Реляційні бази даних, їхні об’єкти

Про матеріал
Інформатика , 10 клас, Презентація до уроку :"Реляційні бази даних, їхні об’єкти"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Реляційні бази даних, їхні об’єкти. За навчальною програмою 2018 року. Урок 19

Номер слайду 2

Запитання. Розділ 3 § 3.2 Де використовують комп'ютеризовані бази даних? Які з них ви використовували?Як подаються дані в електронних таблицях? Як позначаються в них рядки та стопці?Облік яких об'єктів здійснюють у базі даних у бібліотеках? Значення яких властивостей, на вашу думку, треба занести в таку базу даних?

Номер слайду 3

Створення теоріїреляційних баз даних. Розділ 3 § 3.2 У перших комп'ютерах для збереження даних використовувались ієрархічні структури. Ієрархічна модель передбачає організацію даних про об'єкти у вигляді дерева.

Номер слайду 4

Створення теоріїреляційних баз даних. Розділ 3 § 3.2 У цій структурі даних у кожного об'єкта є тільки один об'єкт вищого рівня, якому він підпорядкований (батьківський), і може бути кілька підпорядкованих (нащадків). Виняток складає тільки найвищий за ієрархією об'єкт — у нього немає батьківського об'єкта.

Номер слайду 5

Створення теоріїреляційних баз даних. Розділ 3 § 3.2 Прикладом ієрархічної організації даних є файлова структура, що використовується під час розміщення даних на дисках. У зазначеній файловій структурі на диску є один основний батьківський об'єкт (коренева папка).

Номер слайду 6

Створення теоріїреляційних баз даних. Розділ 3 § 3.2 Диск (коренева папка) містить дані про підпорядковані об'єкти — папки та файли. У свою чергу ці об'єкти можуть містити різноманітні дані, у тому числі і про підпорядковані їм папки й файли. Вкладені папки. Файли. Диск

Номер слайду 7

Створення теоріїреляційних баз даних. Розділ 3 § 3.2 Основним недоліком ієрархічної структури даних є: складність розміщення великих масивів данихтривалий час на пошук потрібних даних у таких структурах

Номер слайду 8

Створення теоріїреляційних баз даних. Розділ 3 § 3.2 Для пришвидшення роботи з базами даних, спрощення опису об'єктів і зв'язків між ними в 1970 році математик і програміст корпорації IBM Едгар Франк Кодд (1923—2003) запропонував реляційну модель даних. Він увів у теорію баз даних математичний підхід, що базується на теорії множин. Едгар Франк Кодд

Номер слайду 9

Створення теоріїреляційних баз даних. Розділ 3 § 3.2 Розробка теорії реляційної бази даних мала величезне значення для розвитку всієї комп'ютерної науки і практики. За заслуги Е. Ф. Кодда: У 1976 році Було визнано «Людиною IBM». У 1981 році нагороджено однією з найпрестижніших в інформатиці відзнак — премією Тюрінга. У 2002 році за версією часопису Forbs реляційну модель бази даних було визнано однією з найважливіших інновацій за попередні 85 років.

Номер слайду 10

Основні поняттяреляційної бази даних. Розділ 3 § 3.2 Основою структури даних реляційної бази даних є таблиця. У таблицях кожний рядок містить набір значень властивостей одного з об'єктів предметної області. Кожний стовпець таблиці містить набір значень певної властивості об'єктів предметної області.

Номер слайду 11

Основні поняттяреляційної бази даних. Розділ 3 § 3.2 Така таблиця з набором стовпців, кожний з яких містить значення з певної скінченної множини, з точки зору математики, задає відношення між множинами. Тому для опису структури даних Е. Ф. Кодд використав термін «relation» (англ. relation — відношення), а модель даних стали називати реляційною.

Номер слайду 12

Основні поняттяреляційної бази даних. Розділ 3 § 3.2 Ознайомимося з основними поняттями реляційної бази даних на прикладі таблиці, поданої на малюнку. Стовпець таблиці (поле, атрибут)Рядок таблиці(запис, кортеж)

Номер слайду 13

Основні поняттяреляційної бази даних. Розділ 3 § 3.2 Як ви вже знаєте, основним об'єктом реляційної бази даних є таблиця. Таблиця реляційної бази даних складається з рядків і стовпців. Рядок таблиці реляційної бази даних називають записом, або кортежем. Стовпець таблиці реляційної бази даних називають полем, або атрибутом.

Номер слайду 14

Основні поняттяреляційної бази даних. Розділ 3 § 3.2 Запис містить значення властивостей одного об'єкта з множини однорідних об'єктів. Наприклад, у таблиці Монітори п'ятий зверху запис містить такий набір даних: АОС; 22; АОС i2269 VWM; 26.12.2017; 5102,00₴; 36; 6 Ці дані є значеннями відповідних властивостей одного об'єкта множини Монітори: Виробник, Розмір діагоналі. Модель, Дата поставки. Ціна, Термін гарантії. Кількість. Інший запис містить набір значень тих самих властивостей, але вже іншого об'єкта — іншого монітора.

Номер слайду 15

Основні поняттяреляційної бази даних. Розділ 3 § 3.2 Поле має ім'я, яке пов'язано з назвою властивості. Поле містить множину значень однієї властивості всіх об'єктів множини. Дані, що містяться в кожному полі таблиці, є однотипними. Для кожного поля під час проектування таблиці бази даних установлюють тип даних. Типи даних. Число. Текст. Дата. Дійсне число. Ціле число

Номер слайду 16

Основні поняттяреляційної бази даних. Розділ 3 § 3.2 Для зберігання даних про об'єкти деякої предметної області можна використати кілька таблиць, які можуть бути пов'язані між собою.

Номер слайду 17

Дайте відповіді на запитання. Розділ 3 § 3.2 Коли і ким було розроблено теорію реляційної моделі даних?Що є основним об'єктом реляційної бази даних?Яка структура таблиці реляційної бази даних? Які об'єкти має таблиця реляційної бази даних?

Номер слайду 18

Домашнє завдання. Проаналізувати§ 3.2, ст. 82-83 Розділ 3 § 3.2

Номер слайду 19

Працюємо за комп’ютером. Розділ 3 § 3.2 Сторінка86

Номер слайду 20

Дякую за увагу!За навчальною програмою 2018 року. Урок 19

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Мевша Ніна
    Дякую, чудова презентація
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
16 жовтня 2021
Переглядів
7308
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку