходами боротьби зі зсувами є лісонасадження і підсипки, зміцнення схилів шляхом покриття дерном з прошивкою палями та кіями.
Перегляд файлу

1

 

ОДЕСЬКА ОБЛАСТЬ

ОКСАМИТНЕНСЬКИЙ ЛІЦЕЙ ІМЕНІ І.І.БУЛГАРОВА

БОЛГРАДСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Всеукраїнська краєзнавча експедиція учнівської молоді

«Моя Батьківщина – Україна»

Напрям «Географія рідного краю»

 

Зсуви на території с. Оксамитне: виникнення, розвиток,

заходи боротьби з ними

 

 

2022 рік
Проект на тему :

«Зсуви на території с. Оксамитне: виникнення, розвиток,

заходи боротьби з ними»

 

 Автор: Царан Микола Костянтинович, учень 10 класу

 ОКСАМИТНЕСЬКОГО ЛІЦЕЮ ІМЕНІ І. І. БУЛГАРОВА

 Науковий керівник: Узунова Марія Іванівна, вчитель географії ОКСАМИТНЕСЬКОГО ЛІЦЕЮ ІМЕНІ І. І. БУЛГАРОВА:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Зміст

 

Вступ

Розділ І. Зсуви

1.1. Загальні відомості

1.2. Класифікація зсувів

1.3. Методи боротьби зі зсувами...............................6

1.4. Прогнозування зсувів...................................11

1.5. Засоби  захисту при зсувах................................12

1.6. Наслідки зсувів

Розділ ІІ.Вивчення зсувів на території с. Оксамитне.....................

Висновки

Література................................................20

Додатки..................................................21


Вступ

Зсув - сповзання і відрив мас гірських порід вниз по схилу під дією сили тяжіння.

Зсуви виникають на схилах долин або річкових берегів, в горах, на берегах морів. Зсуви можуть нести за собою різні руйнування, як сильні, так і слабкі. Зсуви формуються переважно на ділянках зволоження водостійкими та водоносними породами ґрунтів, коли сила тяжіння, що накопичується на схилах продуктів руйнування гірських порід, переважно в умовах зволоження, перевищує сили зчеплення ґрунтів.

Причиною утворення зсувів є порушення рівноваги між силою тяжіння і силою, що утримує схили. Вона викликається:

  •                   збільшенням крутизни схилу в результаті підмиву водою;
  •                   ослабленням міцності порід при вивітрюванні або перезволоженні опадами і підземними водами;
  •                   впливом сейсмічних поштовхів;
  •                   будівельною та господарською діяльністю.

Зсуви шкодять сільськогосподарським угіддям, підприємствам, населеним пунктам. Для боротьби зі зсувами застосовуються берегоукріплювальні споруди, насадження рослинності.

До інших причин виникнення зсувів належать: ослаблення порід унаслідок вивітрювання, перезволоження ґрунту опадами, нерозумна господарська діяльність людини. Зсуви виникають також під час землетрусів та виверження вулканів.

Зсуви можуть руйнувати населені пункти, знищувати сільськогосподарські угіддя, створювати небезпеку для трубопроводів, ліній зв'язку, електропередач тощо. Крім того, зсуви  можуть перегородити долину, створити завальне озеро та сприяти утворенню паводків.

Актуальність:

Вивчення данного напрямку актуально, так як за останні тридцять років комплексні дослідження на території села Оксамитне  не здійснювалися.

Об'єктом вивчення став зсув по вул. Північна, що примикає до берегової зони озера Ялпуг в селі Оксамітне Болградського району Одеської області.

Завдання:

  • вивчення причин виникнення зсувів;
  • виявлення стадій розвитку зсувів на місцевості;
  • виявлення ефективних заходів боротьби з ними;
  • виявлення взаємозв'язку розвитку зсувів з соціально - економічним становищем жителів села Оксамитне;

Я дослідив ділянку вул. Північна (протяжність приблизно  1,5 км) та виявила основні причини виникнення зсувів у даній місцевості: відсутність належного рівня регулювання поверхневого стоку, вирубка насаджень по схилах, розорювання, видобуток глини на крутих схилах.

Вивчення залишків гідротехнічних споруд на ділянці показали, що в радянський період були проведені ряд заходів, спрямованих на боротьбу зі зростанням зсувів. Були посаджені прибалкові лісові смуги, встановлені залізобетонні конструкції, які забезпечують скидання води в яр без розмиву грунту і зміцнюють укоси зсуву. Найефективнішими, на мій погляд, виявилися залісення схилів, завдяки яким припиняється розвиток зсуву.

Особливою трагедією для жителів села є зсув  по вулиці Північна. В результаті інтенсивного розвитку зсуву  майже знищено житловий будинок. Я звернувся до голови сільської ради з проханням: звернути увагу на критичну ситуацію, що сталась з житловим будинком по вул. Північній, 52 (Додаток 6), а також до директора школи: провести акцію серед учнів школи «Зупини зсув!», «Зсуву – ні!». Дані акції спрямовані на формування екологічної культури учнів, розвиток природоохоронних навичок молоді, облагороджування території села Оксамитне.

            Під час рейду я побачив несанкціоновані величезні звалища сміття, зробив висновок про низький рівень екологічної культури мешканців вулиць, прилеглих до зони зсувоутворення.  Люди не усвідомлюють згубних наслідків цих дій. Місцева влада намагається зарадити проблемі, звертаючись із проханням розробити техніко – екологічні обгрунтування та виділити кошти на захист від обрушіння берегової зони с.Оксамитне

У цій роботі з`ясовано,  що таке зсуви, їх класифікацію, методи боротьби з ними, їх наслідки, заходи захисту при зсувах і прогноз зсувів.

        Розділ І. Зсуви

1.1. Загальні відомості

 

Зсуви - ковзне зміщення мас гірських порід вниз по схилу під впливом сили тяжіння. Зсуви виникають на якій-небудь ділянці схилу або відкосу внаслідок порушення рівноваги порід, викликаної: збільшенням крутизни схилу в результаті підмиву водою; ослабленням міцності порід при вивітрюванні або перезволоженні опадами і підземними водами; впливом сейсмічних поштовхів. Також причиною виникнення зсувів у значній мірі є діяльність людини (антропогенний фактор). Такими діями, що створюють небезпеку розвитку зсувів, є: вирубка лісів і чагарників на схилах. Причому вирубка може бути набагато далі і вище місця майбутнього обвалу, але вода не буде затримуватися рослинами вгорі і перезволоження грунтів відбувається далеко внизу; здійснення вибухових робіт, які сприяють розвитку тріщин в породах, що також є, по суті, локальним землетрусом; розорювання схилів, надмірний полив садів і городів на схилах; руйнування схилів котлованами, траншеями, дорожніми виїмками; закупорювання, засмічення, завалювання місць виходу підземних вод; будівництво житла і промислових об'єктів на схилах, що веде і до руйнувань схилів, збільшенню сили тяжіння, спрямованої вниз по схилу. Найбільш часто зсуви виникають на схилах, складених чергуванням водотривкими (глинистими) і водоносними породами (наприклад, піщано-гравійних, тріщинуватими вапняковими). Розвитку зсуву сприяє таке залягання, коли шари розташовані з нахилом у бік схилу або в цьому ж напрямку пересічені тріщинами. У сильно зволожених глинистих породах зсуви набувають форми потоку. У плані зсув часто має форму півкільця, утворюючи пониження в схилі, що називається зсувним цирком.

Потрібно добре знати, що зсуви можуть сходити з усіх схилів, починаючи з кручі 19 º, а на глинистих ґрунтах - при крутизні схилу 5 º -7 º. Залежно від крутизни та характеру грунту зсув може розвиватися миттєво. Якщо швидкість

більше метра в секунду, то це майже обвал, обвалення породи, швидкістю більше одного метра в хвилину також є катастрофічним, оскільки за короткий час майже неможливо організувати порятунок людей, майна і тварин. Швидкість руху зсувів більше метра на добу вважається швидкою, а менше метра на місяць - повільно. Справа в тому, що навіть при русі зсуву зі швидкістю 1 метр на добу врятувати з майна вдається деколи лише легкі речі, які можна винести з будівель. Доля самих будівель визначається тільки після повної зупинки зсуву. Люди не завжди можуть за лічені години зупинити рух десятків тисяч тонн грунту, щоб запобігти руйнації будинків. Тому швидкість більше 1-1,5 метрів на добу вважається швидкою.

 

1.2. Класифікація зсувів

 

Основним вражаючим чинником зсувів є важкі маси грунту, що поглинають або руйнують все на своєму шляху. Тому головний показник оцінки зсуву - це його обсяг, вимірюваний кубометрами. А вимірявши довжину, ширину і висоту зсуву, підрахувавши його обсяг, легко визначити і його масу в тоннах, найімовірніше, в тисячах і сотнях тисяч тонн. Малими вважаються зсуви обсягом до 10 тис. куб. м, середніми - 10-100 тис.куб. м, великими 100-1000 тис. куб. м, а понад мільйон куб. м - дуже великими.

         Серед зсувних явищ можна визначити такі види:

  • сповзання блоків породи (блокові або структурні);
  • сповзання чохлу пухких відкладень (одноразове і швидке) поверхнею скельної або мерзлої породи - зсуви-спливи;
  • сповзання дрібних блоків - оплив, що охоплює весь схил або його значну частину;
  • відсидання схилів, зсув блоків скельних або напівскельних порід.

Відповідно до цього, можна розглядати зсувні схили, схили сповзання чохла пухких відкладень (схили зсувів- спливів), опливання схилів і схили - відсидання.

По відношенню до структури гірських порід, що складають схили, зсуви поділяються на такі види:

  •                   асеквентні, розвинені в однорідних породах;
  •                   консеквентні, що відбуваються по площинах нашарування порід або ж по площинах розломів;
  •                   інсеквентні, для яких характерним є перетин площинами сповзання поверхонь нашарування або площин розломів.

Зсуви можуть відбуватися на одному висотному ярусі - одноярусні або на кількох - багатоярусні. Багатоярусні зсуви спостерігаються в горах і рідше на рівнинах, головним чином там, де висота схилів досягає 100 - 200 метрів.

За часом, протягом якого відбувається процес оповзання, виділяються зсуви одночасні, періодичні та постійні.

За швидкістю зміщення всі схилові процеси можна поділити на три категорії: повільні, зміщення з середньою швидкістю і швидкі.

Повільні зміщення не є катастрофічними. Їх називають волочіння, повзучими зсувами пухких відкладень, а також ковзанням і зісковзуванням. Небезпека цих повільних зсувів полягає втому, що вони можуть поступово перейти в зсув швидкий, а потім і катастрофічний. Багато великих зсувів починалися сповзанням пухкого матеріалу або повільним ковзанням блоків гірських порід.

 

1.3.  Методи боротьби зі зсувами

 

Методи боротьби зі зсувами встановлюють на основі ретельного вивчення природних фізико-геологічних умов, з'ясування основних причин нестійкості і аналітичних розрахунків граничної рівноваги розглянутих масивів ґрунту. У практиці в якості основних протизсувних заходів застосовуються:

  • організація стоку поверхневих вод в зоні зсувів і прилеглих до неї територій;
  • дренування підземних вод шляхом спорудження різних дренажних систем;
  • зменшення зовнішніх навантажень;
  • уположування відкосів і пригрузка їх за допомогою контрбанкетів;
  • огорожування відкосів і захист їх від підмиву і розмиву проточними водами річок або хвилами морів, водосховищ;
  • зелені насадження по верхах відкосів і зсувному схилі;
  • штучне закріплення мас зсувного тіла;
  • штучні споруди для утримання ґрунтових мас.

Такі заходи здійснюються:

  • за допомогою вертикального планування і виконання земляних робіт;
  • шляхом влаштування дренажних мереж;
  • застосуванням агролісомеліоративних заходів;
  • із застосуванням підпірних стін, хвилеломів, паль та ін.

         Дренування підземних вод також є одним з основних заходів з боротьби зі зсувами. Для цього застосовуються різні дренажні системи і типи дренажів, які дозволяють проводити повне або часткове перехоплення грунтового потоку.

Розрізняють два види дренажу зсувного схилу: головний дренаж, що перехоплює грунтовий потік вище зсувного схилу і укісний дренаж, призначений для осушення тіла самого зсуву.

Найбільш істотним є дренаж, що прокладається уздовж верхньої бровки схилу і перехоплює підземні води, запобігаючи їх вихід на зсувний схил. Головний дренаж, вирішуючи завдання перехоплення грунтового потоку, запобігає виносу частинок грунту з пластів зсувного схилу, осушує площину ковзання і зневоднює масу зсуву, що призводить до зниження фільтраційного тиску, що впливає на стійкість відкосу.

Конструкції типу паль застосовують, коли пристрій наполегливих споруд недоцільно з планувальних чи інших міркувань. На практиці застосовуються дерев'яні, бетонні та залізобетонні, а іноді й металеві палі. Число паль визначається за навантаженням на палю з розрахунком на перекидання і зріз. Щоб уникнути струсів схилу при забиванні палі попередньо пробиваються отвори для кожної палі діаметром трохи менше її розрахункового.

Палі розташовують в шаховому порядку і заглиблюють в незміщений грунт на глибину не менше 2 м.

Таким чином, всі ці заходи дорогі і трудомісткі у виконанні, тому застосовуються на основі ретельного аналізу причин, що викликають розвиток процесу зсуву, а вибір роблять на основі техніко-економічного порівняння варіантів.

           1.4.Прогнозування зсувів

 

Для більш точного прогнозу зсувів необхідно: аналіз мас гірських порід, аналіз умов уже відомих і тих, що мали місце, зсувів; наявність досвіду і спеціальних знань.

  • Проведення комплексних захисних інженерних робіт є активними заходами захисту від зсувів. Планування укосів, вирівнювання горбів, забивання тріщин в схилах.
  • Здійснення планових і суворо дозованих вибухів в обвалонебезпечних районах.
  •  Будівництво тунелів і критих огорож, а також захисних стінок на шляху проходження залізничних і транспортних магістралей.
  • Зменшення крутизни схилу за допомогою техніки або спрямованих вибухів.
  • Будівництво доріг, естакад, віадуків. Спорудження підпірних стінок, спорудження рядів з паль. 
  • Пристрій напрямних стінок. 
  • Перехоплення підземних вод дренажною системою (система спеціальних труб), регулювання поверхневих стоків латками і кюветами.
  • Захист схилів посівом трав, дерев і чагарників
  • Перенесення ліній електропередач, нафто- і газопроводів та ін. об'єктів в безпечні райони.
  • Захист відкосів, дорожніх, автомобільних і залізничних насипів бетонуванням та озелененням. 
  • Навчання людей, що проживають, працюють і відпочивають у небезпечних районах.
  • Дотримання безпечного режиму, будівельних норм і правил, а також інструкцій і стандартів.

1.3. Засоби захисту при зсувах

 

Населення, яке проживає в зсувонебезпечних зонах, має знати ділянки, можливі напрями та характеристику цього небезпечного явища. На основі даних прогнозу до жителів завчасно доводиться інформація про небезпеку і заходах, щодо виявлених зсувних осередків і можливих зон їх дії, а також про порядок подачі сигналів про загрозу виникнення цього небезпечного явища. Також раніше інформування людей знижує вплив стресів і паніки, які можуть виникнути згодом при передачі екстреної інформації про безпосередню загрозу зсуву.

Населення небезпечних районів зобов'язано також проводити заходи по зміцненню будинків і територій, на яких вони побудовані, а також брати участь у роботах зі зведення захисних гідротехнічних та ін. інженерних споруд. Оповіщення населення проводиться за допомогою сирен, радіо, телебачення, а також місцевих систем оповіщення.

При загрозі зсуву та за наявності часу організовується завчасна евакуація населення, сільськогосподарських тварин і майна в безпечні райони. Цінне майно, яке не можна взяти з собою, слід укрити від впливу вологи та бруду. Двері і вікна, вентиляційні та ін. отвори щільно закриваються. Електрика, газ, водопровід відключаються. Легкозаймисті, отруйні та ін. небезпечні речовини видаляються з дому і при першій можливості захороняются в ямах або погребах. У всьому іншому громадяни діють відповідно до порядку, встановленому для організованої евакуації.

При загрозі настання стихійного лиха, жителі, піклуючись про майно, виробляють екстрений самостійний вихід в безпечне місце. При цьому про небезпеку повинні попереджатись  сусіди, всі зустрічні на шляху люди. Для екстреного виходу необхідно знати шляхи руху в найближчі безпечні місця (схили гір, височини, що не схильні до зсувних процесів).

У випадку, коли люди, будівлі та інші споруди опиняються на поверхні

рухомої зсувної ділянки, слід, залишивши приміщення, пересуватися, по можливості, вгору, діючи за обставинами, остерігатися брил, каміння, уламків, конструкцій, земляного валу, осипів.

Після закінчення зсуву людям, які спішно покинули зону лиха і перечекали його в прилеглому безпечному місці, слід, переконавшись у відсутності повторної загрози, повернутися в цю зону з метою розшуку та надання допомоги постраждалим.

1.4. Наслідки зсувів

 

Зсуви можуть руйнувати житла і піддавати небезпеці цілі населені пункти. Вони загрожують сільськогосподарським угіддям, гублять їх і ускладнюють обробку, створюють небезпеку при експлуатації кар'єрів і видобутку корисних копалин. Зсуви ушкоджують комунікації, тунелі, трубопроводи, телефонні і електричні мережі; загрожують водогосподарським спорудам, головним чином гребель. Крім того, вони можуть перегородити долину, утворювати тимчасові озера і сприяти повеням, а також провокувати згубні хвилі в озерах і затоках, підводні зсуви рвуть телефонні кабелі. В результаті зсувів можуть перекриватися русла річок, дороги, відбувається зміна ландшафту. Зсуви загрожують безпеці руху автомобільного та залізничного транспорту. Руйнують і ушкоджують опори мостів, рейки, покриття автомобільних доріг, нафтопроводи, гідроелектростанції, рудники та інші промислові підприємства, гірські селища. Орні землі, розташовані нижче зсувних ділянок, часто заболочуються. При цьому відбувається втрата врожаю і інтенсивний процес вибування земель з сільськогосподарського обороту.

Істотної шкоди цими явищами може наноситися культурній та історичній спадщині народів, психічному стану людей, що населяють цю місцевість.

Зсуви переважно відбуваються в районах живої тектоніки, де взаємодіють і чергуються процеси повільного ковзання блоків земної кори по розломах і швидких зрушень у місцях землетрусів.

Розділ ІІ. Вивчення зсувів на території с. Оксамитне

 

2.1 Виявлення зсувного схилу

У жовтні  1999 року до голови Болградської районної ради народних депутатів звернулась мешканка села Оксамитне Кірова Олена Михайлівна з проханням обстежити житловий будинок по вул. Північна, 37. У березні 2000 року комісією був складений акт, за яким житловий будинок було визнано не придатним до життя у зв’язку зі зсувом, який стався в межах прилеглої до дому ділянки. Комісією було заборонено ведення будь – якого будівництва, а мешканцям будинку запропонували обрати для переселення інший будинок, на оплату якого повинні були виділитись кошти. Але, нажаль, за відсутності коштів про проблему забули і згадали тільки у 2013 році, коли ситуація із зсувом стала катастрофічною, а особливо  після сильного дощу з градом у червні 2013 р. 

Нажаль мешканцями будинку не були вчасно встановлені жолоба  для відводу атмосферних опадів, що ще більше ускладнило ситуацію із зсувом. Вода, не маючи виходу до озера, залишилась на ділянці і в приміщенні будинку. Проблеми мешканців будинку схвилювали нас і ми ще раз звернулись з проханням до органів місцевого самоврядування щодо вирішення питання переселення родини в інший будинок (Додаток 5).

Рельєф прилеглої ділянки має природній нахил зі сходу на захід. На кордоні ділянки, який є прибережною зоною озера Ялпуг, осадка грунту становить вже 1, 5 метри. Така складна ситуація простежується на ділянці близько 1,5 км.

Для подальшого призупинення процесу зсувів Оксамитенський сільський голова звернувся до керівництва ДГ ім. Суворова, районних електромереж та у Болградську міську раду стосовно надання спонсорської допомоги у вигляді залізобетонних стовпів (10 шт.) та залізобетонних плит (10 шт.)біля житлового будинку по вулиці Північна, 52. Схил укріплено стовпами та плитами для попередження подальших руйнувань ділянки. (Додаток 2) Але масштаби зсувних процесів продовжуються. У виконком Оксамитненської сільської ради мається зведений кошторисний рахунок вартості будівельних робіт, проведений інститутом «Укрпівдендіпроводгосп», «Заходи з укріплення берегової зони та обладнання сбросу зливових вод по вулиці Північна до озера Ялпуг», вартість якої становить 570 тис грн. нажаль мова йде тільки про дві ділянки довжиною 200 і 250 м. Запит із розрахунками та висновками направлено до Департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації і включено до Переліку об’єктів, які повинні були фінансуватись у 2014 році.

14 серпня 2015 року родині, що проживає за зазначеною адресою було виділено необхідну для придбання нового житлового будинку суму. Крім того продовжено роботу з усунення наслідків зсуву та планується виділити кошти на укріплення берегової зони.

 

2.2 Аналіз причин виникнення зсуву на території села Оксамитне

Особливо велике значення має аналіз причин та  можливого інженерного

впливу на природний хід зсувного процесу. Тому кожну умову і причину, що визначають хід процесів сповзання, опливання і відсідання, необхідно аналізувати окремо, маючи в той же час на увазі, що вплив кожного з них здійснюється у складній комбінації.

В результаті руху зсуву виникають специфічні форми рельєфу. (Додаток 3) У пришовній частині зсувної тераси (а їх може бути декілька) може зберігатися пришовна улоговина, що створює найбільш сприятливі умови для постійного змочування поверхні зсуву. 

 Для виявлення зсувних схилів першорядне значення має вивчення морфології схилів. Поява безладної бугристості, наявність тріщин, терасовидних уступів, особливо із зворотнім ухилом, свіжих стінок відриву та інших форм, явно чужих звичайному схилу долини або берега озера, вказує на розвиток зсувних явищ. Іноді на зсув вказують і горбисті нагромадження на дні долини. 

Великого значення в утворенні зсуву мають природні умови: наявність

постійних атмосферних опадів, грунтових вод, які не мають виходу за межі небезпечної зони. В нашому випадку саме ці фактори сприяли виникненню зсувних процесів.

Нажаль мешканці села (особливо вул. Північної) вчасно не звернули уваги на загрозливі ознаки: тріщини в грунті, бугристість, опадання невеликих частин грунту. Крім того негативним фактором може слугувати продовження використання даної ділянки під городи, що збільшує кількість грунтових вод і, як слідство, опадання грунту.

 

2.3 Пропозиції з приводу захисту від зсувів

Найбільш дієвим захистом від зсувів є їх попередження. Ідеальним було б взагалі уникати схилових ділянок, проте в наших умовах це не можливо. Тому фахівцями з інженерної геології, механіці грунтів та будівельної техніки були розроблені комплексні попереджувальні заходи. Коли сповзання вже почалося, вести превентивні роботи пізно. Щоб уникнути сповзання, не можна допускати:

 1) перевантаження верхній частині зсуву. В нашому випадку, фактором перевантаження є житлові будинки. Мешканцям дому на вул. Північній, 52 було запропоновано переселитись в інше помешкання;

 2) підрізання підстави (річкою, водосховищем, інженерними заходами). Негативно на підставу схилу впливають грунтові води. Окрасою села Оксамитне є джерела, які стікають схилами до озера, вони ж і спричиняють підрізання підстави схилу;

3) додаткове зволоження всього косогору. Вода є благом для підтримки життєдіяльності людини і рослин, але вона може приносити велику шкоду природі  та народному господарству. Зі сповзанням грунту можна боротись шляхом заборони мешканцям даної ділянки займатись сільським господарством.  Але ця проблема скоріше психологічна, бо для мешканця села лишитись ділянки городу є трагедією. Виходом може бути надання іншої, безпечної ділянки.

Відомо, що вода є головною причиною зсуву. Тому першим етапом охоронних робіт повинно з'явитися збирання і відведення поверхневих вод. На зсувонебезпечних ділянках рекомендується вичерпати воду з колодязів. 

 Великого значення має і штучне перетворення рельєфу. У зоні відриву зменшують навантаження на схил, послаблюючи тим самим дію сили тяжіння і підвищуючи сили зчеплення гірських порід. Найбільш поширеними ознаками зсувних деформацій схилів і укосів є: наявність на схилі тріщини, що утворилися в результаті розриву ґрунтових мас; наявність валів випирання; зсувні уступи (тераси, майданчики, щаблі); різні форми впливу вод (постійні або тимчасові застійні поверхневі і ґрунтові води, заболочені ділянки схилу); розриви дернового покриву, викривлення та перекидання стовбурів дерев; горбистий рельєф поверхні схилу; підвищення вологості порід поблизу можливої ​​поверхні ковзання; деформації споруд, розташованих на зсувах або в зоні їх дії (викривлення в плані насипів доріг, тріщини і розриви дорожнього покриття, водопропускних труб, лотків, розчавлювання і руйнування дренажів, зсув та перекидання опорних споруд, перекіс, зсув будівель і розриви окремих його

частин і ін.).

Існує цілий комплекс рекомендованих технічних операцій, як то: анкерне кріплення схилів, руйнування площин ковзання, ін'єкція зміцнювальних розчинів, фіксація схилів за допомогою паль і будівництво опорних стінок. Важливі й ступінь готовності та швидкість дій: на більш пізніх етапах боротьба з зсувними процесами вимагатиме значно більших зусиль.

Зазвичай передвісником зсувних зміщень служить поява однієї або декількох тріщин, розташованих вище берегового схилу. Ці тріщини зриву поступово розширюються, і відчленована частина схилу починає зсуватися вниз. Крім форм рельєфу, створюваних зсувними процесами, гарним показником є ​​неправильно орієнтовані дерева на поверхні зсувного тіла. Вони в процесі зсуву виводяться зі свого вертикального положення, набувають на окремих ділянках різний нахил, викривляються, а місцями розщеплюються.

Для успішної боротьби зі зсувами необхідне знання режиму підземних вод. Правильне регулювання режиму підземних вод сприяє припиненню зсувів.

Заходами боротьби зі зсувами є лісонасадження і підсипки, зміцнення

схилів шляхом покриття дерном з прошивкою палями та киями. Більш надійно схил закріплюється бетонними і кам'яними стінами. Ще більш надійний засіб - пристрій підземного дренажу (прокладка труб) і поверхневий дренаж - шляхом влаштування водозбірних бетонованих канав на поверхні схилу для збору атмосферних вод.

Учні нашої школи прийняли участь в укріпленні схилу. Була проведена акція «Зупини зсув!», під час якої школяри засипали будівельними матеріалами місця схилу, ушкодженні зсувом. Крім того були посаджені деревця на схилах. (Додаток 1)

Таким чином, приходимо до висновку: в області надзвичайно активно розвиваються різноманітні екзогенні геологічні процеси (ЕГП), про деякі з яких ми розповіли. 

 


Висновки

Зсуви по руйнівності та непередбачуваності наслідків не поступаються повеням, землетрусам та іншим катастрофам нашої планети. В результаті проведених заходів з дослідження зсувів  з'ясовано, що першорядне значення має вивчення морфології зсуву. Виявлення безладної бугристості в підставі схилу, наявність тріщин, террасовидних уступів, особливо із зворотнім ухилом, свіжих стінок відриву та інших форм, явно чужих звичайному схилу долини або берега озера, вказує на розвиток зсувних явищ. Іноді на зсув вказують і горбисті нагромадження на дні долини. Бувають випадки, коли величезні, малорухливі зсувні блоки схилів глибоких і крутосхилих долин, зміщуючись, мало-помалу стискають вузьку долину річки, ледь не перегороджуючи її. Рух їх відновлюється лише в міру зрізу нагромаджень у підстави зсуву. Найбільш дієвим захистом від зсувів є їх попередження. Ідеальним було б взагалі уникати схилових ділянок, проте в наших умовах це не можливо. Тому фахівцями з інженерної геології, механіці грунтів та будівельної техніки були розроблені комплексні попереджувальні заходи. Коли сповзання вже почалося, вести превентивні роботи пізно.

Щоб уникнути сповзання, не можна допускати:

1) перевантаження верхній частині зсуву;

2) підрізання підстави (річкою, водосховищем, інженерними заходами);

3) додаткове зволоження всього косогору.

Відомо, що вода є головною причиною зсуву. Тому першим етапом охоронних робіт повинно з'явитися збирання і відведення поверхневих вод. На зсувонебезпечних ділянках рекомендується вичерпати воду з колодязів. Потім слідує осушення за допомогою підземного дренажу. Великого значення має і штучне перетворення рельєфу. У зоні відриву зменшують навантаження на схил, послаблюючи тим самим дію сили тяжіння і підвищуючи сили зчеплення гірських порід. Існує цілий комплекс рекомендованих технічних операцій, як то: анкерне кріплення схилів, руйнування площин ковзання, ін'єкція зміцнювальних

розчинів, фіксація схилів за допомогою паль і будівництво опорних стінок. Важливі й ступінь готовності, і швидкість дій: на більш пізніх етапах боротьба з зсувними процесами вимагатиме значно більших зусиль. Раніше в нашому районі вже траплялися подібні явища, але не настільки великих масштабів. На території Одеської області співробітниками державного управління охорони навколишнього середовища зареєстровано більше 5 тис. зсувів.  Так, загальна площа земель, ушкоджених зсувами, становить 2 млн. 300 тис. га.

 В даний момент фахівці стверджують, що існує загроза нових зсувів. (Додаток7) Цей випадок дає зрозуміти наскільки недосконалі методи дослідження, прогнозування та діагностики зсувів. Тому необхідно продовжувати вивчення даного явища, як одного з небезпечних, та продовжувати боротьбу з ними. В результаті проведеної за два роки роботи зсув в селі Оксамитне по вул. Північній вдалось зупинити, але загроза продовжує існувати через перевантаження ділянки житловими будинками.


Література

  1.               В. П. Бондарев «Геологія», курс лекцій, К. «Форум - гідра К »2002.
  2.               Д. М. Кац «Основи геології і гідрогеологія », Москва «Колос», 1981
  3.               Енциклопедія безпеки, В.Г. Понамарев. Ізд. 2 «Сталкер »1997
  4.               www.kbzhd. Основи безпеки життєдіяльності для 7 класів
  5.               culture.mchs.gov сайт Міністерства Надзвичайних Ситуацій
  6.               fer.br-z банк рефератів
  7.               e- lib.gasu Інтернет бібліотека
  8.               www.drillings.su. сайт будівельної компанії
  9.               www.nr2 новинний портал

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 1

 

I:\Фото суббот\DSC07044.JPG

I:\Фото суббот\DSC07048.JPG

Учні школи зміцнюють зсувну зону узбережжя озера Ялпуг
Додаток 2

I:\Фото суббот\DSC07051.JPG

I:\МАН2014\IMG_0100.JPG

Саме так укріплено схил зсуву

Додаток 3

 

 

I:\МАН2014\IMG_0104.JPG

 

 

 

Так починається утворення зсуву


Додаток 4

I:\Фото суббот\DSC07056.JPG

I:\Фото суббот\DSC07067.JPG

I:\Фото суббот\DSC07074.JPG

Засипаючи сумішшю грунту з будівельним сміттям зсувні зони, місцеві жителі намагаються запобігти «зростанню» зсувів.

 

Додаток 5

 

 

Дотаток 6

Голові Оксамитненської

сільскої ради

Рожковій С.М.

Учня 10 класу

Царана Миколи

Прохання

Просимо Вас звернути увагу на критичну ситуацію, що сталась з житловим будинком по вул. Північній, 52. В результаті зсуву цей будинок сильно постраждав і мешканцям необхідне нове помешкання. Крім того просимо Вас утворити робочу комісію з питання з’ясування шкоди завданої зсувом прилеглим будинкам та селу в цілому.

 

 

 

 


Додаток 7

Сходинки до шкільного стадіону вже постраждали від зсуву

Оксамитненська школа знаходиться на небезпечній ділянці зсуву

 

 

 

 

doc
Пов’язані теми
Географія, Інші матеріали
Додано
1 грудня 2022
Переглядів
1006
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку