Ранкова зустріч на тему «Харчування і здоров’я»
Мета: ознайомити учнів з розумінням важливості харчування для здоров’я людини;
розповісти про корисні та шкідливі продукти; розвивати зв’язне мовлення, логічне та креативне мислення; формувати спільноту; виховувати дружелюбність та командну роботу.
Матеріали: ілюстративний та роздатковий матеріал, продукти харчування;
відеоматеріали.
І. Вітання
Метод «Настрій кексика»
Мета: визначити емоційний настрій учнів, провести привітання у нетрадиційній формі; згуртувати дітей.
Обладнання: ілюстративний матеріал.
Хід проведення
Оберіть, який настрій у вас.
ІІ. Обмін інформацією
Робота в групах.
Визначить за ілюстраціями, які страви їли казкові герої.
Лисичка-сестричка їсть рибу сирою. Чи правильно вживати продукти сирими?
Гра «Розфарбуй та порахуй»
Розповідь з мультимедійним супроводом.
https://svitppt.com.ua/rizne/zdorovya-i-harchuvannya-vitamini-ih-znachennya-dlya-zdorovya.html
Щоб мати міцне здоров’я людина повинна правильно й раціонально харчуватися. Їжа основне джерело енергії. Яке необхідне для життєдіяльності організму.
З їжею в організм потрапляють поживні речовини, що стимулюють ріст і розвиток людського організму. Їжа забезпечує організм людини: білками, жирами, вуглеводами, вітамінами та водою.
Білки є будівельним матеріалом для організму. З них утворюються нові клітини, і завдяки цьому людина росте.
Жири відновлюють витрати теплової енергії. Вона потрібна для зігрівання організму.
Вуглеводи витрачаються для роботи м’язів (фізична праця, рух, дихання, робота серця та інших органів).
Наші пращури завжди з повагою ставилися до їжі. Її вважали Божим даром, отже, вона вимагала до себе відповідного ставлення. За столом збиралася вся родина. Їли щодня у визначені години не поспішаючи. Під час споживання їжі вели приємні бесіди, ніколи не обговорювали справи, не згадували про неприємні речі, не сварилися й не кричали.
До чого ж тут здоров’я? Виявляється за такого прийому їжі організм краще засвоює всі корисні речовини.
Їсти потрібно 4 рази на день в один і той самий час. Найбільш оптимальною буде 4-5-годинна перерва між їжею. Якщо дотримуватися цього правила, то у вас буде хороший апетит – вірний супутник здорового харчування, їжа краще засвоюватиметься. Обов’язково снідайте.
Їжа повинна бути різноманітною і складатися з різних продуктів.
Корисно їсти молочні продукти, м'ясо, рибу, багато овочів і фруктів. Не захоплюйтеся надмірно солодощами, виробами з борошна, жирною і солоною їжею.
Їжу потрібно добре пережовувати. Нехтування цим правилом спричиняє шлунково-кишкові захворювання.
Не можна переїдати. Після надмірного вживання їжі людина почуває себе ослабленою. Тоді не хочеться займатися спортом, бігати, вчитися. Переїдання є причиною багатьох хвороб.
Вечеряти треба за 2-3 години перед сном, аби дати організму час на первинну обробку їжі. Не варто перевантажувати шлунок жирними, важкими для травлення продуктами перед нічним відпочинком. Все, що людина з’їла на вечерю понад міри, перетвориться на жир.
Переїдання – це вживання їжі більше норми. В результаті цього виникає виникає хвороба ожиріння.
Недоїдання – нерегулярне харчування або недостатня кількість їжі. Недоїдання призводить до зменшення м’язів, людина може серйозно захворіти, перестати рухатися або взагалі померти.
Важливо харчуватися не лише в достатній кількості, але й правильно. Правильне харчування оберігає людину від хвороб. А неправильне – спричиняє їх. Організм потребує їжі, багатої на білки, жири, вуглеводи, а також вітаміни та мінеральні речовини. Ми знаємо багато корисних страв, які потрібно вживати, щоб не стати неповороткими, хворими, щоб добре думалось і працювалось. Але є деякі продукти, вживання яких треба обмежити. Це – цукор, жир, сіль.
Тим, хто цілісінький день сидить біля комп’ютера чи за книжками, не треба багато їжі, оскільки організм не так активно витрачає поживні речовини. Але натомість активно працює мозок, якому потрібна глюкоза. Вважається, що перед розумовою працею слід «підгодувати» мозок чимось солодким, наприклад шоколадкою. Проте необхідно знати міру – невикористана глюкоза перетворюється на жир і відкладається під шкірою, а це згодом може створити проблему зайвої ваги. Окрім основних поживних речовин, наш організм, особливо в період росту, потребує вітамінів. Людина повинна споживати близько 30 різних вітамінів, що підтримують працездатність та стійкість до захворювань. Брак вітамінів спричиняє авітаміноз. У важкій стадії це захворювання може бути смертельним.
Слово «вітаміни» походить від латинського «віта» – життя. Якщо вітамінів не вистачає, людина важко хворіє. В організм вітаміни потрапляють з їжею. Отже, потрібно знати, в яких продуктах є необхідні вітаміни.
Вітаміни – речовини, необхідні для життя людини, її росту та розвитку. Особливо необхідні вітаміни для дитячого організму. Якщо вітамінів не вистачає, людина важко хворіє. Вітаміни потрібні для нормального росту і розвитку дитячого організму. В організм вітаміни потрапляють з їжею. Отже, потрібно знати, в яких продуктах є необхідні вітаміни.
Вітамін А. Я – вітамін А, сприяю росту, допомагаю нормальному зору. Мене багато в моркві, маслі, сирі, яйцях, печінці, помідорах, зеленій цибулі, гарбузі, риб’ячому жирі.
Вітамін В. А я – вітамін В, дуже потрібний для розумової і фізичної праці, поліпшення травлення. Міщусь в житньому хлібі, вівсяній та гречаній крупах, у горосі, квасолі, жовтку яєць, печінці, м’ясі.
Вітамін С. А я – запобігаю простуді, поліпшую кровообіг, сприяю росту, лікую цингу. Багата мною капуста, картопля, помідори, цибуля, щавель, шипшина, хрін, часник, лимони, настій хвої, чорна смородина.
Вітамін D. А я – вітамін D, зміцнюю кістки, запобігаю рахітові. Живу в молоці, печінці, риб’ячому жирі, житньому хлібі.
Хто з вас знає, де ми є,
Хай нам підказочку дає.
Де більше вітаміну С – у яблуці чи у цукерці? (У яблуці.)
А вітаміну А – у моркві чи у жуйці? (У моркві.)
А вітаміну В – у горіхах, у печінці чи у «Чіпсах»? (У горіхах, у печінці.)
А вітаміну D – у яйцях, рибі чи у ковбасі? (У яйцях і рибі.)
Всі. Хто дружить із нами буде –
Всі незгоди позабуде.
Виросте міцним, здоровим,
Переможе всі хвороби.
Отже, діти, треба вживати різноманітну їжу, щоб збагатити свій організм вітамінами, необхідними для нормального росту і розвитку вашого організму.
ІІІ. Групове заняття
Гра «Магазин»
Допоможіть продавцю розкласти продукти по відділам.
М’ясний відділ Молочний відділ Кондитерський відділ
Овочевий відділ Бакалія Хлібний відділ
Гра «Шкідливе і корисне»
Розподіліть продукти на корисні та шкідливі.
Змагання між «Червоною» та «Синьою команди»
http://svitppt.com.ua/kultura/ukrainska-kuhnya1.html
ІV. Щоденні новини
Робота з календарем погоди та щоденною інформацією.
Доброго ранку, школярі!
Сьогодні понеділок, 19 листопада
Погода ______________
День, число, місяць та рік.
У нашому класі ___________ учнів
Вітаємо з днем народження _________________ !
Список використаних джерел