Реформація та її поширення в країнах Західної Європи

Про матеріал
Презентація до уроку з всесвітньої історії, що містить інформацію про рух за зміну католицьої церкви (Реформацію) та її вплив на європейське суспільство ХVІ ст.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Реформація та її поширення в країнах Західної Європи. Урок №8 з всесвітньої історії, 8 клас (за підручником І. Щупака, 2021)

Номер слайду 2

Символом цілої епохи в історії країн Європи стала Реформація. Це доба, коли в суспільстві розгорнувся рух за переосмислення ролі католицької церкви. Мине багато часу, поки людство зрозуміє, що неможливо знищити всіх, хто хоче жити інакше. Треба навчитися жити разом на одній планеті.

Номер слайду 3

Початок ХVІ ст. – значний вплив католицької церкви на європейське суспільство. Однак ХV – ХVІ ст. – «темний період» в історії церкви. Запитання до учнів: чому саме у цей період спостерігається глибока церковна криза?Опрацювати уривок тексту підручника на с. 33 та визначити основні причини цього явища.

Номер слайду 4

Причини занепаду католицької церкви:(орієнтовно)перетворення церкви на могутнішого феодала – великого землевласника;продаж церковних посад;зростання церковних податків на утримання духівництва й монастирів;церковні побори;продаж індульгенцій. 

Номер слайду 5

Наслідки негативних явищ у церковному житті: падіння авторитету Папи Римського та духовенства;Вимоги обмеження впливу церкви на світське життя;Невдоволення суспільства церковними поборами та продажем індульгенцій.

Номер слайду 6

Падіння авторитету католицької церкви стало поштовхом до Реформації, що зародилася в Німеччині.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Словничок термінів. Реформація – церковно-релігійний та суспільно-політичний рух у країнах Західної та Центральної Європи, спрямований проти католицької церкви, який виник у ХVІ ст.Індульгенція – спеціальна грамота на відпущення гріхів. Курфюрсти – церковні та світські князі у Священній Римській імперії німецької нації, які мали право обирати імператора.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Чому саме в Німеччині зародилася Реформація???(відкритий мікрофон)

Номер слайду 11

Номер слайду 12

МАРТІН ЛЮТЕР – ідейний натхненник німецької Реформації.

Номер слайду 13

31 жовтня 1517 року М. Лютер прибив до дверей «95 тез». У 1520 році Папа Лев Х видав буллу (грамоту), якою відлучив Лютера від церкви, але Лютер спалив грамоту у дворі церкви. Це був виклик церкві.

Номер слайду 14

Вчення Мартіна Лютера:людина може врятуватися тільки через віру;Єдиний авторитет ц справах віри – святе письмо;Церква не є посередницею між богом і людьми;Спасіння людина отримує винятково божою милістю. Як наслідок, таке вчення зачепало інтереси католицької церкви.

Номер слайду 15

Словничок термінів. Протестантизм – напрямок у християнстві, що виник унаслідок Реформації у ХVІ ст. (існує поряд з катлицизмом та православ’ям). Лютеранство – напрям протестантизму, що виник у ході Реформації в ХVІ ст. Та обєднав послідовників Мартіна Лютера. Лютерани – послідовники Мартіна Лютера. Секуляризація – звільнення від релігійного впливу, зокрема преретворення церковної та монастирської власності на власність світську.

Номер слайду 16

«Народна реформація» Томаса Мюнцера

Номер слайду 17

Номер слайду 18

{D7 AC3 CCA-C797-4891-BE02-D94 E43425 B78} Варіант Реформації за Томасом Мюнцером. Мета. Рух за нову дешеву церкву, а також за суспільство, де всі будуть рівними: «Вся влада повинна бути віддана простому народові»План. Реформації можна досягти шляхом перевороту (революції) силами селянства і міської бідноти (силовим шляхом)Дія. 1524–1526 рр. — Селянська війна в Німеччині, очолена Т. Мюнцером;кінець 1524 р. — «Статейний лист»;травень 1525 р. – поразка селян у битві біля м. Франкенгаузен.

Номер слайду 19

Наслідки Селянської війни: Цілковита поразка селян;страта Т. Мюнцера та його послідовників (близько 100 тис. Осіб;Погіршення становища селян.

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Жан Кальвін. У 1536 р. опублікував трактат «Настанови в християнській вірі»: Божественне призначення – усе заздалегідь визначено Богом, людина не владна над своєю долею;Віра людини залежить від Божої ласки – чи благословить він людину, чи ні;Потрібно дотримуватись аскетизму – самообмеження в усьому;Якщо людина відмовляється отримувати прибуток через працю – це гріх.

Номер слайду 24

Словничок термінів. Кальвінізм- одна з течій протестантизму, що виникла в. ХVІ ст. у Швейцарії, в основі якої лежить ученння Ж. Кальвіна.«Женевський папа»- так називали Ж. Кальвіна після того, він фактично установив у Женеві релігійну диктатуру.

Номер слайду 25

Наслідки поширення кальвінізму: переслідування тих, хто виступав проти вчення Ж. Кальвіна;Із Женеви вигнали всіх католиків;Широке застосування смертної кари;Набув великого поширення у країнах Європи (Швейцарія, Нідерланди, Франція, Англія, Шотландія та ін.).

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Закріплення матеріалу

Номер слайду 28

Домашнє завдання: Прочитати параграф 6. Виконати завдання 1 та 2 на с.39

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Коноваленко Юлiя Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Петруняк Лариса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
26 жовтня 2021
Переглядів
17616
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку