Річна тестова робота із зарубіжної літератури, 10 клас

Про матеріал

Річна тестова контрольна робота із зарубіжної літератури для 10 класів. Містить 60 тестових питань по всім темам за рік навчання + 3 теми на вибір для написання контрольного річного твору

Перегляд файлу

 


Річна контрольна робота із зарубіжної літератури

учня ( учениці ) 10 класу

______________________________________

1. Як до Жульєна Сореля, героя роману Стендаля «Червоне і чорне», ставилася його родина в дитинстві та юнацтві? а) Із любов’ю, пишалася його успіхами у навчанні; б) із ненавистю, адже вважали тягарем — не здатен був до фізичної праці; в) не звертали уваги, були байдужими до його мрій та проблем.

2. Навчаючись у Безансонській гімназії, Жульєн Сорель намагався: а) стати як усі; б) виділитись своїми ґрунтовними знаннями;в) плазувати перед начальством.

3. «Людська комедія» Бальзака — це: а) соціально-психологічний роман; б) велика серія творів; в) збірка поезій.

4. Дервіль у повісті Бальзака «Гобсек»: а) оповідач у творі, композиційний стрижень; б) антипод головного героя; в) головний герой повісті.

5. Оноре де Бальзак пов’язаний із Україною, тому що він: а) за походженням українець; б) тривалий час жив і працював в Україні;в) одружився з мешканкою України.

6. Що символізують червоний і чорний кольори в романі Стендаля «Червоне і чорне»? а) Революцію і реакцію; б) червоне — то любов, а чорне — то журба; в) вищий світ і світ людей низького походження, плебеїв.

7. Визначте, кому з героїв роману Діккенса «Пригоди Олівера Твіста» належить цей портрет: «Старий джентльмен із напудреним волоссям і золотими окулярами мав дуже поважний вигляд. На ньому був темно-зелений сурдут із чорним оксамитовим коміром і білі штани, а під пахвою він тримав елегантного бамбукового ціпочка. Він взяв із рундука якусь книгу й так заглибився у читання, немовби сидів у кріслі в своєму затишному кабінеті». а) Феджін;   б) Монкс; в) Браунлоу.

8. Для якого злочину потрібен був Сайксові Олівер Твіст? а) Щоб пограбувати будинок; б) щоб обкрадати кишені перехожих; в) щоб допомогти втекти із в’язниці товаришам по злодійському ремеслу.

9. Хто з героїв роману спочатку віддав Олівера Твіста до рук злочинців, а потім урятував?

а) Роза;   б) Ненсі;  в) місіс Мейлі.

10. Який засіб комічного використаний у цих рядках твору: «Цнотлива леді (доглядачка робітного дому місіс Корней) завагалася, міркуючи, чи пристойно буде мати побачення з містером Бамблом за зачиненими дверима»? а) Іронія; б) сатира;  в) сарказм.

11. З’ясуйте, чий це портрет: «Вона мала таку ніжну й гармонійну статуру, була сама така тиха й ласкава, така чиста й хороша, що, здавалося, її створено не для землі й не для людей. В її глибоких темно-синіх очах і на її чистому чолі світився шляхетний розум, дивний для її молодих дівочих літ, а проте привітність і доброта, тисячі відблисків світла, що осявали її лице й не залишали на ньому жодної тіні, а головне, усмішка, мила, радісна усмішка були створені для сім’ї, для миру й щастя біля домашнього вогнища».а) Ненсі;  б) Рози;  в) місіс Мейлі.

12. Чому Монкс хотів, щоб Олівер Твіст став злочинцем? а) Щоб не ділитися з ним спадком; б) щоб помститися за зраджену матір;в) щоб отримати від Феджіна винагороду за ще одного його «помічника».

13. Через що дуже переживав Олівер Твіст, коли Ненсі викрала його від містера Браунлоу й повернула до злочинців? а) Що він тепер позбавлений розкішного життя; б) що тепер він позбудеться свого спадку;

в) що містер Браунлоу подумає, нібито він зрадив його, обманув.

14. Який основний засіб комічного використаний у наведених рядках твору: «Сім з половиною пенсів на тиждень для дитини чи не забагато? На сім з половиною пенсів можна вкрай пошкодити дитячий шлунок. Стара вихователька… не тільки добре знала, що корисно для діточок, але також добре розуміла, що вигідно для неї самої. Тому більшу частину тижневої платні вона обертала на власну користь, а молоде парафіяльне покоління призвичаювала до економії, ще суворішою за ту, що була встановлена парафією»?

а) Іронія;  б) сарказм;  в) сатира.

15. З’ясуйте, чий це портрет у романі Ф. Достоєвського «Злочин і кара»: «…він був напрочуд гарний із себе, з прекрасними темними очима, темно-русявий, стрункий, на зріст вище середнього». а) Раскольнікова;

б) Лужина;    в) Порфирія Петровича;

16. Який страшний сон наснився Раскольнікову?

а) Про те, що мертва лихварка прийшла по його душу;

б) про те, як били бідну конячину;

в) про те, що його злочин розкрили.

17. З’ясуйте, чий це портрет у романі Ф. Достоєвського «Злочин і кара»: «Це був надзвичайно веселий і компанійський хлопець, добрий до простоти. Проте за цією простотою ховались і глибина, і гідність… Був він розумний, хоч і справді часом дуже простуватий! …Іноді він буянив і мав славу силача. …жодні невдачі його ніколи не бентежили, і ніякі погані обставини, здавалось, не могли пригнітити його»:

а) Раскольнікова; б) Разуміхіна; в) Лужина.

18. Хто з героїв роману Ф. Достоєвського «Злочин і кара» зрозумів психологію Раскольнікова й причини його злочину, «вирахував його»: а) Порфирій Петрович; б) Разуміхін;  в) Соня Мармеладова.

19. Кіті Щербицька відмовила першого разу Левіну через те, що: а) Левін був недостатньо багатим; б) їй здавалося, що вона закохана у Вронського; в) вона не хотіла їхати в село; г) Левін був, на її думку, некрасивим.

20. Анна зізналась Кареніну у зраді: а) коли Вронський упав з коня й вона не могла приховати свої почуття;

б) коли її вагітність стала помітною;

в) коли Вронський став наполягати на цьому;

г) коли Каренін прямо спитав її про це.

21. Вронський пожертвував заради Анни:

а) своїм багатством; б) вигідним одруженням;

в) кар’єрою; г) пристрастю до коней.

22. Як змінилося ставлення Кіті Вербицької до Анни Кареніної на балу? а) Вона полюбила Анну ще більше;

б) Кіті перестала її помічати; в) вона відчула в Анні суперницю; г) Кіті розсердилася й висловила свою образу Анні.

23. Анна прагнула швидше повернутися з Італії до Росії, тому що: а) їй не підійшов італійський клімат;

б) сумувала за сином; в) їй заважав мовний бар’єр;

г) у Вронського з’явилося багато італійських прихильниць.

24. Як світське товариство поставилося до Анни й коли це найбільше виявилося? а) Відкинуло; одна дама привселюдно образила її в театрі; б) байдуже; романи, подружні зради та інтриги були звичними у вищому світі; в) Анну ганьбили на кожному кроці, писали про неї в газетах; г) жінки захоплювалися Анною, яка полонила такого красеня, як Вронський.

25. Про кого з героїв твору E. Золя «Кар’єра Ругонів» ідеться в рядках: «Це була просто душа. Але благородна, що зупинилася на порозі храму, схилившись перед свічками, які здалеку здавалися їй зорями»? а) Сільвера; б) М’єтту; в) Паскаля;г) Антуана.

26. Події, описані Е. Золя в романі «Кар’єра Ругонів», відбуваються в: а) Парижі; б) Руані; в) Плассані;

27. Лорд Генрі з роману О. Уайльда «Портрет Доріана Грея» намагається вплинути на головного героя для того, щоб: а) розвинути в ньому почуття прекрасного;

б) удосконалити внутрішній світ юнака; в) передати свій досвід, виховати послідовника; г) утілити на практиці власні ідеї, поставити «експеримент».

28. Про кого з героїв роману Е. Золя «Кар’єра Ругонів» ці слова: «Революція 1848 року застала… [їх] насторожі: усі вони розлючені невдачами й готові були за горло схопити фортуну, хай би вона попалася їм на вузькій доріжці. Усі члени цієї сім’ї вичікували подій, як розбійники в засаді, що готові були кинутися на здобич»? а) Сім’ю Маккарів; б) сім’ю Ругонів; в) сім’ю Фука; г) сім’ю М’єтти.

29. Хто з героїв роману Е. Золя «Кар’єра Ругонів» уперше відчув повагу до себе з боку людей і загинув із прапором у руках? а) Сільвер; б) Паскаль; в) М’єтта;  г) Антуан.

30. Зморшка жорстокості на портреті з’являється після того, як герой О. Уайльда Доріан Грей: а) дізнався про смерть Сибіли Вейн; б) убив Безіла Холлуорда;

в) спричинив смерть Алана Кемпбла;

г) почав вести нестримне розпусне життя.

31. Прагнення до інтуїтивного пізнання дійсності через символ, відмова від сприйняття світу через конкретні образи притаманні:  а) символістам;

б) імпресіоністам; в) декадентам.

32. Що таке верлібр? а) літературний напрям;

б) вільний вірш;  в) троп.

33.  Скільки віршів містила перша збірка «Листя трави»: а) 12;  б) 13; в) 14.

34. Рисами символізму наділений вірш В. Вітмена:

а) «Для тебе, о Демократіє»; б) «Пісня про самого себе»; в) «О капітане».

35. Зачинателем та теоретиком французького символізму прихильники вважають:

а) Ш. Бодлера; б) П. Верлена; в) А. Рембо.

36. Збірка життя Ш. Бодлера має назву:

а) «Вечірні вогні»; б) «Листя трави»;  в) «Квіти Зла».

37. Трагедія швидкоплинності життя, неможливості повернути втрачене розкривається в поезії П. Верлена «Осіння пісня» в символічному образі : а) осінніх скрипок; б) годинника; в) пожовклого листя.

38. «Пейзажами душі» називають поетичні твори:

а) Ш. Бодлера; б) П. Верлена; в) А. Рембо.

39. Рядки «Найперше — музика у слові!» взято з вірша П. Верлена: а) «Забуті арієти»; б) «Так тихо серце плаче...»; в) «Поетичне мистецтво».

40. Хто з французьких поетів-символістів став символом поетичного авангарду? а) Ш. Бодлер;

б) П. Верлен; в) А. Рембо. 

41. Хто із сучасників А. Рембо називав його «ангелом і демоном»? а) Ш. Бодлер; б) П. Верлен;  в) М.Некрасов.

42. Складіть відповідність «письменник - твір»:

1) В. Вітмен            а) «Гімн Красі»;

2)  Ш. Бодлер         б) «П’яний корабель»;

3)  П. Верлен    в) «О шостій вчора завернув…»

4) А. Рембо   г) «Сентиментальна прогулянка».

5) М.Некрасов д) «Пісня про себе»

43. Настрої песимізму, занепаду, розчарування характерні для літератури:а) декадансу; б) естетизму; в) романтизму.

44. Декаданські мотиви переважали в ліриці:

а) В. Вітмена;   в) П. Верлена;

б) Ш. Бодлера;   г) А. Рембо.

45. Збірка життя Волта Вітмена має назву:

а) «Листя трави»; б) «Вечірні вогні»; в) «Квіти Зла».

46. Більшість поезій В. Вітмена написані в формі:

а) класичного вірша; б) білого вірша; в) вільного вірша.

47. Думка, що Добро і Зло однаковою мірою можуть бути джерелом прекрасного звучить в поезії Ш. Бодлера:

а) «Гімн Красі»; б) «Альбатрос»; в) «Вечорова гармонія».

48. Образ поета постає в ліриці Ш. Бодлера в символічному образі: а) ластівки; б) капітана; в) альбатроса.

49. Гімном символізму, його програмою вважали поети-символісти поезію  П. Верлена: а) «Осіння пісня»;

б) «Забуті арієти»; в) «Поетичне мистецтво».

50. Образ беззахисної людини, що не здатна протистояти вирою життя, втілено в поезії П. Верлена «Осіння пісня» в символічному образі:

а) осінніх скрипок; б) годинника; в) пожовклого листя.

51. Свою поетичну теорію, згідно якої поет повинен стати „... найбільш хворим з усіх, найбільш злочинним, найбільш проклятим – і найбільш ученим з усіх учених!” А. Рембо назвав: а) теорією «ясновидіння»;

б) теорією «осяяння»; в) теорією «галюцинацій».

52. Блукання ліричного героя в бурхливому морі життя є темою поезії А. Рембо: а) «Моя циганерія»;

б) «П’яний корабель»; в) «Голосівки».

53. Яку назву мала перша збірка М. Некрасова?а) «Мрії і сподівання»; б) «Мрії і спогади»; в) «Мрії і звуки».

54. Складіть відповідність «письменник - твір»:

1) В. Вітмен                а) «Альбатрос»;

2)  Ш. Бодлер             б) «Голосівки»;

3)  П. Верлен                 в) «О капітане»;

4) А. Рембо                 г) «Трійка»;

5) Н.Некрасов   д) «Осіння пісня».

55. Де знайомиться читач із Доріаном Греєм?
а) В одному з Лондонських клубів; б) в майстерні художника Безіла; в) в таємному протоні.

56. За що насправді покохав Сибілу Доріан?
а) За її зовнішню красу; б) за її акторський талант;
в) за її чисту душу.

57. Чому, закохавшись у Доріана, Сибіла не може грати кохання на сцені? а) соромиться перед Доріаном та його друзями; б) дуже зайнята новим для себе почуттям, не вистачає часу на репетиції;
в) не може грати почуття, яке відчула насправді.

58. Яке бажання з’являється у Доріана після споглядання портрету? а) Щоб замість нього змінювався портрет;
б) залишатися завжди молодим, як зараз;
в) знищити портрет

59. Чому Доріан ховає портрет від сторонніх?
а) Боїться, що всі побачать його справжнє єство;
б) портрет не подобається йому самому;
в) хоче зберегти інтригу, що до портрета

60. Чому Доріан вирішує знищити портрет?
а) щоб не нагадував про зчинені ним злочини;
б) щоб почати нове життя;
в) щоб стати вільним від його зловісних пересторог та нарешті знайти спокій.
 

Написати твір на одну з тем:

  1. Велич справжнього мистецтва за романом О. Уайльда «Портрет Доріана Грея»
  2. "Невже усе зводиться до грошей?" (За повістю О. Бальзака "Гобсек")
  3. «Усі щасливі сім’ї схожі між собою, кожна нещаслива сім’я нещасна по-своєму» за романом Л. Толстого «Анна Кареніна»

 

docx
Додано
25 липня 2018
Переглядів
5763
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку