РАЙОНУВАННЯ ПРИРОДНИХ ЛАНДШАФТІВ, ЇХ ВІДОБРАЖЕННЯ НА КАРТАХ. АНТРОПОГЕННІ ЛАНДШАФТИ. РІВНИННІ ЛАНДШАФТИ, ЇХ РІЗНОМАНІТНІСТЬ

Про матеріал
узагальнити та систематизувати знання про взаємозв'язок природних компонентів на прикладі вивчення природно-територіальних комплексів України; сформувати поняття «ландшафт», «антропогенний ландшафт», знання про фактори утворення та класифікацію ландшафтів; удосконалювати навички роботи з тематичними картами на прикладі карти ландшафтів;
Перегляд файлу

Тема: ЛАНДШАФТ ЯК ПРОСТОРОВО-ЦІЛІСНА СИСТЕМА. КАРТА «ЛАНДШАФТИ». ДОСЛІДЖЕННЯ К. ГЕРЕНЧУКА. РАЙОНУВАННЯ ПРИРОДНИХ ЛАНДШАФТІВ, ЇХ ВІДОБРАЖЕННЯ НА КАРТАХ. АНТРОПОГЕННІ ЛАНДШАФТИ. РІВНИННІ ЛАНДШАФТИ, ЇХ РІЗНОМАНІТНІСТЬ

Мета:

навчальна: узагальнити та систематизувати знання про взаємозв'язок природних компонентів на прикладі вивчення природно-територіальних комплексів України; сформувати поняття «ландшафт», «антропогенний ландшафт», знання про фактори утворення та класифікацію ландшафтів; удосконалювати навички роботи з тематичними картами на прикладі карти ландшафтів;

розвивальна: розвивати аналітичне мислення, навички систематизування та узагальнення;

виховна: виховувати відповідальне ставлення до природного розмаїття.

Тип уроку: формування нових знань, умінь, навичок.

Обладнання: підручник, атлас, фізична, тектонічна, кліматична, рослинності й ландшафтна карти України.

Опорні та базові поняття: ПТК, природний компонент, ландшафт, класифікація, клас, тип, підтип, природний ландшафт, антропогенний ландшафт.

Хід уроку

I. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ

II. АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ, УМІНЬ І НАВИЧОК УЧНІВ

Що називають природним комплексом?

Наведіть приклади ПК Землі від дуже маленького до найбільшого.

Назвіть закономірності ПК.

Наведіть приклад ПК та покажіть взаємозв’язок його компонентів.

Наведіть приклади змін ПК людиною.

III. МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ТА ПІЗНАВАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

Досі ми вивчали різні природні компоненти території України. При цьому завжди звертали увагу на їхній взаємозв’язок і різний результат різноманітності їх поєднання. Саме ці результати і є нашим об’єктом вивчення на сьогоднішньому уроці.

IV. ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ

1. Природні комплекси

ПТК — на суходолі, ПАК (аквальні) — у водному середовищі.

Ландшафт (ПТК) — частина земної поверхні з однорідними фізико- географічними умовами (єдність геологічного розвитку, тектонічної будови, однотипність рельєфу, кліматичних умов, ґрунтів і рослинності). Ландшафти поділяються на природні та антропогенні (сільськогосподарські угіддя, кар’єри, водосховища тощо).

Природні фактори ландшафтоутворення: зональні — кліматичні (співвідношення тепла та вологи); азональні — тектонічні структури, рельєф, водні об’єкти.

Наука, яка їх вивчає, називається ландшафтознавством.

Каленик Іванович Геренчук (1904-1984) — один із засновників структурної геоморфології, досліджував ландшафти України, проблеми їх районування, охорони.

2. Районування ландшафтів

Типові ландшафти за дрібнішими відмінностями фізико-географічних умов поділяються на менші за розмірами.

 

Фізико-географічна країна відповідає одному класу ландшафтів: вона також визначається за впливом тектонічного чинника і особ­ливостями циркуляції атмосфери. Рівнинним країнам притаман­ний своєрідний, неповторний набір природних зон, а гірським краї­нам — висотних поясів. Понад 9/10 площі України належить до південно-західної частини Східно-Європейської рівнинної фізико-географічної країни, де чітко виражена зональність ґрунтово-рослинного покриву і ландшафтів у цілому.

Українські Карпати є частиною Альпійсько-Карпатської гірської фізико-географічної країни, а Кримські гори є крайньою західною частиною Кримсько-Кавказької фізико-географічної країни. Оскіль­ки гірські країни сформувалися у межах Середземноморського рух­ливого поясу, їм притаманна висотна поясність.

Головне: Класи виділяються за переважною формою рельєфу; підкласи — за висoтою; типи і підтипи за кліматичними компонентами, види та підвиди — за особливостями природних процесів, складом гірських порід.

Ландшафтна карта відображує ієрархію (відповідна побудова легенди) та територіальне розташування ландшафтів.

На основі ієрархії ландшафтів виділяють природні територіальні одиниці фізико-географічного районування з урахуванням зональних та азональних факторів.

 

Природні країни відповідають класам ландшафтів (визначають за впливом тектонічного та кліматичного факторів): Східноєвропейська рівнинна (південний захід). Карпатська гірська (східна частина), Кримська гірська.

 

Фізико-географічна зона — це частина природної країни. На рівнинних територіях зони зберігають широтне або близьке до нього простягання та відповідають території найбільшого поши­рення одного певного типу ландшафтів, тому природні зони ви­діляють відповідно до змін показників забезпеченості теплом і вологою. У межах Східно-Європейської рівнинної країни у кор­донах України виділяють три природні зони — мішаних лісів, Лісостепу та степу. Знайдіть їх на карті фізико-географічного райо­нування. У свою чергу, в межах зони степу виділяють три підзони відповідно до трьох підтипів ландшафтів: північно-, середньо- та сухостепову.

Головне: Природні зони відповідають типу ландшафтів у межах рівнинної території (за показниками забезпеченості теплом та вологою): мішанолісова, широколистих лісів, лісостепова, степова.

 

Природні підзони відповідають підтипу ландшафтів. Виділяють тільки в межах зони степу: північностепова, середньостепова, південностепова (сухо-степова). У межах зон і степових підзон виділяють краї (за ступенем континентальності клімату та неоднорідності поверхні), а в межах рівнинних країв та гірських країн — природні області (відповідно до Тектонічних структур, висоти над рівнем моря, розчленованості рельєфу).

 

Фізико-географічна провінція — це частина зони або підзони, що характеризується ступенем континентальності клімату та неоднорідністю поверхні. Найчіткіший поділ на провінції спостерігається у Лісостепу і північному Степу

 

Фізико-географічна область — складова частина фізико-географічної провінції. При визначенні меж областей враховують їхню пов'язаність із тектонічними структурами, положення над рівнем моря, ступінь розчленування поверхні, склад гірських порід.

 

Фізико-географічний район — найменша одиниця районування, яка виділяється на основі переважання одного виду ландшафту у певній місцевості.

Взагалі фізико-географічне районування проводиться з метою по­легшення описання природних територій на науковій основі. Тому воно має велике значення для поглиблення уявлень про законо­мірності природних умов територій, зокрема території України. Чим детальніше здійснено фізико-географічне районування, тим кращою виявляється вивченість території. Оскільки господарська освоєність території України є високою, розв'язання проблем природокористу­вання потребує всебічного врахування природних умов і ресурсів.

Назва ландшафту є дуже складною на перший погляд, але в ній відображені основні особливості гірських порід, характерних форм рельєфу, типів ґрунтів, рослинних угруповань, впливу діяльності людини на ПТК. У шкільних навчальних атласах назви ландшафтів спрощені.

 

3. Антропогенні ландшафти

Цей тип утворився в результаті перетворення людиною (цілеспрямованого або опосередкованого) природних ландшафтів. До антропогенних ландшафтів належить більшість сучасних ландшафтів України.

 

V. ЗАКРІПЛЕННЯ ВИВЧЕНОГО МАТЕРІАЛУ

Що ви розумієте під поняттям «ландшафт»?

 

VІ. ПІДВЕДЕННЯ ПІДСУМКІВ УРОКУ

Заключне слово вчителя:

  •            Україна розташована у межах трьох фізико-географічних країн:
    Східно-Європейської рівнини, Українських Карпат та Кримських гір;
  •            на рівнинній території України чітко вираженими є три при­родні зони: мішаних лісів, лісостепу та степу;

фізико-географічне районування значно полегшує описання
природи певних територій.

VII. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

  1.               Опрацювати текст підручника
  2.               Повторити за картою розташування фізико-географічних природних зон.

 

docx
Додано
17 лютого 2022
Переглядів
2681
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку