Програма "Фрмування та розвиток лідерських якостей"

Про матеріал
Програма "Формування та розвиток лідерських якостей" розрахавана для роботи з підлітками та юнаками.
Перегляд файлу

1

 

Формування та розвиток лідерських якостей

 

Програма

Пояснювальна записка

 

Головними завданнями загальної середньої освіти в Україні є виховання громадянина України, формування соціально зрілої, працелюбної, творчої особистості, здатної до самовдосконалення та активної участі в соціальному житті країни. І серед безлічі завдань, що стоять перед навчальним закладом, є виховання в лідерських якостей. Воно характеризує прагнення сучасної освіти України до інтеграції у світове і європейське співтовариство, виховання особистості, яка вміє очолити групи людей не тільки для корисних суспільних цілей, а й для власного самовдосконалення.

Зміна пріоритетів у нашому суспільстві, де головною цінністю, суб’єктом культури і життя є людина, вимагає від сучасної освіти системного, новаторського психолого-педагогічного забезпечення  навчально-виховного процесу, який ґрунтується на демократичних засадах, принципах особистісно - орієнтованої взаємодії.  У зв’язку з цим особливої актуальності набуває проблема формування лідерських якостей підлітків в особистісно орієнтованому навчально-виховному процесі. Лідерська самореалізація – важливий аспект функціонування творчої особистості.

Суть виховання лідерських якостей школярів полягає в актуалізації їх особистісно творчого потенціалу за допомогою використання різноманітних засобів навчально-виховної роботи, що дає змогу впливати на свідомість і поведінку школярів, розширювати їх духовні потреби, формувати активне ставлення до навколишнього світу і здійснювати безперервне самовдосконалення.

Головними і найбільш важливими якостями людини в сучасному динамічному світі стають мобільність, конкурентоспроможність. Особливо складно самовизначитися підліткам та юнакам,  для яких саме цей час є визначальним у становленні і розвитку особистостості, вибору професії.

Дитині в підлітковому віці необхідно допомогти реалізувати особистісні резерви, творчий потенціал. Щоб виховати лідера, необхідно навчити дитину активно спілкуватися і вести діалог, розвивати її творче мислення. А ще, дуже важливо навчити підлітка аналізувати свої почуття, емоції, оцінювати себе з боку. Вміти керувати своїми психічними станами та емоціями, що досить важливо як в навчальній діяльності, так і життєвих ситуаціях.

Реалізація цих завдань спонукала створення програми «Формування та розвиток лідерських якостей». Програма орієнтована на формування мотивованого й усвідомленого ставлення до самовдосконалення, вираження суб’єктності особистості, актуалізацію внутрішнього потенціалу, мобілізацію інтелектуальних, вольових, емоційних властивостей особистості.

Головні цілі програми: формування позитивної Я-концепції підлітків, розвиток лідерських здібностей, вміння здійснювати значні зміни у власному житті, бути відповідальним за себе та інших,  корекція самооцінки, впевненості в собі, комунікативних навичок та позиції в міжособистісному спілкуванні.

Програма спрямована на вирішення наступних завдань:

  • розвиток здатності адекватно та найповніше пізнавати себе та інших людей.
  • .підвищення усвідомлення щодо власної значущості, цінності, зміцнення       почуття власної гідності.
  • формування мотивації до самовиховання та саморозвитку;
  • активізувати уміння робити вибір і брати на себе відповідальність;
  • сформувати уміння самостійно та  творчо мислити, генерувати нові ідеї; навчити розв’язувати конфліктні ситуації та попереджати їх;
  • виробити  навички конструктивного спілкування, комунікабельності; самостійної роботи над розвитком особистої моральності, власного інтелектуального і культурного рівня.
  • уміння регулювати свої психічні стани.

Такий підхід дає можливість збалансувати розвиток особистості підлітка при формуванні лідерських якостей.

В лідерстві виділяють чотири групи якостей: фізіологічні, психологічні, емоцій, розумові (інтелектуальні та особистісно - ділові якості).

Тому дана програма складається з серії тренінгів: «Психорегуляція», «Самопізнання і творчість», «Спілкування», «Подорож до себе», які охоплюють чотири сфери життєдіяльності людини: тіло, діяльність, контакти, сенс/майбутнє.

Кожний тренінг складається з 8-ми занять, що в сукупності становить  32 заняття. Термін проведення – один раз на тиждень, що забезпечує послідовність та стабільність роботи. Оптимальна кількість учасників – 12 / (20) осіб.

         1. «Психорегуляція» - тренінги по релаксації та аутотренінгу. (Це тілесна  сфера фізичного та психічного здоров’я).

Етапи підготовки та проведення  аутотренінгу включають в себе: психодіагностику особливостей  психічних станів учнів, навчання техніці релаксації, регулюючий музичний вплив, навчання методиці аутотренінгу та  його проведення.

В ході тренінгових занять учні відпрацьовують техніки роботи та управління власним станом (ідеомоторне тренування, «наївна психорегуляція», найпростіші методи психорегуляції, аутотренінг та релаксація).

Дані заняття допомагають створенню такого психологічного стану при співвідношенні робочої та відновлювальної систем, який допомагає реалізувати свої потенційні здібності та можливості. Систематичне заняття аутотренінгом, як відзначають учні,  допомагає їм  раціонально розподілити і економно використовувати свої сили, а в потрібні моменти їх мобілізувати. 

2. «Самопізнання і творчість» - матеріальна сфера, сфера діяльності та розуму.

В ході тренінгових занять учні оволодівають знаннями про пізнавальні процеси людини і її індивідуальні особливості, здібності, задатки, про прийомами  засвоєння  навчальної інформації, розвитку академічних здібностей,  мислення,  уяви, уваги  пам'яті, розвиток творчих здібностей, креативного потенціалу.

В процесі роботи проводиться психодіагностика інтелектуальних та розумових здібностей, дослідження соціотипу та лідерських якостей тренінгові заняття з розвитку креативності, психічних процесів пам’яті, мислення,  уваги.

3.  «Спілкування» - соціальна сфера, сфера емоцій та почуттів.

Психодіагностика емоційної та комунікативної сфери. Дослідження проблем спілкування, конфліктів та способів їх вирішення.

Проведення тренінгових занять на тему комунікації дають можливість розуміти особливості вербального та невербального спілкування;  поняття толерантності; опанувавати методи ділового спілкування, техніки само презентації; розвивати емпатію та навики роботи в групі.

В результаті тренінгу учасники набувають вмінь і навичок ефективної комунікації як в індивідуальній взаємодії, так і при публічних виступах, уміння працювати в команді, розвивати лідерські якості особистості.

        4. «Подорож до себе» - моральна сфера, сфера духовності, (інтуїції, сенсу життя, майбутнього).

До основних критеріїв духовного розвитку лідерських якостей відносять: виховання активної  потреби в пізнанні світу, себе, сенсу життя, інших; усвідомлення феномену життя як вищої цінності; позитивно-зацікавлене ставлення до внутрішнього світу інших людей, втілення таких духовних цінностей як: добро, любов, справедливість; дослідження  цілей, мотивів діяльності, духовно– екзистенційних якостей.

 В процесі даного тренінгу відбувається формування первинних навичок самоаналізу й самооцінювання, усвідомлення власної унікальності, формування суспільно прийнятних форм утвердження власної самостійності; учні досліджують свою систему цінностей і переконань, а також виявляють свої внутрішні обмеження, що перешкоджають їх розвитку та прояву лідерських якостей.

Проведення та аналіз діагностичних тестувань на заняттях проводиться для надання учням певних відомостей про власну особистість.

Застосовуються елементи тренінгових занять та корекційні вправи. Гнучке поєднання індивідуальної та групової роботи на заняттях дає можливість оволодівати способами розв’язання  актуальних  міжособистісних та внутрішніх конфліктів.

Програма кожного модульного тренінгу побудована за  5-кроковою  моделлю:

1. Дистанціювання (розвиток рефлексії, вміння побачити свої якості зі сторони).

2.  Інвентаризація (вивчення самого себе, своїх сильних  і слабких сторін).

3. Ситуативне підбадьорювання (пошук і фіксація на власних, уже існуючих внутрішніх ресурсах).

4. Вербалізація (формування умінь і навичок ефективної поведінки).

5. Розширення цілей (тренування здатності планувати своє майбутнє, бути готовим до позитивних змін).

Відповідно до кожного етапу, змінюється суть підходу:

На І етапі  роботи закладається принцип надії «Як я розумію лідерство і себе як лідера».

На ІІ етапі  - принцип балансу «Як я розумію себе», «Як я розумію інших».

На ІІІ етапі – принцип самодопомоги «Що я можу зробити, змінити в собі, розвиваючи відповідні лідерські якості».

На заняття застосовуються як індивідуальні так і групові форми роботи.

В програмі використані наступні методи і техніки: метод позитивної психотерапії (притчі, міфи, метафори,диференційний опитувальник (ДАО), позитивна реінтерпритація, аналіз концепцій), тренінгові заняття, бесіди, проективне малювання, релаксаційні методи, аналіз ситуацій, рольові ігри, завдання на самопізнання, метод «тренування поведінки», інформаційні повідомлення тощо.

Очікувані результати: позитивний вплив на  розвиток «Я – концепції» особистості, її самосвідомості, як передумови формування та розвитку лідерських якостей в підлітків.

 

 

1. Модуль: «Психорегуляція» .

 

Дана програма передбачає такі завдання психокорекційної роботи:

  • ознайомлення з можливостями психологічної регуляції емоційних станів людини;
  • показати за допомогою психодіагностики реальний психологічний стан підлітків та вказати шляхи колекційної роботи над собою;
  • за допомогою психокорекцій них ігор та вправ навчити техніці релаксації;
  • навчання методам ауторегуляції;
  • використання навиків психорегуляції в різних сферах життя.

В результаті проходження даного курсу учні отримують такі знання та вміння:

  • знання основних методів психорегуляції і саморегуляції  своїх психічних станів;
  • уміння самостійно працювати над собою, своїми емоціями та станами;
  • знання та вміння використання  на практиці методів релаксації та аутотренінгу в різних сферах свого життя.

Кількість годин може змінюватись в залежності від швидкості засвоєння етапів навчання техніці аутотренінгу та індивідуальних можливостей учасників тренінгу.

                       Структура модуля.

 

Тема

 Вид роботи

Орієнтовна тривалість,хв.

1.

Психорегуляція та психічні стани.

1. Привітання, знайомство.

Вправа «Добрий день».

2. Прийняття правил роботи групи.

3.Вправа «Очікування».

4. Мозковий штурм: «Що таке психорегуляція?»

5. Інформаційне повідомлення:

«Методи релаксації та аутотренінгу».

6. Психодіагностика психічної надійності як стійкості функціонування основних психічних механізмів .

7. За результатами психодіагностики визначення індивідуальних напрямків психокорекції.

8. Підсумки заняття.

10

 

5

 

15

 

10

 

20

 

 

10

 

 

10

2.

Методи аутотренінгу

1. Привітання.

2. Повторення правил роботи в групі.

3. Вправа «Очікування».

4. Інформаційне повідомлення: «Методи аутотренінгу та релаксації».

5. Вправи та ігри навчання техніці релаксації:

«Уповільнений рух».

«Інтроскоп»

«Цеглина».

6.  Підсумки заняття.

10

5

 

10

15

 

 

10

10

10

10

3.

Саморегуляція та уявлення.

1. Привітання: «Я не хвалю сам себе, але про мене кажуть…»

2. Повторення правил роботи в групі.

3. Вправа «Очікування».

4. Інформаційне повідомлення: «Ідеомоторне тренування та техніки візуалізації».

5. Вправи та ігри навчання техніці візуалізації:

«Кривонога мавпа».

«Групова картина»

6. Практичне заняття:

Сеанс  №1.

7. Підсумки заняття.

10

 

5

 

10

10

 

 

 

10

10

15

 

10

4.

Подорож в «самого себе».

1. Привітання:«Я… «

2. Повторення правил роботи в групі.

3. Вправа «Очікування».

4. Інформаційне повідомлення: «Наївні методи психорегуляції».

5. Вправи та ігри навчання техніці релаксації:

«Шар та гиря».

«В гостях у Морфея».

«Свічка».

6. Практичне заняття:

Сеанс  № 2.

7. Підсумки заняття.

10

5

10

10

 

 

 

5

10

5

15

10

 

5.

Смак розслаблення

1. Привітання.

2. Повторення правил роботи в групі.

3. Вправа «Очікування».

4. Вправи та ігри навчання техніці релаксації:

«Хвилі гравітації»

«Гіпноз»

«Перевтілення»

5. Практичне заняття:

Сеанс  № 3

6. Підсумки заняття.

10

5

10

 

 

5

10

10

20

 

10

 

6.

Мобілізація: «Людина – блискавка».

1. Привітання.

2. Повторення правил роботи в групі.

3. Вправа «Очікування».

4. Інформаційне повідомлення: «Релаксація та мобілізація (активація)»

5.Вправи та ігри навчання техніці релаксації та мобілізації :

«Конденсатор»

«Сходження»

6. Практичне заняття:

Сеанс  № 4.

7. Підсумки заняття.

10

5

10

10

 

 

 

10

5

20

 

10

 

7.

Розслабтесь, ви запізнюєтесь.

1. Привітання.

2. Повторення правил роботи в групі.

3. Вправа «Очікування».

4. Вправи та ігри навчання техніці релаксації та мобілізації:

«Ванька- Встанька».

«Частковий вихід»

«Карусель».

5. Практичне заняття:

Сеанс  № 5.

6. Підсумки заняття.

10

5

10

 

 

10

5

10

20

 

10

 

 

 

 

 

 

2.    Модуль: «Самопізнання і творчість».              

Мета:

  • дати учням знання  про інтелект, здібності та задатки, пізнавальні процеси людини, лідерські якості;
  •  дослідити індивідуальні особливості.

Завдання:

  • проведення психодіагностики інтелектуальних та розумових здібностей;
  •  дослідження соціотипу та лідерських якостей підлітків;
  •  Розвиток креативності (креативності), психічних процесів пам’яті, мислення,  уваги.

                            Структура модуля.

Тема

 Вид роботи

Орієнтовна тривалість,

хв.

1

Який Я: здібності та задатки.

1. Привітання/Знайомство. « Я не хвалю сам себе…»

2. Правила роботи в групі. Оголошення теми, мети.

3. Вправа “Очікування”.

4. Вправа: «Увага». 

5. Притча: «Створення світу». ліплення з пластеліну.

6. Інформаційне повідомлення: «Поняття про здібності, задатки та їх види».

7. Психодіагностика: «Тест множинного інтелекту». (Тест Емоційного інтелекту)

8. Обробка результатів тестування.

9. Рефлексія за результатами тестування.

10. Підсумок заняття. Прощання.

10

 

5

 

5

5

15

 

5

 

20

 

5

5

5

2

Інтелект,

1. Привітання/Знайомство. «Коло знайомств».

2. Правила роботи в групі.     

    Оголошення теми, мети.

3. Вправа “Очікування”.

4. Вправа «Мозковий штурм: що таке інтелект».

5. Інформаційне повідомлення: «Інтелект та розумовий розвиток».

6. Психодіагностика інтелекту:

«Т. Равена».

7. Обробка результатів тестування.

8. Саморефлексія за результатами тестування. Підсумок заняття.

5

5

 

5

10

 

5

 

35

 

5

10

 

3

Креативність, творчість.

1. Привітання/Знайомство «Побажання».

2. Оголошення теми, мети. Правила роботи в групі.

3. Вправа “Очікування”.

4. Вправа мозковий штурм: «Використання скрепки, кнопки…»

5. Інформаційне повідомлення: «Креативність та здібності».

6. Психодіагностика креативності:

«Тест Торанса».

7. Гра – розминка «Вільний стілець».

8. Обробка результатів тестування.

9. Саморефлексія за результатами тестуваня.

10. Підсумок заняття.

«Коридор позитивних емоцій».

10

5

 

5

10

 

5

 

15

 

5

10

5

 

10

4

Актуальні здібності.

1. Привітання/Знайомство

Вправа «Вітер здуває тих, хто…»

2. Оголошення теми, мети. Правила роботи в групі.

3.. Вправа “Очікування”.

5. Вправа – тест на визначення ведучої руки.

6. Притча «Насіння». Обговорення.

7. Інформаційне повідомлення:

 «Актуальні здібності».

8. Робота з «ДАО» (диференційно - аналітичний опитувальник).

9. Саморефлексія за результатами роботи з «ДАО».

10. Підсумок заняття:

А) Зворотній звязок: - Якщо я буду… (актуальна здібність), то можу стати…

В) Прощання

10

 

5

 

5

10

 

5

 

10

 

20

 

5

 

10

 

5

 

Лідерські якості.

 

1. Привітання/Знайомство.

2. Оголошення теми, мети. Правила роботи в групі.

 3. Вправа “Очікування”.

4. Гра – розминка «Встигни вставити слово» (якості лідера).

5. Вправа «Хто такий лідер» - мозковий штурм.

6. «Інформаційне повідомлення: «Риси, притаманні лідеру».

7. Практична робота: діагностика лідерських здібностей (за Є. Жариковим,

Є. Крушельницьким).

8. Обробка результатів тестів тестування

9. Рефлексія за результатами тесту.

10.  Підсумок заняття.

Притча: «Усі, Хтось, Кожний і Ніхто».

Прощання.

 

 

10

5

 

5

10

 

5

 

5

 

20

 

 

5

5

10

6

Типологія лідерства та особистості

1. Привітання/Знайомство.

Учасники вітаються як люди різних національностей.

2. Оголошення теми, мети. Правила роботи в групі.

3. Вправа “Очікування”.

4. . Вправа: «Бінго».

5.  Інформаційне повідомлення:

«Типологія лідерства та особистості».

6. Психодіагностика соціотипу особистості: «Опитувальник Кейрсі».

7. Обробка результатів тестування.

8. Саморефлексія за результатами тестування. Підсумок заняття.

 

5

5

 

5

10

10

 

30

 

5

10

7

Самооцінка: Я-реальне і Я-ідеальне.

1. Привітання/Знайомство. (Учасники за допомогою міміки, пантоміми , звуків демонструють «який він є» і «яким він хоче бути».

2. Оголошення теми, мети. Правила роботи в групі.

3. Вправа “Очікування”.

4. Вправа «Мої позитивні і негативні риси».

5. Інформаційне повідомлення:

«В житті все неоднозначно. Принцип Балансу».

 6.Учасникам пропонується перетворити свої негативні риси із «-» в «+». (за полярними шкалами). Обговорення.

7. Психологічна гра: «Чарівний базар».

8. Вправа  «Дерево бажань» (Коріння – позитивні риси дитини, Стовбур – уміння і навички; Гілки – чого хоче досягти;

Листочки – риси, які хотіли у собі розвинути).

9. Підсумок заняття.

А) Зворотній звязок (Під час  заняття я зрозумів…)

  В) Прощання.

 

 

5

 

 

 

5

 

5

10

 

 

5

 

10

 

 

10

20

 

 

 

 

10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.  Модуль: «Спілкування».

Мета:

  • навчити учнів розуміти особливості вербального та невербального спілкування; 
  • ознайомити з методами ділового спілкування, техніками самопрезентації;
  • розвивати емпатію та толерантність;

Завдання:

  • виявлення дітей з організаторськими здібностями, розкриття їх організаторського таланту, допомога у пізнанні себе;
  • формування та  розвиток організаторських і лідерських умінь та навичок;
  • розвиток та удосконалення умінь та навичок спілкування.
  • розвивати навики роботи в групі.

 

                       Структура модуля.

Тема

 Вид роботи

Орієнтовна тривалість,

хв.

1

Лідер та лідерство

 

1. Привітання/Знайомство

2. Оголошення теми, мети. Правила роботи в групі.

3. Вправа “Очікування”.

4. Вправа «Я пишаюсь собою».

5. Притча царя Давида: «Істина».

6. Інформаційне повідомлення: «Лідер та лідерство».

7. Вправа «Кодекс лідера».

8. Вправа «Герб лідера».

9. Підсумок заняття.

5

5

 

5

10

5

5

 

20

20

5

2

 

Я та інші.

 

 

 

1. Привітання/Знайомство. «Якби я була (в) явищем природи, то була б .....»

2. Оголошення теми, мети. Правила роботи в групі.

3. Вправа “Очікування”.

4. Вправа „Метафора”.

5. Мозковий штурм «Спілкування -  це…».

6. Притча:  «Історія про рай та пекло».

7. Інформаційне повідомлення „Спілкування”. 

8. Вправа „Якості та вміння важливі для ефективного  спілкування”.

9. Вправа «Контакти» (карусель, комплімент).

11. Підсумки заняття: «Дерево підсумків і побажань».

5

 

5

 

5

10

5

5

 

5

 

20

10

 

10

3

Спілкуватися – це здорово.

1. Привітання/Знайомство. «Потиснемо руки».

2. Оголошення теми, мети. Правила роботи в групі.

3. Вправа “Очікування”.

4. Вправа «Плітка».

5. Інформаційне повідомлення: „Слухати розуміти, взаємодіяти”.

6. Вправа „Вислухай і поверни”.

7. Інформаційне повідомлення: «Слова та жести в спілкуванні».

8.  Вправа  «Невербальні етюди».

9. Підсумки заняття.

 

5

 

5

 

5

15

10

 

10

5

 

20

5

4

Розуміння та повага інших

1. Привітання/Знайомство.

 Написати своє імя вертикально і на кожну літеру записати свою характеристику. 

2. Оголошення теми, мети. Правила групи.

3. Вправа “Очікування”.

4. Вправа «Ярлики».

5. Мозковий штурм: «Асоціативний ряд на слово – толерантність».

6. Інформаційне повідомлення: «Толерантність».

7. Вправа «Я – повідомлення».

8. Вправа «Плакат толерантності».

9. Підсумки заняття.

5

 

 

5

5

15

5

 

10

 

20

10

5

5

Як спілкуватися продуктивно.

1. Вправа. Привітання: «Комплімент по кругу».

2. Оголошення теми, мети.  Правила роботи в групі.

3. Вправа “Очікування”.

4. Впрва «Пальчики».

5. Вправа «Коло знань» (пасивна, агресивна та відповідальна поведінка).

6. Інформаційне повідомлення: «Як поводитися відповідально».

7. Мозковий штурм «Що заважає людям поводитися відповідально».

8. Прикінцеве слово «Все залежить від тебе».

9. Підсумок заняття.

 

10

 

5

 

5

10

15

 

10

 

 

10

5

 

10

6

Кофлікт

 1. Привітання/Знайомство. “Настрій”.

2. Оголошення теми, мети. Правила роботи в групі.

3. Вправа “Очікування”.

4. Гра - пантомімо “Конфлікт”

5. Казка про конфлікт і контакт.

Інформаційне повідомлення: «Поняття “конфлікт”, структура конфлікту, етапи та стратегії вирішення конфлікту».

6. Рольова гра “Конфліктні ситуації”.

7. Практична робота: «Опитувальник стратегій розв’язання конфліктних       ситуацій.            Д. Джонсона і Ф. Джонсона».

8. Обробка результатів тестів тестування.Стилі вирішення конфліктних ситуацій.

9. Рефлексія за результатами тесту.

10.  Підсумок заняття.     

5

5

 

5

5

5

10

 

 

15

 

15

 

 

5

 

 

5

5

7.

Лідер і команда.

1. Привітання/Знайомство.

2. Оголошення теми, мети. Правила роботи в групі.

3. Вправа “Очікування”.

4. Вправа – гра «Секрет таверни «Находка».

5. Притча «Шлях Монарха і шлях Слуги».

6. Вправа «Загублені в океані».

7. Інформаційне повідомлення: «Поняття «команда». Співпраця і конкуренція».

 8. Впрва «Загадка фермера».

9. Підсумок заняття.

5

5

 

5

10

5

20

5

 

15

10

4. Модуль:  «Подорож до себе».

 

Мета:

  • Особистий розвиток підлітків;
  • Розвиток та самопізнання;
  • Розуміння себе і само сприйняття;
  • Корекція поведінки.

Завдання:

  • Навчити учнів розпізнавати свої почуття;
  • Дослідити та пропрацювати власні страхи, негативні почуття та «механізми захисту», які гальмують особистісний розвиток та заважають досягти мети.

Структура модуля.

 

Тема

 Вид роботи

Орієнтовна тривалість,

хв.

1

Самопізнання

1. Привітання/Знайомство.

 Вправа «Мій образ».

2. Правила роботи в групі.

3. Вправа “Очікування”.

4. Вступне слово: притча «Мандрівник з гирями».

5. Вправа «Корабель, на якому я пливу»

6. Інформаційне повідомлення: «Раціональні та ірраціональні судження»

7. Вправа: «Мої судження»

8. Підсумок заняття.

15

 

5

10

 

5

20

 

5

 

 

10

10

2

Як досягти мети

1. Привітання/Знайомство

2. Правила роботи в групі.

3. Вправа “Очікування”

4. Вправа  «Водіння сліпого».

5. Інформаційне повідомлення: «Програма досягнення мети»

6. Вправа «Карта твоєї внутрішньої країни».

7. Вправа «Успіх».

8. Підсумок заняття.

10

5

10

10

5

 

25

 

5

10

3

Перешкоди на шляху до лідерства..

1. Привітання/Знайомство

2. Правила роботи в групі.

3. Вправа “Очікування”.

4. Вправа «Контур людини»».

5. Вправа «Сім характеристик».

6.Інформаційне повідомлення: «Внутрішні проблеми та захисні механізми психіки».

7. Вправа «Взаємодія зі страхом».    

8. Притча «Демон в пустині»

9. Вправа «Господар бажань».

10. Підсумок заняття.

10

5

10

5

10

10

 

 

10

5

5

10

4.

Перешкоди на шляху: світ емоцій й почуттів.

1. Привітання/Знайомство

2. Правила роботи в групі.

3. Вправа “Очікування”.

4. Вправа «Десять кімнат».

5. Інформаційне повідомлення: «Наші почуття та особиста територія».

6. Вправа «Встановлення особистої дистанції».

7. Вправа «Віддати червяка».

8. Вправа «Моя образа».

9. Вправа «Я – висловлювання».

10. Підсумок заняття.

5

5

5

10

10

 

5

 

10

10

10

10

 

5

Любов до себе та інших.

 

 

 

1. Привітання/Знайомство

2. Правила роботи в групі.

3. Вправа “Очікування”.

4. Вправа «Посмішка»

5. Вправа «Скульптура емоцій».

6. Інформаційне повідомлення: «Наші почуття: радість, любов до себе та інших».

7. Вправа «Маска».

8. Вправа «Я – це Я» (вправа на розтотожнення).

9. Вправа «Привіт Я, мій любий».

10. Підсумок заняття.

5

5

5

5

10

 

5

 

15

10

 

10

10

 

6

Самосприйняття

та позитивне мислення.

 

 

 

 

1. Привітання/Знайомство

2. Правила роботи в групі.

3. Вправа “Очікування”.

4. Вправ а «В променях сонця».

5. Інформаційне повідомлення: «Самосприймання, самооцінка та позитивне мислення».

6. Вправа «Два варіанти»

7. Інформаційне повідомлення: «Життєвий сценарій».

8. Вправа  «Зона реалізації».

9. Вправа «Мудрець із храму».

10. Підсумок заняття.

5

5

5

10

10

 

 

10

5

 

10

10

10

 

7

Життя за власним вибором.

1. Привітання/Знайомство

2. Правила роботи в групі.

3. Вправа “Очікування”.

4. Вправа: «Колективний рахунок».

5. Інформаційне повідомлення: «Мої права та право інших».

5. Вправа «Сила мови». «Взаємодія».

6. Інформаційне повідомлення: «Трикутник влади та життя за власним вибором».

7. Вправа «Декларація моєї самоцінності».

8. Вправа «SMART – мета».

9 Притча «Метелик»

10. Підсумок заняття.

5

5

5

10

5

 

10

 

5

 

10

 

10

5

10

 

 

1

 

docx
Пов’язані теми
Психологія, Інші матеріали
Додано
27 січня 2020
Переглядів
1991
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку