Ранкова зустріч з теми: «Всеукраїнський день бібліотеки»

Про матеріал
Мета: розповісти про історію виникнення та розвиток бібліотек; формувати в учнів почуття дружності та єдності; з’ясувати важливість книги у житті людини; зацікавити дітей читанням.
Перегляд файлу

Ранкова зустріч з теми: «Всеукраїнський день бібліотеки»

Мета: розповісти про історію виникнення та розвиток бібліотек; формувати в учнів почуття дружності та єдності; з’ясувати важливість книги у житті людини; зацікавити дітей читанням.

Матеріали: виставка книг, роздатковий та ілюстративний матеріал, кольорові олівці та фломастери, папір, акварельні фарби, штампи з картоплі.

 

І. Вітання

Метод «Книжкове вітання»

Чи бували ви у бібліотеці? Як там зберігаються книги?

Картинки по запросу бібліотека

Пропоную вам уявити себе книгами. Давайте станемо в рядочок тісно один до одного як книги на полиці в бібліотеці. В бібліотеці не можна голосно говорити, тому вітатися будемо тихенько на вушко один одному.

 

ІІ. Обмін інформацією

Коли була заснована перша бібліотека?

Перші бібліотеки з’явилися ще в античності.

Відома найдавніша бібліотека, що існувала в XVIII – XVII ст. до н.е. – це коробка з папірусами.

Першою із знайдених бібліотек була бібліотека при храмі в м. Ниппуре, вона була відкрита ще в 2500 р до н.е. У ній була зібрана величезна колекція глиняних табличок.

Перші бібліотеки існували безпосередньо як сховища книг, а також як громадські центри, основним завданням яких було навчання. За часів раннього Середньовіччя бібліотеки часто засновували при соборах і монастирях.

975 років тому (1037) при Софійському соборі в Києві князем Ярославом Мудрим була заснована перша бібліотека Київської Русі.

У XIII – XIV ст. активно формується університетська культура, яка згодом зробила істотний вплив на книги і бібліотеки в цілому. Монастирську книгу сприймали як скарбницю духовності і інтелектуальності, вона стає інструментом пізнання.

Відома Олександрійська бібліотека мала статус центру античної книжності і освіти. Її творцем був Птолемей, який заснував її в III в. до н. е. Олександрійське книжкове сховище було частиною музейного комплексу. Крім бібліотеки, сюди також входили столові, житлові кімнати, сади зоології та ботаніки, зали для читання книг, обсерваторія. У Храмі було приблизно 200 000 папірусів, а при Школі – близько 700 тис. документів. Олександрійські книгосховища в 270 р. н.е.  були знищені.

При монастирі св. Флоріана було приблизно 30 000 видань книг. За часів середньовіччя такі бібліотеки при монастирях були осередками книжності.

В Епоху Просвітництва з’являється безліч бібліотек при університетах в таких містах, як Париж, Болонья, Падуя, Оксфорд. І тільки в XVIII столітті книги стають доступними і відкритими для суспільства.

Поява друку змінила бібліотеки. Бібліотечні фонди значно розширилися.

У XX столітті найбільш доступним і популярним видом бібліотеки стає публічна бібліотека.

Перша згадка про дитячі бібліотеки міста відноситься до 1946 року, коли було видано Реєстраційне свідоцтво від 30 жовтня 1946 року на відкриття Криворізької дитячої міської бібліотеки і цілком закономірно, що саме вона в майбутньому стала Центральною міською дитячою бібліотекою.  В 1968 році  дитячі бібліотеки міста перейшли на єдину нумерацію і бібліотека отримала назву – Міська дитяча бібліотека № 1, а в 1973 році була перейменована  в Центральну дитячу бібліотеку і до сьогодні носить цю назву. На Центральну дитячу бібліотеку було покладено обов’язки методичного центру по наданню методичної і практичної допомоги всім бібліотекам міста, що обслуговують дітей. Цю роботу вона розділяє з опорними бібліотеками. Центральна дитяча бібліотека своєю діяльністю вносить значний вклад в розвиток бібліотечного обслуговування підростаючого покоління, об’єднуючи навколо себе дитячі бібліотеки міста.

Перегляд відеоматеріалів

https://www.youtube.com/watch?v=-f_Ja1x-S3U

https://www.youtube.com/watch?v=MCVvThM3kfM

 

ІІІ. Групове заняття

Лего-вікторина «Що ми знаємо про книгу?»

Виготовлення колажу «Правила користування бібліотекою»

Заповнення Щоденника читача

G:\Закази\Матеріали НУШ\Ранкові зустрічі\Всесвітній день бібліотеки\IMG_0005-1024x683.jpgG:\Закази\Матеріали НУШ\Ранкові зустрічі\Всесвітній день бібліотеки\IMG_0006-1024x683.jpg

 

ІV. Щоденні новини

Робота з календарем погоди та щоденною інформацією.

Доброго ранку, школярі!

Сьогодні 30 вересня 2021 року

G:\Закази\Матеріали НУШ\Ранкові зустрічі\Всесвітній день бібліотеки\1538292607_na-sajt-820x510.png

30 вересня — найчитальніший день року, адже у 1998 році Президент України підписав Указ, яким затвердив Всеукраїнський день бібліотек.

Сьогодні в Україні налічується близько 40 тисяч бібліотек. У них працює понад 52 870 співробітників, а послугами книгосховищ користуються більше 17 мільйонів 490 тисяч читачів. Спробуйте тепер сказати, що бібліотеки — це минуле століття. Нічого подібного!

Безсумнівно, зараз можна завантажити й купити практично будь-яку книгу, але! По-перше, усіх книг не купиш, а в бібліотеці їх можна взяти абсолютно безкоштовно. А по-друге, в бібліотеці є особлива, чарівна «книжкова» атмосфера, яка об’єднує однодумців. Пам’ятаєте ж, що «тиша повинна бути в бібліотеці» :)

До речі, Всеукраїнський день бібліотек — відмінний привід здути пил зі свого читального квитка й дізнатися, що з новинок з’явилося в фондах. Або сходити в бібліотеку з дитиною та взяти улюблену книгу з вашого дитинства. Ну або просто провести цей вечір за читанням. Адже читати не шкідливо, шкідливо не читати.

Погода ______________

У нашому класі ___________ учнів

Вітаємо з днем народження _________________ !

 

Список використаних джерел

  1. https://www.work.ua/holidays/library-day/
  2. https://srvk.gov.ua/ua/news/pg/110716670944928_n/
  3. https://dovidka.biz.ua/koli-vinikla-persha-biblioteka/
  4.  
docx
Додано
3 жовтня 2021
Переглядів
586
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку