Психічне і духовне здоров’я. Ми - особливі. Підтема: Щоб жити у мирі, варто шукати те, що зближує, а не роз’єднує людей.

Про матеріал
Дати учням змогу розвивати життєві навички толерантності, вміння працювати в команді, поважати особисті якості інших людей. Підвести до висновку, що важливо думати перед тим, як хочеш щось сказати.Упереджене ставлення може не тільки образити людину, а й створити бар’єр у вашому спілкуванні.
Перегляд файлу

Тема : Психічне і духовне здоров’я.  Ми - особливі. Підтема: Щоб жити у мирі, варто шукати те, що зближує, а не роз’єднує людей.

Мета: Дати учням змогу розвивати життєві навички толерантності, вміння працювати в команді, поважати особисті якості інших людей.

Очікувані результати

Наприкінці заняття учні:

дають визначення понять «дискримінація», «толерантність»;

 наводять приклади дискримінації та упередженого ставлення;

наводять аргументи на користь роботи в команді.

Обладнання і матеріали

Класна дошка і кольорова крейда або фліпчарт і фломастери. Комп’ютер, доступ до інтернету, мультимедійний проектор (бажано).

ХІД УРОКУ

І. Мотивація:

Ми — особливі. Ми доведемо, що інші люди, хоч і відрізняються від нас, також є добрими, унікальними, гідними любові та поваги.

Люди в усьому світі можуть мати різний вигляд, належати до різних віросповідань, мати різну освіту і перебувати на різних щаблях соціальної драбини, але всі вони однакові. Всі вони — люди, яких треба любити» (Матір Тереза).

Толерантність — це доброзичливість, визнання за кожною людиною права бути іншою і поважання цього права. Толерантність неодмінно пов’язана з пошуком компромісу — того, що зближує, а не роз’єднує людей із різними поглядами.

1. Притча про образу

Одного разу розлючена змія погналася за метеликом. Вона переслідувала бідолаху день і ніч. Страх надавав метелику сил, він бив крилами та летів усе далі й далі. А змія не втомлювалася повзти слідом. На третій день знесилений метелик відчув, що не може більше летіти. Він присів на квітку й запитав свою переслідувачку:

 - До того, як ти мене вб'єш, можна задати тобі три питання?

 - Не в моїх правилах надавати такі можливості жертвам. Але гаразд. Вважатимемо це твоїми передсмертними бажаннями. Запитуй.

 - Ти харчуєшся метеликами?

 - Ні ...

 - Я зробив тобі щось погане?

 - Ні.

 - Тоді чому ти хочеш убити мене?

- Ненавиджу дивитися, як ти пурхаєш!

 Дуже часто ми ображаємося, ненавидимо один на одного, бажаємо зла ближньому і навіть не замислюємося про це. Але ж причина найчастіше в нас самих. Тільки треба глибше заглянути у своє серце, і тоді зможеш розгледіти цього змія - змія заздрості, який є однією з головних причин людської ненависті.                

2.Перегляд : Відео про дискримінацію.

   http://autta.org.ua/ua/materials/ material/Kak-otnosyatsya-kbezdomnim-i-blagopoluchnim-detyamna-ulitse/

 

 Висновок : Важливо думати перед тим,  як хочеш щось сказати.Упереджене ставлення може не тільки образоти людину, а й створити бар’єр у вашому спілкуванні.

Люди частіше звертають увагу на відмінності, які існують між ними, але це не означає, що хтось є кращим за інших. Хоча в історії були випадки, коли люди лише через колір шкіри чи соціальне походження принижували інших людей, вважали їх гіршими за себе. Таке явище називають дискримінацією». Дискримінація — це порушення чи позбавлення людини прав за расовою, національною, статевою, релігійною чи іншою ознаками. Дискримінація не виникає на порожньому місці. Вона починається з того, що певній групі людей (дівчатам, хлопцям, дорослим, старим, чорним, білим) приписують якісь негативні риси — лінощі, недоумкуватість, хитрість тощо. Таке ставлення називають упередженим.   Воно ображає і спричиняє дискримінацію. Щоб цього не сталося, треба навчитися помічати в людях їхні особливі риси

 

docx
Додав(-ла)
Білієнко Неля
Додано
22 лютого 2022
Переглядів
348
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку