Прогама-сценарій вишколу Соколів

Про матеріал
Дана розробка сприятиме національно-патріотичному вихованню дітей та учнівської молоді, популяризації героїзму військового подвигу, вшанування мужності та героїзму захисників та захисниць України.
Перегляд файлу

ПРОГРАМА-СЦЕНАРІЙ

вишколу Соколів (Соколят)

 

Підготував Самолюк Юрій Юрійович, вчитель предмету «Захист України» Колиндянської загальноосвітньої школи І – ІІІ ступенів

Чортківського району Тернопільської області

    Вирішальний для України час вимагає відродження питань національного змісту і характеру. Адже перемогу в житті здобуває не сила рук і навіть не сила розуму, а сила духу. Важливо, щоб сучасні діти, юнацтво, знали якого вони роду, хто їхні пращури, зростали не байдужі до долі народу, нації, батьківщини, мали  щирі прагнення  виплекати у собі віру у високі  національні ідеали та вічні людські цінності.  

     Починаючі з 2023року, саме 1 жовтня – у школі  в 1-11 класах було проведено вишкіл Соколів. Традиція школи, що саме на День захисника і захисниць України,  Українського козацтва,  Української повстанської армії (УПА), День святої Покрови Пресвятої Богородиці, приймаємо 1і 5 клас у дитяче шкільне товариство Соколят (1-4 класи) та Соколи (5-11класи). Метою вишколу  стало формування в учнів розуміння понять «захисник», «патріот», «герой»,  «цілісність», «незалежність», «єдність», становлення громадянських якостей, почуття щирої поваги і вдячності до захисників і захисниць України усіх поколінь та історичних віх.

  Довідка: 1 жовтня Україна щорічно відзначає три славетних свята: День захисників і захисниць України,  День  українського козацтва та Покрови Пресвятої Богородиці.  Згідно із Законом України «Про внесення зміни до статті 73 Кодексу законів про працю України» № 1643-ІХ, ухваленим 14 липня 2021 року. Назва свята «День захисника України», яке щороку відзначається 14жовтня, змінено на «День захисників і захисниць України». 

    Мета заходу: сприяння національно-патріотичному вихованню дітей та учнівської молоді, популяризації героїзму військового подвигу, вшанування мужності та героїзму захисників та захисниць України.

 

   Вишкіл Соколів присвячений Дню Козацтва та захисників і захисниць України – проходить в  два етапи: початкова школа  1-4 класи  (Соколята) та середня і старша  школи 5-11 класи ( Соколи).

       Урочиста лінійка шикується на майданчику перед школою ( у випадку негоди – фойє або спортивна зала). Вчитель захисту України та учні 10-11 класу у військових одностроях, а 5-9 класу в цивільному одязі. Всі класні товариства мають свої бейджики з назвою та емблеми з логотипом.    Вчитель захисту України (ВЗУ)– Увага! Школо! Для проведення стройового вишколу Соколів (Соколят)   по класних товариствах – Ставай!

Рівняйсь! Струнко! Рівняння до середини!                                                        

Йде стройовим кроком здавати рапорт директору школи (ДШ).

   ВЗУ.  Товаришу директор школи! Соколи (Соколята) до проведення вишколу,  присвяченого Дню захисників і захисниць України та українського козацтва  – вишикувані  і готові!  Дозвольте розпочати  стройовий вишкіл! Після дозволу обертається лицем до шкільного товариства Соколів і продовжує давати команди.

   ВЗУ.  Увага, Соколи (Соколята)! При підняті прапора (внесені) і виконані Гімну України – Стояти струнко!  Підняти прапор!            

Сокіл і Сокілка  урочисто піднімають прапор (або  вносять).

   ВЗУ. Хвилиною мовчання і молитвою прошу вшанувати  пам'ять  всіх борців за волю України.( або захисників і захисниць України). 

    ВЗУ. Слово для привітання надається директору школи; начальнику відділу освіти, молоді і спорту ОТГ; голові територіальної громади; запрошеному воїну ЗСУ, учаснику бойових дій.

    ВЗУ. А зараз лідери  (командири)  наших товариств нагадають    10 заповідей  Соколів (Сокілок).

  Командири товариств:   Морально-етичною основою для членів товариства  були «10 сокільських заповідей»:

1.          Сокіл(ка) - це символ свободи.

2.          Сокіл(ка) завжди прагне виховати здорове тілом і духом молоде покоління української нації.

3.          Сокіл(ка) - це свідомий дисциплінований громадянин української нації. 

4.          Сокіл(ка) завжди слухає накази своєї виборної старшини. 

5.          Сокіл(ка) завжди вчиться єдності і дисципліні.

6.          Сокіл(ка) завжди пам'ятає, що світ здобувають справами, а не словами; не плачем - а мечем; байдужі гинуть - нероба стає рабом; не чекати - а діяти. 

7.          Сокіл(ка) любить Україну. 

8.          Сокіл(ка) завжди дбає про народну честь, твердий характер, здоров'я; мало говорить, а більше робить.

9.          Сокіл(ка) усвідомлює, що тільки працею і згуртованістю народ здобуде свободу. 

10.      Сокіл(ка) знає тільки один організаційний клич українця - "Всі вперед!      

Всі разом!"                                     

      image 

 

       ВЗУ. Увага, Соколи (Сокілки)! Приступити до виконання  вишколу строю і пісні!  Починають змагання товариства Соколів (Сокілок) 10-11 класів.                Вчитель захисту України (ВЗУ) розміщується на підвищені, щоб командирам товариств (ройовим, чотовим) було зручно підходити для здачі рапорту. Класні товариства Соколів від 5 по 11 клас вишиковуються в одну лінію в дві шеренги кожна на чолі з командирами по одну сторону майданчика так, щоб був прохід дистанцією не менше 50 метрів.

   Наступна послідовність може бути така:кожен командир по черзі підбігає за 5 кроків до вчителя захисту України і дає команду своєму відділенню (рою, чоті) залежно від кількості учнів у строю.                      

Довідка: з Вікіпедії (Стрілецький рій — первинний відділ піхоти  найменша військова одиниця з 9 — 15 вояків, якою командує ройовий; 3 — 4 рої становлять чоту.  Наразі у Збройних Силах України називається відділенням. У добу Січових Стрільців, УПА, УНСО рійналічував від 5 до 10 осіб). 

     Мною  і учнями найчастіше використовується звернення «Товариство».

Отже, Командир  товариства: Товариство, до мене! «В одну шеренгу — шикуйсь!»  і сам йде стройовим кроком на середину строю. «Ставай», «Рівняйсь», «Струнко».   

Наш девіз:Свою Україну любіть. Любіть її… во врем’я люте, в остатню, тяжкую мінуту за неї Господа моліть!                               

«Рівняння до середини!».                                                                                 

Товаришу вчитель захисту України! ( якщо у військовій формі, то звання - Товаришу сержант!)  Товариство Соколів і Сокілок  11 класу до проведення вишколу, присвяченого Дню захисників і захисниць України та Українського козацтва, вишикувані  і готові!  Доповідав командир  товариства (відділення, ройовий, чотовий)  ім’я, прізвище! Після доповіді робить приставний крок праворуч обертається лицем до товариства .  

Вчитель захисту України:  Товариство (Соколи)! Слава Україні!  Відповідь  Героям слава!   

ВЗУ. «Вільно»! 

  Командир  товариства  дублює «Вільно»! Стає на середину строю  і продовжує давати команди: Товариство, «Ставай», «Рівняйсь», «Струнко». «На перший, другий – РОЗПОДІ-ЛИСЬ«Товариство, в  дві шеренги  –

СТАВАЙ!» «В одну шеренгу – СТАВАЙ!»  «Ліво - РУЧ», «Право - РУЧ», «Кру

- ГОМ», «Кру - ГОМ», «Право - РУЧ», «Товариство, в колону по два - СТАВАЙ!»,  «Товариство, в колону по одному – СТАВАЙ!», «Ліво - РУЧ»,  «Товариство, праворуч (ліворуч, від середини) розім - КНИСЬ»,  «Товариство, праворуч (ліворуч, до середини) зім- КНИСЬ», «Вільно», «Заправитись», «Розійдись». Товариство, до мене! «В колону по двоє (троє, четверо) – СТАВАЙ!» «На місці, кроком – РУШ».   Наша речівка: За Україну, з огнем завзяття, рушаймо, браття, всі вперед!     «СТІЙ!».  З місця, з піснею  «Стройовим кроком - РУШ»! З першим кроком починають співати свою стройову пісню.

Йшли селом, йшли селом партизани

 По землі українській, невільній землі

     І у кожного зброя  була за плечами     2

     І у кожного смуток і біль на чолі.         2

 

  Якщо дистанції не вистачає на перший стовпчик і приспів, то  в кінці дається команда: "НА МІСЦІ" і пісня доспівується у  русі на місці.        Командир  товариства:   «СТІЙ!» Сам виходить на середину строю і перешиковує його з колони у шеренгу по команді:    «Ліво – РУЧ» («Право – РУЧ»). Далі  дає клич: Товариство, Слава Україні! - Героям слава!  Україна! – Понад усе! Слава  захисникам  і захисницям України ! - Слава! Слава! Слава! Товариство, «Вільно».  На своє місце «Бігом – РУШ!»

 По закінченню суддівство ( ЗДШВР, ВЗУ, воїн  ЗСУ) підводять підсумки змагань. Перед цім ВЗУ дає команду:  Увага, Соколи (Сокілки)!                  

Для проведення підсумків оголошується перерва! Розійдись!

 

Оцінювання конкурсів Вишколу Соколів  (5-11класи)

суддівською колегією:

1. Доповідь і команди  командира (чотового, ройового)

 

Клас

І суддя (Вчитель захисту України.)

ІІ суддя 

(ЗДШВР)

ІІІ суддя 

(Воїн  ЗСУ)

Разом

Місце

  5

 

 

 

 

 

  6

 

 

 

 

 

  7

 

 

 

 

 

  8

 

 

 

 

 

  9

 

 

 

 

 

 10

 

 

 

 

 

 11

 

 

 

 

 

2. Виконання стройових прийомів.

 

  5

 

 

 

 

 

  6

 

 

 

 

 

  7

 

 

 

 

 

  8

 

 

 

 

 

  9

 

 

 

 

 

 10

 

 

 

 

 

 11

 

 

 

 

 

3. Виконання речівки, гасла, стройової патріотичної пісні.

 

  5

 

 

 

 

 

  6

 

 

 

 

 

  7

 

 

 

 

 

  8

 

 

 

 

 

  9

 

 

 

 

 

  10

 

 

 

 

 

  11

 

 

 

 

 

 

  ВЗУ. Увага, Соколи (Сокілки)!  Для оголошення підсумків строю і пісні – Ставай! Слово надається  заступнику директора школи по виховній роботі (Запрошеному  воїну, учаснику бойових дій). 

   Переможцям і всім учасникам стройового вишколу вручаються відзнаки:

грамоти, подяки, призи, цінні подарунки.  Вчитель захисту України (ВЗУ) – Увага! Школо! Ставай! Рівняйсь! Струнко!

Змагання стройового вишколу Соколів, оголошується завершеним! Слава

Україні!    Звучить Гімн України.            

                              

Приклади речівки, гасла, стройової патріотичної пісні

Клас

    Гасло (Девіз)

   Речівка 

       Пісня

  5

О Україно, о люба ненько – тобі вірненько присягнем!

Здорові у тілі, здорова душа, де сила – там воля  вітає!

Ой, у лузі червона калина.

  6

Українські діти раз-два, молоді орлята, хлопці і дівчата.

Єднайся рідна Україно! Єднайся північ, південь, захід, схід! Єднаймось, браття українці, поки живий вкраїнський рід!

Там на горі, на

Маківці.             

Там вже б'ються січовії стрільці.

 7

Ми є діти України! Хочем силу мати,     щоб для рідної землі, жити й працювати.

Доброго дня! Ми з

України ! Хай буде мир!

Гей, там на горі Січ іде! 

  8

Ми одна родина! Найкраща наша мати – рідна Україна!

Боротись будемо,

Соколи , всі ми - за нашу святу Україну!

Козацькому роду нема переводу. Сяяли на сонці шаблі запорожців.

  9

За мир, за віру, за народ!

Борітеся поборете!

Хай вам Бог помагає! За вас правда, за вас слава і воля святая!

Гей, соколи!          Гей десь там, де чорні води.

 10

І не буде переводу українському народу, доки із глибин сторіч долина козацький клич!».

За Україну,                      за її волю,

за честь і славу,              за народ!

Там, десь далеко на Волині.

 11

Свою Україну любіть. Любіть її… во врем’я люте, в остатню, тяжкую мінуту за неї Господа моліть.

 

За Україну, з огнем завзяття, рушаймо, браття, всі вперед!

Йшли селом партизани.

ЗАХОДИ

приурочені декаді до Дня захисників і захисниць України

№                                                           Термін

з/п Назва заходу                                    виконання             Відповідальні 

1         Тематична лінійка з нагоди         25.09.2023р.  Заступник директора з ВР  відкриття декади 

3  Спортивні змагання для учнів 1 х класів «Вправні козачата»

02.10.2023р.  Вчителі початкових класів 

Перегляд учнями школи

4  документальних фільмів про українську військову звитягу в

різні історичні часи 

Вчитель предмета 

Протягом

декади           «Захист України»  вчитель інформатики 

5  Тематична виставка у шкільній бібліотеці «Час не гоїть рани» 

Протягом декади            Бібліотекар школи 

6  Спортивні змагання «Естафета мужності» 5-8 та 9-11 класи 

03.10.2023 р.  Вчитель фізичної культури

7  Інформаційний стенд-виставка  «Воїни нашої громади»

04.10.2023р  Бібліотекар школи, 

 Педагог – організатор

8  Квест для учнів 10-11 кл.  «Козацька звитяга» 

 

05.10.2023р.  Вчитель історії ,  Педагог – організатор,

 

Тематичний урок для учнів 11 9  класу: «Служба в ЗСУ– святий

Вчитель предмета 28.09.2023 р.   «Захист України»

2         Акція «Лист захиснику Вітчизни» 25.09.-     Педагог – організатор  Виготовлення оберегів для воїнів.  05.10.2023р.  -4-

         обов’язок кожного громадянина»                           

Педагог – організатор,

10    Конкурс малюнків та плакатів    02-04.         вчитель образотворчого

          «Героям слава!»                              10.2023р.        мистецтва, вчителі

початкових класів 

Змагання з військово-прикладних 

11    видів спорту - «Влучний   05.10.2023р  Вчитель  предметастрілець».          «Захист України»

         Конкурсна програма для учнів 1- 4                        Педагог – організатор,

12    02.10.2023р   вчителі початкових класів  класів «Юні Соколята».

 

Година - роздум                                

13    « Ми пам’ятаємо їхні імена» 8-11  03.10.2023р  Класні керівники  класи.

 

14    Зустріч учнів школи з учасниками Протягом          Педагог – організатор. бойових дій .  декади. 

 

Стройовий вишкіл товариства

15    СОКОЛИ до Дня захисника та 01.10.2023 Вчитель предмета  захисниць     України  (1-11 класи) «Захист України» 

Педагог – організатор, 16  Свято козацтва «А ми тую славу       04.10.2023р   класні керівники  збережемо …» 

 

Мультимедійні презентації

17  «Становлення українського Протягом Вчитель предмета  війська»  декади  «Захист України» 

 

pdf
Додано
25 березня
Переглядів
34
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку