Програма "Фізична культура 1 клас "для ООП

Про матеріал
Фізичне виховання є складовою частиною всієї системи навчально-виховного та корекційно-розвивального впливу на учнів загальноосвітнього навчального закладу для дітей з вадами розумового розвитку. Воно здійснюється у взаємодії з розумовим, естетичним, моральним вихованням та трудовим навчанням, посідає одне з провідних місць в розвитку соціально важливих вмінь і навичок, підготовці учнів до самостійного життя та праці, формуванні у них адаптивних здібностей.
Перегляд файлу

 

ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА

Пояснювальна записка

Фізичне виховання є складовою частиною всієї системи навчально-виховного та корекційно-розвивального впливу на учнів загальноосвітнього навчального закладу для дітей з вадами розумового розвитку. Воно здійснюється у взаємодії з розумовим, естетичним, моральним вихованням та трудовим навчанням, посідає одне з провідних місць в розвитку соціально важливих вмінь і навичок, підготовці учнів до самостійного життя та праці, формуванні у них адаптивних здібностей.

Шкільний курс “ Фізичної культури ”, для дітей з розумовими вадами має свою специфіку, зумовлену особливостями їх розвитку. Зниження тонусу кори головного мозку утруднює розвиток основних рухів, призводить до нерівномірного розвитку сили м’язів, викликає скованість у рухових діях та втомлюваність при статичних позах. Наявні порушення серцево-судинної, дихальної, вегетативної систем призводять до аритмії, порушень частоти, глибини і ритму дихання, неузгодженості дихального акту з руховими діями. У дітей спостерігаються порушення ендокринної системи, відставання в показниках фізичного розвитку відносно вікової норми, непропорційна будова тіла, різні відхилення в поставі тощо.

Зазначені фізіологічні відхилення та органічні ураження призводять до своєрідного фізичного розвитку, зокрема рухових здібностей дитини. У багатьох школярів рухові порушення, як правило, скомпенсовані і не помітні в побутовій діяльності. Водночас, вони стають помітними у процесі виконання складних рухів, зокрема такі, коли вимагається точне дозування м’язових зусиль, перехресна координація, просторово-часова організація моторного акту, словесна регуляція.

Вчителю фізичної культури слід враховувати, що є учні з розумовими вадами, у яких добре розвинена моторика, та достатній рівень сформованості рухових якостей, що зумовлює необхідність здійснення диференційованого та індивідуального підходу в навчанні школярів.

Виходячи з вищезазначеного, вчитель фізичної культури повинен брати до уваги висновки лікарських оглядів школярів, проводити фізкультурно-розвивальну роботу, враховуючи стан здоров’я кожного учня. Уроки з фізичної культури проводяться з урахуванням особливостей рухового розвитку, структури дефекту та психо-фізичних можливостей школярів.

Фізичне виховання в загальноосвітньому навчальному закладі для дітей з вадами розумового розвитку має такі завдання:

  • зміцнення здоров’я учнів, підвищення їх працездатності, формування правильної постави;
  • формування знань з особистої гігієни, правил техніки безпеки під час занять фізичними вправами, ознайомлення із впливом фізичного навантаження та природних факторів загартування на організм людини;
  • здійснення корекції недоліків фізичного розвитку та порушень психомоторики;
  • формування та удосконалення в учнів рухових вмінь прикладного характеру і розвиток у них навичок використання їх у побутовій діяльності;
  • виховання сталого, зацікавленого інтересу в учнів до уроків фізкультури, звички до систематичних заняттях фізичними вправами та іграми;
  • сприяння розумовому і фізичному розвиткові учнів, а також вихованню моральних і вольових якостей, відповідального ставлення до свого здоров’я, навичок культурної поведінки в місцях фізкультурно-спортивних заходів.

Програма фізичної культури, побудована на основі дидактичних та педагогічних принципів навчання дітей з розумовими вадами та врахування сучасних вимог до гуманізації освіти та інтеграції їх в соціум. Зміст програми має корекційну спрямованість, прикладний характер та адаптований до можливостей розумово відсталих школярів.

Корекційна спрямованість навчання, виховання і розвиток учнів на уроках фізичної культури досягається шляхом реалізації спеціальних дидактико-методичних положень:

1. Уроки фізичної культури, насамперед, спрямовані на зміцнення здоров’я і сприяння загальному фізичному розвитку учнів; зміст і методика проведення уроків передбачає взаємозв’язок навчання, виховання та розвитку, підвищення рівня фізичної підготовки і корекції психофізичних порушень шляхом використання загально-розвивальних та реабілітаційних вправ.

2. Корекційний вплив на пізнавальні можливості розумово відсталого учня досягається тим, що в зміст уроків фізичної культури включаються вправи, спрямовані на розвиток сенсорного і розумового компоненту рухової сфери дитини, які стимулюють до пізнання власних рухів за просторово-часовими параметрами та особливостями м’язових зусиль при їх виконанні.

3. У процесі уроків фізичної культури корекційно-розвивальний вплив досягається шляхом використання спеціальних вправ, спрямованих на розвиток рухових якостей, з диференціацією навантажень при їх виконанні та індивідуалізацією силових, часових та просторових компонентів рухів.

У процесі занять фізичною культурою слід застосовувати педагогічні прийоми, спрямовані на активізацію інтелектуальної сторони рухової діяльності, такі як самооцінка учнями своїх рухів, виконання вправ за словесною інструкцією, запам’ятовування комбінації вправ, розрізнення рухів за темпом, напрямком, розміром, зусиллями, плавністю тощо.

Програма з фізичної культури побудована так, що більшість видів фізичних вправ (стройові вправи, гімнастичні перебудова, хода, біг, стрибки, метання, рівновага, лазіння тощо) повторюються з метою удосконалення їх в наступних класах.

Зміст програми складається із наступних розділів: гімнастика, легка атлетика, ігри (рухливі, народні, спортивні); лижна підготовка, ковзання, плавання, вправи на тренажерах – за вибором. Такий добір розділів дозволяє використовувати в процесі фізичного виховання школярів усі види вправ, враховувати кліматичну зону та базові можливості шкіл. У кожний розділ програми включені “ Теоретичні відомості ”, що дає можливість вчителю ознайомити учнів з оздоровчою дією фізичних вправ на організм людини, розкрити складові довголіття, проводити антиалкогольну, антинаркотичну та протитютюнову роботу; ознайомити школярів із народними традиціями, розвитком фізичної культури і спорту в державі, регіоні, місті, школі.

Плануючи навчальну роботу, вчитель фізичної культури для кожного класу складає календарний план-графік вивчення навчального матеріалу на півріччя та розробляє план-конспект кожного уроку, чи системи уроків, з урахуванням особливостей фізичної підготовленості учнів та стану їх здоров’я.

При плануванні роботи з “ Фізичної культури ” вчитель враховує орієнтовну сітку розподілу годин, результати лікарського огляду учнів, рухові можливості школярів та вимоги програми до рівня їх фізичної підготовленості.

 

ОРІЄНТОВНА СІТКА РОЗПОДІЛУ НАВЧАЛЬНИХ ГОДИН ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ

 

Розділи програмового матеріалу

кількість годин

підготовчий клас

перший клас

Гімнаситка

24

24

Легка атлетика

16

16

Ігри (рухливі, народні)

26

26

Вправи за вибором школи (плавання, тренажери ін.)

4

4

Усього разом годин

70

70

 

Оцінювання рівня розвитку фізичних якостей та навчальних досягнень учнів проводиться починаючи з другого класу. У підготовчому та першому класах оцінювання навчальних досягнень учнів не проводиться, їх переводять у наступний клас на підставі підготовленої вчителем психолого-педагогічної характеристики, в якій визначається загальний рівень засвоєння навчального матеріалу з предмета “ Фізична культура ”.

Починаючи з другого класу оцінювання фізичних якостей здійснюється за такими тестовими вправами:

гнучкість оцінюється за нахилом тулуба вперед із положення сидячи /см/;

швидкість оцінюється з урахуванням результату бігу на 30м. з високого старту /сек./;

спритність – за результатами човникового бігу 4х9м /сек./;

сила – за кількістю підтягувань на високій перекладині /хлопці/ та перекладині заввишки 95 см. дівчата /раз/;

швидкісно-силові якості оцінюються за показниками стрибку в довжину з місця /см/;

витривалість – за дистанцією, яку учень пробігає за встановлений термін часу /м/.

Оцінювання навчальних досягнень учнів передбачено за вербальною системою.

 


Підготовчий клас

(70 год. 2 год. на тиждень)

К–сть

годин

 

Зміст навчального матеріалу

 

Вимоги до знань і умінь учнів

Спрямованість корекційно-розвивальної роботи та очікувані результати

1.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

 

24

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

26

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

16

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

24.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

26

 

 

 

 

 

 

 

 

 

16

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

 

Гімнастика

Теоретичні відомості:

поняття про правила поведінки в залі, спортивну форму і її використання, про дихання при виконані вправ.

Шикування і перешикування:

шикування парами, в коло, взявшись за руки, в колону

 

Загально-розвивальні і коригувальні вправи:

вправи з різних положень рук: в основних напрямках, руки перед грудьми, до плечей, на пояс, на голову, махи руками.

Повороти і нахили тулуба із положень стоячи, стоячи на колінах, сидячи, виконання поворотів одночасно із вправами руками.

Присідання і піднімання, махи ногами в різних напрямках, тримаючись за опору, вправи з предметами

 

Виконання рухів в основних напрямках із прапорцями в руках в положенні стоячи, стоячи на колінах, сидячи; кидки і ловіння м’яча.

 

Вправи у повзанні та лазінні:

повзання по похилій гімнастичній лаві; пролізання в обруч; підлізання та перелізання через перешкоду; лазіння по гімнастичній драбині.

 

Вправи з рівноваги:

ходьба і біг по гімнастичній лаві; ходьба прямо і боком по гімнастичному канату; мотузці, покладеній на підлогу; ходьба і біг по прямій і звивистій доріжці обминаючи перешкоди; виконання вправ стоячи на пальцях.

 

Танцювальні вправи:

ритмічна ходьба і біг під музику; початок і закінчення рухів одночасно з музикою; приставний крок та крок галопу з різними положеннями рук; танцювальні кроки “зальотний”, “колисання” з притупуванням ногами під музику, рахунок.

 

 

Ігри

Теоретичні відомості:

Правила поведінки на ігрових уроках, взаємодопомога в ігровій діяльності.

 

Імітаційні вправи:

Ходьба та біг як “кішка”, “ведмедик”, стрибки як у “зайки”.

 

Ігрові дії в парах з елементами загально розвивальних вправ.

 

 

Ігрові дії спортивного напрямку:

Естафети із передачею м’яча різним способом, із бігом та стрибками.

 

 

Ритмічні ігри у пісенно-речитативному супроводі відповідно до пори року, православних свят, діяльності людей в різні пори року (колядки, хороводи, “Ялинка”, ”Пішли діти в поле”).

 

Рухливі ігри для закріплення основних рухів (”День і ніч”, “У ведмедя у бору”, “Вудочка”, “Космонавти”, “Два морози”)

 

Легка атлетика

Теоретичні відомості.

Правила поведінки на майданчику, види легкої атлетики.

 

Ходьба – з різними положеннями рук, по колу, в колоні, шерензі, парами, зпереходом на біг.

 

Біг – на носках, зі зміною темпу згідно рахунку вчителя.

 

Стрибки: стрибки на двох та одній нозі по міткам; з ноги на ногу; стрибки на місці з різним положенням рук; стрибки через канавку та мотузку, покладену на підлогу; стрибки у довжину з місця.

 

Метання – кочення м’яча із положення сидячи; підкидання та ловіння м’ячів різних за розміром та вагою двома руками; кидання м’яча об землю і ловіння його; кидання малого м’яча правою та лівою рукою; кидання м’яча вільним способом в горизонтальну ціль.

 

Гімнастика

Теоретичні відомості.

Гігієнічні правила у процесі занять фізичними вправами. Шикування і перешикування.

 

Шикування в колону та шеренгу по одному, виконання команд: “Шикуйсь!”, ”Розійдись!”, “Кроком руш!”, “”Бігом руш!”, “Стій”, “Рівняйсь!”, “Струнко!”, розмикання на інтервал витягнутих рук вперед і в сторони.

 

 

 

 

 

Загально-розвивальні і коригувальні вправи:

Із вихідних положень основна стійка та стійка ноги; нарізно повороти і нахили голови; рухи руками, положення руки за голову та за спину; руки в “замок”; повороти, нахили тулуба із різних положень; виставлення прямої ноги на носок в основних напрямках, піднімання зігнутої ноги, махи, присідання.

Поєднання вивчених вправ в комплекси.

 

Вправи для формування правильної постави:

Із положення основна стійка біля вертикальної площини виконання рухів руками в основних напрямках, виконання 2-3 кроків вперед, в сторону з перевіркою постави.

Вправи з предметами:

Виконання загально-розвивальних вправ з прапорцями, м’ячем і палицею.

 

 

Вправи з рівноваги:

Ходьба по дошці та по гімнастичній лаві з різними положеннями рук, виконання рухів головою, руками, тулубом в положенні стоячи на носках.

 

Вправи у лазінні і перелазінні:

Лазіння по гімнастичній лаві і дробині, підлізання та перелізання через перешкоди, пролізання крізь гімнастичні обручі.

 

Танцювальні вправи:

Виконання переміщень і вправ під музикальний супровід, крок галопу та приставний крок, почергове притопування та хлопки.

 

Ігри

Теоретичні відомості.

Правила ігор і сюжет ігор.

Ігрові дії в парах з предметами:

із положення сидячи прокатування двох м’ячів одночасно; кидки та ловіння м’ячів з речитативом.

Рухливі ігри з елементами основних рухів.

 

 

Естафети з основними руховими діями.

Легка атлетика

Теоретичні відомості.

Місця для проведення змагань, одяг та взуття легкоатлета.

Ходьба – зі зміною темпу, зупинками за сигналом вчителя, боком, парами, з різними положеннями рук, на пальцях і п’ятах, в чергуванні з бігом.

Біг – в повільному темпі без затримки дихання, з правильними координаційними діями рук.

Стрибки - на двох ногах на місці; з просуванням уперед та в інших напрямках, перестрибування через умовну перешкоду, зістрибування та настрибування /висота 10-15 см\.

Метання – кидання і ловіння великих і маленьких м’ячів, кидання в підлогу на силу відскоку, кидання в стіну і ловіння, метання в горизонтальну ціль правою та лівою руками.

 

Вправи за вибором:

Плавання – гігієнічні процедури, знайомство зі станом тіла у воді, дихальні вправи та вправи на плавучість.

 

Вправи на тренажерах – виконання вправ на “велотренажері” та дошці Євменова.

 

 

 

Учень розуміє і дотримується правил поведінки на заняттях.

 

 

Учень розуміє і виконує шикування в колону і парами.

 

 

Учень виконує основну стійку і основні положення рук, виконує за взірцем повороти і нахили тулуба, присідання і махи ногами, прості сполучення вправ.

 

 

 

 

Називає гімнастичні предмети і виконує рухи в основних напрямках з прапорцями.

 

Розуміє і виконує дії перелізання через лаву, пролізання в обруч.

 

 

 

Розуміє завдання і виконує ходьбу і біг на обмеженій прямій та звивистій доріжках, обминаючи перешкоди.

 

 

 

 

В простих рухових діях змінює темп згідно з музикою, виконує ходьбу і біг відповідно музикального ритму.

 

 

 

Учень пояснює основні норми поведінки при участі в рухливих іграх.

 

Розпізнає і може відобразити руховими діями і звуками окремих тварин.

Обирає партнера, виконує стрибки, прокатування м’яча з речитативом.

Розуміє свою роль у команді,

дотримується правил поведінки і виконання рухових дій.

 

Розпізнає музикальний текст, знає і виконує речитатив і необхідні рухові дії.

 

 

Учень вміє виконувати ходьбу, біг, стрибки в різних ігрових ситуаціях.

 

 

Учень пояснює правила поведінки при виконанні легкоатлетичних вправ.

 

Називає дію, виконує її із основними положеннями рук, на носках в колоні та парами.

 

Виконує перехід із ходьби на біг, повільний біг в колоні.

 

Здійснює перестрибування через перешкоду, стрибки на обох ногах на місці з просуванням вперед.

 

Здійснює кидання волейбольних м’ячів двома руками вгору, об землю і його ловіння.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 КЛАС

(70 год. 2 год. на тиждень)

 

 

Учень знає і дотримується правил поведінки в залі, виконує водні гігієнічні процедури після занять.

 

Учень виконує команди ”Шикуйсь”, ”Розійдись”, “Кроком руш”, “Бігом руш”, ”Стій”, шикування в шеренгу, рівняння в шерензі по лінії.

 

Учень виконує рухи руками і ногами в основних напрямках із положень основна стійка, стійка на колінах, стійка ноги нарізно; повороти і нахили голови та тулуба.

 

 

 

 

 Утримує положення основної стійки біля вертикальної площини із виконанням простіших рухів руками.

 

 

Виконує кидки м’яча і удари в підлогу з послідуючим ловінням його; виконує рухи в основних напрямках із гімнастичною палицею.

Здійснює ходьбу по гімнастичній лаві з різними положеннями рук.

 

 

 

Виконує підлізання під перешкоди (заввишки 40-50 см.), перелізання через перешкоди (50-60 см.), послідовне пролізання в 3-4 обручи.

 

Виконує крок ”галопу”, ходьбу в парах, згідно музикального ритму.

 

 

Учень пояснює правила проведення і знає речитатив 3-х ігор.

Здійснює кидки та ловіння м’яча різними способами.

 

Виконує ходьбу, біг, стрибки у варіативних умовах.

 

Знає і дотримується правил поведінки та виконання рухових дій.

 

 

Учень називає основні види легкої атлетики, знає місце проведення змагань.

Вміє змінювати темп та зупинятись за сигналом вчителя.

 

Виконує біг з допомогою рук, не затримуючи дихання.

Виконує стрибки на двох ногах з просуванням в основних напрямках.

Здійснює кидання м’ячів в стіну на відстані 3-5 м. правою та лівою руками і ловіння їх після відскоку.

Дотримується правил поведінки в душових і басейні.

Дотримується правил поведінки, вміє самостійно працювати на “велотренажері”.

 

 

Виховання навичок правильної поведінки, дисциплінованості.

 

Розвиток уваги, вмінь полісенсорного сприймання.

 

 

Корекція вад постави, розвиток гнучкості, формування процесів рухової діяльності.

 

 

 

 

 

 

 

 

Корекція вад постави, формування кінестетичних відчуттів, розвиток пам’яті.

 

Корекція вад постави, виховання уваги, розвиток спритності.

 

 

 

 

 

Формування уявлень і вмінь просторової орієнтації, процесів мислення.

 

 

 

 

Формування позитивного психо-емоційного стану, корекція вад постави, естетичне виховання.

 

 

 

 

 

 

 

Виховання позитивних особистісних якостей, закріплення соціально значущих знань.

 

Формування процесів мислення.

 

Формування навичок спілкування, корекція вад мовлення.

 

Формування цілісного сприймання, комунікативних здібностей, виховання взаємодопомоги, стриманості.

Формування темпо-ритмової структури рухів, удосконалення навичок одночасного дихання, рухів і мовлення.

 

 

Розвиток спритності і швидкості, формування процесів мислення, виховання колективізму і товариських почуттів.

 

Збагачення знань про профілактику травматизму і охорону здоров’я.

Корекція вад постави, удосконалення навички рухової дії.

Формування навички бігу, розвиток швидкісно-силових якостей.

Формування стрибкових вмінь, розвиток швидкісно-силових якостей.

Розвиток координації, формування кінестетичних відчуттів і навичків кидання та ловіння.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Виховання гігієнічних навичок, спираючись на довільну пам’ять.

 

 

 

Виховання сприймання простору, організованості, розвиток зосередженості.

 

 

 

Розвиток фізичних якостей та корекція вад постави, формування кінестетичних та статичних відчуттів.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Розвиток силових якостей, навичок контролю за поставою на основі формування відчуттів правильної постави.

 

 

Розвиток спритності, просторових уявлень і вмінь.

 

 

Формування координаційних здібностей, корекція постави.

 

 

Формування координаційних здібностей та уваги.

 

 

 

 

Розвиток естетичне виховання, формування позитивного психо-емоційного стану, запам’ятовування дій.

 

 

 

Розвиток пам’яті, збагачення словникового запасу.

Формування навичок спілкування.

 

 

Формування процесів мислення, закріплення рухових вмінь, виховання товариських почуттів.

Виховання чесності, прагнення до перемоги.

 

 

 

 

Збагачення словникового запасу, формування соціальнозначучих знань.

Формування варіативного навику рухової дії.

Удосконалення рухової дії, розвиток швидкості.

Розвиток швидкісно-силових якостей.

Розвиток координаційних здібностей та сили.

Загартування, формування нових рухових дій, оптимізація тактильних, статичних відчуттів.

Формування потреби до самостійних занять, розвиток фізичних якостей.

 

doc
Додано
15 квітня 2020
Переглядів
2183
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку