Путівник "Країни Європи. Нідерланди"

Про матеріал
Путівник по країнам Європи "Нідерланди" може бути використаний для позакласного заходу у вигляді усного журналу чи віртуальної екскурсії. Має мету ознайомити учнів з основними відомостями про країну та її визначними місцями, культурою, традиціями голандців.
Перегляд файлу

Прапор Нідерландів

 

Державний прапор Королівства Нідерланди є полотнищем, що складається з трьох горизонтальних смуг червоного (верхня), білого (середня) і синього (нижня) кольорів. Відношення ширини прапора до довжини — 2:3.

Спочатку прапором республіки, офіційно затвердженим в 1599 році, став прапор принца Оранського з його родовими кольорами: оранжевим, білим і синім. Перед тим морські гези користувалися 6-9 смуговими прапорами з тим же поєднанням кольорів. Але в 1630 році, унаслідок революційних подій, оранжева монархічна смуга була замінена на червону. Цей прапор зберігся як державний навіть після проголошення Нідерландів монархією в 1815 році.

Вважається, що заміна на прапорі оранжевого кольору на червоний мала також практичне значення: оранжевий колір на морських прапорах швидше вигоряє, ніж червоний. В дні свят оранжевий вимпел королівської династії як і раніше піднімається над державним прапором.

 

Герб Нідерландів — Великий Герб Королівства (нід. Grote Rijkswapen) — особистий герб монарха.

Лев з діадемою, що держить меч зі срібла в своїй правій лапі, на блакитному фоні з сімома стрілами — позначають сім областей Союзу Утрехта. Щит коронований (голландською) королівською короною і підтриманий двома левами. Вони стоять на сувої з текстом «Je Maintiendrai» (середньовічна французька мова буквально, «я винесу»).

У Королівському декреті заявлено, що наступники чоловічої статі можуть замінити корону на щиті хрестом з гербом Нассау.

Загальні відомості

 

Площа: 41,5 тис. км2.

Чисельність населення: 15,5 млн. чоловік (1998).

Державна мова: нідерландський.

Столиця: Амстердам (9724 тис. жителів, 1994).

Резиденція уряду: Гаага.

Державне свято: День конституції (1814).

Грошова одиниця: євро.

Член ООН з 1945 р. Входить у Раду Європи й НАТО з 1949 р., у Європейський союз — з 1957 р.

Ця країна відома також як Голландія. За змістом ці назви досить близькі: перше з них у перекладі означає «низинна країна, що перебуває нижче рівня моря», друге — «порожня земля, що не має міцного фундаменту».

Голландія  - країна тюльпанів і вітряків.

http://feerie.com.ua/files/u32/River_Gein_Abcoude_Holland.jpg

 

 

 

Офіційна назва — Королівство Нідерланди.

Країна цілком відповідає статусу королівства. Адже воно, коли вірити казкам, повинно бути маленьким, доглянутим, гарним і багатим. Нідерланди дивовижно точно вписуються в казкові вимоги, особливо якщо довіритися першому враженню мандрівника, зачарованого буянням квітів і зелені, облаштованістю будинків, селищ і доріг і, ясна річ, доброзичливістю та привітністю людей. Утім, це враження навряд чи оманливе — варто лише зазирнути в статистичні збірники, які свідчать про надзвичайно високий рівень життя в цій країні, забезпечений найсучаснішою організацією праці, особливо в сільському господарстві.

Тим цікавіше ближче познайомитися з країною та її жителями — не претендуючи на дослідницьку глибину, але пам’ятаючи, що краще один раз побачити, ніж сто разів почути.


Запрошуємо в дивовижну та неповторну Голландію, ніби з казки "Чарівник смарагдового міста", яка вабить до себе мрійників всього світу. Вітряки, безкінечні канали, човни, дерев'яні черевики, рибальські капелюхи і квіти - найбільша "маленька" країна.
 

 

 

 

Пропонуємо почати знайомство з Нідерландами зі столиці.


Амстердам - коштовний камінь в короні голландських королів!
Старі "вигнуті" будівлі, бруківка, незліченні канали, набережні, які є на 3 метри нижче рівня океану, чудові парки і плаваючі квіткові ринки створюють особливу атмосферу. Світанок, оповитий туманом, місто повільно проступає крізь ранковий серпанок, відкриваючи свої скарби: площу Дам і Королівський палац, Музейний квартал і Райксмузеум, відомий Будинок Рембрандта, єврейський квартал і, звичайно ж, діамантова фабрика Coster Diamonds, спадкоємиця ювелірних традицій, привідкриє секрети надскладного процесу обробки діамантів, особливості їх кольору, чистоти і форми. Краса міста подвоєна дзеркалом води, чарівним відображенням якого можна милуватися вічно!

 

       Нічной дозор

 

 Рембрандт ван Рейн

            


 

Амстердам - це блакитна площина води та принадна безмежність неба, а між ними - стрічка архітектурних шедеврів... Золота павутина каналів з розкішними будівлями XVII століття, квартал Йордан, де красуються чарівні пакгаузи, милуючись вигинами фонтанів, які химерно відображаються у зеленкавій амстердамській воді - незабутні враження!

 

 

Нидерланды. Амстердам.http://feerie.com.ua/files/u32/amsterdam_canal.jpg

Пропонуємо відвідати:

 

 обов'язкова програма для любителів пива! Екскурсія "Heineken - пиво джентельменів" - Ви познайомитесь з історією пивоварень Heineken, дізнаєтесь, що це за таємничий інгрідієнт "Heineken А", про процес пивоваріння і хто таких Жерар Андріан Хейнікен, а також зможете протестувати свої знання про пивоварне мистецтво і, звісно ж, отримати насолоду від бокалу прохолодного пива. Цілком впевнено можна сказати, що пиво " Heineken" завоювало світ, але якщо Вас там ще не було - Ласкаво просимо! - у "Світ Heineken".

 

 

Музеї Heineken Нідерланди


 

 

• екскурсія "Побачення з кумиром" або "Музей мадам Тюссо" - тут "живуть" двійники Ваших кумирів. По філіалу Лондонського музею в Амстердамі  мадам Тюссо можна бродити безкінечно - одна кімната змінює іншу, відкриваючи перед Вами все нових і нових персонажів, а також сцени з їх життя. До того ж, є унікальна можливість стати свідками створення воскових шедеврів. Майстри покажуть Вам, як створюються манекени для дивовижних воскових фігур. Ви неодмінно отримаєте масу позитивних емоцій, відвідавши цей музей.

 

 

 

     

 

Музей Мадам Тюссо    Мадам Тюссо

 

 

                              

 

 

 

     

 

Воскові фігури знаменитих людей



 

Вечірня екскурсія "Романтика вечірнього Амстердаму"  - вздовж чарівного намиста каналів, відображаючись в воді, тягнеться ланцюжок високих будинків, один святковіший за інший, яскраво освітлена набережна, тиха музика і свічки...

 

http://feerie.com.ua/files/u32/DelftCanal.jpg

 

 

Романитична прогулянка по найкрасивішій частині міста: колишньому порту. Ми проведемо Вас по найцікавішим і схованим від очей звичайних туристів вуличках Червоних ліхтарів, розкажемо про таємниці прихованого від відвідувачів життя його жителів! А після екскурсії радимо продовжити вечір у незвичайному театрі "Касса Росса".
 

http://farm3.static.flickr.com/2734/4028068763_33934c07c2_o.jpg

 

 

Давайте відвідаємо "Місто принців": палацові комплекси, величні будівлі, храми вздовж каналів і, звичайно, резиденція герцогів Оранських - творять місто музеїв під відкритим небом. Стверджують, що Ринкова площа міста - найгарніша у країні. Поряд з площею - Міська ратуша, а на проти неї височить 109 метрова Нова церква, де в підземній дзвінниці розміщується усипальниця Нідерладської королівської сім'ї. Відвідавши прекрасно збережений середньовічний Дельфт, зануритесь в атмосферу XV - XVI століття: Східні ворота, фабрика блакитної порцеляни, будівля Принсенхофа і Національний музей Ламберта ван Меертана, - через них історія Амстердаму розмовляє з Вами...

    

Резиденція герцогів Оранських

 

 

 

Рушаймо на прийом до королеви в "Місто королівського двору" - Гаагу - потопаючу в зелені парків політична столиця Нідерландів, "місто - резиденція" королеви Беатрікс Оранської-Нассау. Гордістю і славою міста є Вайвер - водне дзеркало, в якому відображаються прекрасні шедеври Гааги: середньовічний замок Біненхоф, в якому зараз працює уряд, величний Палац Націй, Королівський Палац, Дипломатичний квартал, де розташовані багаточисельні амбасади і представництва міжнародних організацій, в тому числі Суд ООН. Знайомство з Гаагою залишає незабутні враження...

 

 

 

 

 

 

 

Замок Біненхоф

 

Парламент Нідерландів в Гаазі.

 

 

Королівський палац в Гаазі

 

 

Найцікавіші міста

Гронінген

http://farm4.static.flickr.com/3107/4028822716_911f7e45d6_o.jpg

 

 

http://farm4.static.flickr.com/3535/4028822394_c1f196fa28_o.jpg

Місто Гронінген відоме як місто каналів і кораблів

 

Леуварден

Леуварден Нідерланди

 

Леуварден є адміністративним центром північної голландської провінції Фріслан

 

Гарлем

 

Гарлем Нідерланди

 

 

Гарлем вважається містом художників і ремісників.

 

 

Наарден

Naarden Нідерланди

Історичне місто, засноване в 1350 році.

У 17-му столітті був перебудований у фортецю на воді.

 

Роттердам

 

 

Незвичайні музеї

 

http://farm3.static.flickr.com/2771/4028069069_fe4ab11ce0_o.jpg

 

 

В окрузі Ляйдена знаходится одно дуже незвичайна музейна експозиція. Тут вам пропонується поподорожувати в середині людського тіла: починаючи з колін, ви поднімаєтеся до мозку, проходячи відповідні органи під аккомпонемент російськомовного гіда. Час від часу, вам показувють стерео фільми про запліднення яйцеклітини або роботу альвеол легень. Ви чуєте звуки, які видає наше тіло, бачите, що відбувається з бутербродом під час процесу травлення та дізнаєтеся, як мозок перевертає отримане на сітківку ока зображення.

Hash Марихуана Конопля Музеї Нідерланди 

 

А  поскільки в Нідерландах легалізоване вживання маріхуани, в Амстердамі можна відвідати Музей коноплі.

Бажаєте побачити всю Голландію за годину? Пропонуємо відвідати дивовижний парк "Madurodam" - Голландія в мініатюрі. Це найменше "місто" в країні, яке навіть має власного мера - Королеву Беатрікс! Тут всі об'єкти є точними копіями найвідоміших споруд, історичних пам'яток і палаців! Варто десь в Голландії з'явитись якій-небуть архітектурній новинці, як її копія, зменшена в 25 разів, виростає тут. Найменші відвідувачі відчують себе гостіми казкового міста, а дорослі побачать Нідерланди з висоти пташиного польоту!

 

http://farm4.static.flickr.com/3510/4028823356_094396a5eb_o.jpg

 

http://farm3.static.flickr.com/2714/4028068543_8f63db999e_o.jpg

Голландія в мініатюрі

 

 

 

Вільний час ми запрошуємо Вас провести на березі Північного моря - на "Королівському пляжі Схевіненген" - курорті, який є найпопулярнішим в країнах Бенілюкса! Ви матимете можливість неспішно прогулятися по променаду і пірсу, помилуватися парком піщаних дюн з білого оксамитового піску, отримати насолоду від свіжого повітря. Ви не зможете не помітити експозицію залізних кумедних чоловічиків. Кажуть, що Кумедні Чоловічики Схевенінгу оберігають це чарівне та сповнене спокою місце!

 

 

http://farm3.static.flickr.com/2668/4028822486_b20ed02039_o.jpg
 

Північне море


Запрошуємо відвідати всесвітньо відомий парк квіткової розкоші - Койкенхоф - одне з найкрасивіших місць нашої планети. Навряд чи можна словами передати всю красу, яка перед Вами відкриється: зникаючі у далині алеї старих розлогих лип, струмки і мальовничі ставки, поверхнею яких ковзають лебеді, дзюркотіння онтанів, безперервні пташині співи і, звичайно ж, квіти. Квіти тут всюди - на клумбах, в павільйонах і оранжереях і навіть на оточуючих парк полях. І все ж таки, це не можливо описати слова, це потрібно побачити, відчути, вдихнути аромат п'янких квітів і взяти з собою хоча б малесеньку частиночку цієї фантастичної квіткової феєрії.

 

http://feerie.com.ua/files/u32/tulips.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Парк Койкенхоф

30 квітня - день народження королеви Нідерландів. Правда, не нині керуючої, а однієї з її попередниць - королеви Юліани. "Королевський день" голандці святкують так, наче б то у них щойно відмінили кріпацтво.   
Головна подія цього дня - парад квітів. Ні в який інший день ви більше не побачите такої кількості та різноманітності, наприклад, тюльпанів. Причому це стосується не тілько Амстердама. Святкувати будут в усіх без винятку містах.

   

 

Місцеві жителі кажуть: "Хто не бачив провінції - той не бачив Голландії"! Запрошуємо "По "глибинці" Голландії"! Фольклорне село вітряків - Заансе Сханс і рибальське селище - Волендам - це дві перлини Північної Голландії.
Заансе Сханс перенесе Вас у Голландію XVII століття. П'ять старовинних вітряків прикрашають береги ріки Zaan, за допомоги якої місцеві жителі, як і їх предки багато років тому, розпилюють дошки, збивають масло, виробляють знамениту заанську гірчицю, а в млині "Кішка", яку ми відвідаємо, роблять фарби.

 

http://feerie.com.ua/files/u32/gallery_56.jpg

 

 

Млини в Нідерландах - це життя.

 

 

 

 

 

 

А відвідавши фабрику національного взуття, Ви побачите як майстер вього лише за 5 хвилин вправно виріже дерев'яні черевички - кломпи, в яких голландці ходять досьогодні. Ви побачите величезну колекцію черевиків різних форм, розмірів та по-різному розмальовані. Кращого сувеніра годі шукати...

 

http://feerie.com.ua/files/u32/holland_shoes.jpg


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Продовжить знайомство із середньовічною Голландією невеличке рибальське селище - Волендам - чарівне поєднання історії і краси місцевих пейзажів. Селище, жителі якої живуть досьогодні в дерев'яних будиночках і ходять в національних костюмах (можна не лише купити, але і приміряти одяг).

 

Національний одяг

 

 

 

 

 

 

 

Тут у

Вас буде можливість відвідати найсвіжіший малосольний оселедець і надзвичайно смачного копченого вугра, приготованого по старовинним рецептам!!!

 

 


 

 

Нидерланды. Гауда.Також  ми подивимось, як в симпатичних зелених сільських будиночках робиться твердий голландський сир.

 

 

 

 

 

http://feerie.com.ua/files/u32/holland_small.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Нідерланди – дійсно тюльпанова країна

 

 

 

 

Тюльпанові плантації

Природа надзвичайної краси

 

 

 

Waddenzee Нідерланди Озеро Ваддензее  являє собою унікальний природний об'єкт на півночі Нідерландів.

 

Національні природні парки

 

В Нідерландах дуже піклуються про охорону природи.

Пропонуємо відвідати національні природні парки:

  • Де-хоге-велюве, який знаходиться в центральній частині Голандії, заснований в 1962 р. Тут охороняються ПК рідкісних та цінних лісів з європейського бука, білої пихти та сосни; серед тварин – косуля, благородний олень, білка, зайці, лисиця та ін.;
  • Валювезом розміщений на північ від міста Арнема. Тут охороняються ПК широколистяний та мішаних лісів;
  • Кеннемерські дюни, заснований в 1967 р. знаходиться на узбережжі Північного моря, на захід від Амстердама. Охороняються ПК соснових лісів на дюнах морського узбережжя. Тут люблять відпочивати жителі Амстердама, Гааги, Харлема. Ділянки суворо заповідного режиму оберігають перелітних птахів та популяцію сірих тюленів.

 

 

    

 

 

Національний парк Де-хоге-велюве

 

 

 

Одним з цікавих об’єктів країни є незвичайне дерево – дуб-церква

 

 

 

 

 

 

Діюча церква в живому дубі, який росте

 

 

 

 

 

 

Дещо про національні риси голандців

 

На вулицях Амстердама та інших міст Нідерландів можна побачити, як господиня перед будинком миє тротуар водою з милом або пральним порошком. Ця схильність до чистоти ховається коріннями в глибину віків. В ті часи кожна господиня кожного для мила поріг свого дому та площадку перед входом. В понеділок та вівторок натирали підлогу в вітальнях та спальнях, середу присвячували прибиранню всього будинку, в четвер – чистили підлогу, в п’ятницю – прибирали в кухні та погребі.

 

При кожній зустрічі чи запрошенні треба дотримуватися виключної точності в часі. Корінні жителі люблять стриманість, тому слід  уникати рукостискання та не робити компліменти.

Не прийнято виставляти на показ своє матеріальне положення.

Національними рисами голандців можна назвати чесність, відвертість, а також бережливість та помірність.

Дивакувата риса – всі їздять на велосипедах, але ніхто їх не купує, тільки крадуть один в одного, тому мають постійно «новий» велосипед.


http://farm3.static.flickr.com/2643/4028068847_74af427f66_o.jpg 

 

Улюблений транспорт в Нідерландах -  велосипеди

 

Нидерланды

 

 

Ось яка вона - країна сиру, дерев’яних черевиків, млинів і тюльпанів:

 

В епоху Великих Географічних відкриттів – могутня морська держава!

Петро І вчився мореплавству та суднобудуванню саме у голандців.

 

Найперша газета в Європі з’явилася саме в Голандії!

 

Тільки Нідерланди мають 40% площі, яка лежить нижче рівня моря. Надзвичайно працьовитий та настирний народ – відвоював у моря 20% території!

 

Тільки в Нідерландах столиця – в одному місті, а резиденція знаходиться в іншому.

 

В 2007 році країна зайняла почесне друге місце по рівню проникнення в Інтернет, поступившись Норвегії всього 0,2%.

 

В цій дивовижній країні:

легалізовані маріхуана, проституція, евтаназія;

дозволені одностатеві шлюби та щорічні гей-паради.

 

15 голандців – лауреати Нобелівських премій!

 

Незвичайно красива, багата традиціями країна з розвиненими інноваційними технологіями та високим рівнем життя.

 

 

 

Даруємо на згадку вам не квітку, не букет і, навіть не одне поле, а нескінчені простори квітів!

 

 

 

 

Нидерландская Голландия

 

 

Сподіваємося, що вам захотілося відвідати

розвинене, дивовижне, надзвичайне,

красиве Королівство Нідерланди!

 

 

http://feerie.com.ua/files/u32/b402.jpg

 

 

 

 

 

doc
Додано
18 липня 2019
Переглядів
1204
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку