Презентація "Князювання Володимира Великого"

Про матеріал

Зміст презентації:

- внутрішня політика (перелік реформ)

- значення християнства

- зовнішня політика

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Князювання Володимира Великого. Підготувала. Бойко Анастасія. У 980 році в Києві утвердився князь. Володимир Святославич

Номер слайду 2

ЗМІСТ: ВНУТРІШНЯ ПОЛІТИКА (РЕФОРМИ)ЗАПРОВАДЖЕННЯ ХРИСТИЯНСТВАЗОВНІШНЯ ПОЛІТИКАВАЖЛИВІСТЬ ВОЛОДИМИРА ВЕЛИКОГО У РОЗКВІТІ КИЇВСЬКОЇ ДЕРЖАВИ

Номер слайду 3

Реформа- перетворення, зміни, перебудова якої-небудь сторони суспільного життя без застосування революційних методів (збройного захоплення влади, терору та інших видів насильства).

Номер слайду 4

Адміністрітивна реформа:ліквідує племінну автономію, усуває від влади місцеву династію, ставить своїх синів. Держава поділилась на 8 уділів, де центрами були великі міста.

Номер слайду 5

Релігійна: реформує язичницьку релігію, створює пантеон з 6 богів.

Номер слайду 6

Оборонна: була створена складна і розгалуджена система "змієвих валів", яка простягалася на 1000 км проти печенігів. Військова: заміна племінної організації на феодальну. Дає право на володіння землею. Таким чином, зміцнив князівську владу

Номер слайду 7

Уже з ХІХ століття у вчених не було сумнівів у тому, що Змієві вали були військовими оборонними (белігеративними) спорудами. Високі насипи значної довжини виконували роль суцільних загороджень і були ефективними засобами захисту осілого хліборобського населення лісостепу, його господарства та жилих поселень від легкої кінноти степових кочовиків, зводячи нанівець їхню головну перевагу — швидкість просування та раптовість нападу. Загрозу з боку степу підтверджує конструкція валів та загальна спрямованість їхніх ліній — вали хвилями розходяться з півночі на південь та південний схід, утворюючи паралельні лінії.

Номер слайду 8

(БУДІВНИЦТВО НОВИХ МІСТ)ЗАСНОВАНІ МІСТА ВОЛОДИМИР, ВАСИЛЬКІВ ТОЩОГрадобудівництво

Номер слайду 9

Церковна архітектура: Один з перших князів, який започатковував будівництво церков. Серед них: Десятинна церква, перша церква Св. Василя і тд.

Номер слайду 10

Володимир першим з київських князів карбував монети зі срібла (срібники) та із золота (златники). На монетах вперше було зображено символ князівської влади, а нині герб незалежної України — тризуб. Також було викарбовано написи: «Володимир на столі (на престолі)», «Володимир, а це його срібло», «Володимир, а це його золото». Історики припускають, що срібники були переплавлені з арабських монет, а златники — з візантійських, яких на той час було найбільше в грошовому обігу Київської держави.

Номер слайду 11

ЗАПРОВАДЖЕННЯ ХРИСТИЯНСТВАТериторія Київської держави (Русі-України) була найбільшою в Європі. Втримати в покорі велику кількість народностей та контролювати величезніТериторія Київської держави (Русі-України) була найбільшою в Європі. Втримати в покорі велику кількість народностей та контролювати величезні простори країни було надзвичайно складно. Володимир міркував, як зміцнити князівську владу, посилити власний авторитет. Спочатку в 980 році він спробував зробити це, реформувавши язичництво. Створив пантеон із шести язичницьких богів, серед яких головним визначив Перуна. Однак сподівання князя не виправдалися.

Номер слайду 12

Більше того, Володимир добре пам’ятав життєві настанови княгині Ольги, своєї бабусі, яка була християнкою. Тому 988 року князь охрестився сам у місті Корсуні (Херсонесі) під ім’ям Василій, а згодом у Києві на річці Почайна охрестив населення держави. Залишаючись у Києві, розпочав його розбудову. Частину міста, де сидів князь і був його дитинець, науковці пізніше назвали «містом Володимира». І хоча хрещення відбувалося не завжди добровільно, а дехто таємно продовжував поклонятися язичницьким богам, запровадження християнства як державної релігії мало велике значення для Київської держави.

Номер слайду 13

Насамперед, було встановлено рівноправні відносини з багатьма християнськими країнами. Відбувся стрімкий злет у культурному розвитку. У Русі-Україні розпочалося інтенсивне будівництво храмів та соборів. Було відкрито першу школу, поширювалися писемність та книгописання. Зрештою, єдина віра стала об’єднавчим чинником для різноплемінного населення християнської держави.

Номер слайду 14

Отримавши при народженні ім’я Володимир — володар світу, — князь мріяв про підкорення нових земель. Розширення території Русі-України відбувалося за рахунок сусідніх племен та володінь інших держав. Вдалими були походи на дулібів та хорватів. Успішно здолав князь опір в’ятичів та радимичів, які піднімали повстання та відмовлялися платити данину. Підкоривши плем’я ятвягів (західнобалтійське плем’я), звів фортецю Берестя (нині місто Брест, Білорусь).

Номер слайду 15

ЩОПРАВДА, ПІСЛЯ УСПІШНОГО ПОХОДУ В МАЛУ АЗІЮ ВАСИЛІЙ ІІ ЗАБУВ ПРО СВОЮ ОБІЦЯНКУ. РОЗГНІВАНИЙ КНЯЗЬ ПІШОВ У МІСТО КОРСУНЬ (ХЕРСОНЕС), ЩО ПЕРЕБУВАЛО ПІД ВІЗАНТІЙСЬКОЮ ВЛАДОЮ. ТУТ ВІН ПЕРЕКРИВ ВОДОГІН, ЧИМ ЗМУСИВ ГРЕКІВ ЗДАТИСЯ. ВОЛОДИМИР ОХРЕСТИВСЯ В КОРСУНІ (ХЕРСОНЕСІ), ПІСЛЯ ЧОГО ЗМІГ ОДРУЖИТИСЯ З ВІЗАНТІЙСЬКОЮ ПРИНЦЕСОЮ. СПІЛЬНА ВІРА Й ДИНАСТИЧНИЙ СОЮЗ ЩЕ БІЛЬШЕ ЗБЛИЗИЛИ РУСЬ-УКРАЇНУ (КИЇВСЬКУ ДЕРЖАВУ) ТА ВІЗАНТІЙСЬКУ ІМПЕРІЮ.

Номер слайду 16

Князь Володимир також запровадив «шлюбну дипломатію» — одружував своїх доньок та синів із представниками монархічних родів Європи. Завдяки такому вдалому прийому правитель мав доброзичливі відносини з багатьма європейськими країнами. Але не варто плутати з Ярославом Мудрим, адже він є "тестем Європи"

Номер слайду 17

ЗАВДАННЯ: Переписати коротко реформи Володимира Великого;Дата хрещення Русі, важливість для Київської Русі;Подивитись відео: https://www.youtube.com/watch?v=g9 JMI_8f. Xs0;

pptx
Додано
26 травня 2022
Переглядів
561
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку