програма районного семінару ЗДВР "Педагогіка партнерства"

Про матеріал
Матеріал містить програму, структуру, опис досвіду роботи закладу освіти з питання співпраці з батьківською громадськістю.
Перегляд файлу

Програма районного семінару заступників директорів з виховної роботи на базі ЗОШ І-ІІІ ст.. с. Залісся «Педагогіка партнерства: нові підходи та шляхи реалізації»

D:\Мама все\все\сем\фото\DSC_0028.JPGD:\Мама все\все\сем\фото\DSC_0024.JPG

  1. 10.00 - Зустріч гостей. Флешмоб «У нас на Україні»  (учні 6-7 класу).

 

  1. 10.10. - Поділ на групи. Квест-екскурсія по школі  (дирекція школи).
  • І група (зелені) – І.1. Класи і коридори початкових класів;

D:\Мама все\все\сем\фото\DSC_0033.JPG                              І.2. Кабінет соціально-психологічної служби;

D:\Мама все\все\сем\фото\DSC_0037.JPG                              І.3. Актова зала школи.

  • ІІ група (жовті) – ІІ.1. Спортзал школи;

                              ІІ.2. Шкільна бібліотека;

                              ІІ.3. Актова зала.

  • ІІІ група (оранжеві) – ІІІ.1. Коридор Героїв та історії школи;

                                      ІІІ.2. Методичний кабінет;

                                      ІІІ.3. Актова зала школи.

  • D:\Мама все\все\сем\фото\DSC_0039.JPGIV група (червоні) – IV.1. Кабінет учнівського самоврядування;

                                   IV.2. Фойє-виставка доробок гуртківців;

                                IV.3. Актова зала школи.

  1. 10.40. - Презентація навчально-виховної роботи школи  (директор школи Карпук Л.М., заступник директора з виховної роботи Парфелюк Г.І.).
  2. 11.00  - Заняття «Школи батьківської майстерності» з батьками дітей 5-річного віку «Готовність дитини до школи» (практичний психолог Матронік С.Й., заступник директора школи  з навчально-виховної роботи Шумік Н.М.).
  3. 12.30 - Перерва.
  4. 12.40 - Конкурсна програма «Ми – українці» (учні, батьки та учителі)
  5. 14.00 - Рефлексія. «Дерево вражень».
  6. 14.10 - Підсумки. Інші питання.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Зміст

І. Вступ

ІІ. «Педагогіка партнерства – ключовий компонент формули Нової школи»

ІІІ. «Створення сприятливих умов для розвитку і самореалізації особистості – ключовий аспект роботи школи»

IV. «Формування громадянина-патріота в умовах сучасної школи»

V. «Готовність дітей до навчання у школі» (психолого-педагогічний тренінг)

VІ. «Україна – це ми!». Сценарій конкурсної програми

 VІI. Висновки

VIІІ. Список використаних джерел

ІХ. Додатки

.1.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вступ

Останнім часом багато дискусій точиться щодо новітніх підходів до педагогічної співпраці класного керівника з батьками, так званої педагогіки партнерства, та й, зрештою, щодо його вагомого впливу й значущості у вихованні учнівської молоді, правильності вибору самої методики діяльності.

Школа – це простір для життя дитини; тут вона не готується до життя, а повноцінно живе, і тому вся діяльність навчального закладу вибудовується так, щоб сприяти становленню особистості як творця і проектувальника власного життя, гармонізації і гуманізації відносин між учнями і педагогами, школою і родиною, грунтуючись на ідеї самоцінності дитинства, діалогу, усвідомленого вибору особистого життєвого шляху.

Сучасне навчання і виховання учнів вимагає нової педагогічної етики, визначальною рисою якої є взаєморозуміння, взаємоповага та творче співробітництво вчителя та учня.

Принципово важливою є орієнтація партнерської діяльності вчителя, учня та батьків на розвиток творчості – творчої активності, творчого мислення, здібностей до адекватної діяльності в нових умовах. Діти від народження несуть добрі наміри – це великий закон, переконаний Шалва Олександрович Амонашвілі. Завдання батьків і вчителів – підготувати дитину до складнощів життя.

Вдивляючись в дитину, намагаючись побачити в ній хай ще й не сформовану, але особистість, обережно й уважно спілкуючись з кожним учнем, педагог збагачується духовно не тільки як вчитель, а й як людина.

 

 

 

 

 

 

ІІ. «Педагогіка партнерства – ключовий компонент формули Нової школи»

«Культура партнерства в новій українській школі –

 це взагалі одна з базових цінностей нової школи»

Л. Гриневич

Перед сучасною школою поставлено надзвичайно важливе  завдання формування творчої, соціально активної, усебічно розвиненої особистості, громадянина – патріота. Це завдання успішно вирішити можна лише за умови створення міцного тандему  з сім’єю; адже сім’я і школа – найважливіші соціальні інститути, які несуть відповідальність за навчання та виховання дітей. Як два крила у птаха, що допомагають йому вільно літати в безмежному просторі, так сім’я і школа створюють оптимальне навчальне середовище для вільного та повноцінного розвитку особистості школяра.

   Вочевидь тому держава нині дещо інакше ставить завдання для школи. Новітній документ – Концептуальні засади реформування середньої освіти «Нова українська школа» - простою мовою пояснює ідеологію змін, що незабаром відбуватимуться в освіті. У ньому зазначено, що сучасна нова школа створюється всією українською громадою в рамках широкого суспільного діалогу. «Метою повної загальної середньої освіти є різнобічний розвиток, виховання і соціалізація особистості, яка усвідомлює себе громадянином України, здатна до життя в суспільстві та цивілізованої взаємодії з природою, має прагнення до самовдосконалення і навчання впродовж життя, готова до свідомого життєвого вибору та самореалізації, трудової діяльності та громадянської активності» (Проект Закону України «Про освіту» №3491-д від 04.04.2016).

Педагогіка партнерства – напрям педагогіки, що включає собою систему методів і прийомів виховання і навчання на засадах гуманізму та творчого підходу до розвитку особистості. Серед авторів: В. О. Сухомлинський, Ш. А. Амонашвілі, І. П. Волков, І. П. Іванов, А. С. Макаренко, В. А. Караковський, С. М. Лисенкова, В. Ф. Шаталов та інші. За педагогікою партнерства учень – добровільний і зацікавлений соратник, однодумець, рівноправний учасник освітнього процесу, турботливий і відповідальний за його результати.

В основі педагогіки партнерства – спілкування, взаємодія та співпраця між учителем, учнем і батьками. Учні, батьки та вчителі, об’єднані спільними цілями та прагненнями, є добровільними й зацікавленими спільниками, рівноправними учасниками освітнього процесу, відповідальними за результат. Учитель має бути другом, а родина – залучена до побудови освітньої траєкторії дитини. Педагогіка партнерства визначає істинно демократичний спосіб співпраці педагога і дитини, який не відкидає різниці в їхньому життєвому досвіді, знаннях, але передбачає безумовну рівність у праві на повагу, довіру, доброзичливе ставлення і взаємну вимогливість.

Сутність педагогіки партнерства полягає в демократичному та гуманному ставленні до дитини, забезпеченні їй права на вибір, на власну гідність, на повагу, права бути такою, якою вона є, а не такою, якою хоче її бачити вчитель. Стосунки партнерства складаються там, де діти і дорослі об’єднані спільними поглядами і прагненнями. Педагогіка партнерства бачить в учневі добровільного і зацікавленого соратника, однодумця, рівноправного учасника педагогічного процесу, турботливого і відповідального за його результати.

 

 

 

 

    Формула Нової школи складається з восьми ключових компонентів, одним з яких є педагогіка, що ґрунтується на партнерстві між учнем, учителем і батьками. «Якщо вчитель став другом дитини, якщо ця дружба осяяна благородним захопленням , поривом до чогось світлого, розумного, у серці дитини ніколи не зявиться зло», - писав В. Сухомлинський.

Для української освіти дуже важливим є питання завдання, змісту і методики виховання дітей в сім’ї та школі; особливостей співпраці класного керівника, учнів та батьків; базових принципів педагогічного спілкування з дітьми. Специфіка освітянської праці базується на тому, що вчителі постійно проектують прогнозований  результат, орієнтуються на перспективу, адже виховують майбутнє держави. Досягнення ефекту від співпраці гарантоване, якщо з першого дня роботи з дитячим колективом і колективом батьків класний керівник буде:

  • Домагатися того, щоб діти і батьки розуміли значення тих вимог, які школа ставить перед сімєю;
  • Дбати про розумність та посильність завдань, що педагог пропонує для виконання батькам і дітям;
  • Давати можливість проявляти ініціативу і підтримувати батьків у всіх починаннях, що стосуються класу і школи.

Педагог, який працює з колективом учнів, повинен добре усвідомлять історичні типи сімей, що розрізняються за своїми життєвими пріоритетами та залежно від цього будувати свою роботу з батьками. Необхідно памятати, що сучасні батьки, готуючи дитину до школи, перш за все, роблять ставку не на навчальний заклад, а на конкретного класного керівника.

 

 

Сім´я та школа – це берег та море.На березі дитина робить свої перші кроки,Отримує перші уроки життя,а потім перед нею від...

 

 

 

 

C:\Users\Галя\Desktop\СЕМІНАРвідділ освіти\фото\DSC_0045.JPGІІ. Створення сприятливих умов для розвитку і самореалізації особистості – ключовий аспект роботи школи

Доброго дня, шановні колеги!

    Щиро вітаємо вас  в нашій школі. Чим живе наша школа? Яка вона? Як розвивається? Як співпрацюють педагогічний ,учнівський та батьківський колективи? Запрошуємо вас зазирнути за лаштунки педагогічного процесу. Загальноосвітня школа І – ІІІ ст..була відкрита в 1993 році. Багато зусиль докладено     ( моральних і матеріальних) педагогічним та батьківським колективами для того, щоб школа мала такий сучасний вигляд і комфортно було навчатися і працювати. В школі зараз працює 28  вчителів, навчається 170 учнів.

Тема семінару «Педагогіка партнерства: нові підходи і шляхи реалізації».  Тема є актуальною, оскільки  будемо говорити про те, що чекає на педагогів, батьків відповідно нової концепції школи, як відбуватиметься реалізація основних положень нового Закону про освіту. Розглянемо на прикладі нашої школи

   Розпочну з ознайомлення з нашою школою і колективом з науково – методичної проблеми, яка окреслює роботу всієї школи. Для задоволення потреб вчителів у професійному  зростанні  в окрузі створена мережа колективних та групових форм методичної роботи

Зокрема на базі нашої школи організовано роботу таких м\о.

Вся  методична робота має системний, комплексний, творчий, оперативний, колективний характер.  Вона будується на досягненнях науки і передового педагогічного досвіду, на аналітичній, організаційній, діагностичній, пошуковій, науково-практичній та інформаційній діяльності. Відповідно загальної проблеми кожний вчитель створює алгоритм власної методичної системи  організації навчально-виховного процесу,

Результативність самоосвітньої діяльності вчителів забезпечується наявністю в школі матеріалів, що наочно  представляють  практичні  результати самоосвітньої роботи

 Вивчено і узагальнено досвід роботи вчителів та дирекції школи. На рівні школи узагальнено досвід – 9 учителів, радою РМК схвалено досвід 6 учителів, в тому числі і дирекції школи. В цьому аспекті хочу сказати, що за останні роки в школі було проведено семінари з усіх предметів інваріативної складової, крім того заступників директорів, директорів шкіл, педагогів організаторів, практичних психологів. Все це є проявом зацікавленості педагогів своєю роботою,

поглиблення науково-методичної підготовки використовуються можливості конкурсу  «Вчитель року», інші професійні, загальношкільні, районні та обласні конкурси, виставки.

    Посилена увага до саморозвитку дала можливість активізувати участь вчителів у конкурсі « Вчитель року». Важливо виростити, впевнити вчителя у своїх силах, у своєму професійному зростанні і привести до розуміння і участі в конкурсі.

Такий підхід дає можливості для широкого представлення вчителів у виставці «Творчі сходинки педагогів району».  Зокрема, в шкільному етапі

Педагоги школи глибоко усвідомлюють, що соціальна адаптація учнів, розуміння ними своїх прав та свідомого виконання обов’язків у значній мірі залежить від правильно визначених та обраних шляхів реалізації виховного процесу. Тому пріоритетними питаннями у виховній роботі школи залишається забезпечення всебічного розвитку особистості, сприяння її самовихованню й самореалізації, спрямування їх у своїй діяльності керуватися загальнолюдськими цінностями, глибоко розуміти традиції свого народу.

Школа посіла ІІ місце у районі за підсумками роботи з художньо-естетичного спрямування.

Виховання учня в школі і сім’ї – щоденний нерозривний процес. Тому педагогічний колектив працює у тісній співпраці з батьківським колективом з метою створення найсприятливіших умов для самореалізації та розвитку школяра. Батьки беруть активну участь у навчально-виховному процесі. Вони є учасниками позакласних заходів, пов’язаних з професіями, світом захоплень, родинними святами.. Класні керівники тісно співпрацюють з сім’ями своїх вихованців: відвідують дітей вдома, спілкуються з родиною.

  Однією з традиційних з форм роботи з батьками у школі є батьківські лекторії. Тематика лекцій підбирається з врахуванням вікових особливостей дітей. У проведенні лекторіїв бере участь адміністрація школи, шкільний психолог, запрошуються працівники  сільської ради. Через такий підхід нам вдалося значно покращити естетичний вигляд приміщення школи. Чому приділяємо цьому увагу, тому що тут ми проводимо значну частину свого життя і хочеться комфортних умов для всіх учасників навчально – виховного процесу.На закінчення хочу сказати, що школа для всіх нас рідний дім, родина, це маленька рідна Україна.

 

C:\Users\Галя\Desktop\СЕМІНАРвідділ освіти\фото\DSC_0046.JPGІІІ. «Формування громадянина-патріота в умовах сучасної школи»

Патріотичне виховання – це сфера духовного

                                                                життя, яка проникає в усе, що пізнає, робить, до

                                                               чого прагне, що любить і ненавидить людина, яка формується.

 В. О. Сухомлинський

        Патріотизм, патріотичне виховання – це на сьогодні актуально як для системи освіти так і для держави в цілому. Безумовно, патріотичне виховання молодого покоління – підгрунтя стабільного розвитку країни у майбутньому. За сучасних умов це складний багатофункціональний процес взаємодія учителів, учнів, батьків. Головною метою виховання особистості є підготовка учнів до повноцінного суспільного життя, яке передбачає виконання ролей громадянина, трудівника, громадського діяча, сім'янина. Відповідно до положень  Стратегії національно-патріотичного виховання дітей та молоді, затвердженої Указом Президента України від 13.10.2015 р,  основними  складовими  національно-патріотичного  виховання визначено: громадянсько-патріотичне, військово-патріотичне й духовно-моральне виховання.

    Відтак, зусилля педагогів нашої школи спрямовані на підвищення рівня патріотизму молодого покоління шляхом оптимальної організації відповідної

 роботи щодо виконання виховної проблеми.  «Формування громадянина з високими моральними якостями, громадською активністю та суспільною свідомістю шляхом впровадження принципів національно-патріотичного виховання».

Особливу увагу, як бачимо, зосереджено на змісті заходів з національно-патріотичного виховання. Для цього слід враховувати, що на особистісному рівні патріотизм – найважливіша, стійка характеристика

людини, що виражається у її світогляді, моральних ідеалах, нормах і проявах

поведінки. Це високо смислова безумовна якість-цінність, що виражає

ставлення людини до Батьківщини, народу, держави й до самої себе, що відповідає Основним орієнтирам виховання.

    Система виховної роботи нашого навчального закладу створена так побудувати виховну діяльність, щоб сама її організація, приклади  наставників-учителів, шкільне середовище виховували дітей у дусі патріотизму, глибокого розуміння історії свого народу, національної ідентичності, самобутності. Вона включає в себе:

  • Педагогічний колектив
  • Позакласна робота
  • Рада профілактики
  • Діяльність гуртків та секцій
  • Робота з батьками
  • Учнівська організація «Лідер»        
  • Соціально-психологічна служба

Зупинюсь коротко на кожній складовій.

    Погодьтесь, що  соціально-психологічна служба – невід’ємна і важлива складова системи виховної роботи школи, яка вивчає міжособистісні стосунки школярів шляхом індивідуальних консультацій, психологічних діагностик учнів, батьків і учителів, профорієнтаційної роботи, проведення психологічних тренінгів, розробка анкет. Всі ці аспекти дають змогу вивчити індивідуальні особливості, здібності, уподобання учнів, що націлює педагогів на правильне русло роботи з дітьми для виховання всесторонньо розвиненої, дієвої, конкурентноспроможної особистості.

Варто відмітити, при цьому, такі заходи, як: тренінгові заняття для батьків і учнів 7 класу «Вікові проблеми підлітків» (відповідальний соціальний педагог Силко І. А.), обмін думками «Друзі і однолітки підлітка» (відп. Кл.кер. Кубара С. М., соц. пед. Силко І. А.), лекція з елементами тренінгу у 2 класі «Формування вольових звичок дитини» (відп. Практ. Псих. Матронік С. Й.), засідання ради профілактики «Знай права. Виконуй правила» ( Силко І. А.). Заходи відрізнялись розмаїттям форм проведення та роботи, насиченістю матеріалу та аналізом психологічних особливостей дітей.

       В школі працює шкільна організація «Лідер», (слайд 6) яка включає в себе діяльність центрів, що координують роботу на рівні учнівського самоврядування.  Вони керують організацією дозвілля учнів, проведенням загальношкільних заходів, роботою загонів ЮІР та ЗЮП. Основною складовою роботи органів учнівського самоврядування патріотичного спрямування є волонтерська діяльність педагогів, учнів, батьків. Саме їх силами було проведено заходи патріотичного характеру :( Слайд 7) До визначних подій в житті країни в школі проходять уроки мужності, години пам'яті, виховні години, лінійки-реквієми, тематичні місячники та декади: місячники військово-патріотичного виховання, декада правових знань ( грудень), Вахта пам'яті до дня Перемоги, патріотичні флеш-моби, створення Книги Пам’яті героїв Майдану,  тощо.

Серед проведених заходів слід виділити день учнівського самоврядування до Дня Вчителя, лінійки Мужності «Україна понад усе», «Герої нашого часу», «В нас є на кого рівнятись», «Вінок безсмертя», під час яких в учнів формувалися поняття «єдність», «цілісність», «герой», «подвиг»; військово-патріотичні змагання до Дня Збройних Сил України, тематичні бесіди до Дня інвалідів, тренінгове заняття для лідерів учнівського самоврядування «Я і колектив», де активісти школи змогли розвинути свої лідерські якості, осягнути поняття «колективізм», «взаємодопомога», «успіх».

    Варто відмітити, що особливої уваги потребують питання превентивного виховання, якими опікуються шкільна Рада профілактики правопорушень, батьківський комітет та Рада школи.

Превентивну роботу  проводиться з усіма дітьми, починаючи з

дошкільного віку, з метою попередження відхилень у поведінці, особливо з

тими, хто перебуває у складних життєвих обставинах, характеризується

негативною поведінкою, а також з тими, хто став на шлях асоціальної і

протиправної поведінки. Належний рівень роботи з цієї проблеми доводить те, що на даний час у нас немає учнів, які стоять на районному обліку.

     Ефективність процесу національно-патріотичного виховання

дітей і молоді зростає за умови активного залучення сім’ї як ключового

суб’єкта виховання.

Співдружність школи з сім’ю, опора на родинні традиції сьогодні набувають особливої актуальності. Ставлення батьків до проблем виховання дітей не є однозначним.

Опитування, що проводилось з батьками показало, що близько 68% батьків розуміють усю відповідальність за навчання і виховання своїх дітей, 17% сходяться на думці про те, що виховувати дитину повинна сім’я, школа, суспільство. І на превеликий жаль  15% батьків знімають із себе відповідальність за виховання своїх дітей, вважаючи своїм завданням забезпечити матеріальний добробут дитини (одягнути та нагодувати), а про духовність нехай попіклується школа

   Отже, плануючи в закладі навчально-виховних процес, наш колектив намагається максимально залучити до роботи батьків. Для налагодження зворотного зв’язку сім’я – школа незамінною є робота батьківських комітетів  класів, які проявляють інтерес до справ класу та школи.

    Традиційними вже стали проведення Днів відкритих дверей,  загальношкільні  батьківські збори, всеобучі, родинні свята, консультації,  бесіди  індивідуального  характеру  з  питань  виховання

громадянина-патріота. Тісну співпрацю з батьками слід відмітити на прикладі роботи  «Школи батьківської майстерності»;  різних форм проведення загальношкільних батьківських зборів (літературно-музичні композиції, патріотичні конкурсні програми, фестиваль учнівської обдарованості), засідань батьківського комітету (тренінги, обмін думками).

Прикладом цього слугують тренінгові заняття для батьків 2, 7, 8 класів, педагогічний консиліум для батьків 5 класу, родинне свято « З Україною у серці у 8 класі, « Краса осені» у 2 класі, «До нас завітав Святий Миколай» 5 клас.

Провідна роль у  процесі становлення учня як громадянина та патріота належить класному керівнику.

Виконуючи завдання МО класні керівники широко використовують у своїй практиці інноваційні форми і методи роботи з учнівським колективом. Цікавими і змістовними стали проведення спільного засідання МО класних керівників та  лідерів учнівської організації, де спільно розглядаються і вирішуються питання, які хвилюють як класних керівників так і учнівський колектив, тренінги, обмін думками. Ефективністю   проведення виховних заходів виділяються   родинні свята, зустрічі за круглим столом, відкритий мікрофон, віртуальні екскурсії, конкурсні програми. Слід відмітити належний рівень проведення виховних годин і заходів «Осінь золота принесла нам дива» 2 клас, до проведення якого долучились і батьки, « З Україною у серці» 8 клас, «Права і обовязки дітей» 4 клас. Усі заходи проводились у супроводі мультимедійних презентацій, музичних номерів, інтерактивних вправ та носили національно-патріотичний характер.

   Виховання громадянина неможлива без участі школярів у гуртках та секціях. Саме тут найширше і найглибше розкривається дитина як особистість. Гуртківці – активні учасники районних конкурсів: «Моя сім’я – частинка України», «Мереживо осінніх барв», «Ми діти твої, Україно», «Святвечір», «Птах року», «Ліси для нащадків». Слід відмітити якість роботи керівників гуртків Сіжук Н. В. («Народні обереги»), Хомич Р. М. («Гаптування шовковими стрічками»), Глущика В. П. («Юний фотоаматор»), Парфелюк Я.Ф. («Екосвіт»), Кубари С. М. («Музичний калейдоскоп»).

     Особливої уваги заслуговує військово-патріотичне та фізичне виховання дітей та молоді, головними завданнями яких є фізична і професійна підготовка дітей та учнівської молоді до служби в Збройних Силах України.

Цій тематиці підпорядковані ряд заходів як шкільного так і районного рівня. Це, до прикладу, щорічні змагання до Дня Захисника Вітчизни «Нащадки козацької слави», Дня Збройних Сил України, районні змагання з футболу, де наші учні здобули ІІ місце, обласні змагання з легкої атлетики.    

       Погодьтесь, що патріотичне виховання неможливе без естетичного виховання, яке пов'язане з естетичним розвитком особистості у всіх сферах її діяльності – вміння відчувати й розуміти прекрасне в особистому й громадському житті, в природі, праці, мистецтві. Виховання відчуття краси, прекрасного відбувається при проведення позакласних та позашкільних заходів, серед яких слід відзначити традиційні свята, які із задоволенням відвідують  батьки: свято вшанування учительської праці, день Святого Миколая, Новорічні ранки.

      У шкільних стінах плекається громадянин, який перейме на свої плечі тягар з плечей старших поколінь, діятиме і мислитиме по-новому, нестандартно, буде активним перетворювачем життя. Ми маємо усвідомити, що без розвитку людської гідності, патріотизму, толерантності, працьовитості, чесності не може бути ні вільної особистості, ні добробуту українського народу, ні правової держави.

 Шануйте  себе і свою гідність, і шановані будете  іншими.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«Готовність дітей до навчання у школі»

(психолого-педагогічний тренінг)

Мета: дати  батькам поняття «Готовності дитини до школи», роз’яснити її складові, згідно Концепції НУШ;

Ознайомити батьків зі змінами початкової освіти, згідно НУШ;

 Обладнання: брошурки  по готовності дитини, матеріал для роботи в групах, матеріал для творчої роботи: папір, клей, та зображення (квіточка, стебло, листочки, комахи, пшеничний вінок), ватман, мольберт,  презентація, кульки.

Слайд№ 1

 Вступ психолога

Доброго дня шановні батьки, вчителі, гості. Сьогодні на засіданні «Школи батьківської майстерності  ми поговоримо про готовність дітей до школи. Чому ми  говоритимемо на цю тему?  Є декілька поважних причин.

C:\Users\Галя\Desktop\СЕМІНАРвідділ освіти\фото\DSC_0052.JPGПерша причина це та, що ваші діти, шановні батьки підуть навчатися у перший клас до НУШ. 

Друга причина: ви повинні усвідомити що перехідний вік від 5 до 6 років особливий тим що дитина з безтурботного дитинства зі словами «хочу», переходить у цікаве проте складне шкільне життя зі словами «потрібно». Дитина переживає свого роду стрес. Тому вам, як батькам потрібно навчитися допомогти дитині побороти цей стрес.

Третя причина: після сьогоднішнього заняття  ви повинні усвідомити що велику роль у становленні особистості дитини відіграють батьки, а саме в період  початку шкільного віку дитина стає особистістю. Особистістю зі своїми переживаннями, страхами, агресивністю, плаксивістю, невпевненістю. А вам як батька необхідно навчитись приймати це і допомогти дітям побороти негативні прояви .    

Слайд 2

Девіз нашого заняття: « Діти- квіти нашого життя»

 

Слайд 3

Правила роботи C:\Users\Галя\Desktop\СЕМІНАРвідділ освіти\фото\DSC_0063.JPG
Бути активним учасником
Думка кожного важлива

Слайд 4

 

 

 

 

 

1. Вправа-знайомство  «Бліц інтерв'ю» знайомство  «Квітка»

Батьки вибирають квітку знайомлячи зі своєю дитиною дають відповіді на питання

- Що повинна вміти дитина ідучи до школи?

- Як ви готуєте дитину до школи?

Квітку батьки прикріплюють на аркуші А4, психолог на загальному аркуші-ватмані.

Висновок психолога: Квіти це умовно наші діти, отже ви вважаєте (психолог занотувавши відповіді батьків оголошує результати,  відповіді батьків про готовність дитини : фізична готовність-.., психологічна готовність (соціальна готовність-.., емоційно-вольова готовність-..), педагогічна готовність готовність… .)

 

Слайд 5

2. Флеш-терапія (Відео дітей, на якому записано відповідь на питання:

- Що повинні вміти діти, коли ідуть до школи.)

Давайте послухаємо наших експертів, що вони думають про те, що повинна вміти дитина коли іде до школи.

Слайд 6

Висновок психолога: аналізує відповіді дітей.

Ви повинні усвідомити, що на першому місті психологи ставлять фізичну готовність до якої входять здоров'я та розвиток дрібної моторики руки, далі ми повинні готувати дитину психологічно:
- до вміння співпрацювати в колективі (соціальна готовність);
- бути готовими до навчання, залишивши іграшки на певний час   (емоційно-вольова готовність).
І лише тоді без примусу без покарань і залякувань  у формі цікавих завдань, ігор переходити до педагогічної готовності ( інтелектуально розвивати дитину). 

3.Вправа «Скринька побоювань». Під час сьогоднішнього заняття ви можете записувати питання, все що вас турбує і хвилює і вкидати у «Скриньку побоювань» на сьогоднішньому занятті та на інших заняттях ми будемо на них відповідати.

Слайд 7-8

4. Автобусна зупинка «Інформаційне повідомлення» «Сонечко»

C:\Users\Галя\Desktop\СЕМІНАРвідділ освіти\фото\DSC_0061.JPG «Компетентний першокласник»

C:\Users\Галя\Desktop\СЕМІНАРвідділ освіти\фото\DSC_0059.JPGВиступ заступника директора школи з НВР про зміни в освітньому процесі згідно НУШ.(виступ додається ( додаток8)).

 

 

 

Повертаймося у нашу творчу майстерню.

Висновок психолога: школа дає  знання, які  потрібні дитині протягом  усього життя. Вони повинні  прагнути і тягнутися  до знань як квітка до сонця.

Наскрізьні вміння і навички, якими повинна оволодіти дитина в школі,і записані на промінчиках сонечка. . Давайте їх зачитаємо і прикріпимо до своєї роботи. (Додаток 2). В вийшло таке гарне сонечко, воно посміхається і простягає до дітей-квіточок  свої промінці.
Слайд 9-10

5. Вправа «Хмаринки»

Проте провівши спостереження за вашими дітьми я,  як психолог дійшла висновку, що у ваших дітей є труднощі у навчально-пізнавальній діяльності.

Вони записані на хмаринках перечитайте їх і виберіть ті які є у вашої дитини.

Висновок: Хмаринки заважають промінцям сонця зігрівати квітку, а труднощі - здобувати нові висоти.  Тому завдання нашого заняття навчитися нам батькам і педагогам допомагати  дітям побороти ці труднощі. ( додаток 3)

Слайд 11

6. Практична вправа «Фізична готовність».

 Основними компонентами загальної  готовності до школи є фізичне здоров'я:
«Фізичне здоров'я-стебло»

Уявіть собі, що здоров'я дитини, це стебло  квітки. Давайте приклеїмо стебло на нашу творчу роботу. Подивіться на слайд і на ватман, якою повинна бути наша квітка дитина.

  • Яке повинно бути стебло у здорової квітки?
  • Чи має вплив на стебло квітки догляд?

 

 

 

Висновок: За здоров'ям дитини потрібно слідкувати, як за ніжним стеблом квітки. Давайте переглянемо  матеріал з додатку 1, який допоможе вам піклуватися про здоров'я дитини.

Слайд 12

Фізична готовність.

Вона займає перше і основне місце у готовності дитини до школи. Включає в себе фізіологічну готовність та дрібну моторику

Слайд 13

Робота з додатком 1.

.

slide_6Слайд 14

Заходи по збереженню здоров'я дітейC:\Users\Галя\Desktop\СЕМІНАРвідділ освіти\фото\DSC_0071.JPG

 Режим дня

Денний сон

Здорове харчування

Рухова активність

Підтримка сімї

Збереження слуху, зору, постави

Рівні працездатності можуть залежати від стану здоров’я, темпераменту тощо. У роботі із дітьми 5-6 років треба враховувати їхні можливості та норми навантаження: 

Слайд 15

Рекомендації щодо організації режиму дня

  • Загальне навчальне навантаження – 4 год. на день;
  • Безперервна письмова робота – 4-5 хв;
  • Безперервне читання – 8 хв;
  • Середня активність уваги – до 15 хв;
  • Прослуховування звукозапису – 6-10 хв;
  • Перегляд кінофільмів, телепередач – 15 хв;
  • Перебування на свіжому повітрі – не менше 4 год;

Тривалість сну – 12 год на добу, із них денний сон (бажано) – 1,5 год.
Слайд 16

Динаміка працездатності шестирічної дитини:
Тижнева:

 Понеділок – призвичаювання;
Вівторок, середа – найвища і стала працездатність;
Четвер – початок спаду працездатності.

Пятниця зниження працездатності

Слайд 17

Показники розвитку дрібної моторики руки

  • Вільно володіти олівцем і пензлем при різних прийомах малювання.
  • Вирізати ножицями.
  • Зображувати в малюнку кілька предметів, об'єднуючи їх єдиним змістом.
  • Штрихувати або розфарбовувати малюнки, не виходячи за контури.
  • Орієнтуватися в зошиті.
  • Вміти копіювати фрази, найпростіші малюнки.
  • Передавати у малюнках точні форми предметів, пропорції, розташування частин.

Слайд 18

Вправа «Листя»  психологічна, яка включає в себе

Емоційно-вольову готовність (мотиваційну готовність): (додаток 4)

-Уміння керувати своєю поведінкою

- Збереження працездатності протягом навчального дня

-Емоційна стійкість

-Довільна регуляція уваги

-уміння стримувати свої імпульси

-уміння прдовжувати свою дію, докладаючи до цього вольові зусилля

А зараз на слайді перечитайте ще раз, що повинна вміти дитина, коли іде до школи. У вас є 6 зелених листочків ( додаток 3). Якщо дитина володіє тими навичками, що записані на листочку, ви приклеюєте листок до стебла. Якщо не володіє не приклеюйте. (Психолог працює на загальному ватмані.)

D:\Мама все\все\сем\фото\DSC_0086.JPGC:\Users\Галя\Desktop\СЕМІНАРвідділ освіти\фото\DSC_0081.JPG

     А зараз вас чекає сюрприз. Зараз сюди вийдуть ваші діти. Ви просто уважно спостерігайте за ними і слухайте.

 Виходять діти з вихователем і повітряними кульками. Вона представляє дітей.

Збирає кульки і роздає. Реакція дітей на це різна. Батьки повинні побачити поведінку дитини у колективі. (Можна  показати відео, як діти граються.) 

Слайд 19

Вправа «Соціальна готовність».  Соціальна готовність- це готовність до спілкування та спільної діяльності. Це важливе новоутворення, обумовлене зміною провідних типів діяльності, переходом від сюжетно-рольової гри до навчальної діяльності..
 Загалом, соціальна  готовність є цілісним станом психіки дитини, що забезпечує успішне прийняття нею системи вимог школи і вчителя, успішне оволодіння новою для неї діяльністю та новими соціальними ролями

Вміння спілкуватись

Бути доброзичливим

Виконувати разом роботу в групі

Не проявляти агресії

Підкорятись інтересам групи.

Інтелектуальна готовність (додаток 1)

Слайд 19

Уявімо собі, що соціальна готовність- це у нашої квітки різні друзі комашки (додаток 5). Подивіться на слайд, перечитайте вміння, якими повинна володіти дитина ( вони записані червоним кольором), згадайте, чи вона ними володіє.  Якщо володіє приклеюєте комашку, якщо ні то не приклеюєте. 5 умінь, 5 комашок.

 

Слайд 20

C:\Users\Галя\Desktop\СЕМІНАРвідділ освіти\фото\DSC_0092.JPGВправа-руханка  «Черепеха» давайте відпочинемо. Виходимо всі на клас стаємо в коло і будемо виконувати рухи під музику. Психолог показує рухи, батьки повторюють: черепаха- рух головою, сиділа- присісти, удав – рух руками, крокодили- рух кистями рук ї т. д. Перший куплет виконують за психологом, третій – самостійно.

Висновок: Танцювальна арт-терапія, позитивно впливає не тільки на здоров'я, ай допомагає розвивати пізнавальні процеси: сприйняття, уяву, пам'ять, увагу- це складові інтелектуальної готовності.

 

Слайд 21

Вправа « Інтелектуальна готовність»

 

Що повинні діти вміти, як розвивати пізнавальні процеси ви дізнаєтесь самостійно опрацювавши в групі матеріал , який я вам підготувала. Для роботи в групах нам необхідно об’єднатись в групи, але спочатку розглянемо, як розвиваються пізнавальні процеси.

Слайд 22

    Пізнавальні процеси розвиваються паралельно,одночасно, всі разом. Ніби кульки рухаються по колу. Давайте станемо в коло, візьмемо кульки в руки (на кульках написано «увага, пам'ять, мислення, уява, мовлення, сприйняття». 

 і передаваймо по колу. Коли ми розвиваємо пам'ять то розвивається і увага і сприйняття. Розвиваючи мову, розвиваємо мислення, уяву. 

Коли зупиняємо розвиток мови, інші процеси також призупиняються у розвитку.  Давай те це перевіримо.

(Психолог отримує кульку і зупиняється не передає далі, рух кульок зупиняється.)

D:\Мама все\все\сем\фото\DSC_0095.JPGВисновок: От ми бачимо, через одну кульку призупинився рух всіх кульок, так і у пізнавальних процесах.

 Об'єднуються в групи за допомогою шариків на яких написано  «увага, пам'ять, мислення, уява, мовлення, сприйняття». У кого  кулька, той бере  сусіда зліва, бере додатки, під  тою самою назвою і опрацьовують матеріал. (додаток 6)  (Батьки опрацьовують матеріал, обирають найцікавіші вправи для розвитку пізнавальних процесів, які можна використовувати вдома і ознайомлюють всіх)

Робота в групах. Вправа «Пізнавальні процеси» 20 хв.

 Представлення груп  по 5 хв.  Під час представлення висвітлюються слайди.

Слайди23-28

 Увага

  • Виконувати завдання,

не відволікаючись, близько 15 - 20 хвилин.

  • Знаходити 10 відмінностей між предметами.

 

  • Утримувати у полі зору не менше 10 предметів.
  • Виконувати самостійно завдання за запропонованим зразком.
  • Копіювати візерунки.
  • Вміти знаходити однакові предмети.

Пам'ять

  • Вміти запам'ятовувати 8 -10 запропонованих предметів або названих слів.
  • Розповідати напам’ять вірші, казки, оповідання.
  • Повторювати дослівно речення, що складаються з 7-10 слів.
  • Детально розповідати по пам'яті зміст ілюстрації.(Реченнями).
  • Повторювати ряди цифр (від 3 до 7), запам'ятовуючи їх на слух або візуально.
  • Запам'ятовувати розташування іграшок (8-10), називати по пам'яті, що де знаходилося.

Мислення

Узагальнювати

C:\Users\Галя\Desktop\СЕМІНАРвідділ освіти\фото\DSC_0098.JPGПорівнювати

Знаходити зайве слово

Визначати поняття

Уява

Розвиток репродуктивної уяви;

Зародження творчих форм уяви;

З’являється особливий вид уяви – мрія

C:\Users\Галя\Desktop\СЕМІНАРвідділ освіти\фото\DSC_0101.JPGСприймання
Вікові особливості сприймання:

-мала диференційованість сприймання коли діти плутають схожі предмети; --тісний зв’язок сприймання з практичними діями,

-зв’язок сприймання з емоціями.

Засоби розвитку сприймання:

  • використання методу порівняння;
  • виділення головного і суттєвого в об’єктах які сприймаються дітьми; використання наочності та технічних засобів;
  •  словесний звіт про те як вони сприйняли певні об’єкти;
  •  врахування вікових та індивідуальних особливостей сприймання

 

Вправа-тест  «Долоні»

Підніміть праву руку .

Зробіть хлопок. (Хлопок не виходить)

Хлопок можна зробити тільки двома руками.

Хлопніть двома руками. (Хлопок вийшов)

Висновок: Як не можна зробити хлопок однією рукою, так не може підготувати дитину до школи вихователь без допомоги і підтримки батьків.

Навчання дитини  це взаємодія, партнерство і співпраця БАТЬКІВ І ВЧИТЕЛІВ.

Вправа «Скринька побоювань»

 Психолог під час роботи груп  передивлюється питання  сортує їх . На питання відповідають психолог адміністраці я школи вчителі, вихователі.

Слайд 29

 

 

 

 

 

 

Вправа  «Зерна спілкування?»

    Щоб наша квітка-дитина була здоровою потрібно, позитивне,  спілкування батьків з дітьми.

Давайте приклеїмо пшеничний віночок  на нашу роботу, як символ підтримки, любові, поваги до ваших дітей. (Додаток 7)

Підсумок: Покажіть свої роботи один одному, тепер нашим гостям, мені.

Всі побачили, що однакових робіт не має, це означає, що немає однокових дітей. До кожної дитини потрібні різні підходи, щоб успішно підготувати її до школи.

В ідеалі квітка повинна виглядати, як на слайді, або  як у мене, проте в кого не 6 листочків, а менше,  більше звертати увагу на емоційно-вольову готовність, в кого менше 5 комах, більше працювати над соціальною готовністю.  Як розвивати дитину інтелектуально, ви опрацювали самостійно і сподіваюсь ці знання вам знадобляться. А про те що стежити за здоров'ям дітей- це обов’язок батьків, всі ви це знаєте.

 Я підгодувала вам заповіді (додаток 1) давайте перечитаємо їх усі разом.

 Десять заповідей для мами і тата майбутнього першокласника

Починайте «забувати» про те, що ваша дитина маленька. Давайте їй посильну роботу дома, визначте коло її обов’язків. Зробіть це м’яко: «Який ти в нас уже великий, ми навіть можемо довірити тобі помити посуд».

Визначте загальні інтереси. Це можуть бути пізнавальні інтереси (улюблені мультфільми, казки, ігри), так і життєві (обговорення сімейних проблем).

Залучайте дитину до економічних проблем родини. Поступово привчайте порівнювати ціни, орієнтуватися в сімейному бюджеті (наприклад, дайте гроші на хліб і на морозиво, коментуючи суму на той й на інший продукт).

Не лайте, а тим більше – не ображайте дитини в присутності сторонніх. Поважайте почуття й думки дитини. На скарги з боку навколишніх, навіть учителя або вихователя, відповідайте: «Спасибі, ми обов’язково поговоримо на цю тему».

Навчіть дитину ділитися своїми проблемами. Обговорюйте з нею конфліктні ситуації, що виникли з однолітками і дорослими. Щиро цікавтеся її думкою, тільки так ви зможете сформувати в неї правильну життєву позицію.

Постійно говоріть з дитиною. Розвиток мовлення – запорука гарного навчання. Були в театрі (цирку, кіно) – нехай розповість, що більше всього сподобалося. Слухайте уважно, ставте запитання, щоб дитина почувала, що вам це цікаво.

Відповідайте на кожне запитання дитини. Тільки в цьому випадку її пізнавальний інтерес ніколи не згасне.

Постарайтеся хоч іноді дивитися на світ очима вашої дитини. Бачачи світ очима іншого – основа для взаєморозуміння.

Частіше хваліть вашу дитину. На скарги про те, що щось не виходить, відповідайте: «Обов’язково вийде, тільки потрібно ще раз спробувати». Формуйте високий рівень домагань. І самі вірте, що ваша дитина може все, потрібно тільки допомогти. Хваліть словом, усмішкою, ласкою й ніжністю.

Не будуйте ваші взаємини з дитиною на заборонах. Погодьтеся, що вони не завжди розумні. Завжди пояснюйте причини ваших вимог, якщо можливо, запропонуйте альтернативу. Повага до дитини зараз – фундамент шанобливого ставлення до вас тепер і в майбутньому

 

Слайд № 33

Вправа-тест «Піраміда готовності» 5 хв.

Заповніть піраміду готовності в додатку 1 остання сторінка.

На вершині поставте ту готовність, яка на вашу думку важливіша. Знизу ту готовність, яку вважаєте менш важливою і т.д.

( Батьки працюють індивідуально , психолог переглядає,  і пропонує  зачитати тому, хто зробив правильно, поставивши фізичну готовність-1, психологічну-2 можна розписати, педагогічну-3)

Слайд 34

Рефлексія

«Раніше я .., а тепер …»

«Це був важливе (неважливе)  для мене заняття, тому що я …».

Притча  «Про життя»
Одного дня люди  замислились: “Що таке життя?”
Одні стверджували, що життя – це очікування. Адже батьки очікують дітей з далекої дороги, очікують від них підтримки, допомоги,  діти очікують канікул, відпочинку, щоб провести вільний час з батьками.
Інші стверджували, що життя - це мандрівка. Щодня ми здійснюємо багато мандрівок: до школи, на роботу, до друзів, родичів, на відпочинок...
Пішли вони до мудреця щоб розсудив. А він і каже:   “ЖИТТЯ- це мандрівка очікуванні мрії”

 Бажаю Вам, щоб ваше життя було наповнене здійсненням очікуваних  мрій. І Ви не забували здійснювати мрії своїх дітей.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«Ми українці

Вед 1. Доброго дня всім, хто тут зібрався нині

 Вед. 2    Доброго дня всім, хто в гості завітав!

   Вед. 3.   Доброго дня, великій цій родині!

     Вед. 4.  Шановні гості, ми вітаєм вас!

 

1 ведучий. На білому світі є різні країни,

                    Де ріки, ліси і лани…

                    Та тільки одна на землі Україна –

                     А ми її доньки й сини.

2 ведучий. Усюди є небо, і зорі скрізь сяють,

                    І квіти усюди ростуть…

                   Та тільки одну Батьківщину ми маєм –

                   ЇЇ Україною звуть.

 

Пісня «Тобі, країно» 8 клас

 

1 вед. Ми радо вітаємо усіх, хто зібрався у цьому залі. Сьогодні ми пропонуємо вашій увазі конкурсну програму «Ми - українці» яка проходить між учнями 9-11 класів.

2 вед. Вітаємо 1 команду «Патріоти» у складі: капітан команди –

 

3 вед. Оплесками вітаємо команду «Лідери» у складі: капітан

C:\Users\Галя\Desktop\СЕМІНАРвідділ освіти\фото\DSC_0108.JPG

 

 

4 вед. Дозвольте представити журі нашої програми у складі

1 вед. Програма нашого конкурсу складається із 7 конкурсів. Творчі  конкурси оцінюється за 5-тибальною шкалою, решта конкурсів –кожна правильна відповідь по одному балу.

2 вед. Просимо капітанів команд до жеребкування.

3 вед. Перший конкурс «Привітання команд». Надаємо слово команді  

C:\Users\Галя\Desktop\СЕМІНАРвідділ освіти\фото\DSC_0116.JPG4 вед. Слово має команда

1 вед. Поки журі оцінює виступи команд, вашій увазі пропонуємо

Пісня «             »   

2 вед. Слово надаємо журі для оцінювання першого конкурсу.

2 вед. Тема другого конкурсу «Домашнє завдання» – образи з народного життя. Кожна команда підготувала сценку на цю тему.

1 вед. Запрошуємо першу команду , яка представляє вашій увазі сценку «В очі лисицею, поза очі – вовчицею»

2 вед. Команда лідер пропонує вашій увазі сценку «….

1 вед. Поки журі оцінює конкурс «Домашнє завдання» ми даруємо вам

 

Танець «Вишенька-черешенька»

 

2 вед. Слово має наше шановане журі

 

1 вед. Любіть Україну у сні й наяву,

            Вишневу свою Україну,

            Красу її вічно живу і нову,

            І мову її соловїну

 

2 вед. Оголошуємо про початок третього конкурсу «Карта України». Умову цього конкурсу оголошує учитель географії Карпук В. І. (позначити області)

1 вед. Поки команди працюють, вам вітання передають учні   класу із

 

 піснею    «Запитаю я»

 

2 вед. Роботу закінчено. Капітани картки із відповідями передають журі.

2 вед. Усі ми діти великого українського народу. А наше село, наші односельчани є невеличкою частиною гордого, мужнього, нескореного народу.

1 вед. Залісся можна назвати справжнім зеленим раєм. З ранньої весни до пізньої осені воно потопає в густій зелені лісів, садів, що оточують його, як сторожа. Залісся колись було віддаленим кутком Нуйна. Його історія почалась у часи кріпосного права, коли поміщик переселяв частину Нуйнівських селян за ліс, на схід.

2 вед.  Врешті-решт Залісся стало окремим селом. Тоді ж іншу частину жителів Нуйна виселили ще далі – до водяного млина мельника Луки. Присілок так і назвали Лука. Згодом він теж став окремим селом. В нинішньому адміністративному поділі села Лука не існує, в радянський час його включили в територію Залісся.

МОЄ СЕЛО

Ти виросло у вулицю «села» –

За лісом, за болотом, у диких хащах,

В землянці жив мій предок не з добра,

Переборовши злидні і нашестя.

Ріллю твою топтали прусаки,

І царські вої стрімко пролітали,

Пісні стрільці співали січові,

Залишившись у пам’яті, в печалі.

І грізне лихоліття фронтове

Зайшло з бідою в кожну твою хату,

«Жінки-солдатки» взяли на себе

І плуг, і серп, і доленьки напасті.

За колосок піднятий із землі,

Гноїли в тюрмах, голодом морили,

Поставить на коліна все хотіли

Наших дідів, батьків і матерів.

Пережило те все, переболіло,

Залікувало рани, зацвіло,

Новобудовами стрімкими зарясніло,        

 

 

 

2 вед. Село моє, люблю тебе,

            Твої світанки й вечоріння,

            Поля твої, твої сади,

           Бо тут тепер моє коріння.

1 вед. Сиве мереживо доріг,

           Вони ведуть у край далекий.

Та повертаються здаля

Під весну стомлені лелеки.

2 вед. Чи то зимової пори, чи сонячного літа –

            Моє Залісся золоте

            Мені у душу світить.

           Люблю, люблю своє село,

          Де котики вербові,

         Де б’є надії джерело

        І ласки, і любові. C:\Users\Галя\Desktop\СЕМІНАРвідділ освіти\фото\DSC_0132.JPG

1 вед. Наступний конкурс «Моє село – для мене ти єдине» для вас підготувала заступник директора школи з НВР Шумік Н. М. Просимо Наталію Миколаївну оголосити умову конкурсу.

 

Пісня «Село моє»

 

2 вед. Надаємо слово командам.

1 вед. Поки журі оцінюють конкурс, вас вітає    

 

 з піснею  «Я бажаю вам усім»

 

2 вед. Просимо журі оголосити результати конкурсу «Моє село – для мене ти єдине»

 

1 вед. Батьківщина – це найдорожче, найсвятіше, найсвітліше, що є у кожної людини. Це найкраще місце на землі, де живуть наші батьки, дідусі, де поховані наші пращури. Найсвятіше, що є в кожної людини – це її батьки, люди, які дали життя, проклали дорогу у світ.

2 вед. Усі ми знаємо, що родина, сімя – це найдорожче для кожної людини. З родини йде життя людини» - говорить народна мудрість. Саме в родині людина робить свої перші кроки, з неї виходить вона у великий світ. Тут вона навчається добра і любові, шанувати свій рід, свою землю, берегти пам'ять свого народу.

Тихо біля хати схлипує криниця

І скрипить до мене довгим журавлем

«Покуштуй, дитино, чистої водиці

І скажи по правді, як то ми живем?»

Півсела щоранку з мене носять воду

А ніхто не знає, хто мене копав

Як же зберегти нам пам'ять родоводу,

Щоб не всох наш корінь, марно не пропав»

Хто копав криницю? Може мій прадід?

Може рідний батько чи по батьку дід?

Прилітає вітер до моєї хати

Замітає давній до криниці слід.

Вже не раз куштую із криниці воду,

Соромно не знати, хто її копав.

Зберігаймо, ж, люди, пам'ять родоводу,

Щоб не всох наш корінь, марно не пропав.

 

Пісня «Родина»

 

 Цю сорочку мені вишивала

Материнська ласкава рука,

Щиро квіти на ній розсипала

Мов по лузі весна гомінка.

Від’їздив я. в останній хвилині

Мати шепче крізь сльози :„ Прощай!

Пам’ятай, ти родивсь на Вкраїні,

Де б не був ти, про це пам’ятай.

Не соромся хоч мови своєї,

Ти повинен гордитися цим.

А сорочки простої тієї

Не заміниш і шовком тонким,

Бо це мати тобі вишивала. ”

І, здається, тепло її рук

Все в дорозі мене зігріває

І я чую коліс перестук.

Де б не був я: на півночі  дальній,

І на землях цілинних орав,

А в сорочці оцій полотняній

Я тепло рідних рук відчував.

1 вед. Тема наступного конкурсу «Батьківська скарбниця». Умови його  оголосить Голова ради школи

C:\Users\Галя\Desktop\СЕМІНАРвідділ освіти\фото\DSC_0144.JPG

Пісня «Птахом лину»

 

Пісня «Мої батьки»

 

2 вед. Завжди у селах наших так було –

           Після закінчення і під час роботи

           Піснями наповняється село,

           Бо пісня проганяє всі турботи.

 

1 вед. І в довгії зимові вечори,

           і в літнії  спекотливії ночі

           Завжди співали наші земляки –

          Про козаків, калину, карі очі.

 

Пісня «Вишиваночка»

 

2 вед. Весь час жилося тяжко на селі

            Та пісня душу людям зігрівала

           Пісень співать навчали дочок матері

          Батьки синів пісень співать навчали.

1 вед. Століттями складалися пісні –

          Пісні народні – жартівливі і серйозні,

        Вони єднали в мирі й на війні,

        Звучали на весіллі і в поході.

2 вед. Що ж сталося? Чому в наш час не так?

            Невже нам жити важче, аніж предкам?

       Чому ж пісні сьогодні в селах не звучать

        Про козаків, про чорнобривці, чорну редьку.

1 вед. Згадаємо ж давайте у цю мить,

           Що українці – це ж народ співочий –

          Ніщо не може нашу пісню зупинить,

C:\Users\Галя\Desktop\СЕМІНАРвідділ освіти\фото\DSC_0154.JPG        Наповним піснею наш край квітучий!

2 вед. Ітак, ми підійшли до наступного конкурсу «Пісня – душа народу», який оголошує вчитель музики Кубара С. М. (вгадай пісню за пантомімою)

 

 

1 вед. Ми-українці. Ми-одна сімя

На сході, заході, на Півночі і в центрі

Живуть прекрасні люди, живе моя рідня,

Бо в нас на всіх – одна велична ненька.

2 вед. А зараз час порадувати піснею наших гостей

 

«Я бажаю вам сонця і миру»

 

C:\Users\Галя\Desktop\СЕМІНАРвідділ освіти\фото\DSC_0158.JPGВед. Школа – це великий корабель, що долає безкраї простори часу. На його шляху зустрічається і лагідний штиль, і чорні бурі. Проте корабель пливе уперед, долаючи всі труднощі. А подолати їх нам допомагають мудрі наставники, творчі люди – наші учителі.

Вед.1 Тема наступного завдання «Моя школа – моя фортеця.»
скласти рекламу-слоган школі

 

Пісня про школу

Вед2

Учитель… таке ніжне, світле слово. Воно лунає так дзвінко, як чисте джерельце, воно лине, як провідна зірка, що осяває путь. Воно ніжне, як барвистий осінній листок,що падає  від найменшого подиху вітру. Але водночас це слово закликає до праці, до дії, творчого пошуку, самовизначення.

Дорогі  вчителі

Ваше слово – то мудрість України,

А життя – то доля трударя.

Хай же стиглим гроном калиновим

Вам за все подякує земля.

 

Хай роки минають, мов хмари осінні,

Лишаючи в серці і в пам’яті  слід.

Хай ваша професія буде вічна й нетлінна,

Хай славиться завжди учительський рід!

 

Слово журі

1 вед. В благодатнім квітучім краю

            Українці від роду до роду,

           Берегли, мов зіницю свою

          Рідну мову і звички народу.

2 вед. Памятаймо ж, що ми –українці,

          Що господарі власної долі,

          І ніколи ніякі чужинці

        Не дадуть нам ні щастя, ні волі.

1 вед. Шлях нашого народу до незалежності –довгий і тернистий. Це доводять і події, які відбуваються зараз у державі. Тисячі кращих синів і дочок віддали і віддають своє життя заради майбутнього нашого і наших нащадків.

Композиція

D:\Мама все\все\сем\фото\DSC_0160.JPG2 вед. Час оголосити останній конкурс нашої програми. «Сучасна Україна» Його підготували і оголосять вчителі історії.

1 вед. Поки команди готуються

 

Пісня флешмоб

 

2 вед. А тепер слово командам.

1 вед. Поки журі підбиває остаточні підсумки, а команди відпочивають, перевіримо, чи є уболівальники у наших команд.

2 вед. Хором відповідайте на наші запитання.

1 вед. Живемо ми в Україні?

2 вед. А пісні в нас соловїні?

1 вед. А лісів у нас багато?

2 вед. А народ у нас завзятий?

1 вед. В Україні сонце світить?

2 вед. В нас найкращі в світі діти?

1вед. Чорноземів в нас немало?

2 вед. Українці люблять сало?

1 вед. В Україні хлопці сильні?

2 вед. В Україні люди вільні?

1 вед. А дівчата у нас гарні?

2 вед. А якщо сказать шикарні?

1 вед. Оберіг у нас калина?

D:\Мама все\все\сем\фото\DSC_0163.JPG2 вед Всі ми любимо Вкраїну?

1 вед. Слава Україні!

2 вед. Слово нашому шанованому журі.                   

                           1 вед     Нехай слова і пісні милозвучні

   Для вас лунають знов і знов,

   2 вед. Хай будуть в серці нерозлучні

   Добро, надія, віра і любов!

   3 вед.Хай вам сміється доля журавлина,

   Поля розлогі колосом цвітуть,

   4 вед. Нехай червоні ягоди калини

   На  вишиванках осявають путь.

 

 

Ведуча. Людське безсмертя з роду і до роду

                Увись росте з коріння родоводу.

               І тільки той, у кого серце чуле,

               Хто знає, береже минуле

D:\Мама все\все\сем\фото\DSC_0165.JPG               І вміє шанувать сучасне, -

              Лиш той майбутнє

               Вивершить прекрасне!

Пісня «Молодь змінює світ»

 

 1 вед. На цьому наша конкурсна програма закінчена. Дякуємо за увагу.             

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додатки

 

 

 

 

Додаток 1

Заходи по збереженню здоров'я дітей

 Режим дня

Денний сон 

Здорове харчування

Рухова активність

Підтримка сімї

Збереження слуху, зору, постави

У роботі із дітьми 5-6 років треба враховувати їхні можливості та норми навантаження: 

  •      Загальне навчальне навантаження – 4 год. на день;
  •      Безперервна письмова робота – 4-5 хв;
  •      Безперервне читання – 8 хв;
  •      Середня активність уваги – до 15 хв;
  •      Прослуховування звукозапису – 6-10 хв;
  •      Перегляд кінофільмів, телепередач – 15 хв;
  • Перебування на свіжому повітрі – не менше 4 год; Тривалість сну – 12 год на добу, із них денний сон (бажано) – 1,5 год.
    Динаміка працездатності шестирічної дитини:
    Тижнева: Понеділок – призвичаювання;
    Вівторок, середа – найвища і стала працездатність;
    Четвер – початок спаду працездатності. Пятниця зниження працездатності
    Показники розвитку дрібної моторики руки
    Вільно володіти олівцем і пензлем при різних прийомах малювання.
    Вирізати ножицями.
    Зображувати в малюнку кілька предметів, об'єднуючи їх єдиним змістом. Штрихувати або розфарбовувати малюнки, не виходячи за контури. Орієнтуватися в зошиті.
    Вміти копіювати фрази, найпростіші малюнки.
    Передавати у малюнках точні форми предметів, пропорції, розташування частин.

Емоційно-вольову готовність (мотиваційну готовність):

-Уміння керувати своєю поведінкою

- Збереження працездатності протягом навчального дня

-Емоційна стійкість

-Довільна регуляція уваги

-уміння стримувати свої імпульси

-уміння прдовжувати свою дію, докладаючи до цього вольові зусилля

Соціальна готовність готовність до спілкування та спільної діяльності.

 Це важливе новоутворення, обумовлене зміною провідних типів діяльності, переходом від сюжетно-рольової гри до навчальної діяльності..
 Загалом, соціальна  готовність є цілісним станом психіки дитини, що забезпечує успішне прийняття нею системи вимог школи і вчителя, успішне оволодіння новою для неї діяльністю та новими соціальними ролями

Вміння спілкуватись

Бути доброзичливим

Виконувати разом роботу в групі

Не проявляти агресії

Підкорятись інтересам групи.

Інтелектуальна готовність

Увага

  • Виконувати завдання, не відволікаючись, близько 15 - 20 хвилин.
  • Знаходити 10 відмінностей між предметами.
  • Утримувати у полі зору не менше 10 предметів.
  • Виконувати самостійно завдання за запропонованим зразком.
  • Копіювати візерунки.
  • Вміти знаходити однакові предмети.
  • Пам'ять
    Вміти запам'ятовувати 8 -10 запропонованих предметів або названих слів.
  • Розповідати напам’ять вірші, казки, оповідання.
  • Повторювати дослівно речення, що складаються з 7-10 слів.
  • Детально розповідати по пам'яті зміст ілюстрації.(Реченнями).
  • Повторювати ряди цифр (від 3 до 7), запам'ятовуючи їх на слух або візуально.
  • Запам'ятовувати розташування іграшок (8-10), називати по пам'яті, що де знаходилося.

Мислення

Узагальнювати

Порівнювати

Знаходити зайве слово

Визначати поняття

Уява

Розвиток репродуктивної уяви;

Зародження творчих форм уяви;

З’являється особливий вид уяви – мрія

  • Сприймання
  • -мала диференційованість сприймання (коли діти плутають схожі предмети;)
  • -тісний зв’язок сприймання з практичними діями,
  • -зв’язок сприймання з емоціями.

 

Розвиток мовлення

Зв'язне мовлення : послідовне викладання своїх думок

Кругозір: знання про навколишнє середовище

Словниковий запас: використовує в мовленні дієслова, іменники, прикметники, займенники, числівники і т. д.

Граматична будова речення: вміє вірно будувати речення,         зв'язувати слова між собою.

Фонематичний слух: вміє відрізняти звуки в слові.

Чітка звуковимова: відсутність логопедичних проблем.

 

 

                                       Поради психолога

    Десять заповідей для мами і тата майбутнього першокласника

  • Починайте «забувати» про те, що ваша дитина маленька. Давайте їй посильну роботу дома, визначте коло її обов’язків. Зробіть це м’яко: «Який ти в нас уже великий, ми навіть можемо довірити тобі помити посуд».

 

  • Визначте загальні інтереси. Це можуть бути пізнавальні інтереси (улюблені мультфільми, казки, ігри), так і життєві (обговорення сімейних проблем).

 

  • Залучайте дитину до економічних проблем родини. Поступово привчайте порівнювати ціни, орієнтуватися в сімейному бюджеті (наприклад, дайте гроші на хліб і на морозиво, коментуючи суму на той й на інший продукт).

 

  • Не лайте, а тим більше – не ображайте дитини в присутності сторонніх. Поважайте почуття й думки дитини. На скарги з боку навколишніх, навіть учителя або вихователя, відповідайте: «Спасибі, ми обов’язково поговоримо на цю тему».

 

  • Навчіть дитину ділитися своїми проблемами. Обговорюйте з нею конфліктні ситуації, що виникли з однолітками і дорослими. Щиро цікавтеся її думкою, тільки так ви зможете сформувати в неї правильну життєву позицію.

 

  • Постійно говоріть з дитиною. Розвиток мовлення – запорука гарного навчання. Були в театрі (цирку, кіно) – нехай розповість, що більше всього сподобалося. Слухайте уважно, ставте запитання, щоб дитина почувала, що вам це цікаво.

 

  • Відповідайте на кожне запитання дитини. Тільки в цьому випадку її пізнавальний інтерес ніколи не згасне.

 

  • Постарайтеся хоч іноді дивитися на світ очима вашої дитини. Бачачи світ очима іншого – основа для взаєморозуміння.

 

  • Частіше хваліть вашу дитину. На скарги про те, що щось не виходить, відповідайте: «Обов’язково вийде, тільки потрібно ще раз спробувати». Формуйте високий рівень домагань. І самі вірте, що ваша дитина може все, потрібно тільки допомогти. Хваліть словом, усмішкою, ласкою й ніжністю.

 

  • Не будуйте ваші взаємини з дитиною на заборонах. Погодьтеся, що вони не завжди розумні. Завжди пояснюйте причини ваших вимог, якщо Картинки по запросу анимация пирамидыможливо, запропонуйте альтернативу. Повага до дитини зараз – фундамент шанобливого ставлення до вас тепер і в майбутньому

 

 

Додаток 2

 

                                                             Досліджую

                                                                                          Розв'язую проблеми

            Критично мислю

                                                                                                  Творчо мислю
                   

                                                                                                            Ефективно спілкуюся

Розвиваю власний

емоційний

 інтелект
                                                                                                    Організовую

                                                                                                           свою діяльність

                             Читаю                                                   Рефле-

                вдумливо                  Співпрацюю                                ксую

 

 

 

 

                                                        Досліджую

                                                                                          Розв'язую проблеми

                Критично мислю

                                                                                                  Творчо мислю
                   

                                                                                                            Ефективно спілкуюся

Розвиваю власний

емоційний

 інтелект
                                                                                                  Організовую

                                                                                                         свою діяльність

                             Читаю                                                 Рефле-

                вдумливо                  Співпрацюю                               ксую

 

 

 

 

 

 

                                                  Досліджую

                                                                                          Розв'язую проблеми

                Критично мислю

                                                                                                  Творчо мислю
                   

                                                                                                            Ефективно спілкуюся

Розвиваю власний

емоційний

 інтелект
                                                                                                    Організовую

                                                                                                           свою діяльність

                             Читаю                                            Рефле-

                вдумливо             Співпрацюю                              ксую

 

 

 

              Додаток3

 

                 (Труднощі)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток  4

(Емоційно-вольова готовність )

 

  • Вміє керувати своєю поведінкою
  • Зберігає  працездатність протягом навчального дня
  • Врівноважена  емоційно стійка
  • Уважно слухає завдання
  • Стримує свої імпульси
  • Доводить самостійно дію до кінця докладаючи до цього вольові зусилля

 

 

Додаток 5

Соціальна готовність

Смайлы Насекомые Доброзичлива

Смайлы Насекомые    Вміє працювати в групі

 

Смайлы Насекомые      Вміє спілкуватись з дорослими людьми

 

Смайлы Насекомые   Не проявляє агресії

Смайлы НасекомыеПідкоряється інтересам групи

Додаток 6

Вправи для розвитку сприймання 
Вправи для розвитку точності сприймання
Батькам пропонується продемонструвати дітям картку чи малюнок упродовж кількох секунд, на якому зображено вісім листочків жовтого і зеленого кольору і поставити наступні запитання перед дитиною:
 

• Яких листочків більше — жовтих чи зелених?
• Усього листочків більше чи менше п'яти?
Батьки демонструють дитині картку чи малюнок упродовж кількох секунд, на якій зображено 12 кульок трьох кольорів. Кульки однакові за розміром. Перед дитиною ставиться завдання відповісти на запитання:
• Яких кольорів кульки?

 Яких найбільше?
• Яких найменше?

  Ігри та вправи на розвиток слухової уваги, сприймання, пам'яті


   “Що ти почув?”. Дитина тихо сидить на ігровому майданчику чи в кімнаті. Запропонуйте заплющити очі й послухати вулицю. Через деякий час дозвольте розплющити очі, та розпитайте дитину про її враження. Можливо вона почула гудок машини або сміх дітей, можливо – голос пташки чи ваше дихання і т.д.

 

    “Де плескали в долоні?”. Дитина стоїть посеред кімнати з заплющеними очима. Ви тихенько станьте в будь-якому кутку кімнати, та плесніть в долоні. Дитина, не відкриваючи очі повинна вказати напрямок, звідки вона почула сплеск.

 

    “Вгадай, хто покликав”. В цій грі беруть участь не менше 3 дітей або членів сімўї. Дитина стоїть посеред кімнати з заплющеними очима. Хто-небудь з іших гравців повинен покликати її. Дитина відгадує, хто саме її покликав.

 

    “Доручення”. Дитина сидить на відстані 5-6 м від дорослого . У вас на столі покладені різні іграшки. Ви чітко, середньої сили голосом звертається до дитини: “Візьми м’ячик і поклади його на килим” або: “Візьми зайчика і посади його на стілець” і т.д. Потім даєте завдання вже тихим голосом.

 

   “Ехо”. Дитина тихо сидить на ігровому майданчику чи в кімнаті. Ви пропонуєте їй слухати уважно, та повторювати за вами слово. Важливо навчити дитину вслуховуватися в звучання слів, тому намагайтеся говорити слова неголосно, пошепки. Необхідно дотримуватись принципу від простого до складного: насамперед добирати слова, не схожі за звуковим складом (Аня, кіт, стрибай, веселий, швидко), а потім – близькі за звучанням, але різні за змістом (Оля, Коля, сам, там, син, лин).

 

   “Запам’ятай слова”. На столі під серветкою лежать предметні картинки або іграшки. Ви пропонуєте дитині послухати два-три слова-назви, запам’ятати їх, а потім знайти на столі відповідні картинки (іграшки).

 

   “Слухаємо музику”. Дуже велике значення для розвитку слухового сприймання має слухання музики. Тому рекомендується проводити , так звані, музичні хвилинки. Під час них ви пропонуєте дитині сісти або лягти на килим, бажано з заплющеними очима, що допомагає розслабитися і не реагувати на зорові подразники, а зосередити свою увагу на джерело звуку.

    Знайди заховану іграшку” закрити очі дитині, пропонуючи знайти заховану іграшку, орієнтуючись на силу ударів по столі (барабані, бубені, плесканні в долоні). Якщо малюк підходить близько до місця, де захована іграшка, то звучання ударів буде голоснішим, а якщо віддаляється – тихішим. Ведучим може бути будь-хто, як педагог, так і дитина.

    “Відгадай, де мама, а де дитинча”.  Показати малюнки дітям із зображенням домашніх тварин: дорослих та їх дитинчат (корови й теля, кішки й кошеняти, собаки й цуценя тощо). Він промовляє кожне “му-у”, “гав” і т. д. то низько (голосом дорослих тварин), то високо (голосом їх дитинчат). Завдання дітей полягає в тому, щоб, орієнтуючись на характер звуків та висоту голосу, піднімати відповідні малюнки дорослих тварин чи їх дитинчат.

   “Придумай слово”.  Промовити слово та пропонувати дітям придумати схожі за звучанням слова: лиска – миска, мишка, кришка; лоза – коза, коса, оса тощо.

Рекомендуємо проводити бесіду за такими запитаннями: 

  1. Як називається велика тварина, що живе в морі?
  2. Як називається свійська тварина, що живе у хаті й п’є молоко?
  3. Чим відрізняються слова “кит” та “кіт”?

 

    Дидактична вправа «Пори року» (розвиток сприймання через вміння групувати предмети)

Дітям пропонується з'єднати лініями сніжинку, підсніжник, метелика і жовтий листок із відповідною порою року. У яку пору року ти народився?

     Дидактична вправа «Пори року» (розвиток сприймання через вмінь групувати об’єкти на підставі знайдених ознак)

Дітям пропонується розглянути малюнки і з’єднати речі з відповідною порою року.

   Ігрова вправа «Від великого до малого» (розвиток вміння зосереджуватись на сприйнятті об’єкта за розміром)

Дітям пропонується розташувати малюнки у відповідному порядку. Починати з самого високого будиночка до самого низького, з самого низького дерева до самого високого.

              

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   Вправа «З’єднай предмети» (розвиток сприйняття предметів за кольором)

Дітям пропонується з’єднати предмети, які однакові за кольором та розфарбувати їх.

Вправа «Жива – нежива природа» (вчити розрізняти об’єкти живої та неживої природи)

Дітям пропонується розглянути малюнок і визначити, що на малюнку належить до живої природи, а що – до неживої.

 

 

Дидактична вправа «Загадкові малюнки» (розвиток сприйняття)

Дітям пропонується знайти фігури, які заховалися на  малюнку.

Дидактична вправа «Чарівники» (розвиток вміння встановлювати подібність за суттєвими та несуттєвими ознаками)

Дітям пропонується розглянути малюнок і знайти двох однакових чарівників. Як ти вважаєш, лихі вони чи добрі? Чому?

 

   Дидактична вправа «Загадкові малюнки» (розвиток уваги, сприйняття)

Дітям пропонується знайти всі предмети, які заховані на малюнку.

                         

 

Дидактична вправа «Пара – до пари» (розвиток сприймання через вміння знаходити суттєвий зв'язок між предметами)

Дітям пропонується розглянути серію малюнків і сказати, що забув намалювати художник? Потрібні предмети необхідно вибрати з останнього  квадратика.

 

Вправа «Знайди відмінності» (розвиток вміння визначати відмінні ознаки порівнюваних об’єктів)

Дітям пропонується уважно розглянути два малюнка і знайти п’ять  відмінностей.

   

 

  Дидактична вправа «Пара – до пари» (розвиток вміння знаходити суттєвий зв'язок між предметами)

Дітям пропонується розглянути серію малюнків і сказати, що забув намалювати художник? Потрібні предмети необхідно вибрати з останнього  квадратика.

 

   Дидактична вправа «Пара – до пари» (розвиток сприймання через вміння знаходити суттєвий зв'язок між предметами)

Дітям пропонується розглянути серію малюнків і сказати, що забув намалювати художник? Потрібні предмети необхідно вибрати з нижнього прямокутника.

          

   Дидактична вправа «Знайди відмінності» (розвиток вміння визначати відмінні ознаки порівнюваних предметів)

Дітям пропонується уважно розглянути два малюнки і знайти п’ять відмінностей.

       

 

     Дидактична вправа «Пара – до пари» (розвиток сприймання вміння знаходити суттєвий зв'язок між предметами)

Дітям пропонується розглянути серію малюнків і сказати, що забув намалювати художник? Потрібні предмети необхідно вибрати з нижнього прямокутника.

                                      

 

 

 

 

 

 

  Дидактична вправа «Загадкові малюнки» (розвиток сприйняття, уваги)

Дітям пропонується знайти всі предмети, які заховані на малюнку.

   Дидактична вправа «Пара – до пари» (розвиток вміння знаходити суттєвий зв'язок між предметами)

Дітям пропонується розглянути серію малюнків і сказати, що забув намалювати художник? Потрібні предмети необхідно вибрати з нижнього прямокутника.

             

 

 

Дидактична вправа «Пара – до пари» (розвиток вміння знаходити суттєвий зв'язок між предметами)

Дітям пропонується розглянути серію малюнків і сказати, що забув намалювати художник? Потрібні предмети необхідно вибрати з нижнього прямокутника.

              

    Ігрова вправа «Знайди мене» (розвиток зорового сприйняття та уваги)

Дитині пропонується уважно розглянути малюнок,  знайти і показати на великому малюнку предмети, зображені внизу сторінки в рамках. Показуючи предмет, дитина повинна сказати де він знаходиться, вживаючи слова «під», «над», «за», «перед», «у», «на», «між», «біля». Стежте за тим, щоб малюк говорив повними реченнями.

 

 

Ігрова вправа «Знайди мене» (розвиток зорового сприйняття та уваги)

Дитині пропонується уважно розглянути малюнок,  знайти і показати на великому малюнку предмети, зображені внизу сторінки в рамках. Показуючи предмет, дитина повинна сказати де він знаходиться, вживаючи слова «під», «над», «за», «перед», «у», «на», «між», «біля». Стежте за тим, щоб малюк говорив повними реченнями.

Вправи на розвиток мовлення для дітей

1. Дидактичні картки

Дидактичні картки чудово допомагають дітям вивчати звуки, які вони не можуть правильно вимовити. Найкраще перетворити цю вправу на гру й нагороджувати дитину, коли вона правильно вимовляє звуки, проілюстровані на картці. Це не тільки робить вправу більш привабливою, але й мотивує дитину намагатися досягати найкращих результатів.

2. Вправи перед дзеркалом

Дітям із проблемами артикуляції важко вимовляти слова та звуки через невміння правильно рухати ротом для вимови правильного звуку. Вправа перед дзеркалом – це одна з найбільш корисних мовленнєвих вправ для дітей дошкільного віку, яка здатна допомогти вирішити дану проблему. Ви можете навчити вашу дитину правильного положення і руху губ, язика й рота, що необхідно для виголошення певного звуку, демонструючи їх перед дзеркалом. Таким чином дитина зможе зрозуміти, які рухи їй необхідно виконати, щоб вимовляти звуки та слова.

3. Стриб-скок

Стриб-скок – це весела та проста мовленнєва вправа, яка полягає в повторенні слова, проблемного для дитини у плані вимови, не менше шести разів. У вправі використовуються шість паперових основ, що називаються лататтям, які розкладають на підлозі по всій кімнаті. На них має бути написане слово, вимову якого повинна тренувати дитина. Малюку необхідно вимовляти слово щоразу, коли він стрибає на латаття. Коли ж він застрибне на шосте латаття, ви можете нагородити його улюбленими ласощами.

4. Постійно розмовляйте з дитиною

Мовленнєві навички дітей розвиваються швидше, якщо батьки та члени родини постійно спілкуються з ними. Коли люди з близького оточення часто розмовляють з дитиною, а також в її присутності, у неї з'являється можливість слухати нові слова та спілкуватися.

5. Заохочуйте вашого малюка розмовляти

Систематичні бесіди з дитиною – це найкращий спосіб допомогти їй розвинути мовленнєві навички. Інший спосіб досягнення цієї мети полягає в тому, щоб вимовляти назви предметів, на які вказує малюк, заохочуючи його промовляти слова, щоби зрозуміти їхню вимову й запам'ятати. Фахівці вважають, що треба виконувати бажання дітей, тільки якщо вони висловлюють їх словами й намагаються пояснити, чого вони хочуть, за допомогою жестів. Це буде мотивувати дитину шукати шляхи вирішення своїх мовленнєвих проблем, щоб отримати те, що їй потрібно.

6. Повторюйте

У порівнянні з іншими мовленнєвими вправами для дітей дошкільного віку багаторазове повторення слів може здатись батькам роботою, що дуже втомлює, особливо якщо малюк за своєю природою допитливий. Проте це заняття може бути дуже корисним при навчанні розмовної мови. Повторюючи дитині слова, краще вимовляти їх повільно й виразно, щоб вона могла чітко розчути їх і запам'ятати всі фонеми у словах. Щоби полегшити малюку процес запам'ятовування, можна розбивати слова на частини. Спостерігаючи за вашими рухами рота, дитина зможе запам'ятовувати вимову слова, але для цього їй треба бути дуже уважною.

7. Читайте книги разом з малюком

Один з найкращих способів розвитку мовленнєвих навичок у дітей – це читання. Однак варто подбати про вибір такої книги, яка сподобається дитині. Відведіть її в бібліотеку й дозвольте самій вирішити, які книги їй цікаві, а потім купіть їх у книгарні. Книги з ілюстраціямиподобаються дітям найбільше й дозволяють розмовляти з дитиною під час читання. Намагайтеся простими словами пояснювати малюку, про що говорять ілюстрації, просіть його повторювати слова слідом за вами або ставити запитання, що стосуються малюнків, намагатись відповідати на них разом з вами. Це зробить читання більш продуктивним і цікавим заняттям.

Як назвемо?

Тема: класифікація предметів за родовими ознаками.

Інструкція: дорослий називає предмети або показує дитині предметні картинки. Дитина має назвати предмети одним словом за родовою ознакою.

Наприклад: яблуко, груша, вишня, слива – це фрукти. Вони ростуть в саду.

Яке слово зайве?

Тема: виокремлення зайвого слова із семантичного ряду.

Інструкція: дорослий називає ряд слів і просить дитину подумати, яке з цих слів зайве – має відмінні від інших родові ознаки:

 - лялька, цукерка, машинка, м’яч;

 - штани, светр, подушка, куртка;

 - ялинка, дуб, пеньок, береза.

Велике – маленьке

Тема:утворення зменшувально-пестливої форми від іменників з використанням суфіксів.

Інструкція: дорослий називає предмет, а дитина називає його в зменшувально-пестливій  формі:

 - сонце – сонечко;

 - дерево – деревце;

 - яйце – яєчко.

У лісі

Тема:використання прийменників у мовленні.

Інструкція: дитина відповідає на запитання дорослого:

 - білочка сидить де? (Білочка сидить на дереві.)

 - ведмідь заховався де? За чим? (За дубом.)

Що зникло?

Тема:вживання у мовленні іменників у родовому відмінку.

Інструкція: дорослий викладає в ряд 5 картинок і просить дитину заплющити очі. У цей момент забирає одну картинку. Після того, як дитина розплющила очі, дорослий запитує: «Що зникло?» (Зникло яблуко, лялька тощо.)

Чим ти будеш гратися?

Тема:вживання в мовленні іменників в орудному відмінку однини.

Інструкція: дорослий виставляє на стіл різні іграшки, пропонує дитині взяти одну з них і відповісти на запитання: «Чим ти будеш гратися?» (Я буду гратися машиною, ракетою тощо.)

Один – багато

Тема:утворення іменників у форма множини.

Інструкція: дорослий називає предмет в однині та просить дитину назвати цей іменник у формі множини:

 - літак – літаки;

 - кіт – коти;

- самокат – самокати.

Один – три – п’ять

Тема:узгодження іменників з числівниками.

Інструкція: дорослий викладає в ряд цифри: 1, 3, 5. Дитина бере предмет чи предметну картку, підносить до кожної цифри і послідовно озвучує: одна квітка, три квітки. П’ять квіток. Можна використати будь-які предмети чи предметні картинки.

Багатоскладові слова

Тема:вимова багатоскладових слів.

Інструкція: дорослий просить дитину повторити за ним багатоскладові слова: акваріум, велосипед, листопад.

Повторюй за мною

Тема:формування правильної звуковимови.

Інструкція: дорослий називає склади та слова, дитина за ним повторює, чітко вимовляючи звуки:

ПА-ДА–БА;

ТА-ДА-ПА;

ДІД- ЛІД-КІТ;

САША-САЖА;

ШИТИ-ЖИТИ-ПИТИ.

Скажи навпаки

Тема: збагачення лексичного запасу словами-антонімами (протилежними за значеннями словами)

Інструкція: добери антоніми до слів:

 - важкий-легкий;

 - високий-низький;

 - далеко-близько.

Створи розповідь

Тема: розвиток  зв’язного мовлення.

Інструкція: дорослий пропонує дитині-переказати казку;

описати іграшку; скласти розповідь з власного досвіду.

Читайте книги разом з малюком

Один з найкращих способів розвитку мовленнєвих навичок у дітей – це читання. Однак варто подбати про вибір такої книги, яка сподобається дитині. Відведіть її в бібліотеку й дозвольте самій вирішити, які книги їй цікаві, а потім купіть їх у книгарні. Книги з ілюстраціямиподобаються дітям найбільше й дозволяють розмовляти з дитиною під час читання. Намагайтеся простими словами пояснювати малюку, про що говорять ілюстрації, просіть його повторювати слова слідом за вами або ставити запитання, що стосуються малюнків, намагатись відповідати на них разом з вами. Це зробить читання більш продуктивним і цікавим заняттям.

 

Вправа  «Що таке доба?» (вчити розрізняти та називати частини доби як на малюнках, так і в повсякденному житті)

Ранок, день, вечір та ніч разом називаються добою. Розгляньте малюнки і скажіть, на якому з них зображено ранок? А на якому день? Вечір, ніч? Чому ти так гадаєш?  Розкажи що люди роблять вночі, ранком , вдень, ввечері.

 

Вправа «Пори року» (розвиток мовлення, розширення словникового запасу)

Які пори року зображено на малюнках? Розкажіть про прикмети кожної з них. Що роблять діти? Чим ще можна займатися взимку, навесні, влітку і восени?

 

Вправа «Жива – нежива природа» (вчити розрізняти об’єкти живої та неживої природи)

Дітям пропонується розглянути малюнок і визначити, що на малюнку належить до живої природи, а що – до неживої.

  1.     Дидактична вправа «Класифікація предметів» (розвиток мови  узагальнення, класифікації)

Дітям пропонується знайти та відібрати слова по черзі за певними загальними ознаками:

  •        Іграшки- це..;
  •        Овочі- це..;
  •        Фрукти-це..;
  •        Посуд- це..;
  •        Меблі- це…;
  •        Транспорт-це...

Дидактична вправа  «Пам'ять» (розвиток мовлення )

Дітям   пропонується    уважно    розглянути  малюнки,   розказати,   що на  них зображено. Потім закрити картинки і згадати, що побачили.

 

Вправа  «Запам’ятай і розкажи»

Звірята зібрались піти до цирку, але для цього їм треба придбати квитки. Дітям пропонується запам'ятати, хто за ким стоїть у черзі за квитками. Закрити малюнок. Згадати, хто стояв перший? Хто стояв останній? Хто стояв між білкою та жабкою? Хто стояв за мишкою? Хто стояв перед білкою?

Дидактична вправа «Класифікація предметів» (розвиток мовлення та здатності мислення,узагальнення і класифікації)

Дітям пропонується підібрати одяг для дівчинки та для хлопчика. Назвати його.

 

Дидактична вправа «Класифікація предметів»

Ведучий пропонує дітям назвати предмети для заняття спортом, музикою, малюванням.

 

Гра «Вчора, сьогодні, завтра»

Ведучий повідомляє дітям, що подорож до Країни Знань триває. Коро­лева Країни Знань підготувала багато нових та цікавих ігор.

Дітям пропонується розглянути малюнки і розказати, що хлопчик робив учора, робить сьогодні і що робитиме завтра.

 

 

Вправа «Запам’ятай і розкажи »

Дітям пропонується розглянути уважно малюнок. Розказати, що на ньому зображено. Закрити малюнок  і дати відповіді на запитання: Хто сидів за столом? Хто стояв біля столу? Якого кольору сорочка у П'ятачка? Що їв Вінні-Пух? Що тримав у руках Кролик?

 

 

 

    Дидактична вправа «Згрупуй предмети» (розвиток групувати предмети за функціональною ознакою.)

Дітям пропонується  розглянути малюнки, подумати і з'єднати лініями пов'язані між собою предмети.

Ігрова вправа «Знайди мене» (розвиток мовлення зорового  сприйняття та уваги)

Дитині пропонується уважно розглянути малюнок,  знайти і показати на великому малюнку предмети, зображені внизу сторінки в рамках. Показуючи предмет, дитина повинна сказати де він знаходиться, вживаючи слова «під», «над», «за», «перед», «у», «на», «між», «біля». Стежте за тим, щоб малюк говорив повними реченнями.

  1.     Дидактична вправа «Якого предмета не вистачає?» (розвиток вміння знаходити закономірність розміщення об’єктів)

Дітям пропонується уважно  розглянути  таблицю, сказати, чого не вистачає у рядках? Домалювати і розказати.  Як одним словом назвати зображені предмети? (Фрукти.)

 

 

Дидактична вправа «Якого предмета не вистачає?»  (розвиток вміння знаходити закономірність розміщення об’єктів)

Дітям пропонується уважно  розглянути  таблицю, сказати, чого не вистачає у рядках? Домалювати і назвати.  Як одним словом назвати зображені предмети? (Овочі.)

Ігрова вправа «Знайди мене» (розвиток зорового мовлення, сприйняття та уваги)

Дитині пропонується уважно розглянути малюнок,  знайти і показати на великому малюнку предмети, зображені внизу сторінки в рамках. Показуючи предмет, дитина повинна сказати де він знаходиться, вживаючи слова «під», «над», «за», «перед», «у», «на», «між», «біля». Стежте за тим, щоб малюк говорив повними реченнями.

 

Дидактична вправа «Знайди спільне розкажи» (розвивати вміння узагальнювати предмети за спільною суттєвою ознакою)

Дітям пропонується уважно розглянути малюнки, подумати і сказати, що спільного у предметів кожної групи.

        

 

Дидактична вправа «Якого предмета не вистачає?» (розвиток вміння знаходити закономірність розміщення об’єктів)

Дітям пропонується уважно  розглянути  таблицю, сказати, чого не вистачає у рядках? Домалювати, розказати.  Як одним словом назвати зображені предмети? (Комахи.)

 

 

 

 

 

ТРЕНУВАННЯ ЛОГІЧНОГО МИСЛЕННЯ

Логічне мислення формується на основі наочно-образного і є вищою стадією розвитку мислення взагалі. Процес досягнення цієї стадії доволі тривалий і складний. Пояснюється це тим. що повноцінний розвиток логічного мислення вимагає не лише ви­сокої розумової активності, але й передбачає наявність у люди­ни певної суми знань про спільні і суттєві ознаки предметів та явищ навколишнього світу.

ВПРАВИ ТА ІГРИ НА РОЗВИТОК МИСЛЕННЯ

  1.                     Словниково-логічні вправи

1. Назвати предмети одним узагальнюючим словом:

  1.                     калина, ліщина,   … - це
  2.                     помідор, огірок, капуста,   … - це
  3.                     ялина, верба,   … - це
  4.                     курка, гуска, індик,   … - це

2. Дібрати видові назви до родових:

Дитячі журнали – це…

Жіночі імена – це…

Кіногерої – це…

Одяг – це…

Квіти – це…

3. Узагальнити через протиставлення:

  1.                     дуб – дерево, а смородина - …
  2.                     плаття – одяг, а черевики - …

4. Розподілити ряд видових назв між двома родовими:

Ластівки, шпаки, горобці, синиці, снігурі, щиглі, дятли.

(визначити перелітних птахів і тих, що залишаються зимувати)

5. Визначити предмет за його ознаками (колір, форма, розмір…):

  1.                     легка, м’яка, біла - …
  2.                     струнка, висока, білокора -…
  3.                     пухнаста, руда, працьовита -…

6. Визначити предмет за його діями:

  1.         літає, падає, покриває, блищить, скрипить -…
  2.         світить, гріє, усміхається, зігріває -…

7. Дати визначення предмета:

Мак – …

Вовк -…

Лебідь -…

.

8. На формування навичок миттєвої, або швидкої реакції у доборі слів.

Миттєва реакція – назвати слово, протилежне до запропонованого за 1 секунду.

Швидкість реакції – за регламентний час (3 хв.) підібрати слова що називають протилежну дію (ознаку).

А)                                                         Б)

Підпливати -                                       Хворий –

Погасити -                                          Старий –

Співати -                                             Бідний –

Опускати -                                          Веселий –

Стояти -                                              Широкий –

Зламати -                                             Злий –

Принести -                                          Темний –

Дружний –

Товстий –

Білий –

Сухий –

9. «Навіщо і чому»

Гру побудовано за принципом «запитання (пропозиція) – відповідь». Вихователь запитує (пропонує зробити, сказати), а дитина має дати розгорнуту відповідь.

Запитання на визначення мети

  •                 Як гадаєш, навіщо ти відвідуєш школу?
  •                 Навіщо потрібний телевізор?
  •                 Навіщо людям потрібний одяг?

Запитання на встановлення причини

  •                 Чому взимку надворі сніг не тане?
  •                 Чому риби плавають, птахи – літають, а люди ходять по землі?
  •                 Чому предмети падають униз, а не вгору?

Запитання на пропозиції для прийняття рішення та планування власних дій

  •                 Дмитрик розбив чашку. Що йому треба робити?
  •                 Уяви, що ти заблукав у місті. Що робити? Як вчинити найкраще?
  •                 У нас завтра у класі день іменинників. Перелічіть усе, що ми повинні зробити.

10. «Універмаг»

Дитині-«продавцеві» видають товар (предмети побуту, одягу, іграшки), який треба розсортувати за призначенням – класифікувати.

11. «Потяг»

Розкладає перед дітьми 10 сюжетних картинок. Діти мають розмістити їх у правильній послідовності – утворити потяг. Потім вагончики треба скріпити. Для цього діти мають використати маленькі картинки із зображенням різних предметів, які потім треба назвати одним узагальненим словом (меблі, посуд, іграшки).

12. «Придумай сам»

 Називати слово, а дитина добирає до нього слово з близького поняттєвого кола або слово-характеристику. Наприклад: будинок – цеглина, голка – тканина, ніж  - гострий.

13. «Усе навпаки»

тиазиває слово, а дитина добирає до нього антонім: чорний – білий, день – ніч, ліворуч – праворуч…

Дидактична вправа «Пори року» (розвиток мислення на основі вмінь групувати предмети за ознаками )

Дітям пропонується розглянути малюнки і з’єднати речі з відповідною порою року.

 

Вправа «Жива – нежива природа» (вчити розрізняти об’єкти живої та неживої природи)

Дітям пропонується розглянути малюнок і визначити, що на малюнку належить до живої природи, а що – до неживої.

 

  1.     Дидактична вправа «Класифікація предметів» (розвиток мислення на основі узагальнення, класифікації)

Дітям пропонується знайти та відібрати малюнки по черзі за певними загальними ознаками:

  •        іграшки;
  •        овочі;
  •        фрукти;
  •        посуд;
  •        меблі;
  •        транспорт.

 

 

Дидактична вправа «Класифікація предметів» (розвиток мислення на основі узагальнення, класифікації)

Дітям пропонується знайти та відібрати малюнки по черзі за певними загальними ознаками:

  •        птахи;
  •        свійські тварини;
  •        дикі тварини;
  •        комахи;
  •        квіти.

 

Дидактична вправа «Машини» (розвиток вміння встановлювати подібність об’єктів)

Дітям пропонується розглянути малюнок і знайти силует  цієї машини.

 

 

Дидактична вправа «На що схоже?» (розвиток мислення на основі вміння виділяти об’єкти на підставі співставлення його з іншим)

Дітям пропонується розглянути малюнок, назвати всі геометричні фігури, з’єднати лініями кожен предмет з фігурою, на яку він схожий.

Дидактична вправа «Класифікація предметів» (розвиток мислення на основі узагальнення та класифікації)

Дітям пропонується розглянути картки і розкласти картинки відповідно до питання:  Який транспорт літає по повітрю? Який їздить по землі? А який плаває по воді?

Дидактична вправа «Їжачки» (розвиток мислення на основі вміння встановлювати подібність за суттєвими та несуттєвими ознаками)

Дітям пропонується розглянути малюнок і знайти двох однакових їжачків. Вивчити  загадку про їжачка.

Ігрова вправа «Орієнтуємося у просторі» (розвиток мислення на основі навичок орієнтування у просторі та засвоєння просторових понять)

Дітям пропонується розглянути малюнки запам'ятати і дати відповіді на питання:

Яка пташечка сидить найвище? Яка — найнижче? Які пташечки сидять на гілках справа? А які — зліва?

Дидактична вправа «Чарівники» (розвиток мислення на основі вміння встановлювати подібність за суттєвими та несуттєвими ознаками)

Дітям пропонується розглянути малюнок і знайти двох однакових чарівників. Як ти вважаєш, лихі вони чи добрі? Чому?

 

Дидактична вправа «Класифікація предметів» (розвиток здатності мислення до узагальнення і класифікації)

Дітям пропонується розкласти овочі і фрукти по тарілочкам.

Дидактична вправа «Пара – до пари» (розвиток мислення на основі вміння знаходити суттєвий зв'язок між предметами)

Дітям пропонується розглянути серію малюнків і сказати, що забув намалювати художник? Потрібні предмети необхідно вибрати з останнього  квадратика.

Вправа «Знайди відмінності» (розвиток мислення на основі вміння визначати відмінні ознаки порівнюваних об’єктів)

Дітям пропонується уважно розглянути два малюнка і знайти п’ять  відмінностей.

   

РОЗВИТОК  УВАГИ

Увага – зосередженість, спрямованість свідомості людини у даний момент часу на якомусь реальному або ідеальному об’єкті, явищі події образі, душі, тощо.

Особливу роль відіграє увага в навчальній роботі школярів. Зосередженість, спрямованість свідомість учня на певні предмети та вища необхідні на всіх етапах його навчальної діяльності. Часто нерозуміння навчального матеріалу, поява помилок під час виконання самостійних завдань, пояснюються не відсутністю здібностей до цих видів занять, не слабою кмітливістю, або поганою пам’яттю, а недостатньою уважністю.

Психологи встановили, що чим вищий рівень розвитку ува­ги, тим вища ефективність навчання. Неуважність — одна із найпоширеніших причин поганої успішності дітей молодших класів. Чим викликане це явище? Виявляється, навчання ста­вить перед дитиною нові завдання, несхожі на ті, які вона звик­ла виконувати під час гри. Навчальні завдання, на відміну від ігрових, містять більше нової інформації, а процес їх виконання вимагає довшого зосередження. На жаль, і за своєю формою процес навчання не завжди є захоплюючим і невимушеним. І щоб оволодіти усіма новими знаннями та навиками, дитині по­трібно навчитися керувати своєю увагою, підпорядковувати її своїй волі. А для цього необхідно тренувати здатність бути уважним з допомогою ігор і спеціальних вправ.

Здатність керувати увагою має дуже важливе значення для ігрової і навчальної діяльності дитини. Невміння швидко переводити увагу може викликати у дітей труднощі тоді, коли потрібно, наприклад, від гри перейти до навчального завдання або читання книжки, послідовно виконати певні вказівки дорослого, під час виконання завдання здійснити різні розумові дії у заданій послідовності. У цих випадках зазвичай кажуть, що такі діти розсіяні. Вони зосереджені чи сильно захоплені однією дією і не можуть швидко перевести увагу на іншу. Це явище часток спостерігають у дітей з інертним, флегматичним типом темпераменту. На несподівано поставлене запитання така дитина від­повідає не відразу, хоча й може знати відповідь на нього. їй по­трібна пауза, щоб перевести увагу на новий зміст. Проте мож­ливо підвищити показники переведення уваги шляхом спеці­ального тренування.

ІГРИ НА РОЗВИТОК УВАГИ

1."У магазині дзеркал

Мета:розвиток спостережливості, уваги, пам'яті. Створення позитивного емоційного тла. Формування почуття впевненості, а також уміння підкорятися вимогам іншої людини.

Опис.Дорослий (а потім дитина) показує рухи, які після нього точно повинні повторювати всі гравці, Інструкція:«Зараз я розповім вам історію про мавпочку. Уявіть собі, що ви потрапили до магазину, де стоїть багато великих дзеркал.

Туди ввійшов чоловік, на плечі в нього була мавпочка. Вона побачила себе в дзеркалах і подумала, що це інші мавпочки, і почала корчити їм мордочки. Мавпочки у відповідь скорчили їй точнісінько такі самі пички.

Мавпочка показала їм кулака, і їй із дзеркал також показали кулаки. Вона тупнула лапою, й усі мавпочки тупнули. Що не робила мавпочка, всі інші точно повторювали її рухи. Починаємо гру. Я буду мавпочкою, а ви — віддзеркаленнями».

2."Дивися на руки”

Мета: розвиток довільної уваги.

Необхідний матеріал:аудіозапис маршу.

Опис. Діти, рухаючись по колу, точно виконують різні рухи рухи, показані дорослим чи «командиром».

Інструкція:«Зараз ми пограємося. Для гри нам потрібно вибрати командира, що буде придумувати рухи для рук. Спочатку командиром буду я а потім той, кого ми виберемо за допомогою лічилки. Усі гравці, стоячи один за одним у колі, повинні почати рухатися під музику. Першим буде стояти командир — зараз ним буду я. Всі уважно стежать, які рухи рук показує командир, і повторюють їх точно за ним. Починаємо гру».

Примітка.На етапі освоєння гри рухи рук показує дорослий (варіанти показу рухів: руки нагору, у сторони, на пояс, руки зі зчепленими пальцями витягнуті вперед, занесені за голову тощо). Потім показ рухів рук здійснюють діти.

3."Слухай команду

Мета:розвиток довільної уваги.

 Дитина повинна виконувати рухи відповідно до команд дорослого, вимовленими пошепки. Команди даються тільки на виконання спокійних рухів. Гра проводиться доти, доки гравці добре слухають і точно виконують завдання.

Інструкція:«Ми пограємося в гру «Слухай команду». Для цього треба стати в коло один за одним і рухатися кроком під музику. Коли звуки музики припиняться, необхідно зупинитися й уважно слухати мене. У цей час я пошепки вимовлю команду, наприклад «підняти руки», і всі гравці команду, наприклад «підняти руки», і всі гравці повинні виконати цю команду. Будьте уважні!»

Примітка. Приклади команд: присісти; нахилитися вперед і витягнути руки вперед; зігнути праву ногу в коліні, руки розвести в сторони; сісти на підлогу й обхопити коліна двома руками і т. ін.

 

4."Знайди два однакових предмети”

Мета:розвиток мислення, обсягу уваги, сприйняття форми, величини, спостережливості, формування уміння порівнювати, аналізувати.

Обладнання:малюнок із зображенням п'яти предметів і більше, з яких два предмети однакові; гостро заточені прості олівці.

Опис.Дитині пропонуються:

а) картка із зображенням п'яти предметів, серед яких є два однакові; потрібно їх знайти, показати і пояснити, у чому подібність цих двох предметів;

б) картка із зображенням предметів і зразка; необхідно знайти предмет, подібний до зразка, показати його і пояснити, у чому схожість;

в) картка із зображенням більше п'яти предметів, із зображених предметів треба утворити однакові пари, показати їх чи з'єднати лініями, проведеними простим олівцем, і пояснити, у чому подібність кожної пари.

Інструкція:

а) «Подивися уважно на цю картку і знайди серед усіх намальованих предметів два однакові. Покажи ці предмети і поясни, у чому їхня схожість. Приступай до роботи».

б) «Подивися, на цій картці зображені предмети. Кожному з них можна знайти пару. З'єднай лініями кожну отриману пару (два однакові предмети) і поясни, у чому їхня схожість. Приступай до виконання завдання».

. «Друкарська машинка»

 Кожному гравцеві присвоюється 1-2-3 літери алфавіту ( в залежності від кількості учасників, щоб усі літери були розподілені).  На сигнал ведучого учні починають «друкувати» букви.

 

Дидактична вправа «Метелики» (розвиток розподілу уваги)

Дітям  пропонується знайти усіх метеликів та обвести їх.

Дидактична вправа «Розфарбуй предмети» (розвиток вмінь зосереджуватись на сприйнятті об’єкта за кольором)

Дітям пропонується розфарбувати предмети у відповідні кольори.

 

Дидактична вправа «Їжачки» (розвиток розподілу уваги)

Дітям пропонується знайти та обвести всіх їжачків та грибочки.

Ігрова вправа «Від великого до малого» (розвиток вміння зосереджуватись на сприйнятті об’єкта за розміром)

Дітям пропонується розташувати малюнки  у відповідному порядку. Починати з самої великої груші і закінчити маленькою та з самого маленького будинку до самого великого.

                         

 

Дидактична вправа «Пори року» (розвиток вміння групувати предмети)

Дітям пропонується з'єднати лініями сніжинку, підсніжник, метелика і жовтий листок із відповідною порою року. У яку пору року ти народився?

 

 

Дидактична вправ «Кошенята» (розвиток вміння встановлювати подібність об’єктів)

Дітям пропонується розглянути малюнок і відгадати, де чиї тіні. З'єднати кошенят з їхніми тінями.

Ігрова вправа «Орієнтуємося у просторі» (розвиток навичок орієнтування у просторі та засвоєння просторових понять)

Дітям пропонується розглянути малюнки і дати відповіді на питання:

Покажи, на якому малюнку м’ячик перед кубиком. А на якому за кубиком?

На якому малюнку чашка перед блюдцем? А на якому за блюдцем?

На якому малюнку яблуко за бананом? А на якому перед бананом?

Дидактична вправа «На що схоже?» (розвиток вміння виділяти об’єкти на підставі співставлення його з іншим)

Дітям пропонується розглянути малюнок, назвати всі геометричні фігури, з’єднати лініями кожен предмет з фігурою, на яку він схожий.

Дидактична вправа «Знайди відмінності» (розвиток вміння визначати відмінні ознаки порівнюваних предметів)

Дітям пропонується уважно розглянути два малюнки і знайти п’ять відмінностей.

       

РОЗВИТОК  ПАМ´ЯТІ

 

ВПРАВИ ТА ІГРИ ДЛЯ РОЗВИТКУ ПАМ’ЯТІ

1. Описати похвилинно події власного вчорашнього дня. Якщо виникнуть труднощі, необхідно зайнятися чимось іншим, а через 20-30 хв спробувати згадати ще раз.

2. Вибрати 2-3 сюжети для роздумів (кінофільм, плани на завтра). Присвятити 3 хв на роздуми про кожен із сюжетів. Під час перших трьох хвилин думати тільки про перший сюжет, потім перейти до другого, третього. Під час кожної фази необхідно уникати розсіювання думок, а особливо згадок про інші сюжети.

3. Необхідно рахувати у зворотному порядку, починаючи з 200, віднімаючи при цьому від кожного наступного числа 3 (4,5,6…). Наприклад: 200-197-194-191-…

4. «Античас»

 Кожному з учасників пропонується тема для невеликої розповіді (театр, магазин, прогулянка на природу). Отримавши тему, учасник повинен розкрити її, описуючи всі події в ній у зворотному порядку.

5. «Повтори навпаки»

 Ведучий зачитує 1-3 складові слова – учень повторює їх, вимовляючи навпаки. Наприклад: сон – нос, бар – раб, село – олес і т.д.

6. «Запам’ятай і змалюй»

 Ведучий демонструє протягом 3-5 с низку простих геометричних фігур. Після цього кожен з учнів відтворює в зошиті це по пам’яті.

 Для ускладнення вправи кількість фігур можна збільшувати, а також змінювати їх на інші знайомі для дітей об’єкти.

7.«Запам'ятовування цифр»

Матеріал: ряд, цифр. ОписДитині пропонують запам'ятати ряд випадкових цифр, починаючи з 3-х 813 3126 52169 631925 645 7482 38471 936472 Якщо дитина не повторила пред'явлений ряд цифр у тому ж порядку, то їй прочитують повторно інший ряд цифр тієї ж кількості. Оцінка результатів:Максимальне число цифр, що може запам'ятати дитина, - норма для 6-7 років - 5-6 цифр. Більш складним завданням є повторення цифр у зворотному порядку. Починати треба з 2-х цифр: Наприклад, 73 - відповідь дитини 37,629 - відповідь дитини 926. Норма для 6-7 років - 3 цифри в зворотному порядку і більше.

8.Гра «Бабуся укладає у свою валізу.»

Гра для розвитку механічної пам'яті Грати можна і вдвох із дитиною, але краще — компанією з 3—5 дітей. Дорослий починає розповідь: «Бабуся укладає у свої валізу. гребінець», а наступний гравець має повторити вже сказане, додавши свій предмет: «Бабуся укладає у свою валізу гребінець і. капці» тощо. Гра триває доти, доки ряд не стає таким довгим, що його вже не можна відтворити. У дітей це може бути 18—20 предметів. Вправа для розвитку літературної пам'яті«А яу гай ходила.» Пропонуємо Вам частіше розучувати вірші — це прекрасне заняття не може бути зайвим ні в якому віці і, крім загальнорозвивального ефекту, допо­магає прищепити дитині літературний смак, сприяє емоційному зближенню членів родини. Починати слід із віршів гарного ритму і яскравого змісту, якщо ви віддаєте перевагу перекладам, то нехай це будуть класичні зразки — вірші С.Маршака, Б.Заходера, К.Чуковського. Дуже мелодійні, легкі й добре запам'ятовуються вірші Н.Забіли.орма - 6 фігур (для 7 років, для 6 років - норма). Низький результат - менше 6 фігур. Ігрові вправи для розвитку уяви і акторських здібностей у дітей

 

 

Дидактична вправа «Пори року» (розвиток вмінь групувати об’єкти на підставі знайдених ознак)

Дітям пропонується розглянути малюнки і з’єднати речі з відповідною порою року.

 

  1.     Дидактична вправа «Класифікація предметів» (розвиток узагальнення, класифікації)

Дітям пропонується знайти та відібрати малюнки по черзі за певними загальними ознаками:

  •        іграшки;
  •        овочі;
  •        фрукти;
  •        посуд;
  •        меблі;
  •        транспорт.

Дидактична вправа «На що схоже?» (розвиток вміння виділяти об’єкти на підставі співставлення його з іншим)

Дітям пропонується розглянути малюнок, назвати всі геометричні фігури, з’єднати лініями кожен предмет з фігурою, на яку він схожий.

Ігрова вправа «Запам'ятай» (розвиток пам'яті)

Дітям пропонується розглянути малюнки і дати відповіді на питання:

Що на малюнку за будинком? Що перед будинком? Що зліва від будинку? Що справа від будинку?

Дидактична вправа  «Пам'ять» (розвиток зорової пам’яті )

Дітям   пропонується    уважно    розглянути  малюнки,   розказати,   що на  них зображено. Потім закрити картинки і згадати, що побачили.

 

Вправа  «Запам’ятай » (розвиток зорової пам’яті)

Звірята зібрались піти до цирку, але для цього їм треба придбати квитки. Дітям пропонується запам'ятати, хто за ким стоїть у черзі за квитками. Закрити малюнок. Згадати, хто стояв перший? Хто стояв останній? Хто стояв між білкою та жабкою? Хто стояв за мишкою? Хто стояв перед білкою?

 

Дидактична вправа «Чобітки» (розвиток вміння встановлювати подібність за суттєвими та несуттєвими ознаками)

Дітям пропонується розглянути малюнок і  допомогти Коту в чоботях підібрати собі другий чобіт.

 

 

Дидактична вправа «Запам’ятай та намалюй» (розвиток образної пам’яті)

Дітям пропонується уважно розглянути малюнок і запам'ятати пари. Закрити малюнок і згадати пару для кожного предмета.  Разом із дорослими домалювати пари.

 

 

Дидактична вправа «Пара – до пари» (розвиток вміння знаходити суттєвий зв'язок між предметами)

Дітям пропонується розглянути серію малюнків і сказати, що забув намалювати художник? Потрібні предмети необхідно вибрати з нижнього прямокутника.

         

  1.     Привітання. Гра «Вчора, сьогодні, завтра»

Ведучий повідомляє дітям, що подорож до Країни Знань триває. Коро­лева Країни Знань підготувала багато нових та цікавих ігор.

Дітям пропонується розглянути малюнки і розказати, що хлопчик робив учора, робить сьогодні і що робитиме завтра.

 

 

Вправа «Запам’ятай » (розвиток зорової пам’яті)

Дітям пропонується розглянути уважно малюнок. Розказати, що на ньому зображено. Закрити малюнок  і дати відповіді на запитання: Хто сидів за столом? Хто стояв біля столу? Якого кольору сорочка у П'ятачка? Що їв Вінні-Пух? Що тримав у руках Кролик?

 

Вправи для розвитку уяви

1. «Кінопроба».

Уявіть, що ви актори, яких запросили зніматися у фільмі. Зобразіть:

        пінгвіна, який потрапив на спекотний пляж;

        слоника, який виконує «Танець маленьких лебедят»;

        стареньку бабусю, якій раптом закортіло пострибати через мотузку тощо.

2. «Ось так».

Керівник питає дітей:

        як ідеш?; (діти показують - «Ось так»)

        як біжиш?;

        як вночі спиш?;

        як береш?;

        як даєш?;

        як пустуєш?;

        як грозиш?

3.« Робота з уявними предметами».

Групі школярів або дорослих пропонується уявити, нібито вони завітали на виставку останніх новинок техніки (скажімо, японської). Тут демонструються чудові предмети побуту — вони невидимі, хоча ними можна користуватися. Керівник дістає з кишені «коробку сірників». Потім він робить кілька виразних рухів, нібито перекладаючи уявну коробку з однієї руки в іншу, відкриваючи й закриваючи її. Потім запалює і гасить неіснуючого сірника, передає уявну коробку комусь з учасників.

Далі уявна коробка проходить через руки всіх членів групи. Кожний має щось зробити з нею або з сірниками, бажано те, чого ще ніхто не робив. Дії мають легко читатися й трактуватися, тобто бути послідовно зрозумілими, однозначними рухами, бо уявні речі іншого, «розмитого», ставлення не сприймають.

До моменту, коли уявна, вже порожня, коробка повертається до керівника, а «спалені» сірники зібрані й викинуті, рухи стають ясними і чіткими, цілком вірогідними. Уявлювані дії мають бути чіткими, а уявні сірники — давати справжнє відчуття тепла й горіння, якщо їх вчасно не загасити, уявна голка — колотися та ін.

Цей прийом розвитку уяви базується на тісному її зв'язку з діями й відчуттями, а також емоціями людини. Так можна зображувати, тренуючись, роботу з багатьма уявними предметами — як широковживаними, скажімо голкою, ручкою, так і предметами та приладами, які використовуються у професійній діяльності, техніці тощо (руль автомобіля, дошка з приладами, клавіатура фортепіано, комп'ютера, друкарської машинки).

Для розвитку уяви у дітей проводити спеціальні вправи. Ось деякі з них:

        Скласти казку (на задану тему, за поданим початком і кінцівкою), наприклад про неслухняного хлопчика, але з умовою, що твір матиме щасливий кінець, або розповідь про зустріч дитини з героєм казки, оповідання.

        Створити казку за малюнком або намалювати за сюжетом казки, оповідання, прочитаного дорослим чи придуманого самостійно.

        За кількома малюнками придумати оповідання (казку), об' єднати їх сюжетом, домалювати продовження сюжету.

        3 метою розвитку здатності варіювати образи уяви, можна запропонувати завдання придумати нові можливості використання знайомого предмета. Наприклад, цеглину використовують у будівництві. А де ще можна її застосувати? Вправи, що зміцнюють спостережливість і пам'ять:

 

4. Уважно подивіться на знайомий предмет, потім, закривиш очі, образно уявіть Його собі в подробицях Відкривши очі, ще раз погляньте на нього і зазначте, які деталі були вами випущені.

 

5. Вивчений предмет спробуйте намалювати з пам'яті. Потім виявіть, Ідо забули намалювати.

 

6. Опишіть із пам'яті риси добре знайомої людини. Спостерігаючи за цією людиною під час зустрічі, уточніть не помічені вами риси її обличчя.

 

7. Подивіться на 7—15 дрібних предметів, а після з пам'яті опишіть їх.

 

8. Спробуйте добре роздивитися предмет, що падає. Потім опишіть його якомога точніше.

 

9. Огляньте кімнату, запам'ятайте, що в ній знаходиться. Потім закрийте очі й уявіть образ побаченого в подробицях.

 

10. Згадайте голос та інтонацію фрази знайомої вам людини й спробуйте закритими очима уявно знову почути її. Потім повторіть фразу вголос, під час зустрічі з цією людиною порівняйте «оригінал» з імітацією.

 

11. За допомогою міміки жестів один учень показує іншим дітям задумане слово. Ті намагаються його відгадати, вимовляючи свої варіанти по черзі вголос.

12. Уявіть себе півником, ведмедем, будильником, лікарем…

 Пофантазуйте і покажіть діями, імітацією звуків.

13. Розкажіть казку «Червона Шапочка» навпаки (персонажі добрі міняються зі злими).

14. Гра «Чи таке буває?»

 Учитель пропонує ситуацію. Наприклад: вертоліт летить у небі; миша в дзеркалі живе. Дитина повинна уявити собі цю ситуацію й сказати чи таке буває, про що йдеться. Якщо ситуація суперечлива, то треба дослідити її всім разом і знайти правильну відповідь.

15. Гра «Живий звук»

 Вчитель пропонує описати звук (дощ, дзвоник, скрип дверей). Для цього він запитує гравців: Який він – товстий чи тонкий, широкий чи вузький, добрий чи злий, гострий чи тупий…

16. «Закінчи розповідь»

 Вчитель зачитує початок речення або 2-3 фрази розповіді. Наприклад. Я пішов до ванної кімнати вмитися. Відкрив кран, і тут раптом … Завдання гравців – скласти якомога більше незвичайних та оригінальних варіантів його закінчення.

Дидактична вправа «Розфарбуй предмети» (розвиток уяви )

Дітям пропонується розфарбувати предмети у відповідні кольори.

Ігрова вправа «Від великого до малого» (розвиток уяви на основі вміння зосереджуватись на сприйнятті об’єкта за розміром)

Дітям пропонується розташувати малюнки  у відповідному порядку. Починати з самої великої груші і закінчити маленькою та з самого маленького будинку до самого великого.

                         

Ігрова вправа «Від великого до малого» (розвиток уяви на основі вміння зосереджуватись на сприйнятті об’єкта за розміром)

Дітям пропонується розташувати малюнки у відповідному порядку. Починати з самого високого будиночка до самого низького, з самого низького дерева до самого високого.

              

 

Дидактична вправ «Кошенята» (розвиток уяви вміння встановлювати подібність об’єктів)

Дітям пропонується розглянути малюнок і відгадати, де чиї тіні. З'єднати кошенят з їхніми тінями.

 

Дидактична вправа «На що схоже?» (розвиток уяви на основі вміння виділяти об’єкти на підставі співставлення його з іншим)

Дітям пропонується розглянути малюнок, назвати всі геометричні фігури, з’єднати лініями кожен предмет з фігурою, на яку він схожий.

 

 

Дидактична вправа «Загадкові малюнки» (розвиток уяви, сприйняття)

Дітям пропонується знайти всі предмети, які заховані на малюнку.

                         

 

Дидактична вправа «Пара – до пари» (розвиток уяви  на основі  вміння знаходити суттєвий зв'язок між предметами)

Дітям пропонується розглянути серію малюнків і сказати, що забув намалювати художник? Потрібні предмети необхідно вибрати з останнього  квадратика.

 

 

Дидактична вправа «Добери зображення» (розвиток уяви на основі вміння виділяти об’єкти на підставі співставлення його з іншими)

Звірята придбали собі повітряні кульки. Дітям пропонується відгадати, де чиї? З'єднати  тварин із їхніми кульками.

Дидактична вправа «Добери зображення» (розвиток уяви на основі вміння аналізувати об’єкти сприйняття)

Дітям пропонується з'єднати вази з геометричними фігурами, на які вони схожі.   Назвати  ці фігури.

Ігрова вправа «Зорельоти» (розвиток уяви вмінь орієнтуватися в просторі, засвоїти просторові поняття «направо», «наліво», «справа», «зліва»)

Дітям пропонується розглянути малюнок і полічити, скільки зорельотів летить направо? Скільки наліво? вгору? вниз?

 

 

 

  1.     Привітання. Гра на розвиток уяви «Вчора, сьогодні, завтра»

Ведучий повідомляє дітям, що подорож до Країни Знань триває. Коро­лева Країни Знань підготувала багато нових та цікавих ігор.

Дітям пропонується розглянути малюнки і розказати, що хлопчик робив учора, робить сьогодні і що робитиме завтра.

 

Дидактична вправа «Добери зображення» (розвиток вміння аналізувати об’єкти сприйняття)

Дітям пропонується з'єднати чайники з геометричними фігурами, на які вони схожі.   Назвати  ці фігури.

 

Ігрова вправа «Залатай ковдру» (розвиток уяви на основі вмінь аналізувати об’єкти сприйняття)

Дітям пропонується уважно розглянути малюнок,  та підібрати латочку до кожного килимка, не порушуючи візерунок.

Дидактична вправа «Якого предмета не вистачає?» (розвиток уяви на основі вміння знаходити закономірність розміщення об’єктів)

Дітям пропонується уважно  розглянути  таблицю, сказати, чого не вистачає у рядках? Домалювати.

 

Дидактична вправа «Цікаві фігурки» (розвиток просторових уявлень та просторового орієнтування)

Дитині пропонується уважно розглянути малюнок із зображенням отворів та фігурок різного кольору та форми і спробувати закрити отвори цими фігурками так, щоб вони підходили за формою та кольором.

 

Ігрова вправа «Залатай ковдру» (розвиток вмінь аналізувати об’єкти сприйняття)

Дитині пропонується уважно розглянути малюнок,  та підібрати латочку до кожного килимка, не порушуючи візерунок.

 

 

 

Додаток 7

 

 

 

Похожее изображение

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 8

Теоретична частина

  Що це за документ? Як його зрозуміти?

 Я зверну увагу , до чого ж нового потрібно готуватися всім: батькам, дітям, учителям.

 ● Розпочну з документу -  проекту нового Державного стандарту початкової загальної освіти. Цього навчального року (2017/2018) його використовують в освітньому процесі100 шкіл по всій Україні, які пілотують Нову Українську Школу (НУШ). У цьому числі  - два перші класи ЗОШ І-ІІІ ст. с. Раків Ліс.

 ● На підставі пілотування та громадського обговорення, буде підготовлено фінальну версію Державного стандарту початкової загальної освіти.

 Остаточну версію затвердить Кабінет Міністрів України.

 ● Від вересня 2018 року, коли стартує повномасштабна реформа загальної середньої освіти, учні всіх перших класів України почнуть навчатись за новим Стандартом.

 Навіщо потрібен новий Стандарт?

 Державний стандарт початкової загальної освіти визначає, ЩО саме мають знати й уміти учні по закінченню певного циклу навчання, окреслює ідейні засади та принципи освітнього процесу, логіку його організації тощо.

 Стандарт визначає СПІЛЬНІ ОЧІКУВАНІ РЕЗУЛЬТАТИ, які учень має досягнути за певний ний період.

 Що передбачає цей проект Стандарту?

 Зміст початкової освіти розроблено на основі компетентнісного підходу. Це -  динамічна комбінація знань, умінь і практичних навичок, способів мислення, світоглядних і громадянських якостей, морально-етичних цінностей, яка визначає здатність особи успішно здійснювати навчальну діяльність.

 Тобто не знання заради знань – а вміння їх застосовувати в реальному житті. Якщо ще стисліше: не ЩО ти знаєш – а ЯК ти цим вмієш користуватися.

 Стандарт передбачає інтегроване навчання в початковій школі. Дитина в ранньому віці сприймає світ цілісно, а не по-предметно. Тому предмети будуть об’єднуватись довкола цікавих для дитини тем чи проблем.

  Як буде реалізовуватись така інтеграція?

 Пропонується інтегрувати сім освітніх галузей у курс «Я досліджую світ».

 Окремими навчальними предметами залишаються іноземна мова, фізкультура та мистецтво.

 Звичні для нас «українська мова» та «математика» пропонується теж інтегрувати, але не повністю. Як саме ми розглянемо на наступному занятті.

 Які освітні галузі визначає Стандарт?

 Загалом їх 9 (у дужках наводиться скорочення, яке використовується в індексі державних вимог до обов’язкових результатів навчання):

▪Мовно-літературна (МОВ)Математична (МАО) ▪ Природнича (ПРО)

▪Технологічна (ТЕО) ▪Інформатична (ІФО) ▪Соціальна і здоров’язбережувальна (СЗО) ▪Фізкультурна (ФІО) ▪Громадянська та історична (ГІО) ▪Мистецька (МИО)

Наскрізні вміння в Стандарті

У Додатку до Стандарту початкової освіти подано «Покажчик наскрізних умінь», які реалізуються в рамках кожної освітньої галузі.

На слайді ви бачите лише фрагмент.

Орієнтування на наскрізні вміння забезпечує рівновагу між знаннями, вміннями, ставленнями учнів та їхніми реальними життєвими потребами.

 

 

 

 

Практична частина

Для практичної роботи потрібно об'єднатися в групи.

 - Я пропоную кожному з вас одну частинку розрізаного малюнка (роздаю, водночас з'являється слайд). (Інші частини перемішую та довільно розкладаю на столі).

 - Батьки, знайдіть, будь ласка, інші частини, щоб скласти з них цілого малюнка.

 -Створіть комфортне робоче місце групи, об'єднавши парти (облаштовують, ми ставимо вільний стільчик).

 А тепер слухаємо завдання. Встановити відповідність між НАСКРІЗНИМИ УМІННЯМИ (роздаю, з׳являється слайд «Сонечко») та ЗАГАЛЬНИМИ ОЧІКУВАЛЬНИМИ РЕЗУЛЬТАТАМИ, які має досягнути першокласник. Усвідомити їх, оголосити та прикріпити на промінцях сонечка (з'являється макет).

 - Шановні батьки, завдання ніби і нескладне. А чи впевнені ви, що вірно потрактуєте та виконаєте його? Міркування батьків.

 - Хто ж вам може надати   дієву кваліфіковану допомогу? (Вчителі).

 - Запрошую надійних компетентних помічників: Світлану Миколаївну –виховательку  ваших діток, Наталію Миколаївну –першу вчительку майбутніх школяриків, Світлану Йосипівну – вчительку початкових класів (займають місця). То ж працюємо РАЗОМ.

 Працюють у групах.

 Групи, бачу, готові презентувати  За оцінювання та спостереження… разом За вами уважно спостерігав весь зал…

 Нова школа працюватиме на засадах «педагогіки партнерства»

Основні принципи цього підходу:

• повага до особистості;

• доброзичливість і позитивне ставлення;

• довіра у відносинах;

• діалог – взаємодія – взаємоповага;

• розподілене лідерство (проактивність, право вибору та відповідальність за нього, горизонтальність зв’язків); прийняття зобов’язань, обов’язковість виконання домовленостей)

• принципи соціального партнерства (рівність сторін, добровільність

 В основі педагогіки партнерства – спілкування, взаємодія та співпраця між учителем, учнем і батьками. Учні, батьки та вчителі, об’єднані спільними цілями та прагненнями, є добровільними та зацікавленими однодумцями, рівноправними учасниками освітнього процесу, відповідальними за результат.

 І лише РАЗОМ ми можемо впевнено крокувати до Нової української школи

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Покажчик наскрізних умінь

1. Розв'язую проблеми

Запитую про те, що мене цікавить і хвилює.

 

Перетворюю задачу/ проблему з однієї форми в іншу (у рисунок, схему,

 скорочений  

запис).

Обираю суттєві для розв'язання проблеми інформацію/ дані.

Пропоную власне розв’язання проблеми або обираю одне із запропонованих.

Одержую задоволення від пошуку шляхів розв’язання проблеми, не боюся помилятися.

1. Розв'язую проблеми

Запитую про те, що мене цікавить і хвилює.

 

Перетворюю задачу/ проблему з однієї форми в іншу (у рисунок, схему,

 скорочений  

запис).

Обираю суттєві для розв'язання проблеми інформацію/ дані.

Пропоную власне розв’язання проблеми або обираю одне із запропонованих.

Одержую задоволення від пошуку шляхів розв’язання проблеми, не боюся помилятися.

 

2. Критично мислю

 

Визначаю співвідношення частин і цілого, знаходжу спільні і відмінні ознаки.

Замислююся, чи все, про що я дізнаюся, правдиве, висловлюю свою думку на

основі власного досвіду.

 

3. Творчо мислю (креативність)

Відзначаю незвичне довкола себе.

Придумую нове застосування звичним речам.

Намагаюся виконувати роботу новим незвичним способом.

Придумую свої слова, навчаюся нових слів.

 

4. Співпрацюю

 

Пояснюю, чому важливо працювати гуртом.

Разом з іншими встановлюю для групи послідовність виконання дій.

Виконую різні ролі в групі.

 

5. Ефективно спілкуюся

 

Висловлюю свої думки, даю змогу висловитися іншим.

Уважно слухаю співрозмовника.

Ставлю запитання за змістом розмови.

 

6. Розвиваю власний емоційний інтелект

Пояснюю, що відчуваю; розрізняю позитивні і негативні емоції.

Надаю допомогу тим, хто цього потребує.

Коли мені важко, прошу допомоги і висловлюю вдячність за неї.

Прошу вибачення, якщо когось образив/ -ла.

 

 

7. Досліджую

 

Визначаю проблему, що мене цікавить, розпитую про неї.

Роблю припущення, розрізняю фантазію і реальність.

Спостерігаю, експериментую. Виконую прості досліди за підтримки дорослих. 

Відстежую послідовність подій і явищ, фіксую те, що побачив/ -ла.

Описую, що нового я дізнався/-лася, спостерігаючи та експериментуючи.

Намагаюся узагальнити виявлене словесно, через рисунок, схему.

 

8. Організовую свою діяльність

 

З допомогою інших формулюю цілі власного навчання.

Працюю за наданим планом, дотримуючись відведеного часу на його виконання.

Переглядаю мою роботу після її закінчення, пояснюю, які завдання я виконав/ -ла добре.

 

 

9. Рефлексую

 

Після виконаної роботи розповідаю, про що дізнався/ -лася, що мені було складно і що зміг (змогла) зробити вдало.

Пояснюю, що було для мене цікавого, нового і що мене здивувало.

 

 

10. Читаю вдумливо

 

Обмірковую, про що читаю, виокремлюю головну думку прочитаного. Виділяю частини тексту.

Вирізняю факти в тексті й пояснюю, що думаю про них.

Вирізняю фантазію і реальність.

Пояснюю, які тексти я люблю читати, порівнюю прочитане з життєвим досвідом.

Цікавлюся новими ідеями, висловленими в тексті, запитую про те, що мене цікавить.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток VI.1

 

- І група (зелені) – І.1. Класи і коридори початкових класів;

                              І.2. Кабінет соціально-психологічної служби;

                              І.3. Актова зала школи.

- ІІ група (жовті) – ІІ.1. Спортзал школи;

                              ІІ.2. Шкільна бібліотека;

                              ІІ.3. Актова зала.

- ІІІ група (оранжеві) – ІІІ.1. Коридор Героїв та історії школи;

                                      ІІІ.2. Методичний кабінет;

                                      ІІІ.3. Актова зала школи.

- IV група (червоні) – IV.1. Кабінет учнівського самоврядування;

                                   IV.2. Фойє-виставка доробок гуртківців;

                                   IV.3. Актова зала школи.

 

Завдання для першої групи:

  1. Тут мешкають найменші діти

Завдають клопоту усім

За грати їх би всіх подіти

Але… «я мамі розповім»

 

  1. Діагностики, тести, анкети

Де дітись від ідей таких

Відкриєш усі секрети

У кабінеті цім. 

 

  1. Це місце у школі – зовсім не клас

Зал цей – таланту незмінний багаж  

Тут Муза працює невпинно

Даруючи кожному щастя хвилини

Завдання для другої групи:

  1. Спритний учень – почесне звання

         Тут вміння потрібні, але і знання

         В залі цім шум постійний і гам

        «Ура! Давай швидше! Доганяй!»

 

  1. Браття, єдина вам подруга – воля,

І честь  – то є рідна сестра.

Буде, буде щасливою доля,

    Ланцюг розірвати настала пора.

І сонце засяє промінням яскравим.

Одна лише кличе в дорогу мета:

То - воля, якій ми співаємо славу,

Енергію нам подарує віра свята!

Кажем, що у тебе  країна єдина,

А зветься вона  свята  Україна!!!

 

  1. Це місце у школі – зовсім не клас

Зал цей – таланту незмінний багаж  

Тут Муза працює невпинно

Даруючи кожному щастя хвилини

 

Завдання для третьої групи:

 

  1. Глянеш направо – історія школи

Наліво – сучасні ми вже

Коридор цей не минаєм ніколи

Для нащадків його збережем.

 

 

 

 

  1. Не зайдеш без стуку в кабінет оцей

Серйозні пані мешкають тут

Та нині чекають вони гостей

Тож про методичну роботу забудь.

 

  1. Це місце у школі – зовсім не клас

Зал цей – таланту незмінний багаж  

Тут Муза працює невпинно

Даруючи кожному щастя хвилини.

 

Завдання для четвертої групи:

1. Це – місце закоханих в працю й умілих

На  алею цю прямуйте сміливо

Постійно вирують тут творчі ідеї

А витворам рук позаздрять в музеях

 

  1. Цей кабінет – парламентська країна

Закони для учнів приймаються вміло

Засідання, конференції, круглі столи

Хочем, щоб і ви тут були.

 

  1. Це місце у школі – зовсім не клас

Зал цей – таланту незмінний багаж  

Тут Муза працює невпинно

Даруючи кожному щастя хвилини.

 

 

 

 

 

Додаток

№п.п

Назва конкурсу

Макс. К-сть балів

Патріоти

Лідери

1

Привітання

5 б.

 

 

 

 

2

Домашнє завдання

5 б.

 

 

 

3

«Карта України»

24 б.

 

 

 

 

4

«Село моє – для мене ти єдине»

5 б.

 

 

 

 

5

«Батьківська скарбниця»

 

 

 

 

 

6

«Пісня – душа народу»

2 б.

 

 

 

 

7

«Моя школа – моя фортеця»

5 б.

 

 

 

 

8

«Сучасна Україна»

5 б.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Україна, незалежність, Конституція, Збройні сили, Верховна Рада, міграція, національні меншини, небесна сотня, АТО, волонтерство, тероризм, Євросоюз, безвіз

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Нагороджується

        команда

за перемогу у конкурсній програмі

«Ми – українці»

 

 

Директор школи               Карпук Л.М.

 

Залісся 2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Нагороджується

         команда

за активну участь у конкурсній програмі

«Ми – українці»

 

 

Директор школи           Карпук Л.М.

 

Залісся 2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Пов’язані теми
Педагогіка, Виховна робота
Додано
14 березня 2019
Переглядів
2849
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку