Професія «юрист». Юристи в нашому житті.

Про матеріал
Презентація до уроку основ правознавства "Професія Юрист". Даний матеріал може бути використаним під час вивчення розділу "Якщо право - це професія" у 9 класі для ознайомлення з професіями суддя, адвокат, прокурор.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Професія «юрист». Юристи в нашому житті.

Номер слайду 2

Юрист. Це спеціаліст, який має юридичні знання. Вміє вчиняти юридичні діїВміє складати юридичні документи. Приймає рішення, які змінюють долю людей. Робота – це боротьба за право.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Основні юридичні професії: Суддя. Слідчий. Прокурор. Адвокат. Нотаріус. ЮрисконсультІнші…

Номер слайду 5

Де може працювати людина, яка здобула юридичну освіту. В судіПрокуратуріПоліціїНотаріатіФіскальній службіОрганах державної влади і місцевого самоврядування. ЮстиціїВ РАЦСіЮрисконсультом на підприємствах, в установах та організаціях. Адвокатурі і т. д.

Номер слайду 6

Слідчий. Це службова особа, яка здійснює слідство. Слідчі є в поліції, прокуратурі, СБУ, Національному Антикорупційному Бюро, Державному бюро розслідувань. Головне завдання слідчого – якісне, всебічне, повне і об`єктивне розслідування кримінальних справ з дотриманням законодавства. Щоб стати слідчим. Потрібно закінчити вищий юридичний навчальний заклад факультет підготовки слідчих.

Номер слайду 7

Основні завдання та обов`язки слідчого: Організація роботи з розслідування злочинів за кримінальною справою. Розробка слідчих версій. Створення та керування слідчими та слідчо-оперативними групами. Збирання у кримінальній справі фактичних даних (доказів)Проведення слідчих дій

Номер слайду 8

Основні повноваження слідчого: Виконує слідчі діїВикликає для участі у проведенні слідчих дій свідків, потерпілих, обвинувачених і інших учасників кримінального судочинства. Отримує відомості (на письмовий запит), які необхідні для кримінальних справ, що знаходяться у провадженні (навіть якщо ці відомості становлять комерційну чи банківську таємницю)Дає органам дізнання доручення і вказівки про проведення розшукових та слідчих дій, вимагає від органів дізнання сприяння у провадженні окремих слідчих дій. У межах, необхідних для розслідування, збирає відомості про особу без її попередньої згоди.

Номер слайду 9

Прокурор. Посадова особа, що відповідає за виклад доказів проти особи, підозрюваної у здійсненні правопорушення, в ході судового розгляду у кримінальній справі. Здійснює нагляд за додержанням і застосуванням законів

Номер слайду 10

Основні повноваження прокурора:1) підтримання державного обвинувачення в суді;2) представництво інтересів громадянина або держави в суді у випадках, визначених цим Законом;3) нагляд за додержанням законів органами, що провадять оперативно-розшукову діяльність, дізнання, досудове слідство;4) нагляд за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян. З метою реалізації своїх функцій прокуратура здійснює міжнародне співробітництво. На прокуратуру не можуть покладатися функції, не передбачені Конституцією України. Функції прокуратури України баздійснюються виключно прокурорами. Делегування функцій прокуратури, а також привласнення цих функцій іншими органами чи посадовими осоми не допускається.

Номер слайду 11

Система прокуратури України1. Систему прокуратури України становлять:1) Генеральна прокуратура України;2) регіональні прокуратури;3) місцеві прокуратури;4) військові прокуратури;5) Спеціалізована антикорупційна прокуратура.

Номер слайду 12

Суддя. Суддею є громадянин України, який відповідно до Конституції України та Закону «Про судоустрій і статус суддів» призначений суддею, займає штатну суддівську посаду в одному з судів України і здійснює правосуддя на професійній основі. Призначення на посаду судді здійснює Президент України за поданням Вищої ради правосуддя на конкурсній основі. Суддя веде судове засідання і приймає рішення у формі постанови суду, ухвали, вироку тощо.

Номер слайду 13

Вимоги до кандидата на посаду судді: Громадянство України. Вік – не менше 30 років. Має вищу юридичну освіту. Стаж роботи в галузі права неменш як 5 років. Проживає в Україні не менш як 10 років. Володіє державною мовою

Номер слайду 14

Припинення повноважень суддею. Підставами для звільнення судді є::1) неспроможність виконувати повноваження за станом здоров'я;2) порушення суддею вимог щодо несумісності;3) вчинення істотного дисциплінарного проступку, грубе чи систематичне нехтування обов'язками, що є несумісним зі статусом судді або виявило його невідповідність займаній посаді;4) подання заяви про відставку або про звільнення з посади за власним бажанням;5) незгода на переведення до іншого суду у разі ліквідації чи реорганізації суду, в якому суддя обіймає посаду;6) порушення обов'язку підтвердити законність джерела походження майна. Повноваження судді припиняються у разі:1) досягнення суддею шістдесяти п'яти років;2) припинення громадянства України або набуття суддею громадянства іншої держави;3) набрання законної сили рішенням суду про визнання судді безвісно відсутнім або оголошення померлим, визнання недієздатним або обмежено дієздатним;4) смерті судді;5) набрання законної сили обвинувальним вироком щодо судді за вчинення ним злочину. Держава забезпечує особисту безпеку судді та членів його сім'ї.

Номер слайду 15

Адвокат - Юрист, що надає професійну правову допомогу учасникам правовідносин. - Участь адвоката є обов'язковою при захисті особи від кримінального обвинувачення, а також в інших випадках, визначених законодавством відповідної держави. - Доступ до професії адвоката, його професійні права та обов'язки, етичні вимоги регулюються не тільки державою, але й самоврядними професійними об'єднаннями, яким гарантується свобода від зовнішнього втручання.

Номер слайду 16

Адвокатом може бути особа, яка: Має вищу юридичну освіту. Стаж роботи в галузі права не менш ніж 2 роки. Володіє державною мовою. Склала кваліфікаційні іспити. Одержала в Україні свідоцтво про право займатися адвокатською діяльністю. Прийняла Присягу адвоката України. Адвокатом не може бути особа, яка має судимість.

Номер слайду 17

Основними видами адвокатської діяльності є: Надання правової інформації, консультацій і роз'яснень з правових питань, правовий супровід діяльності юридичних і фізичних осіб;складення заяв, скарг, процесуальних та інших документів правового характеру;надання правової допомоги підприємствам, установам, організаціям;захист прав, свобод і законних інтересів підозрюваного, обвинуваченого, підсудного, засудженого, виправданого, особи, стосовно якої передбачається застосування примусових заходів медичного чи виховного характеру; представництво інтересів фізичних і юридичних осіб у судах; представництво інтересів фізичних і юридичних осіб, держави, органів державної влади, органів місцевого самоврядування в іноземних, міжнародних судових органах, якщо інше не встановлено законодавством іноземних держав, статутними документами міжнародних судових органів та інших міжнародних організацій або міжнародними договорами, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України;надання правової допомоги під час виконання та відбування кримінальних покарань.

Номер слайду 18

Нотаріус. Юрист, який займається оформленням і засвідченням документів. Це можуть бути різного роду договори, довіреності, копії документів, витяги з документів тощо. Нотаріус також несе чималу відповідальність, оскільки професійно складені та засвідчені ним документи запобігають виникненню проблемних моментів в його клієнтів у майбутньому. Нотаріус повинен знатися на всіх тонкощах права і постійно стежити за змінами в законодавстві. Він діє від імені держави, тому не має права на помилку.

Номер слайду 19

Права нотаріуса: Складати проекти угод і заяв, виготовляти копії документів та виписки з них, а також давати роз`яснення з питань вчинення нотаріальних дій і консультації правового характеру. Посвідчувати договори, заповіти. Видавати свідоцтва на право власності та спадщину. Посвідчувати копії документів тощо

Номер слайду 20

Вимоги до кандидата на посаду нотаріуса: Необхідні знання та освіта:вища юридична освіта;стаж роботи в сфері права не менше як 6 років;кваліфікаційний іспит та ліцензія;високий рівень знання юриспруденції та юридичних документів. Необхідні професійні якості:відповідальність,чесність,психологічна стійкість,скрупульозність,терпіння. Нотаріуси добре заробляють, але стати нотаріусом теж не просто – потрібно скласти дуже не легкі іспити й отримати ліцензію, і тоді Феміда від Вас не відвернеться.

Номер слайду 21

Правозахисні організаціїЦе особливий вид недержавних організацій, діяльність яких спрямована на утвердження й захист прав і свобод людини, ефективний контроль за їхнім дотриманням державою, її органами і посадовими особами. ПО сприяють зменшенню організованого насильства, здійснюваного державою. Для цього вони працюють одночасно в трьох напрямках:- захист прав людини в конкретних випадках, громадські розслідування фактів порушень прав людини державними органами;поширення інформації про права людини, правове виховання;аналіз стану з правами людини.

Номер слайду 22

ПО покликані вирішувати такі задачі: Захищати права і свободи людини, що закріплені в Конституції і національному законодавстві (включаючи міжнародні договори, згода на обов'язковість яких дана парламентом);Бути джерелом інформації про права людини для народу та органів влади, підвищувати рівень освіченості в галузі прав людини, заохочувати становлення цінностей і розвиток настанов, що сприяють повазі і усвідомленню прав людини;Аналізувати стан з правами людини у своїй країні, її окремих регіонах, або у іноземній країні постійного чи тимчасового перебування.

pptx
Додано
11 квітня
Переглядів
253
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку