Профілактика інфекційних захворювань. 5 клас НУШ

Про матеріал
Профілактика інфекційних захворювань. Симптоми інфекційних захворювань. Шляхи зараження і способи захисту. Інфекції, що передаються через кров. ВІЛ-інфекція і СНІД. Як ВІЛ НЕ передається. Презентація створена по підручнику, учням буде дуже цікаво оскільки матеріал поданий попорядку.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Профілактика інфекційних захворювань. Симптоми інфекційних захворювань. Шляхи зараження і способи захисту. Інфекції, що передаються через кров. ВІЛ-інфекція і СНІД. Як ВІЛ НЕ передається. Вчитель ЗБД Власюк К. П.

Номер слайду 2

Інфекційні захворювання.Інфекційні захворювання – це хвороби, які мають здатність передаватися від хворої людини до здорової. Це, наприклад, кір, вітрянка, грип, коронавірус, туберкульоз.Інфекційні захворювання спричиняють паразити, бактерії або віруси. Паразити можуть сягати до 10 метрів завдовжки. Щоб побачити бактерії, потрібен опричний мікроскоп. Віруси можна розгледіти тільки за допомогою електронного мікроскопа. Деякі інфекційні захворювання поширюються дуже швидко. Щоб запобігти цьому, впроваджують карантин – спеціальні правила, які обмежують соціальні контакти людей на певній території.

Номер слайду 3

Попрацюємо в парах.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Шляхи зараження і способи захисту від респіраторних інфекцій. Деякі мікроби та віруси живуть у повітрі на мікроскопічних крапинках води. Під час дихання вони потрапляють до організму людини. Найчастіше це трапляється, коли поруч хтось кашляє або чхає. У такиé спосіб люди нерідко захворюють на грип, ангіну, коронавірус тощо. Такі інфекції ще називають респіраторними. Засоби захисту від респіраторних інфекцій.

Номер слайду 7

• Перейдіть за QR-кодом і подивіться мультфільм про засоби безпеки під час епідемії коронавірусу. • Які кроки допоможуть перемогти вірус? • Чим можна продезінфікувати руки, якщо мило і вода недоступні?

Номер слайду 8

Інфекції, що передаються через кров. Деякі інфекції передаються через кров, коли спільно користуються медичними інструментами або роблять переливання неперевіреної крові. Це, наприклад, віруси гепатиту B, гепатиту С, герпесу, вірус імунодефіциту людини (ВІЛ). Більшість таких захворювань можна вилікувати. Та є інфекція, що не дає людині такого шансу. Це ВІЛ — підступний вірус, який руйнує імунітет.

Номер слайду 9

Те саме відбувається і під час зараження ВІЛ. Людський організм — ніби фортеця, а імунітет — могутнє військо. Коли до організму потрапляє ВІЛ, він уражує імунітет і робить людину беззахисною перед інфекціями. Якщо людина не приймає спеціальні ліки, за кілька років настає остання стадія захворювання на ВІЛ-інфекцію. Ця стадія називається СНІД (синдром набутого імунодефіциту), коли людина може померти від будь-якої інфекції.

Номер слайду 10

Назвіть дії, які допоможуть запобігти зараженню інфекціями, що передаються через кров.

Номер слайду 11

ВІЛ не передається через спілкування!Щодня ми спілкуємося з багатьма людьми, серед яких можуть бути ті, хто живе з ВІЛ. Дехто панічно боїться таких людей. Та ці страхи перебільшені. Адже, на відміну від багатьох інших інфекцій, ВІЛ не передається через повітря, воду, харчі або предмети. ВІЛ не переноситься також комарами та іншими кровососами.

Номер слайду 12

Домашнє завдання: Опрацюйте п. 15 «Профілактика інфекційних захворювань». Перегляньте презентацію за темою. Виконайте «Мозаїку завдань» на с.119

Номер слайду 13

Джерелаhttps://covid19.gov.ua/karantynni-zakhody https://pidruchnyk.com.ua/1707-zdorovia-bezpeka-ta-dobrobut- voroncova-5-klas.htmlhttps://www.youtube

Номер слайду 14

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!!!

pptx
Додано
25 січня
Переглядів
97
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку