Речення з одним головним членом

Про матеріал
Якщо в реченні є кілька однорідних підметів при відсутності присудка або кілька однорідних присудків при відсутності підмета, таке речення теж є односкладним. Надворі весна, підсніжники.Жита наливались і половіли. Жита наливались, половіли.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку. Речення з одним головним членом речення

Номер слайду 2

Повторення вивченого. Що називається реченням?Речення — це слово або група слів, зв'язаних за змістом, що виражають закінчену думку.2. Члени речення – це…?Усі слова в реченні, до яких можна поставити питання, є членами речення.

Номер слайду 3

Повторення вивченого3. Назвіть головні члени речення. Як ще їх можна назвати?Головними членами речення є підмет і присудок.4. На які запитання відповідає підмет? Як підкреслити підмет у реченні?Підмет відповідає на запитання хто? що? І підкреслюється однією лінією.5. На які запитання відповідає присудок? Як підкреслити присудок у реченні?Присудок відповідає на запитання що робить підмет? або ким є підмет ? І підкреслюється двома лініями.

Номер слайду 4

Тридцяте березня. Онлайн-робота. Речення з одним головним членом

Номер слайду 5

За наявністю головних членів речення поділяються на дві групи{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Двоскладні У реченні є два головні члени речення: і підмет, і присудок. Надворі моросить дощик. Наш кіт подовгу дивиться у вікно. Односкладні У реченні є лише один з головних членів речення: або лише підмет, або лише присудок. Надворі дощить. Не гладьте кота проти шерсті. Надворі весна. Чорний кіт.

Номер слайду 6

Якщо в реченні є кілька однорідних підметів при відсутності присудка або кілька однорідних присудків при відсутності підмета, таке речення теж є односкладним. Надворі весна, підсніжники. Жита наливались і половіли. Жита наливались, половіли.

Номер слайду 7

Завдання. Перепишіть речення, підкресліть у них граматичні основи. Вкажіть після кожного речення, до якого виду воно належить. Робочі руки гори вернуть. Робочі руки гори вернуть. Працюй плечима, а не очима. Працюй плечима, а не очима.

Номер слайду 8

Дарований хліб швидко черствіє. Дарований хліб швидко черствіє. Дружна громада дружно й громадить. Дружна громада дружно й громадить. Друзі, не біймося заглядати у словник!Друзі, не біймося заглядати у словник!Завершуй задуми і справи, не залишай на інші дні. Завершуй задуми і справи, не залишай на інші дні. Дівчино, передайте, будь ласка, за проїзд. Дівчино, передайте, будь ласка, за проїзд.

Номер слайду 9

Запам’ятай!Якщо у реченні є 1 з головних членів речення, то воно 1-складне,якщо 2 головні члени речення, то воно 2-складне. Якщо у реченні є два або більше підмети, що виконують одну дію, або два чи більше присудки, що стосуються одного підмета, таке речення все одно буде двоскладним. Між цими однорідними підметами чи присудками потрібно ставити кому, якщо вони не поєднанні сполучником. Звертання, вставні, а також сполучники НЕ є членами речення, тому їх НЕ підкреслюємо.

Номер слайду 10

Домашнє завданняІ. Перепишіть речення, підкресліть граматичні основи. Вкажіть вид речення.1. Громадою все зробиш. 2. Іду я просторами рідного краю. 3. На складі пального закопували бочку з бензином. 4. Безлюдний, похмурий край. 5. На ромашці настоялося літо. 6. Дуже гарний вересневий ранок. 7. Неначе музику, слухаю рідні куранти. 8. Веснянійте, далі сині, наливайтесь сонцем, дні!ІІ. Придумайте по два речення з двома головними членами і одним головним членом речення. Підкресліть граматичні основи.

pptx
Додав(-ла)
Чабан Ірина
Додано
31 березня 2022
Переглядів
4182
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку