Реабілітація при дисплазії кульшового суглоба

Про матеріал
Дисплазія кульшового суглоба є досить поширеною патологією, яка виникає у новонароджених. У середньому частота виявлення становить 2-3% до 1000 новонароджених. Також виявлено, що дисплазія кульшового суглоба у дівчаток діагностується в рази частіше, ніж дисплазія кульшового суглоба у хлопчиків - в середньому на дівчаток припадає близько 80% випадків виявлення цього захворювання. Небезпека дисплазії кульшового суглоба полягає в тому, що несвоєчасність її виявлення поряд з відсутністю необхідного лікування може зумовити подальше порушення функцій, виконуваних ураженої нижньої кінцівки, що можливо аж до розвитку патології до такої міри, що вона визначить для дитини відповідну форму інвалідності. Враховуючи це, патологія, актуальна для дисплазії кульшового суглоба, повинна бути усунена у рамках раннього періоду її виявлення і, власне, життя дитини.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Реабілітація при дисплазії кульшового суглоба

Номер слайду 2

Дисплазія кульшового суглоба є досить поширеною патологією, яка виникає у новонароджених. Виявлено, що дисплазія кульшового суглоб у дівчаток діагностується в рази частіше, ніж у хлопчиків. В середньому на дівчат припдє близько 80% випадків.

Номер слайду 3

Обмеження відведення в кульшових суглобах. Найбільш рано після народження дитини, але нетривало протягом перших 5-7 днів життя (рідко - протягом перших 1-2 місяців життя) спостерігається симптом «зісковзування» або «клацання»Асиметрія складок на стегнах дитини та сідничних складок може свідчити про дисплазію чи про вроджений вивих стегна. Видиме на око вкорочення нижньої кінцівки в новонародженої дитини буває рідко, частіше ця ознака виявляється пізніше, по мірі зміщення стегнової кістки вверх під впливом тяги м'язів на фоні вивиху стегна. Зовнішня ротація стопи на стороні вивиху краще визначається під час сну дитини, коли та розслаблена. При вивихові стегна при пальпації в проекції кульшового суглоба визначається западання і головка стегнової кістки не пальпується, так як вона знаходиться не в кульшовій западині, а поза нею.

Номер слайду 4

Зазвичай, новонароджена дитина самостійно набуває пози із злегка зігнуті відведеними стегнами. Власне це положення є фізіологічним, і його необхідно зберігати при пеленанні. Усі маніпуляції, що супроводжуються насильницьким випрямленням ніжок новонародженого, повинні розглядатися як антифізіологічні. Особливо шкідливим є туге пеленання і «сповивання» новонародженого. Для кращого утримання ніжок дитини в положенні відведення і згинання потрібно користуватися спеціальними профілактичними штанцями, використання яких доповнює широке пеленання, гарантує стабільне відведення і згинання ніжок і полегшує гігієнічний догляд за дітьми.

Номер слайду 5

Методика широкого сповивання: Штанці розкладають на столі клейонкою догори. На штанці вкладається поздовжньо складена в кілька шарів марля і пелюшка, складена трикутником, з вільними кінцями донизу. На неї кладеться марлевий підгузник. Дитину кладуть із зігнутими і відведеними ніжками спинкою на підгузник, війнувши сорочечку догори. В пахвинну ділянку вкладається марлевий підгузник. Нижні кінці трикутної пелюшки загортаються відповідно в праві і лівий пахвині згини, фіксуючи стегна у відведеному і зігнутому положенніБічний кінець цієї пелюшки укладається на передню поверхню живота. Другий бічний кінець пелюшки укладається поверх першого. Марлева пелюшка загортається догори між ніжками. Після сповивання профілактичні штанці застібаються спереду за допомогою текстильної застібки відповідно до параметрів дитини.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Також рекомендується 2-3 рази на день виконувати наступний комплекс вправ: Велосипед — зігнути ноги в колінних і кульшових суглобах і імітувати їзду на велосипеді. Згинання і розгинання ніг одночасно та почергово. Зігнувши ногу дитини в кульшовому та колінному суглобах, однією рук фіксують кульшовий суглоб зі сторони сідниці, іншою рукою, яка фіксує колінний суглоб, злегка натискаючи на нього, виконують внутрішню ротацію стегна Масаж є важливим компонентом фізичної реабілітації дітей з дисплазією кульшових суглобів. Його необхідно проводити теплими сухими руками, мазі при цьому її використовують. В окремих випадках при підвищеній чутливості шкіри дитини застосовують стерильну дитячу олійку. Час масажу вибирають в залежності від стану дитини, коли вона не голодна, спокійна, в хорошому настрої. Виконують масаж на масажному чи повивальному столику, на жорсткій поверхні, яку покривають ковдрою,потім застеляють клейонкою, яку зверху накривають пелюшкою. З фізіотерапевтичних засобів у цей період застосовують теплі хвойні ванни, парафінові аплікації, пелоїдотерапію, підводний масаж.

pptx
Пов’язані теми
Педагогіка, Інші матеріали
Додано
23 липня 2020
Переглядів
2867
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку