"Реформація і її поширення в країнах Західної Європі".

Про матеріал
Щупак і. Я. та ін. Всесвітня історія : підруч. для 8 кл. закладів загальної середньої освіти / І. Я. Щупак, О. В. Бурлака, Н. С. Власова, І. О. Піскарьова, Д. О. Секиринський. — Київ : УОВЦ «Оріон», 2021. — 192 с. : іл. Урок презентація за темою "Реформація і її поширення в країнах Західної Європі".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Реформація і її поширення в країнах Західної Європи. Вчитель історії Комарова В.Є.

Номер слайду 2

Думки істориків. З праці історика Філіпа Шаффа «Історія християнськоїцеркви» На розбещеність і зловживання Латинської церкви давно скаржилися кращі з людей і навіть загальноцерковні собори... Папство ... перетворилося в егоїстичну тиранію, ярмо якої ставало дедалі більш нестерпним. Дисципліна майже не знайшла підтримки. Монастирі та чернечі ордени стали розсадниками невігластва й забобонів, неробства й розпусти. До них ставилися з презирством і висміювали.

Номер слайду 3

На початку ХVІ ст. католицька церква зберігала значний вплив на європейське суспільство. Однак ХV-ХVІ ст. називають «темним періодом» в історії церкви, оскільки вона перебувала у глибокій кризі. Католицька церква була великим землевласником. Для збагачення вищі церковні ієрархи навіть продавали церковні посади. З населення традиційно збирали різноманітні церковні збори.

Номер слайду 4

Церква збагачувалася також за рахунок надходження десятини, плати за вшанування святих, ікон тощо. Особливо прибутковою для католицької церкви була торгівля спеціальними грамотами для відпущення гріхів — індульгенціями. Папа Римський і богослови (карикатура ХУІ ст.)

Номер слайду 5

НАСЛІДКИ НЕГАТИВНИХ ЯВИЩ У ЖИТТІ ЦЕРКВИ Падіння авторитету Папи й духовенства. Вимоги обмеження впливу церкви на світське життя. Невдоволення суспільства церковними поборами та продажем індульгенцій

Номер слайду 6

Варто запам'ятати! Реформація (з лат. reformation — перебудова) — рух за зміни всередині католицької церкви, переосмислення її ролі в суспільстві. Через відсутність сильної централізованої влади Німеччина більше, ніж інші західноєвропейські країни, потерпала від свавілля католицької церкви. Ідейним натхненником німецької Реформації був богослов Мартін Лютер. Мартін Лютер (1483-1546 рр.) походив з побожної багатодітної родини. Здобув освіту в Ерфуртському університеті, а після смерті батьків став ченцем Августинського монастиря. За кілька років Лютера висвятили на священника. У 1508-1509 рр. він викладав філософію у Віттенберзькому університеті, став професором богослов'я

Номер слайду 7

31 жовтня 1517 р. Мартін Лютер направив єпископу м. Брандербург й архієпископу м. Майнц «95 тез» (аргументів) проти продажу індульгенцій. Ймовірно, він вивісив тези й на дверях каплиці Віттенберзького замку, але документальних підтверджень цієї події немає. Через два тижні тези стали відомими у всій Німеччині. У Лейпцигу, Нюрнбергу та Базелі вони вийшли друком. 1517 р. вважається початком Реформації в Німеччині.

Номер слайду 8

Свідчать документи. З «95 тез» Мартіна Лютера 28. Справді, дзвін золота в ящику здатен збільшити тільки прибуток, церковне ж заступництво надається тільки з волі Божої. 52. Дарма вірити у спасіння через грамоти, які відпускають гріхи, навіть якщо сам Папа віддасть за них у заставу власну душу. 62. Справжній скарб Церкви — це Святе Письмо про славу й благодать Бога. Які ідеї висунув Мартін Лютер у своїх тезах? Поміркуйте, якою могла бути реакція католицької церкви й суспільства на такі твердження.

Номер слайду 9

Католицька церква побачила в тезах Лютера небезпеку для себе. Папа Лев Х видав буллу (грамоту), яка погрожувала Лютеру анафемою — відлученням від церкви з вічним прокляттям, якщо він не відмовиться від своїх переконань і не спростує «95 тез». Мартін Лютер публічно спалив папську буллу, а Папу оголосив Антихристом, за що йогов 1521 р. було відлучено від церкви й визнано єретиком. Після цього Лютера було викликано на суд у м. Вормс, де він гідно відстоював власні погляди. На запитання, чи зрікається він своїх хибних поглядів, Лютер мужньо відповів: «На цьому я стою й інакше я не можу». Після Вормського суду від страти Лютера врятувала тільки підтримка його вчення деякими впливовими німецькими князями, рицарями, містянами. У 1522 р. Мартін Лютер переклав німецькою Новий Заповіт, написав кілька богословських праць. Його вчення швидко поширювалося, а послідовників почали називати лютеранами. Папа Лев Х

Номер слайду 10

ВЧЕННЯ МАРТІНА ЛЮТЕРАЛюдина може врятуватися тільки через віруЄдиний авторитет у справах віри — Святе Письмо. Церква не є посередницею між Богом і людьми. Спасіння людина отримує винятково Божою милістю.

Номер слайду 11

Учення Лютера про «спасіння вірою» похитнуло авторитет Папи Римського. Виникало логічне запитання: якщо спасіння залежить винятково від віри, навіщо тоді потрібне посередництво католицької церкви? Таким чином, ідеї Лютера зачіпали інтереси католицьких ієрархів і посягали на Догмати (істини, які не піддавалися сумніву) католицької церкви. У період Реформації особливо великого розмаху досягла секуляризація. З появою в Лютера послідовників і початком Реформації з'явилася третя гілка християнської віри — протестантизм. Вормський райхстаґАнтон фон Вернер

Номер слайду 12

Поміркуймо!Що, на вашу думку, могло приваблювати в ідеях Лютера представників різних станів німецького суспільства? 2. Яке значення для Реформації мав переклад Святого Письма національними мовами?

Номер слайду 13

Варто запам'ятати! Протестантизм — один із трьох основних (поряд з католицизмом і православ'ям) напрямів християнської віри, що виник у. XVI ст. внаслідок Реформації. Лютеранство — напрям протестантизму, що виник у ході Реформації в XVI ст. й об'єднав послідовників учення М. Лютера. Секуляризація — звільнення від релігійного впливу, зокрема перетворення церковної і монастирської власності на власність світську.

Номер слайду 14

СЕЛЯНСЬКА ВІЙНА. ТОМАС МЮНЦЕРПоступово ідеї Мартіна Лютера знаходили дедалі більше прибічників. Проте прагнення різних верств німецького суспільства й уявлення про здійснення Реформації значно різнилися. Ідеї Лютера підтримав і продовжив пропагувати Томас Мюнцер. Хоча згодом Мюнцер звинуватив Лютера в бездіяльності та вважав, що «час диспутівминув» і потрібно діяти рішучіше. Проповіді Мюнцера значно вплинули на німецьке селянство — розпочалася так звана «народна реформація». Мюнцер закликав селян не підкорятися владі й силою встановити на землі царство справедливості й рівності (Царство Боже). Про Томаса Мюнцера та ставлення Лютера до Селянської війни https://cutt.ly/4v3 J1f. Z

Номер слайду 15

Гостра соціальна й релігійна криза, що охопила німецьке суспільство, призвела до початку в 1524 р. всенародного повстання, яке переросло в Селянську війну (1524—1526 рр.). Народні повстання охопили Південно-Західну й Центральну Німеччину. У травні 1525 р. селяни зазнали поразки у вирішальній битві з військами німецьких князів біля м. Франкенгаузен. До червня 1526 р. селянське військо зазнало остаточної поразки у війні. Загинуло близько 100 тис. учасників, а становище селянства в Німеччині ще більше погіршилося. Битва під Грюнвальдом. Картина, Ян Матейко

Номер слайду 16

Варто запам'ятати! Кальвінізм — одна з течій протестантизму, що виникла в XVI ст. у Швейцарії, в основі якої лежить учення Жана Кальвіна.Історичні подробиціСвоє вчення Ж. Кальвін виклав у трактаті «Настанови в християнській вірі», який було видано в 1536 р. Він прагнув створити просту, «дешеву», демократичну й самоврядну церкву. Особливу увагу Кальвін приділяв багатству, вважаючи, що бідна людина «не мила Богові» і якщо багатство накопичено чесною працею, то воно не може бути гріховним. Але вважав гріхом чванитися багатством, тому в Женеві були заборонені носіння прикрас, дорогого одягу, пишні зачіски й різноманітні веселощі. Закривали театри та ярмарки, навіть били дзеркала, щоб не «провокувати чванливість». Жан Кальвін (портрет роботи невідомого художника, 1550 р.)

Номер слайду 17

ПОЛОЖЕННЯ ВЧЕННЯ КАЛЬВІНАБожественне призначення — усе заздалегідь визначено Богом, людина не владна над своєю долею. Віра людини залежить від Божої ласки — чи благословить він людину, чи ні. Потрібно дотримуватися аскетизму — самообмеження в усьому. Якщо людина відмовляється отримувати прибуток через працю — це гріх.

Номер слайду 18

Кальвін фактично установив у Женеві релігійну Диктатуру. Кальвіна навіть почали називати «Женевським Папою». Він жорстоко переслідував тих, хто виступав проти його вчення. Із Женеви вигнали всіх католиків, широко застосовували смертну кару. Незважаючи на радикальність, із Женеви кальвінізм поширився на інші території Швейцарії, а потім і в Нідерландах, Франції, Англії, Шотландії та інших країнах. Жан Кальвін. Французький засновник

Номер слайду 19

Номер слайду 20

8 клас. Всесвітня історія. Реформація в Німеччинhttps://www.youtube.com/watch?v=89488--GVVA&ab_channel=%D0%92%D1%81%D0%B5%D1%83%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%97%D0%BD%D1%81%D1%8 C%D0%BA%D0%B0%D1%88%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D0%BE%D0%BD%D0%BB%D0%B0%D0%B9%D0%BD

Номер слайду 21

Знаю і систематизую нову інформацію. Що означає поняття «народна реформація»? Чим вона відрізнялася від Реформації, яку розпочав Мартін Лютер? Укажіть основні передумови й наслідки Реформації.

Номер слайду 22

Дякую за перегляд

pptx
Додано
16 жовтня 2023
Переглядів
627
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку