Психічна й духовна складові здоров'я. Самооцінка і здоров'я людини. Підтема: самоцінка, самоповага , ставлення людини до себе; оманливі надії, бажання, егоїзм.

Про матеріал
Пояснити учням, як формується самооцінка, обговорити недоліки завищеної і заниженої та переваги адекватної самооцінки, вправляти навички постановки і досягнення мети. ілюстрування завищеної самооцінки, формування здатностей реально оцінювати себе і добрі стосунки з оточенням. Навчити боротися із змінами в поведінці, настрої, вчинках.
Перегляд файлу

Тема:   Психічна  й  духовна  складові  здоров'я.  Самооцінка і здоров'я людини.  Підтема: самоцінка, самоповага , ставлення людини до себе; оманливі надії, бажання, егоїзм.

  Мета: Пояснити учням, як формується самооцінка, обговорити недоліки завищеної і заниженої та переваги адекватної самооцінки, вправляти навички постановки і досягнення мети. ілюстрування завищеної самооцінки, формування здатностей реально оцінювати себе і добрі стосунки з оточенням.

Очікувані результати

 Наприкінці заняття учні:

пояснюють значення терміна «самооцінка»;

 розпізнають занижену, завищену й адекватну самооцінку в запропонованих ситуаціях;

називають щонайменше дві переваги адекватної (здорової) самооцінки; пояснюють, як самооцінка впливає на поведінку людини;

 демонструють уміння адекватно оцінювати себе, підвищувати самоповагу завдяки вибору і досягнення цілей.

Обладнання і матеріали

Класна дошка і кольорова крейда або фліпчарт і фломастери, скринька (коробка) із люстерком усередині. Комп’ютер, доступ до інтернету, мультимедійний проектор (бажано).

 

1.Легенда про Нарциса 


    Жив  вродливий  юнак  на  ім'я  Нарцис.
Він  був  сином  річкового  бога  Кефісса.  Німфа  Ехо,  полонена  його  красою,  жорстоко  страждала  від  нерозділеного  кохання.  В  кінці  -  кінців,  Ехо  пішла  в  гори  і  там  померла,  залишивши  свій  голос.
    Так  вже  вийшло,  що  серце  юнака  нікому  не  відповідало  взаємністю.
В  покарання  Немесида  напророкувала  Нарцису  випробувати  одного  разу  всепоглинаюче  почуття  кохання  без  взаємності.
    І  незабаром  пророцтво  збулося:  в  спекотний  день  юнак  схилився  над  струмком,  щоб  втамувати  спрагу  і,  побачивши  власне  відображення  в  дзеркальній  поверхні  води,  завмер.
    Нарцис  був  зачарований,  закоханий  до  нестями.
Він  не  спав,  не  їв,  тільки  милувався  собою,  поки  не  помер.  На  місці,  де  душа  покинула  тіло,  виросла  прекрасна  самотня  квітка  з  похиленою  головою.

 Перегляд: Мульфільм «Баранець і кролень»

 http://autta.org.ua/ua/materials/

 

 Висновок: Щира повага до інших людей завжди ґрунтується на повазі до себе. Пам’ятайте золоте правило моральності: “Стався до інших так, як ти хочеш, щоб вони ставилися до тебе”. Наша самооцінка складається з того, як ми оцінюємо себе у різних ситуаціях: у навчанні, в спорті, у спілкуванні з друзями. Адекватна самооцінка є найкращою для людини. Тому  її називають здоровою. Любов до себе – це чудово, але тільки поки вона не переросла в самозакоханість.

 

Або  1.Притча про двох вовків. Або який вовк живе в тобі?

 Мотивація: формування здатностей реально оцінювати себе і добрі стосунки з оточенням

 

   Якось один старий індіанець, вождь племені Мудра Сова, розмовляв зі своїм маленьким онуком.

-Чому на світі є лихі люди? – запитав його допитливий онук.

   Лихих людей не буває, в кожній людині є дві половини – світла й темна, заперечив вождь і розпові йому одну з легенд свого племені:

– Розумієш, в кожній людині йде боротьба. Ця боротьба дуже схожа на бій двох вовків. Один вовк – чорний. Він представляє собою різне зло: заздрість, лють, ревнощі, жаль, егоїзм, жадібність, брехню… Інший вовк – білий. Він представляє добро: мир, дружбу, любов, надію, турботу, доброту, вірність, правду та інше добро.

   Онук, зворушений до глибини душі словами діда, надовго задумався. А потім спитав:

 Діду! А який вовк в кінці перемагає? Злий чи добрий?

Старий ледь помітно посміхнувся і відповів:

 Запам’ятай: завжди перемагає той вовк, якого ти годуєш.

  

Висновок: Люди за своєю природою – цілісні, дуже сильні, здібні та творчі істоти. Вони не є лихими. Але коли з’являються сумніви, невпевненість, тривога, брак віри в себе, страх і образи, людиною починає керувати чорний вовк. Потрібно навчитися боротися із змінами в поведінці, настрої, вчинках. І коли ви зможете керувати своїми емоціями, обов’язково переможе білий вовк, тоді  прийде  вірність, мир, любов.

 

docx
Додав(-ла)
Білієнко Неля
Додано
22 лютого 2022
Переглядів
588
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку