"Рідкісні рослини Вінниччини"

Про матеріал
Презентація на тему "Рідкісні рослини Вінниччини". Допоможе учням дізнатися про цікаві рідкісні рослини у Вінницькій області. І є інформація про кожну рослину.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Рідкісні рослинни Вінничини

Номер слайду 2

Тоя вовкобійна або то́я Бе́ссера. Обережно! Отруйна рослина. Багаторічна трав'яниста рослина заввишки до 100 см, з коротким кореневищем. Отруйна. Стебло прямостояче. Листки прикореневі, великі, на довгих черешках, пальчасторозсічені. Квітки шоломоподібні, бруднувато-білі, зібрані у верхівкові суцвіття. Листянка (плід) опушена. Цвіте у червні — липні. Плодоносить у серпні — вересні. Розмножується насінням. Зростає на Подільській височині. Зростає у тінистих дубово-грабових лісах, зрідка — серед густих чагарників. Зрідка трапляється в широколистяних лісах, у чагарниках західної частини лісостепу.

Номер слайду 3

Гніздівка звичайна. Багаторічна трав'яниста сапрофітна кореневищна рослина заввишки 20-45 см. Стебло світло-буре. Листки лускоподібні. Квітки жовтувато-бурі, досить великі, з медовим ароматом, зібрані у довге китицеподібне суцвіття. Цвіте у червні — липні. Плодоносить у серпні — вересні. Розмножується насінням, рідше вегетативно (кореневищами). Насіння проростає під землею за участю гриба. Надземний пагін розвивається на 9-10-й рік і через два місяці після цвітіння всихає. Часом суцвіття не може пробитися на поверхню ґрунту і тоді квітки запліднюються під землею (для них характерна клейстогамія). Іноді насіння проростає прямо в коробочці. Сціофіт. Мезофіт.

Номер слайду 4

Зозульки травневіЗозульки травневі— багаторічна і трав'яниста рослина з 2-4-лопатевими бульбами. Належить до родини орхідних. Занесена до Червоної книги України (1996, 2009). Зростає у лісах, на узліссях, серед чагарників, на мохових болотах, вологих луках, лісових галявинах і схилах. Використовується у народній медицині; добрий медонос.

Номер слайду 5

Конюшина червонувата багаторічна трав'яниста рослина роду конюшина родини бобових. Багаторічна гола прямовисна кремезна трава 20–60(90) см. Листя 3-кратне; листочки завдовжки до 6 см, вузько-овальні. Верхні листки протилежні. Листові пластини довгасто-ланцетні, голі, шкірясті, сильно жилкуваті, зубчасті. Прилистки великі, ланцетні, звивисто-зубчасті.

Номер слайду 6

Неотінея обпалена багаторічна рослина родини зозулинцевих. Вид занесений до Червоної книги України, також має охоронний статус у багатьох країнах Європи. Декоративна і лікарська культура. Трав'яниста рослина 10-50 см заввишки, геофіт. Бульби парні, яйцеподібні, майже кулясті, з численними товстими коренями. Стебло тонке, голе, на дві третини улиснене. Прикореневі листки довгастоланцетні, зелені, 3-10 см завдовжки, 0,5-2 см завширшки, з добре помітними жилками, стеблові листки значно дрібніші, мають вигляд піхов.

Номер слайду 7

Півники борові багаторічна рослина родини півникових, занесена до Червоної книги України. Ендемік Східної Європи. Декоративна культура. Трав'яниста рослина 7-20 см заввишки, криптофіт. Кореневище довге, розгалужене, під вузлами потовщене, у верхній частині вкрите залишками листкових піхов. Плідні пагони з 1-2 листками або безлисті. Листки мечоподібні, плоскі, 5-32 см завдовжки, до 10 мм завширшки.

Номер слайду 8

Сальвінія плавучаневелика плавуча різноспорова папороть, поширена від Північної Африки та Південної Європи до Азії. У помірному кліматі вид трапляється спорадично. В останні роки спостерігається експансія виду в північніші регіони Європи. У південних регіонах утворює великі масиви площею до 800–1000 м² зі щільністю 100–1200 особин на 1 м².

Номер слайду 9

Плодоріжка салепова багаторічна рослина родини зозулинцевих, відома також під застарілою назвою зозулине́ць сале́повий. Вид занесений до Червоної книги України у статусі «Вразливий». Декоративна та лікарська культура. Трав'яниста рослина 10-50 см заввишки. Бульби кулясті або овальні, парні, завширшки 1,5-6 см. Листків 4-7 штук. Ті, що скупчені при основі стебла, ланцетні, сизо-зелені, відігнуті, тупі, завдовжки 3-10 см, завширшки 1-2 см; розташовані вище — дрібніші, загострені. Квітконіс прямий, голий, у верхній частині фіолетовий.

Номер слайду 10

Траунштейнера куляста багаторічна рослина, анемохор, ентомофіл, мезофіт. Представник роду траунштейнера (Traunsteinera), родини зозулинцеві (Orchidaceae). Південно-середньоєвропейсько-кавказький рівнинно-субальпійський вид. Родова назва рослини на честь Йозефа Траунштейнера — аптекаря з Тіролю, який займався збиранням і вивченням рослин, а видова назва підкреслює її кулясту форму суцвіття.

Номер слайду 11

Це навіть не десята частина усього списку лише нашому місті. Побачивши ці червоно книжні рослини починаєш задумуватись про красу природи що вимирає. Тож бережімо красу нашої планети!

pptx
Додав(-ла)
Коваль Ніка
Пов’язані теми
Біологія, 11 клас, Презентації
Додано
20 травня 2023
Переглядів
425
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку