Реферат на тему: "Використання різноманітних форм роботи на уроках німецької мови з метою формування мовленнєвої компетенції""

Про матеріал

Реферат на тему "Використання різноманітних форм роботи на уроках німецької мови з метою формування мовленнєвих компетенці" був гаписаний у 2017-2018 навчальному році і представлений на виставці "Вчитель року-2018". До матеріалу входить: додатки та конспекти уроків вчителя.

Перегляд файлу

1

 

Запорізька загальноосвітня школа 1-Ш ступенів № 65

Запорізької міської ради

Запорізької області

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Реферат

  з  теми: «Використання різноманітних форм роботи на уроках німецької мови з метою формування мовленнєвої компетенції»

 

 

 

 

 

Розробила:

вчитель німецької мови

Меркулова В.С.

 

 

 

 

 

 

 

Запоріжжя 2018

 

ЗМІСТ

 

Вступ………………………………………………………………………….....3

 

       1. Розділ I Методичні аспекти дослідження проблеми

впровадження різноманітних форм роботи на уроках німецької мови……...5

 

1.1.  Загальні вимоги до форм діяльності  учнів на уроках іноземної

мови……………………………………………………………………………….5

1.2. Види форм роботи на уроках німецької мови……………………………..7

 

2. Розділ II Практичне використання різних форм роботи на уроках

німецької мови……………………………………………………………….…..12

 

2.1. Активізація  розумової  діяльності що вчаться  на  уроках німецької

мови за допомогою ігор…………………………………………………………12   

2.2. Класифікація учбових  ігор………………………………………………...14

 

 

Висновки………………………………………………………………………....17

 

Список використаної літератури ………………………………………………18

 

Додатки…………………………………………………………………………..19

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ВСТУП

Актуальність

        У сучасному світі людина має володіти низкою якостей для того, щоб бути конкурентноздатною. Велике значення при цьому  відводиться знанням іноземних мов. Сьогодення вимагає від освітян якісного покращення знання іноземної мови.  Знання іноземної мови необхідне для фахівців у будь – якій сфері діяльності. До якої б сфери діяльності не готували себе сучасні школярі їм необхідне знання іноземної мови, для того, щоб стати фахівцями, здатними успішно використовувати сучасні  інформаційні технології та приймати участь у міжнародному співробітництві.

        Мабуть з жодного предмета неможливо так легко і невимушено з`ясувати не володіння ним, як з іноземної мови. Чи можливо ще у школі сформувати практичні вміння, які можуть слугувати «фундаментом для довчання»? Відповідь на це запитання полягає у самій специфіці предмета «іноземна мова». Так, як мова виступає засобом спілкування, то і потрібно навчати школярів спілкуватися іноземною мовою. При вивчені іноземної мови не передбачається особливе поглиблення знань, щодо навколишнього середовища. Вивчення іноземної мови дає учню  можливість оволодіти новими засобами сприйняття та відображення думок о предметах, явищах, їх взаємозв`язок та відносини. Ці засоби виступають для нього в усній та письмовій формах.

        Як засіб спілкування, мова, що вивчається,  повинна знаходитися  у стані готовності до використання в усній мові, та при читанні. Таким чином учні повинні оволодіти іноземною мовою як засобом спілкування, вміти користуватися нею в усній та письмовій формах, а саме:  при розумінні мови на слух (аудіювання),  у власних висловлюваннях  (мовлення),  в читанні і у письмі.

         Загальноприйнято, що у навчанні іноземній мові особлива роль належить принципу активності, оскільки володіння мовою можливе лише у тому випадку, коли інтенсифікована  навчальна діяльність кожного учня, якщо кожен учень є активним учасником учбового процесу, якщо він постійно знаходиться у  мовленнєвій діяльності, та якщо це йому цікаво. Ці умови виконуються при виконанні різних форм робіт:  фронтальних, групових, парних  та індивідуальних.

Мета дослідження.  Довести, що використання різноманітних форм роботи на уроках німецької мови формує мовленнєву компетенцію.

Проблема: пов’язати різноманітні форми роботи з  процесом  підвищення мовленевої  компетенції.

Объект форми роботи.

Предмет  різноманітні форми роботи, як фактор покращення мовленевої  компетенції.

Гипотеза:  Різноманітні форми роботи  – є фактором покращення мовленевої  компетенції.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

РОЗДІЛ  I

 МЕТОДИЧНІ АСПЕКТИ ДОСЛІДЖЕННЯ ПРОБЛЕМИ ВПРОВАДЖЕННЯ РІЗНОМАНІТНИХ ФОРМ РОБОТИ НА УРОКАХ НІМЕЦЬКОЇ МОВИ

  1.        Загальні вимоги до форм діяльності  учнів на уроках іноземної мови,

безпосередні форми роботи

Проблема форм діяльності учнів на уроках іноземної мови – одна з ключових форм в організації учбово – виховного процесу. Сьогодні вона потребує нового тлумачення.

На вивчення іноземної мови у школі надається небагато часу, і більшу його половину вчитель витрачає на своє власне мовлення. У зв`язку з цим використання фронтальних форм роботи ще більше ускладнює ситуацію: учень має можливість приймати участь у мовленні дуже рідко,  чого недостатньо для формування навичок.

Отже виникає потреба у інтенсифікації учбової діяльності групи таким чином, щоб усі учні на уроці працювали одночасно в умовах окресленої самостійності. Звідси і нове розуміння активізації: не за рахунок активності вчителя, а за допомогою  використання активних форм роботи учнів. Активність в даному випадку задається не зовні,  а обумовлюється самою природою діяльності. Учень сам повинен  впливати на свою діяльність, на швидкість та інтенсивність.

Слід зазначити, що потреба в активній діяльності є для людини природною, даною еволюцією.

Коли учень постійно підіймає руку,  встає з місця від нетерплячості відповісти і  відчуває  розчарування, якщо учитель запитує когось іншого, то це і є прояв природної потреби в активності. Вчителю необхідно працювати так, щоб кожен учень говорив на уроці іноземної мови. Особливо важким є підбір форм роботи при вивченні усної мови. Річ у тому, що на відміну від аудіювання і читання, які легко можливо організувати як синхронну діяльність, усна мова потребує взаємного контакту (вчитель – учень; учень – вчитель).

Аналіз діяльності учнів на уроках іноземної мови дає підставу виділити 4 можливі  її форми:

  • Індивідуальна;
  • Робота в парах;
  • Робота в групах;
  • Фронтальна.

Специфічною формою учбової діяльності можна вважати гру.

Фронтальна робота – (робота усі разом)  необхідна не тільки на початковому етапі, але й на інших етапах при вивченні та відпрацюванні вимови, при читанні вголос слів та словосполучень, речень за вчителем.

Робота в парах – використовується при виконанні питально-відповідних вправ, інсценуванні діалогів, короткої бесіди. 

Робота в групах – залежить від кількості учнів: діада – два учні, тріада – три, кільце – чотири, зірочка – п'ять учнів. У таких групах виникають міжособові стосунки, сприятливі для засвоєння мови. Малі групи з великою кількістю учнів створюються для проведення ролевої гри. Колективна робота – передбачає загальну мету, обговорення що вчаться

Колективна робота – передбачає загальну мету, обговорення учнями прочитаного, організація діяльності передбачає розподіл ролей, і контроль за діяльністю здійснюється самими учнями, наприклад, при проведенні уроку прес-конференції.   

 Індивідуальна робота – виконується одним учнем в класі, робота є реакцією на стимул-реакцію або установку вчителя або іншого учня.

        Слід зазначити, що всі форми організації учнів важливі: вони готують до спілкування, створюють умови для спілкування, сприяють об'єднанню колективу і високої мотивації предмету.

 

 

 

 

1.2. Види форм роботи на уроках німецької мови

  • Індивідуальна форма роботи      

       Коли  вчитель  на уроці  розмовляє з учнем, їх спілкування, по суті є, - учбовим. Вони  не бачать один в одному мовних партнерів, їм  не цікаво спілкуватися. У цьому полягає істотний недолік вивчення мовлення.  Як від нього позбавитися?  Ініціатива тут, поза сумнівом, належить вчителеві.  Щоб  знайти  в учневі  співрозмовника потрібно, перш за все, правильно поводитися вчителеві, а саме:

  • говорити природно, звертаючи  увагу  на реакцію співбесідника;

       доводити прийом до кінця;  

  • не читати свої репліки за планом уроку або за папірцями; 
  • враховувати  інтереси  співрозмовника;
  • бути щирим (формалізм, байдужість вбивають дух спілкування);
  • стежити за виразністю  інтонації, жестів, міміки, це дає можливість краще  

          впливати на  співрозмовника; 

  • уміти під час спілкування рухатися, стояти, сидіти, тобто, навіть від пози  

          співрозмовника залежить мовна  налаштованість партнера; 

  • бути доброзичливим: учень повинен  відчувати, що  його інтереси -   це і

          інтереси  вчителя;

       Доброзичливість  повністю виключає роздратованість, грубість і крик. Дуже точно охарактеризувала  вчителя з цієї точки зору Китайгородська Р. А.  («Методика інтенсивного вчення іноземним мовам» М., 1982,С . 34)  Вчитель, на її думку, є:                

1. джерелом інформації;                                                                                          

2. лідером колективу;

3. зразком етичних норм поведінки;

4. моделлю майбутньою мовною діяльності;

5. організатором психологічного клімату;

6. керівником міжособових стосунків.

          Але спілкування  - процес багатосторонній. Якими б уміннями спілкування не володів вчитель, він не зможе домогтися мовного партнерства, якщо він не навчить учнів правилам спілкування. Необхідно спеціально показувати прийоми спілкування. І тут приходять на допомогу спеціальні пам'ятки  (див. розділ «Додатки»).

 

  • Парне спілкування.

Відчуття мовного партнерства залежить  від  різних  чинників, перш за все – від організації співрозмовників. Незамінною формою організації що вчаться для створення мовного партнерства є, так звана, парна робота (робота в парах) Це  - одна  з найбільш природних форм спілкування.

Особливо корисна парна робота для підлітків: спілкування для них – особлива діяльність, предметом якої є товариш одноліток. Але технологія парної роботи вимагає обліку багатьох моментів:

По-перше, не кожна пара – співрозмовники. Не можна  розділити клас на пари по рядах. Потрібно щоб учні самі вибрали собі співрозмовників,  цікавість партнерів направить увагу  учнів на виконання завдання.  

По-друге, потрібно створити ситуацію спілкування, дати правильну установку.  

По-третє, для парної роботи залежно від її мети і  вигляду  потрібно мати різний роздавальний матеріал - спеціальні картки (з ілюстраціями або без них). Замість карток можна використовувати дошку, розділивши її навпіл і написати слова-опори для першого і другого   співрозмовників.  

По-четверте, вчителеві слід тактовно втручатися в бесіду, направляти в потрібну сторону, допомагати учням.    

Дуже важливо навчити працювати в парах  самих учнів. Допоможе цьому спеціальна пам'ятка (див. розділ «Додатки»).

Парна форма роботи доречна на уроках формування лексичних навиків  і особливо  граматичних, при роботі над текстом, при  вченні діалогічної мови.

 

 

  • Групове спілкування.

Це  робота  в  групах,  що складаються  з  3-5 чоловік, тимчасово  об'єднаних вчителем  або  за власною ініціативою  з метою   виконання  учбового  завдання   (завдань) і що мають  загальну мету і функціональну структуру. Оскільки на уроці іноземної мови групи створюються для виконання  мовних  завдань, надалі їх називаємо   мовними  групами (МГ)

МГ – це проміжна ланка між парним і колективним спілкуванням, вельми специфічний  рівень спілкування, яким треба оволодіти. В порівнянні з парним спілкуванням тут потрібно і більше уваги і неодмінно слід враховувати стосунки  між співбесідниками. Дуже важливо правильно підібрати склад МГ. За якими ж критеріями підібрати  групу? Це може бути: рівень навчання, учбові та позаучбові інтереси, особистий досвід, комунікабельність,  уміння виконувати дане завдання, працездатність, емоційність.

По цих критеріях створюються  однорідні і різнорідні групи, залежно від завдання і мети роботи. Склад МГ непостійний. Наприклад, спочатку можна об'єднати МГ по однакових інтересах, запропонувати їм відповідні тексти, а потім утворити змішані групи і запропонувати їм інше завдання. Коли вчитель ставить мету допомогти слабким учням, то він утворить різнорідні групи, де забезпечить  можливість краще підготуватися. Дуже вдалою є та група, в якій її члени доповнюватимуть один одного: один володіє особистим досвідом з даної проблеми, добре встигає, але не володіє працездатністю; інший – працездатний, але не емоційний; третій - емоційний, але мало знає. Це  пояснюється тим, що положення учня в групі пов'язане, перш за все, з його вкладом в загальну справу.

На  своїх уроках роботу в групах вчитель Денисенко Анжеліна Володимирівна   проводе наступним чином: оголошує завдання (ситуацію),  учні організовуються в МГ за бажанням залежно від завдання,               розподіляє функції і інструктує учнів. Функції можуть розподілити і самі учні,  коректує, допомагає з підбором лексики, члени МГ здійснюють взаємоперевірку один одного, вирішують, хто виступить від імені групи,  оцінює  «представника» і погоджує оцінку з учнями, учні висловлюють своє відношення або доповнюють.

Групова робота (як і будь-яка інша форма) не має бути єдиною, вона доцільна там, де потрібна взаємодопомога і творчість. Якщо парна робота  доречна  здебільшого на  уроках  формування навичок (лексичних, граматичних),  то  групова – на  уроках  вдосконалення навичок і  розвитку  умінь.                                            

Групова робота має ряд переваг: розвиває  здібність до спілкування, укріплює міжособові стосунки, вчить краще розуміти один одного, вчить об'єктивно оцінювати  не лише інших, але і самого себе, забезпечує обмін знаннями, розвиває мовні вміння,              сприяє  зростанню мотивації до навчання,

підвищує статус учня в класі, робить урок більш різноманітним.

 

  • Колективна (фронтальна) форма роботи

   Хорова форма  роботи доречна   лише  в декількох  випадках:                                      1) при відпрацюванні нового звуку;

2) при  введенні  нової лексики;                                                                                        3) при засвоєнні  інтонації;

4) при  позначенні  логічного  наголосу в мовному  зразку.

Важливо  відмітити, що  колективом  треба уміти керувати: стежити за тим, щоб в роботі брали участь всі, не допускали фонетичних  і граматичних  помилок. Саме  у хоровій роботі можна застосувати прийом «співмовлення», коли  учні пошепки  повторюють за  тим, що відповідає, але як би від своєї особи. Тому  учні уважно слухають, у них покращується  слухова  пам'ять і здатність імітувати. Можливість поєднувати індивідуальну і загальну роботу робить «співмовлення» перспективнішим, ніж хор.   У дидактиці зараз багато згадується про фронтальну роботу. Виділяються як її переваги, так і недоліки. Так, Т. І. Шамова  і К. А. Нефедова вважають, що фронтальна форма роботи забезпечує можливість безпосереднього управління діяльністю класу, можливість спостерігати і оцінювати загальний настрій, учні об'єднані єдиним завданням, вони мають можливість проявити себе. Ці можливості, проте, залежать від уміння вчителя створювати необхідні  ситуації, забезпечити контакт з класом тримати у полі зору всіх і кожного, підтримувати увагу.  

Якщо у вчителя цього немає, то фронтальна робота може принести і певну шкоду: страждають учні, які справляються із завданням швидше (їм нудно від неробства), і ті, хто, не  встигають за ходом роботи. Дослідження показали (Е. С. Рабунський), що при колективній роботі зайнято 70-80% учнів, деякі працюють менше половини уроку. Так створюється видимість активності, хоча працюють не всі. На своїх уроках вчитель прагне застосовувати фронтальну форму лише при проведенні фонетичної зарядки і при первинному відпрацюванні лексики.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

РОЗДІЛ  II

ПРАКТИЧНЕ ВИКОРИСТАННЯ РІЗНОМАНІТНИХ ФОРМ РОБОТИ НА УРОКАХ НІМЕЦЬКОЇ МОВИ

2.1. Активізація  розумової  діяльності учнів  на  уроках німецької мови за допомогою ігор.   

Одне із завдань вчителя на уроці є навчання дітей працювати змістовно, результативно і творчо. Цього вимагає від  вчителя саме життя. Прагнення навчити дітей володіти іноземною мовою  породжує пошук. Пошук таких форм роботи, які забезпечують максимальну активність дітей, перш за все, розумову:

- пошук і використання нових ігрових прийомів;

- пошук  і використання цікавих ситуацій для учнів, які працюють  в парах і в групах;

- створення умов, при яких іноземна мова стає  найважливішим засобом  спілкування.

Робота вчителя і учня обов'язково повинна об'єднуватися, бути  креативною, лише тоді вона принесе взаємне задоволення. У спільній роботі з учнями ми прагнемо досягти певної мети, конкретного результату, тому, особливо важливо показувати дітям, як вони працювали, чому навчилися. Дітей потрібно вчити контролювати свою роботу і роботу своїх  однокласників на уроці. Робота учнів на уроці - це активізація розумової діяльності. Разом з вчителем вони навчаються спостерігати, повторювати, запам'ятовувати і думати. Разом з вчителем вони радіють, дивуються, переживають, роблять висновки, підводять підсумки своєї роботи.     

Емоційна поведінка вчителя грає при цьому важливу роль, адже діти бачать, що вчитель працює, переживає разом з ними. Так діти повинні  працювати і вдома, слід рекомендувати дітям говорити вдома вголос, повторювати вивчене на уроках. Це дуже важливо для спілкування на іноземній мові в парах і в групах.    Активізація розумової діяльності на уроці дає учневі можливість думати логічно, працювати змістовно і результативно.

Гра є специфічною формою діяльності учнів і одним з ефективних  способів активізації їх розумової діяльності. На початковому етапі навчання (2 клас) гра - необхідний компонент уроку. В процесі гри у них виробляється звичка  зосереджуватись, самостійно думати, розвивати увагу і пам'ять. Під час гри діти краще вчаться, до активної діяльності приєднуються навіть найпасивніші  учні.  

Гра як метод навчання організовує, розвиває учнів, збагачує їх пізнавальні можливості, виховує особу. Гра на уроці іноземної мови – це форма  навчання, яка моделює життєві ситуації, явища, процеси, види професійної діяльності.

Перш за все, не слід приймати гру як  «прикрасу»  уроку, оскільки  основна функція гри на уроці -  бути засобом.  У теж час гра практично завжди має мотив діяльності, а також визначає вік, стать, соціальні потреби учасників гри. З повчальною метою  гру можна застосовувати на будь-якому етапі вчення. В процесі вчення іноземній мові  можна використовувати будь-яку гру для розвитку компетенції говору, але в різних випадках  ефект її може бути різним. Перш за все, не слід приймати гру як  «прикрасу»  уроку, оскільки  основна функція гри на уроці -  бути способом  навчання розвитку і виховання дитини. Гра  повинна мати чітко виражену учбову функцію і формувати прагнення учнів бути ініціативним. Ігри допомагають засвоювати і систематизувати знання, формувати  мовні компетенції, розвивати всі види мовленнєвої діяльності (мовлення, читання, аудіювання, лист), гарантують комунікативну спрямованість учбового процесу.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.2. Класифікація учбових  ігор

Учбові ігри  класифікують за наступними критеріями:

1. За походженням: готові ігри (лото, доміно) і розроблені ігри спеціально для іноземної мови (з використанням карток, м'яча)

2. За призначенням: ігри для  систематизації знань і формування граматичних, лексичних і фонетичних навичок, а також ігри для розвитку мовлення, аудіювання, читання і листа.

3. За характером основних дій учнів: ігри з м'ячем (Ballspiele); ігри з іншими предметами (Kartenspiele; Pantomimespiele; Puppenspiele; Ratespiele; Bewegungsspiele)

4. За кількістю учасників: індивідуальні, парні (грають одночасно всі учні в парах), групові (декілька команд), колективні (грає весь клас під керівництвом ведучого)

5. За використанням реквізиту або додаткового дидактичного матеріалу.

Особливо ефективні вправи – ігри  з елементами змагання на початковому і середньому етапах вивчення  іноземної мови. Під час їх проведення учні проявляють ініціативу, у них з'являється дух змагань, прагнення бути першим, а тому -  знати і уміти більше, ніж інші. Все це сприяє кращому запам'ятовуванню і  практичному  використанню того лексичного і граматичного матеріалу, який представлений у вправах. Приклади ігор представлені  в Додатках.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ВИСНОВКИ

З метою розвитку зацікавленості до  вивчення німецької мови вчитель застосовує найрізноманітніші форми і методи роботи на уроках, але у жодному випадку не перенавантажує уроки ними.  

Як відомо, творчість не терпить насильства. Оптимальним середовищем, яке сприяє виявленню творчих можливостей дітей і дорослих, є демократична, емоційна, позитивна атмосфера творчої співпраці, взаєморозуміння, довіри і віри в учня. На уроках вчитель  прагне постійно заохочувати учнів, переконуючи їх в необхідності свідомого засвоєння матеріалу, стимулює їх мотивацію, створюючи ситуацію успіху. «Не бійтеся помилитися! Ви прийшли в школу вчитися, у вас обов'язково має вийти!»  Уроки проводити в швидкому темпі. Це дає можливість обробити більше матеріалу. З перших хвилин уроку прагне зацікавити учнів, поставити перед ними посильні завдання. Мовна зарядка, як правило, будується на знайомому мовному матеріалі і є комунікативним початком уроку. Вчитель широко використовує парну і групову роботу, яка сприяє спілкуванню, розвиває навики співпраці. 

Мовленнєва компетенція є компонентом комунікативної компетенції – це вміння використовувати мову для реалізації цілей спілкування. Вона включає наступні вміння:

- аудіювання – розуміти на слух зміст автентичних  текстів;

- говоріння – здійснювати усне спілкування у формі монологу, діалогу, полілогу;

- читання – декодувати графічні символи та розуміти матеріал текстів та писемного мовлення;

- письма -  фіксувати  інформацію та передавати її на письмовій формі.

Дана робота не претендує на чітке методичне вживання, оскільки у вчительській роботі не передбачаються шаблони, кожен вчитель – це індивідуальність; проте запропонована робота  може бути використана для підвищення результативності  вивчення німецької мови.

 

 

Список використаної літератури:

1. Алексюк А.М. Педагогіка вищої освіти України. Історія. Теорія. Підручник для студентів, аспірантів та молодих викладачів вищих навчальних закладів. — К.: Либідь, 1998. — 560 с.;

2. Вишнєвський О. «Діяльність учнів на уроці іноземної мови» До., с. 66-79;

3. Газета «Deutsch» Актівізація розумової діяльності учнів на уроці німецької мові засобами гри. До., 2005; 

4. Концепція навчання іноземним мовам у середній загальноосвітній школі;

5. Новий Державний стандарт 2011 року;

6. Пасів П. «Іноземна мова в школі» М. 1999, с.45-59;

7. Програма з іноземної мови для загальноосвітніх навчальних закладів 2-12 класи, Київ «Ірпінь» - 2002р;

8. Рогова Н. «Методика викладання іноземної мови». М. 2000, с.18- 38;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Д о д а т к и

«Разом  весело  крокувати»

(Пам'ятка  для парної  роботи)

Багато завдань  на уроці німецької  мови  ти виконуватимеш з кимсь з однокласників. Це, звичайно, весело, але  непросто! Чому?  Та  тому, що  ви – різні.  І  підготовка  у вас  може  бути різна. Що ж робити?

1. Якщо  ти  бачиш, що твій однокласник  працює  гірше за тебе, допоможи  йому. Стеж  за  тим, чи  не  робить  він помилок, тактовно і доброзичливо виправляй їх;

2. Не соромся звернутися до товариша за допомогою. Але не зловживай цим. Не ображайся на однокласника, якщо він виправить твої  помилки;

3. Прагни з товаришем розділити всю роботу порівну. Допомагайте один одному в разі скрути, тактовно виправляйте помилки один одного.    Запам'ятай головне правило: у будь-якій колективній справі потрібна узгодженість дій і готовність  допомогти своєму товаришеві. Ти  відповідаєш  за  нього,  він  - за   тебе.

Якщо  запитують  не  тебе…

 (Пам'ятка для  учня при роботі хором)

1. Уяви, що  питання  вчителя (будь-якого  учня), їх  відповіді, будь-яка фраза, сказана  на уроці, відносяться  до тебе  особисто.

2. Подумай, як би прореагував  на  сказане ти сам.  Не повторюй бездумно!

3. Скажи це (або  повтори за тим, що говорить) пошепки (одними губами), щоб  нікому не заважати.

4. Відпочинь  2-3 хвилини, якщо втомишся, але  потім обов'язково  повторюй.     

Так  ти  зможеш тренуватися  в спілкуванні  весь урок! Головне, не  відступай, і успіх прийде!

Бачити  більше, ніж  змальовано.

 (Пам'ятка при роботі над  описом картинки)

1. Що  змальоване на  картинці?

 2. Чим зайняті  персонажі? Що роблять?

3. Пофантазуй, з ким персонажі прийшли, чи надовго, коли, яка пора року змальована і т. д.?

4. Доповни свою  розповідь особистими враженнями.

 Зверни увагу: ці поради підходять для будь-якої картинки.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Способи організації навчальної роботи

(пам’ятка для вчителя)

Форма роботи

Ознаки

Приклади використання

Переваги

Недоліки

 

Індивідуальна

 

Виконання учнем навчального завдання на рівні його можливостей без взаємодії з іншими учнями, безпосередньо за допомогою вчителя, або на основі його рекомендацій.

Виконання домашнього завдання на основі рекомендацій вчителя, контроль знань у разі використання комп’ютерного способу.

Дозволяє враховувати індивідуальні властивості дитини, дає високі результати засвоєння матеріалу за умови регулярного спілкування

«Учитель – Учень».

Труднощі реалізації форми індивідуального навчання в значних масштабах у рамках уроку.

Фронтальна

Одночасне виконання всіма учнями одного й того самого завдання під керівництвом вчителя.

Вивчення нового матеріалу на уроці, пояснення вчителем виконання практичного завдання, фронтальне опитування.

Дає можливість охопити значний обсяг матеріалу.   Орієнтована на формування обсягу знань, результати роботи учнів передбачувані.

Відсутній зворотній зв'язок з учнями, відсутні можливості учнів виявити свої індивідуальні здібності, невисокий рівень засвоєння матеріалу.

Колективна

Передбачає спілкування та взаємодію

«Учитель – Учень» , «Учень – Учень».

Урок -  конференція, урок-диспут, круглий стіл, евристична бесіда.

Формування атмосфери співробітництва та зацікавленості, наявність зворотного зв’язку з учнями, розвиток комунікативних здібностей учнів, досить високий рівень засвоєння.

Існує ймовірність того, що деякі учні залишаються «в тіні», результати роботи не завжди можна спрогнозувати.

Групова

Спосіб організації уроку, за якого група учнів виконує певні завдання.

Клас об’єднується в кілька груп, завдання виконуються так, щоб урахувати та оцінити внесок кожного члена групи.

Розширення пізнавальних  можливостей учнів; формування навичок самостійної роботи, виховання почуття відповідальності за виконану роботу, можливість переносити набуті вміння навички та способи діяльності на інші шкільні предмети.

Вимагають ретельної попередньої організації підготовки з боку вчителя та учнів.

Парна

Передбачає роботу в парах, ґрунтуючись на тому, що учень швидко та якісно засвоює знання тоді, коли відразу використовує їх на практиці або переповідає іншому.

Робота з підручником: пари працюють з різними матеріалами.

Потім одні виступають в ролі вчителя, тобто пояснюють прочитане, після чого учні міняються ролями.

Немає.

Немає.

 

 

Приклади  ігрових  вправ

1.Кто знає більше слів? (Wer kennt  mehr Wörter?)

Мета: систематизація лексичних знань

Організація: вчитель називає корінь слова або слово, наприклад Schule, учні повинні підібрати якомога більше слів з цим коренем. Клас ділиться на 2 команди, діти  виходять до дошки по черзі і записують слово. За кожне правильне слово команда  отримує один бал.

 

2. Рахуй швидко і вірно (Rechne schnell und richtig)

Мета: формування лексичної компетенції

Організація: вчитель диктує числа і завдання. Учні записують числа і результати. Переможе той учень, який зробить менше помилок.

 

3. Хто пише краще? (Wer schreibt am besten?)

Мета: контроль орфографічної компетенції

Організація: один учень з кожного ряду пише на дошці слово, яке диктує вчитель. Клас перевіряє правильність написання. За правильно написане слово ряд отримує один бал. Кожне нове слово пише інший учень, перемагає той ряд, який набрав більше балів.

 

4. Виграє останній (Es siegt der letzte)

Мета: повторити і систематизувати лексичні і граматичні знання учнів.

Організація: завдання полягає в тому, щоб назвати всі слова і словосполучення на певну тему або поставити питання. Учні з кожного ряду називають слова по черзі. Виграє той ряд,  учень  якого останнім назве слово.

 

 5. Пісня – гра   «Eins, zwei Polizei»

Закріплює рахунок до 10 і уміння прощатися.

Учні показують, як виглядає міліціонер, офіцер, відьма, виспівуючи пісню: «Eins; zwei- Polizei; drei, vier- Offizier, fünf, sechs- alte Hex; sieben, achtgute Nacht; neun, zehnauf Wiedersehen

 

6. Пісня  - гра «Guten Tag»  

Закріплює лексичні одиниці – прикметники groß, klein, dick, dünn.

Guten Tag! Guten Tag!

Sagen alle Schüler!

Große Schüler, kleine Schüler,

Dicke Schüler, dünne Schüler,

Guten Tag! Guten Tag!

Sagen alle Schüler!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Методичні розробки

вчителя німецької мови

 

 

 

 

 

 

 

 Урок у 5 класі (1-й рік навчання)

 

Тема: урок – подорож з теми: «Я – учень»

 

Мета: систематизувати лексичний матеріал з теми; активізувати вживання лексики; автоматизувати знання лексики: колір, числівники 1- 19, лексику шкільного вжитку; удоскнавлювати граматичні навички; вчити учнів монологічному мовленню, розвивати фонематичний слух, пам'ять, мислення, розвивати зацікавленість до німецької мови; виховувати дружній колектив; виховувати любов до рідної школи.

 

Обладнання: тематичні малюнки, плакат «Урок – подорож», плакат «План подорожі», кросворд, плакат з граматики, таблиця кольорів, індивідуальні картки.

 

Тип уроку: нестандартний узагальнюючий урок.

 

                                                            Хід уроку:

І. Початок уроку:

1. Привітання.

- Guten Tag, Kinder! Setzt euch!

2. Бесіда з черговим:

-Wer hat heute Klassendienst ? Der wievielte ist heute? Wer fehlt heute?

 

3.Повідомлення мети та теми уроку:

- Сьогодні у нас незвичайний урок, урок – подорож з теми: «Ich bin Schüler»

Ми маємо складне завдання, проїхати довгий шлях, виконуючи різноманітні завдання.

 

Фонетична зарядка:

Wir beginnen unsere Stunde mit Mundgymnastik.

Die Tafel ist schwarz,

Das Heft ist blau.

Die Kreide ist weiß

Der Lappen ist grau.

Die Wand ist weiß

Und gelb das Lineal

Der Bleistift ist grün

Und braun das Pennal.

 

ІІ.Основна частина уроку:

1. Повторення кольорів хором.  (Фронтальна робота)

1.2. Станція « Bunt» 

Контроль знання кольорів.

- Контролер Ольга показує колір, ви – називаєте. (Колективна робота)

1.3.Станція «Die Zahlen»  

2. Повторення вірша з числівниками:

Eins, zwei, drei, vier

In die Schule gehen wir

Fünf, sechs, sieben, acht

Vati, Mutti, guten Tag,

Rot – wir stehen

Grün – wir gehen.

 

 

2.1.Контроль знання числівників.

- Контролер Катя називає числівники, а ви повинні показати.

2.2. Рішення прикладів.

2.3. Назвати числа за порядком, починаючи з найменшого.

3.1.Станція « Wort».   Виконання лексичних вправ.

3.1.1.Написати прикметники за алфавітом.

3.1.2.Назвати правильно слова.

3.1.3. Назвіть «зайве» слово.

3.1.4.Кросворд.

1.4.Станція «Grammatik»          

 

 Повторення граматичних конструкцій. (Парна робота)

З поданих слів скласти речення (die Schule, gehe, in, ich. Meine, ist, schön, Schule)                                                  

1.5. Станція « Turnpause»              Зарядка. (Колективна робота)

              1,2,3,4 alle, alle turnen wir.

              1,2,3, 4 alle, alle lernen wir.

1.6.Станція «Bild».      Опис малюнків про школу.

1.7.Станція «Оповідання». Монологічне мовлення   учнів з теми. (Індивідуальна робота)

ІІІ.Заключний етап уроку:

1.Домашнє завдання: повторити утворення числівників з 21 до 100.

2.Підсумок уроку:

inder, ihr arbeitet sehr gut. Ihr bekommt gute Note. Die Stunde ist zu Ende. Auf Wiedersehen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Урок з теми: «Харчування» в 6 класі (2-й рік навчання)

 

Widerholung. Das essen wir gern. Viel Spaß

Мета уроку:

  • Практична

Перевірити знання учнів з теми «Харчування», активізувати засвоєну лексику учнів у різних видах мовленнєвої діяльності.

  • Розвиваюча

Розвивати пам`ять, логічне мислення та слухову догадку.

  • Виховна

Виховувати культуру спілкування, про правильний спосіб харчування. 

 

Обладнання: тематичні малюнки, картки із завданнями.

Тип уроку: нестандартний урок. Урок – змагання.

 

Хід уроку:

  1. Вступна частина уроку:
  • Огрмомент. Begrüßung.

 Guten Tag, Kinder und Gäste! Wer hat heute Klassendienst? Der wie vielte ist heute? Wie heist Thema?

Wir haben heute ungewöhnliche Stunde, die Wettbewerbstunde, Viel Spaß zum Thema „Das Essen“

Hier haben wir 2 Mannschaften „Obst“ und „Gemüse“. Kinder, stellt euch vor:

Sch.1 – Guten Tag, liebe Gäste. Ich heiße... Ich bin 11 Jahre alt. Ich lerne in der 6 – A Klasse. Was mag ich ? Ich mag Torte und Schokolade.

          Sch.2............Sch10

(Учні презентують себе та, що вони люблять їсти.)

-Ziel; Motivation.

In der Stunde wiederholen wir die Vokabeln zum Thema „Essen“, viele Aufgaben machen, beantworten die Fragen, bilden Dialoge und spielen. Wenn ihr aktiv seid, dann wartet euch eine kleine Überraschung am Ende der Stunde.

  1. Основна частина уроку:
  • Виконання веселих вправ. Лексичні змагання між двома командами.

Aufgabe1. Nenne die Bilder.

(Вчитель розподіляє тематичні малюнки між учнями)

Aufgabe 2. Verbinde die Vokabeln.     

 

die Wurst

суп

 

das Brot

масло

das Eis

морозиво

 

der Tee

чай

die Suppe

ковбаса

 

der Saft

сік

das Hänchen

молоко

 

das Fleisch

хліб

der Hamburger

сало

 

der Fisch

цукор

die Milch

курка

 

der Zucker

риба

die Eier

гамбургер

 

das Salz

сіль

der Salat

кава

 

die Butter

м´ясо

der Speck

рис

 

die Pizza

сир

der Kaffee

салат

 

die Schokolade

піца

der Reis

яйця

 

der Käse

шоколад

 

Aufgabe 3. Passt in die Reihe nicht?

wohnen – essen –mögen – trinken – frühstücken

das Brot – die Butter – die Milch –der Schrank –der Fisch

der Apfelsaft  -   der Kuchen – der Benzin – der Kaffee – das Wasser

der Hamburger – die Pizza -   der Zucker – das Haus – der Salat

die Nudeln – die Zwiebel – die Tomaten – die Bücher – die Kartoffel

 

Aufgabe 4. Bilde neue Wörter und übersetze sie.

der Fisch                                                                                                 

die Zwiebel

die Tommaten    } + die Suppe                    

die Kartoffel

 

 

der Apfel

das Obst            }+ der Kuchen

die Nuss

die Möhre

 

 

 

Aufgabe 5. Lies und übersetze die Wortverbindungen.

Fleisch mit Reis

Fleisch mit Nudeln

Fleisch mit Kartoffeln

Fleisch mit Soße

 

Fisch mit Kartoffeln

Fisch mit Soße

Brot mit Wurst

Brot mit Käse

Tee mit Zucker

Kaffe mit Milch und Zucker

Aufgabe 6. Was gehört zusammen?

 

Hähn-  Würst-  Bröt-  Ham-  Limo-  Karto-

Burger  -nade  -ffeln  -chen

 

Aufgabe 7. Finde die Vokabeln.

 

A

B

C

T

E

L

L

E

R

E

F

D

G

M

E

S

S

E

R

G

U

I

K

J

R

V

W

R

T

Z

I

G

A

B

E

L

W

E

U

A

S

D

F

G

H

L

Ö

F

F

E

L

T

T

A

S

S

E

Q

W

R

T

U

O

J

L

Y

X

V

B

A

G

N

T

A

S

S

E

R

A

S

F

P

O

R

T

I

O

N

B

M

U

A

B

G

L

A

S

D

G

J

U

S

R

E

 

-Kinder, ihr seid müde. Wir machen Turnpause:

Teller, Messer, Gabeln, Löffel,

Tassen sind schon auf dem Tisch,

Suppe, Nudeln und Kartoffeln,

Reis und Soße, Fleisch und Fisch

Brot und Butter, Marmelade,

Tee und Kaffee, Milch und Saft,

Kuchen, Torte, Schokolade-

Vielen Dank, ich bin schon satt.

 

Aufgabe 8. Beantworte die Fragen.

  • Was isst du gewöhnlich zum Frühstück?
  • Schmeckt deinem Freund Pizza?
  •  Was isst deine Familie zu Mittag?
  • Was trinkt deine Oma am liebsten?
  • Was isst du zu Abend?
  • Was magst du gern?
  • Magst du Fischsuppe?
  • Isst Eis gern?
  • Was trinkst deine Mutter gern?
  • Magst du Cola oder Saft?
  • Was isst du gern?
  • Was trinkst  du am liebsten?

 

Aufgabe 9. Kofferpacken. Was gibt es auf  dem Tisch?

 

Auf dem Tisch gibt es Brot.

 

Aufgabe 10.Kettenspiel mit einem Mikrophone

 

„Mir schmeckt Schokolade. Sie ist süß. Und was schmeckt dir, Nikita ?“ Fragt weiter einander.

Aufgabe 11. Inszeniere die Dialoge.

 

3.Заключна частина уроку:

  Zusammenfassung

-Kinder, ihr seid heute sehr aktiv und bekommt eine kleine Überraschung.

Danke für die Arbeit, auf Wiedersehen.

 

 

 

 

docx
Додано
7 червня 2018
Переглядів
5203
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку