ПРОГНОЗУВАННЯ ПОГОДНИХ УМОВ ЗА БІОЛОГІЧНИМИ БАРОМЕТРАМИ

Про матеріал
ПРОГНОЗУВАННЯ ПОГОДНИХ УМОВ ЗА БІОЛОГІЧНИМИ БАРОМЕТРАМИ Роботу виконала: учениця ЗОШ № 65 9-В класу Кияшко Катерина Сергіївна Науковий керівник: Фесенко Надія Анатоліївна Вчитель біології ЗОШ № 65
Перегляд файлу

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 ПРОГНОЗУВАННЯ ПОГОДНИХ УМОВ ЗА БІОЛОГІЧНИМИ БАРОМЕТРАМИ

 

 

 

Роботу виконала:

 учениця ЗОШ № 65 9-В класу

Кияшко Катерина Сергіївна

 

 

Науковий керівник:

Фесенко Надія Анатоліївна

Вчитель біології ЗОШ № 65

 

 

 

 

 

 

м. Запоріжжя

2020р.

 

ЗМІСТ

ВСТУП……………………………………………………………………………………………….………….…..3

РОЗДІЛ 1. ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТІ БІОМЕТЕОРОЛОГІЇ

  1. Адаптації тварин-синоптиків до мінливого середовища існування.……4
  2. Адаптації рослин-синоптиків до мінливого середовища існування

 у зв’язку з прикріпленим способом життя…………..………………...….7

  1. Народні прикмети…………………………………………………………..9

РОЗДІЛ 2. ЗАВДАННЯ, МЕТОДИ ТА ОРГАНІЗЦІЯ ДОСЛІДЖЕНЬ

2.1 Методи досліджень:

Вивчення літератури

Вивчення народних прикмет

Спостереження за тваринами в навколишньому середовищі

Спостереження за тваринами, що живуть в домашніх умовах

Спостереження за рослинами в природних і домашніх умовах …….…………………………………………………………………………….13

2.2 Статистичні дані досліджень…………………………………………......14

2.3 Аналіз статистичних даних досліджень показаних у таблицях……..…22

2.4 Висновки…………………………………………………………………....22

2.5 Рекомендації………………………………………………………………..22

 

ПЕРЕЛІК ЛІТЕРАТУРИ ……………………………………………………....23

ДОДАТОК……………………………………………………………………....29

 

 

 

 

 

ВСТУП

  1.             Актуальність проблеми: Точне прогнозування погоди - одна з найдавніших проблем людства. Необхідність передбачити погодні явища (дощ, град, повені, посуху, бурю, заморозки і т. Д.) Була у людини завжди: коли сіяти, коли жати, чи варто виходити в море і т. Д. Людям потрібно було навчитися вчасно дізнаватися про негода і передбачити погоду. За точним прогнозом вони завжди зверталися до «живим барометром» - «природним синоптикам».

Передбачення погоди - це праця метеорологів. Відомості про погоду на всій Землі передаються з метеорологічних станцій, супутників Землі в спеціальні установи гідрометеослужби. Вчені роблять свої прогнози, використовуючи знання про поведінку атмосфери за допомогою комп'ютерів, застосовують на супутниках складну апаратуру. Наприклад, метеорологи вважають, що буде ясна погода. Але раптом все виходить навпаки, йде дощ, про який завбачливо попереджали живі біобарометри.

Метеороло́гія (від грец. μετέωρον, metéōron, «високо в небі»; та грец. λόγος, lógos, «знання») — наука про земну атмосферу, яка вивчає її фізичні явища та процеси. Основні об'єкти дослідження: склад і будова атмосфери, тепловий режим атмосфери, вологообіг, загальна циркуляція, електричні поля, оптичні і акустичні явища.

Вивченням впливу погоди на організм людини, тварин і рослин займається наука біометеорологія.

  1.             Мета роботи: прогнозування погоди за поведінкою біологічних барометрів, вивчити зміни в житті рослин і поведінці тварин, пов'язані зі зміною погоди.
  2.             Гіпотеза: щодо змін в житті рослин і поведінці тварин можна безпомилково передбачити погоду.
  3.             Завдання досліджень: спостереження за реакціями на зміни погоди собаки, кішки, голуба, припутня, горобця, грака, ялинки, клена.
  4.             Мотивація: Багато тварин і рослини здатні прогнозувати зміни погоди. По поведінці тварин і рослин можна точно прогнозувати погоду.
  5.             Об’єкт дослідження: пристосування до мете реологічних змін у собак, котів, голубів, припутней, горобців, грачів, ялин, кленів, дифенбахій.
  6.             Особистий внесок автора: вивчення питання взаємозв’язку організмів і метеорологічних змін у навколишньому середовищі, оцінка імовірності передбачення погодних умов за біобарометрами.

 

 

 

 

Розділ 1. ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТІ БІОМЕТЕОРОЛОГІЇ

1.1 Адаптації тварин-синоптиків до мінливого середовища існування

Тварини в процесі еволюційного розвитку виробили здатність чутливо реагувати на будь-які зміни погоди. Такі здібності допомагають біологічним видам зберегти життя. Вони є проявом складних вроджених інстинктів, які ґрунтуються на здатності нервової системи та органів чуття тварин рефлекторно вловлювати навіть найменші зміни в навколишньому середовищі.

Звірі, птахи, деякі риби чуйно реагують на майбутні зміни погоди, здатні «передбачити» дощ, вітер, мороз, відлига, грозу. Прикмети на погоду, засновані на спостереженнях за поведінкою тварин численні. У тварин виробилися численні біологічні механізми, пристосування і мікроскопічні прилади, датчики, які чуйно вловлювати найменші зміни в зовнішньому середовищі і допомагають організму заздалегідь до них підготуватися.

Їх називають «живими барометрами» або «природними синоптиками». Вбудовані в них «природні датчики» не тільки не поступаються, але і нерідко перевершують навіть найтонші і чутливі прилади, створені людиною. Живі істоти заздалегідь відчувають, які зміни відбудуться в природі і завчасно готуються до цих змін.

Під дією несприятливих погодних умов у тварин виникають зміни звичайних рефлекторних реакцій, з'являються порушення обмінних процесів і інші відхилення в стані організмів. У відповідь на все це тварини реагують зміною в поведінці.

Наприклад, зміна погоди собаки відчувають значно раніше, ніж людина. Виття собаки і валяння її в снігу віщують негоду. Про наближення морозу говорить і поза кішки, згорнулася в клубок біля джерела тепла в квартирі.

По-різному реагують на зміни погоди і рослини. Все життя рослин, як і тварин, перебуває в тісній залежності від погодних та кліматичних умов. Так, клімат тісно взаємопов'язаний з компонентами природного середовища. На нього і інші природні компоненти впливає діяльність людини (див. Таблицю № 1). У процесі тривалого пристосування до вищеперелічених умов у рослин виробилися різні захисні реакції, завдяки яким можна прогнозувати погоду.

Наприклад, серед дерев, трав'янистих і декоративних рослин чимало синоптиків, які прогнозують своїм плачем зміна погоди. Причому плакати вони починають і за кілька годин, і за добу або двоє. До сумували деревам, який попереджає про дощ, відносять каштани і клени. Плач рослин - поява крапель води на листках. В прогнозах гідрометеослужби погода зазвичай дається на великі території, а у окремих невеликих районах можуть бути і відхилення в зв'язку з непередбачуваними змінами в атмосферних процесах. Тому непогано вміти прогнозувати погоду за різноманітних явищ природи, особливо з поведінки тварин і по реакції рослин. У більшості випадків ці прогнози бувають точніше, ніж прогнози синоптиків.

В результаті тривалих спостережень люди встановили ряд взаємозв'язаних процесів між змінами погоди і цікавими явищами в житті рослин і поведінці тварин. Виникло багато прикмет про погоду у вигляді коротких правил. Часто вони складалися в короткі рими. У стародавні часи їх записували на дощечках або кам'яних плитках і прикріплювали до стовпів в людних місцях або брали з собою в подорожі або довгі поїздки. Кожен з нас знає хоча б 2-3 прикмети, пов'язані зі зміною погоди. Наприклад, кішка шкребе - до негоди, собака валяється на спині - чекай хуртовини, горобці розігралися - до ясної погоди.

 

Клас Ссавці

Mammalia

Ряд Хижі

Cornivora

Родина Псові

Canidae

Рід Пес

Canis

Вид Пес свійський

C. familiaris

Собака була першою домашньою твариною. Зараз відомі собаки службові, мисливські та декоративні, а також дворняги (безпородні). На собаках вчені проводять дослідження життєдіяльності організму.

Життя між людьми і служба виробили у собак багато нових звичок і умовних рефлексів. Але залишилися і давні інстинкти, придбані від предків. Разом з добре розвиненими органами почуттів вони допомагають собакам дуже швидко і точно реагувати на зміни навколишнього середовища. Особливо добре з цим справляються бездомні собаки, які живуть під відкритим небом. Але по домашнім собакам теж досить складно прогнозувати погоду.

Зміни погоди собаки відчувають значно раніше людей.

 

Родина Котові

Felisidae

Рід Кіт

Felis

Вид Дика кішка

F. Silvestris

У кішок, як і у собак, добре розвинена чутливість. Визначати погоду можна як по бездомним, так і по домашнім кішкам.

На зміни погоди у кішок відбуваються зміни в поведінці.

За позі кішки можна визначити, наскільки сильним буде похолодання чи потепління. Поза сонної кішки залежить від температури навколишнього середовища. При сильному похолоданні кішка згортається клубочком - притискає голову і лапи до живота, а зверху прикривається хвостом. При збільшенні температури кішка починає потихеньку випростатися і тоді тіло її утворює дугу приблизно в . Ще тепліше - тіло кішки утворює півколо. У спеку вона витягується по прямій лінії (Див. Таблицю № 2).

 

Клас Птахи

Aves

Ряд Голубоподібні

Columbiformes

Родина Голубові

Columbidae

Рід Голуб

Columba

Вид Голуб сизий

C. livia L.

Довжина тіла до 33 см. Має сизу забарвлення з двома різкими чорними смугами на крилах і світлої попереком. На шиї і зобу зеленуватий металевий відлив, що переходить в червоний відтінок на грудях.

У напівдомашні стані заселяють всі міста і великі селища. У великих промислових містах сизий голуб за чисельністю посідає друге місце після будинкового горобця (див. Таблицю № 3).

 

Вид Припутень

C. palumbus

Тіло довжиною до 41 см. Цю птицю можна дізнатися по білій смузі на зовнішньому краї крила і по білих плям на боках шиї. Дзьоб у припутня червоний з помаранчевої вершиною. Гніздитися в лісах і парках. Будує гнізда на гілках дерев (див. Таблицю № 4).

Голуби чутливо вловлюють зміни атмосферного тиску, температури, зменшення освітленості при появі хмар, зміни електричного поля в атмосфері перед грозою і виразно реагують на це.

 

Ряд Горобцеподібні

Passeriformes

Родина Горобцеві

Ploceidae

Рід Горобець

Passer

Вид Горобець хатній

P. Domesticus L.

У самця голова сіра, горло і пляма на грудях чорні. Спина і крила коричневі, на крилах світлі смужки. Низ тіла сірий або брудно-білий. Самки і молоді зверху сірувато-коричневі, знизу брудно-білі або сірі. Тримається зграйками в поселеннях людини. Видає голосне «джив-джив». Від польового горобця відрізняється відсутністю чорного плями на щоках і сірою головою. Мешкає в селищах і містах, гаях і ярах (див. Таблицю № 5).

 

Вид Горобець польовий

P. montanus L.

Дещо менше хатнього горобця. Галасливий, помітний птах. Верх тіла вохристо-коричневий з темними і світлими плямами, низ брудно-білий. Молоді пофарбовані трохи тьмяніше. Тримається зграями. Видає різке «чірр-чірр». Від будинкового горобця відрізняється коричневим верхом голови і чорними плямами на щоках. Мешкає в поселеннях людини і деревних посадках біля них (див. Таблицю № 6).

Як і голуби, горобці є хорошими біометричними барометрами.

 

Клас Птахи

Aves

Ряд Горобцеподібні

Passeriformes

Родина Воронові

Corvidae

Рід Крук

Corvus

Вид Грак

C. frugilegus L.

Завбільшки з ворону Забарвлення синьо-чорна. Тримається зграями. Видає хрипке «Краа». У дорослих птахів шкіра навколо очей біла. Мешкає в лісах і парках, поселеннях людини. Осілий вид. Гніздиться колоніями. Гніздо на дереві (див. Таблицю № 7).

Граки чуйно реагують на зміни в погоді.

 

1.2 Адаптації рослин-синоптиків до мінливого середовища існування у зв’язку з прикріпленим способом життя

Рослини не мають змоги сховатися від дощу, холоду, спеки. Щоб захистити себе, зелені мешканці лугів, лісів, боліт, полів придбали в процесі еволюції здатність вловлювати найменші зміни зовнішнього середовища і чуйно реагувати на них.

Гутація

Гута́ція (лат. gutta — крапля) — процес виділення води через листки у вигляді крапель води, що спричинюється високим кореневим тиском. Гутація відбувається через особливі клітини — гідатоди.

Гутацію можна спостерігати у рослин при високій вологості повітря, коли процес транспірації ускладнений, а надходження води в кореневу систему достатнє. В деяких рослин це явище можна спостерігати зранку та перед дощем. Гутаційне виділення вологи характерне для тропічних рослин, які ростуть при підвищеній вологості. У цих рослин піднімання води здійснюється тільки внаслідок кореневого тиску. Під такими деревами в тропічному лісі постійно падає дощ. Добре гутують фуксія, картопля, примула, приворотень, суниця, яглиця, кімнатні рослини — арум, філодендрон. У водних рослин гутація проходить безперервно — це єдиний шлях виділення вологи. У таро дерев'янистого верхівка кожного листка може виділяти до 200 крапель рідини за хвилину. Цезальпінія дощова в деякі дні гутує з такою силою, що під деревом йде проливний дощ. Із деревних рослин помірної зони активно гутує верба.

Явище гутації можна відтворити в лабораторних умовах, надмірно поливши і накривши ковпаком паростки злаків.

Сік гутації значно бідніший від соку плачу як мінеральними так і органічними речовинами. Це зумовлюється будовою гідатод. При гутації сік фільтрується крізь дрібноклітинну паренхіму, так звану епітему — тканину, яка вистилає дно повітряної порожнини гідатод. Механізм гутації тісно пов'язаний з диханням організму і біосинтезом білка. Якість гутаційних виділень є видовою і сортовою ознакою.

Фізіологічне значення гутації полягає у підтриманні рослинами рівноваги між поглинанням і випаровуванням води. Інтенсивність гутації підвищується вночі.

 

Відділ Голонасінні

Gympospermae

Клас Хвойні

Pinopsida

Порядок Соснові

Pinales

Родина Соснові

Pinaceae

Рід Ялина

Picea

Вид Ялина звичайна

P. abies

Тіньовитривала морозостійка порода. Дерево заввишки 25-40м. Хвоя (1-2,5см довжиною) одинична, жорстка, 4-гранна, загострена, блискуча. Дозрілі шишки довгасто-циліндричні завдовжки до 10-15 см. Хвоя ялини містить значну кількість ефірного масла і аскорбінової кислоти.

Групові насадження ялини - парки, лісопарки. Має багато декоративних форм - плакучу, пірамідальну, кулясту. (Див. Таблицю № 8).

На зміни погоди основною реакцією ялини є піднімання і опускання гілок.

 

Надклас Покритонасінні

Angiospermae

Клас Евдикоти

Magnoliopsida

Порядок Сапіндоцвіті

Sapindales

Родина Сапіндові

Aceraceae

Рід Клен

Acer

Вид Клен гостролистий (звичайний)

A. platinoides L.

Струнке дерево висотою 25 / 30м з колоновидним стволом. Кора темно-сіра: крона густа. Листя великі (5-15см завдовжки, 8-15см завширшки) 5-7 пальчатолопатеві, з серцеподібною основою, тонкі, голі, з обох боків зелені, лопатеві з 1-3 великими зубцями, витягнуті в тонке вістря, виїмки між ними тупі, заокруглені . Квітки в прямостоячих голих щитовидних суцвіттях. Подвійна крилатка (8-11см завдовжки), блідо-зелена, крила її розходяться під тупими кутами.

Росте в парках, вздовж вулиць (див. Таблицю № 8).

Основна реакція кленів на зміни погоди - поява крапель води на листках

 

Надклас Покритонасінні

Angiospermae

Клас Монодикоти

Monodicots

Порядок Частухоцвіті

Alismatales

Родина Ароїдні

Araceae

Рід Дифенбахія

Dieffenbachia

Вид Дифенбахія Тропічний Сніг

Dieffenbachia Tropic Snow

Для багатьох видів характерні великі строкаті подовжено-овальні листи, у зв'язку з чим багато видів дифенбахії вирощуються як декоративно-листяні кімнатні рослини, використовуються для озеленення інтер'єрів (культивується вже протягом 150 років).

У той же час дифенбахію не можна назвати невибагливою рослиною. В умовах недостатньої освітленості або прохолодної температури в кімнаті листя починає жовтіти, не рекомендується тримати цю рослину в прохолодних кімнатах або в місцях з недостатнім освітленням.

На зміну погоди реагує гутацією.

 

1.3 Народні прикмети та передбачення метеорологія змін за природними біобарометрами

У народі існує багато прикмет, пов'язаних з погодою. Це і зрозуміло. Адже народні прикмети з'явилися давно, коли ще не було приладів, прогнозують погоду. Але ж від неї часто залежало життя! Чи слід відправлятися в далеку дорогу, а раптом, заметіль? Виходити чи у відкрите море, а може, гряде шторм? Сіяти чи пшеницю? Косити чи траву? Збирати урожай? Все визначали за прикметами.

Прикмети для короткострокових прогнозів

• Якщо клен "плаче" - до близького дощу.

 

• Сильно запахла жовта акація або бузок - до дощу.

 

• З листя верби рясно капає волога або вогкість з'являється на листках тополі, осокора, осики, вільхи, черемхи - до негоди дощовій погоді.

 

• Якщо в безвітряну погоду сухі гілки падають з дерев - до дощу.

 

• Поле шумить - до ясної погоди.

 

• Якщо трава вранці суха - до ночі дощ.

 

• Якщо тварини ввечері траву їдять жадібно і мало п'ють - до дощу на наступний день.

 

• Якщо кози ховаються під дахом - до дощу, гуляють - на гарну погоду.

 

• Якщо ворони каркають усією зграєю - до холоду; тривожно кричать - до дощу, а замовкають після цього - до грози; настовбурчуються - до негоди, влітку купаються - до дощу; летять під хмари - до негоди.

 

• Якщо сіра ворона, сидячи на паркані або сучку дерева, настовбурчившись, згорбиться і, опустивши крила, почне глухо каркати - до дощу, а якщо вона рухлива і її голос дзвінкий - до майбутнього ясному дню.

 

• Горобці збираються на землі, купаються в пилу, піску або в калюжі і цвірінькають влітку - до дощу; настовбурчуються з ранку - до дощу; пожвавилися і зацвірінькали під час тривалої негоди - до настання ясної погоди.

 

• Якщо риби вискакують з води і ловлять мошок - до дощу.

 

• Якщо риба сильно кидається в воді або НЕ клює, хоча сонце яскраво світить - до дощу.

 

• Якщо в безхмарний день раптом припинився клювання риби - чекай негоди.

 

• Короп йде на дно - до ясної погоди.

 

• Якщо мошкара в'ється колами - на гарну погоду, лізе в обличчя - до дощу.

 

• Комар летить на світло - до похолодання.

 

• Якщо комарі або мошки ввечері літають роєм - до гарної погоди; комарі сильно кусаються або мошки стають надокучливими - до дощу.

 

• Якщо павук сидить, забившись в середину своєї павутини, і не виходить - до дощу; виходить і в'є нову павутину - до гарної погоди; павутина стелиться по рослинах - до тепла.

 

Прикмети для довгострокових прогнозів

• Якщо восени лист берези почне жовтіти зверху - до ранньої весни, а знизу - до пізньої.

 

• Якщо у берези листя розпускаються раніше, ніж у клена або вільхи - до сухого літа, вільха розпускається раніше берези - до дощового літа.

 

• Якщо дуб одягається листям раніше ясена - до сухого літа.

 

• Якщо навесні багато березового соку - до дощового літа.

 

• Якщо кульбаба зацвів ранньою весною - до короткого літа.

 

• Якщо на проталинах, купах і схилах з'являються ранні весняні квіти мати-й-мачухи - до тепла в березні і на початку квітня.

 

• Цвітіння горобини - ознака сталого тепла, якщо вона розквітає пізніше звичайного - до довгої осені.

 

• Багато горобини - до дощової осені і до сильних морозів взимку, а мало - до сухої осені.

 

• Якщо шишки на їли ростуть низько - до ранніх морозів, а якщо високо - до холодів в кінці зими.

• Поки лист з вишневого дерева не опав - зима не настане.

 

• Якщо на цибулинах овочів шкірка тонка - до м'якої зими, товста і груба - до суворої зими.

 

 

 

 

 

 

 

Розділ 2. ЗАВДАННЯ, МЕТОДИ ТА ОРГАНІЗЦІЯ ДОСЛІДЖЕНЬ

  1. Методи досліджень

1. Вивчення літератури. Вивчав наукову літературу по метеорології, біології, екології, сільському господарству.

2. Вивчення народних прикмет. Вивчав народні календарі, виписував з них народні прикмети для прогнозування погоди, зіставляв їх зі своїми прогнозами.

3. Спостереження за тваринами в навколишньому середовище. Спостерігав за собаками і кішками на вулиці приблизно шість разів на тиждень. Вів спостереження за голубами, граками, горобцями приблизно п'ять разів на тиждень. Висновки спостереження увійшли в статистичні дані.

4. Спостереження за тваринами, що живуть в домашніх умовах. Спостерігав за домашніми собаками і кішками сім разів на тиждень. На підставі отриманих даних робив висновки, які увійшли в пояснення до статистики.

5. Спостерігав за рослинами в природних умовах. Спостерігав за реакцією клена і ялини на зміну погоди приблизно чотири рази на тиждень. Висновки спостережень занесені в статистичні дані.

6.Спостерігав гутацію рослин. Спостерігав за дифенбахією на наявність гутації. Висновки спостережень занесені в статистичні дані.

7. Складання статистичних таблиць з поведінки біобарометрів на зміну погоди (на 2018 - 2019г.г.). Статистичні таблиці складені на підставі спостережень проведених протягом 1 року. У таблиці увійшли реакції біобарометрів на зміни погоди і відповідний відсоток збігу прогнозу.

8. Складання текстів для карток з прогнозування погоди. За ним можна швидко і точно прогнозувати погоду. Вони допомагають розшифровувати поведінку тварин і реакцію рослин при зміні погоди. На кожній картці зазначено вид біологічного барометра. Під видом в п'яти колонках вказані можливі реакції біобарометрів на зміни погоди (див. Додаток).

9. Використання гілки ялини для прогнозування погоди. Виготовив біологічний барометр з гілки ялини.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.2 Статистичні дані досліджень

Таблиця № 1.

Спостереження за собаками (2018 р.). У таблиці описано поведінку тварини і відповідний прогноз погоди. Точність виконання прогнозу вказана в% за кожен місяць. Так як з n-ної кількості собак деякі поводяться неадекватно на зміну погоди, то прогноз не може бути дано на 100%. Наприклад, в липні 2018 р. на безхмарну погоду з 8 спостережуваних собак (вуличних і домашніх) у 1-ій не було хорошого апетиту. Тобто тільки 7 собак прогнозувало погоду з точністю на (100% -1 * 100%: 8) 88%.

На підставі даних спостережень за три місяці був виведений середній % виконання прогнозу за 2019 р.

Аналогічно були складені таблиці на 2019 р.

Дані % цих років занесені в зведену таблицю № 2.

Тому для раціональності в роботі показані тільки зведені таблиці.

Таблиця № 2.

Зведена таблиця. Спостереження за собаками (2018-2019г.г.).

В даній таблиці виведений за спостереженнями середній% виконання прогнозу. Він показує, з якою точністю дають його тварини або рослини.

Звідси видно, що по собакам можна прогнозувати погоду з точністю від 71% до 96%.

Таблиця № 3.

Спостереження за кішками. За кішкам можна прогнозувати з точністю від 69% до 98%.

Таблиця № 4.

Спостереження за голубами. За голубам можна прогнозувати погоду з точністю від 68% до 97%.

Таблиця № 5

Спостереження за граками. За грачам можна прогнозувати погоду з точністю від 74% до 98%.

Таблиця № 6.

Спостереження за горобцями. По поведінці виробів можна прогнозувати погоду з точністю від 76% до 97%.

Таблиця № 7.

Спостереження за ялинами. За реакцією гілки ялини можна прогнозувати погоду від 91% до 99%.

Таблиця № 8.

Спостереження за кленами. За реакцією клена можна прогнозувати погоду з точністю від 83% до 96%.

Таблиця № 9.

Спостереження за гутацією дифенбахії. За гутацією можна прогнозувати погоду з точністю від 79% до 96%.

 

 

Таблиця № 1. Спостереження за собаками (2018 р.)

 

 

2018г.

Поведінка тварин

Прогноз погоди

% виконання прогнозу

 1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   Сер. %

Собаки виють

Снігопад

90 91                                               95    93

Качаються

Хурделиця

70 79                                               80    76

Згортаються

Похолодання

90 93 95 92                    91 94  90  97    93

Зниження активності

Заморозки

74 75                                               76    75

Качаються в пилу

Опади

                    99 97 95 94                         96   

Скиглять, немає апетиту

Хмарність

85 82 83 84 86 82 83 85 82 87 84  83    84

Мляві, неспокійні

Негода

74 73 72 74 73 72 74 73 72 73 74  71    72

Скребуть підлогу

Вітер

76 75 77 75 76 75 77 75 76 75 74  76    75

Пригнічені, багато сплять

Погіршення погоди

81 84 83 84 83 82 83 82 83 82 83  84    82

Різке зникнення

Дощ, грози

               95 94 95 96 95 94                    95

Гарний апетит

Безхмарно

89 90 89 88 90 89 88 89 87 88 89  88    89

Витягуються на землі

Потепління

               92 93 94 93 94 91                    93

Рухливі, грайливі

Гарна погода

90 89 91 90 91 90 89 90 89 90 88  93    90     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Таблиця № 2. Спостереження за собаками (2018-2019р.р.)

Поведінка тварин

Прогноз погоди

% виконання прогнозу

2018              2019          Сер. %

Собаки виють

Снігопад

   91                  93              92

Качаються

Хурделиця

   79                  77              78

Згортаються

Похолодання

   95                  94              95

Зниження активності

Заморозки

   75                  76              75

Гойдаються в пилу

Опади

   96                  94              95

Скиглять, немає апетиту

Хмарність

   82                  84              83

Мляві, неспокійні

Негода

   72                  71              72                       

Шкребуть підлогу

Вітер

   76                  75              76

Пригнічені, багато сплять

Погіршення погоди

   83                  81              82

Різке зникнення

Дощ, грози

   95                  94              95

Гарний апетит

Безхмарно

   87                  89              88

Витягуються на землі

Потепління

   93                  95              94

Рухливі, грайливі

Гарна погода

   90                  92              91

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Таблиця № 3. Спостереження за кішками

Поведінка тварин

Прогноз погоди

% виконання прогнозу

2018              2019          Сер. %

Шукає місце вище, тепліше

Снігопад, хурделиця

  91                  90               91

Згортається клубком

До похолодання

  69                  73               71

Шкрябає підлогу

На вітер і хурделицю

  73                  75               74

Дряпає кігтями стіну

Негода

  76                  74               75

Рясно п'є воду

Погіршення погоди

  81                  80               81

Вилазить на теплі труби

Заморозки

  93                  94               93

Зниження активності

Опади

  96                  94               95

Різке зникнення

Дощ, гроза

  96                  98               97

Дуже грайливі

Хороша ясна погода

  98                  96               97

Качаються по підлозі

Безхмарно

  75                  77               76

Затято вмивається

Ясна погода

  70                  72               71

Міцно спить, розкута

Потепління

  77                  74               76

Лежить животом до верху

Гарна погода

  73                  71               72

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Таблиця № 4. Спостереження за голубами

Поведінка тварин

Прогноз погоди

% виконання прогнозу

2018              2019          Сер. %

Різке зникнення

Снігопад

  81                  80                81

На товст. гіл. і гол. в о. н.

Вітер, хуртовина

  84                  86                85

Рясно наїдаються

Хурделиця

  69                  68                69

Сидять настовбурчившись

Похолодання

  93                  92                93

Ховають під крилом дзьоб

Заморозки

  96                  95                96

Притихлі, що не воркують

Опади

  93                  96                95

Зниження активності

Хмарність

  90                  89                90

Ховаються в гілках дерев

Дощ, гроза

  94                  92                93

Сидять на гнізді

Зміна погоди

  72                  71                72

Скрізь можна зустріти

Безхмарно

  87                  85                86

Рухливі, грайливі

Ясна погода

  97                  96                97

Ходять по землі

Потепління

  77                  75                76

Голуби воркують

Гарна погода

  71                  73                72

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Таблиця № 5. Спостереження за граками

Поведінка тварин

Прогноз погоди

% виконання прогнозу

2018              2019          Сер. %

Сідають на нижні гілки

Снігопад

  82                  80                81

Сідають на верхні гілки

Похолодання

  84                  86                85

Сідають головою в од. н.

Вітер, хурделиця

  93                  96                95

Каркають зграями

Заморозки

  80                  79                80

Ховають під крилом дзьоб

Сильний мороз

  97                  96                97

«Пасуться» в траві, на даху

Опади

  83                  85                84

Ховаються

Негода

  98                  97                98

Падають зграями з висоти

Дощ

  96                  95                96

Сідають на сніг

Потепління

  75                  74                75

Літають над гніздами

Зміни погоди

  94                  93                94

Довго літають зграями

Безхмарно

  91                  90                91

Дзвінко каркають

Ясна погода

  91                  90                91

Граки граються

Гарна погода

  98                  97                98

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Таблиця № 6. Спостереження за горобцями (хатнім і польовим)

Поведінка тварин

Прогноз погоди

% виконання прогнозу

2018              2019          Сер. %

Взимку сидять настовбурч.

Снігопад

  90                  92               91

Сидять настовбурч. мляві

Похолодання

  93                  89               91

Мовчки сидять на деревах

Сніг без вітру

  79                  78               79

Ховаються в кущах

Завірюха, хурделиця

  90                  88               89

Горобці ховаються

Заморозки

  94                  92               93

Пригнічені, тихі

Опади

  88                  87               88

Купаються в пилу

Дощ

  97                  95               96

Дружно зацвірінькали

Потепління

  92                  90               91

Їдять більше ніж зазвичай

Хмарність

  77                  76               77

Рухливі, активні

Безхмарно

  96                  94               95

Багато цвірінькають

Ясна погода

  92                  91               92

Літають згр., цвірінькають

Сонячний день

  94                  93               94

Веселі, грайливі

Гарна погода

  97                  95               96

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Таблиця № 7. Спостереження за ялинами

Реакція гілки ялини

Прогноз погоди

% виконання прогнозу

2018              2019          Сер. %

Вище середнього на 5 см

Гарна ясна погода

  97                  99               98

Вище середнього на 4 см

Гарна погода

  95                  97               96

Вище середнього на 3 см

Безхмарно

  96                  92               94

Вище середнього на 1-2 см

Поліпшення погоди

  99                  98               99

Середнє положення

Мінливе

  97                  95               96

Нижче середнього на 1-2 см

Погіршення

  99                  98               99

Нижче середнього на 3 см

Хмарно

  92                  91               92

Нижче середнього на 4 см

Дощ

  96                  94               95

Нижче середнього на 5 см

Сильні опади

  97                  96               97

 

Таблиця № 8. Спостереження за кленами

Реакція гілки клена

Прогноз погоди

% виконання прогнозу

2018              2019          Сер. %

Вище середнього на 0,5 см

Поліпшення погоди

  90                  85               88

Середнє положення

Мінливо

  92                  90               91

Нижче середнього

Погіршення погоди

  83                  85               84

Поява крапель

Опади

  93                  91               92

Рясне виділення

Сильний дощ

  96                  95               96

Немає виділень

Без опадів

  90                  89               90

 

Таблиця № 9. Спостереження за гутацією дифенбахії.

Реакція дифенбахії

Прогноз погоди

% виконання прогнозу

2018              2019          Сер. %

Виділяються краплі

Опади

  79                  96               88

Немає виділень

Без опадів

  90                  87               89

2.3 Аналіз статистичних даних досліджень показаних у таблицях

Аналіз спостережень показав, що багато тварин чуйно реагують на зміни в атмосфері. Найбільш метеочутливими з спостережуваних домашніх вихованців виявилися кішка і собака: вони найбільш активно і чітко реагують на зміни погоди. Якщо має бути день сонячний, вони активні: кіт ретельно вмивається, ходить по дому. Перед потеплінням спить, розтягнувшись на підлозі. Собака жваво бігає у дворі або на вулиці. Перед початком опадів вони або валяються на спині, або шкребуть підлогу або стіну. Перед похолоданням лежать, щільно згорнувшись в клубок і ховають ніс.

На основі отриманих даних можна зробити висновок про те, що для більш точного прогнозування погодних умов потрібно використовувати дані спостережень за всіма біобарометрами в комплексі.

Таке використання дає можливість прогнозувати погоду з точністю до 99%.

 

2.4 Висновки

1. Рослини і тварини чуйно реагують на зміни погоди.

2. У тварин виробилася певна поведінка на зміни погоди, як результат пристосування виду для виживання. Це фізіологічний процес.

3. По змін в житті рослин і поведінці тварин можна з великою точністю передбачити погоду.

4. Запобіжна поведінка рятує життя тварин і є безумовним рефлексом.

5. У рослин виробилися захисні реакції на зміни погоди в умовах нерухомого життя в субстраті.

6. Для найбільшої точності прогнозу, потрібно спостерігати одночасно за кількома метеочутливими рослинами і тваринами.

7. Всі ці пристосування мають відносний характер і людині їх важливо знати для своєї сільськогосподарської діяльності.

8. Народні прикмети засновані на багатовіковому досвіді людей і їх можна використовувати для прогнозу погоди.

9. Утримання домашніх тварин задовольняє інтереси пізнавальної і наукової інформації про природу.

 

2.5 Рекомендації

1. Дивіться, цікавтеся і Ви будете винагородженні!

2. Робити висновок про погоду на одному біобарометрі недостатньо, його потрібно підкріплювати спостереженнями за реакцією й інших біобарометрів.

3. Бажано завжди користуватися цими або іншими біобарометрами. Це екологічно безпечно, розвиває спостережливість.

4. Пропагуйте ці знання молодшим школярам на класних годинах.

5. Можна проводить масові заходи з такими вікторинами, конкурсами.

6. Свої відкриття і спостереження пропагуйте в пресі, радіо, серед трудівників сільського господарства.

7. Розводьте домашніх тварин і виховуйте їх в любові і ласці.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПЕРЕЛІК ЛІТЕРАТУРИ:

 

 

 

 

 

 

 

 

ДОДАТОК

Таблиця № 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Результат пошуку зображень за запитом "восьмиугольник"

 

 

 

 

Взаємозв'язок компонентів природного середовища і вплив на них діяльності людини.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Таблиця №  2 кінець лютого 2018 р. Кішка Соня (3р.) своєю грайливою активною поведінкою прогнозує гарну погоду.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Результат пошуку зображень за запитом "кошка веселая"

Приклад прогнозу

 

 

 

 

 

 

Результат пошуку зображень за запитом "голуби в снегу"Таблиця № 3 Середина грудня 2018. Голуби активно наїдаються і п'ють воду прогнозуючи погіршення погоди і метелицю (Не воркують).

 

 

Вид Голуб сизий – C. livia L.                                                   Приклад прогнозу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Результат пошуку зображень за запитом "вяхирь зимой"Таблиця № 4 кінець грудня 2018. Голуби утеплюють свої гнізда - До сильного похолодання.

 

 

 

Вид Припутень – C. palumbus                                                  Приклад прогнозу

 

Таблиця № 5 Середина березня 2019 р.

Під час дощу горобці сталиРезультат пошуку зображень за запитом "воробьи под дождем" активними,

грайливими,

зацвірінькали - дощ дуже скоро закінчиться і до кінця дня встановиться гарна погода.

 

Вид Горобець польовий  – P. domesticus L.                            Приклад прогнозу

 

 

 

 

 

 

 

 

Таблиця № 6 Початок квітня 2019 р. З ранку горобці були тихі, поводили себе пригнічено, не цвірінькали -

до обіду пішов дощ.

 

 

 

 

Результат пошуку зображень за запитом "воробьи на кусте апрель"Вид Горобець польовий – P. montanus L.                             Приклад прогнозу

 

Таблиця № 7

Середина квітня 2019 р.

Біологічний барометр з гілки ялини.

Результат пошуку зображень за запитом "барометр ель"

 

 

 

 

 

 

 

Гілки ялини прогнозують поліпшення погоди.

Результат пошуку зображень за запитом "ель ветка"

Вид Ялина звичайна – P. abies                                                 Приклад прогнозу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Таблиця № 8

Кінець квітня 2019 р. Клен прогнозує дощ. Краплі води виділяються в тому місці, де черешок листа прикріплюється до гілки.

 

 

 

 

 

https://flowertimes.ru/wp-content/uploads/2015/12/klen_ostriy.jpgВид Клен гостролистий – A. platinoides L.                              Приклад прогнозу

 

C:\Users\дима\Documents\ViberDownloads\0-02-0a-34fd8467e296410fe246fbf481d88fa79a31fdc5125e2e91f4f4272e1b84a369_bb16752d.jpgТаблиця № 9

Кінець квітня 2019 р.

Гутація дифенбахії прогнозує опади.

 

 

 

 

 

 

 

 

Вид Дифенбахія Тропічний Сніг - Dieffenbachia Tropic Snow    

Приклад прогнозу

 

docx
Додано
14 грудня 2020
Переглядів
4247
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку