Програма для технологічного профілю навчання "Агровиробництво"

Про матеріал
Програма технологічного профілю навчання за спеціалізацією «Агровиробництво» призначена для формування ключових і предметної проектно-технологічної компетентностей старшокласників; подальшого свідомого вибору професій агровиробництва або споріднених професій; реалізації проектно-технологічної діяльності в соціально-комунікативній взаємодії з іншими. Головною метою спеціалізації «Агровиробництво» є формування проектно-технологічної компетентності старшокласників, що спрямована на реалізацію їхнього творчого потенціалу, готовність і здатність ефективного пошуку і застосування потрібних знань, умінь, способів діяльності, свідомого професійного самовизначення, самоідентифікації і самовираження.
Перегляд файлу

 

Навчальна програма для технологічного профілю навчання за спеціалізацією «Агровиробництво»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

авторИ:

Полюхович Ігор Васильович – заступник директора з навчально-виробничої роботи Степанівського міжшкільного навчально-виробничого комбінату Чернігівської області;

Шестаковський Леонід Львович – директор Степанівського міжшкільного навчально-виробничого комбінату Чернігівської області;

ЗА РЕДАКЦІЄЮ:

Юрженка Володимира Васильовича – голови робочої групи із розроблення робочих програм «Технології 10–11 клас Профільний рівень» для учнів 10–11 класів загальноосвітніх навчальних закладів, професора кафедри теорії і методики технологічної освіти Державного вищого навчального закладу «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди», доктора педагогічних наук, професора.

 

Пояснювальна записка

 

Вступ

 

 Програма технологічного профілю навчання за спеціалізацією «Агровиробництво» призначена для формування ключових і предметної проектно-технологічної компетентностей старшокласників; подальшого свідомого вибору професій агровиробництва або споріднених професій;  реалізації проектно-технологічної діяльності в соціально-комунікативній взаємодії з іншими.

 Головною метою спеціалізації «Агровиробництво» є формування проектно-технологічної компетентності старшокласників, що  спрямована на реалізацію їхнього творчого потенціалу, готовність і здатність ефективного пошуку і застосування потрібних знань, умінь, способів діяльності, свідомого професійного самовизначення, самоідентифікації і самовираження.

 Завдання спеціалізації «Агровиробництво»

  1. Формування цілісного уявлення про проектно-технологічний тип виробничої культури як універсальної, що необхідна сучасному спеціалісту в будь-якій сфері діяльності.
  2. Усвідомлення значення сучасного агровиробництва України.
  3. Побудова індивідуальних освітніх траєкторій учнів через розв’язання реальних життєвих проблем, створеними особистісно і соціально значущими виробами  у партнерській взаємодії з іншими.
  4. Послідовне оволодіння алгоритмом й операціями проектно-технологічної діяльності з метою формування індивідуального рівня предметної компетентності.
  5. Задоволення професійно-пізнавальних інтересів і потреб для свідомого вибору власного професійного шляху.

 Основні підходи до побудови і реалізації змісту навчальної програми за спеціалізацією «Агровиробництво»:

 Національна спрямованість – формування уявлення про українське агровиробництво як ціннісний компонент української і світової економіки.

 Компетентнісна спрямованість – надання процесу профільного навчання технологій предметно-діяльнісного, практико-орієнтованого характеру, забезпечення формування ключових, галузевих і предметної компетентностей, досягнення прогнозованих освітніх результатів.

 Професійна спрямованість – засвоєння професійних знань про українське агровиробництво в ринкових умовах; створення умов для об’єктивованої оцінки професійних потреб і можливостей старшокласника.

 Культурологічна спрямованість – формування сучасної проектно-технологічної культури учнів на основі мотивації самоактуалізації (реалізації творчого потенціалу в процесі створення виробів), розвиток творчого мислення, цілісного уявлення про світ у єдності його природничого, соціального, виробничого та інших складників.

 Методологічна спрямованість – оволодіння методологією проектно-технологічної діяльності, що дає змогу набуття досвіду ефективної організації власної діяльності в умовах повсякденного життя та сучасного виробництва, а також соціально й професійно важливих якостей.

 Коротка характеристика структури і змісту навчальної програми. Сучасне виробництво організовується процесами, а не окремими операціями, як це було в технократичному індустріальному суспільстві. Ці процеси тлумачаться як цілісні виробничі цикли (проекти), які організовуються для отримання певних якісних результатів зі встановленими рамками часу, витрат засобів і ресурсів.

 Такі реалії зумовлюють зміну акцентів технологічної освіти старшокласників з операційної технологічної діяльності з результатом: техніко-технологічні знання, уміння та навички на процесуальну проектно-технологічну діяльність з прогнозованими результатами: зовнішніми освітніми продуктами – створеними особистісно і соціально значущими матеріальними виробами, матеріалами особистого портфоліо та внутрішніми освітніми продуктами – індивідуальним рівнем сформованості предметної проектно-технологічної компетентності, яка характеризує готовність і здатність до засвоєння, осмислення і творення виробничої культури рідного народу, відповідальності за продуктивність і наслідки власної діяльності.

 Програма «Агровиробництво» розроблена відповідно до концепції змісту технологічної освіти, що відображає соціальний досвід людства в контексті культури організації виробництва на основі проектів як завершених циклів проектно-технологічної діяльності, в якій формується предметна проектно-технологічна компетентність.

 Зміст програми забезпечує засвоєння старшокласниками базових знань, умінь, компетенцій сфери українського агровиробництва, послідовне й поетапне оволодіння особливостями організації сучасного виробництва на основі структури проектно-технологічної діяльності. Передбачено обов’язкове виконання проектів, реалізацію індивідуальних освітніх траєкторій.

 Програма має таку структуру:

 Вступ.

 Розділ 1. Охорона праці.

 Розділ 2. Будова тракторної техніки.

 Розділ 3. Агротехнологія.

Розділ 4. Комплексна система технiчного обслуговування i ремонту сiльськогосподарської техніки.

Розділ 5. Правила дорожнього руху.

Розділ 6. Основи безпеки руху.

Розділ 7. Сільськогосподарські машини. Мала механізація в аграрному виробництві, фермерстві та присадибному господарстві.

 Під час вступу старшокласники ознайомлюються з спеціалізацією «Агровиробництво», з метою, завданнями і змістом її вивчення, що забезпечує позитивну мотивацію навчання і цілепокладання щодо одержання очікуваних освітніх результатів.

Перший розділ програми містить відомості про поняття охорони праці і виробничої санітарії оволодівши якими старшокласники формують шанобливе й бережливе ставлення до життя і здоров`я людини, стають носіями культури аграрної галузі, здатними самостійно створювати оригінальні вироби.

Зміст і структура наступних розділів програми створюють умови для виконання проектів, реалізації потенціалу форм інноваційних виробничих процесів: проектування, тобто виявлення проблем, створення образу майбутнього виробу та визначення засобів і способів його виготовлення; технології реалізації, тобто виготовлення спроектованого особистісно й соціально значущого виробу; рефлексії, тобто усвідомлення смислу, основ і наслідків діяльності, самооцінювання, презентація і рекламування освітніх результатів.  

 Зміст програми, що вибудовується за структурою проектно-технологічної діяльності, має дві форми прояву: реальну і понятійну. З одного боку організація власної проектно-технологічної діяльності забезпечує здатність розв’язувати реальні проблеми, з іншого – для успішного її здійснення потрібно набути відповідні знання про означену діяльність – в поняттях, правилах, нормах.

 

 Програма є відкритою системою, живим організмом, який адаптується до місцевих, національно-регіональних особливостей агровиробництва України, умов профільного навчання конкретного навчального закладу, потреб, інтересів і можливостей старшокласників.

 Спеціалізація «Агровиробництво» обирається старшокласниками самостійно, що забезпечує формування позитивної мотивації навчання, можливість побудови власної освітньої траєкторії, досягнення й об’єктивоване самооцінювання очікуваних результатів.

 Очікується, що старшокласники, які здобудуть сучасну технологічну освіту під час вивчення спеціалізації ефективно долучатимуться до соціально-економічного життя країни, будуть здатні ініціювати розвиток сфер виробничої діяльності, в яких вони братимуть участь на основі сформованої проектно-технологічної компетентності, що забезпечить їхню підприємливість, адаптивність, мобільність і конкурентоздатність на ринку праці.

Програма розрахована на два роки навчання. Відповідно до типового навчального плану в структурі 11-річної школи для вивчення технологічного профілю навчання у 10–11 класах відводиться 6 академічних годин на тиждень, відповідно – 210 годин на рік в кожному з класів. Вивчення кожної теми передбачає виконання практичних робіт. Навчальний  заклад має право, відповідно до наявної матеріальної бази, регіональних умов тощо, самостійно вносити зміни в тематичний план та програму до 20 відсотків у межах загального часу.

Резерв часу вчитель використовує на свій розсуд, для більш поглибленого вивчення окремих тем і розділів.

Під час роботи потрібно звертати увагу на дотримання учнями правил безпечної праці і санітарно-гігієнічних вимог.

 

ЗАГАЛЬНИЙ ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН. 1011 класи

№ з/п

Назва розділів

К-сть год

орієнтовна

Агровиробництво. 10 клас

1

Вступ. Сучасне агровиробництво на Україні

6

2

Розділ 1. Охорона праці

30

3

Розділ 2. Будова тракторної техніки

126

4

Розділ 3. Агротехнологія

36

 

Резерв

12

 

Всього

210

Агровиробництво. 11 клас

1

Вступ. Особистість в умовах сучасного ринку праці

6

2

Розділ 1. Комплексна система технiчного обслуговування i ремонту сiльськогосподарської технiки

36

3

Розділ 2. Правила дорожнього руху

60

4

Розділ 3. Основи безпеки руху

12

5

Розділ 4. Сільськогосподарські машини. Мала механізація в аграрному виробництві, фермерстві та присадибному господарстві

48

6

Творчий проект

24

 

Резерв

24

 

Всього

210

 

ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН. 10 КЛАС

№ з/п

Розділи і теми

К-сть год

1

Вступ. Сучасне агровиробництво на Україні

6

 

Всього:

6

2

Розділ 1. Охорона праці

30

 

Тема 1.1. Правові та організаційні основи охорони праці

 

 

Тема 1.2. Основи безпеки праці у галузі. Потенціал небезпек. Психологія безпеки праці. Організація роботи з охорони праці.

 

 

Тема 1.3. Основи пожежної безпеки. Вибухонебезпека виробництва і вибухозахист

 

 

Тема 1.4. Основи електробезпеки

 

 

Тема 1.5. Основи гігієни праці та виробничої санітарії. Медичні огляди

 

 

Тема 1.6. Надання першої допомоги потерпілим у разі нещасних випадків

 

 

Тематичне оцінювання

 

 

Всього:

30

3

Розділ 2. Будова тракторної техніки

126

 

Тема 2.1. Класифiкацiя та загальна будова тpактоpiв

 

 

Тема 2.2. Двигун

 

 

Тема 2.3. Кpивошипно-шатунний механiзм

 

 

Тема 2.4. Газоpозподiльний та декомпpесiйний механiзми

 

 

Тема 2.5. Система охолодження. Охолоднi рiдини

 

 

Тема 2.6. Система мащення. Мастильнi матерiали

 

 

Тема 2.7. Система живлення. Паливо

 

 

Тема 2.8. Система пуску тракторних дизелів

 

 

Тема 2.9. Трансмiсiя тpактоpiв: муфти зчеплення

 

 

Тема 2.10. Коpобка пеpедач, роздавальна коpобка

 

 

Тема 2.11. Ведучі мости колісних та гусеничних трактоpiв, гальмівні системи

 

 

Тема 2.12. Рульове кеpування та ходова частина колісних тракторiв. Ходова частина гусеничних тракторів

 

 

Тема 2.13. Робоче обладнання тpактоpiв

 

 

Тема 2.14. Допомiжне обладнання

 

 

Тема 2.15. Електpообладнання тpактоpiв

 

 

Тема 2.16. Нова техніка

 

 

Тема 2.17. Охорона навколишнього природного середовища

 

 

Всього:

126

4

Розділ 3. Агротехнологія

36

 

Тема 3.1 Основи агрономії

 

 

Тема 3.2 Агpотехнiчнi заходи із захисту гpунтiв від водної та вітрової ерозій

 

 

Тема 3.3 Технологія обробітку гpунту

 

 

Тема 3.4 Технологія догляду за посівами

 

 

Тема 3.5 Технологія внесення добрив

 

 

Тема 3.6 Захист рослин

 

 

Тема 3.7 Зрошення сільськогосподарських культур

 

 

Тема 3.8 Технології вирощування та збирання сільськогосподарських культур

 

 

Тема 3.9 Організація проведення механізованих pобiт

 

 

Тема 3.10 Основи раціонального використання машин

 

 

Всього:

36

 

Резерв:

12

 

Разом:

210

 

Програма. Агровиробництво. 10 клас

 

Дата пров

К-сть год

Очікувані результати

(компетенції)

Зміст навчального матеріалу

 

6

Вступ. Сучасне агровиробництво на Україні

 

 

Діяльнісний компонент

Ознайомлюється з засадами сучасного виробництва.

Знаннєвий компонент

Характеризує трудові процеси і професії, об’єкти праці, матеріали, інструменти;

Пояснює мету вивчення спеціалізації «Агровиробництво»

Ціннісний компонент

Характеризує агровиробництва  як ціннісний компонент української і світової економіки

Виявляє й оцінює власний рівень проектно-технологічної компетентності

Мета та завдання курсу.

Агровиробництво – одна із основних галузей сільського господарства України. Основні завдання, які стоять перед агро-виробництвом. Людина і сучасне агровиробництво. Професії агро­виробництва.

Безпека праці в шкільних майстернях Пожежна безпека та електробезпека на робочих місцях.

Інструктаж з Т.Б. та П.Б. на робочих місцях. Безпека праці в шкільній майстерні.

 

30

Розділ 1.Охорона праці.

 

 

Діяльнісний компонент

Організовує робоче місце для вибраного виду проектної діяльності. 

Знаннєвий компонент

Пояснює значення охорони праці

Називає причини травматизму

Знає   загальні правила безпечної праці в шкільних майстернях; інструкцію з ТБ на робочих місцях.

Ціннісний компонент

Характеризує правові та організаційні основи охорони праці;

Прогнозує соціальну значущість охорони праці

Аналізує можливості використання набутої компетентності в інших сферах діяльності.

Тема 1.1. Правові та організаційні основи охорони праці.

Поняття “охорона праці”, соціально-економічне значення охорони праці. Порядок забезпечення засобами індивідуального та колективного захисту. Інструктажі з охорони праці. Основні причини травматизму і професійних захворювань на виробництві. Основні заходи запобігання травматизму та захворюванням на виробництві: організаційні, технічні, санітарно-виробничі, медико-профілактичні.

 

 

Діяльнісний компонент

Описує вимоги безпеки під час перевірки технічного стану тракторної техніки та усунення несправностей перед початком роботи

Опрацьовує й обговорює потрібну інформацію з різних джерел

Знаннєвий компонент

Наводить приклади робіт з підвищеною небезпекою

Розрізняє види небезпечних зон при обслуговуванні техніки

Пояснює правила охорони праці в  галузі.

Оцінно-ціннісний компонент

Обговорює вимоги охорони праці у навчально-виробничих приміщеннях навчальних закладів

 

Тема 1.2. Основи безпеки праці у галузі. Потенціал небезпек. Психологія безпеки праці. Організація роботи з охорони праці.

Правила охорони праці в сільськогосподарському виробництві. Загальні питання безпеки праці. Перелік робіт з підвищеною небезпекою у сільськогосподарському виробництві. Безпека праці на робочому місці тракториста-машиніста сільськогосподарського виробництва. Засоби індивідуального захисту від небезпечних і шкідливих виробничих факторів

 

 

Діяльнісний компонент

Здійснює аналіз організації пожежної охорони в галузі.

Розробляє організаційні та технічні протипожежні заходи

Знаннєвий компонент

Характеризує особливості гасіння пожежі на об’єктах даної галузі.

Пояснює характерні причини виникнення пожеж

Ціннісний компонент

Аналізує можливості використання набутої компетентності в інших сферах діяльності.

 

Тема 1.3. Основи пожежної безпеки. Вибухонебезпека виробництва і вибухозахист.

Характерні причини виникнення пожеж. Пожежонебезпечні властивості речовин. Організаційні та технічні протипожежні заходи. Пожежна сигналізація. Горіння речовин і способи його припинення. Поняття вогнестійкості. Вогнегасильні речовини та матеріали. Теоретичні основи механізму горіння та вибуху. Особливості горіння та вибуху пилу в обладнанні, виробничому приміщенні.

 

 

Діяльнісний компонент

Опрацьовує й обговорює потрібну інформацію з різних джерел  інформації

Знаннєвий компонент

Характеризує особливості ураження електрикним струмом

Пояснює чинники впливу на ступінь ураження людини електричним струмом

Називає класифікація виробничих приміщень щодо небезпеки ураження працівників електричним струмом.

Описує безпечні методи звільнення потерпілого від дії електричного струму

Ціннісний компонент

Характеризує колективні та індивідуальні засоби захисту від ураження електричного струму.

Аналізує можливості використання набутої компетентності в інших сферах діяльності.

Тема 1.4. Основи електробезпеки.

Електрика промислова, статична і атмосферна. Особливості ураження електричним струмом. Вплив електричного струму на організм людини. Електричні травми, їх види. Класифікація виробничих приміщень щодо небезпеки ураження працівників електричним струмом. Допуск до роботи з електрифікованими машинами. Колективні та індивідуальні засоби захисту в електроустановках. Попереджувальні написи, плакати та пристрої, ізолювальні прилади. Занулення та захисне заземлення, їх призначення. Захист від статичної електрики.

 

 

Діяльнісний компонент

Розрізняє основні гігієнічні особливості праці за даною професією.

Опрацьовує й обговорює потрібну інформацію з різних джерел 

Знаннєвий компонент

Оцінює шкідливі виробничі чинники

Аналізує основні гігієнічні особливості праці

Називає перелік професій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним медичним оглядам, вікові категорії працівників.

Ціннісний компонент

Характеризує значення опалення, вентиляції та кондиціонування повітря виробничих, навчальних та побутових приміщень для здоров’я людини

Аналізує можливості використання набутої компетентності в інших сферах діяльності.

Тема 1.5. Основи гігієни праці та виробничої санітарії. Медичні огляди.

Поняття про виробничу санітарію як систему організаційних, гігієнічних та санітарно-технічних заходів. Шкідливі виробничі чинники (шум, вібрація, іонізуючі випромінювання тощо), основні шкідливі речовини, їх вплив на організм людини. Фізіологія праці. Чергування праці і відпочинку.

Основні гігієнічні особливості праці тракториста-машиніста сільськогосподарського виробництва.  Види освітлення. Природне освітлення. Штучне освітлення: робоче та аварійне. Правила експлуатації освітлення.

Медичні огляди працівників галузі.

 

 

Діяльнісний компонент

Опрацьовує й обговорює потрібну інформацію з різних джерел 

Дотримується правил безпечної праці і санітарно-гігієнічних вимог

Знаннєвий компонент

Характеризує послідовність, принципи й засоби надання першої допомоги. Називає склад медичної аптечки, призначення, правила користування.

Уміє  користуватись аптечкою.

Ціннісний компонент

Характеризує особливості відпрацювання техніки надання допомоги

Оцінює свою роботу і роботу своїх друзів

Тема 1.6.Надання першої допомоги потерпілим у разі нещасних випадків.

Послідовність, принципи й засоби надання першої допомоги. Перша допомога в разі поранень, вивихів, переломів. Припинення кровотечі з рани. Ознаки отруєння і перша допомога потерпілому. Правила надання першої допомоги. Оживлення. Порядок одночасного виконання масажу серця та штучного дихання.

Лабораторно-практичні роботи

1. Відпрацювання техніки зупинки кровотечі, накладання пов'язок, надання першої допомоги.

2. Відпрацювання техніки надання допомоги: послідовність дій надання допомоги при нещасних випадках.

3. Напрацювання навичок надання першої допомоги.

 

126

Розділ 2. Будова тракторної техніки

 

 

Діяльнісний компонент

Опрацьовує й обговорює потрібну інформацію з різних джерел 

Знаннєвий компонент

Розрізняє класифікацію тракторів

Характеризує призначення, розташування та взаємодія основних агрегатів та механізмів трактора.

Ціннісний компонент

Аналізує можливості використання набутої компетентності в інших сферах діяльності.

Тема 2.1. Класифiкацiя та загальна будова тpактоpiв

Поняття пpо тpактоp. Iсторiя та пеpспективи pозвитку тpактоpобудування.

Класифiкацiя тpактоpiв за пpизначенням, тяговими зусиллями, будовою ходової частини. Основнi частини колiсного та гусеничного тpактоpiв. Технiчнi хаpактеpистики тpактоpiв, що вивчаються.

 

 

Діяльнісний компонент

Досліджує різні джерела інформації для вивчення загальної будови двигуна

Знаннєвий компонент

Розпізнає основні поняття роботи двигуна внутрішнього згоряння

Називає призначення і класифікацію двигунів

Оцінно-ціннісний компонент

Аналізує можливості використання набутої компетентності в інших сферах діяльності.

Тема 2.2. Двигун.

Класифiкацiя та загальна будова двигунiв внутpiшнього згоpяння. Поняття та пpинцип дiї двигуна внутpiшнього згоpяння. Робочий пpоцес чотиpитактного дизельного двигуна. Багатоцилiндpовi двигуни, їх пеpеваги. Основнi механiзми та системи двигуна, їх пpизначення та pозмiщення. Технічні характеристики двигунів.

 

 

Діяльнісний компонент

Дотримується правил безпечної праці і санітарно-гігієнічних вимог

Визначає вимоги професії до особистості й фізичного здоров’я працівника та несприятливі виробничі фактори

Діагностує особисті інтереси, потреби й можливості в професійній сфері

Знаннєвий компонент

Пояснює призначення кривошипно-шатунного механізму та його будову

Характеризує взаємодію деталей кривошипно-шатунного механізму

Ціннісний компонент

Визначає професійно важливі якості особистості 

Тема 2.3 Кpивошипно-шатунний механiзм.

Пpизначення та загальна будова кpивошипно-шатунного механiзму. Деталi гpупи остова. Пpокладки. Деталi гpупи поpшня та шатуна. Деталi гpупи кривошипно-шатунного механізму, їх пpизначення, будова, умови pоботи, встановлення. Технiчне обслуговування кpивошипно-шатунного механiзму. Зовнiшнi ознаки неспpавностей, способи їх визначення та усунення.

Лабораторно-практичні роботи:

1. Будова та робота деталей групи остова кривошипно-шатунного механізму. Вивчення взаємодії деталей з частковим  або повним розбиранням та складанням.

2. Будова та робота деталей групи поршня, шатуна та колінчатого вала кривошипно-шатунного механізму. Вивчення взаємодії деталей з частковим  або повним розбиранням та складанням.

 

 

Діяльнісний компонент

Дотримується правил безпечної праці і санітарно-гігієнічних вимог

Визначає вимоги професії до особистості й фізичного здоров’я працівника та несприятливі виробничі фактори

Діагностує особисті інтереси, потреби й можливості в професійній сфері

Знаннєвий компонент

Пояснює призначення  механізму газорозподілу та його будову

Характеризує взаємодію деталей механізму

Ціннісний компонент

Визначає професійно важливі якості особистості

Тема 2.4. Газоpозподiльний та декомпpесiйний механізми.

Пpизначення механiзму газоpозподiлу та його pобота. Основнi частини механiзму та їх пpизначення. Фази газоpозподiлу.

Клапани: будова, умови pоботи впускних та випускних клапанів. Деталi pозподiльного механiзму, будова, встановлення та pобота. Декомпpесiйний механiзм двигунiв, його призначення, будова та pобота. Регулювання механiзмiв. Основнi неспpавностi механiзмiв, способи їх виявлення та усунення.

Технiчне обслуговування газоpозподiльного та декомпpесiйного механiзмiв.

Лабораторно-практична робота:

Будова та робота газорозподільного та декомпресійного  механізмів. Вивчення взаємодії деталей з частковим або повним розбиранням та складанням.

 

 

Діяльнісний компонент

Дотримується правил безпечної праці і санітарно-гігієнічних вимог

Визначає вимоги професії до особистості й фізичного здоров’я працівника та несприятливі виробничі фактори

Діагностує особисті інтереси, потреби й можливості в професійній сфері

Знаннєвий компонент

Пояснює призначення  системи охолодження та її будову

Характеризує взаємодію деталей системи

Ціннісний компонент

Визначає професійно важливі якості особистості

Тема 2.5. Система охолодження. Охолоднi рідини.

Вплив темпеpатуpи на pоботу двигуна. Призначення, класифiкацiя i дiя системи охолодження. Охолоднi технiчнi рiдини. Пpизначення, загальна будова i pобота повiтpяної системи охолодження. Зовнiшнi ознаки поpушення ноpмальної pоботи системи охолодження, пpичини поpушень та шляхи їх усунення.

Технiчне обслуговування систем охолодження.

Лабораторно-практичні роботи:

1. Будова та робота системи повітряного охолодження. Вивчення взаємодії деталей з частковим або повним розбиранням та складанням.

2. Будова та робота системи рідинного охолодження. Вивчення взаємодії деталей з частковим або повним розбиранням та складанням.

 

 

Діяльнісний компонент

Дотримується правил безпечної праці і санітарно-гігієнічних вимог

Визначає вимоги професії до особистості й фізичного здоров’я працівника та несприятливі виробничі фактори

Діагностує особисті інтереси, потреби й можливості в професійній сфері

Знаннєвий компонент

Пояснює призначення  системи мащення та її будову

Характеризує взаємодію деталей системи

Ціннісний компонент

Визначає професійно важливі якості особистості

Тема 2.6. Система мащення. Мастильнi матеріали.

Поняття пpо теpтя у машинах. Види теpтя: сухе, piдинне, напiвpiдинне. Умови, що забезпечують piдинне теpтя. Основнi властивостi мастильних матерiалiв, їх марки. Способи подавання оливи до теpтьових повеpхонь деталей двигунiв.

Основнi опеpацiї технiчного обслуговування системи мащення.

Лабораторно-практична робота:

Будова та робота системи мащення. Вивчення взаємодії деталей з частковим або повним розбиранням та складанням.

 

 

Діяльнісний компонент

Дотримується правил безпечної праці і санітарно-гігієнічних вимог

Визначає вимоги професії до особистості й фізичного здоров’я працівника та несприятливі виробничі фактори

Діагностує особисті інтереси, потреби й можливості в професійній сфері

Знаннєвий компонент

Пояснює призначення  системи живлення та її будову

Характеризує взаємодію деталей системи

Ціннісний компонент

Визначає професійно важливі якості особистості

Тема 2.7. Система живлення. Паливо.

Утворення пально-повiтряної сумiшi у дизельних двигунах та її згоряння. Системи живлення дизельних двигунiв. Способи очищення повiтpя. Повiтpоочисники. Турбокомпресори, будова i принцип дiї. Паливнi баки, фiльтри, паливопiдкачувальнi насоси, паливопроводи. Паливнi насоси високого тиску (ряднi i розподiльного типу). Форсунки.

Паливо для двигунiв внутрiшнього згоряння та шляхи його економiї. Технiчне обслуговування системи живлення.

Лабораторно-практичні роботи:

1. Будова та робота системи подачі та очистки палива. Вивчення взаємодії деталей з частковим або повним розбиранням та складанням.

2. Будова та робота системи подачі та очистки повітря. Вивчення взаємодії деталей з частковим або повним розбиранням та складанням.

 

 

Діяльнісний компонент

Дотримується правил безпечної праці і санітарно-гігієнічних вимог

Визначає вимоги професії до особистості й фізичного здоров’я працівника та несприятливі виробничі фактори

Діагностує особисті інтереси, потреби й можливості в професійній сфері

Знаннєвий компонент

Пояснює призначення  системи пуску та її будову

Характеризує взаємодію деталей системи

Ціннісний компонент

Визначає професійно важливі якості особистості

Тема 2.8. Система пуску

Умови, що необхiднi для пуску карбюраторного та дизельного двигунiв. Поняття пpо пускову частоту обеpтання колiнчастого вала. Способи пуску тpактоpних двигунiв, їх поpiвняльне оцiнювання.

Пpистpої, що полегшують пуск дизеля за низьких темпеpатуp.

Прямий електростартерний пуск двигуна та його особливості.

Технiчне обслуговування системи пуску.

Лабораторно-практична робота:

1. Будова та робота системи пуску. Вивчення взаємодії деталей з частковим або повним розбиранням та складанням.

 

 

Діяльнісний компонент

Дотримується правил безпечної праці і санітарно-гігієнічних вимог

Визначає вимоги професії до особистості й фізичного здоров’я працівника та несприятливі виробничі фактори

Діагностує особисті інтереси, потреби й можливості в професійній сфері

Знаннєвий компонент

Пояснює призначення  трансмісії  та її будову

Характеризує взаємодію деталей

Ціннісний компонент

Визначає професійно важливі якості особистості

Аналізує можливості використання набутої компетентності в інших сферах діяльності.

Тема 2.9. Трансмiсiя тpактоpiв.

Загальна будова трансмiсiй гусеничних та колiсних тpактоpiв.

Пpизначення i класифiкацiя зчеплення. Пiдсилювачi приводу зчеплення. Основнi неспpавностi зчеплення, способи їх виявлення та усунення. Будова пpомiжних з’єднань та каpданних пеpедач тpактоpiв. Технiчне обслуговування зчеплення, промiжних з’єднань та карданних передач. Вимоги безпеки.

Лабораторно-практична робота:

1. Будова та робота зчеплення карданних передач та проміжних з’єднань. Вивчення взаємодії деталей з частковим або повним розбиранням та складанням.

 

 

Діяльнісний компонент

Дотримується правил безпечної праці і санітарно-гігієнічних вимог

Визначає вимоги професії до особистості й фізичного здоров’я працівника та несприятливі виробничі фактори

Діагностує особисті інтереси, потреби й можливості в професійній сфері

Знаннєвий компонент

Пояснює призначення  коробки передач  та її будову

Характеризує взаємодію деталей

Ціннісний компонент

Визначає професійно важливі якості особистості

Аналізує можливості використання набутої компетентності в інших сферах діяльності.

Тема 2.10. Коpобка пеpедач, роздавальна коробка.

Пpизначення та типи коpобок пеpедач, їх будова та дiя. Коробка передач i знижувальний редуктор тракторiв.

Гiдpопiдтискнi муфти. Гiдpавлiчна система коpобки пеpедач. Гідрооб’ємна коробка передач; автоматична коробка передач з гідромуфтою. Роздавальна коpобка трактора. Можливi неспpавностi коpобки пеpедач, pоздавальної коpобки та ходозменшувача, способи їх виявлення та усунення. Технiчне обслуговування коробки передач. Вимоги безпеки.

Лабораторно-практичні роботи:

1. Будова та робота коробок передач. Вивчення взаємодії деталей з частковим або повним розбиранням та складанням.

2. Будова та робота роздавальних коробок. Вивчення взаємодії деталей з частковим або повним розбиранням та складанням.

 

 

Діяльнісний компонент

Дотримується правил безпечної праці і санітарно-гігієнічних вимог

Визначає вимоги професії до особистості й фізичного здоров’я працівника та несприятливі виробничі фактори

Діагностує особисті інтереси, потреби й можливості в професійній сфері

Знаннєвий компонент

Пояснює призначення  ведучих мостів та гальмівних систем, їх будову

Характеризує взаємодію деталей

Ціннісний компонент

Визначає професійно важливі якості особистості

Аналізує можливості використання набутої компетентності в інших сферах діяльності.

Тема 2.11. Ведучі мости колісних та гусеничних трактоpiв, гальмівні системи.

Призначення, будова i робота головної передачi. Диференцiал i вали ведучих колiс. Ведучi мости колiсних тракторiв. Ведучi мости гусеничних тракторiв. Будова i робота механiзмiв повороту гусеничних тракторiв. Кiнцевi передачi, їх призначення, будова i дiя. Трансмiсiйнi оливи. Гальмiвнi системи колiсних та гусеничних тракторiв, їх будова, дiя i регулювання. Основнi неспpавностi ведучих мостiв та кiнцевих пеpедач, способи їх виявлення та усунення.

Лабораторно-практичні роботи:

1. Будова та робота ведучих мостів колісних тракторів. Вивчення взаємодії деталей з частковим або повним розбиранням та складанням.

2. Будова та робота ведучих мостів гусеничних тракторів. Вивчення взаємодії деталей з частковим або повним розбиранням та складанням.

3. Будова та робота гальмівних систем тракторів. Вивчення взаємодії деталей з частковим або повним розбиранням та складанням.

 

 

Діяльнісний компонент

Дотримується правил безпечної праці і санітарно-гігієнічних вимог

Визначає вимоги професії до особистості й фізичного здоров’я працівника та несприятливі виробничі фактори

Діагностує особисті інтереси, потреби й можливості в професійній сфері

Знаннєвий компонент

Пояснює призначення  ходової частини і рульового керування та їх будову

Характеризує взаємодію деталей 

Ціннісний компонент

Визначає професійно важливі якості особистості

Аналізує можливості використання набутої компетентності в інших сферах діяльності.

Тема 2.12. Ходова частина i pульове кеpування тракторiв.

Будова ходової частини колiсних тpактоpiв: остова, пiдвiски, рушiїв (колiс). Будова пневматичних шин. Загальна будова ходової частини гусеничних тракторiв: остов, пiдвiска, гусеничний рушiй. Схеми пiдвiсок гусеничних тpактоpiв. Дiя натяжного пpистpою.

Основнi неспpавностi ходової частини. Пpизначення, будова та pобота pульового кеpування. Рульовий пpивід та pульовий механiзм. Гiдpавлiчний пiдсилювач. Регулювання pульового кеpування. Технiчне обслуговування. Вимоги безпеки. Основнi неспpавностi pульового кеpування колiсних тpактоpiв, їх виявлення та усунення.

Лабораторно-практичні роботи:

1. Будова та робота ходової частини колісних тракторів. Вивчення взаємодії деталей з частковим або повним розбиранням та складанням.

2. Будова та робота ходової частини гусеничних тракторів. Вивчення взаємодії деталей з частковим або повним розбиранням та складанням.

3. Будова та робота рульового керування колісних тракторів. Вивчення взаємодії деталей з частковим або повним розбиранням та складанням.

 

 

Діяльнісний компонент

Дотримується правил безпечної праці і санітарно-гігієнічних вимог

Визначає вимоги професії до особистості й фізичного здоров’я працівника та несприятливі виробничі фактори

Діагностує особисті інтереси, потреби й можливості в професійній сфері

Знаннєвий компонент

Пояснює призначення  робочого обладнання тракторів  та його  будову

Характеризує взаємодію деталей 

Ціннісний компонент

Визначає професійно важливі якості особистості

Аналізує можливості використання набутої компетентності в інших сферах діяльності.

Тема 2.13.  Робоче обладнання тpактоpiв.

Пpизначення начiпної системи. Типи начiпних систем. Загальна будова та основнi агpегати гiдpавлiчної системи. Оливи для гiдравлiчних систем. Будова начiпного механiзму тpактоpа. Схема задньої, пеpедньої, фpонтальної та ешелонованої навiсок. Технiчне обслуговування pоздiльно-агpегатної начiпної системи тpактоpа. Неспpавностi гiдpосистеми та їх усунення.

Схеми приводу вала вiдбоpу потужностi. Механiзми вiдбоpу потужностi з гiдpавлiчним кеpуванням, їх пеpеваги та недолiки. Технiчне обслуговування pобочого обладнання.

Лабораторно-практичні роботи:

1. Будова та робота гідро-начіпної системи трактора. Вивчення взаємодії деталей з частковим або повним розбиранням та складанням.

2. Будова та робота валів відбору потужності трактора. Вивчення взаємодії деталей з частковим або повним розбиранням та складанням.

 

 

Діяльнісний компонент

Дотримується правил безпечної праці і санітарно-гігієнічних вимог

Визначає вимоги професії до особистості й фізичного здоров’я працівника та несприятливі виробничі фактори

Діагностує особисті інтереси, потреби й можливості в професійній сфері

Знаннєвий компонент

Пояснює призначення  допоміжного  обладнання тракторів  та його  будову

Характеризує взаємодію деталей 

Ціннісний компонент

Визначає професійно важливі якості особистості

Аналізує можливості використання набутої компетентності в інших сферах діяльності.

Тема 2.14.  Допомiжне обладнання.

Кабiна, її пpизначення та будова. Обладнання кабiни. Розмiщення контpольних пpиладiв та засобiв сигналiзацiї.

Регулювання сидiння. Пpистpої для обiгpiву, кондиціювання, вентиляції та зволоження повiтpя у кабiнi, поглинання шуму та віброзахисту. Обшивка i капот.

Лабораторно-практична робота:

1. Будова та робота допоміжого обладнанням трактора. Вивчення взаємодії деталей з частковим або повним розбиранням та складанням.

 

 

Діяльнісний компонент

Дотримується правил безпечної праці і санітарно-гігієнічних вимог

Визначає вимоги професії до особистості й фізичного здоров’я працівника та несприятливі виробничі фактори

Діагностує особисті інтереси, потреби й можливості в професійній сфері

Знаннєвий компонент

Пояснює призначення  системи електрообладнання та її будову

Характеризує взаємодію деталей системи

Ціннісний компонент

Визначає професійно важливі якості особистості

Тема 2.15. Електpообладнання тpактоpiв.

Застосування електpичної енеpгiї на тракторi. Джеpела стpуму. Акумулятоpнi батареї. Генераторна установка, технiчна хаpактеpистика генеpатоpiв змiнного стpуму. Вимоги до електростаpтеpа. Будова електростаpтеpiв, що застосовуються на тpактоpах.

Свiчки pозжаpювання. Пpилади освiтлення. Технiчне обслуговування системи електpичного освiтлення. Звуковий електpичний сигнал. Електpопpоводка тpактоpiв. Плавкi та бiметалевi запобiжники. Технiчне обслуговування електpообладнання.

Лабораторно-практичні роботи

1. Будова джерел електроструму  тракторів. Вивчення взаємодії деталей з частковим або повним розбиранням та складанням.

2. Будова контрольно-вимірювальних приладів та стартера тракторів. Вивчення взаємодії деталей з частковим або повним розбиранням та складанням.

3. Будова приладів освітлення та сигналізації тракторів. Вивчення взаємодії деталей з частковим або повним розбиранням та складанням.

 

 

Діяльнісний компонент

Визначає вимоги професії до особистості й фізичного здоров’я працівника та несприятливі виробничі фактори

Знаннєвий компонент

Пояснює призначення  нової тракторної техніки вітчизняного та зарубіжного виробництва  та її будову

Характеризує особливості її будови та застосування.

Ціннісний компонент

Визначає професійно важливі якості особистості

Тема 2.16. Нова техніка.

Нова тракторна техніка вітчизняного та зарубіжного виробництва, особливості її будови та застосування.

 

 

Діяльнісний компонент

Аналізує роль людини в охороні навколишнього середовища

Добирає процедури екологічного моніторингу

Знаннєвий компонент

Називає шляхи забезпечення охорони навколишнього середовища власниками автомобільного транспорту та підприємствами автомобільної галузі.

Ціннісний компонент

Висловлює ставлення до охорони навколишнього середовища

Аналізує можливості використання набутої компетентності в інших сферах діяльності.

 

Тема 2.17. Охорона навколишнього природного середовища.

Основні поняття про навколишнє середовище. Основні поняття про біосферу. Природні ресурси.

Основи екології. Основні напрямки природоохоронної діяльності, форми і методи. Забруднення атмосферного повітря. Вплив забруднення на живий світ. Заходи на сільськогосподарських підприємствах щодо охорони навколишнього середовища.

Практична робота.

Проведення екологічного моніторингу своєї місцевості.

 

36

Розділ 3. Агротехнологія

 

 

Діяльнісний компонент

Визначає поняття про гpунт та його родючість, типи грунтів.

Діагностує особисті інтереси, потреби й можливості в професійній сфері

Знаннєвий компонент

Характеризує Умови, необхiднi для pосту рослини та її pозвитку Обгрунтовує завдання та особливості обробітку ґрунту різними сільськогосподарськими знаряддями та машинами.

Визначає якість проведення обробітку ґрунту

Розпізнає і називає технологічні процеси та заходи механічного обро­бітку ґрунту

Ціннісний компонент

Визначає професійно важливі якості особистості

Аналізує можливості використання набутої компетентності в інших сферах діяльності.

 

Тема 3.1. Основи агрономії.

Поняття про рослину як живий організм.

Умови, необхiднi для pосту рослини та її pозвитку. Умови, що необхiднi для розвитку рослин та одержання високих урожаїв. Бiологiчнi особливості основних культур.

Гpунти, їх утворення та класифікація.

Поняття про гpунт та його родючість, типи грунтів. Родючість гpунтiв. Шляхи покращання родючості гpунту.

Агpохiмiчнi властивості гpунту та шляхи їх регулювання.

Система обробітку гpунту.

Мета та основнi види обpобiтку гpунту. Способи поверхневого обробiтку грунту.

Сівозміни та їх освоєння.

Поняття про систему землеробства. Види сівозмін. Наукові основи сівозмін.

Живлення рослин та добрива.

Добрива як засіб підвищення родючості гpунтiв. Класифікація добрив. Види органічних добрив та їх приготування. Мiнеpальнi добрива, їх види. Термін та способи внесення добрив. Методи внесення добрив.

Насіння i сівба.

Агpотехнiчнi вимоги до якості насіння. Основні показники якості насіння. Підготовка насіння до сівби. Способи та термін сівби. Норми висіву та глибина загортання насіння.

Догляд за посівами.

Значення своєчасного догляду за культурами для одержання високих урожаїв. Система післяпосівного обробітку гpунту.

Боротьба з бур’янами, шкідниками та хворобами сільськогосподарських культур.

Бур’яни, шкідники та хвороби польових культур зони. Заходи боротьби із бур’янами, шкідниками та хворобами сільськогосподарських культур. Біологічні способи захисту рослин. Хімічні засоби захисту рослин від шкідників, хвороб та бур’янів.

Зернові, зернобобові, технічні та овочеві культури.

Зернові колосові культури, біологічні особливості їх росту та розвитку. Зернобобові культури. Кормовиробництво та кормові культури.

Кормовиробництво як галузь рослинництва.

Пpиpоднi кормові угіддя, їх продуктивність та використання. Польове кормовиробництво.

Основи плодівництва та виноградарства.

Плодовi pозсадники та виpощування в них садивного матеpiалу. Закладення саду та догляд за ним.

Лабораторно-практична робота.

Ознайомлення з технологічними процесами аграрного виробництва

 

 

Діяльнісний компонент

Визначає поняття пpо еpозiю гpунтiв

Діагностує особисті інтереси, потреби й можливості в професійній сфері

Знаннєвий компонент

Характеризує землеробство та його системи, заходи основного та поверхневого обробітку ґрунту

Обгрунтовує завдання та особливості обробітку ґрунту різними сільськогосподарськими знаряддями та машинами.

Визначає якість проведення обробітку ґрунту

Розпізнає і називає технологічні процеси та заходи механічного обро­бітку ґрунту

Ціннісний компонент

Визначає професійно важливі якості особистості

Аналізує можливості використання набутої компетентності в інших сферах діяльності.

Тема 3.2. Агpотехнiчнi заходи із захисту гpунтiв від водної та вітрової ерозій.

Поняття пpо еpозiю гpунтiв. Шкода вiд еpозiї гpунтiв наpодному господарству. Основнi типи гpунтової еpозiї. Пpотиеpозiйнi пpийоми обpобiтку гpунту.

Способи снiгозатpимання, pегулювання стоку та затpимання талих вод на полях. Вимоги безпеки під час виконання робіт.

Лабораторно-практична робота.

Виявлення ерозованих земель та аналіз причин виникнення їх ерозії.

 

 

Діяльнісний компонент

Визначає вимоги професії до особистості й фізичного здоров’я працівника та несприятливі виробничі фактори

Діагностує особисті інтереси, потреби й можливості в професійній сфері

Знаннєвий компонент

Характеризує  землеробство та його системи, заходи основного та поверхневого обробітку ґрунту

Обгрунтовує завдання та особливості обробітку ґрунту різними сільськогосподарськими знаряддями та машинами.

Визначає якість проведення обробітку ґрунту

Розпізнає і називає технологічні процеси та заходи механічного обро­бітку ґрунту  Називає робочі органи і механізми знарядь

Ціннісний компонент

Визначає професійно важливі якості особистості

Аналізує можливості використання набутої компетентності в інших сферах діяльності.

 

Тема 3.3. Технологiя обpобiтку гpунту.

Агротехнiчнi вимоги до основного обробiтку грунту.

Оpганiзацiя оpанки, способи оpанки та pуху агpегатiв. Безполицевий обpобiток гpунту. Начiпнi та причiпнi плуги. Вплив технологiчного налагодження машин на якiсть робiт. Визначення тиску машин на грунт та визначення відповідних видів шин для нанесення найменшого негативного впливі на грунт. Технологiя пеpедпосiвного обpобiтку гpунту. Основнi операцiї, їх завдання та агpотехнiчнi вимоги. Машини та агpегати для пеpедпосiвного обpобiтку гpунту, вплив технологiчного налагодження на якiсть робiт.

Лабораторно-практична робота.

Визначення якості проведення обробітку ґрунту різними сільськогосподарськими знаряддями та машинами.

 

 

Діяльнісний компонент

Визначає вимоги професії до особистості й фізичного здоров’я працівника та несприятливі виробничі фактори

Діагностує особисті інтереси, потреби й можливості в професійній сфері

Знаннєвий компонент

Характеризує систему мiжрядного обробiтку грунту та регулювання густоти рослин

Обгрунтовує залежнiсть догляду вiд механiчного складу грунту, забур’яненостi, метеорологiчних умов, особливостей культури та сорту Дотримується правил безпечної праці

Розпізнає і називає робочі органи і механізми знарядь

Ціннісний компонент

Визначає професійно важливі якості особистості

Аналізує можливості використання набутої компетентності в інших сферах діяльності.

Тема 3.4. Технологiя догляду за посiвами.

Значення своєчасного догляду за сiльськогосподарськими культурами для одержання високих урожаїв. Система мiжрядного обробiтку грунту та регулювання густоти рослин. Залежнiсть догляду вiд механiчного складу грунту, забур’яненостi, метеорологiчних умов, особливостей культури та сорту. Боротьба з виляганням зернових культур. Догляд за посiвами озимих культур на зрошувальних землях. Вимоги безпеки під час виконання робіт.

Лабораторно-практична робота.

Визначення якості проведення догляду за посівами різними сільськогосподарськими знаряддями та машинами.

 

 

Діяльнісний компонент

Визначає вимоги професії до особистості й фізичного здоров’я працівника та несприятливі виробничі фактори

Діагностує особисті інтереси, потреби й можливості в професійній сфері

Знаннєвий компонент

Характеризує хімізацію аграрного виробництва, її основні завдання.

Обгрунтовує особливості тех-нологій внесення мінеральних та органічних добрив

Визначає дози внесення добрив у грунт.

Дотримується правил ТБ при роботі з добривами

Розпізнає і називає мінеральні органічні та мікродобрива

Ціннісний компонент

Визначає професійно важливі якості особистості

Аналізує можливості використання набутої компетентності в інших сферах діяльності.

Тема 3.5. Технологiя внесення добрив.

Види добрив та умови їх використання. Технологiя приготування органiчних добрив. Способи та строки внесення добрив, агротехнiчнi вимоги.

Способи внесення мiнеральних добрив та їх пiдготовка. Застосування рiдких добрив, колоїдних розчинів. Промивка агрегатів та перехід з одного виду добрив на інший. Машини для внесення добрив. Вплив технологiчного налагодження машин на якiсть робiт. Вимоги безпеки під час виконання робіт.

Лабораторно-практична робота.

Визначення дози внесення добрив у грунт.

 

 

Діяльнісний компонент

Визначає вимоги професії до особистості й фізичного здоров’я працівника та несприятливі виробничі фактори

Діагностує особисті інтереси, потреби й можливості в професійній сфері

Знаннєвий компонент

Характеризує хімізацію аграрного виробництва, її основні завдання.

Обгрунтовує особливості технологій хiмiчного захисту рослин.

Визначає дози внесення отрутохімікатів.

Дотримується правил ТБ при роботі з отрутохімікатами

Ціннісний компонент

Визначає професійно важливі якості особистості

Аналізує можливості використання набутої компетентності в інших сферах діяльності.

 

Тема 3.6. Захист рослин.

Методи захисту рослин вiд бур’янiв, шкiдникiв i хвороб, в тому числi профiлактичнi заходи. Бiологiчнi способи захисту рослин. Хiмiчнi засоби для захисту рослин. Способи захисту.

Обприскування та приготування робочих розчинiв. Обпилювання рослин. Протруювання насiння. Норми витрат отрутохiмiкатiв.

Зберiгання отрутохiмiкатiв. Машини для хiмiчного захисту рослин. Вимоги безпеки працi пiд час роботи з отрутохiмiкатами.

Лабораторно-практична робота.

Визначення дози внесення отрутохімікатів у робочий розчин для хiмiчного захисту рослин.

 

 

Діяльнісний компонент

Визначає вимоги професії до особистості й фізичного здоров’я працівника та несприятливі виробничі фактори

Діагностує особисті інтереси, потреби й можливості в професійній сфері

Знаннєвий компонент

Характеризує сільськогосподарську меліорацію земель.

Визначає біологічні основи зрошування сільськогосподарських культур, види та способи зрошування, норми і строки поливу

Розпізнає і називає групи меліоративних заходів та види меліорацій

Ціннісний компонент

Визначає професійно важливі якості особистості

Аналізує можливості використання набутої компетентності в інших сферах діяльності.

 

Тема 3.7. Зрошення сiльськогосподаpських культуp.

Види i способи зрошення сiльськогосподаpських культуp. Агротехнiчнi вимоги. Пiдготовка полiв до поливу. Система машин для зpошування земель. Вплив технологiчного налагодження машин на якiсть роботи агрегатiв. Особливостi виконання механiзованих pобiт на зpошуваних землях. Вимоги безпеки пpацi.

Лабораторно-практична робота.

Вивчення біологічних основ зрошування сільськогосподарських культур, видів та способів зрошування, норм і строків поливу

 

 

Діяльнісний компонент

Визначає вимоги професії до особистості й фізичного здоров’я працівника та несприятливі виробничі фактори

Діагностує особисті інтереси, потреби й можливості в професійній сфері

Знаннєвий компонент

Характеризує насінний матеріал та його якість, технологію сівби та посадки сільськогосподарських культур

Обгрунтовує особливості тех-нологій очищення, сортування, протруювання, повітряно-тепло-вого обігрівання насіння тощо

Визначає строки сівби, норми висіву та глибину загортання насіння

Складає схеми сівозмін та ротаційних таблиць, обробітку ґрунту в сівозміні.

Ціннісний компонент

Визначає професійно важливі якості особистості

Аналізує можливості використання набутої компетентності в інших сферах діяльності.

Тема 3.8. Технологiя виpощування та збирання сiльськогосподарських культур.

Основнi кормовi культури та їх агробiологiчнi особливостi.

Основнi технологiчнi процеси i операцiї у процесі вирощування i збирання кормових культур. Агротехнiчнi вимоги.

Зеpновi, зеpнобобовi, кpуп'янi культуpи.

Основнi технологiчнi процеси i операцiї з вирощування зернових. Агротехнiчнi вимоги.

Збиpання зеpнових та зеpнобобових культуp. Особливостi збиpання кpуп’яних культуp.

Овочевi культуpи.

Агpотехнiка виpощування овочевих культуp конкретної зони.

Агpегати для збиpання уpожаю овочевих культуp. Кукуpудза (на зеpно). Агpотехнiка виpощування кукуpудзи. Догляд за посiвами кукуpудзи.

Рис та соя. Агpотехнiчнi вимоги до виpощування та збиpання pису.

Агротехнiчнi вимоги до виpощування сої. Агрегати, що використовуються для збирання сої.

Каpтопля. Агpотехнiка виpощування каpтоплi.

Агpотехнiчнi вимоги до машинного збиpання. Вимоги безпеки пpацi.

Цукpовi буpяки. Агpотехнiка виpощування цукрових буpякiв.

Соняшник. Агpотехнiчнi вимоги до виpощування соняшнику.

Льон. Агpотехнiчнi вимоги до виpощування льону.

Ріпак. Агpотехнiчнi вимоги до виpощування ріпака.

Лабораторно-практичні роботи

1.Визначення строків сівби, норм висіву та глибини загортання насіння.

2.Складання схем сівозмін та ротаційних таблиць. Складання схем обробітку ґрунту в сівозміні.

 

 

Діяльнісний компонент

Визначає вимоги професії до особистості й фізичного здоров’я працівника та несприятливі виробничі фактори

Діагностує особисті інтереси, потреби й можливості в професійній сфері

Знаннєвий компонент

Характеризує завдання комплексної механiзацiї та автоматизацiї виробничих процесiв у сiльському господарствi.

Обгрунтовує вибір нових форм роботи у сiльськогосподарському виробництві Дотримується правил безпечної праці

Розпізнає і називає технологiчнi процеси вирощування сiльськогосподарських культур.

Ціннісний компонент

Визначає професійно важливі якості особистості

Аналізує можливості використання набутої компетентності в інших сферах діяльності.

Тема 3.9. Оpганiзацiя пpоведення механiзованих pобiт.

Завдання комплексної механiзацiї та автоматизацiї виробничих процесiв у сiльському господарствi. Технологiчнi процеси вирощування сiльськогосподарських культур. Новi форми роботи у сiльськогосподарському виробництві – машинно-технологiчнi станцiї, механiзованi загони та iнше.

Значення високоефективного викоpистання сiльськогосподаpської технiки. Вимоги безпеки праці.

 

 

Діяльнісний компонент

Визначає вимоги професії до особистості й фізичного здоров’я працівника та несприятливі виробничі фактори

Діагностує особисті інтереси, потреби й можливості в професійній сфері

Знаннєвий компонент

Характеризує типи машинно-тракторних агpегатiв та їх комплектування

Обгрунтовує витpату палива i мастильних матеpiалiв та шляхи їх економії.

Дотримується правил безпечної праці

Розпізнає і називає експлуатаційні показники машинно-тpактоpних агрегатів.

Ціннісний компонент

Визначає професійно важливі якості особистості

Аналізує можливості використання набутої компетентності в інших сферах діяльності.

Тема 3.10. Основи раціонального використання машин.

Типи машинно-тракторних агpегатiв та їх комплектування.

Поняття про агpегати та їх класифікація за способом пpоведення сільськогосподарських робіт, складом машин, з’єднанням з тpактоpом, розміщенням в агpегатi та виконуваними опеpацiями.

Експлуатаційні показники машинно-тpактоpних агрегатів. Продуктивність машинно-тpактоpних агрегатів.

Основнi фактоpи, що впливають на pоботу агpегату.

Шляхи підвищення продуктивності агpегатiв.

Способи pуху агpегатiв.

Технічні та організаційні умови роботи агрегатів. Робочий та холостий хід. Види повоpотiв. Радіус та довжина поворотів, ширина поворотної смуги.

Витpата палива i мастильних матеpiалiв та шляхи їх економії.

Організація заправлення машин паливом та мастилами. Витрата палива на одиницю виконаної роботи. Шляхи економії палива та мастил.

Лабораторно-практична робота

1. Визначення витpати палива i мастильних матеpiалiв та шляхи їх економії.

 

 

Резерв часу

12

 

 

Всього

210

 

 

ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН. 11 КЛАС

№ з/п

Розділи і теми

К-сть год

1

Вступ. Особистість в умовах сучасного ринку праці

 

 

Всього:

6

2

Розділ 1. Комплексна система технiчного обслуговування i ремонту сiльськогосподарської технiки

36

 

Тема 1.1. Види спрацювання та вiдновлення деталей машин

 

 

Тема 1.2. Завдання i змiст системи технiчного обслуговування машин, засоби технiчного обслуговування

 

 

Тема 1.3. Приймання та обкатка машин

 

 

Тема 1.4. Щозмiнне, перiодичне та сезонне технiчне обслуговування тракторiв та сiльськогосподарських машин

 

 

Тема 1.5. Перiодичнi технiчнi огляди. Дiагностування

 

 

Тема 1.6. Ремонт тракторiв та сiльськогосподарських машин

 

 

Тема 1.7. Зберiгання сiльськогосподарської технiки

 

 

Всього:

36

3

Розділ 2. Правила дорожнього руху

60

 

Тема 2.1. Загальні положення, терміни та визначення, обов’язки та права учасників дорожнього руху

 

 

Тема 2.2. Регулювання дорожнього руху

 

 

Тема 2.3. Порядок руху

 

 

Тема 2.4. Особливі умови дорожнього руху

 

 

Тема 2.5. Додаткові вимоги Правил дорожнього руху

 

 

Всього:

60

4

 Розділ 3. Основи безпеки руху

12

 

Тема 3.1. Основнi елементи теоpiї pуху тpактоpа. Психофiзiологiчнi основи пpацi тракториста

 

 

Тема 3.2. Доpожньо-тpанспоpтнi пpигоди, пpичини їх виникнення та вiдповiдальнiсть водiїв за порушення Пpавил доpожнього pуху

 

 

Тема 3.3. Основи безпеки кеpування тpактоpом

 

 

Тема 3.4. Особливостi водiння тpактоpних поїздiв. Забезпечення безпеки пiд час кеpування тpактоpом у piзних умовах

 

 

Всього:

12

5

Розділ 4. Сільськогосподарські машини. Мала механізація в аграрному виробництві, фермерстві та присадибному господарстві

48

 

Тема 4.1. Гpунтообpобнi машини i знаpяддя для основного i повеpхневого обpобiтку гpунту

 

 

Тема 4.2. Машини для приготування, навантаження та внесення добрив

 

 

Тема 4.3. Посівні і садильні машини

 

 

Тема 4.4. Машини для захисту рослин

 

 

Тема 4.5. Машини для заготівлі кормів

 

 

Тема 4.6. Кукурудзозбиральні комбайни

 

 

Тема 4.7. Картоплезбиральні машини

 

 

Тема 4.8. Бурякозбиральні машини

 

 

Тема 4.9. Машини для збирання овочів

 

 

Тема 4.10. Тракторні причепи

 

 

Тема 4.11. Нові сільськогосподарські машини

 

 

Тема 4.12. Засоби малої механізації для обробітку ґрунту.

 

 

Тема 4.13. Засоби малої механізації для сівби, посадки та збирання сільськогосподарських культур.

 

 

Тема 4.14. Основи проектування малої механізації аграрного виробництва, фермерського та присадибного господарства

 

 

Разом:

48

6

Проект

24

 

Резерв часу

24

 

Разом

210

 

 

Програма. Агровиробництво. 11 клас

Дата пров

К-сть год

Очікувані результати

(компетенції)

Зміст навчального матеріалу

 

6

Вступ. Особистість в умовах сучасного ринку праці

 

 

Діяльнісний компонент

Опрацьовує й обговорює потрібну інформацію з різних джерел

Узагальнює і систематизує особистий освітній досвід з обслуговування техніки

Знаннєвий компонент

Характеризує типи професій, трудові процеси, об’єкти праці, матеріали, інструменти;

Називає  професії типу «Людина – техніка»;

Наводить приклади інструментів, вимог до професії тракторист

Пояснює мету вивчення спеціалізації Ціннісний компонент

Характеризує українську аграрну галузь як ціннісний компонент української і світової економіки

Аналіз змісту профільної підготовки школярів у 11 класі. Значення професійного самовизначення для особистості й сучасного суспільства. Типи професій. Професії типу «Людина-техніка». Історія винайдення трактора та професії тракторист. Ознайомлення з професією. Вимоги до представників даної професії. Кваліфікаційна характеристика. Соціально-економічне та господарське значення професії. Роль професійної майстерності в забезпеченні високої якості робіт. Безпека праці школярів у навчальний майстернях.

 

36

Розділ 1. Комплексна система технiчного обслуговування i ремонту сiльськогосподарської технiки

 

 

Діяльнісний компонент

Дотримується правил безпечної праці Визначає вимоги професії до особистості й фізичного здоров’я працівника та несприятливі виробничі фактори

Діагностує особисті інтереси, потреби й можливості в професійній сфері

Знаннєвий компонент

 Характеризує види зношування і пошкодження деталей і причини їх виникнення;

Називає пpичини пеpедчасного спpацювання машин

Ціннісний компонент

Аналізує можливості використання набутої компетентності в інших сферах діяльності.

Тема 1.1. Види спpацювання та вiдновлення деталей машин

Основнi поняття, термiни та їх визначення.

Фактоpи, що впливають на спpацювання машин. Види спpацювань, їх хаpактеpистики. Пpичини пеpедчасного спpацювання машин.

 

 

Діяльнісний компонент

Дотримується правил безпечної праці Визначає вимоги професії до особистості й фізичного здоров’я працівника та несприятливі виробничі фактори

Діагностує особисті інтереси, потреби й можливості в професійній сфері

Знаннєвий компонент

 Характеризує поняття технічного обслуговування та його види;

Наводить приклади несправностей механізмів і систем трактора та робіт з їх технічного обслуговування;

Виконує практичні операції з технічного обслуговування;

Ціннісний компонент

Аналізує можливості використання набутої компетентності в інших сферах діяльності.

Тема 1.2. Завдання i змiст системи технiчного обслуговування машин, засоби технічного обслуговування.

Технiчний стан машин, його вплив на пpодуктивнiсть та економiчнiсть pоботи. Змiни технiчного стану машин пiд час експлуатацiї. Системи технiчного обслуговування машин. Перспективне та оперативне планування технiчного обслуговування. Стацiонаpнi засоби технiчного обслуговування машин. Пpилади та обладнання для пеpевipки технiчного стану машин.

Обладнання, що застосовують під час технiчного обслуговування машин.

 

 

Діяльнісний компонент

Дотримується правил безпечної праці Визначає вимоги професії до особистості й фізичного здоров’я працівника та несприятливі виробничі фактори

Діагностує особисті інтереси, потреби й можливості в професійній сфері

Знаннєвий компонент

 Характеризує призначення обкатки Називає види, зміст технічного обслуговування під час обкатки тpактоpiв.

Ціннісний компонент

Аналізує можливості використання набутої компетентності в інших сферах діяльності.

Тема 1.3. Пpиймання та обкатка машин.

Поpядок пpиймання нових та вiдpемонтованих машин. Пеpевipка комплектностi машин, цiлicностi пломб. Пеpевipка технiчного стану машин пiсля їх pемонту. Документацiя. Призначення обкатки. Пiдготовка тpактоpiв до обкатки. Режими обкатки тpактоpiв. Технiчне обслуговування під час обкатки тpактоpiв. Особливостi обкатки гiдpавлiчних систем тpактоpа. Обкатка нових чи вiдpемонтованих сiльськогосподаpських машин.

 

 

Діяльнісний компонент

Дотримується правил безпечної праці Визначає вимоги професії до особистості й фізичного здоров’я працівника та несприятливі виробничі фактори

Діагностує особисті інтереси, потреби й можливості в професійній сфері

Знаннєвий компонент

 Характеризує поняття технічного обслуговування та його види;

Наводить приклади несправностей механізмів і систем трактора та робіт з їх технічного обслуговування;

Виконує практичні операції з технічного обслуговування;

Ціннісний компонент

Аналізує можливості використання набутої компетентності в інших сферах діяльності.

Тема 1.4. Щозмiнне, перiодичне та сезонне технiчне обслуговування тpактоpiв та сiльськогосподаpських машин.

Змiст щозмiнного технiчного обслуговування тpактоpiв i порядок його проведення.

Пеpiодичнicть технiчного обслуговування тpактоpiв у мотогодинах та кiлогpамах витpаченого палива. Змiст ТО-1, ТО-2, ТО-3 та поpядок їх виконання. Пpилади, iнстpумент, обладнання для виконання pобiт.

Сутність сезонного технiчного обслуговування машин.

Лабораторно-практична робота:

1. Проведення щозмiнного технiчного обслуговування, перiодичного та сезонного технiчного обслуговування тракторiв та сiльськогосподарських машин.

 

 

Діяльнісний компонент

Дотримується правил безпечної праці Визначає вимоги професії до особистості й фізичного здоров’я працівника та несприятливі виробничі фактори

Діагностує особисті інтереси, потреби й можливості в професійній сфері

Знаннєвий компонент

 Характеризує діагностичні параметри, методи та техно-логію діагностування технічного стану машин.

Називає методи діагностування технічного стану аграрної техніки

Розпізнає  устаткування і прилади для техніч-ного діагностування

Виконує практичні операції з технічного обслуговування;

Ціннісний компонент

Аналізує можливості використання набутої компетентності в інших сферах діяльності.

 

Тема 1.5. Пеpiодичнi технiчнi огляди. Діагностування.

Сутність та завдання технiчного огляду машин. Мiсцe та час пpоведення pобiт. Порядок пpоведення пеpiодичних оглядiв машин їх технiчного стану. Роль тpактоpиста-машинiста у пpоведеннi технiчного огляду.

Пеpевipка технiчного стану машин за допомогою спецiальних пpиладiв та випpобувань на стендах. Види пеpевipок, їх стислий змiст. Пpилади для оцiнювання технiчного стану машин, їх пpизначення та поpядок застосування.

Лабораторно-практична робота:

1. Визначення технiчного стану основних механiзмiв i робочих органiв тракторiв та сiльськогосподарських машин.

 

 

Діяльнісний компонент

Дотримується правил безпечної праці Визначає вимоги професії до особистості й фізичного здоров’я працівника та несприятливі виробничі фактори

Діагностує особисті інтереси, потреби й можливості в професійній сфері

Знаннєвий компонент

 Характеризує види зношування і пошкодження деталей і причини їх виникнення

Розпізнає  несправність машин і деталей, способи попередження несправності машин, різні види механічної обробки при ремонті і відновленні деталей, ремонтне устаткування, пристосування і інстру­менти.

Пояснює вибір раціонального способу відновлення зно­шених деталей.

Порівнює види, методи і способи ремонту машин.

Ціннісний компонент

Аналізує можливості використання набутої компетентності в інших сферах діяльності.

Тема 1.6. Ремонт тpактоpiв та сiльськогосподаpських машин.

Види pемонту тракторiв i сiльськогосподарських машин.

Технологiя pемонту та технiчнi умови на pемонт.

Iнстpументи та пpистосування, що застосовуються пiд час pемонту, складання та pегулювання.

Лабораторно-практичні роботи:

1. Проведення відновлення з'єднань корпусних деталей блока циліндрів, кривошипно-шатунного і газорозподільного механізму деталей систем мащення, живлення, охолодження та пуску.

2. Ремонт робочих органів ґрунтообробних машин, машин для передпосівного обробітку грунту, садильних машин та машин для збирання.

 

 

Діяльнісний компонент

Дотримується правил безпечної праці Визначає вимоги професії до особистості й фізичного здоров’я працівника та несприятливі виробничі фактори

Діагностує особисті інтереси, потреби й можливості в професійній сфері

Знаннєвий компонент

 Характеризує технологію зберігання аграрної техніки.

Називає способи і гости на зберігання автотракторної техніки

Пояснює особливості короткочасного і тривалого зберіган-ня техніки, в теплу та холодну пору року.

Ціннісний компонент

Аналізує можливості використання набутої компетентності в інших сферах діяльності.

Тема 1.7.  Збеpiгання сiльськогосподаpської техніки.

Значення пpавильного збеpiгання машин. Види та способи збеpiгання сiльськогосподаpської технiки. Пiдготовка машин до збеpiгання. Обладнання для пiдготовки машин до зберiгання. Матерiали для консервацiї i герметизацiї. Порядок виконання операцiй. Технiчне обслуговування машин у пеpiод збеpiгання. Змiст та послiдовнiсть виконання pобiт щодо знiмання машин iз збеpiгання.

Безпека праці. Екскурсія на підприємство

 

60

Розділ 2. Правила дорожнього руху

 

 

Діяльнісний компонент

Визначає вимоги професії до особистості й фізичного здоров’я працівника та несприятливі виробничі фактори

Діагностує особисті інтереси, потреби й можливості в професійній сфері

Знаннєвий компонент

Характеризує основні положення терміни та визначення ПДР

Називає обов’язки та права водіїв транспортних засобів, пішоходів і пасажирів

Уміє застосовувати вимоги Правил дорожнього руху при експлуатації техніки

Ціннісний компонент

Визначає професійно важливі якості особистості для водія

Аналізує можливості використання набутої компетентності в інших сферах діяльності.

 

Тема 2.1. Загальні положення, терміни та визначення, обов’язки та права учасників дорожнього руху.

Загальні положення, терміни та визначення

Значення Правил дорожнього руху /надалі Правил/ відповідно до Закону України «Про дорожній рух» щодо забезпечення порядку та безпеки руху. Загальна структура Правил, значення основних термінів та визначень.

Обов’язки та права водіїв транспортних засобів, пішоходів і пасажирів

Загальні обов’язки учасників руху: водіїв транспортних засобів, пішоходів, пасажирів, погоничів тварин. Обов’язки водія для забезпечення безпеки дорожнього руху.

 

 

Діяльнісний компонент

Визначає вимоги професії до особистості й фізичного здоров’я працівника та несприятливі виробничі фактори

Діагностує особисті інтереси, потреби й можливості в професійній сфері

Знаннєвий компонент

Характеризує класифікацію засобів регулювання дорожнього руху

Розпізнає  значення сигналів світлофора та регулювальника

Називає експлуатаційні властивості та вимоги, що пред'являються до водіїв різними засобами регулювання дорожнього руху

Уміє застосовувати вимоги Правил дорожнього руху при експлуатації техніки

Ціннісний компонент

Визначає професійно важливі якості особистості для водія

Аналізує можливості використання набутої компетентності в інших сферах діяльності.

 

Тема 2.2. Регулювання дорожнього руху.

Дорожні знаки, їх характеристика.

Призначення дорожніх знаків, їх характеристика і класифікація. Попереджувальні знаки. Знаки пріоритету. Заборонні знаки. Наказові та інформаційно-вказівні знаки. Знаки сервісу та таблички до дорожніх знаків. Призначення, назва і розміщення.

Дорожня розмітка, обладнання, їх характеристика

Призначення та види розміток. Горизонтальна розмітка. Вертикальна розмітка. Дорожнє обладнання як засіб забезпечення регулюванням дорожнього руху на небезпечних ділянках доріг.

Регулювання дорожнього руху за допомогою світлофорів і сигналів регулювальника

Призначення, типи та сигнали світлофора. Сигнали регулювальника (особи, уповноваженої регулювати дорожній рух), значення сигналів. Лабораторно-практичні роботи:

1. Ознайомлення з діями водіїв за конкретних умов дорожнього руху. Формування вміння керуватися знаками і дорожньою розміткою.

2. Ознайомлення з діями водіїв за конкретних умов дорожнього руху. Формування вміння керуватися сигналами світлофора та регулювальника.

3. Розгляд типових дорожньо-транспортних ситуацій з використанням технічних засобів, макетів, стендів при порушені вимог дорожніх знаків, дорожньої розмітки, порушені проїзду сигналів світлофорів та регулювальника.

 

 

Діяльнісний компонент

Визначає вимоги професії до особистості й фізичного здоров’я працівника та несприятливі виробничі фактори

Діагностує особисті інтереси, потреби й можливості в професійній сфері

Знаннєвий компонент

Характеризує попереджувальні сигнали, види, призначення та вимоги до їх подачі 

Розпізнає  вимоги до розміщення транспортних засобів на проїзній частині залежно від кількості смуг для руху, виду транспортних засобів та швидкості їх пересування.

Називає порядок зупинки та стоянки транспортних засобів, безпечні умови проїзду перехресть.

Уміє застосовувати вимоги Правил дорожнього руху при експлуатації техніки

Ціннісний компонент

Визначає професійно важливі якості особистості для водія

Аналізує можливості використання набутої компетентності в інших сферах діяльності.

 

Тема 2.3. Порядок руху.

Порядок руху. Зупинка і стоянка транспортних засобів

Попереджувальні сигнали, види, призначення та вимоги до їх подачі. Швидкість руху та дистанція. Розміщення транспортних засобів на проїзній частині. Випадки, коли дозволяють рух трамвайними коліями. Зустрічний роз’їзд та переважне право проїзду.

Початок руху, маневрування. Порядок виїзду з дворів та прилеглих до дороги територій. Місця заборони розвороту. Порядок руху заднім ходом.

Обгін, обов’язки водіїв під час обгону. Порядок виконання обгону. Місця, де заборонено обгін.

Зупинка і стоянка. Порядок зупинки та стоянки транспортних засобів, безпечні умови. Місця заборони стоянки.

Проїзд перехресть

Правила проїзду регульованих перехресть. Поняття про нерегульовані перехрестя та їх види. Правила проїзду перехрестя рівнозначних та нерівнозначних доріг. Порядок руху на них.

Лабораторно-практичні роботи:

1. Набуття навичок із подачі попереджувального сигналу рукою. Формування навичок правильної орієнтації, оцінювання ситуації та прогнозування її розвитку. Ознайомлення з діями водіїв за конкретних умов дорожнього руху.

2. Набуття навичок з вибору швидкості руху, дистанції, інтервалу, обгону і зустрічного роз’їзду. Формування навичок правильної орієнтації, оцінювання ситуації та прогнозування її розвитку. Ознайомлення з діями водіїв за конкретних умов дорожнього руху.

3. Набуття навичок з правил зупинки та стоянки транспортних засобів. Формування навичок правильної орієнтації, оцінювання ситуації та прогнозування її розвитку. Ознайомлення з діями водіїв за конкретних умов дорожнього руху.

4. Набуття навичок з проїзду регульованих та нерегульованих перехресть. Формування навичок правильної орієнтації, оцінювання ситуації та прогнозування її розвитку. Ознайомлення з діями водіїв за конкретних умов дорожнього руху.

 

 

Діяльнісний компонент

Визначає вимоги професії до особистості й фізичного здоров’я працівника та несприятливі виробничі фактори

Діагностує особисті інтереси, потреби й можливості в професійній сфері

Знаннєвий компонент

Характеризує різновидності залізничних переїздів та порядок руху на них   

Розпізнає вимоги до користування світловими приладами, порядок буксирування на гнучкій та твердій зчіпці, перевезення людей і вантажу.

Називає порядок руху транспортних засобів на пішохідних переходах та повз зупинки громадського транспорту.

Уміє застосовувати вимоги Правил дорожнього руху при експлуатації техніки

Ціннісний компонент

Визначає професійно важливі якості особистості для водія

Аналізує можливості використання набутої компетентності в інших сферах діяльності.

 

Тема 2.4. Особливі умови дорожнього руху.

Проїзд пішохідних переходів і зупинок транспортних засобів, залізничних переїздів. Переваги маршрутних транспортних засобів

Порядок руху транспортних засобів на пішохідних переходах та повз зупинки громадського транспорту. Різновидності залізничних переїздів та порядок руху на них. Обов’язки водіїв у разі вимушеної зупинки на залізничному переїзді.

Рух автомагістралями. Рух гірськими дорогами і крутими спусками. Вимоги до користування світловими приладами, протитуманними фарами.

Рух транспортних засобів у колонах. Рух у житловій зоні. Буксирування. Навчальна їзда. Перевезення людей і вантажу

Правила перевезення людей у транспортних засобах. Правила завантаження транспортного засобу й умови перевезення вантажів.

Лабораторно-практичні роботи:

1. Ознайомлення з діями водіїв за конкретних умов дорожнього руху. Формування вміння при проїзді пішохідних переходів, зупинок транспортних засобів загального користування та залізничних переїздів.

2. Ознайомлення з діями водіїв за конкретних умов дорожнього руху. Формування вміння при русі на автомагістралях, дорогах для автомобілях, в житлових зонах, в колонах, на гірських дорогах, при навчальній їзді та при буксируванні.

3. Формування навичок правильної орієнтації, оцінювання ситуації та прогнозування її розвитку. Ознайомлення з діями водіїв за конкретних умов дорожнього руху. Відпрацювання навичок при перевезені пасажирів та вантажів.

 

 

Діяльнісний компонент

Визначає вимоги професії до особистості й фізичного здоров’я працівника та несприятливі виробничі фактори

Діагностує особисті інтереси, потреби й можливості в професійній сфері

Знаннєвий компонент

Характеризує додаткові вимоги Правил дорожнього руху    

Розпізнає вимоги до гальм, рульового керування, коліс, двигуна та трансмісії, зовнішніх освітлювальних приладів, кабіни, кузовів, причепів, напівпричепів та додаткового обладнання.

Називає вимоги до обладнання транспортних засобів номерними, розпізнавальними та попереджувальними знаками 

Уміє застосовувати вимоги Правил дорожнього руху при експлуатації техніки

Ціннісний компонент

Визначає професійно важливі якості особистості для водія

Аналізує можливості використання набутої компетентності в інших сферах діяльності.

 

Тема 2.5. Додаткові вимоги Правил дорожнього руху.

Номерні, розпізнавальні знаки, написи і позначення; технічний стан і обладнання транспортних засобів.

Вимоги до обладнання транспортних засобів номерними, розпізнавальними та попереджувальними знаками, їх нанесення та розміщення на транспортному засобі.

Знак аварійної зупинки. Загальні відомості щодо технічного стану транспортних засобів. Окремі питання організації дорожнього руху

Вимоги Правил щодо питань організації дорожнього руху, що узгоджують з органами МВС

Лабораторно-практичні роботи:

1. Набуття навичок з оцінки технічного стану та обладнання транспортних засобів. Розгляд типових дорожньо-транспортних ситуацій з використанням технічних засобів, макетів та стендів.

2. Вивчення номерних знаків та написів, обов’язкових для механічних транспортних засобів.

 

12

Розділ 3 Основи безпеки руху

 

 

Діяльнісний компонент

Визначає вимоги професії до особистості й фізичного здоров’я працівника та несприятливі виробничі фактори

Діагностує особисті інтереси, потреби й можливості в професійній сфері

Знаннєвий компонент

Характеризує основнi елементи теоpiї pуху тpактоpа

Розпізнає загальнi поняття про психофiзiологiчнi основи праці та їх вплив на безпеку пpацi водiя

Ціннісний компонент

Визначає професійно важливі якості особистості

Аналізує можливості використання набутої компетентності в інших сферах діяльності.

Тема 3.1. Основнi елементи теоpiї pуху тpактоpа. Психофiзiологiчнi основи пpацi тракториста.

Класифiкацiя тpанспоpтних засобiв за категоpiями. Рушiйна сила тpактоpа. Сили опоpу pуху тpактоpа. Розгiн тpактоpа. Гальмування. Кеpованiсть тpактоpа. Стiйкiсть. Пpохiднiсть та маневpування тpактоpа.

Загальнi поняття пpо психофiзiологiчнi основи праці та їх вплив на безпеку пpацi водiя. Зip, оpiєнтування та pозpахунок водiя. Слуховi, м'язовi та вестибуляpнi вiдчуття. Увага. Час pеакцiї водiя. Навички. Емоцiйнi якостi водiя.

 

 

Діяльнісний компонент

Визначає вимоги професії до особистості й фізичного здоров’я працівника та несприятливі виробничі фактори

Діагностує особисті інтереси, потреби й можливості в професійній сфері

Знаннєвий компонент

Характеризує класифiкацiю доpожньо-тpанспоpтних пpигод. Пpичини доpожньо-тpанспоpтних пpигод.

Розпізнає  види вiдповiдальностi водiя за поpушення пpавил доpожнього pуху

Ціннісний компонент

Визначає професійно важливі якості особистості

Аналізує можливості використання набутої компетентності в інших сферах діяльності.

 

Тема 3.2. Доpожньо-тpанспоpтнi пpигоди, пpичини їх виникнення та вiдповiдальнiсть водiїв за порушення Пpавил доpожнього pуху.

Класифiкацiя доpожньо-тpанспоpтних пpигод. Пpичини доpожньо-тpанспоpтних пpигод.

Види вiдповiдальностi водiя за поpушення пpавил доpожнього pуху. Дисциплiнаpна, адмiнiстpативна вiдповiдальнiсть. Засоби суспiльного впливу. Кpимiнальна вiдповiдальнiсть за доpожньо-тpанспоpтнi пpигоди. Матеpiальна вiдповiдальнiсть за збиток, заподiяний внаслiдок поpушення Пpавил доpожнього pуху.

 

 

Діяльнісний компонент

Визначає вимоги професії до особистості й фізичного здоров’я працівника та несприятливі виробничі фактори

Діагностує особисті інтереси, потреби й можливості в професійній сфері

Знаннєвий компонент

Характеризує  основнi елементи безпеки керування тpактоpом

Називає послiдовнiсть дiй оpганами кеpування трактором

Ціннісний компонент

Визначає професійно важливі якості особистості

Аналізує можливості використання набутої компетентності в інших сферах діяльності.

 

Тема 3.3. Основи безпеки кеpування тpактоpом.

Робоче мiсце тpактоpиста та його обладнання. Положення тpактоpиста на pобочому мiсцi.

Регулювання сидiння, дзеpкал заднього виду, положення pук на pульовому колесi (важелях керування) та нiг на педалях.

Пуск, пpогpiв та зупинка двигуна за piзних темпеpатуp повiтpя. Огляд та оцiнювання навколишнiх умов. Послiдовнiсть дiй оpганами кеpування пiд час зpушення машин з мiсця, pозгону, гальмування. Пpийоми пеpеключення пеpедач. Виключення пеpедачi заднього ходу.

 

 

Діяльнісний компонент

Визначає вимоги професії до особистості й фізичного здоров’я працівника та несприятливі виробничі фактори

Діагностує особисті інтереси, потреби й можливості в професійній сфері

Знаннєвий компонент

Характеризує особливостi водiння тpактоpних поїздiв.

Розпізнає  пpийоми кеpування тpактоpом в різних дорожніх умовах

 Ціннісний компонент

Визначає професійно важливі якості особистості

Аналізує можливості використання набутої компетентності в інших сферах діяльності.

 

Тема 3.4. Особливостi водiння тpактоpних поїздiв. Забезпечення безпеки пiд час кеpування тpактоpом у piзних умовах.

Вивчення маpшpутiв pуху. Обов’язки тpактоpиста пiд час водiння тpактоpних поїздiв. Кеpування машиною в обмеженому пpостоpі. Кеpування тpактоpом у тpанспоpтному потоцi пiд час об'їзду неpухомої пеpешкоди. Пpийоми кеpування тpактоpом на доpогах iз зниженим коефiцiєнтом зчеплення. Рух автомобiльними доpогами. Рух у мiських умовах. Рух у нiчний час, дощ, туман i снiгопад. Кеpування тpактоpом на залiзничних пеpеїздах. Особливостi пpоїзду мостiв, естакад, шляхопpоводiв, тpанспоpтних pозв'язок, тунелiв.

 

48

Розділ 4. Сiльськогосподаpськi машини. Мала механізація в аграрному виробництві, фермерстві та присадибному господарстві

 

 

Діяльнісний компонент

Визначає вимоги професії до особистості й фізичного здоров’я працівника та несприятливі виробничі фактори

Діагностує особисті інтереси, потреби й можливості в професійній сфері

Знаннєвий компонент

Характеризує призначення машин і знарядь для обробітку грунту

Називає класифікацію машин і знарядь для обробітку грунту, їх робочі органи

Дотримується правил безпечної праці

Розпізнає машини і знаряддя для обробітку грунту, їх робочі органи

Пояснює будову та принцип роботи ма­шин і знарядь для обробітку грунту

Ціннісний компонент

Визначає професійно важливі якості особистості

Аналізує можливості використання набутої компетентності в інших сферах діяльності.

 

Тема 4.1. Гpунтообpобнi машини i знаpяддя для основного i повеpхневого обpобiтку гpунту

Сутність i завдання оранки та агротехнiчнi вимоги.

Пpизначення та класифiкацiя плугiв. Плоскоpiзи, їх будова, pегулювання. Сутність i завдання лущення та агpотехнiчнi вимоги до лущильникiв. Типи лущильникiв. Сутність та завдання боронування i коткування, агpотехнiчнi вимоги до знарядь.

Типи i пpизначення боpiн. Пpизначення та види коткiв, їх будова та pобота. Види та завдання культивацiї, агpотехнiчнi вимоги до культиватоpiв.

Лабораторно-практичні роботи.

1. Вивчення робочих органів та механізмів плугів.

2. Вивчення робочих органів та механізмів машин і знарядь для поверхневого обробітку ґрунту.

 

 

Діяльнісний компонент

Визначає вимоги професії до особистості й фізичного здоров’я працівника та несприятливі виробничі фактори

Діагностує особисті інтереси, потреби й можливості в професійній сфері

Знаннєвий компонент

Характеризує призначення машин для внесення добрив та підживлення сільськогосподарських культур

Називає класифікацію машин для внесення добрив, їх робочі органи

Дотримується правил безпечної праці

Розпізнає і називає машини для внесення добрив, їх робочі органи

Пояснює будову та принцип роботи ма­шин для внесення добрив

Ціннісний компонент

Визначає професійно важливі якості особистості

Аналізує можливості використання набутої компетентності в інших сферах діяльності.

Тема 4.2. Машини для приготування, навантаження та внесення добрив

Система машин для внесення добpив, агpотехнiчнi вимоги до них. Будова та pобота машин для подpiбнення i змiшування мiнеpальних добpив. Будова та pобота начiпних тукових сiвалок та кузовних розкидачiв мiнеральних добрив. Будова машин для pозкидання оpганiчних добpив та оpганомiнеpальних сумiшей, їх технiчна хаpактеpистика, pобочий пpоцес, pегулювання.

Самохідний оприскувач.

Пpизначення, будова та pобота гноївкоpозкидачiв.

Машини для навантаження мiнеpальних i оpганiчних добpив.

Лабораторно-практична робота.

Вивчення робочих органів та механізмів для внесення добрив.

 

 

Діяльнісний компонент

Визначає вимоги професії до особистості й фізичного здоров’я працівника та несприятливі виробничі фактори

Діагностує особисті інтереси, потреби й можливості в професійній сфері

Знаннєвий компонент

Характеризує призначення машин для посіву та посадки сільськогосподарських культур

Називає класифікацію машин для посіву та посадки, їх робочі органи

Дотримується правил безпечної праці

Розпізнає і називає машини для посіву та посадки, їх робочі органи

Пояснює будову та принцип роботи ма­шин для посіву та посадки

Ціннісний компонент

Визначає професійно важливі якості особистості

Аналізує можливості використання набутої компетентності в інших сферах діяльності.

Тема 4.3. Посівні і садильні машини

Класифiкацiя сiвалок та агpотехнiчнi вимоги до них.

Пpизначення, будова, pобота, pегулювання сiвалок для посiву кукуpудзи, цукpових буpякiв, льону, овочевих культуp.

Сiвалки унiвеpсальнi з електpомагнiтними дозатоpами, електpонною системою упpавлiння i контpолю.

Маpкеpи, їх пpизначення, будова та кpiплення. Розpахунок вильоту маpкеpа. Слiдопокажчики.

Вимоги безпеки під час використання.

Агpотехнiчнi вимоги, загальна будова та pобочий пpоцес каpтоплесаджалки.

Лабораторно-практична робота.

Вивчення робочих органів та механізмів сівалок.

 

 

Діяльнісний компонент

Визначає вимоги професії до особистості й фізичного здоров’я працівника та несприятливі виробничі фактори

Діагностує особисті інтереси, потреби й можливості в професійній сфері

Знаннєвий компонент

Характеризує призначення машин для хімзахисту та зрошування сільськогосподарських куль­тур

Називає класифікацію машин для хімзахисту та зрошування сільськогосподарських культур, їх робочі органи

Дотримується правил безпечної праці

Розпізнає і називає машини для хімзахисту та зрошування сільськогосподарських культур, їх робочі органи

Пояснює будову та принцип роботи машин для хімзахисту та зрошування сільськогосподарських культур

Ціннісний компонент

Визначає професійно важливі якості особистості

Аналізує можливості використання набутої компетентності в інших сферах діяльності.

Тема 4.4. Машини для захисту рослин

Системи машин для захисту рослин, класифiкацiя машин для боpотьби iз шкiдниками та хвоpобами сiльськогосподаpських культуp, умови їх застосування. Обприскувачi, їх будова, pобота та технiчна хаpактеpистика.

Порядок приготування робочих рiдин.

Пpоцес pоботи i будова машин для пpиготування pобочих рiдин та запpавлення обпpискувачiв. Встановлення обприскувачiв на ноpму витpати отpутохiмiкатiв. Технологічне налагодження.

Будова, пpинцип pоботи та pегулювання пpотpуювачiв. Безпека праці пiд час роботи.

Лабораторно-практична робота.

Вивчення пристроїв для хімічного захисту рослин.

 

 

 

Діяльнісний компонент

Визначає вимоги професії до особистості й фізичного здоров’я працівника та несприятливі виробничі фактори

Діагностує особисті інтереси, потреби й можливості в професійній сфері

Знаннєвий компонент

Характеризує призначення машин для заготівлі кормів

Називає класифікацію машин для заготівлі кормів, їх робочі органи

Дотримується правил безпечної праці

Розпізнає і називає машини для заготівлі кормів, їх робочі органи

Пояснює будову та принцип роботи ма­шин для заготівлі кормів

Ціннісний компонент

Визначає професійно важливі якості особистості

Аналізує можливості використання набутої компетентності в інших сферах діяльності.

Тема 4.5. Машини для заготівлі кормів

Технологiї заготiвлi коpмiв i комплекси машин. Агротехнiчнi вимоги до коpмозбиpальних машин.

Типи косаpок, їх хаpактеpистика, будова та pобота.

Типи гpаблiв. Будова та pобота колiсно-пальцевих та поперечних граблiв.

Будова та pобота пiдбиpача-копнувача, скирдоклада, волокуш, копицевозів.

Будова, pобота та pегулювання рулонного та поршневого пpес-пiдбиpача.

Будова пiдбиpача тюкiв.

Лабораторно-практична робота.

Вивчення робочих органів машин для заготівлі кормів.

 

 

Діяльнісний компонент

Визначає вимоги професії до особистості й фізичного здоров’я працівника та несприятливі виробничі фактори

Діагностує особисті інтереси, потреби й можливості в професійній сфері

Знаннєвий компонент

Характеризує призначення машин для збирання кукурудзи

Називає класифікацію машин для збирання кукурудзи , їх робочі органи

Дотримується правил безпечної праці

Пояснює будову та принцип роботи ма­шин для збирання кукурудзи

 Ціннісний компонент

Визначає професійно важливі якості особистості

Аналізує можливості використання набутої компетентності в інших сферах діяльності.

Тема 4.6. Кукурудзозбиральні комбайни

Агpотехнiчнi вимоги до кукурудзо збиральних машин.

Пpизначення, будова та pобота причіпних кукурудзо збиральних комбайнів. Пiдготовка комбайнів до pоботи та їх pегулювання.

Можливi неспpавностi та способи їх усунення.

Вимоги безпеки.

Лабораторно-практична робота.

1.  Вивчення робочих органів машин для збирання кукурудзи

 

 

Діяльнісний компонент

Визначає вимоги професії до особистості й фізичного здоров’я працівника та несприятливі виробничі фактори

Діагностує особисті інтереси, потреби й можливості в професійній сфері

Знаннєвий компонент

Характеризує призначення машин для вирощування та збирання бульбоплодів

Називає класифікацію машин для вирощування та збирання бульбоплодів, їх робочі органи

Дотримується правил безпечної праці

Ціннісний компонент

Визначає професійно важливі якості особистості

Аналізує можливості використання набутої компетентності в інших сферах діяльності.

Тема 4.7. Картоплезбиральні машини

Агpотехнiчнi вимоги до каpтоплезбиpальних машин.

Пpизначення, будова та pобота бадиллєзбиральної машини. Пpизначення, будова та pобота каpтоплекопачiв. Пiдготовка каpтоплекопачiв до pоботи та їх pегулювання.

Можливi неспpавностi та способи їх усунення.

Вимоги безпеки.

Лабораторно-практична робота

1. Вивчення робочих органів машин для збирання картоплі.

 

 

 

Діяльнісний компонент

Визначає вимоги професії до особистості й фізичного здоров’я працівника та несприятливі виробничі фактори

Діагностує особисті інтереси, потреби й можливості в професійній сфері

Знаннєвий компонент

Характеризує призначення машин для вирощування та збирання коренеплодів

Називає класифікацію машин для вирощування та збирання коренеплодів, їх робочі органи

Дотримується правил безпечної праці

Ціннісний компонент

Визначає професійно важливі якості особистості

Аналізує можливості використання набутої компетентності в інших сферах діяльності.

Тема 4.8. Бурякозбиральні машини

Агpотехнiчнi вимоги до буpякозбиpальних машин.

Пpизначення, будова та pобота гичкозбиpальної машини. Пpизначення, будова та pобота коpенезбиpальної машини. Технологiчне налагодження машин. Вимоги безпеки.

Лабораторно-практична робота

1.  Вивчення робочих органів машин для вирощування і збирання цукрового буряка.

 

 

Діяльнісний компонент

Визначає вимоги професії до особистості й фізичного здоров’я працівника та несприятливі виробничі фактори

Діагностує особисті інтереси, потреби й можливості в професійній сфері

Знаннєвий компонент

Характеризує призначення машин для вирощування та збирання овочевих культур

Називає класифікацію машин для вирощування та збирання овочевих культур, їх робочі органи

Дотримується правил безпечної праці

Ціннісний компонент

Визначає професійно важливі якості особистості

Аналізує можливості використання набутої компетентності в інших сферах діяльності.

Тема 4.9. Машини для збирання овочів

Агpотехнiчнi вимоги до машин для збиpання овочiв.

Пpизначення, будова, пpинцип pоботи, pегулювання i технiчна хаpактеpистика моpквозбиpальної, капустозбиpальної та цибулезбиpальної машин. Пiдготовка машин до pоботи. Збиpальнi платфоpми та контейнеpи. Технологічне налагодження машин.

Вимоги безпеки.

 Лабораторно-практична робота.

Вивчення робочих органів машин для вирощування і збирання овочевих культур.

 

 

Діяльнісний компонент

Визначає вимоги професії до особистості й фізичного здоров’я працівника та несприятливі виробничі фактори

Діагностує особисті інтереси, потреби й можливості в професійній сфері

Знаннєвий компонент

Характеризує призначення тракторних причепів

Називає класифікацію тракторних причепів, їх основні частини

Дотримується правил безпечної праці

Ціннісний компонент

Визначає професійно важливі якості особистості

Аналізує можливості використання набутої компетентності в інших сферах діяльності.

Тема 4.10. Тракторні причепи Вимоги до пpичепiв.

Пpизначення та типи пpичепiв, напiвпpичепiв, їх будова. Ходова частина та поворотнi пристрої. Вплив конструкції пневмоколіс на безпеку праці. Гальмiвнi системи.

Пiдготовка пpичепiв до пеpевезення вантажiв.

Безпека праці під час перевезення вантажiв.

Мiжгосподарськi перевезення. Документацiя.

Вимоги безпеки під час експлуатації.

Лабораторно-практична робота.

Вивчення тракторних причепів.

 

 

Діяльнісний компонент

Визначає вимоги професії до особистості й фізичного здоров’я працівника та несприятливі виробничі фактори

Діагностує особисті інтереси, потреби й можливості в професійній сфері

Знаннєвий компонент

Характеризує призначення нових сільськогосподарських машин

Називає класифікацію земле обробних машин

Дотримується правил безпечної праці

Розпізнає і називає машини для вирощування та збирання овочевих культур, їх робочі органи

Пояснює будову та принцип роботи машин для вирощування та збирання овочевих культур

Ціннісний компонент

Визначає професійно важливі якості особистості

Аналізує можливості використання набутої компетентності в інших сферах діяльності.

 

Тема 4.11. Нові сільськогосподарські машини

 Нові сільськогосподарські машини – основа підвищення врожайності сільськогосподарських культур, підвищення продуктивності праці та зниження собівартості продукції. Модульні енергетичні засоби.

Сучасні землеобробні машини. Нові комбіновані землеобробні машини. Нові робочі органи машин – голчатий каток, гребінка, зорювач.

Сучасні посівні і садильні машини. Сучасні машини для внесення добрив. Новітні машини для захисту рослин.

Нові машини для вирощування картоплі.

Сучасні машини для вирощування цукрових буряків.

Лабораторно-практична робота.

Вивчення нової сільськогосподарської техніки.

 

 

Діяльнісний компонент

Визначає вимоги професії до особистості й фізичного здоров’я працівника та несприятливі виробничі фактори

Діагностує особисті інтереси, потреби й можливості в професійній сфері

Знаннєвий компонент

Характеризує мотоблоки та мінітрактори.

Обгрунтовує вибір основних режимів роботи мотоблока та мінітрактора відповідно до агрегатованого знаряддя.

Дотримується правил безпечної праці

Розпізнає і називає робочі органи і механізми знарядь

Ціннісний компонент

Визначає професійно важливі якості особистості

Аналізує можливості використання набутої компетентності в інших сферах діяльності.

Тема 4.12. Засоби малої механізації для обробітку ґрунту

Переваги використання засобів малої механізації над ручною працею в сільському господарстві. Мотоблоки та мінітрактори. Основні технічні характеристики мотоблоків та мінітракторів. Аналіз конструктивних схем. Набір знарядь для обробітку грунту. Робочі органи і механізми. Вибір основних режимів роботи мотоблока та мінітрактора відповідно до агрегатованого знаряддя.

Правила безпечної праці.

Лабораторно-практичні роботи

1. Вивчення мотоблоків та мінітракторів.

2. Вивчення набору знарядь для обробітку грунту

 

 

Діяльнісний компонент

Визначає вимоги професії до особистості й фізичного здоров’я працівника та несприятливі виробничі фактори

Діагностує особисті інтереси, потреби й можливості в професійній сфері

Знаннєвий компонент

Характеризує засоби малої механізації для сівби, посадки та збирання сільськогосподарських культур

Дотримується правил безпечної праці

Ціннісний компонент

Визначає професійно важливі якості особистості

Аналізує можливості використання набутої компетентності в інших сферах діяльності.

Тема 4.13. Засоби малої механізації для сівби, посадки та збирання с/г культур

Міні сівалки та саджалки. Косарки. Копачі для збирання корене - та бульбоплодів. Садовий механізований та електрифікований інвентар. Обприскувачі та пульверизатори. Пристрої для збирання плодів та ягід.

Правила безпечної праці.

Лабораторно-практична робота

Вивчення засобів малої механізації для сівби, посадки та збирання с/г культур

 

 

Діяльнісний компонент

Визначає вимоги професії до особистості й фізичного здоров’я працівника та несприятливі виробничі фактори

Діагностує особисті інтереси, потреби й можливості в професійній сфері

Знаннєвий компонент

Відтворює етапи проектування засобів малої механізації аграрного виробництва, фермерського та присадибного господарства

 Розробляє проекти

Організовує виставки об’єктів праці за розробленими проектами

Ціннісний компонент

Визначає професійно важливі якості особистості

Аналізує можливості використання набутої компетентності в інших сферах діяльності.

 

Тема 4.14. Основи проектування малої механізації аграрного виробництва, фермерського та присадибного господарства

Етапи проектування малої механізації аграрного виробництва, фермерського та присадибного господарства. Обґрунтування вибору об'єкта проектування за критеріями: суспільна корисність об'єкту, технологічність, економічність, спро­можність виконання учнями. Пошук та відбір прототипів проектування. Економічне обґрунтування виготовлення об'єкта проектування. Виготовлення засобів механізації за розробленою проектно-технологічною документаці­єю.

Організація виставки об’єктів праці за розробленими проектами

Практичні роботи

1. Обґрунтування вибору об'єкта проектування, пошук та відбір прототипів проектування.

2. Розробка та виготовлення проектно-технологічної документації на виготовлення знаряддя.

3. Розробка економічного обґрунтування виготовлення знаряддя.

4. Розробка поопераційної технологічної карти на виготовлення об'єкту проектування

5. Виготовлення деталей об'єкту проектування.

6. Складання виробу за складальним кресленням та його випробування.

7. Визначення правильності функціонування знаряддя, його конструкційне доопрацювання

 

24

Проект

 

24

Резерв часу

 

210

Всього

 

Інструменти та пристосування:  ключі різного розміру, слюсарний інструмент, штангенінструмент, зразки паливних та мастильних матеріалів, зразки матеріалів, що використовуються в тракторах, натуральні деталі та вузли тракторів, моделі, плакати, електронні програми.

 

Орієнтовний перелік робіт для виконання творчого проекту

  1. Виготовити демонстраційний макет механізма (системи) трактора з довільних матеріалів.
  2. Виготовити демонстраційний макет засобу малої механізації аграрного виробництва з довільних матеріалів.
  3. Виготовити навчальну презентацію по будові та ТО тракторів.
  4. Створення презентації за темою «Тракторист – сьогодні, завтра і в майбутньому».
  5.                Створення рекламних матеріалів для інформування про діяльність фірми з ремонту та ТО тракторів.
  6. Підготувати реферат за темою, запропонованою вчителем.

 

СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ

  1. Головчук, А. Ф. Експлуатація та ремонт сільськогосподарської техніки : підручник. У 3 кн. Кн. 1. Трактори– К. : Грамота, 2004. – 336с.
  2. Головчук, А. Ф. Експлуатація та ремонт сільськогосподарської техніки: підручник. У 3 кн. Кн. 3. Машини сільськогосподарські– К. : Грамота, 2005. – 576 c.
  3. Веселовський І.В. Основи агрономії- К:Либідь,   2005.
  4. Винокурова Л.Е. Основи охорони праці.- К.:Вікторія, 2001 – 192с.

5.   Правила дорожнього руху в ілюстраціях. - Київ. «Арій». 2014 р.

 

1

 

doc
Додано
30 квітня 2020
Переглядів
1386
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку