Річ Посполита: шляхетська демократія

Про матеріал
Презентація для учнів 8-х класів з предмету Всесвітня історія. Підготувала вчитель Одеського ліцею № 56 Лисенко Ірина Павлівна
Зміст слайдів
Номер слайду 1

РІЧ ПОСПОЛИТА: «шляхетська демократія»

Номер слайду 2

Стр. 86

Номер слайду 3

Форма правління: Шляхетська (аристократична) республіка.Ілюстрацію взято з підручника Історія України (Пометун, Дудар, Гук) 8 клас, 2021 р.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Основа виробництва: сільське господарство;Фільварок — багатогалузеве господарство, в якому вся земля належала панові і в якому використовували працю залежних селяни. 1588 р. - Третій Литовський статут, юридичне закріпачення селян на українських землях РП;Шляхта – панівний, привілейований стан Польщі, згодом Речі Посполитої.

Номер слайду 6

Король РП: Обирається на спільному сеймі довічно;Найбільший землевласник у державі;Усі найважливіші питання узгоджує з сеймом; Гарантує вільний вибір наступного монарха; Формує апарат управління (призначення посадовців, затвердження суддів, церковні посади). Представляє державу на міжнародній арені; Верховний головнокомандувач військ;Підписує постанови сейму;

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Контрреформація. Контрреформація – це заходи, застосовані католицькою церквою у др.пол. XVI – сер. XVII ст. , скеровані на збереження та зміцнення католицької церкви і проти розповсюдження протестантизму. Орден єзуїтів — католицький чернечий орден, заснований у 1534 р.(офіційно затверджений в 1540 р.) для зміцнення папської влади й поширення впливу католицизму.

Номер слайду 10

Християнська церкваправославнікатолики1596 р.католики. Греко-католикиправославніБоротьба «Русі з Руссю»

Номер слайду 11

Зовнішня політика. Швеція. Османська імперія. Московія. Мета: здобути нові землі; панування у Східній Європі; вихід до Балтійського моря.

pptx
Додано
16 лютого 2023
Переглядів
824
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку