Психологічна новела «Іntermezzo». Автобіографічна основа твору. Образ митця у творі.

Про матеріал
проаналізувати новелу «Іntermezzo», дослідити особливості її імпресіоністичної манери; визначити роль «дійових осіб» у творі; дати поняття про імпресіонізм як стиль у мистец¬тві;
Перегляд файлу

Конспект відкритого уроку:

М. Коцюбинський. Психологічна новела «Intermezzo» з жанровими ознаками «поезії у прозі». Поетика імпресіонізму. Проблеми душевної рівноваги, повноцінного життя.

 

Мета:

- допомогти  учням  осягнути психологізм новели, поетику імпресіонізму в ній, красу художнього слова;

- розвивати вміння розпізнавати та аналізувати новелістичний твір, 

-розвивати навички психологічного аналізу, вміння логічно висловлювати свої думки;

- виховувати любов до природи, розуміння ролі оточуючого світу для підтримання  душевної рівноваги людини; дослідити способи боротьби з депресивним станом.

 

Обладнання:уривки з тексту  новели "Intermezzo", портрет  М.Коцюбинського, репродукції картин художників-імпресіоністів, мультимедійна презентація, роздатковий матеріал, муз. супровід , К. Дєбюсі, спів жайворонка

Тип уроку: урок- дослідження з елементами медитації.

Міжпредметні зв’язки: художня культура, психологія, хімія, екологія.

Теорія літератури :   імпресіонізм, іntermezzo, поезія в прозі, психологізм, психологічна новела, стрес.

 

Перебіг уроку

 

Мене втомили люди. Мені докучило бути заїздом, де вічно  товчуться  оті створіння, кричать, метушаться і смітять. Повідчиняти вікна! Провітрить оселю!

Викинуть разом ізсміттям і тих, щосмітять. Нехай увійдуть у хату чистота й спокій. 

                                          М .Коцюбинський
 

Прощайте. Йду помiж люди. Душа готова, струни тугi,

наладженi, вона вжеграє…

                      М. Коцюбинський «Intermezzo» 

 

І. Орг . момент

ІІ. Мотивація навчання

Внаслідок розвитку суспільства шляху панування техніки та захоплення містом села людина опинилася під загрозою глобальної екологічної катастрофи та умовами створеного людиною соціуму, до яких мусить адаптуватися сучасна людина.

Постійна присутність нас із вами серед шуму, гаму, газу, чаду та невпинного життя міста спричиняє стресову ситуацію для кожного з нас.

Симптомів стресу дуже багато. Люди часто навіть не сприймають багатьох з них. До них відносяться емоційні реакції, неадекватна реакція на дрібні проблеми, надзвичайна подразливість і нетерпимість, відчуття постійної тривоги , нездатність розслабитися, а також переїдання або відсутність апетиту, підвищене вживання алкоголю, тютюну або психотропних ліків. Стрес є одною з причин виникнення депресії, яка може призвести до самогубства.

(на екрані демонструється презентаційний матеріал)

 

 e5aeb3e68095_11.jpg         06b016f9fcea2dc8276a9d2c74840bba.jpg

 

Запис у словники. (зі слайду презентації)

Стрес (від англ. stress — напруга, тиск)  — неспецифічна реакція організму у відповідь на дуже сильну дію (подразник) зовні, яка перевищує норму, а також відповідна реакція нервової системи.

 

ІІІ.  Оголошення теми мети та завдань уроку

Слово вчителя звучить на фоні музичної композиції « Звуки природи. Живий ліс»

Життя- складне, а життя свідомої людини – ще важче, бо вона  в силу об'єктивних обставин у вiдповiдний момент мусить взяти на себе тягар вiдповiдальностi за народ, за рідних, за близьких, за своє майбутнє, за свої переконання….Та спочатку необхiдно вiдновити душу i сили.

   Сьогодні на уроці ми з вами дізнаємося «рецепти душевної рівноваги та відновлення» від самого М. Коцюбинського, який  стверджує, що людина - це дитя природи, тому тiльки мати-природа може вилiкувати свою стомлену й виснажену дитину.

Це чудо вiдродження людини у лонi природи майстерно змальовано у "Intermezzo": прогулянки в поле, споглядання загадкового i чарiвного пейзажу вiдновлюють сили митця, його душа сповнюється оптимізмом i радістю змiн. Вiн натхненно звертається до Сонця, що не тільки полiпшує настрiй героя, а й переповнює все єство, надає іншого сенсу його життю: "Сонце, бажаний гiсть, - i коли ти вiдходиш, я хапаюсьза тебе".

 Саме цими « рецептами від утоми» я б вам радила користуватися в подальшому житті. А що це за рецепти ми з вами дізнаємося протягом уроку. А сонце буде нашим символом уроку.

zharkiy_den_1_1600.jpg

 

ІV. Сприйняття та засвоєння навчального матеріалу

  1.              Евристична бесіда з елементами дослідження:

Коцюбинський  Михайло Михайлович —  письменник  нового покоління, яке шукало нових  засобів творення художньої дійсності, розширювало й збагачувало тематичні, жанрові горизонти української літератури. Літературознавці знаходять у творчості М. Коцюбинського риси імпресіонізму.
- Що ж таке імпресіонізм? (відповідь учнів, повторення визначення)

Доповнення знань учнів (за потребою) учителем, демонстрація фоторепродукцій картин Клода Моне.

Інформація про композитора-імпресіоніста Клода Дебюсі.

 

Імпресіонізм - напрям у культурі, зокрема у малярстві та музиці, який виник в 1860-х і остаточно сформувався у другій половині 19 століття у Франції і основним завданням вважав витончене відтворення особистісних вражень та спостережень, мінливих миттєвих відчуттів та переживань.

Клод Моне був одним із засновників імпресіонізму, вічним експериментатором.

 

klod-mone-most-vaterloo-effekt-tumana.jpg     297542.jpeg

 

Погляньте на ці фоторепродукції картин Клода Моне. /під час перегляду звучить музика композитора –імпресіоніста  Клода Дебюсі/

 

Прислухайтесь до себе та дайте визначення своєму емоційному стану.

Відповідь занотуйте, продовжуючи речення :

 

Дивлячись на картини імпресіоніста Клода Моне, мені (як?)

 

Слухаючи музику Клода Дебюсі, я уявляю (що?)

 

Я теж відповіла на це питання. Мені, дивлячись на картини, стає спокійно та затишно. А вам?

  • (відповіді дітей)
  • Для мене музика Клода Дебюсі – спокій та картини моря.

 

Імпресіонізм – це не тільки живопис та музика, а й література.

 

Один з імпресіоністів в українській літературі – Михайло Коцюбинський.  Один з найимпресіоністичніших творів української літератури - "Intermezzo".

 

 

 

 

 

Тож, зазирнемо до особистого життя письменника. Від його імені сьогодні говоритимете ви.

 

На жаль, М.Коцюбинський не міг повністю присвятити себе улюбленому заняттю – літературі. Підступні хвороби давали про себе знати. Очевидці згадували, що він танув, як свічка. Необхідність витрачати кошти на ліки, на здоровчі поїздки дратувала Коцюбинського. А тут ще й арешт сестри Ольги...

 

1908 рік – час реакції – жорстоких розправ російського самодержавства з бунтівниками. Тюрми переповнились правдошукачами, військово-польові суди чинили розправи, а то й самосуди: стріляли, вішали, били.

 

У листі до друга  Коцюбинський писав: "Ви не можете уявити собі, що я пережив, бачачи те все на власні очі, і який це мало вплив на мої хворі нерви. Мені тепер ще гірше, ніжбуло: не можу ані спати, ані їсти. Ледве пишу до вас ".

 

“Якийсь місяць, як він повернувся з відпустки, а від здоров`я не лишилося і сліду. Знову ниють ноги, в голові паморочиться. Спочатку арешт Ольги, тоді ця неприємність із листом від Беатріче... геть доконали.

 

Можливо, найдраматичнішим моментом цього періоду булла внутрішня трагедія письменника, спричинена коханням до Олександри Аплаксіної.  Беатріче... Так називав її Коцюбинський. Сімейні стосунки з дружиною, Вірою Дейшею, були дуже натягнутими. Лише діти не давали Коцюбинському розірвати шлюб.

00.jpg

Як ми бачимо, душа письменника прагнула відпочинку. Саме тому, в його житті, а потів ще в творчості з’явилась поезія в прозі

„Intermezzo”

  1. Робота в зошитах

-Intermezzo (іт. intermezzo - перерва) - 1. Музична п’єса, яка розташовується між двома іншими номерами, відрізняючись від них за характером і настроєм. відпочинок.

 

-„Intermezzo”– психологічна новела з жанровими ознаками «поезії в прозі».

-Intermezzo (з італ. – перепочинок, пауза). Перерва в творчості.

 

Поезія в прозі – невеликий ліро-епічний твір, написаний ритмічною прозою, який відзначається образністю, стрункістю композиції, сконцентрованістю змісту.

 Психологізм - (грец. psych — душа; лат. lohos — слово, вчення) — передача художніми засобами внутрішнього стану персонажа, його думок,

переживань, зумовлених внутрішніми й зовнішніми чинниками.

Психологічна новела – твір, побудований на глибокому змалюванні психології персонажів.

2) Бесіда.

 

На початку твору дано перелік незвичайних дійових осіб. Пригадайте.

(відповіді учнів)

А зараз ми з вами трішки пограємося . Гра-тест « Так чи ні». Я буду ставити запитання , а ви даєте відповідь лише словами «так» чи «ні». Таким  чином я побачу, чи всі ви прочитали  новелу «Інтермецо».

Гра-тест  «Так чи ні»

1)    Твір «Інтермецо» Коцюбинський присвятив своїй дружині. (ні)

2)    Героя втомили місто та люди (так)

3)    На другий ранок він побачив білих вівчарок.(так)

4)    Герой звертається до сонця з вдячністю.(так)

5)    Таки він зустрівся на ниві  знову зі своїм другом.(ні)

6)    Літературний герой вирішив не повертатися до міста.(ні)

 

(самоперевірка відповідей)

 

А тепер визначимо, які ознаки свідчать, що цей твір написаний в імпресіоністичній манері.

 

Ознаки:

- Що колекціонує герой (події чи враження )? "колекціонує враження";

- Чи можемо ми, читаючи, побачити картини природи?

А почути? (звуки природи, кольорова гама створює неповторне враження від природи, дає змогу зрозуміти психологічний стан героя)

- у центрі твору сам герой чи його внутрішній стан? (зображується  внутрішній стан героя, його почуття, настрої)

-Чи можна стверджувати, що цей твір  тільки  імпресіоністичний? Чи є в творі місце реальності?  (присутні і реалістичній тенденції. (Імпресіонізм у творі поєднується з реалізмом, адже це пояснює особливий стиль письма Коцюбинського.)

-Що принесло йому заспокоєння?  (Без сумніву,кононівські поля. Вони стали його інтермеццо)

- Доведіть, що цей твір – новела?

 

3) Робота в зошитах.

 

Асоціативний кущ до слова місто ( транспорт, гомін, стрес, поспіх, асфальт, бетон, залізо, втома)

( Зачитати цитати з тексту)

 

Асоціативний кущ до словосполучення «відпочинок у селі», ( зачитати з тексту).

Спробуємо створити « РЕЦЕПТИ ВІД ВТОМИ»

(учні в парах працюють над рецептом )

Порятунок від втоми (стресу) – спорт, читання книг, слухання музики, спілкування з друзями, захоплення, природа, повноцінний сон, танці.

Негативні рецепти: спиртне, наркотики, цигарки, антидепресанти, надмірне вживання їжі, солодощів.

 

Заключне лово вчителя.

  • Що принесло авторовізаспокоєння? Без сумніву, кононівські поля. Вони стали тієюланкою у ланцюгужиття, яку письменниквлучно назвав "інтермеццо", перервою.
  • Михайло Коцюбинськийписав: "У хвилини розчарувань мене раз у раз рятувала моя незвичайна любов до природи. Дійсно, лише у природі є гармонія, якої постійно шукає людина. Депресію, на думку Коцюбинського, можна подолати - для цього потрібно йти в природу, це останній шанс для тих, хто втратив віру в життя.

 

Сонце дає світло, тепло, життєдайну енергію, яка так потрібна всьому живому на Землі. На світанку все прокидається, розпускається , готуючись прожити день в активності.

 

Ми – люди. Кожному з нас буває не легко, не просто. Кожному відомо, що таке втома, що таке відчай, що таке тягар буденного життя. Проте ми знаємо, що за будь-яких обставин, можна зробити  Intermezzo. Перепочинок М.Коцюбинського надав нам багато знань не тільки про нього та його твір, а й про нас самих. Тож, гарного всім Intermezzo!

Vl. Підбиття підсумків уроку

Інтерактивна вправа «Займи позицію».

«Новела «Intermezzo» — це твір для митців, «обраних» чи для широкого кола читачів, для всіх?»

ukrainska_literatura_10_klass_35

VII. Домашнє завдання

Знати зміст новели «Intermezzo», вміти її аналізувати. Прочитати частину повісті М. Коцюбинського «Тіні забутих предків».

docx
Додав(-ла)
Kots Anastasiia
Додано
2 лютого 2023
Переглядів
778
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку