Реферат на тему "Кодикологія"

Про матеріал
Невеликий реферат, де розкривається поняття такої спеціальної історичної дисципліни як кодикологія, висвітлюються її дослідне коло, джерельна база та методологія. Реферат стане у нагоді при вивченні історичної науки студентами, або школярами у позашкільний час.
Перегляд файлу

РЕФЕРАТ НА ТЕМУ: «КОДИКОЛОГІЯ»

Кодикологією називають спеціальну історичну дисципліну, що охоплює дослідження рукописних книг (що написані на папері, пергаменті, папірусі тощо) з точки зору пам’яток матеріальної та духовної культури певного регіону та історичного періоду.

Проблематику кодикологічного дослідження книги як історичного джерела вперше підняв вчений Б. Монфокон (у своїй науковій праці «Бібліотека бібліотек», опублікованої у 1739 році). Сам термін «кодикологія» набув поширення у науковому обігу лише у 1920-1920х. рр., завдяки французькому вченому Шорлю Самарану та його наукової школи. Саме тому кодикологію можна вважати доволі молодою спеціальною історичною дисципліною.

Вже на протязі 1940-1950х рр. кодикологія остаточно стала вважатися самостійною окремою спеціальною історико-філологічною дисципліною, відокремившись від палеографії. В 1949 році А. Ден у праці «Les manuscrits» ввів термін «кодикологія» в науковий обіг (предметом вивчення нової науки стала рукописна книга, як пам'ятка певної культури).

Теорія розробки предмету та проблематики даної наукової дисципліни належить вченому Франсуа Мазе. У 1960-ті роки продовжують розробку теоретичного підґрунтя кодикології як науки Жільбер Уї, Альберт Хрюйс, Леон Жілісен. Видаються різноманітні спеціалізовані журнали такі як «Scriptorium» (з 1946 року), «Manuscripta» (з 1957), «Revue d’Histoire des Textes» (з 1971).

Кодикологія як спеціальна історична дисципліна має дві складові: теоретичну та практичну. Теоретична складова займається вивченням самої рукописної традиції, скриптографічної історії майстерень, де перерисувалися книги, тенденцій і напрямів розвитку й формування книжної рукописної культури. А практична складова займається вивченням безпосередньо самих технологій виготовлення рукописної книги, структурування й організації текстів, походження книги та події, що з нею пов’язані, так би мовити, її життєвий шлях.

Кодикологія тісно пов’язана із такими спеціальними історичним дисциплінами, як джерелознавство (спеціальна галузь історичної науки, що вивчає історичні джерела, теорія і практика їх використання в історичних дослідженнях), палеографія (історико-філологічна дисципліна, об'єктом дослідження якої є історія письма, його еволюція), археографія (спеціальна галузь історичної науки, що займається вивчення історії публікації історичних джерел та розробляє теорії та методику їх видання), текстологія (історично-філологічна дисципліна, що вивчає пам'ятки писемності, твори літератури і фольклору), дипломатика (наука, яка досліджує документ з точки зору наукової критики), книгознавство (комплекс суміжних, тісно пов'язаних, але відносно самостійних наукових дисциплін суспільного циклу, що вивчають книгу в сукупності її ознак та особливостей), філігранологія тощо.

Складовою частиною кодикології є кодикографія, об'єктом якої є описування рукописної книги на всіх етапах її існування. Зусиллями українських науковців уперше в історії кодикології створено кодикологічну модель структури формалізованого опису рукописної книги.

docx
Додано
3 липня 2022
Переглядів
231
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку