Магнітні бурі та їхній вплив на здоров'я людини

Про матеріал
Презентація на тему: "Магнітні бурі та їхній вплив на здоров'я людини". Фізика 9 клас.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Магнітні бурі та їхній вплив на здоров'я людини

Номер слайду 2

Мета Дослідити питання «Що таке магнітна буря?» , «Який зв’язок між Сонцем та Землею виникає під час магнітних бур? Чому вони небезпечні для людини? Зв'язок інфарктів з сонячними коливаннями. Особливості перенесення магнітних бур. Як уберегти себе від наслідків магнітних бур?

Номер слайду 3

Магнітні буріМагнітні бурі – це збурення магнітного поля Землі,тривалістю від кількох годин до кількох діб,викликане в околиці Землі збудженням високошвидкісних потоків сонячного вітру і повязаної з ним ударної хвилі. Відбуваються в основному в середніх і низьких широтах Землі. Найсильнішою магнітною бурею з усіх зафіксованих стала буря в 1859 році,під назвою Каррінгтонська подія,яка вивела з ладу багато магнітних приладів і телеграфні системи. Протягом життялюдина відчуває на собі вплив 2000-2500 магнітних бур — кожна зі своєю тривалістю (14 днів) і інтенсивністю. Чіткого графіка у магнітних бур немає вони можуть «накрити» вдень або вночі, у літню спеку і взимку, а їх вплив позначається абсолютно на всіх і всім.

Номер слайду 4

Сонячні плями. Сонячні плями Уперше плями на Сонці були помічені в 364 р. до н.е. у Китаї, і тільки в XVII столітті, після винаходу телескопа, їх зміг розглянути сам Галілей. До речі, ні китайці й відомий італійський учений причину виникнення плям на Сонце пояснити не могли. Учені визначили, що поява плям на Сонці відбувається через прорив магнітного поля через фотосферу Сонця. І в місці викиду з'являється спочатку факел, потім пора, ну а після - гігантська пляма, діаметром у кілька сотень тисяч кілометрів. При цьому відомо, що живуть плями не більше декількох місяців, але весь період свого існування випромінюють велику кількість електромагнітних хвиль. І якщо кілька потемнінь із різною магнітною полярністю вступають у взаємодію, відбувається дуже потужний вибух.

Номер слайду 5

Сонячні спалахи. Сонячні спалахи являють собою сильні вибухи на поверхні Сонця, що охоплюють значні області. Спалах проявляє себе різким підвищенням яскравості і з'являється в центрі сонячної активності. Тривалість спалахів може бути від декількох хвилин до години, а енергія великого спалаху приблизно в 100 разів перевищує теплову енергію, яку можна було б отримати при одночасному спалюванні всіх земних запасів нафти і вугілля. Спалахи викликають різке збільшення рентгенівського та ультрафіолетового випромінювання Сонця, а також збільшення потоку заряджених частинок, швидкість яких сягає до 1000 кілометрів на секунду і більше. Заряджені частинки всього за кілька годин досягають поверхні Землі і коливають магнітне поле. Саме це й стає причиною магнітних бур.

Номер слайду 6

Сонячний вітер. Сонце являє собою величезний киплячий шар. Температура верхніх шарів його атмосфери досягає близько мільйона градусів, що змушує атоми гелію та водню прискорюватися і, стискаючись, вибивати один в одного електрони. Деякі частинки в результаті таких взаємодій набувають настільки величезних швидкостей, що здатні подолати тяжіння Сонця й відправитися в космічний простір. Такі потоки частинок мають назву «сонячний вітер»

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Магнітне поле земліМагнітне поле Землі Земля – це величезний магніт, навколо якого створюється магнітне поле. Магнітні полюси Землі не співпадають з істинними географічними полюсами – північним та південним. Силові лініі, які йдуть від одного магнітного полюса до іншого називаються магнітними меридіанами. Вважається, що постійне магнітне поле наша планета генерує сама. Положення магнітних полюсів і розподіл магнітного поля по земній поверхні з часом змінюються. Деякі відхилення спостерігаються в періоди сонячної активності, коли під впливом потужного корпускулярного потоку магнітне поле землі відчуває короткочасні різкі зміни своїх основних характеристик.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Сонячна активність Під час сонячної активності відбувається викид речовини — плазми, яка рухаючись в міжпланетному просторі і стикаючись із Землею, викликає магнітну бурю. Інтенсивність сонячної активності відбувається циклічно, приблизно через кожні 28 діб, що пов'язано з обертанням світила навколо своєї осі. При цьому найбільше число бур спостерігається в березні-квітні та у вересні-жовтні. Під час сонячної активності швидкість сонячного вітру збільшується(від звичної 200 до 1000 км/с), за кілька днів його плазма досягає Землі й порушує її спокійний геомагнітний фон. Напруженість магнітного поля починає піддаватися швидким і сильним змінам- у результаті виникає магнітна буря. Таким чином, геомагнітна буря- це швидкі й сильні зміни в магнітному полі Землі, що виникають у періоди підвищеної сонячної активності .

Номер слайду 11

Вплив сонячних спалахів. Геомагнітні бурі впливають на багато сфер діяльності людини, з яких можна виділити порушення зв’язку, систем навігації космічних кораблів, виникнення поверхневих зарядів на трансформаторах і трубопроводах і навіть руйнування енергетичних систем. Спалахи на Сонці здатні не найкращим чином впливати на нервову систему й на людський мозок, який можна вважати складним електромагнітним, біохімічним і механічним пристроєм. Можливі деякі психічні розлади. У такі дні зростає кількість ДТП, травматизму на робочих місцях та інших нещасних випадківstyle.text. Decoration. Underlinestyle.text. Decoration. Underlinestyle.text. Decoration. Underline

Номер слайду 12

Вплив на технічні засоби. Деякі дослідники зазначають, що зміни сонячної активності впливають на кількість аварій. Суб’єктивні фактори поєднувалися з об’єктивними факторами, так як потужні сонячні збурення могли спричиняти порушення у функціонуванні роботи літаків та інших складних механізмів та пристроїв. Неодноразово в дні магнітних бур трапляються нез'ясовні випадки і катастрофи, пов'язані з технікою. 30 червня 2002 року астрономи зафіксували потужний вибух на Сонці. Наступного дня після спалаху, в небі над Німеччиною зіткнулися два літаки: транспортний "Боїнг-757" і пасажирський "Ту-154" компанії "Башкирські авіалінії". Загинули 157 чоловік. Деякі потужні магнітні бурі можуть привести до порушень електропостачання міст чи навіть цілих областей. Наприклад у 1989 році в Канаді 6 мільйонів осіб залишалися без електрики протягом 9 годин. За умов повної залежності сучасного світового господарства від електропостачання ймовірні потужні магнітні бурі можуть привести до катастрофічних наслідків.

Номер слайду 13

Як магнітні бурі впливають на здоров'я людини?Вчені довели,що магнітні бурі впливають на здоровя і самопочуття людини. Найбільш небезпечними вони є для людей,хто страждає артеріальною гіпертонією і гіпотонією та хворобами серця. В середньому 70% інфарктів, інсультів та гіпертонічних кризів спостерігається саме під час сонячних бур. Магнітні бурі часто супроводжуються головним болем,мігренню,безсонням та поганим самопочуттям. Згідно з сонячною активністю відбуваються зміни в кількості лейкоцитів: їх концентрація знижується привисокій активності сонця і підвищується при низькій. Висока магнітна активність «подовжує» менструальний цикл, а інтенсивність змін збурення геомагнітного поля безпосередньо впливає на початок і закінчення пологів. Встановлений факт — передчасні пологи нерідко провокуються магнітними бурями. Впливу магнітних бур піддається весь організм. І чим більше хронічних захворювань — тим сильніше дія бур. Підвищується ризик утворення тромбів. Змінюється швидкість зсідання в крові еритроцитів,сповільнюється згортання крові. Порушується «доставка кисню до тканин і органів, густіє кров. З’являються мігрень, головні болі, болі в суглобах,запаморочення. Частішає серцебиття і знижується загальний життєвий тонус. Відзначається безсоння, перепади тиску. Відбувається прогресування хронічних хвороб, особливо стосуються нервової системи. Зростає кількість інфарктів міокарда та інсультів. Підвищується концентрація фібриногену і виділення гормонів стресу.

Номер слайду 14

У 1930-х роках у Ніцці випадково було відмічено,що частота інфарктів міокарда та інсультів у людей похилого віку різко зростала у дні, коли в роботі місцевої телефонної станції спостерігалися сильні порушення. Згодом було встановлено,що порушення телефонного звязку відбувається під час магнітних бур. На підставі цього був зроблений висновок,що інфаркти та інсульти повязані з магнітними бурями. У Ялті за 5 років було обстежено 2842 хворих,з яких 445 страждало на гіпертонічну хворобу. З початком сонячної бурі збільшувалося число випадків погіршення здоров’я хворих, що страждають на гіпертонічну хворобу. Під час магнітних бур виявлялися такі симптоми як: -підвищення артеріального тиску, -погіршення коронарного кровообігу. До негативного впливу магнітних бур вразливі 50-70% населення Землі. Багато людей починають реагувати не на самі бурі, а за 1-2 дні до них, тобто в момент спалахів на самому сонці. Також доведено, що 50% населення планети здатні до адаптації,тобто до зменшення до нуля реакції на кілька магнітних бур,що йдуть підряд інтервалом в 6-7 днів і що молоді люди практично не відчувають впливу магнітних бур.

Номер слайду 15

Вчені, які вивчали магнітні буріГострі суперечки викликало свого часу питання про вплив сонячної активності на виникнення нещасних випадків і травматизму на транспорті та у виробництві. На це вперше вказав ще в 1928 році Олександр Чижевський, а в 1950-х роках німецькі науковці Рейнхольд Рейтер і Карл Вернер у результаті аналізу близько 100 тисяч автокатастроф встановили їх різке збільшення на другий день після сонячного спалаху. Пізніше російський судовий медик із Томська Володимир Десятов виявив різке зростання числа самогубств (у 4-5 разів порівняно з днями спокійного Сонця) також на другу добу після спалаху на Сонці. А це якраз відповідає початку магнітних бур.

Номер слайду 16

Олександр Чижевський. Карл Вернер. Володимир Десятов

Номер слайду 17

Як полегшити свій стан при магнітних бурях?Варто звести на мінімум фізичні навантаження і вживанняалкоголю. Якщо є проблеми з серцем або ж відомі хронічні хвороби,то краще мати з собою дієві ліки. Якщо у вас перепади тиску, топри нездужання не вставайте сильно різко, інакше може настатинепритомність. Також дослідження показали, що в такі дні сильно піднімаєтьсяхолестерин в крові, тому відмовтеся від жирної їжі, уникайтеприготування на тваринному жирі, краще їжте фрукти, овочі,рибу та каші. Вже точно підмічено, що магнітні бурі викликають у багатьохтривогу, роздратування і агресію, безсоння та інше, томупридбайте в аптеці легке заспокійливий засіб. З природних і народних засобів добре допомагає евкаліптовамасло, його можна приймати всередину або ж зробити компрес,перевірено, що це допомагає знизити негативний вплив бурі. Якщо магнітні бурі дуже сильно впливають на організм ісамопочуття, то потрібно звернутися до фахівця.

Номер слайду 18

Як захиститися від магнітних бур?Виключити алкоголь, нікотин і високу фізичну активність. Мати під рукою лікарські засоби «Екстреного реагування» на випадок загострення хронічних захворювань (особливосердечникам). Чи не підніматися різко з ліжка вранці (Особливо це стосується гіпотоніків). Приймати аспірин, щоб уникнути утворення тромбів (не забувайте консультуватися у лікаря - наприклад, привиразковій хворобі і гастриті аспірин протипоказаний). При безсонні, нервозності, підвищеному почутті тривоги настій евкаліпта, валеріана, меліса, пустирник і сік алое (Ця рослина не завадить усім метеозалежним). Раціон на період бурі - риба, овочі і каші. Харчовенавантаження помірне. Забезпечити повноцінний, міцний сон. Посилити прийом природних антиоксидантів (Замініть кавизеленим чаєм). Пити більше рідини для зниження в`язкості крові. Приймати ванни з травами / маслами і контрастний душ. Дуже добре знижує вплив магнітних бур звичайна вода, прийом душу, ще краще контрастного душу, навіть просте умивання може полегшити стан. Добре допомагає чай з м’ятою, малиною, чай з листя суниці, відвари шипшини, звіробою, меліси. З фруктів бажано вживати абрикос, чорницю, журавлину, смородину, лимон, банани, родзинки.

Номер слайду 19

Порада. Поради Всім, хто реагує на магнітні бурі потрібно задуматися – адже це сигнал вашого організму про наявність якихось прихованих хвороб. Для цього потрібно більше перебувати на свіжому повітрі, займатися спортом і стежити за повідомленнями про спалахи на Сонці, але не боятися їх.

Номер слайду 20

Джерела інформаціїПідручник з фізики 9 класу. Ресурси інтернету

Номер слайду 21

зміст. Мета……………….. Магнітні бурі………………………………………………………Сонячні плями………………………………………………….. Сонячні спалахи ……………………………………………………. Сонячний вітер………………………………………………….. Магнітне поле землі …………………………………………………. Сонячна активність…………………………………………….. Вплив сонячних спалахів………………………………………………….. Як магнітні бурі впливають на здоров'я людини?.......................................... Вчені, які вивчали магнітні бурі…………………………………………………………Як полегшити свій стан при магнітних бурях?................................................... Як захиститися від магнітних бур?.................................................................................. Поради…………………………………………………….. Висновок ……………………………………………………………….. Джерела інформації……………………………………………

pptx
Додав(-ла)
Karpo Nataliya
Пов’язані теми
Фізика, Матеріали до уроків
Додано
16 грудня 2022
Переглядів
16451
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку