Ранкові зустрічі "Бабине літо"

Про матеріал
Ранкова зустріч допомагає створювати взаємини, які формують відчуття спільноти в кожного з її членів. Створення групової спільноти стає ефективнішим, коли вихователь/вихователь бере на себе роль фасилітатора (людини, яка допомагає зробити так, щоби все відбувалось належним чином, але не намагається жорстко контролювати процес). Зустріч стає інтерактивною та невимушеною. Коли значна частка відповідальності за допомогу у проведенні ранкової зустрічі перекладається на дітей, вихователь використовує свій час на заохочення ініціативи, надання позитивних відгуків, полегшення спілкування дітей, надання їм допомоги тощо. У центрі уваги ранкової зустрічі та її метою є співпраця, спільне навчання, а не конкуренція чи хизування власними надбаннями. Уміння говорити та слухати є найважливішою якістю, яка необхідна для демократичної культури. Навіть маленькі діти можуть висловлювати свою точку зору, чути відмінні думки інших людей та зауважувати їх.
Перегляд файлу

День 2 - вівторок.

Колір жовтий

Тема: Бабине літо

Мета: познайомити дітей з поняттям «бабине літо» як з природним явищем; поглибити знання дітей про назви осінніх місяців; навчати висловлювати свою думку; створити дружню атмосферу.

Обладнання: малюнок для визначення настрою, календар природи, інформаційний листок.

 

Вітання

  1.               Привітання.

-Колір нашого дня – жовтий.

-Цей колір теплий чи холодний?

-Коли ми вітаємося, ми говоримо один одному теплі слова, зичимо здоров'я, гарного настрою.

Завдання: вихователь говорить «Доброго ранку» і додає слова: веселі, успішні, здорові, щасливі, сумні. Якщо діти вважають такими, вони відповідають «Доброго дня!».

  1.               Діагностична вправа «Кольоровий настрій».

Завдання: Прислухайтесь до себе. Що ви відчуваєте: радість чи сум, спокій чи тривогу? Чому? Якщо настрій гарний поставте фішки на край павутини. Якщо настрій сумний, тривожний – ближче до центру.

Сьогодні павутиння нам допоможе розібратися у темі нашої ранкової зустрічі.

C:\Users\Любимова\Desktop\depositphotos_2528942-stock-photo-cobweb-on-the-autumn-meadow.jpg

Групове заняття

  1.               Гра «Жовтий ланцюжок».

Завдання: кожен називає слово жовтого кольору.

  1.               Групове завдання

Діти розподіляються на 3 групи. Кожна група отримує назву осіннього місяця.

Завдання: чи може в даному осінньому місяці прийти «бабине літо»?

 

Обмін інформацією

  1.               Проблемні запитання.

-Коли до нас приходить осінь за календарем?

-На які три періоди поділяють осінь?

-Які ознаки осені ви помічаєте щодня?

-А чи доводилось вам уже бачити літаюче в повітрі павутиння?

-Ознакою чого восени є літаюче у повітрі павутиння?

  1.               Відомості з Вікіпедії.

«Бабине літо — період теплої та сухої погоди восени пов'язаний зі стійким антициклоном. Явище бабиного літа відоме у багатьох країнах з помірним кліматом.

В Україні бабине літо настає 28 серпня, т. зв. «молоде бабине літо», і триває до 11 вересня. Після нього настає «старе бабине літо»: друга половина вересня — початок жовтня. Третє бабине літо припадає на кінець другої декади листопада, після зазвичай нього починаються зимові похолодання.

У кліматичному відношенні бабине літо настає після похолодання. Причиною потепління є приплив теплих повітряних мас з південних місцевостей, в тому числі з Чорного моря. Характерною ознакою Бабиного літа є павутина, що літає в повітрі. Її виділяють павуки різних родин. За однією із версій саме від павутини, що літає, («лето», «літо») та міфологічної Баби походить і назва «Бабине літо».

Щоденні новини

Жовтий колір – це дуже теплий і приємний відтінок, який приховує в собі радість, надію та щастя. Так і «бабине літо» дає нам змогу порадіти яскравому сонечку, теплій погоді, погуляти та отримати гарні спогади про літо.

Заповнення календаря природи, інформаційного листка, на якому висвітлюються завдання на сьогодні та попередні дні.

 

docx
Додано
19 жовтня 2023
Переглядів
145
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку