Рідини. Властивості поверхні рідини.

Про матеріал

презентація до уроку вивчення нової теми з фізики "Рідини. Властивості поверхні рідини". На уроці вводиться поняття поверхневого натягу рідини, особливості поверхневого натягу, капіляри, ппричини піднімання рідини в капілярах. Де спостерігається , застосовується поверхневий натяг.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

РІДИНИ. ВЛАСТИВОСТІ ПОВЕРХНІ РІДИНИ.

Номер слайду 2

Особливості поверхневого шару. Поверхневий натяг. Молекули поверхневого шару створюють молекулярний тиск на рідину, стягуючи її поверхню до мінімуму. Цей ефект називають поверхневим натягом, що характеризується поверхневою енергією Коефіцієнт поверхневого натягу – це фізична величина, що чисельно дорівнює поверхневій енергії рідини, що припадає на одиницю площі її вільної поверхні. 

Номер слайду 3

Коефіцієнт поверхневого натягу рідин

Номер слайду 4

. Коефіцієнт поверхневого натягу чисельно дорівнює силі поверхневого натягу, яка діє на одиницю довжини лінії, що обмежує поверхню. Коефіцієнт поверхневого натягу

Номер слайду 5

Сила поверхневого натягу Сила поверхневого натягу – це сила, що діє вздовж поверхні рідини, перпендикулярно до лінії, яка обмежує поверхню, і спрямована в бік її скорочення.

Номер слайду 6

Поверхневий натяг залежить   від температури, коефіцієнт поверхневого натягу рідини змінюється,    від наявності  домішок у рідині , від роду речовини .

Номер слайду 7

Змочуваність чи незмочуваність поверхні твердого тіла рідиною характеризують краєвим кутом

Номер слайду 8

Змочування і незмочування поверхні Ш Якщо сили притягання між молекулами рідини і твердого тіла більші ніж сили притягання між самими молекулами рідини,  то рідина змочує поверхню твердого тіла.      Ш Якщо сили притягання між самими молекулами рідини більші,   ніж сили притягання між  молекулами рідини і твердого тіла, то рідина не змочує поверхню твердого тіла.

Номер слайду 9

Викривлена поверхня рідини називається - Меніск  ; з  грецької мови – місячний серп ). Форма викривлення менісків при змочуванні та незмочуванні рідиною поверхні буде різна.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Капіляри. Рідина в капілярах Капіля́р (від лат. capillaris — волосяний) — трубка з вузьким внутрішнім каналом

Номер слайду 12

Коли має місце явище незмочування - рідина в капілярах установлюється нижче рівня рідини в посудині. Вищий стовпчик рідини трубці з більшим діаметром. : Коли має місце явище змочування, рідина в капілярах установлюється вище рівня рідини в посудині. Вищий стовпчик рідини в капілярі з меншим діаметром

Номер слайду 13

Висота рідини в капілярах Закон Жюрена

Номер слайду 14

Теорія Лапласа

Номер слайду 15

Пояснити

Номер слайду 16

Пояснити

Номер слайду 17

Висновки

Номер слайду 18

На уроці сьогодні я дізнався … було цікаво … я виконував завдання … я зрозумів, що … тепер я можу … я відчув … я набув … я навчився … у мене вийшло … я зміг … я спробував … мене здивувало .. мені захотілося …

Номер слайду 19

Домашнє завдання Опрацювати п 33 Виконати: Експериментальне завдання ст. 202 підручника.

Номер слайду 20

ppt
Пов’язані теми
Фізика, Матеріали до уроків
Додано
12 грудня 2022
Переглядів
1051
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку