Реформація в Німеччині

Про матеріал
Презентація для учнів 8 класу з всесвітньої історії " Реформація в Німеччині"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Реформація в Німеччині

Номер слайду 2

План урока. Католицька церква напередодні реформації. Мартін Лютер і народження протестантизму. Поширення Реформації. Жан Кальвін.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Католицька церква. Церква залишалася єдиною сильною організацією в роздробленій ЄвропіЦерковні побори. Пишні богослужіння. Панівне місце католицької церкви в суспільствіПеретворення церкви на могутнішого феодалаІндульгенція. Володіння церквою великою кількістю міст і земель, численними багатствами. Зростання церковних податків на утримання духівництва й монастирів. Церква залишалася єдиною сильною організацією в роздробленій Європі

Номер слайду 5

Індульгенція( з лат.- милість , прощення0- СПЕЦІАЛЬНА ГРАМОТА НА ВІДПУШЕННЯ ГРІХІВ; документ про повне або часткове відпущення гріхів, який церква продає віруючим.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Підґрунтям для критики католицької церкви стали ідеї гуманізму. На початку XVI ст. в Німеччині працювали 16 університетів, де викладали вчені-гуманісти. Найвищого розквіту гуманізм у Німеччині досяг напередодні Реформації. На початку 16 ст. невдоволення церквою та непомірними зазіханнями пап невпинно зростало. У Європі назрівала РЕФОРМАЦІЯ ( з лат. –перетворення, реребудова)- широкий рух за реформу й оновлення католицької церкви)

Номер слайду 9

2. Мартін Лютер. Хв.5.18https://www.youtube.com/watch?v=bz. Yjp7 E_x4 Q

Номер слайду 10

2. Мартін Лютер. Варіант Мартіна Лютера. Мета. Рух за очищення церкви від пороків (у першу чергу проти продажу індульгенцій), за нову дешеву церкву. План. Реформацію може здійснювати тільки влада, а не народ (мирним шляхом)Дія. 31 жовтня 1517 р. — він прибив до дверей Замкової церкви у Віттенберзі тези, в яких спростовувалася рятівна сила індульгенцій. Утворення нової гілки християнства — протестантизму (лютеранства)

Номер слайду 11

Історичним внеском Лютера є переклад Біблії з латини на народну німецьку мову, що викликало запит на освіченість, бо кожен селянин, на його думку, мав сам, без посередництва священиків читати і трактувати Святе Письмо.

Номер слайду 12

31 жовтня 1517року М. Лютер прибив до дверей «95 тез». У 1520 році папа видав буллу якою відлучив Лютера від церкви, але Лютер спалив грамоту у дворі церкви. Це був виклик церкві

Номер слайду 13

1517 р. у Віттенберзі - «95 тез»Протестантизм (лютеранство) – особливий напрямок у християнстві

Номер слайду 14

Вчення Мартіна Лютера: Людина може врятуватися тільки через віруЄдиний авторитет у справах віри – Святе Письмо. Церква не є посередником між Богом і людьми. Спасіння людина отримує винятково Божою Милістю

Номер слайду 15

1521 р. на засіданні рейстагу у Вормсі імператор Карл V Габсбург запропонував Лютеру зректися своїх поглядів. Лютер не погодився і його оголосили єретиком і злочинцем.

Номер слайду 16

Селянська війна 1524-1525 рр.. Причини:посилення поборів з селян, розширення «панських» прав над сільським населенням, несприятливі зміни у загальних соціальних умовах селянського побуту.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

3. Поширення Реформації. Варіант Томаса Мюнцера. Мета. Рух за нову дешеву церкву, а також за суспільство, де всі будуть рівними: «Вся влада повинна бути віддана простому народові»План. Реформації можна досягтишляхом перевороту (революції) силами селянства і міської бідноти (силовим шляхом)Дія. 1524–1525 рр. — Селянська війна в Німеччині, очолена Т. Мюнцером; кінець 1524 р. — «Статейний лист»Цілковита поразка селян, страта Т. Мюнцера та його послідовників (близько 100 тис. осіб)

Номер слайду 19

Робота з підручником. С.53.16 ст. Із селянської прогами «12 статей»Перегляд відео за посиланням. https://www.youtube.com/watch?v=8i. Wksh-j. N5c

Номер слайду 20

4. Жан Кальвін. Переглянути відео за посиланням.https://www.youtube.com/watch?v=dq. Yf. Ybd. Xr. Fk. У 1536 р Ж. Кальвін опублікував твір «Повчання в християнській вірі». Основним положенням кальвінізму став догмат про абсолютне приречення. Згідно з цим догмату доля людини в житті земному і житті вічному зумовлена ​​з часу творіння. Одних боже обрання прирікає на страждання і смерть, іншим дарує спасіння і райське блаженство. Змінити свою долю людина не може. Якщо людина - божий обранець, то він досягає успіху в справах. Якщо терпить невдачу, то це є показником гріховності обраного шляху, нерозуміння божественного покликання.

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Домашнє завдання. Опрацювати матеріал п.6. Дати відповіді на запитання на с.2 . Завдання 2 виконати письмово у зошиті.

pptx
Додав(-ла)
Дедова Наталия
Додано
16 жовтня 2023
Переглядів
207
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку