Редагування запитів і форм в режимі конструктора.

Про матеріал
Навчальна мета: Засвоїти відомості про роботу з БД і СУБД Розвивальна мета: Розвивати координацію рухів, зорову пам’ять, вміння працювати з програмами Виховна мета: Виховувати зосередженість, вміння активно сприймати новий матеріал.
Перегляд файлу

Урок 23

 

Тема: Редагування запитів і форм в режимі конструктора.

 

Навчальна мета: Засвоїти відомості про роботу з БД і СУБД

 

Розвивальна мета: Розвивати координацію рухів, зорову пам’ять, вміння працювати з програмами

 

Виховна мета: Виховувати зосередженість, вміння активно сприймати новий матеріал.

 

Тип уроку:  Урок вивчення нового матеріалу (лекція)

 

Структура уроку

  1. Організаційний момент
  2. Етап орієнтації
  3. Етап проектування
  4. Етап навчальної діяльності
  5. Робота за ПК
  6. Контрольно-оцінювальний етап
  7. Домашнє завдання                                                                                                                                                                                                                                                                                               

Хід уроку

І. Організаційний момент

Сьогодні ми з вами розглянемо тему: «Редагування запитів і форм в режимі конструктора.».

 

II. Етап орієнтації

Мета сьогоднішнього уроку якомога найкраще познайомитися з програмами для роботи з БД і навчитися працювати в СУБД

 

III. Етап проектування

План уроку

  1. Редагування запитів в режимі конструктора.
  2. Редагування форм в режимі конструктора.

 

ІV. Етап навчальної діяльності

Редагування запитів в режимі конструктора.

«Конструктор» використовується для зміни макета обраного запиту.

Режим конструктора запиту використовується для графічного зміни структури запиту. У верхній половині вікна виводяться списки полів всіх таблиць, наявних в активному запит, і лінії зв'язків між таблицями. У бланку запиту в нижній частині вікна кожному полю, включеному до запиту, приділяється окремий стовпець, що дозволяє, наприклад, відображати поля в результатах запиту, сортувати поля або визначати умови відбору.

Для того щоб змінити макет запиту потрібно натиснути кнопку «Конструктор», в результаті чого з'явиться діалогове вікно «<Ім'я> запит: запит на вибірку». Розглянемо докладніше елементи цього вікна.

«Список полів» - використовується для додавання полів в активний запит або фільтра. Для цього слід перенести поле за допомогою миші зі списку полів в стовпець у бланку запиту.

Рядок «Поле» - додає поле в результати активного запиту або фільтра. Щоб додати поля в запит виберіть клітинку в цьому рядку в бланку запиту та виберіть поле в розкривному списку.

Рядок «Ім'я таблиці» - вказує таблицю, в якій знаходиться дане поле. Це зручно при визначенні приналежності полів тим чи іншим таблиць в багатотабличних запиті або фільтрі. Щоб вивести на екран або приховати рядок Ім'я таблиці, установіть або зніміть прапорець «Імена таблиць» у меню «Вид».

Рядок «Сортування» - задається порядок сортування значень керуючого запиту або фільтра: за зростанням (від 0 до 9, від A до Z, від А до Я), за спаданням (від 9 до 0, від Z до A, від Я до А ) або відсутність сортування.

Щоб вказати сортування поля, виберіть клітинку в рядку Сортування і вкажіть порядок сортування.

Прапорець "Вивід на екран» - відображає на екрані або приховує стовпець при виконанні запиту або фільтра. Якщо стовпець приховано, він все одно може бути використаний для визначення умов відбору.

Рядки «Умова відбору» і «Або» - задають одне або декілька умов відбору, що визначають набір записів, що відбираються в запиті або фільтрі. При необхідності ввести додаткові умови, введіть значення або вираз у осередки під осередком «Або».

Для перегляду результуючої таблиці збереженого запиту його ім'я маркують у вікні бази даних і клацають на кнопці «Відкрити». Запит також відкривається подвійним клацанням на його значку, відображеному у вікні бази даних.

Для внесення необхідних змін до запиту будь-якого виду його ім'я слід маркувати у вікні бази даних і клацнути на кнопці «Конструктор». На екрані з'являється бланк запиту, в який можна вносити зміни: вставити, видалити або перейменувати поля, змінити умови відбору, тип сортування та ін

Щоб видалити поле, необхідно клацнути на будь-якій комірці цього поля, а потім виконати команду «Правка ® Удалить".

Для переміщення поля його виділяють клацанням над його заголовком і перетягують у відповідне місце бланка запиту.

Додавання нового поля здійснюється таким же чином, як вставка поля при формуванні запиту.

 

Редагування форм в режимі конструктора.

Під редагуванням форми розуміються такі зміни, як видалення поля і додавання нового, додавання нових текстових записів і зміна існуючих і т. п.

Для відображення структури форми на екрані необхідно у вікні бази даних виділити ім'я необхідної форми і клацнути на кнопці «Конструктор». Структура форми, містить три основні розділи: область заголовка, область даних і область приміток.

Розміри розділів можна змінювати, перетягуючи по вертикалі лінії, що розділяють ці зони. Розділи заголовка і приміток містять в основному такі елементи оформлення форми, як текстові написи і малюнки. Основними елементами області даних є поля, за допомогою яких виконується відображення даних або їх введення.

Елементи керування представлені на Панелі елементів викликаються командою «Вид - Панель елементів» або клацанням на відповідній кнопці панелі інструментів. Вибір елемента керування здійснюється клацанням на його значку в панелі елементів, після чого вказівник встановлюється в те місце структури форми, куди повинен бути вставлений елемент, і миша протягують в необхідному напрямку.

Найбільш часто при редагуванні форм або створення форм в режимі Конструктор використовуються елементи управління «Напис», «Поле», «Малюнок», «Зведена рамка об'єкта». Малюнок вибирається з графічного файлу і вставляється в об'єкт. Елемент «Зведена рамка об'єкта» може бути представлений не тільки у вигляді малюнка, створеного, в будь-якому графічному редакторі, але і у вигляді іншого об'єкта, наприклад мультимедійного.

Разом з елементом «Поле» автоматично вставляється його приєднана напис. За замовчуванням цей напис стандартний: «Поле 1», «Поле 2» і т.д. Якщо нове поле не містить даних, то в ньому відображається слово «Вільний».

Поле можна зробити обчислюваним. У цьому випадку в приєднаний напис вводиться що пояснює повідомлення. За допомогою такого поля можна підводити підсумки, якщо воно буде вставлено в область приміток форми.

Вираження у полі можна не тільки вводити з клавіатури, але і форматувати його автоматично. З цією метою виділяється поле, куди буде введено вираз, а з контекстного меню (викликається клацанням правої клавіші миші) вибирається команда «Властивість». Потім у діалоговому вікні «Поле курсор» необхідно перевести в рядок «Дані» і клацнути на кнопці з трьома крапками; на екрані з'явиться діалогове вікно «Будівник вираження». У цьому вікні клацанням на відповідній кнопці вставляється знак рівності (=), подвійним клацанням розкривається папка «Функції», потім клацанням розкривається папка «Вбудовані функції».

Під форматуванням елементів керування форми розуміється їх переміщення, зміна розміру, зміна шрифту тексту і т.п. Ці операції можна виконати за допомогою кнопок панелі форматування або за допомогою команд меню «Формат». Для цієї мети можна також використовувати команди контекстного меню, такі як «Властивості», «Вирівняти».

До форм пред'являються підвищені вимоги по дизайну. Тому всі елементи форми повинні бути вирівняні. Для цього елементи виділяються протягуванням миші по вертикальній лінійці, а потім виконується команда «Формат ® Вирівняти» (або команда «Вирівняти» з контекстного меню) або по лівому краю, або по верхньому і т. д.

При переміщенні елемента за допомогою миші необхідно покажчик миші встановити на маркер верхнього лівого кута виділеного елемента, щоб покажчик прийняв форму вказівного пальця. Якщо покажчик має форму долоні, то поле перетягується одночасно з приєднаною написом або одночасно розміщуються всі виділені елементи.

 

VI. Контрольно-оцінювальний етап

  1. У яких режимах можна змінити запит?
  2. Як це зробити?
  3. Що саме можна змінити при редагуванні запиту?
  4. Навіщо створювати запити з полями що обчислюються?
  5. Чи можна змінити тип запиту?
  6. Чи можна змінити форму? Як це зробити?

 

VII.Домашнє завдання

Вивчити терміни, конспект      § 21, 23, 24 повт. Пит.. 1-9 с. 200 + пит.. 4-8 с. 226

1

 

doc
Додано
9 травня 2020
Переглядів
1008
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку