Реформація церкви та її вплив на європейське суспільство. М. Лютер, Т. Мюнцер, Ж. Кальвін, І. Лойола

Про матеріал

Презентація. Всесвітня історія. 8 клас. Тема: Реформація церкви та її вплив на європейське суспільство. М. Лютер, Т. Мюнцер, Ж. Кальвін, І. Лойола. Поява протестантизму і боротьба католицької церкви за збереження свого впливу у світі

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Реформація церкви та її вплив на європейське суспільство. М. Лютер, Т. Мюнцер, Ж. Кальвін, І. Лойола

Номер слайду 2

Мета: Ознайомити учнів з причинами і наслідками Реформації у Європі, розвинути уявлення про головних діячів епохи,виховувати толерантність до різних релігійних течій

Номер слайду 3

«Якщо річ, яка здається вам білою, визнана церквою, як чорна, ви повинні негайно визнати її чорною…» - зі «Статуту Ордену єзуїтів»

Номер слайду 4

Прочитайте текст,визначте головні причини Реформації,випишіть у вигляді схеми в зошит Причини Реформації. За довгі століття свого існування католицька церква накопичила величезні багатства і зосередила у своїх руках чимало землі. З усієї католицької Європи стікався до Риму нескінченний потік золота у вигляді десятини - десятої частини прибутку від урожаю або грошових доходів, а також у вигляді плати за отримання церковних посад і виконання обрядів. Навіть у глибоко віруючих людей викликали розчарування й обурення жадоба пап і кардиналів і та розкіш, якою вони себе оточували. їхнє реальне життя йшло врозріз із закликами церкви до невибагливості та угримання від надмірностей, було надто далеким від ідеалів раннього християнства. Папська курія виявляла неабияку винахідливість, невтомно поповнюючи свою скарбницю. Аби забезпечити наплив до Риму прочан і широкий продаж їм реліквій, римські первосвященики влаштовували церковні «ювілеї» і свята численних святих. Великі прибутки приносила також участь у лихварських операціях. Усе це підривало авторитет церкви, відчутної шкоди якому завдали також гуманісти. Вони критикували опору католицизму — схоластику, виступали проти церковних обрядів і пишного культу, висміювали невігластво і жадобу духовенства.

Номер слайду 5

Опрацюйте текст, складіть тези, таблицю, чи схему (на вибір) Усі католики знали, що для спасіння їм необхідні глибока віра, добрі справи і посередництво церкви. Головна ідея Лютера полягала в тому, що людина рятується лише вірою в Бога. Він не заперечував ні добрих справ, ні церкви, але причину спасіння бачив не в них, а тільки в «особистій вірі». На переконання Лютера, віруючі завжди прямо зв'язані з Христом. необхідності в посередництві священика не існує. Кожний християнин має право сам вільно предстати перед Богом. Виникало запитання: якщо спасіння залежить лише від Божого милосердя, то чи не зайвим стає тоді посередництво священнослужителів і навіщо потрібні папа, єпископи, монахи, церковні володіння, десятина? Отже, католицький клір необхідно скасувати, багатства церкви секуляризувати, монастирі закрити, а чернечі ордени розпустити. Проте це зовсім не означало знищення церкви. Вона лише мала стати зовсім іншою, набагато простішою. На відміну від католицької, між священиками і звичайними віруючими не повинно було існувати непрохідної стіни. Священики могли одружуватись, носити звичайний одяг, підпорядковуватися загальним для всіх законам. Лютеранська церква звільнялася від ікон І скульптурних зображень Христа і Богоматері. їх вшанування, а також поклоніння хресту, мощам та іншим святиням Лютер оголосив ідолопоклонством, яке лише відволікає від справжньої віри. Він засудив пишне вбрання священиків і складні обряди. Запропонував із семи таїнств залишити тільки два, описання яких міститься в Біблії, - хрещення і причастя, а всі інші вважав пізнішими вигадками церкви. Лютер виступив також проти твердження католицької церкви, що Святе Письмо — це лише один із церковних авторитетів поряд з постановами соборів, папськими посланнями тощо. Він оголосив Біблію єдиним авторитетом для християн як у церковному, так і в повсякденному житті.

Номер слайду 6

Прочитайте текст, складіть історичний портрет Т. Мюнцера Ідеї Лютера знайшли гарячу підтримку проповідника Томаса Мюнцера (бл. 1489-1525) - колишнього послідовника, а згодом непримиренного противника Лютера. «Взяти молот у руки і вдарити по старому світові» — такими словами Томас Мюнцер закликав здійснити переворот і встановити владу народу. Проповідник казав, що священики збивають з глузду простих людей, а «безбожні тирани» — князі та пани —розорюють і грабують їх, лицемірно твердячи при цьому: «Не вкради!» Дворян не турбує становище народу, вони діють проти християнської віри і самі вчиняють так, що бідна людина стає їхнім ворогом. Тому Мюнцер закликав встановити Царство Боже, де пануватиме справедливість, а влада належатиме самому народу. У такому ідеальному суспільстві знайдеться місце лише для тих дворян, які не гнобитимуть народ. Усіх інших необхідно стратити, а їхні замки - зрівняти з землею. Тільки тоді запанують злагода і любов. Лютер давно попереджав князів про «бунтівний дух» Мюнцера, про його намір «застосувати кулак». Він порівнював заколотників зі скаженими собаками і вважав за необхідне безжально їх знищувати. Шляхи Лютера і діячів народної Реформації повністю розійшлися. В Європі справу протестантизму підхопилм Жан Кальвін,У. Цвінглі та Социн.

Номер слайду 7

Опрацюйте текст. Визначте причини Контрреформації Щоб відповісти на виклик Реформації, католицька церква почала, хоч і з запізненням діяти: Ігнатій Лойола – іспанський дворянин в 1540 р. створює «Товариство Ісуса» - Орден єзуїтів. Єзуїти, які підкорялись лише Ватикану. отримали для боротьби з протестантизмом величезні кошти Католицька церква почала змінюватися, вона прагнула осучаснити свою структуру Папа наказав католицьким королям Європи переслідувати протестантів у своїх державах Рятуючись від репресій протестанти масово переселяються в Новий Світ і стають опорою нової Західної цивілізації

Номер слайду 8

Запитання 1. Чому Реформація почалася саме в Німеччині? Чи можна вважати її випадковим явищем, початок якому поклали тези проти індульгенцій? 2. Чому вчення Лютера, яке отримало назву «виправдання вірою», становило загрозу для католицької церкви? 3. Чим відрізнялося розуміння Реформації Мюнцером від и тлумачення Лютером?

Номер слайду 9

Домашнє завдання. Опрацюйте параграф у підручнику, дайте в зошиті письмову відповідь на запитання; Зверніть увагу! Спираючись не текст параграфа, з'ясуйте причини, які свідчили про назрівання в Європі Реформації- 2. Як католицька церква відповіла на виклик Реформації ? 3. Чи справедливими були вимоги протестантів. чому ви так вважаєте ?

pptx
До підручника
Всесвітня історія 8 клас (Сорочинська Н.М., Мартинюк О.О., Гісем О.О.)
Додано
16 листопада 2018
Переглядів
1888
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку