Прості й складні речення (односкладні і двоскладні)

Про матеріал
Інтерактивний урок за підручником у 8 класі за підручником О.Авраменка. Містить всі необхідні таблиці, схеми та вправи за підручником. Розроблено за темою "Музика".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Прочитайте записи в обох колонках. За вісімдесят вісім днів, хіт співачки, співачка Адель, британська співачка, у ресурсі “You. Tube”, мільярд переглядів. За вісімдесят вісім днів хіт “Hello” британської співачки Адель набрав у ресурсі “You. Tube” мільярд переглядів.

Номер слайду 2

-Що таке речення? Яка його роль у мовленні?-Чим відрізняється від словосполучення?-Як поєднуються слова у реченні?-Які розділові знаки ставляться на письмі в кінці речення?-Що становить граматичну основу речення?-Речення за метою висловлювання поділяються на ...-Назвіть види речень за інтонацією.“Мозковий штурм”

Номер слайду 3

Двадцять п’яте вересня. Класна робота. Речення прості і складні, двоскладні й односкладні

Номер слайду 4

Один головний член речення - у формі підмета або присудка: Граєш на музичному інструменті?Два головні члени речення - і підмет, і присудок: Ти граєш на музичному інструменті?Односкладні ДвоскладніЗа складом граматичної основи

Номер слайду 5

За структурою. Прості Складніодна граматична основа: Олег Скрипка завітав на гостину до “Світського життя”.дві або більше граматичних основ: Артист зізнався, що він у дитинстві мріяв про скрипку, але довелося вчитися гри на баяні.

Номер слайду 6

немає другорядних членів речення: Концерт розпочинається.є один або більше другорядних членів речення: Концерт розпочинається о сьомій. За структурою. Непоширене Поширене

Номер слайду 7

Святослав Вакарчук. Речення. Повне Неповне Наявні усі члени речення: Слухаю пісні Святослава Вакарчукапропущений будь-який член речення: Слухаю його пісні .

Номер слайду 8

1. Червону руту не шукай вечорами (В. Івасюк). 2. Там, де для когось тільки лютий за вікном, на моїй вулиці давно вже весна (С. Вакарчук). 3. Танцює радісно юрба, хміліє місяць, пахнуть квіти (К. Гнатенко). 4. Не сумуй, моя зоре, на небі! (І. Білик). 5. Нам танок не зупинити цей! (О. Ксенофонтов). 6. І хто сказав, що щастя забагато не буває? (О. Положинський). 7. Не дивись на мене, грай, музико, грай! (В. Куровський). 8. Я піду до річеньки стрічати зірочки (О. Скрипка).9. Як назвати зорі вночі, що діамантами на небі сяють? (І. Білик). Вправа 1.

Номер слайду 9

Запитання, які не потребують відповіді, називаємо риторичними. Їх часто викорис-товують як художній прийом у ліричних творах. Ліричний герой (героїня) за допомогою риторичних запитань ділиться своїми емоціями й почуттями, наприклад: За літнім сонцем іде злива.І я дивуюсь сама часом: Чому не віримо ми в диво?Чому не віримо ми в щастя?А. Матвійчук. Увага!!!

Номер слайду 10

1. Старі фотографії на стіл розклади, дитячі історії смішні розкажи, і справжнім друзям, не забудь, подзвони. 2. А до берега тихо хвилі несуть поранені душі живих кораблів. 3. Лікує час, але не повертає дні в календарі на стіні. 4. За гроші не купити тільки час. 5. Притулися тихенько й обійми мене ніжно (Із тв. А. Кузьменка). Вправа 2

Номер слайду 11

1. Звучить римейк. 2. Постер здивував. 3. Розповідає кліпмейкер. 4. Техномузика вражає.5. Ретрошоу триває. Кліпмейкер — виробник кліпів. Постер — яскравий плакат, що рекламує виступ музичного гурту. Ретрошоу — шоу в стилі давніх часів. Римейк — новий варіант старого музичного запису, кінофільму. Техномузика — музика, яку виконують у стилі техно. Вправа 3.

Номер слайду 12

В українській мові порядок слів у реченні вільний. Він може бути прямим і непрямим. Прямий порядок слів є нейтральним: підмет стоїть перед присудком, додаток — після слова, від якого залежить, а означення — перед означуваним словом. Наприклад: Сучасні музикантишукають нових ефектів. У реченнях із непрямим порядком слів (інверсія) з’являються додаткові відтінки,посилюється увага на якомусь предметі чи ознаці. Наприклад: Ефектів нових шукаютьмузиканти сучасні. Увага!!!

Номер слайду 13

Вправа 4. Від мого дитинства всі можуть бути в шоці. Пам’ятаю два ящики мандаринів від тітки з Києва. У шість років мій дядько Славко дозволив керувати величезним лісовозом. Щоправда, я сидів у нього на колінах і крутив кермо. Страшно було, але крутив його (Із спогадів А. Кузьменка).

Номер слайду 14

Вправа 5. Зовнішність і вік учасників мають вторинне значення. На першому доефірному етапі найкращі голоси шукають по всій країні. На другому етапі проводять «сліпі прослуховування». Тренери роблять вибір лише за голосом. Антоніна Матвієнко й Арсен Мірзоян знайшли своє щастя на “Голосі”.

pptx
Додано
31 березня
Переглядів
38
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку